Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

EU sin grådighet

NYTT TEMA
russell_martin
russell_martinInnlegg: 17732
02.02.17 15:22

EU gjør som de vil...

EU har vel nok havområder å fiske og fange i. Likevel må de provosere Norge med å fiske i norsk farvann etter snøkrabbe. 20 båter har fått godkjenning fra EU.

Eksisterer det en "deal" mellom Norge og EU som åpner for dette ?

Jeg er livredd for frislepp av fisking i dette området. Norge sliter nok med å få Russland med på en fornuftig forvaltning om ikke grådigheten selv, altså EU skal blande seg inn.

Per Sandberg har en viktig jobb å gjøre.

 

(Innlegget ble redigert 02.02.17 15:23)

axce
axceInnlegg: 17669
02.02.17 16:21
russell_martin: EU har vel nok havområder å fiske og fange i. Likevel må de provosere Norge med å fiske i norsk farvann etter snøkrabbe. 20 båter har fått godkjenning fra EU. Eksisterer det en "deal" mellom Norge og EU som åpner for dette ? Jeg er livredd for frislepp av fisking i dette området. Norge sliter nok med å få Russland med på en fornuftig forvaltning om ikke grådigheten selv, altså EU skal blande seg inn. Per Sandberg har en viktig jobb å gjøre.

Regner med at EU handler ut i fra avtale med Norge.

Det er med slike små skritt Norge er blitt underlagt EU gjennom EØS-avtalen.

Ville bli overrasket hvis Sandberg kan gjøre noe med dette.

Grådigheten får aldri nok.

1769
1769Innlegg: 50301
02.02.17 16:44
axce: Regner med at EU handler ut i fra avtale med Norge. Det er med slike små skritt Norge er blitt underlagt EU gjennom EØS-avtalen.

Dette har ingenting med EØS-avtalen å gjøre. Det dreier seg om ulike tolkninger av Svalbardtraktaten.

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
02.02.17 21:13
1769: Dette har ingenting med EØS-avtalen å gjøre. Det dreier seg om ulike tolkninger av Svalbardtraktaten.

Uansett hvordan en tolker Svalbardtraktaten så har ikke EU rettigheter til å utsende kvoter i Svalbards økonomiske sone. 

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
02.02.17 21:14
russell_martin: EU gjør som de vil... EU har vel nok havområder å fiske og fange i. Likevel må de provosere Norge med å fiske i norsk farvann etter snøkrabbe. 20 båter har fått godkjenning fra EU. Eksisterer det en "deal" mellom Norge og EU som åpner for dette ? Jeg er livredd for frislepp av fisking i dette området. Norge sliter nok med å få Russland med på en fornuftig forvaltning om ikke grådigheten selv, altså EU skal blande seg inn. Per Sandberg har en viktig jobb å gjøre.

Ingen avtale eksisterer, EU tar seg til rette. Slik de har for vane å gjøre.

Norge burde sette hardt mot hardt og arrestere disse båtene når de kommer sørover. 

1769
1769Innlegg: 50301
03.02.17 08:11
newsflash: Uansett hvordan en tolker Svalbardtraktaten så har ikke EU rettigheter til å utsende kvoter i Svalbards økonomiske sone.

Det har fremdeles ingenting med EØS å gjøre. 

Serutover
SerutoverInnlegg: 3445
03.02.17 11:13

På Svalbard gjelder svalbardtraktaten. Den gir alle stater som har undertegnet traktaten rett til næringsdrift på øygruppen. Spørsmålet blir om den også gjelder havområdene rundt Svalbard.

axce
axceInnlegg: 17669
03.02.17 11:44
1769: Det har fremdeles ingenting med EØS å gjøre.

Det hadde vel ikke "flyktningestrømmen" over Storskog heller, men som vanlig ble solidariteten mot underdanigheten så stor at når Merkel gjorde hva, så gjorde Norge også hva.

(Innlegget ble redigert 03.02.17 11:46)

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
03.02.17 17:17
1769: Det har fremdeles ingenting med EØS å gjøre.

Det har med EU å gjøre, og hvordan de forsøker å eksportere sin feilslåtte fiskeripolitikk også til norsk farvann.

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
03.02.17 17:18
Serutover: På Svalbard gjelder svalbardtraktaten. Den gir alle stater som har undertegnet traktaten rett til næringsdrift på øygruppen. Spørsmålet blir om den også gjelder havområdene rundt Svalbard.

Dette gjelder ikke på Svalbard. Dette gjelder i den økonomiske sonen rundt Svalbard, altså 200 nautiske mil ut fra Svalbards kyst.

Og EU har uansett ikke rett til å dele ut kvoter som ikke er innenfor EUs farvann.

1769
1769Innlegg: 50301
03.02.17 20:40

EU-landenes fiskeripolitikk var mislykket lenge før de ble EU-land. 

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
03.02.17 20:51
1769: EU-landenes fiskeripolitikk var mislykket lenge før de ble EU-land.

Vel, nå er det EU som har styrt fiskeripolitikken innad i EU. Lenge. 

Og det har vært en katastrofe for fiskebestandene. 

I motsetning til hvordan Norge har forvaltet sine fiskeriresurser. 

Rhabagatz
RhabagatzInnlegg: 24281
05.02.17 16:30
newsflash: Dette gjelder ikke på Svalbard. Dette gjelder i den økonomiske sonen rundt Svalbard, altså 200 nautiske mil ut fra Svalbards kyst. Og EU har uansett ikke rett til å dele ut kvoter som ikke er innenfor EUs farvann.

Svaldbard-traktaten er klar på at alle land har rett til å drive med fiske og fangst i området.

Norge har ikke en økonomisk sone rundt svalbard, men vi har unilateralt opprettet en fiskevernsone som ikke har hjemmel i svalbard-traktaten

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
05.02.17 19:49
Rhabagatz: Svaldbard-traktaten er klar på at alle land har rett til å drive med fiske og fangst i området. Norge har ikke en økonomisk sone rundt svalbard, men vi har unilateralt opprettet en fiskevernsone som ikke har hjemmel i svalbard-traktaten

Jepp, Svalbardtraktaten tillater ikke diskriminering basert på nasjonalitet når det kommer til utnyttelse av Svalbards naturresurser. 

Den er like klinkende klar på at det er Norge som har suvereniteten, og det er Norge som har ansvaret for at naturresursene utnyttes bærekraftig. Det er ikke slik at det er vill vest på Svalbard, og f.eks. alle kan dra opp dit og skyte isbjørn. Eller sel. Eller fiske fritt.

Det er denne suvereniteten EU forsøker å utfordre med å utsende kvoter i Svalbards farvann. Det har de null rett til. EU har ikke engang skrevet under Svalbardtraktaten.

Det er det EUs medlemsland som har gjort. 

(Innlegget ble redigert 05.02.17 19:50)

Rhabagatz
RhabagatzInnlegg: 24281
05.02.17 19:54
newsflash: Den er like klinkende klar på at det er Norge som har suvereniteten, og det er Norge som har ansvaret for at naturresursene utnyttes bærekraftig.

Det er norsk tolkning, en tolkning som ikke har noe folkerettslig grunnlag og som nå utfordres av Eus medlemsland, gjennom EU.

28 land mot Norge når det gjelder tolkningen av de fiskerettighetene alle land har rundt Svalbard. Kan se ut som om Norges tolkning er i mindretall, gitt.

Men nå har vi jo selv valgt å stå utenfor - så hvorfor skal EU gi avkall på det som er deres rett til fiske i Svalbard, og hvorfor skal EU akseptere norsk fiskeforvalning som bedre enn deres egen?

 

 

(Innlegget ble redigert 05.02.17 19:55)

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
05.02.17 20:00
Rhabagatz: Det er norsk tolkning, en tolkning som ikke har noe folkerettslig grunnlag og som nå utfordres av Eus medlemsland, gjennom EU. 28 land mot Norge når det gjelder tolkningen av de fiskerettighetene alle land har rundt Svalbard. Men nå har vi jo selv valgt å stå utenfor - så hvorfor skal EU gi avkall på det som er deres rett til fiske i Svalbard, og hvorfor skal EU akseptere norsk fiskeforvalning som bedre enn deres egen?

Her tror jeg du er på gyngende grunn, det er overhodet ingen tvil i henhold til Svalbardtraktaten at det er Norge som innehar suvereniteten på Svalbard. 

Like klart er det at alle land som skriver under denne traktaten har rett og utnytte naturresursene på Svalbard. Det innebærer ikke at det er fritt frem. Norske reguleringer, lover og regler gjelder. 

Eller mener du Kina har rett til å sende store fabrikktrålere for å tømme havet utenfor Svalbard for fisk?

PS: Hvordan mener du EU kan regulere dette, når de ikke har skrevet under Svalbardtraktaten? Hvordan stiller folkeretten seg til det?

Rhabagatz
RhabagatzInnlegg: 24281
05.02.17 20:10
newsflash: Her tror jeg du er på gyngende grunn, det er overhodet ingen tvil i henhold til Svalbardtraktaten at det er Norge som innehar suvereniteten på Svalbard.

Ingenting i traktaten gir Norge anledning til å opprette en økonomisk sone eller tilsvarende, og en rekke land bestrider Norges adgang til å opprette en full økonomisk sone ved Svalbard, som regjeringen skriver.

Poenget her er at Norge ikke alene kan fordele fiskekvoter, sli vi har gjort hittil. Det er EUs standpunkt.

Og, som ikkemedlemmer må vi forlholde oss til at resten av verden tolker traktaten annerledes enn oss. Om vi hadde vært i EU kunne vi derimot ha hatt støtte av 28 nasjoner.

Norge har ikke full suverenitet på Svalbard, slik du hevder. Norge har en temmelig begrenset suverenitet å Svalbard.

(Innlegget ble redigert 05.02.17 20:11)

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
05.02.17 20:19
Rhabagatz: Ingenting i traktaten gir Norge anledning til å opprette en økonomisk sone eller tilsvarende, og en rekke land bestrider Norges adgang til å opprette en full økonomisk sone ved Svalbard, som regjeringen skriver. Poenget her er at Norge ikke alene kan fordele fiskekvoter, sli vi har gjort hittil. Det er EUs standpunkt. Og, som ikkemedlemmer må vi forlholde oss til at resten av verden tolker traktaten annerledes enn oss. Om vi hadde vært i EU kunne vi derimot ha hatt støtte av 28 nasjoner. Norge har ikke full suverenitet på Svalbard, slik du hevder. Norge har en temmelig begrenset suverenitet å Svalbard.

Vel, det er her tolkningene er forskjellig. Norge hevder vi har rett til det, og slik har det vært praktisert:

Norge fordeler kvotene, uten at det diskrimineres hvilket land trålerne kommer fra. 

Noe som egentlig har fungert godt, alternativet er vill vest og et svart hav etter et par år. 

Ellers så lurer jeg fremdeles på hvordan folkeretten stiller seg til at EU, som ikke har skrevet under Svalbardtraktaten, forsøker å utnytte Svalbards naturresurser?

Er dette noe EU har rett til? Du vet, i henhold til folkeretten?

 

axce
axceInnlegg: 17669
05.02.17 22:47
newsflash: Norge fordeler kvotene, uten at det diskrimineres hvilket land trålerne kommer fra.

Det er vel slik det må være, og ikke slik at det er opp til hvert enkelt land/union å fordele kvoter og beregne ikke-diskriminering.

Hvordan skulle det ha gått med bestandene da?

Rhabagatz
RhabagatzInnlegg: 24281
07.02.17 07:31
newsflash: Ellers så lurer jeg fremdeles på hvordan folkeretten stiller seg til at EU, som ikke har skrevet under Svalbardtraktaten, forsøker å utnytte Svalbards naturresurser? Er dette noe EU har rett til? Du vet, i henhold til folkeretten?

EU handler på vegne av sine 28 medlemsland, som hver og en har underskrevet Svalbardtraktaten (med noen få unntak, skulle jeg tro).

Du vet, Eu er ikke en stat, men en sammenslutning av suverene stater.

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
07.02.17 17:19
Rhabagatz: EU handler på vegne av sine 28 medlemsland, som hver og en har underskrevet Svalbardtraktaten (med noen få unntak, skulle jeg tro). Du vet, Eu er ikke en stat, men en sammenslutning av suverene stater.

Dersom EU ikke har skrevet under på Svalbardtraktaten, så har de heller null rettigheter til å utnytte Svalbards resurser.

De har heller ingen forhandlingsrett.

Du vet, så i henhold til folkeretten.

Dersom Latvia og Litauen ønsker å fiske i Svalbardsonen, så bør disse landenes myndigheter kontakte norske myndigheter for å få kvoter. 

(Innlegget ble redigert 07.02.17 17:27)

Rhabagatz
RhabagatzInnlegg: 24281
07.02.17 17:37
newsflash: Dersom EU ikke har skrevet under på Svalbardtraktaten, så har de heller null rettigheter til å utnytte Svalbards resurser. De har heller ingen forhandlingsrett. Du vet, så i henhold til folkeretten. Dersom Latvia og Litauen ønsker å fiske i Svalbardsonen, så bør disse landenes myndigheter kontakte norske myndigheter for å få kvoter.

Ingen stat støtter et slikt syn som du presenterer her.

Du må gjerne nekte å annerkjenne EUs rett til å representere medlemsland som ønsker å la seg representere av EU, men hva du mener er irrelvent.

EU bygger på at medlemsland avgir deler av sin suverenitet. Det betyr at EU representerer medlemslandene i enkelte internasjonale fora.

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
07.02.17 19:45
Rhabagatz: Ingen stat støtter et slikt syn som du presenterer her. Du må gjerne nekte å annerkjenne EUs rett til å representere medlemsland som ønsker å la seg representere av EU, men hva du mener er irrelvent. EU bygger på at medlemsland avgir deler av sin suverenitet. Det betyr at EU representerer medlemslandene i enkelte internasjonale fora.

Vel, Svalbardtraktaten er nå engang klinkende klar på at det er kun de som har skrevet under på Svalbardtraktaten som har rett til å utnytte Svalbards resurser. Enten du liker det eller ikke. 

Og Norge sier jo også at EU ikke har noen rettigheter når det kommer til å fordele kvoter i Svalbardsonen. 

 

Rhabagatz
RhabagatzInnlegg: 24281
07.02.17 19:53
newsflash: Vel, Svalbardtraktaten er nå engang klinkende klar på at det er kun de som har skrevet under på Svalbardtraktaten som har rett til å utnytte Svalbards resurser.

Folk som kommer fra land som har underskrevet, ja.

Altså, tyskere, irer, dansker etc.

Dette er ingenting å diskutere. Men du kan jo vise til et eneste eksempel hvor et land har nektet å forhandle med EU fordi det ikke annerkjenner EU som medlemslandenes representant, slik du gjør.

(Innlegget ble redigert 07.02.17 19:54)

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
07.02.17 20:08
Rhabagatz: Folk som kommer fra land som har underskrevet, ja. Altså, tyskere, irer, dansker etc. Dette er ingenting å diskutere. Men du kan jo vise til et eneste eksempel hvor et land har nektet å forhandle med EU fordi det ikke annerkjenner EU som medlemslandenes representant, slik du gjør.

Det handler ikke om å nekte å forhandle, det handler om at EU ikke har noen rettigheter her. Noe Norge også understreker.

Problemet er at vi har vist vår vanlige underdanighet ovenfor Brüssel og innledet forhandlinger i første omgang. Da de ikke fikk viljen sin så var takken at de tar seg til rette.

Nå er tiden inne for å vise fasthet, og arrestere enhver tråler som forsøker seg på tyvfiske med "EU lisens". 

Rhabagatz
RhabagatzInnlegg: 24281
07.02.17 20:17
newsflash: Det handler ikke om å nekte å forhandle, det handler om at EU ikke har noen rettigheter her. Noe Norge også understreker. Problemet er at vi har vist vår vanlige underdanighet ovenfor Brüssel og innledet forhandlinger i første omgang. Da de ikke fikk viljen sin så var takken at de tar seg til rette. Nå er tiden inne for å vise fasthet, og arrestere enhver tråler som forsøker seg på tyvfiske med "EU lisens".

Det er ingen som påstår at EU har rettigheter. Det er medlemslandene som har rettigheter.

det er ikke underdanighet å forholde seg til realitetene - EU(s medlemsland) aksepterer ikke den norske tolkningen av traktaten - en tolkning sm selvfølgelig er i Norges interesse.

Om vi viser fasthet risikerer vi at EU viser fasthet tilbake.....

 

newsflash
newsflashInnlegg: 29434
07.02.17 20:24
Rhabagatz: Det er ingen som påstår at EU har rettigheter. Det er medlemslandene som har rettigheter. det er ikke underdanighet å forholde seg til realitetene - EU(s medlemsland) aksepterer ikke den norske tolkningen av traktaten - en tolkning sm selvfølgelig er i Norges interesse. Om vi viser fasthet risikerer vi at EU viser fasthet tilbake.....

Så dersom du er enig i at EU ikke har noen rettigheter, hvorfor forsvarer du da at EU deler ut lisens til fartøy for å fiske i Svalbardsonen?

Mener du det er riktig at EU deler ut lisenser for fiske i områder de ikke har noen rettigheter i?

(Innlegget ble redigert 07.02.17 20:29)

DavidSkruiz
DavidSkruizInnlegg: 6578
07.02.17 20:26
Rhabagatz: EU(s medlemsland) aksepterer ikke den norske tolkningen av traktaten - en tolkning sm selvfølgelig er i Norges interesse.

Selvsagt tolker EU det annerledes, om de er en grådig part som trenger mer fisk.

Rhabagatz
RhabagatzInnlegg: 24281
07.02.17 20:28
DavidSkruiz: Selvsagt tolker EU det annerledes, om de er en grådig part som trenger mer fisk.

Tja, nå vil jo Eu-landene si at Norge er grådig som forsøker å kapre alle fiskeressurser som traktaten klart angir tilhører alle traktatland.

Rhabagatz
RhabagatzInnlegg: 24281
07.02.17 20:29
newsflash: Så dersom EU ikke har noen rettigheter, hvorfor deler da EU ut lisens til fartøy for å fiske i Svalbardsonen? Mener du det er riktig at EU deler ut lisenser for fiske i områder de ikke har noen rettigheter i?

Svaret har jeg skevet tre.-fire ganger allerede.

Somsagt, vis ett eneste eksempel hvor et land ikke aksepterer at EU representerer sine medlemsland, du.

Hva du mener er likegyldig. Norge, og alle andre land aksepterer EU som en representant for sine medlemsland.

(Innlegget ble redigert 07.02.17 20:30)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg