Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Hvor er EU-spørsmålet i valget ?

NYTT TEMA
inspector
inspectorInnlegg: 8615
16.08.17 09:52

Valgkampen er i full gang, men det virker som om at EU-vennene i de store partiene har klart å unnvike denne viktige saken igjen. De vil mye heller snakke om temaer som skole, helse, arbeidsledighet, oljepenger eller skattenivå. Sannheten er at promille-forskjellen mellom de store blåses ut av dimensjoner og at de store veivalgene blir liggende.

Det ser også ut til at Brussel holder en lav profil om dagen og lar reguleringsiver og dusteforslag ligge under radaren.

En viktig årsak til at SP fosser frem, er at EU er en kjernesak og at flere innser hva EU egentlig står for. Her burde de andre partiene ha noe å lære. 

 

axce
axceInnlegg: 19338
16.08.17 10:07
inspector: Valgkampen er i full gang, men det virker som om at EU-vennene i de store partiene har klart å unnvike denne viktige saken igjen. De vil mye heller snakke om temaer som skole, helse, arbeidsledighet, oljepenger eller skattenivå. Sannheten er at promille-forskjellen mellom de store blåses ut av dimensjoner og at de store veivalgene blir liggende. Det ser også ut til at Brussel holder en lav profil om dagen og lar reguleringsiver og dusteforslag ligge under radaren. En viktig årsak til at SP fosser frem, er at EU er en kjernesak og at flere innser hva EU egentlig står for. Her burde de andre partiene ha noe å lære.

Ja, det kan synes rart når ja-partiene hevder at EØS-avtalen er så viktig for handelen med EU, men ikke kjører saken fram som tema i valgkampene. Her burde det være mange stemmer å hente.

En annen sak er at EØS-avtalen gjør at Norge taper suverenitet og makt til EU, det burde det være viktig å trekke fram i valgkampen. Vi trenger jo snart ikke avholde valg når velgerne stadig mister innflytelse på styringen av Norge.

Det er nok slik at ja-partiene gjennom historien har lært at dersom drømmen deres om at Norge underlegges EU styringsmessig, da må velgerne holdes borte fra innflytelse.

Dette kunne ikke ja-partiene fått til uten medias medvirkning.

newsflash
newsflashInnlegg: 29586
16.08.17 12:56
inspector: Valgkampen er i full gang, men det virker som om at EU-vennene i de store partiene har klart å unnvike denne viktige saken igjen. De vil mye heller snakke om temaer som skole, helse, arbeidsledighet, oljepenger eller skattenivå. Sannheten er at promille-forskjellen mellom de store blåses ut av dimensjoner og at de store veivalgene blir liggende.

Ja temaene fra valgkampen er de samme år for år, og man legger lokk på EU saken. 

SPs fremgang er positiv, vi får håpe de holder helt frem til valget. De har jo stilt som krav om å utrede alternativene til EØS igjennom et offentlig utvalg, og Ap virker faktisk å gå med på det. I hvertfall før valget.

Link

 

inspector
inspectorInnlegg: 8615
16.08.17 13:17

En evt. AP-regjering etter valget, må hvile seg tungt på et SP med stor selvtillit. SP må ha bevegelse i EU-spørsmålet og dette har også stor apell på grasrota i LO/AP.

Dette blir tungt å svelge for AP-eliten......

Chubby
ChubbyInnlegg: 2871
17.08.17 13:32
newsflash: SPs fremgang er positiv, vi får håpe de holder helt frem til valget. De har jo stilt som krav om å utrede alternativene til EØS igjennom et offentlig utvalg, og Ap virker faktisk å gå med på det. I hvertfall før valget. Link

Får håpe de gjør noe med det, men tviler. De var jo svært fornøyde med å ta inn rekordmange EU-direktiver og rekordmange EU-innvandrere siste de satt i regjering. Men de fikk jo mer penger til sponsorene i bondestanden da, så da kan underkaste til EU og sentralisering godtas.

newsflash
newsflashInnlegg: 29586
17.08.17 19:43
Chubby: Får håpe de gjør noe med det, men tviler. De var jo svært fornøyde med å ta inn rekordmange EU-direktiver og rekordmange EU-innvandrere siste de satt i regjering. Men de fikk jo mer penger til sponsorene i bondestanden da, så da kan underkaste til EU og sentralisering godtas.

Tja, også jeg skulle ønske Sp hadde fått til mer. Men de er desidert det beste håpet vi har for å få gjort noe med EØS. 

axce
axceInnlegg: 19338
17.08.17 19:58
newsflash: Tja, også jeg skulle ønske Sp hadde fått til mer. Men de er desidert det beste håpet vi har for å få gjort noe med EØS.

Når situasjonen er at alle de store partiene på stortinget ønsker å tie EØS ihjel og har fått media med på det, er det ikke enkelt for et lite parti som SP har vært å bryte igjennom denne kompakte "muren".

Slik situasjonen er er det ikke en gang mulig å få igang en åpen offentlig debatt om EØS.

Situasjonen endrer seg dersom SP får stor oppslutning i valgene. Ellers kan man håpe på at EØS-motstanderne i LO blir sterke nok til å fjerne lokket ledelsene i AP og LO sitter på.

(Innlegget ble redigert 17.08.17 20:00)

Chubby
ChubbyInnlegg: 2871
17.08.17 23:31
newsflash: Tja, også jeg skulle ønske Sp hadde fått til mer. Men de er desidert det beste håpet vi har for å få gjort noe med EØS.

Problemet var vel at de ikke forsøkte å gjøre noe i løpet av de 8 årene de satt i regjering, de var det mest EU-lydige partiet på Stortinget.

newsflash
newsflashInnlegg: 29586
18.08.17 13:27
Chubby: Problemet var vel at de ikke forsøkte å gjøre noe i løpet av de 8 årene de satt i regjering, de var det mest EU-lydige partiet på Stortinget.

Det stemmer jo ikke, vi fikk jo til og med det første vetoet i EØS avtalen. 

Problemet var at Ap og H hadde flertall, og Ap vendte seg til Høyre dersom de ikke fikk med seg regjeringspartnerne. 

 

axce
axceInnlegg: 19338
18.08.17 16:20
Chubby: Problemet var vel at de ikke forsøkte å gjøre noe i løpet av de 8 årene de satt i regjering, de var det mest EU-lydige partiet på Stortinget.

Du kjenner sikkert historien om at SP og SV måtte skrive under på en avtale med AP (APs initiativ) om at EØS-avtalen ikke skulle røres i regjeringsperioden?

Som mindretall i regjeringen var SP og SV låst vedr. EØS.

Etter min mening var det feil av SP og SV å gå inn i regjering på en slik betingelse.

Chubby
ChubbyInnlegg: 2871
18.08.17 18:45
newsflash: Det stemmer jo ikke, vi fikk jo til og med det første vetoet i EØS avtalen.  Problemet var at Ap og H hadde flertall, og Ap vendte seg til Høyre dersom de ikke fikk med seg regjeringspartnerne.

De la ned et veto, som senere ikke ble gjort noe med, og som de borgerlige opphevet. Samtidig tok de inn flere EU-direktiver og europeiske innvandrere enn noen regjering før de. Hadde de virkelig stått for sin såkalte EU-motstand hadde de trukket seg fra regjering, men så lenge de fikk mer til sine sponsorer var de godt fornøyde med å være de mest EU-lydige partiene på Stortinget.

Chubby
ChubbyInnlegg: 2871
18.08.17 18:51
axce: Du kjenner sikkert historien om at SP og SV måtte skrive under på en avtale med AP (APs initiativ) om at EØS-avtalen ikke skulle røres i regjeringsperioden? Som mindretall i regjeringen var SP og SV låst vedr. EØS. Etter min mening var det feil av SP og SV å gå inn i regjering på en slik betingelse.

Noe de valgte helt selv, de kunne nektet å skrive under, og heller gått i opposisjon, men de ville heller kjøre sorte limousiner og få mer til sine sponsorer enn å kjempe mot EØS-avtalen. 

 

Alle partier som vil inn i regjering må gi og ta, det er en del av spillet. Og SV/SP valgte å gi opp kampen mot EØS og bli de mest EU-lydige partiene på Stortinget for å få andre seiere. Og etter 8 år med logring for EU for regjeringsmakt har jeg ingen tru på at de vil kjempe mot EØS-avtalen denne gangen heller, men jeg håper selvsagt jeg tar feil, for Norge sin del.

newsflash
newsflashInnlegg: 29586
18.08.17 20:06
Chubby: De la ned et veto, som senere ikke ble gjort noe med, og som de borgerlige opphevet. Samtidig tok de inn flere EU-direktiver og europeiske innvandrere enn noen regjering før de. Hadde de virkelig stått for sin såkalte EU-motstand hadde de trukket seg fra regjering, men så lenge de fikk mer til sine sponsorer var de godt fornøyde med å være de mest EU-lydige partiene på Stortinget.

Vel, SP er nå engang en av de få partiene som har vært konsekvent i sin EU motstand. Selvfølgelig skulle også jeg ønsket at de hadde fått til mer den tiden de satt i regjering, men slik gikk det ikke. 

Og det ville ikke blitt et færre EU direktiver eller EU innvandrere dersom Sp trakk seg fra regjering, tvert i mot. 

Chubby
ChubbyInnlegg: 2871
18.08.17 20:50
newsflash: Vel, SP er nå engang en av de få partiene som har vært konsekvent i sin EU motstand. Selvfølgelig skulle også jeg ønsket at de hadde fått til mer den tiden de satt i regjering, men slik gikk det ikke.  Og det ville ikke blitt et færre EU direktiver eller EU innvandrere dersom Sp trakk seg fra regjering, tvert i mot.

Det er vel akkurat det som er problemet, de var ikke konsekvente. De gav opp EU-motstanden og motstanden mot EØS-avtalen for å kjøre sorte limousiner og få gjennomslag for andre saker og var et av de mest EU-lydige partiene på Stortinget i 8 år.

 

Ingen regjering har tatt imot flere direktiver og innvandrere fra EU enn SP i regjering. Så noen flere ville vi nok heller ikke fått, hadde SP stått på for sitt nei til EU ville vi kanskje fått enda færre.

1769
1769Innlegg: 51744
18.08.17 21:49

Jeg har ikke mye til overs for SP, men de er i det minste rasjonelle. De visste at AP aldri kom til å fire på EØS, og valgte dermed å kjempe for andre viktige områder for landbruksorganisasjonene i stedet. 

For øvrig trenger vi de EU-innvandrerne vi har her i landet. Det finnes sikkert unntak, men de aller fleste bidrar sterkt til å holde hjulene i gang, spesielt i distriktene. 

Chubby
ChubbyInnlegg: 2871
18.08.17 23:23
1769: Jeg har ikke mye til overs for SP, men de er i det minste rasjonelle. De visste at AP aldri kom til å fire på EØS, og valgte dermed å kjempe for andre viktige områder for landbruksorganisasjonene i stedet.  For øvrig trenger vi de EU-innvandrerne vi har her i landet. Det finnes sikkert unntak, men de aller fleste bidrar sterkt til å holde hjulene i gang, spesielt i distriktene.

Akkurat, de valgte vekk EU og EØS-motstanden for å få mer til sponsorene sine i bondestanden og få kjøre sort limousiner. De fikk sitte i den mest EU-logrende regjeringen noensinne, og resultatet er at troen på at de virkelig imot EU og EØS er nok borte hos mange.

 

Noen trenger vi, men ikke på langt nær så mange som vi har tatt imot siden 2005, og spesielt den enorme strømmen som kom hit da SP satt i regjering. Det var et politisk valg som ble gjort, fordi det var lettere enn å måtte kutte i trygdene eller gjennomføre tiltak for å få opp fødselstallene.

Blekkpenn
BlekkpennInnlegg: 1165
29.11.17 16:02
axce: Det er nok slik at ja-partiene gjennom historien har lært at dersom drømmen deres om at Norge underlegges EU styringsmessig, da må velgerne holdes borte fra innflytelse.
Dette kunne ikke ja-partiene fått til uten medias medvirkning

Det ble dem da også da Brundtland regjeringen  meldte Norge inn i EU i 1994. Her bekrefter Bjørn Tore Godal EU dokumentet.

Et lignende forhold gjelder Barcelona traktaten. I denne er mediene dessuten anbefalt og spille med. Dessverre for Norge fins her politikere som ser sin største oppgave å underskrive avtaler. Og når disse får konsekvenser for flertallet, spesielt når de skal svi, må de holdes utenfor, er man i godt selskap så er man det. Sign here please`.

 

 

 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg

Andre tjenester