Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Iran vers USA

NYTT TEMA
Herinacius

Innlegg: 7672
Herinacius
22.09.20 19:49
Lenta: De servile europeerne vet vel ikke helt hva de skal gjøre enda.

Problemet for Europa er at de allerede har strukket seg så langt i å følge USA at alle deres store og mindre selskaper alt har trukket seg ut av Iran. Kanskje ikke så mye igjen å slåss for. Dette vet jo USA.

Varulv2478

Innlegg: 15162
Varulv2478
22.09.20 21:29
Herinacius: Problemet for Europa er at de allerede har strukket seg så langt i å følge USA

For langt, nå er europeerne så desperat at de håper på at Biden vil vinne valget så man kan plukke opp bitene på nytt og begynne på nytt, men deres feighet og ettergivelse - som først og fremst skyldes den akutte stupiditeten som fortjener en enveistur til giljotinen, ved å nedruste så sterkt at man mer eller mindre hadde blitt forsvarsløst mot aggressive makter som Russland. Allerede i våren 2011 var dette innsett da franskmennene og britene i sjokk oppdaget de hadde verken nok fly eller logistikk og må dermed ha omfattende amerikansk assistanse. I dag er det ti ganger mer verre; i London hadde man nylig debattert om å legge ned panservåpenet, dette stoppes gjennom massive protester.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/oARl30/usa-med-nye-sanksjoner-mot-iran-dette-er-alvorlig

Men de har nådde et punkt hvor det ikke lenge er mulig å tolerere amerikansk arbitrær maktbruk ettersom man har nå tilsidesatt folkerettssystemet til fordel for makt står over rett. Det er så alvorlig, at man må reagere på dette når amerikanerne gjør alvor av sine trusler om å håndtere de illegale sanksjonene på vegne av FN og prøver å sette tredjestater under press - det har ennå ikke hendt, men det er underveis.

Her må det sies at europeerne hadde seg selv å takke; de hadde altfor lenge tolerere det meste fra USA siden 2001 da Bush junior trakk seg ut av den første traktaten for de neste tjue år, Klimaavtalen den gang. Da man trosset USAs forsøk om å fornedre FN omkring Irak, hadde Frankrike Chirac som sto på fast, og Tyskland hadde Schröder som aldri var ettergivende. Men etter Brexit hadde EU vært i kaos, siden Chirac gikk av hadde tre middelmådige og patetiske menn avløst hverandre i Paris, mens gamblere og sjarlatanene hadde overtatt i London - og i Berlin hadde feiginger kommet til makten. "De store" som Thatcher, Kohl, Mitterand, Chirac og Taylor har blitt avløst av håpløse kandidater som ikke ville kunne overleve den kalde krigens brutale maktspillet.

Norge nektet å slutte seg til USA omkring Iran. I likhet med EU ment de, sammen med 190 stater verden rundt, at USA ikke har legal kraft bak sine forlangelsene om å gjenreise FN-sanksjonsregimet.

FN-seremonien den 22. september har blitt en total katastrofe hvor Trump fordømte alt FN står for, fornærme Kina på det groveste hvor Xi opplevd å bli tilsnakket og kjeftet på rett for øyne på alle andre statsoverhodene som ikke kunne fatte hva de bevitne virtuelt fra generalsamlingssalen. Russland kunngjort nesten samtidig at de vil inngå en militæravtale med Iran etter 18. oktober selv om det er uklart om det vil omfatte våpenleveranser eller mer enn en forsvarspakt (som Assad kan fortelle; verdiløst) på papiret. Kina på sin side hadde lenge gjærer meget, men nå som Xi har opplevd - dertil direktesendt i sitt egne land - å bli kraftig forulempet, fornærmet og ærekrenket rett foran hele verdens ledelse - er det klart at en eksplosjon nå er uunngåelig.

Trump på sin side har vanæret USA med permanente skader; selv ikke demokratene kan fikse dette fordi det vil bli så høye forventinger at de risikere dermed å skuffe hele verden og settes i samme bås som republikanerne. Han har mistet Xi, som nå vil se ham permanent fjernet, han har mistet Putin som var helt fra seg av raseri over New START-samtalene og flere avsløringer som vist USA hadde opprustet i det skjulte, han har mistet EU hvor det er sterk frustrasjon som vil eksplodere for alvor om valget skulle slutte med seier for Trump. Man vet at Latin-Amerika er lei Trump, de har i det sist tatt kontakt med Kina som nå forsterker seg der. I Midtøsten er det bare oljesjeikene som vil ha ham, Erdogan som er komplett utilregnelig, ment Trump er "Israels marionett". I Afrika er mange så skrekkslagent over rasismen og Trumps arbitrær maktbruk, spesielt etter behandlingen av Sudan, at de søker seg mot Frankrike eller Kina.

Trump risikere å isolere USA i løpet av tiden fram til 3. november og å skape ugjenopprettelige skader på USAs forholdet med resten av verden. I EU og annetsteds har man sett hvordan investorer har begynte å styre seg unna obligasjonene basert på dollar fordi det er snart 100 % gjeld mot landets BNP.

(Innlegget ble redigert 22.09.20 21:30)

Folkflesk

Innlegg: 28209
Folkflesk
22.09.20 21:35
Varulv2478: Trump risikere å isolere USA i løpet av tiden fram til 3. november

Skaden er allerede gjort. Det er kun i et par mikro-stater som Israel og Kosovo at han virker å ha en høy stjerne. 

Så har han et par venner på toppen av systemet i Storbritannia og Brasil, men det aner meg hva befolkningen i de landene synes om ham. 

(Innlegget ble redigert 22.09.20 21:35)

Herinacius

Innlegg: 7672
Herinacius
22.09.20 23:12
Varulv2478: aggressive makter som Russland

Ikke en aggressiv makt, USA er 1000 ganger verre.

Herinacius

Innlegg: 7672
Herinacius
22.09.20 23:13
Varulv2478: Bush junior trakk seg ut av den første traktaten for de neste tjue år, Klimaavtalen den gang

Er jo også bare pølsevev.

Varulv2478

Innlegg: 15162
Varulv2478
25.09.20 15:49

Så langt har USA avholdt seg fra å angripe tredjeparter gjennom det illegale "FN-sanksjonsregimet", med unntak av Maduro - som har ikke merket noe som helst utover retorikk.

Men det lot til å ha fått motsatt virkning; oljeeksporten fra Iran steg i september, og man vet at Kina har påskyndet oljeimporten fra alle kanter inkludert Iran og USA for å ha mye større oljereserver enn normalt. Samtidig har Pakistan åpnet opp grensene for godstransport - pakistanerne kunne bare hånle på inderne som kunne takke Modi for at de har mistet det iranske markedet for sine matvarer. Det er voldsom utbyggingstempo på det iranske hjørnet mellom Afghanistan, Pakistan og stredet inn til den persiske gulfen - som så ut til å skje med omfattende utenlandsk assistanse. Der er olje/gassrør, flere marinebaser, oljeterminal og et stort havneanlegg med jernbane og motorveg under oppføring. Hvilken bare ment avhengigheten av Hormuz-stredet skal kuttes helt ut. Oljesjeikene som observerte dette, tror Iran kan stenge av stredet uten konsekvenser så de vil ha nye oljerør for eksempel til Israel (Sinai er utrygt) og til det indiske havet. I Iran har man fått mer stål, aluminium og annet - men på bekostning av siviløkonomien som led mer og mer til fordel for staten. Iran er i ferd med å gå inn i en sann krigsøkonomi for alvor. Som dessverre vil ikke være til det iranske folkets fordel, selv under Irak-Iran krigen hadde Khomeini prøvd å avverge krigsøkonomiske tæring på sivilsamfunnet.

Iranske tankskip under iransk flagg som gjør dem uangripelige fordi det vil stemples som legale krigshandlinger, har skapt en skytteltrafikk med flere store VLCC tankskip og mindre tankskip som tar nå ut olje for å skipe dem til Iran eller Kina, eller til terminaler hvor de kan videreselges for å bringe inntekter til Maduro-regimet som bruker mye av budsjettet for å ha nok diesel og bensin for folkelige behov. USA kan stoppe og kapre tankskip under bekvemmelighetsflagg, men skrittet til å angripe tankskip under et nasjonalt flagg - og som kan ha iransk besetning - er lang, ettersom det kan tolkes som legale krigshandlinger.

Russland som ifølge observatører har blitt mektig oppbrakt over Billingsleas nedlatende behandling av dem under New START-samtalene, gjort det klart at de aktet å gå inn i et militært samarbeid med Iran og videreutvikle sitt OPEC +-forholdet til Iran som er med i OPEC (mot Saudi-Arabias protester, men valgt å la være av redsel for å miste kartellet som er egentlig dødere enn en død sild.). I Kina kan man se at Trumps fornærmelsene har gjort folk flest meget forstøttet, Xi var fornærmet på direkte, selv om det var innspilte taler som var utspilt i FN-generalsamlingssalen. Dette har fulgt til voksende aggresjon mot Taiwan hvor president Tsai hadde vært litt for provoserende i det siste, åpen konfrontasjon mange steder og en voksende represalielyst i Beijing. Dette kan mullahene i Iran kynisk nok tar fordel av.

Så langt har amerikanerne holdt seg på matta slik at Guterres ikke kan ta affære, men før eller senere vil man se de første forsøkene på illegale handlinger. I mellomtiden er det amerikanske sanksjonsregimet blitt rett og slett patetisk; flere ledende skikkelser i justisvesenet (som må sies å fortjene verre) er underlagt sanksjoner for deres rolle i domfellelsen mot en nylig henrettet mann og religiøs diskriminering av minoritetsfolk. Sanksjoner som vil ha null betydning i et dypt isolert land.

(Innlegget ble redigert 25.09.20 15:53)

Herinacius

Innlegg: 7672
Herinacius
25.09.20 16:03

Marshall Billingslea?

JRza

Innlegg: 15898
JRza
27.09.20 16:50

Javad Zarif sa nå på CNN at "mange" i Iran ønsker fortsatt å hevne Soleimani. 

Varulv2478

Innlegg: 15162
Varulv2478
11.10.20 12:15

Når en tror USA ikke kunne falle så dypt i ondskapens dal, har det hendt verre; i den 8. oktober 2020 gikk Mnuchin som burde arresteres og sendes til Haag, til det forferdelige skrittet som innbar en bevisst utsultingsstrategi av det iranske folket - 18 banker blir utsatt for sanksjoner under ideen om å behandle den iranske staten som en terroristorganisasjon og dermed utsette det iranske folket for ulovligheter. Ved å gjøre dette har man aktivt gått inn for å koble Iran fra resten av verden finansielt sett, noe som betyr at Iran ikke lenge kan drive handel med resten av verden. Det vil bli umulig å få humanitær hjelp, og fra før har HRW og Amnesty sagt at sanksjonsregimet hadde gjort det umulig å sende hjelp til Iran. Nå er det umulig for staten som privatpersoner å kjøpe medisin og mat fra utlandet gjennom finansielle kanaler.

Dette er et klart overgrep på så mange steder at det er fullstendig ubegripelig, og dette er hittil det verste eksemplet på maktmisbruk av "dollarsystemet" som gav USA altfor mye makt i det globale finanssystemet. I selve USA og andre land er det oppdaget at det er oppstått en forfølgelseskultur der alt av persisk og iransk opprinnelse er underlagt amerikanske overvåkning som er ved å ta skrittet over i organiserte menneskerettighetsbrudd. Iranskamerikanerne opplever nå at de overvåkes, forfølges og trakasseres for uskyldige ting, og statsborgerne i andre land har blitt utsatt for samme behandling. Det er sett at det nå er færre og færre iranske emigranter som støtter USA mot Iran, (det samme kan sies om syriskamerikanerne hvor det er oppstått konflikt) - istedenfor ser det ut at flesteparten er blitt meget sint over lidelsene i hjemlandet.

https://eu.usatoday.com/story/news/politics/elections/2020/10/08/iran-sanctions-trump-iranian-americans-vote-election/3528381001/

Så mye som 80 % av iranskamerikanerne som utgjør omlagt 1 million i USA, er fiendtlig mot Trumps politikk som rett og slett går ut på "beleiring og utsulting" for å tvinge ut innrømmelser eller endog utløse kaos i Iran. I andre land ser man de samme stemningene, selv regimekritikere som risikerer livet er kritisk mot sanksjonsregimet som mer og mer rammer sivilbefolkningen enn regimet.

https://responsiblestatecraft.org/2020/10/08/the-undeniable-cruelty-of-trumps-maximum-pressure-on-iran/

Dessverre er krig uunngåelig; det er oppstått en "tapte generasjon" som vil for de neste ti år være så mistroisk og fiendtlig, slik at amerikanerne kan ikke gjøre godt igjen bare ved å gi opp sanksjonsregimet og gi Iran god behandling på nytt, så lenge de ansvarlige i Washington går straffritt og så lenge USA vil ikke påta seg ansvaret for å ha forgrepet seg på Iran. Det finnes ikke en vilje for et "Brandt-knefall" i USA for sine fiender fra gårdagen eller nådagen, så Iran vil deretter aldri stole på USA så lenge minnene holdes i livet.

Trump har skapt en Nord-Korea stemning i Iran. Sultekatastrofen og Boltons trusselsregimet i Bush junior-tiden hadde skapt en dyp militaristisk stemning giret på størst mulig avskrekkelse og krigsvillighet - et monster med andre ord. Om Iran skulle utvikle seg inn i et monster med assistanse fra Kina (de må bare renske bort korrupsjonen og få inn progressive ledere) - vil USA dermed bare forverre sin posisjon globalt sett.

Ren og skjær grusomhet har blitt politikk. Det vil bryte ut krig, det er simpelt ikke mulig å unngå det mer. Spørsmålet er da bare om det vil angår bare Iran selv...

Lenta

Innlegg: 117
Lenta
11.10.20 12:35
Varulv2478: Mnuchin som burde arresteres og sendes til Haag, til det forferdelige skrittet som innbar en bevisst utsultingsstrategi av det iranske folket

Ja, han burde det, men nå befinner jo selv denne domstolen seg under USAs bisarre sanksjonspolitikk. Trump administrasjonen har brukt sanksjoner på en uvettig og ulovlig måte som har gitt avsmak ikke bare blant USAs fiender og motstandere, men selv blant venner og allierte.

Kollektiv avstraffelse av ett lands sivilbefolkning er en krigsforbrytelse, og det er en stor skamplett på USAs anseelse internasjonalt. Iran vil som du sier ikke kunne stole på USA igjen uavhengig av hvem som er president, og det tror jeg også gjelder for mange andre land. De-dollariseringen vil sannsynligvis akselerere som en følge av dette, og man vil forsøke å etablere alternative betalingssystem til de som er kontrollert av amerikanerne. USA vil ende opp mer isolert, og de risikerer å miste dollarens privilegerte status.

Varulv2478

Innlegg: 15162
Varulv2478
11.10.20 12:58
Lenta: USA vil ende opp mer isolert, og de risikerer å miste dollarens privilegerte status.

Det vil være til det beste for verden, også for det amerikanske folket som åpenbart ikke er i stand til å innse hvor mye makt deres folkevalgte egentlig sitter med utenfor grensene av sitt land, og dermed ikke klarte å forstå hvilken privilegium som de hadde fått av en frivillig verden etter 1945. Disse privilegiene misbrukes nå så meget, at amerikanerne må strippes for disse eller erkjenne at de må dele disse med resten av verden.

Forhåpentligvis vil Putin avsettes ganske snart, så EU/EØS kan normalisere den europeiske sikkerhetssituasjonen for første gang siden 2014 og dermed ikke lenge trenger USAs militære assistanse - samtidig som man kan nedtrappe spenningen med Russland i løpet av det nye tiåret. DA - med en ny generasjon lederne - kan man bryte med USA og gjør noe med den internasjonale ordningen ikke bare mot kinesisk overtagelse, men også mot amerikansk misbruk. Putin holder i livet europeernes motvilje mot å stoppe amerikanerne.

Dessuten er USA på vei inn i en meget turbulent tid - for Trump er "ut av spillet" - ment det bare at en krig om den amerikanske sjelen har for lengst startet, den amerikanske drømmen har blitt drept av den nyliberalistiske vanviddet som Solberg i Norge synliggjøre med sitt budsjettsforslag (hvorfor mister AP støtte?!! Vi trenger nå AP mer enn før!) i det siste. Den republikanske kontrarevolusjonen og den galopperende progressiviteten av det amerikanske samfunnet er på kollisjonskurs, hvor motsetninger framdyrkes i skyggen av en elitestyretendens. USA må reformere seg for første gang på hundre år, ved å skylle ut alt inkludert babyen og begynne på nytt.

Dessverre er Midtøsten fortapt; USA er på vei inn i en katastrofe, Europa har en inkompetansekrise som må løses - uansett hvor man ser - er 2021-2025 ment for å bli de meste smerteligste årene i historien i dette århundret. Men det vil være fra 2025 det kommer til å forbedre seg, for da vil en ny generasjon med statsoverhoder overtar. Det finnes flere i USA som ser lovende ut, og i Europa er virkelighetssansen i ferd med å returnere til makthaverne mens diktaturstatene er ved å gå tom for damp uten potensielle arveprinser (Kina kan være et unntak, men da må Xi ryddes av vegen) - Putin har ikke en erstatning, og i Iran er Khamenei døende mens nye krefter venter på å overta.

Skjærsildens tiår har senket seg over oss.

JRza

Innlegg: 15898
JRza
11.10.20 16:46
Varulv2478: Khamenei

Det kan se ut til at landets neste utpekte president blir en høytstående offiser fra Revolusjonsgarden. De "reformvennlige" har mistet all støtte, og i kjent stil vil det være en erkekonservativ som tar over etter en "moderat"/"reformist". 

 

Dersom garden tar over presidentembedet, er det liten tvil om hvor Iran er på vei. Etter Khamenei vil det kanskje utpekes en ny "rahbar", men landet vil i praksis bli styrt av en junta. 

Lenta

Innlegg: 117
Lenta
11.10.20 23:59
Varulv2478: er 2021-2025 ment for å bli de meste smerteligste årene i historien i dette århundret

Jeg forstår pessimismen din, men jeg håper du ikke får rett i at vi nå er på vei inn i noe enda verre enn de fire ulidelige årene vi har vært igjennom med Trump som leder for verdens mektigste stat.

For hvor mye verre kan det egentlig bli nå bortsett ifra økonomisk depresjon, krig og ragnarok? Tror du ikke Biden kan reparere litt av de skadene som Trump har forårsaket bla. ved å få USA inn igjen i Iran-avtalen, og få fornyet nedrustningsavtalene med Russland?

Varulv2478

Innlegg: 15162
Varulv2478
11.10.20 23:59
Lenta: Jeg forstår pessimismen din, men jeg håper du ikke får rett i at vi nå er på vei inn i noe enda verre enn de fire ulidelige årene vi har vært igjennom med Trump som leder for verdens mektigste stat.
For hvor mye verre kan det egentlig bli nå bortsett ifra økonomisk depresjon, krig og ragnarok? Tror du ikke Biden kan reparere litt av de skadene som Trump har forårsaket bla. ved å få USA inn igjen i Iran-avtalen, og få fornyet nedrustningsavtalene med Russland?

Vi er allerede der.

Varulv2478

Innlegg: 15162
Varulv2478
19.10.20 23:11

Så er det startet. Med utgangspunktet i FN-sanksjonsregimet som bakgrunn har USA innledet de første ekstraterritoriale sanksjoner mot disse som bare drive handel med Iran; seks kinesiske rederier som er involvert i den iransk-kinesiske sjøhandelsvirksomheten har blitt satt under sanksjoner av USA den 19. oktober. Det finnes ikke noe legal begrunnelse for dette etter amerikansk lov, så man har dermed tatt i bruk FNs autoritet for å rettferdiggjøre en slik handling som tar sikte på total ødeleggelse av den iranske sjøhandelen.

Deretter hadde Pompeo kommet med klare trusler om at de vil sette hele forsvarsdepartementet i Iran på "FN-sanksjonslisten" så alle som har kontakt med dette risikere dermed å bli utsatt for sanksjoner. Dette hendt like etter våpenblokaden av Iran ble opphevet midnatt til den 18. oktober. Iran besvarte dette med at det er ulovlig, støttet av EU (som beklager det), Russland og Kina som gjør det klart at USA vil deretter komme i konflikt med FN og verdenssamfunnet. FN-generalsekretæren er blitt underrettet.

Det er veldig tydelig at Trump-administrasjonen aktet å ødelegge den iranske økonomien med overlagte krigshandlinger gjennom omfattende misbruk av sin makt i det globale finansmarkedet og ulovlige sanksjoner enten gjennom egne regime eller i FNs navn uten dekning i verken lov eller forskrifter. Heldigvis er Iran fast besluttet om å vente fram til 3. november som er egentlig bare to uker etter 14 dager til.

Om Trump gjenvelges, blir det krig. Om Biden gjenvelges, vil Iran vente mens de andre garantimaktene vil forlange at USA må oppheve de ulovlige sanksjonene innført etter mai 2020 før det blir aktuelt å komme noe vei. Men dessverre vil ikke Trump gå fra makten før januar 2021, så det er mulig at det kan bli krøll, selv om det er mulig at Trump vil arresteres om han skulle sette seg over loven etter 3. november, og erstattes med Pence som kan starte krig mot Iran. Når Biden overtar makten, må han dessverre vente fram til presidentvalget i Iran som vil arrangeres fra februar til juni 2021 (sist frist 18. juni) før man kan forhandle med en ny ledelse om hvordan å gjenreise atomavtalen. Selv om Biden kan tvinges inn i en krig med Iran før eller senere ettersom det er hendt for mye skade på forveien.

Uansett ser det ut at hardt må settes mot hardt uansett utfallet av valget 3. november for å avverge at Iran vil gå i krig under selvforsvarsprinsippet som er legitimt ifølge FN-charteret, når man utsettes for eksistenstrusler.

USA har gått altfor langt. Dette vet kineserne som nå for alvor planlegger krig mot USA, mens Iran bare teller på knappene om de skal i krig eller ikke. Og Putin er i skikkelig dårlig humør fordi alt raknet for ham, støtten til Trump har vist seg å være en katastrofetabbe som har ført den irrasjonelle USA på kollisjonskurs med Russland som har Tyrkia å ta seg av.

Alt dette skyldes at amerikanerne innbiller seg om at de har et demokratisk styresystem som i virkeligheten er verre stilt enn mange trodde, slik at arroganse, likegyldighet og stupiditet overtok mens en dypt uegnet president hersker - med to partier sin hadde blitt så maktsyk, at de er blitt en fare for verden.  

norball

Innlegg: 4791
norball
19.10.20 23:25
Varulv2478: avverge at Iran vil gå i krig under selvforsvarsprinsippet som er legitimt ifølge FN-charteret, når man utsettes for eksistenstrusler.

hvordan kan Iran føre krig mot USA?

Lenta

Innlegg: 117
Lenta
17.11.20 11:59
Varulv2478: USA har gått altfor langt. Dette vet kineserne som nå for alvor planlegger krig mot USA, mens Iran bare teller på knappene om de skal i krig eller ikke

Iran (og kineserne) bør i hvert fall være forberedt på krig så lenge den gale mannen sitter i det hvite hus fram til 20 januar. NYT rapporterer om at Trump ønsket å bombe ett atomanlegg i Iran i de siste ukene av hans presidentskap, men hans nærmeste rådgivere frarådet ham fra å gjøre det fordi de fryktet at ett slikt angrep ville kunne eskalere til en større krig.

Krig eller ei, så er det forventet at Trump vil iverksette en rekke nye, harde tiltak mot både Iran og Kina i de siste ukene av hans presidentskap. Dette skal han visstnok gjøre for å gjøre det vanskeligere for Biden å rette opp igjen den destruktive politikken som Trump har ført mot disse landene.

Det er nettopp denne irrasjonelle adferden og uforutsigbarheten som gjør Trump så farlig etter min mening. Man holder pusten fordi man aldri vet hva Trump kan finne på av sprell.

(Innlegget ble redigert 17.11.20 12:02)

JRza

Innlegg: 15898
JRza
17.11.20 13:27

Litt interessant dette. Trumpistene hevder Den Store Leder er en fredsdue, og det er Pentagon som ønsker krig fordi de ønsker mer penger. Samtidig har det vært flere tilfeller der Trump har ønsket å angripe Syria, Iran, NK, Irak, Venezuela og Jemen (av land jeg kommer på), og det har vært generalene som har frarådet ham på det sterkeste.

Nå ønsker han altså å hjelpe Saudi og Israel så mye som mulig før han blir kastet ut av huset. Da er det ikke så rart at han fjernet noen hindringer og fikk erstattet dem med amatører og rasister. Spørsmålet blir om han klarer å starte en krig før han forsvinner. Han er som en psykopatisk eks som brenner ned huset før han endelig aksepterer avvisningen. 

Lenta

Innlegg: 117
Lenta
17.11.20 14:03
JRza: Spørsmålet blir om han klarer å starte en krig før han forsvinner. Han er som en psykopatisk eks som brenner ned huset før han endelig aksepterer avvisningen

Jeg tror du er skremmende nær sannheten her. Han er rasende og forsmådd over å ikke ha blitt gjenvalgt, så nå vil han stelle i stand noe skikkelig spetakkel før han ytterst motvillig må tre av. En skulle ikke tro at en amerikansk president kunne oppføre seg slik, men Trump har ettertrykkelig bevist at det er mulig.

oddvar_kjempebra

Innlegg: 24942
oddvar_kjempebra
17.11.20 14:10
Varulv2478: USA har gått altfor langt. Dette vet kineserne som nå for alvor planlegger krig mot USA,

Nei det gjør de ikke. Kinesiske ledere er despoter gode som noen, men de er også realister. De skjønner at en krig mot USA vil både de og USA tape stort på.

Det blir cyberwar og handelskrig, men ingen krig slik vi kjenner det fra gammelt av.

(Innlegget ble redigert 17.11.20 14:10)

Varulv2478

Innlegg: 15162
Varulv2478
17.11.20 15:37
oddvar_kjempebra: Nei det gjør de ikke. Kinesiske ledere er despoter gode som noen, men de er også realister. De skjønner at en krig mot USA vil både de og USA tape stort på.

Enhver har sin grense, dette var forstått fram til Putin visket ut skillet med sin hybridkrig i 2014. I fakta; Iran og USA ville ha vært i krig med hverandre for lenge siden om eldre normer fra før 2014 var holdt i hevd. Kina planlegger krig ikke fordi de vil, men fordi de må fra sitt egne perspektiv som med Norge og Russland.

gugler

Innlegg: 494
gugler
17.11.20 17:53
Varulv2478: EU/EØS kan normalisere den europeiske sikkerhetssituasjonen for første gang siden 2014

Denne situasjonen kommer ikke til å normaliseres før NATO offisielt er kastet i søppelbøtta.

Og Biden er en betydelig større krigshisser og krigsforbryter enn Trump faktisk.

Forvent deg økende  krigerske handlinger , fler offisielle krigserklæringer  på toppen av de økonomiske sanksjoner og snik-krigingen gjennom ISIS/Al Qaida  som allerede er der. Og ikke forvent deg at den aller mest troverdige og rasjonelt tenkende  presidenten blant stormaktene , Russlands president Putin, kommer til å forsvinne med det første.

(Innlegget ble redigert 17.11.20 17:57)

Noreger

Innlegg: 686
Noreger
17.11.20 21:56
gugler: Og Biden er en betydelig større krigshisser og krigsforbryter enn Trump faktisk.

 

  Jeg tror rett og slett Trump sin aversjon imot å starte kriger er at dette er ikke noen metoder han har hverken stor interesse eller besettelse med. Biden har vel stort sett støttet alle USA sine konflikter de siste 50 årene og sikkert før det og. Men det er vel heller ikke så veldig klart hvor sterk overbevisning "The crypt keeper" har her, bortsett ifra at han nok er mer villig til å lytte til "rådgivere", les krigshisserne. 

     Biden har jo allerde signalisert at m han blir president, vil han intensivere en STERKERE posisjonering imot Russland og ellers fortsette Kina-hatet til Trump i de store linjer. Igjen, det er neppe noen store forskjeller imellom de to her. En president som ikke følger direktivene til bankerne og MIC vil slite mye og lenge. Det er vel Trump et godt eksempel på- 

Varulv2478

Innlegg: 15162
Varulv2478
18.11.20 19:13
Varulv2478: Trump har skapt en Nord-Korea stemning i Iran. Sultekatastrofen og Boltons trusselsregimet i Bush junior-tiden hadde skapt en dyp militaristisk stemning giret på størst mulig avskrekkelse og krigsvillighet - et monster med andre ord. Om Iran skulle utvikle seg inn i et monster med assistanse fra Kina (de må bare renske bort korrupsjonen og få inn progressive ledere) - vil USA dermed bare forverre sin posisjon globalt sett.

Dette er dessverre i ferd med å bli en realitet, for fra Teheran sanses det at det er oppstått en alvorlig tvist om man burde følge "det nordkoreanske sporet" eller returnere til nedtrappingsstrategien ved å beholde atomavtalen og sette restriksjoner på egne potensialitet innenfor våpenteknologi. For få dager siden da offisielle bøker om rakettutvikling i Iran offentliggjøres for bokmarkedet, kom den statlige representanten, Majid Mousavi som visekommandant for IRGC "Aerospace Force" med noe oppsiktsvekkende den 11. november. Under presskonferansen kom han med en setning som gjengis som; " - mellomavstands, langavstands, kortavstands - interkontinentalt-" da han beskrev det iranske rakettarsenalets kapasitet - det siste ordet var sensurert like etterpå, men på direkte lydopptak kunne man høre det persiske ordet for "interkontinentalt". Ettersom Musavi svarer for seg ovenfor sin sjef Hajizadeh som er en hardlinjetilhenger som er underlagt Khameneis beskyttelse, kan det mente at denne "forglemmelsen" var ment som et signal rettet mot verden.

https://en.radiofarda.com/a/30955019.html

https://www.aljazeera.com/news/2020/11/18/iran-urges-joe-biden-to-lift-sanctions-rejoin-nuclear-deal

Flere dager senere, den 18. november, lot utenriksminister Zarif seg intervjues med klarering fra Rouhani (og Khamenei) hvor han mente at man vil integrere USA tilbake som part i atomavtalen og deretter tilrettelegge et scenario hvor den påkommende presidenten, Biden, vil få full oppfølgning av Irans forpliktelsene om han skulle kansellere sanksjonsregimet med øyeblikkelig virkning. Zarif signalisert dessuten også at man vil ikke kreve kompensasjon for de skrekkelige tapene man hadde lidd økonomisk sett, om USA kan normalisere sitt forhold med Iran raskt nok. Biden har sagt at han vil returnere til atomavtalen, men på betingelse om at Iran annullere alle tilbakeskrittene som hadde vært tatt under dekning av traktatsbestemmelsene. Da må Iran sende ut flere tonn anriket uran som nå er 12 ganger mer enn det tillate. Dette er et tydelig signal som sammen med signalet fra 11. november mente Iran står foran et viktig veikryss - og at valget kan avhengiges av amerikanernes respons. For Iran er nå farlig nær muligheten om å ha atomvåpen og et ICBM-våpen som selv med konvensjonell stridshode kan forskrekke USA.  

Iranerne har bygd flere rakettbaser bokstavelig talt under fjellgrunn med separate siloanlegg, oppskytningslokaliteter skjult i kuperte terreng og store "brønner" hvorfra dusinvis av raketter kan sendes ut opptil 2,000 km bort. USA tror nå at det er hele 3,000 ballistiske missiler i Iran, og at man har en pågående masseproduksjon som kan produsere hundrevis av nye raketter - Iran kan i teori hamre ut 100,000 Scud-raketter ut av metallet, det er brenselsproduksjonen som setter grenser. Dessuten hadde de hatt suksessrik test av et missilvåpen som var svært trøblende for dem, "Khorramshar"-raketten. Denne raketten er basert på den sovjetiske R-27 MRBM mellomavstands rakett som var benyttet som ubåtrakett under den kalde krigen. Nordkoreanerne utviklet fram Hwasong-10/13, populært kalt "Musudan" med offisiellbetegnelse BM-25, "25" står for 2,500 km - og man vet at komponenter for minst 18 BM-25 var solgt til Iran som mer eller mindre overtok noe nordkoreanerne hadde oppgitt til fordel for RD-250 motordrevne raketter som Hwasong-14/15 og monsteret Hwasong-16 som er ennå ikke testavfyrt.

Iranerne hadde lenge arbeidet på dette prosjektet og mye tyder på at de har lykte med å gjøre våpenet mer pålitelig, som sett 22. august 2020 da en totrinns Khorramshar-2 var avfyrt. Dette våpenet kan bryte 2,000-km grensen og når Europa. Men annetsteds hadde IRGC vært meget opptatt med utvikling av fast brensel for sine TBM systemer, spesielt Zelzal/Fateh-110 familien - og de har utviklet fram en slags bærerakett-trinn som het "Salman" som kan brukes i tynnere atmosfæriske forhold - og monteres ovenpå eksisterende raketter. "Salman"-trinnraketten tok iranerne i overraskelse da den plassert en satellitt i stabil omløp 22. april 2020. Den vist seg å være meget pålitelig som de beste eksempler av Fateh-110 familien. Salman-prosjektet var utviklet i et militært romfartprogram som hendt på siden av det sivile romfartprogrammet.

https://patarames.blogspot.com/2020/11/a-proposal-for-iranian-icbm.html

Iranerne var spesielt opptatt av Khorramshahr-2 prosjektet, og man vet at de hadde prøvd å få den nordkoreanske RD-250 motoren som kan produsere 80-tonns skyvekraft. Mye tyder på at de vil ha en blandet hybridløsning med flytende brensel og fast brensel i det samme rakettvåpenet. Da vil de pare sammen Salman-trinnraketten med Khorramshar-2 raketten man vet har fått sitt motorsystem modifisert til det ugjenkjennelige. Da Qadr-bæreraketten avfyres 22. april, besto den av en Ghadr-klasse MRBM rakett med Salman-trinnrakett som kan teoretisk sett når 5,200 km med et stridshode på 400 kg. Sejil-raketten som er helt i fast brensel, er en totrinns rakett som muligens kan ha en tredje trinn og dermed når 7,200 km. Men det er med Khorramshahr-2 som er den meste potensielle av alle, man kan ha en teoretisk mulighet om å nå 10,100 km - fram til Washington.

Iranerne var mer opptatt av å improvisere Khorramshahr-rakettens robusthet og tekniske tilstand enn å oppnå betydelige presentasjoner, og har derfor utviklet trolig tre varianter - Khorramshahr-1 som trolig bare består av BM-25 komponenter, Khorramshar-2 med stridshodetrinn og Khorramshahr-3 som kan ha flere separate stridshoder med seg. Dette kan lønne seg når en kan sette en trinnrakett ovenpå med et stridshode som kan separeres og sendes i angrepsbane. Ved å være "kort" kan man ha flertrinns Khorramshahr-Salman ICBM i en "rakettby" hvorfra man kan frakte opptil 20 m høye raketter på jernbane gjennom tunneler i et fjell. Dermed kan det blir helt umulig å oppdage et angrep tidsnok, og man kan ikke hamre seg gjennom flere hundre meter stein selv med atombombe. Nordkoreanerne har litt av dette, ved at de har store bunkre for sine ICBM man plassert på svære TEL kjøretøyer som ikke kan kjøre langt når det er oppfylt, men så trenges det ikke mer. Alle iranske rakettene kan fraktes med TEL kjøretøyer.

Så det Mousavi kom med, er at Iran har muligheten for å skaffe seg kapasiteten for direkte angrep på det amerikanske fastlandet med et ICBM-våpen, selv om det bare skulle være med konvensjonell stridshode. Og man vet annetsteds at IRGC har begynte med å flytte atomanlegg inn i de underjordiske "fjellbyene" for å avslutte anrikningsprosessen på materiellet som kan brukes for å produsere atomvåpen. Men det vil bare skjer først når IAEA forbys fra å være i Iran om atomavtalen forkastes. Og det kan skje at et fremtidig regime vil bygge deres egne atombombe på kort varsel ved å ha infrastrukturen på plass, om det ikke skjer en normalisering av forholdet med USA.  

Der kom Zarifs signal om det motsatte inn i bildet.

https://www.nytimes.com/2020/11/16/us/politics/trump-iran-nuclear.html

Iran har gitt et skarpt advarsel, ennå ser man at Trump hadde ønsket å lansere angrep på Iran - bare for å bli overtalt til å la være, selv av Pompeo som så ut til å være overbevist om at man burde heller ta ut regimet gjennom sanksjoner fremfor å innlede seg inn i en krig som vil etterlatt regimet intakt. Det er ingenting mer å sette under sanksjon, og USA har så langt avholdt seg med et par unntak fra å gjøre bruk av FN-sanksjonsautoriteten.

https://www.usnews.com/news/politics/articles/2020-11-18/us-hits-iran-with-new-sanctions-as-pompeo-defends-strategy

Mye tyder på at republikanerne vil tilrettelegge krig mellom Biden og Iran eller åpner for krig mellom Israel og gulfaraberne på den ene siden og Iran, ved å gjøre sanksjonsregimet så skrekkelig som mulig og umuliggjør en retur til atomavtalen.

Men "rakettbyene", masseproduksjon av ballistiske missiler, opptil femti rakettbaser fordelt over hele landet og muligheten om at man kan framskynde testsprengning av en atombombe eller provosere angrep med konvensjonelle ICBM mot New York og andre byer har forvandlet situasjonen. Det er 100 % umulig å stoppe Iran fra å sende ut hundrevis av raketter som kan skje i løpet av få dager. Det er endog "Rocket Clips" med fem raketter som kan avfyres samtidig. Dette er et Samson-sinnelag, den bibelske Samson tok med seg sine fiender i døden.  

Så en avspenningsutvikling er nødvendig. Dessuten hadde Saudi-Arabia sagt at de vil ha atomvåpen, noe som Israel og USA vil reagere meget knallhardt på, og for Biden vil det være et viktig motiv for å returnere til atomavtalen. I Israel må de innser at om bare ett hundre raketter sendes ut - vil de ikke kunne forsvare seg med sitt ABM-forsvaret som er så kostbart, at de må ha omfattende finansielle assistanse fra USA. Der hvor kongressen sitter med pengekrana.

Det er nå farlige tider.  

Lenta

Innlegg: 117
Lenta
23.11.20 18:51

Iran har sjøsatt ett nytt avansert krigsskip ifølge statlige medier, men det er i utviklingen av raketter at Irans militære slagkraft først og fremst ligger.

Midtøsten er som en kruttønne hvor en liten gnist kan få hele regionen til å eksplodere. Iranerne har faktisk grunn til å hate USA nå siden Trump innførte knallharde sanksjoner mot Teheran som bla. ga mangel på livsviktige medisiner og medisinsk utstyr. Selv ikke coronavirusets herjinger i Iran fikk Washington til å vise ett minimum av nåde mot iranerne.

Fernandovonarb

Innlegg: 6080
Fernandovonarb
23.11.20 19:43

Avansert og avansert fru blom. Så ut som det var noe de hadde mekka i hop på sløyden.

JRza

Innlegg: 15898
JRza
23.11.20 19:56

Var det ikke en 30 år gammel italiensk frakter som er nymalt? 

Fernandovonarb

Innlegg: 6080
Fernandovonarb
23.11.20 20:18

Minnet mer om det ja.

Lenta

Innlegg: 117
Lenta
23.11.20 20:47

Dette skipet er en kuriositet fordi man ikke har sett noe lignende før. Det er jo åpenbart ikke noe hangarskip i tradisjonell forstand, men på dekket har man en rekke forskjellige våpen, bla. missiler, droner og helikoptre. Jeg er ingen militærekspert så det er vanskelig for meg å si noe om hvor krigsdyktig dette skipet er. Det har uansett vekket oppmerksomheten både i Israel og USA selv om det kanskje ikke har den helt store avskrekkende effekten.

(Innlegget ble redigert 23.11.20 20:49)

Varulv2478

Innlegg: 15162
Varulv2478
23.11.20 23:59
Lenta: Dette skipet er en kuriositet fordi man ikke har sett noe lignende før. Det er jo åpenbart ikke noe hangarskip i tradisjonell forstand, men på dekket har man en rekke forskjellige våpen, bla. missiler, droner og helikoptre.

Dette er i fakta etteraping av det amerikanske konseptet "Mobilbaseskipet" eller på godt norsk "baseskip" ved å fungere som et mobilt flerrolles våpenarsenal/kommandoskip/luftstyrkefartøy/moderskip ved å kunne frakte våpensystemer med tilhørende sensorinfrastruktur, kommandofasiliteter med kommunikasjonsutstyr og fasiliteter for bruk av helikoptre, droner og dronefly som frakt av armerte patruljebåter eller missilarmerte angrepsbåter.   

Expeditionary Transfer Dock - Wikipedia

USA, Kina og nå Iran har slike mobile baseskiper i tjeneste, som er ment for å etablere kontroll over et havområde fremfor å være mobilt som et patruljerende krigsfartøy - og Iran hadde tross alt lenge etterspurt økt kapasitet for sitt sjøforsvar, for ved å bruke faste installasjoner og kortavstands kampfartøyer ment det at de trenger moderskip som kunne innta en aktiv rolle.

(Innlegget ble redigert 23.11.20 23:59)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg