Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Hvem styrer EU?

NYTT TEMA
Seekers
SeekersInnlegg: 9
17.06.17 19:36

Jeg selv er helt amøbe når det kommer til EU og politikken der ifra, så jeg gjorde nå et forsøk på å Google meg frem til hvem disse mennesken som styrer EU uten at jeg ble noe klokere.

Hver dag ser jeg i media at EU presser Land til å gjør ting dem selv ikke ønsker, se bare å trådene under her om barnetrygd/innvandring og masse mere.

jeg har noen spørsmål jeg trenger få hjelp til å bli besvart:

1: Er dem som styrer lover å regler i EU folkevalgte?

2: Overgår EU lover egene lands lover?

3: Har vi som folk noen mulighet til å påvirke hvordan lover å regler eller hvordan EU blir styrt?

Takker til den som tar seg tid til å kaste lys på EU.

Serutover
SerutoverInnlegg: 3448
17.06.17 21:32
Seekers: Jeg selv er helt amøbe når det kommer til EU og politikken der ifra, så jeg gjorde nå et forsøk på å Google meg frem til hvem disse mennesken som styrer EU uten at jeg ble noe klokere.
Hver dag ser jeg i media at EU presser Land til å gjør ting dem selv ikke ønsker, se bare å trådene under her om barnetrygd/innvandring og masse mere.
jeg har noen spørsmål jeg trenger få hjelp til å bli besvart:
1: Er dem som styrer lover å regler i EU folkevalgte?
2: Overgår EU lover egene lands lover?
3: Har vi som folk noen mulighet til å påvirke hvordan lover å regler eller hvordan EU blir styrt?
Takker til den som tar seg tid til å kaste lys på EU.

1. EU-kommisjonen lager forslag til nye lover og regler. EU-parlamentet sammen med ministerrådet vedtar eller forkaster forslagene. Kommisjonen er utpekt av medlemslandenes regjeringer og kan bli kastet av parlamentet. Parlamentet er direkte folkevalgt. I ministerrådet sitter fagministere utsendt fra regjeringene avhengig av hvilken sak det dreier seg om. EU-kommisjonen kan imidlertid ikke foreslå hva som helst, den er bundet av EU-traktaten.

2. Ja. EU-traktaten fastslår at lover vedtatt av EU overgår landenes egne lover i den grad det er strid mellom de to.

3. Vi kan drive med lobbyvirksomhet, men ellers må vi bli medlemmer for å kunne delta i beslutningsprosessen.

kansas00
kansas00Innlegg: 19892
21.07.17 21:24
Seekers: 3: Har vi som folk noen mulighet til å påvirke hvordan lover å regler eller hvordan EU blir styrt?

Lobbyvirksomhet. De nordiske statsministerne har jo årlig møte, og møtes sikkert på 2 mannshånd i ny og ned... så regner med det kan være litt av lobbyveien når 3 av 5 nordiske land er medlem. Uansett som medlem ville man som et lite (ja norge ville vært et av unionens mindre land) ha liten innflytelse. I det store og det hele er det kjøttvekta som bestemmer. Det er noen som vil hevde at svenskene har fått mye innflytelse, men da må man ikke glemme at de er dobbelt så store som oss. EU er vel 400-500 millioner mennesker... da vil norges 5 millioner være en fluelort på veggen. Ellers hvis du ser på de områdene hvor man som velger kan utøve innflytelse, så er det veldig få som gjør det i de fleste eu-land.. For noen år siden så var det vel noe sånt som 16% av slovakias innbyggere sm gadd å stemme ved valget til eu-parlamentet. I mange land i europa hadde valget til europaparlamentet kunne vært underkjent om man hadde hatt en grense for valgdeltakelse.

Ellers kan du jo merke deg hvem de filmer på og hvem som kommer på nyhetene når de ankommer hovedkvarteret i brussel når det er stormøter der.. Det er Merkel og Macron.

(Innlegget ble redigert 21.07.17 21:35)

Amatør_1
Amatør_1Innlegg: 6880
21.07.17 21:32
Seekers: 1: Er dem som styrer lover å regler i EU folkevalgte? 2: Overgår EU lover egene lands lover? 3: Har vi som folk noen mulighet til å påvirke hvordan lover å regler eller hvordan EU blir styrt?

1. Nei. EU-Parlamentet er valgt, men har ikke rett til å engang foreslå lover. De som foreslår lover er ikke valgt demokratisk.

2. Ja.

3. Nei

Eu er kort og greit et system for å underminere nasjonalstatene til fordel for udemokratiske krefter.

(Innlegget ble redigert 21.07.17 21:32)

axce
axceInnlegg: 17835
21.07.17 23:54
Amatør_1: 1. Nei. EU-Parlamentet er valgt, men har ikke rett til å engang foreslå lover. De som foreslår lover er ikke valgt demokratisk. 2. Ja. 3. Nei Eu er kort og greit et system for å underminere nasjonalstatene til fordel for udemokratiske krefter.

EU er til fordel for Grådighetens Lykkejegere, eller eliten innen næringsliv, som noen kaller det. Systemet er som skapt for å ta makta fra befolkningen, selv om det ganske sikkert finnes formelle demokratiske linjer. I et så stort og omfattende system er det ikke mulig for befolkningen å ha innflytelse, det er stort sett lobbyist-makta som rår. Ikke rart at valgdeltakelsen er lav, folk ser at det ikke nytter og gir opp.

Norge har kopiert EU ved å redusere befolkningens innflytelse på større saker, EØS-avtalen er et godt eksempel.

Den norske befolkningen har to av to ganger takket nei til at landet skal være EU-medlem. Til tross for det har ja-partiene, gjennom EØS-avtalen, gjort Norge til medlem av den politiske Eurropaunionen, med de særvilkår avtaleverket setter.

Det er ikke bare det at ja-partiene gjør seg til representanter for udemokratiske krefter, men de er tvers igjennom så feige at de tør seg ikke ut i åpent lende med politikken sin.

Ap, Høyre, Frp, Krf og Venstre er den største faren for Norge og den norske befolkningen.

Nemunas
NemunasInnlegg: 10
30.07.17 18:48

Feil.

1. EU er ikke det samme som EØS.

2. Det er ingen som tvang Norge til å undertegne EØS-avtalen, det er det Norges folkevalgte som gjorde.

3. "Et klart flertall på 53 prosent er for EØS-avtalen, mens 29 prosent er mot. Da det samme spørsmålet ble stilt i 2012, svarte 46 prosent ja og 34 prosent nei til avtalen." Dvs. at støtten for EØS-avtalen tiltar. Kilde: http://www.klassekampen.no/article/20161128/ARTICLE/161129969

4. Det er ingen som tvinger et land til å være medlem av EU og brexit er et godt eksempel på det.

5. Nå ett år etter brexit har EU blitt mer populær enn før, selv i Storbritannia. Kilde: http://www.pewglobal.org/2017/06/15/post-brexit-europeans-more-favorable-toward-eu/

For meg er EU/EØS et symbol på frihet, jeg kan bevege meg fritt i hele EU/EØS-område (3 måneder per land) og dersom ønskelig skaffe meg en jobb i løpet av en 3-måneders periode og bosette meg der. Bedre blir det ikke :)

(Innlegget ble redigert 30.07.17 18:58)

Klikk for å gå tilbake til toppen