Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Vaksinen bør utløse ny EU-debatt

NYTT TEMA
kristofferbd

Innlegg: 1239
kristofferbd
15.11.20 22:30

Takket være EU og EØS-avtalen får Norge tilgang til Pzifers vaksine. Uten tilknytning til EU hadde vi nok stått på bar bakke i kampen om koronavaksinen. Dette er nok et eksempel på EØS-avtalens viktighet, og det bør utløse en ny EU-debatt. 

Hvordan kan vi best løse koronapandemiens ettervirkninger? Klimakrisen? Autoritære trekk i europeiske land? Jo, gjennom samarbeid, som et fullverdig medlem med bestemmelsesrett.  

Det er gledelig at Venstre har sluttet seg til Høyre i EU-kampen. Nå bør Ap og MDG komme på banen. Det må bli slutt på at nei-siden får sette narrativet i denne debatten. Jeg tror koronavaksinen kan bli et element som utløser en ny EU-debatt.

 

 

(Innlegget ble redigert 15.11.20 22:31)

newsflash

Innlegg: 31609
newsflash
15.11.20 22:36
kristofferbd: Takket være EU og EØS-avtalen får Norge tilgang til Pzifers vaksine. Uten tilknytning til EU hadde vi nok stått på bar bakke i kampen om koronavaksinen. Dette er nok et eksempel på EØS-avtalens viktighet, og det bør utløse en ny EU-debatt.  Hvordan kan vi best løse koronapandemiens ettervirkninger? Klimakrisen? Autoritære trekk i europeiske land? Jo, gjennom samarbeid, som et fullverdig medlem med bestemmelsesrett.   Det er gledelig at Venstre har sluttet seg til Høyre i EU-kampen. Nå bør Ap og MDG komme på banen. Det må bli slutt på at nei-siden får sette narrativet i denne debatten. Jeg tror koronavaksinen kan bli et element som utløser en ny EU-debatt.

Norge er et rikt land. Vi får vaksinen så lenge vi betaler for det, uavhengig av EU eller EØS. 

Det som egentlig er mer skremmende er jo at vi ikke får tilgang til vaksiner som EU ikke har avtale med.

Tenk om det er den russiske vaksinen som har best effekt? Og vi er avskåret fra å kjøpe den pga EØS avtalen?

kristofferbd

Innlegg: 1239
kristofferbd
15.11.20 22:43

Den russiske vaksinen er omstridt, både når det gjelder dens sikkerhet og effekt. Hadde EU ansett den som en av de lovende kandidatene, hadde de nok signert avtale med russerne på flekken, slik som de har med de fleste vaksinekandidatene med stor fremgang.

(Innlegget ble redigert 15.11.20 22:43)

newsflash

Innlegg: 31609
newsflash
15.11.20 22:46
kristofferbd: Den russiske vaksinen er omstridt, både når det gjelder den sikkerhet og dens effekt. Hadde EU ansett den som en av de lovende kandidatene, hadde de nok signert avtale med russerne på flekken, slik som de har med de fleste vaksinekandidatene med stor fremgang.

Hehe, dersom du tror det er manglende effekt og sikkerhet som er avgjørende hvorvidt EU hadde signert en avtale med Russland om vaksine, så er du temmelig naiv. 

Denne vaksinen viser svært lovende resultater. 

Link

Dette handler om politikk. 

Du er enig i at det setter Norge i en kjip situasjon dersom det faktisk viser seg at vi ikke får den beste vaksinen bare fordi vi har EØS?

Link

(Innlegget ble redigert 15.11.20 22:49)

kristofferbd

Innlegg: 1239
kristofferbd
15.11.20 22:55

Utallige forskere har bestridt metoden brukt for å utvikle vaksinen. 

Nå ser det ut til at en sikker og effektiv vaksine kommer på markedet ved nyttår. Det nevnte markedet er knallhardt å kjempe i som en frittstående nasjon med fem millioner innbyggere. Takket være tilknytning til EU er vi sikret vaksine. 

kristofferbd

Innlegg: 1239
kristofferbd
15.11.20 22:59

Fra din saken du linket til sist:

«Tidsskriftet presiserer at det er behov for videre testing, blant annet opp mot en placebo.

Andre svakheter ved studien er at den ikke inkluderer mer enn 76 deltagere. Det var heller ikke eldre deltakere med i studien.»

newsflash

Innlegg: 31609
newsflash
15.11.20 23:02
kristofferbd: Utallige forskere har bestridt metoden brukt for å utvikle vaksinen.  Nå ser det ut til at en sikker og effektiv vaksine kommer på markedet ved nyttår. Det nevnte markedet er knallhardt å kjempe i som en frittstående nasjon med fem millioner innbyggere. Takket være tilknytning til EU er vi sikret vaksine.

Utallige? Det var vel knappe 20 navn der, ingen spesielt anerkjente etter det jeg vet. På en eller annen italiensk blogg(?)

Beklager jeg forholder meg til mer anerkjente kilder, som f.eks. The Lancet :)

Jeg krysser fingrene for at det faktisk kommer en vaksine i løpet av 2021. 

Men jeg mener det er hårreisende at norske myndigheter binder seg til EU på dette området, og eventuelt risikerer å gå glipp av muligheten til å kjøpe den mest effektive vaksinen. 

Her burde hensynet til det norske folk komme først, og Norge burde sørge for å få fatt i vaksine, uavhengig av hvem produsenten er. 

(Innlegget ble redigert 15.11.20 23:07)

newsflash

Innlegg: 31609
newsflash
15.11.20 23:05
kristofferbd: Fra din saken du linket til sist: «Tidsskriftet presiserer at det er behov for videre testing, blant annet opp mot en placebo. Andre svakheter ved studien er at den ikke inkluderer mer enn 76 deltagere. Det var heller ikke eldre deltakere med i studien.»

Ingen som påstår at den er ferdigtestet eller klar til bruk. 

Men den viser meget lovende resultater. 

Da vil det være idioti og nekte å kjøpe denne dersom den viser seg å faktisk fungere best, bare fordi den ikke er godkjent i Brüssel.

farout05

Innlegg: 4037
farout05
15.11.20 23:08
kristofferbd: Hadde EU ansett den som en av de lovende kandidatene, hadde de nok signert avtale med russerne på flekken

Minner om at EU har pågående handelsrestriksjoner mot Russland.

Hvis Russland ønsker å svare EU med samme mynt nekter de å selge til EU, som takk for sist.

En annen sak er at den passiviteten og underdanigheten Norge har vennet seg til som EØS-medlem er farlig for Norge. Men slik går det når man gir selvstendigheten fra seg. Vi stod jo ribbet for beredskap for det aller meste da pandemien slo til, og statsministeren ønsket fly stappfulle av covid-19 hjertelig velkommen, i stedet for å sette tilreisende fra utlandet i karantene. Testeutstyr fantes ikke, så det var jo ikke mulig å teste folk.

Ellers: Norge måtte gi fra seg det statlige medisinaldepotet da vi ble del-medlem i EU, og har siden måtte greise seg med private løsninger, som førte til steindyre medisiner, samt mangel på medisiner.

Det beste er nok å ha sin selvstendighet. Hvis man i tillegg har ledere som ønsker å ta ansvar for folk og land, er det mulig å skape trygghet for hele pakka.

kristofferbd

Innlegg: 1239
kristofferbd
15.11.20 23:08
newsflash: Utallige? Det var vel knappe 20 navn der, ingen spesielt anerkjente etter det jeg vet. På en eller annen italiensk blogg(?) Beklager jeg forholder meg til mer anerkjente kilder, som f.eks. The Lancet :) Jeg krysser fingrene for at det faktisk kommer en vaksine i løpet av 2021.  Men jeg mener det er hårreisende at norske myndigheter binder seg til EU på dette området, og risikerer å gå glipp av muligheten til å kjøpe den mest effektive vaksinen.  Her burde hensynet til det norske folk komme først, og Norge burde sørge for å få fatt i vaksine, uavhengig av hvem produsenten er.

Og jeg stoler mer på vaksiner som har gjennomgått faser med testing av titusener av personer og ikke 76 som den russiske vaksinen.

(Innlegget ble redigert 15.11.20 23:09)

Gloriana

Innlegg: 9905
Gloriana
15.11.20 23:09
kristofferbd: Takket være EU og EØS-avtalen får Norge tilgang til Pzifers vaksine. Uten tilknytning til EU hadde vi nok stått på bar bakke i kampen om koronavaksinen. Dette er nok et eksempel på EØS-avtalens viktighet, og det bør utløse en ny EU-debatt.

Den hadde vi fått tilgang til uansett, money talks. 

 

Gloriana

Innlegg: 9905
Gloriana
15.11.20 23:10
kristofferbd: Og jeg stoler mer på vaksiner som har gjennomgått faser med testing av titusener av personer og ikke 76 som den russiske vaksinen.

Ingen av vaksinene som kommer til å tilbys nå kommer til å være testet slik de normalt er før en vaksine slippes. 

newsflash

Innlegg: 31609
newsflash
15.11.20 23:11
kristofferbd: Og jeg stoler mer på vaksiner som har gjennomgått faser med testing av titusener av personer og ikke 76 som den russiske vaksinen.

Det skal selvfølgelig stilles de samme kravene til den russiske vaksinen som eventuelt andre vaksiner før den tas i bruk :)

Men poenget er fortsatt at pga av at vi har bundet oss til EU også på dette området, så er vi forhindret fra å eventuelt ta i bruk det som kan vise seg å være den beste vaksinen. 

Det er jo galskap!

Vi burde selvfølgelig kjøpe de mest effektive og beste vaksinene, uavhengig av hvor de er produsert. 

farout05

Innlegg: 4037
farout05
15.11.20 23:12
newsflash: Her burde hensynet til det norske folk komme først,

Det er bare det at øverstkommanderende for de som skal ta dette hensynet er mest opptatt av å plassere rævva si på krakken for en tredje periode, det er suveren 1. prioritet.

kristofferbd

Innlegg: 1239
kristofferbd
15.11.20 23:12
Gloriana: Ingen av vaksinene som kommer til å tilbys nå kommer til å være testet slik de normalt er før en vaksine slippes.

Helsemyndighetene har sine standarder for å godta vaksiner. Disse standardene må overholdes også i dette tilfellet. 

newsflash

Innlegg: 31609
newsflash
15.11.20 23:13
kristofferbd: Helsemyndighetene har sine standarder for å godta vaksiner. Disse standardene må overholdes også i dette tilfellet.

Slik som svineinfluensavaksinen? 

newsflash

Innlegg: 31609
newsflash
15.11.20 23:14
farout05: Det er bare det at øverstkommanderende for de som skal ta dette hensynet er mest opptatt av å plassere rævva si på krakken for en tredje periode, det er suveren 1. prioritet

Og ikke minst det å sikre seg en god retrettstilling i Brüssel den dagen Vedum overtar :P

kristofferbd

Innlegg: 1239
kristofferbd
15.11.20 23:15
Gloriana: Den hadde vi fått tilgang til uansett, money talks

Er du så sikker på det? Ja, vi er et rikt land. Men husk at rikdommen vår er relativ til befolkningen. Vi er langt fra en av verdens største økonomier. 

farout05

Innlegg: 4037
farout05
15.11.20 23:15
kristofferbd: Og jeg stoler mer

Det er helt uten betydning hva du tror og stoler på.

kristofferbd

Innlegg: 1239
kristofferbd
15.11.20 23:17
newsflash: Slik som svineinfluensavaksinen?

Påstår du at den ikke overholdte fastsatte standarder?

Gloriana

Innlegg: 9905
Gloriana
15.11.20 23:19
kristofferbd: Påstår du at den ikke overholdte fastsatte standarder?

Lol. Utrolig kunnskapsløst!

kristofferbd

Innlegg: 1239
kristofferbd
15.11.20 23:19
farout05: Det er helt uten betydning hva du tror og stoler på.

Ja, men nå stoler jeg på godt vitenskapelig arbeid. Ikke en vaksine utarbeidet med en metode hvor utvalg er 76 personer.

newsflash

Innlegg: 31609
newsflash
15.11.20 23:22
kristofferbd: Påstår du at den ikke overholdte fastsatte standarder?

Ja, svineinfluensavaksinen var testet betydelig mindre enn det som er normalt. 

farout05

Innlegg: 4037
farout05
15.11.20 23:25
kristofferbd: Ja, men nå stoler jeg på godt vitenskapelig arbeid.

Og den vaksinen ville Norge kunne ha skaffet seg uten å måtte legge seg styringsmessig under utlandet.

Hva feiler EU dersom det er slik at unionen vil hindre at utenfor-land får tilgang til denne vaksinen?
Er det en konstruktiv måte å skape fredelig sameksistens på denne jordkula på?

(Innlegget ble redigert 15.11.20 23:27)

kristofferbd

Innlegg: 1239
kristofferbd
15.11.20 23:29
newsflash: Ja, svineinfluensavaksinen var testet betydelig mindre enn det som er normalt.

De påstandene må du begrunne med kilder.

kristofferbd

Innlegg: 1239
kristofferbd
15.11.20 23:31
farout05: Hva feiler EU dersom det er slik at unionen vil hindre at utenfor-land får tilgang til denne vaksinen?
Er det en konstruktiv måte å skape fredelig sameksistens på denne jordkula på?

Hindre at utenforland får tilgang til denne vaksinen? Nei, den må du lenger ut på landet med.

farout05

Innlegg: 4037
farout05
15.11.20 23:34
kristofferbd: Hindre at utenforland får tilgang til denne vaksinen? Nei, den må du lenger ut på landet med.

Men dette ligger jo i påstanden din om at Norge får tak i vaksinen takket være EØS-avtalen.

kristofferbd

Innlegg: 1239
kristofferbd
15.11.20 23:37
farout05: Men dette ligger jo i påstanden din om at Norge får tak i vaksinen takket være EØS-avtalen.

Jepp! Men det er vel ikke snakk om å hindre land i å kjøpe. Det er snakk om kjøpekraft. Som sagt er Norge et rikt land relativt med befolkningsmassen vår, men i konkurranse med EU, India, Kina, USA og andre økonomiske stormakter er jeg redd vi kommer til kort. Det er ikke sikkert vi hadde fått tilgang til Pzifers vaksine i 2021 uten vårt EØS-medlemskap.

(Innlegget ble redigert 15.11.20 23:38)

newsflash

Innlegg: 31609
newsflash
15.11.20 23:38

De påstandene må du begrunne med kilder.

-------------------

Selvfølgelig. Fra Dagbladet i dag:

https://www.dagbladet.no/nyheter/godkjent-for-barn---uten-testing/73050408

kristofferbd

Innlegg: 1239
kristofferbd
15.11.20 23:42
newsflash: De påstandene må du begrunne med kilder. ------------------- Selvfølgelig. Fra Dagbladet i dag: https://www.dagbladet.no/nyheter/godkjent-for-barn---uten-testing/73050408

Ok, jeg er tilbøyelig til å gå tilbake på påstandene mine om svineinfluensavaksinen. Men som artikkelen du henviser til viser, er utvalget som deltar i forsøkene i forbindelse med koronavaksinen langt større - Pzifer riktignok. I den russiske er utvalget tynnere enn i 2009.

(Innlegget ble redigert 15.11.20 23:45)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg