Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Når tar Norge en brexit, det haster.

NYTT TEMA
gulthus21
gulthus21Innlegg: 143
20.09.17 11:45

Tar ikke økonomiske experter feil så kan man forstå det slik norske arbeidsplasser forsvinner ut av eøs og Schengen avtalen. Hvis det er slik at Norge taper på dette, hvorfor tar vi ikke en brexit på hele greia. Kan ikke tro vi ikke får solgt varene våre  gjennom frihandelsavtaler, ja selv med eu kan vi det.

1769
1769Innlegg: 51759
20.09.17 11:54

Forutsetningene dine er gale. Norge taper ikke. Vi får tvert i mot en mye enklere markedsadgang for våre produkter ettersom reglene i EØS er like. 

Dessuten trenger Norge mer arbeidskraft enn vi klarer å "produsere" selv. Nesten halvparten av de som arbeider i fiskeforedlingsindustrien er arbeidsinnvandrere, de fleste fra EØS-området. I landbruket er det mye av det samme. 

For øvrig er EØS mer enn bare handel. Avtalen gir alle nordmenn rett til å arbeide, studere og bosette seg i hele området. 

Serutover
SerutoverInnlegg: 3779
20.09.17 12:53

Det er interessant å følge med på debatten i UK, for den går virkelig i dybden, i motsetning til her i Norge. Og der står det mer og mer klart hvor mye UK ligger an til å tape hvis det blir en hard brexit. Da flytter store deler av finansnæringen ut. Men av større betydning for oss nordmenn er hvordan produksjon flytter ut hvis det blir for mye plunder. Historien viser oss at bedriftene gjerne flytter dit det er best vilkår.

gulthus21
gulthus21Innlegg: 143
20.09.17 13:03

Vi kan godt diskutere det, men forutsetningene fungerer ikke slik som du sier. For det første med en brexit får vi passkontroll på grensene, vi kan bestille arbeidskraft på kontrakter fra hele verden, også fra EU land. Når kontraktene er utgått, sendes de tilbake.

Hva skjer i dag, vi har mennesker i Norge som vi ikke vet indentiteten på, tusenvis av migranter som stikker av og blir til ulovlige mennesker, og kanskje det som verre er, blir kriminelle. Alt dette takket være Schengen, åpne grenser.

Jazzeron
JazzeronInnlegg: 13346
20.09.17 13:07

Litt av en suppe her.

For øvrig har Loyds, en helt ok stor bank, bestemt at de skal flytte. Til Dublin. Kan ikke skjønne hvorfor.

Serutover
SerutoverInnlegg: 3779
20.09.17 13:54
Jazzeron: Litt av en suppe her. For øvrig har Loyds, en helt ok stor bank, bestemt at de skal flytte. Til Dublin. Kan ikke skjønne hvorfor.

Enkelt å forklare. De ønsker å være i forkant. Det ser stygt ut for at det bærer mot en hard brexit. Ja det kan til og med tenkes at det ender opp med WTO-vilkår. Noe som betyr at UK har like vilkår som et hvilket som helst land i verden.

(Innlegget ble redigert 20.09.17 13:56)

Jazzeron
JazzeronInnlegg: 13346
20.09.17 14:00
Serutover: De ønsker å være i forkant. Det ser stygt ut for at det bærer mot en hard brexit. Ja det kan til og med tenkes at det ender opp med WTO-vilkår. Noe som betyr at UK har like vilkår som et hvilket som helst land i verden.

Mitt innlegg var altså ironi, gjør seg ikke like bra i tekst men :P

Serutover
SerutoverInnlegg: 3779
20.09.17 14:22
Jazzeron: Mitt innlegg var altså ironi, gjør seg ikke like bra i tekst men :P

Ah sånn å forstå :)

Nei, du må nok smøre tjukkere på for å få frem ironi.

Bokvarv
BokvarvInnlegg: 2401
13.10.17 14:29

For å kunne melde seg UT AV eu, som Brexit er, må Norge først bli MEDLEM.....

Vi kan ikke melde oss ut av medlemskapet vi aldri har hatt........men "kunnskap" har aldri vært rådende i folks politiske villfarelser.

axce
axceInnlegg: 19359
13.10.17 16:01
Bokvarv: For å kunne melde seg UT AV eu, som Brexit er, må Norge først bli MEDLEM..... Vi kan ikke melde oss ut av medlemskapet vi aldri har hatt........men "kunnskap" har aldri vært rådende i folks politiske villfarelser.

Ved å si opp EØS-avtalen, melder vi oss ikke formelt ut av EU. 

Ut fra konsekvensene med EØS-avtalen, melder vi oss i stedet reelt ut av EU.

 

Bokvarv
BokvarvInnlegg: 2401
13.10.17 16:05
axce: Ved å si opp EØS-avtalen, melder vi oss ikke formelt ut av EU.  Ut fra konsekvensene med EØS-avtalen, melder vi oss i stedet reelt ut av EU.

EØS avtalen er ikke et FORMELT medlemskap, og vi kan derfor ikke FORMELT melde oss ut.

Vi kan si opp en totalt ensidig avtale derimot.

men vi aldri si opp et medlemskap vi aldri har holdt

axce
axceInnlegg: 19359
13.10.17 17:22
Bokvarv: EØS avtalen er ikke et FORMELT medlemskap, og vi kan derfor ikke FORMELT melde oss ut.

Nei, det er bare reelt at vi er med i EU, nesten på linje med mange av landene som formelt er EU-medlem.

Mange EU-land er ikke med på alt i EU, Sverige er f.eks. ikke med i euro, og GB er ikke med i Schengen.

Bokvarv
BokvarvInnlegg: 2401
13.10.17 17:29

men felles for ALLE MEDLEMSLAND er at de er medlemmer.

Uansett "klubb" så er medlemskap en forutsetting at man faktisk ER medlem for å kunne MELDE seg ut.

At EØS avtalen ikke er bra, der er vi derimot enige

axce
axceInnlegg: 19359
13.10.17 19:09
Bokvarv: men felles for ALLE MEDLEMSLAND er at de er medlemmer. Uansett "klubb" så er medlemskap en forutsetting at man faktisk ER medlem for å kunne MELDE seg ut. At EØS avtalen ikke er bra, der er vi derimot enige

Norge er ikke formell medlem, men er med i EU gjennom EØS-avtalen.

Gjennom EØS-avtalen er Norge nesten like mye integrert til EU som de landene som er formelle medlemmer av unionen.

Ifølge Europautredningen var Norge 75 % integrert til EU i 2011, i forhold til de EU-medlemmene som var med på alt i EU. Siden har harmoniseringen til EU fortsatt, slik at tallet nå er enda høyere.

 

 

 

Serutover
SerutoverInnlegg: 3779
13.10.17 20:53
Bokvarv: men felles for ALLE MEDLEMSLAND er at de er medlemmer. Uansett "klubb" så er medlemskap en forutsetting at man faktisk ER medlem for å kunne MELDE seg ut. At EØS avtalen ikke er bra, der er vi derimot enige

Det som er dårlig med den er at vi ikke er medlemmer. Som debatten i UK viser med all mulig tydelighet, så er det en økonomisk gevinst ved å være integrert i EU, jo mer jo bedre. UK risikerer nå å ende opp uten avtale. Det kommer i så tilfelle til å bite hardt inn i BNP. Arbeidsledigheten vil gå opp fordi verdikjeden bedrifter er del av ikke er tjent med at deler av den befinner seg utenfor EU.

Det er ingen garanti for at vi får noen god avtale med EU hvis vi sier opp EØS. Og vi er enda mer avhengig av handel med EU enn UK.

(Innlegget ble redigert 13.10.17 20:57)

Karten67
Karten67Innlegg: 4669
18.10.17 13:13
Serutover: Det som er dårlig med den er at vi ikke er medlemmer. Som debatten i UK viser med all mulig tydelighet, så er det en økonomisk gevinst ved å være integrert i EU, jo mer jo bedre. UK risikerer nå å ende opp uten avtale. Det kommer i så tilfelle til å bite hardt inn i BNP. Arbeidsledigheten vil gå opp fordi verdikjeden bedrifter er del av ikke er tjent med at deler av den befinner seg utenfor EU. Det er ingen garanti for at vi får noen god avtale med EU hvis vi sier opp EØS. Og vi er enda mer avhengig av handel med EU enn UK

Forsatt tilhenger av EU skjønner jeg.

Hva var hovedgrunner for at det ble Brexit, etter din mening?

Serutover
SerutoverInnlegg: 3779
19.10.17 13:47
Karten67: Forsatt tilhenger av EU skjønner jeg. Hva var hovedgrunner for at det ble Brexit, etter din mening?

Vi lever i spennende tider og trenger EU mer enn noensinne. Klart vi skal være med på det.

Jeg tror mange eldre lot seg forføre av leaves enkle argumenter om innvandring og penger til NHS.

Karten67
Karten67Innlegg: 4669
19.10.17 17:24
Serutover: Vi lever i spennende tider og trenger EU mer enn noensinne. Klart vi skal være med på det. Jeg tror mange eldre lot seg forføre av leaves enkle argumenter om innvandring og penger til NHS.

Nei EU vil kollapse, skepsisen blir større og større for medlemmene.

Hvem er vi?.... Norges befolkning?

At det var eldre som stemte nei, bør jo være ett sterkt argument...ikke ett svakt, grunnet mange av de yngre ikke har opplevd det å være styrt ifra eget land, bestemme sin egen fremtid, og ikke bli sentralstyrt ifra Brussel slik som nå.

De eldre har sett begge sider av styresettet, de yngre har ikke, egentlig ett kjempeargument for leave,

Serutover
SerutoverInnlegg: 3779
19.10.17 20:19
Karten67: Nei EU vil kollapse, skepsisen blir større og større for medlemmene. Hvem er vi?.... Norges befolkning? At det var eldre som stemte nei, bør jo være ett sterkt argument...ikke ett svakt, grunnet mange av de yngre ikke har opplevd det å være styrt ifra eget land, bestemme sin egen fremtid, og ikke bli sentralstyrt ifra Brussel slik som nå. De eldre har sett begge sider av styresettet, de yngre har ikke, egentlig ett kjempeargument for leave,

EU-motstandere har hevdet dette i mange år nå. Det som har skjedd er det motsatte. EU har kommet styrket ut av finanskrisen og de har kommet styrket ut av Brexit.

Det er de unge som skal ta over landet, de eldre er på vei ut og er naturlig nok mest opptatt av slikt som NHS. Smart grep av leave å bruke NHS på den måten, men det var uten bunn i realitetene.

Karten67
Karten67Innlegg: 4669
19.10.17 22:52
Serutover: EU-motstandere har hevdet dette i mange år nå. Det som har skjedd er det motsatte. EU har kommet styrket ut av finanskrisen og de har kommet styrket ut av Brexit. Det er de unge som skal ta over landet, de eldre er på vei ut og er naturlig nok mest opptatt av slikt som NHS. Smart grep av leave å bruke NHS på den måten, men det var uten bunn i realitetene.

Realitetene er at EU sliter kraftig, vi vil nok se flere land som tar en Brexit.

Styrket ut av Brexit, hvordan kan du mene noe slik, det kan da umulig være en styrke og miste den nest største bidrag yteren til en union.

 

Serutover
SerutoverInnlegg: 3779
20.10.17 10:11
Karten67: Realitetene er at EU sliter kraftig, vi vil nok se flere land som tar en Brexit. Styrket ut av Brexit, hvordan kan du mene noe slik, det kan da umulig være en styrke og miste den nest største bidrag yteren til en union.

Hvor har du vært det siste året?

EUs økonomiske utsikter har styrket seg betraktelig.

Det er isolert sett ikke noen styrke å miste en stor netto bidragsyter til unionen. UK har stått for mye positivt opp gjennom de drøyt 40 årene de har vært medlem. Samtidig har de vært en bremsekloss på samarbeidet på mange fronter. Det er mange som ønsker mer Europa, ikke mindre, og da er det nå en mulighet til å få gjort noe med det.

Karten67
Karten67Innlegg: 4669
20.10.17 13:04
Serutover: Hvor har du vært det siste året? EUs økonomiske utsikter har styrket seg betraktelig.

Ja hvor har du hvert? 

Dette er hva EU-Kommisjonen Visepresident Valdis Dombrovskis sier selv angående økonomien i EU:

Hovedårsaken til frykten er svært høy gjeld, både i privat, offentlig og ekstern sektor, sårbarheter i finanssektoren og dårligere konkurransedyktighet.

Frankrike, Italia, Kroatia, Bulgaria og Portugal sliter med sterke ubalanser i økonomien, og faren for å smitte til de andre landene er stor. Strengere overvåkning av disse landenes gjeld er nødvendig, skriver EU-kommisjonen i sin rapport.

Portugal er blant landene som har slitt mest etter finanskrisen, og flere mener at landet innen få år vil trenge redningspakker i likhet med den Hellas mottok i fjor sommer.

Og vi kan jo bare anta at EU`s egne representanter ikke "smører på noe ekstra" serutover?

Alt dette kommer i tillegg til uroen vi har sett ifra land som Polen og Ungarn, som mener EU prøver å overkjøre dem i migrasjon spørsmålet. Dette er land som ikke lar seg bli herset med over for lang tid.

Så har vi Italia da, den 4 største økonomien i EU, der kan vi ser Femstjernes bevegelsen ligger ligger ann til å gjøre ett brakvalg, de er EU motstandere, og vi kan fort få en "Itæit" i fremtiden ifra den kanten.

Så kan du få skrive hva du vil, men EU sliter og eliten i Brussel blir nå angrepet ifra flere kanter, i Østerrike vant partier på ytre høyrefløy, de har heller ikke mye til overs for makteliten i Brussel. 

Serutover
SerutoverInnlegg: 3779
20.10.17 14:17
Karten67: Ja hvor har du hvert?  Dette er hva EU-Kommisjonen Visepresident Valdis Dombrovskis sier selv angående økonomien i EU: Hovedårsaken til frykten er svært høy gjeld, både i privat, offentlig og ekstern sektor, sårbarheter i finanssektoren og dårligere konkurransedyktighet. Frankrike, Italia, Kroatia, Bulgaria og Portugal sliter med sterke ubalanser i økonomien, og faren for å smitte til de andre landene er stor. Strengere overvåkning av disse landenes gjeld er nødvendig, skriver EU-kommisjonen i sin rapport. Portugal er blant landene som har slitt mest etter finanskrisen, og flere mener at landet innen få år vil trenge redningspakker i likhet med den Hellas mottok i fjor sommer. Og vi kan jo bare anta at EU`s egne representanter ikke "smører på noe ekstra" serutover? Alt dette kommer i tillegg til uroen vi har sett ifra land som Polen og Ungarn, som mener EU prøver å overkjøre dem i migrasjon spørsmålet. Dette er land som ikke lar seg bli herset med over for lang tid. Så har vi Italia da, den 4 største økonomien i EU, der kan vi ser Femstjernes bevegelsen ligger ligger ann til å gjøre ett brakvalg, de er EU motstandere, og vi kan fort få en "Itæit" i fremtiden ifra den kanten. Så kan du få skrive hva du vil, men EU sliter og eliten i Brussel blir nå angrepet ifra flere kanter, i Østerrike vant partier på ytre høyrefløy, de har heller ikke mye til overs for makteliten i Brussel.

Ja nå undres jeg enda mer på hvor du har vært når du bruker gamle linker fra 2015 og sitater fra tidlig 2016 for å illustrere hvordan det ligger an det siste året.

Jeg tror vi etter hvert vil få se et tohastighets EU ( i realiteten har vi det allerede), hvor enkelte land ikke får eller vil være med på alt. Det tar tid for land som Polen og Ungarn å modnes som demokratier, det er bare å innse.

Når det gjelder fremskrittspartilignende partier i land som Østerrike bekymrer jeg ikke mer over dem enn jeg gjør over fremskrittspartiet her i Norge.

1769
1769Innlegg: 51759
20.10.17 14:21
Karten67: det kan da umulig være en styrke og miste den nest største bidrag yteren til en union.

Nå har den nest største bidragsyteren i EU ganske så nylig valgt til statsleder en politiker så eurofil at han feiret seieren med Europahymnen, så det er vel heller tvilsomt at de er på vei ut...

Karten67
Karten67Innlegg: 4669
20.10.17 16:14
1769: Nå har den nest største bidragsyteren i EU ganske så nylig valgt til statsleder en politiker så eurofil at han feiret seieren med Europahymnen, så det er vel heller tvilsomt at de er på vei ut...

Valgresultatet er hva det er, men du er kanskje ikke tilhenger av demokratiske spilleregler og folkvalg generelt? Akkja...hylekoret fikk det ikke som de ville, ho cares about them

 

Karten67
Karten67Innlegg: 4669
20.10.17 16:23
Serutover: Ja nå undres jeg enda mer på hvor du har vært når du bruker gamle linker fra 2015 og sitater fra tidlig 2016 for å illustrere hvordan det ligger an det siste året.

Ikke mye som er endret siden den tid, og ikke til det bedre vil nå jeg tro om vi ser på helheten i hva EU er blitt.

Men ja det kan også frem en form for delt EU, p.g.a enkelte land vil ikke gi fra all råderett ovenfor sitt eget land og befolkning, de vil ha selvstyre i enkeltsaker, slik som f.eks innvandring. De har lært av hva SB ikke likte, og de er nødd til å ta dette inn over seg.

EU er anti demokratisk: Nigel Farage MEP

 

(Innlegget ble redigert 20.10.17 16:30)

1769
1769Innlegg: 51759
20.10.17 17:02
Karten67: Valgresultatet er hva det er, men du er kanskje ikke tilhenger av demokratiske spilleregler og folkvalg generelt?

Valgresultatet i EUs nest største bidragsyter er vel rimelig klart og entydig. Eurofile Macron fikk omtrent dobbelt så mange stemmer som eurofobe Le Pen. 

Karten67
Karten67Innlegg: 4669
20.10.17 18:35
1769: Valgresultatet i EUs nest største bidragsyter er vel rimelig klart og entydig. Eurofile Macron fikk omtrent dobbelt så mange stemmer som eurofobe Le Pen.

Ja, kanskje det ender med at Merkel og Macron styrer skuta sammen, populariteten er synkende blant begge 2.

Polen forlanger vel også oppgjør etter ww2, da blir det slunkne kontoer i Tyskland, hvem skal da redde underskudd statene?

 

Serutover
SerutoverInnlegg: 3779
23.10.17 13:52
Karten67: Ikke mye som er endret siden den tid, og ikke til det bedre vil nå jeg tro om vi ser på helheten i hva EU er blitt. Men ja det kan også frem en form for delt EU, p.g.a enkelte land vil ikke gi fra all råderett ovenfor sitt eget land og befolkning, de vil ha selvstyre i enkeltsaker, slik som f.eks innvandring. De har lært av hva SB ikke likte, og de er nødd til å ta dette inn over seg. EU er anti demokratisk: Nigel Farage MEP

Det som er endret er at EU har fått ny fremdrift og at den økonomiske veksten har tatt seg opp.

perchri
perchriInnlegg: 8686
04.12.17 08:13
1769: Dessuten trenger Norge mer arbeidskraft enn vi klarer å "produsere" selv. Nesten halvparten av de som arbeider i fiskeforedlingsindustrien er arbeidsinnvandrere, de fleste fra EØS-området. I landbruket er det mye av det samme.

Vi klarer allt arbeidet sjøl. Vi gidder ikke. Men vi går på NAV, heller, en å ta det arbeidet som finnes. Mye arbeid er ikke "status" arbeid for oss late nordmenn. Skamme oss, burde vi, men ordet er nok bare historie. 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg

Andre tjenester