Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Trump-administrasjonen

NYTT TEMA
GoingKronos

Innlegg: 50524
GoingKronos
09.11.16 14:04

Det er på tide å ha en tråd om Trump-administrasjonen, altså hvem som havner i regjering og hvilke politiske saker som blir prioritert.

De fleste regner med at Chris Christie, Rudy Giuliani og Jeff Sessions havner i regjeringen pga sin lojalitet og tidlige støtte til Trump. Christie kanskje som justisminister, Giuliani som nasjonal sikkerhetsminister og Sessions som forsvarsminister. Også General Flynn kan være aktuell som forsvarsminister. Men det kan jo hende at han ikke vil belønne lojalitet og i stedet gå for mer kompetente ministere. Hvem som blir utenriksminister og finansminister er også uvisst, men endel mener at Newt Gingrich vil være het kandidat som utenriksminister. Og ryktene har lenge sagt at Trump ønsker Goldman sachs Steve Mnuchin som finansminister, han har jobbet som rådgiver i økonomispørsmål for Trump under valgkampen.

Når det gjelder politiske saker så regner de fleste med at klimaavtalen nå er død, det vil han også ha et flertall for i kongressen.

Trans-Pacific Partnership er Trump i mot og det har vært sentralt i hans retorikk. Det er nok et flertall i kongressen for det, men det er tvilsomt at de vil bruke politisk kapital på å forsvare det. Valgresultatet er så tydelig. Hvordan Trump vil gjøre med de eksisterende handelsavtalene er usikkert, men republikanerne i kongressen og nok mange blant hans rådgivere vil oppfordre han til å ikke gjøre store grep som kan få store følger for løkonomien.

Men nå er det sannsynlig at USA igjen vil få et fullstendig budsjett, det er stort republikansk flertall i kongressen og det blir spennende å se hvordan skjæringspunktet mellom typisk republikansk/konservativ og populisme vi vil se. Pga den store statsgjelden så er det dog begrenset med handlingsrom, Trump har i valgkampen vært mer opptatt av infrastruktur og lavere skatter - men samtidig så har han ikke signalisert at han vil gjøre store grep i sosialpolitikken. Så der må det tas vanskelige valg.

Det er forventet at Trump vil endre sin NATO-retorikk, og at det vil være stort press fra begge partier for å få status quo på dette området. Så får man jo se hvor aggressiv Putin vil være for å teste ut den nye presidenten. Det er naturlig nok mye spenning i baltikum rundt det her. Utenrikspolitikken generelt er veldig oppe i det blå, og jeg regner med at det er noe av det første vi vil få signaler om der han må berolige allierte rundt i verden. Han har også hatt en passiv holdning til IS og antydet at han vil la andre land rydde opp i det.

Et stort slag vil være rundt høyesterett. Trump gikk i valgkampen ut med en rekke aktuelle navn og særlig de sosialt konservative har store forventninger til nominasjonen her. Men det må være en som kan få noen demokratiske senatorers stemmer.

Innvandring har Trump tonet ned utover valgkampen, men det er det drivende spørsmålet for veldig mange av hans velgere og også hans nærmeste rådgivere. Her blir det veldig spennende å se både hva han skal gjøre med muren mot Mexico og ikke minst med de over 10 millioner ulovlige innvandrere som er i USA. Hvor langt vil han gå? Dette er kanskje det spørsmålet, sammen med høyesterett, som følelsesmessig vil være mest betent.

Hvilke andre saker vil være sentrale i starten av Trump sin presidentperiode? Og er det noen spesielle personer man forvente å se i regjeringen til Trump?

Tullekoppen

Innlegg: 9093
Tullekoppen
09.11.16 14:08
GoingKronos: Giuliani som nasjonal sikkerhetsminister

Hørte et annet tips om han; utenriksminister.

Folkflesk

Innlegg: 27030
Folkflesk
09.11.16 14:09
Tullekoppen: Hørte et annet tips om han; utenriksminister.

En ting er iallefall sikkert: Han er ikke kompetent til å være noen av delene. Litt av en klovn.

Blir også interessant å se om Trump prøver seg på en "outreach" ved å sette inn en demokrat i en av de ledende posisjonene. Ikke helt utenkelig da han ikke kan sies å være en del av det republikanske etablisementet.

(Innlegget ble redigert 09.11.16 14:12)

GoingKronos

Innlegg: 50524
GoingKronos
09.11.16 14:10

Glemte å nevne Obamacare, det har jo vært noe Trump har vært tydelig på at han vil ha bort. Det er mer usikkert hva han vil erstatte det med og det meste tyder vel på at det vil ta tid før noe nytt vil komme på bordet. Trump sa jo i primærvalgkampen at han ønsket statlig finansiert helsevesen, men det er uvisst om han faktisk mente det eller ikke forsto hva han sa. Det ville uansett føre til en krig mot republikanerne i kongressen, så det er tvilsomt at det vil bli en statlig løsning. Mer sannsynlig er kanskje at mer av ansvaret vil flyttes tilbake til delstatene.

GoingKronos

Innlegg: 50524
GoingKronos
09.11.16 14:13
Folkflesk: Blir også interessant å se om Trump prøver seg på en "outreach" ved å sette inn en demokrat i en av de ledende posisjonene. Ikke helt utenkelig da han ikke føler han skylder det republikanske etablisementet så mye.

Kan vel bli tøft å finne en demokrat som vil inn i regjeringen? Det vil i tilfelle ikke være en som har ambisjoner om å gjøre noe karriere i ettertid i det demokratiske partiet.

Jompa

Innlegg: 14818
Jompa
09.11.16 14:15

Reince Priebus som chief of staff er et rykte som svirrer rundt.

Time

Guiliani og Gingrich er nok aktuelle ja. For en gjeng...

Trump har jo nevnt mye han skal gjøre de første 100 dagene: 

- Healthcare

- Keystone Pipeline

- Få fart i kullindustrien

- Droppe å bruke penger på klima

- NAFTA og TPP

+++

 

Jompa

Innlegg: 14818
Jompa
09.11.16 14:18

Farage har jo også uttalt at han kunne tenkt seg en rolle i administrasjonen. En slags ambassadør mot Europa. Han har jo drevet litt kampanje for Trump i denne valgkampen.

Folkflesk

Innlegg: 27030
Folkflesk
09.11.16 14:21
Jompa: Farage har jo også uttalt at han kunne tenkt seg en rolle i administrasjonen. En slags ambassadør mot Europa. Han har jo drevet litt kampanje for Trump i denne valgkampen.

LOL - litt av en "jobbsøknad".

(Innlegget ble redigert 09.11.16 14:21)

Andajs

Innlegg: 3427
Andajs
09.11.16 14:23

Herre for en katastrofe dette kommer til å bli.

En_ganske_snill_mann

Innlegg: 4992

Det blir ihvertfall "andre boller", det er sikkert.

Folkflesk

Innlegg: 27030
Folkflesk
09.11.16 14:34
GoingKronos: Kan vel bli tøft å finne en demokrat som vil inn i regjeringen? Det vil i tilfelle ikke være en som har ambisjoner om å gjøre noe karriere i ettertid i det demokratiske partiet.

Neppe noen fra den harde kjernen i partiet, men mulig noen innen militæret. Michael T. Flynn er vel en som har blitt nevnt tidligere, og han er vel iallefall offisielt demokrat.

Small_boi

Innlegg: 5896
Small_boi
10.11.16 10:34

Hvilken stilling får Dennis Rodman og folkene fra Duck-dynasty?

amore

Innlegg: 5951
amore
10.11.16 13:30

Det Trump bør gjøre er å ta med seg folk fra  flere olkegrupper inn i sin administrasjon.

Allerede nå  ser vi opptøyer flere steder i USA.

For å dempe dette så bør han som sagt ha med folk som ikke bare er hvite gamle menn.

La Rubio få en viktig stilling hvis han selv vil selvfølgelig, og velg  en mørkhudet kvinne  til høyesterettsdommer.

Da ser folk at han ikke er den drittsekken som de mener han er.

Fire år med fordømmelser, og mistro er sikkert ikke noe som en mann i hans stilling synes noe om, derfor et det jo nettopp så viktig at folk ser at han tar inn folk fra forskjellige folkegrupper i sin administrasjon for å unngå den katastrofen som alle snakker om vil komme med han som president.

(Innlegget ble redigert 10.11.16 13:32)

VMRO

Innlegg: 6563
VMRO
10.11.16 13:57

Jeg mistenker faktisk at Ted Cruz vil få en høytstående stilling i den nye administrasjonen. Cruz nektet å støtte Trump på den republikanske nasjonalkonvensjonen. Så snudde han plutselig brått (om enn noe halvhjertet) og støttet Trump. De siste ukene drev Cruz til og med kampanje for Trump. Skulle ikke overraske meg om Cruz har fått et tilbud av Trump-kampanjen under bordet. 

GoingKronos

Innlegg: 50524
GoingKronos
10.11.16 14:16
amore: La Rubio få en viktig stilling hvis han selv vil selvfølgelig, og velg  en mørkhudet kvinne  til høyesterettsdommer.

Ingen av delene kommer til å skje. Rubio er ikke interessert (unntak kanskje av utenriksminister - og republikanerne ønsker nok ikke et nytt valg i Florida der de må forsvare et sete). 

Jeg regner også med at en av de på den listen Trump ga ut i valgkampen vil bli nominert til høyesterett. Det er ingen svarte på listen, og bare en latino. Og det er ganske utenkelig at Trump vil nominere noen med minoritetsbakgrunn til høyesterett med tanke på det han sa i vår rundt at de ikke er lojale mot den hvite befolkningen.

GoingKronos

Innlegg: 50524
GoingKronos
10.11.16 14:18

Dagens politico sak om hvem som er aktuelle for de tyngste stillingene i Trump-administrasjon. Det meste tyder på at lojalitet til Trump blir det viktigste kriteriet og ikke kompetanse på saksfelt.

GoingKronos

Innlegg: 50524
GoingKronos
10.11.16 14:20
VMRO: Jeg mistenker faktisk at Ted Cruz vil få en høytstående stilling i den nye administrasjonen.

Enkelte har jo sagt at han kan bli nominert til høyesterett, men jeg tror ikke han vil gå igjennom i senatet. Jeg regner med at han blir i senatet og med tanke på hans personlighet så tror jeg han vil gå i krigen med liv og lyst for Trump-administrasjonen. 

malvolio

Innlegg: 26758
malvolio
10.11.16 14:23
GoingKronos: republikanerne ønsker nok ikke et nytt valg i Florida der de må forsvare et sete

I tillegg til andre vurderinger, er dette også et moment: Trump henter neppe mange ministre fra senatet, for ikke å sette flertallet der i fare (hvis det da ikke er senatorer fra stater der mandatet oppfattes som bomsikkert).

VMRO

Innlegg: 6563
VMRO
10.11.16 14:24

Det er spesielt to kandidater som burde være ganske aktuelle for stillingen som utenriksminister:

- Rand Paul (Sen. R-Kentucky)
- Ted Cruz (Sen. R-Texas)

Ikke full overlapp med Trump på alle områder, men begge har likheter med Trump utenrikspolitisk og begge har kompetansen og kvalifikasjonen som trengs. 

jakoline

Innlegg: 41639
jakoline
10.11.16 14:26
VMRO: Det er spesielt to kandidater som burde være ganske aktuelle for stillingen som utenriksminister: - Rand Paul (Sen. R-Kentucky)
- Ted Cruz (Sen. R-Texas) Ikke full overlapp med Trump på alle områder, men begge har likheter med Trump utenrikspolitisk og begge har kompetansen og kvalifikasjonen som trengs.

Enig der.

Barbosa

Innlegg: 4735
Barbosa
10.11.16 14:45

Newt Gingrich, senator Robert Corker (R-Tennessee), som leder utenrikskomiteen i Senatet og John Bolton, nevnes alle som aktuelle kandidater til stillingen som utenriksminister. Men Ted Cruz burde også vurderes.

GoingKronos

Innlegg: 50524
GoingKronos
10.11.16 14:55
VMRO: - Rand Paul (Sen. R-Kentucky)
- Ted Cruz (Sen. R-Texas)

Begge er jeg ganske overbevist om er uaktuelle. Trump vil ha en sterkere utenriksminister enn Paul og jeg tror ikke Paul er villig til å gå inn i en regjering som er så langt unna hans primærsyn. Han fortsetter nok i senatet og bygge opp igjen koalisjonen som falt sammen under presidentvalgkampen for han.

Cruz er hatet av veldig mange rundt Trump (hva Trump selv føler er ikke lett å vite, men han virker ikke å bare for mye nag til de som underkaster seg han), i tillegg så er ikke Cruz sitt sterke område utenrikspolitikk (han har vært ganske uinteressert i det i senatet).

Gingrich eller Corker er nok de mest aktuelle, jeg håper han går for Corker noe som vil berolige USAs allierte kontra en Gingrich.

 

VMRO

Innlegg: 6563
VMRO
10.11.16 14:56
GoingKronos: Begge er jeg ganske overbevist om er uaktuelle.

Da kan vi ganske sikkert konkludere med at enten Paul eller Cruz blir utenriksminister ;)

Skvirre

Innlegg: 2691
Skvirre
10.11.16 14:57
GoingKronos: Dagens politico sak om hvem som er aktuelle for de tyngste stillingene i Trump-administrasjon. Det meste tyder på at lojalitet til Trump blir det viktigste kriteriet og ikke kompetanse på saksfelt.

Jeg sitter med en snikende følelse av at enkelte som har solgt sjelen sin til Trump kommer til å få dårlig betalt. Jeg tror ikke Trump føler på noen gjeld, og dersom han føler det ikke er mer å hente, så tror jeg han ikke har problemer med å vrake flere.

Jeg tror og håper at en som Chris Christie kommer til å komme veldig dårlig ut av det. Han var først sterkt kritisk til Trump, og snudde når han mente han hadde noe å hente på det. Han har gjort seg upopulær og er en som Trump ikke har noe behov for lenger. En lang finger i den retningen hadde vært fint.

Small_boi

Innlegg: 5896
Small_boi
10.11.16 16:13
malvolio: I tillegg til andre vurderinger, er dette også et moment: Trump henter neppe mange ministre fra senatet, for ikke å sette flertallet der i fare (hvis det da ikke er senatorer fra stater der mandatet oppfattes som bomsikkert).

Jeff Sessions fyller i hvert fall lojalitetskortet og har vært en viktig støttespiller for Trump. Faren for at Alabama blir blå med det første er heller ikke så stor (dagens underdrivelse).

Karten67

Innlegg: 6697
Karten67
10.11.16 16:51
Folkflesk: Blir også interessant å se om Trump prøver seg på en "outreach" ved å sette inn en demokrat i en av de ledende posisjonene. Ikke helt utenkelig da han ikke kan sies å være en del av det republikanske etablisementet.

Blir som om J.G.Støre skulle satt i Siv Jensen som finansminister det, tror nok det finnes nok av kvalifiserte republikanere til å fylle alle postene i den nye administrasjonen. 

malvolio

Innlegg: 26758
malvolio
10.11.16 17:02
Karten67: Blir som om J.G.Støre skulle satt i Siv Jensen som finansminister det, tror nok det finnes nok av kvalifiserte republikanere til å fylle alle postene i den nye administrasjonen.

Det er ganske gode tradisjoner i USA for å hente inn minst ett regjeringsmedlem fra det andre partiet.

dinslask

Innlegg: 1167
dinslask
10.11.16 19:26
Jompa: Reince Priebus som chief of staff er et rykte som svirrer rundt. Time Guiliani og Gingrich er nok aktuelle ja. For en gjeng... Trump har jo nevnt mye han skal gjøre de første 100 dagene: - Healthcare - Keystone Pipeline - Få fart i kullindustrien - Droppe å bruke penger på klima - NAFTA og TPP +++

 

Trumpeten mener alvor ser det ut til.


https://www.donaldjtrump.com/contract

https://assets.donaldjtrump.com/_landings/contract/O-TRU-102316-Contractv02.pdf

(Innlegget ble redigert 10.11.16 19:33)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg