Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

67 drept i Etiopia

NYTT TEMA
Varulv2478

Innlegg: 15187
Varulv2478
18.11.20 17:13

ENDF-offensiven fra vest i nordre Tigray lot til å ha tatt TPLF i overraskelse, ettersom de ikke klarte å organisere et effektiv forsvar, og har dermed lidd sitt første alvorlige nederlaget 18. november ved å miste den strategiske viktige byen Shire. Dermed er den sørsentrale Tigray mot vest blitt avskåret fra Mekelle, og dermed kan man ikke lenge forsvare vestsentrale Tigray. Men så langt har det ikke kommet visuell dokumentering på krigsbytte, fanger og symbolske bygninger - hvilken tyder på at det er snakk om en krig på lange avstander der man prøver å fange den andre.

https://www.bbc.com/news/world-africa-54984056

Fra Shire fortsatt de inn i sentrale Tigray og skal ha tatt seg fram til Aksum i håp om å erobre det viktige knutepunktet Adwa som er vitalt for TPLFs håp om å holde stand - for om de mister byen, vil hele nordre Tigray faller og vegen mot Mekelle fra nord vil dermed bli åpent. For i sør ser det ut at ENDF-offensiven er ved å bli stoppet, deres kontroll over de østre vegene vist seg å være skrøpelig og man har bare avansert 8 km fra Alamata og nådde byen Korem. Det er tydelig at TPLF har konsentrerte sine beste styrker i sør, men om dette var en korrekt avgjørelse er vanskelig å si. Det er veldig rart at TPLF lot ikke til å ha et effektiv forsvar for å holde på nordre Tigray som har mange militære fasiliteter og baser mot et flankeangrep fra vest, spesielt når det bare er snakk om "små" motoriserte styrker.

Uansett ser man at ENDF-angrepene er dels stoppet i sør på Wajafronten og på vegen fra Gondar hvor vinningene har blitt usikkert for de angripende styrker som lot til å være altfor opptatt med å avansere raskt fremfor å nedkjempe truende forsvarsposisjoner. Men i nord har de tatt seg fram til Badmeregionen og Shire, og dermed fått en adgang inn i selve sentrale Tigray, noe som kom veldig overraskende, ettersom det ikke var sterk motstand der i kontrast til i sør. Dette kan tyder på at TPLFs politiske ledelse ledet av Gebremichael som er født i Shire, har problemer med å holde sammen de militære styrkene - i tigrayansk Vestlandet er det sett eksempler på manglende disiplin, panikk og rådvillhet blant TPLF-styrker som vist seg å være langt mindre villig til å slåss enn ventet.   

I kontrast har det vist seg at samarbeidet mellom Abiy og Isias i Eritrea har vært veldig fruktbart, de har klart å ta TPLF i total overraskelse - da stridighetene brøt ut etter et mulig raid i Mekelle mot TPLF, var det veldig tydelige at de tigrayanske styrkene var simpelt ikke forberedt på krig. Ved å ta fordel av luftstøtte og omfattende logistisk støtte kunne eritreerne åpner opp Humera mot grensen, og deretter åpne en viktig vei som leder til Badmeregionen for ENDF-styrkene. Trolig hadde kollapsen av Nordkommandoen skapt et vakuum i nordre Tigray - slik at da eritreerne angripe fra fronten i nord, bundet de ned TPLF og distrahere dem fra de angripende styrkene i flanken. Så snart Shiraro falt, så ut som at TPLF hadde evakuert hele nordre Tigray - fordi man hadde overført de beste styrkene til Wajafronten i sør, og dermed bare hadde frontstyrker tilbake.

Denne kan være en alvorlig feilvurdering som kan ha åpnet opp vegen mot Mekelle. Dessuten har Abiy klart å få tak på kollaboratører som vil samarbeide med ham, og dermed vil ha en tigrayansk "front" som kan avløse TPLF, og dermed gir ham ryggdekning for regimeendring i Tigray uten å anklages for å redusere det tigrayanske folket til undersåtter for sitt regime. Mer og mer virker som at tigrayanerne ganske enkelt ikke hadde vært mer forberedt på krig enn nordmennene i april 1940.

Men det er store styrker som sto mot hverandre, og mye tyder på at flere tusen har allerede blitt drept og skadet.

Varulv2478

Innlegg: 15187
Varulv2478
18.11.20 23:39
Varulv2478: Fra Shire fortsatt de inn i sentrale Tigray og skal ha tatt seg fram til Aksum i håp om å erobre det viktige knutepunktet Adwa som er vitalt

TPLF skal ha stoppet ENDF-offensiven foran byen Aksum og senere lansert voldsomme motangrep som fulgt til at hele vestre omegn av byen er blitt sterkt omstridt. Utfallet usikkert, men det ser ut at TPLF holdt stand så langt, ettersom de er nær sine egne knutepunkter som fører til viktige militærbaser.

Stridighetene har etter hvert blitt destruktivt, i Wajafronten ser det ut at de pansrede enheter har problemer med å forsere sterk forsvar og sikre inntatte områder mens store styrker befant seg i et ingenmannsland i nordre Tigray omkring Shire mot Aksum. Dette fulgt dermed til at offensivene i nord og sør har ikke oppnådde avgjørende militære resultater så langt man vet om.

Aktuelt; troppene bare sendes inn i kampene for å mate kjøttkvernen uten stans. Trolig er flere titusener i kamp med hverandre, som raskt kan bli flere hundretusener.

Varulv2478

Innlegg: 15187
Varulv2478
19.11.20 16:35

TPLF-styrkene lansert et suksessrikt motangrep som om formiddag 19. desember nådde byen Shire fra Aksum, men dette fulgt senere til at ENDF-styrkene valgt å angripe fra nordvest der Badmefronten ligger, og nådde tettstedet Wukro/Wkro på nytt. Det er mulig at ENDF ikke lenge kontrollere Shire, men de har kontroll på en del av den vestre A2-motorvegen og er fremdeles innstilt på å ta seg fram til Adwa gjennom Aksum. Utfallet usikkert, det er nå krigens tåke som har sunket seg ned.

Men Abiy ser ut til å være mer usikkert enn tidlig, både eritreiske og etiopiske fly bombet Ras Akula flyplass ved Mekelle. Dette vil de ikke ha gjort om de vil skynde seg fram til Mekelle ettersom TPLF ikke har flybesetning for flyene der - inkludert flere Sukhoi-fly. Det er nå blitt klart at Abiy kan ikke kontrollere Vestlandet som kastes ut i kaos med stadige flere og flere flyktninger derfra, ofte sammen med desertører fra både ENDF og TPLF, hans styrkene i sør har blitt kraftig bremset, og forsøket på å komme mot Mekelle fra nordvest med Eritreas hjelp har støttet på meget kraftig og effektiv motstand. Langs Gondarvegen mot nord har TPLF demonstrert at tapet av byen Shire ikke har påvirket dem negativt, og dermed bare vist vekk angrepene fra sør.

For hver dag som går blir det verre, en langvarig og blodig krig mer og mer ser ut til å bli sannsynlig. I USA ser man at Biden har sagt fra om at krigen må stoppes snarest mulig.

Noreger

Innlegg: 696
Noreger
19.11.20 16:45
Varulv2478: I USA ser man at Biden har sagt fra om at krigen må stoppes snarest mulig.

 

  Hvorfor det? Mannen har jo aldri vært imot ene enste krig, men har støttet stort sett alle kriger USA har startet over årene. Skal en ta disse uttalelsene som et tegn på at han ønsker USA skal blande seg inn her?

       Om denne mannen ender opp som president i USA, blir vel de store linjene til USA uendret, men Biden er vel mer villig til å lytte (les, gå med på hva DeepState vil) enn Trump (som sikkert ikke bryr seg så mye om nok en krig denne regionen) da. 

       Har hørt media i USA nå kritiserer Trump for å bringe hjem flere styrker fra den 20-år gamle krigen i Afghanistan. Om dette lykkes, blir det vel bare noen tusen Amerikanske soldater igjen der og da kommer vel resten snart hjem og da. 

Zyberbe

Innlegg: 2798
Zyberbe
19.11.20 17:50
Varulv2478: TPLF-styrkene lansert et suksessrikt motangrep som om formiddag 19. desember nådde byen Shire fra Aksum, men dette fulgt senere til at ENDF-styrkene valgt å angripe fra nordvest der Badmefronten ligger, og nådde tettstedet Wukro/Wkro på nytt. Det er mulig at ENDF ikke lenge kontrollere Shire, men de har kontroll på en del av den vestre A2-motorvegen og er fremdeles innstilt på å ta seg fram til Adwa gjennom Aksum. Utfallet usikkert, det er nå krigens tåke som har sunket seg ned. Men Abiy ser ut til å være mer usikkert enn tidlig, både eritreiske og etiopiske fly bombet Ras Akula flyplass ved Mekelle. Dette vil de ikke ha gjort om de vil skynde seg fram til Mekelle ettersom TPLF ikke har flybesetning for flyene der - inkludert flere Sukhoi-fly. Det er nå blitt klart at Abiy kan ikke kontrollere Vestlandet som kastes ut i kaos med stadige flere og flere flyktninger derfra, ofte sammen med desertører fra både ENDF og TPLF, hans styrkene i sør har blitt kraftig bremset, og forsøket på å komme mot Mekelle fra nordvest med Eritreas hjelp har støttet på meget kraftig og effektiv motstand. Langs Gondarvegen mot nord har TPLF demonstrert at tapet av byen Shire ikke har påvirket dem negativt, og dermed bare vist vekk angrepene fra sør. For hver dag som går blir det verre, en langvarig og blodig krig mer og mer ser ut til å bli sannsynlig. I USA ser man at Biden har sagt fra om at krigen må stoppes snarest mulig.

Det har vært rapporter om UAE droner som støtter Abiy fra base i Eritrea, er det troverdig?

Varulv2478

Innlegg: 15187
Varulv2478
19.11.20 17:52
Zyberbe: Det har vært rapporter om UAE droner som støtter Abiy fra base i Eritrea, er det troverdig?

Ingen vet sikkert. Alle partene har vært meget lite åpent om de pågående hendelsene under krigen.

Zyberbe

Innlegg: 2798
Zyberbe
19.11.20 19:51

Nylig utnenvte lederen i ENDF anklager WHO sjefen som er fra Tigray for å prøve skaffe våpen fra naboland. Dette enda et tegn på at "fredsprisvinneren" og hans gruppe driver med etnisk forfølgelse. Veldig bekymrende at sjefen for Etiopias hær går med slike anklager, nok et bevis på at alle som er etnisk Tigray blir forfulgt. Abiy har også beordret arrestasjon rundt 300 etnisk Tigray i den fredsbevarende styrken Amisom.

https://apnews.com/article/africa-lobbying-kenya-united-nations-ethiopia-abc4bbfb0c9ae8742a6c4ac1e8980f40

Varulv2478

Innlegg: 15187
Varulv2478
20.11.20 18:47
Varulv2478: Bair Dar ble flyplassen Ginbot 20 ved Tanainnsjøen angrepet, angivelig i Mecod-flybasen 220 km fra grensen mot Tigray

Det hendt igjen, men denne gangen traff de uidentifiserte rakettene sivilstrøk slik at det var mulig å ha visuell dokumentering etter et nytt angrep 20. november. Jeg forskrekkes veldig sterkt av den maniske troen om at det var "alminnelige" våpen i sosiale medier.

https://twitter.com/MapEthiopia/status/1329787129887678469

Det var to rakettnedslag som var registrert - men mye tyder på at det var fragmenter fra en detonasjon som hadde gjort skadene på bildet, da man så metallrester på asfalten - en betongkonstruksjon i nærheten var totalrasert. Metallbiten er altfor stor til å komme fra en "BM-21" som i virkeligheten bare er 122mm i diameter, i fakta kunne man se at diameterskalen på dette er altfor stor til å komme fra enhver mindre enn 500mm, og måten metallet var forvrengt på, tyder på ekstreme detonasjonskrefter. Dette er tydeligvis et sværkalibrert rakettvåpen som var benyttet.

Men i wikipedia har noen oppgraderte AR-3 artikkelen om rakettskytssystemet man vet er i Etiopia, 3 AR-3/PHL-03 TEL/flerrørs batterikjøretøyer er visuelt dokumentert, med en veldig interessant nyhet om hvordan man kan angripe et mål 280 km vekk. Muligheten for at Etiopia har et Scud-arsenal kan ikke utelukkes, men fra Kina er det funnet ut at NORINCO har gjort sitt våpensystem modulært slik at lasten kan byttes ut fra den vanlige rakettbeholderen med 300mm raketter til den store rakettbeholderen med bare 2 750mm "Fire Dragon" TBM (Taktisk Ballistisk Missil). Og dette våpenet er på eksportvarelisten for interessante kjøperne verden rundt. Det vil da være logisk for etiopierne om å ha dobbel mode på et nytt våpensystem fra langavstands rakettartilleri til kortavstands ballistiske artilleri.

https://tiananmenstremendousachievements.wordpress.com/2018/04/19/dsa-2018-chinas-norinco-reveals-fire-dragon-280a-tactical-missile/

Dette nye våpenet fra 2018 som BRE8 kan nemlig når mellom 280 og 300 km, akkurat som opplyst av Addis Abeba-regimet som hadde innrømt de har et så potensielt våpensystem. Ettersom ingen av rakettangrepene hendt innenfor offentlighetens rekkevidde må det ment at CEP-kapasiteten er veldig høy (husk; hvis CEP er "100 m", betyr det nemlig bare radius - 200 m i diameter), og det er oppgitt til 30 m for BRE8/FD280.

Funnet ved Bair Dair tyder på et større våpen enn en artillerirakett, og diameterskalaen på metallrester i de tilgjengelige bildene tyder på noe større enn 500mm i diameter - BRE8 er på 750mm, Scud på 880mm.

I mellomtiden fortsetter stridighetene, på Wajafronten er det blitt klart at ENDF-offensiven har kjørt seg fast under meget blodige kamper, det vist seg at man ikke kan avansere i møte med kuperte og høyere terreng og heller kan ikke sikre sine vinninger på lavere terreng rett for øyne på TPLF-styrker som har artillerikompanier med seg - dusinvis av 122mm og 152mm skyts - og massevis av ATGM. Afrikanske soldater tross sine mangler er kjent for oppfinnsomhet og lærevillighet over hele det subsahariske kontinentet.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-11-20/ethiopia-faces-risk-of-protracted-war-with-dissident-state?srnd=politics-vp

På etiopisk side føler man Komiske Ali-tilstander med diverse erklæringer, samtidig som utenlandske mediekanaler enten utestenges som Reuters eller trues til å sensurere deres dekning av krigens gang.

I nordfronten hadde TPLF-styrker avansert fram til byen Shire på nytt, og etter hvert som kampene fortsatt utover 19. og 20. november ser det ut at et motti-slag enten er i ferd med å skje, eller er utfallet så usikkert, at man vet ikke om utviklingen. Etter sist erklæring er det påstått at ENDF-styrker har tatt byen Aksum og avansert mot den strategiske viktige Adwa. Men mye tyder på at TPLF-motangrepet hadde lykte med å presse ENDF-offensiven inn på de sårbare kommunikasjoner, og ved å kunne angripe Shire fra sør og øst - endog fra vest - har man satt ENDF-styrker som ifølge tigrayanske opplysninger består av etiopiske og eritreiske styrker, under press.

For om de ikke kan holde stand, kan de allikevel bare retirere et par mil mot nord der Badmefronten ligger. Men mye tyder på at de bare hadde åpnet nordvegen langs grensen, de hadde ikke vært i stand til å tvinge seg inn i sentrale Tigray fra Birkuta på en sideveg fordi alle broer der var sprengt i stykker. Det ment de ikke kontrollere omgivelsene i sitt angrepsområde, og er avhengige av kommunikasjonene. Så om de må retirere til Adi Daro, avhengiges kontrollen over Badme av det viktige knutepunktet Hiret/Adi Hageray, dette er mer viktigere enn Shiraro.

Men TPLF har etter bare få uker mistet en fjerdedel av regionen - mesteparten av dette Badmefronten som sannsynlig er kommet under eritreisk kontroll gjennom ENDF-styrker som skysses inn fra Asmara flyplass uten stans, det er en luftbro mellom Asmara og Addis Abeba med alle tilgjengelige fly. Ettersom det ikke er mulig å fly over Tigray, visuell dokumentering viser et aktiv luftforsvar ettersom SAM-raketter var observert (ingen nedskytning så langt, så mye for "oppgraderte" SA-2 raketter) - må det skjer via Assab på kysten mot Rødehavet.

Faren fra nord mot Mekelle er ikke over. I det minst har man nå to frontavsnitt under hver deres navn, "Raja" front (Raja og Waja er samme ord) i sør og "Zalambasa" front i nord. Utviklingen langs A2-vegen fra Shire til Adwa tyder på at ENDF gjør akkurat det samme som i sør, uten å innse at TPLF-styrker omgår disses flanker - dermed gjentar scenarioet fra sør. Der klarte ENDF å når Mekhoni bare for å oppleve flankeomgående angrep og usikre forbindelsesruter mens man blokkeres i fronten - hele deres veg mot nord er under direkte observasjon fra vest. Av en stor hær med tung artilleri...

Det mer og mer minner om en "Baghdad or Bust" bevegelse fra Abiy-regimet som nektet å gi etter for internasjonal press som var noe punktert av Trumps fulle støtte til Abiy (muligens fordi Biden vil stoppe krigen...) og hadde endog anklaget WHO-sjefen som "forræder" bare fordi han var en tigrayaner. I Addis Abeba er det nå et redselsregime på plass som ikke bare rettes mot tigrignaspråklige (det er 12 millioner i hele landet), men også andre minoritetsfolk. Folk anholdes i hopetall hvis disse identifiseres som tigrayanere, men også disse som beskytte dem for egne risiko. Det minner om jødeforfølgelsene basert på etnisk profilering, da skjønner man ikke hvorfor Trump-administrasjonen nektet å se realitetene.  

Sarella

Innlegg: 19177
Sarella
20.11.20 20:02
Zyberbe: Mannen er i ferd med å starte borgerkrig og retteferdgjør dette med nobels fredsprisen.

Ser ikke ut som om vi traff innertieren angående fredsprisen denne gangen heller dessverre.

Varulv2478

Innlegg: 15187
Varulv2478
21.11.20 13:35

Abiy nektet å akseptere et nytt tilbud om megling fra AU som hadde hentet fram den diplomatiske storslegga til liten nytte. Det er åpenbart at han aktet å trosse den mektige AU og støtter seg på Trump-administrasjonen, selv om kongressen i USA har gått sterkt ut og bedt om stans i stridighetene. Det er nå veldig tydelig for alle og enhver at mens tigrayanerne bad om forhandlinger, har Abiy hele tiden nektet og nektet, heller går inn for totalutryddelse. I Addis Abeba og overalt ser man nå en forfølgelse av tigrayanere og opposisjonelle, hundrevis av militære har blitt arrestert bare fordi de snakker tigrigna og tusener er savnet. Dessuten er et stort antall eritreiske flyktninger tatt og sendt til Asmara under tvang av Abiys folk.

https://www.abcnyheter.no/nyheter/norge/2020/11/20/195721086/dodstrusler-mot-etiopia-forsker

En nordmann ble utsatt for politiske motiverte trusler under en massiv svertekampanje som blant annet organiseres av eksilfolk i USA, som har amharanasjonalisme som motiv. Det er en hybridkrig på gang som går under radaren for vestlige pga. språkbarrierer og faktumet om at Abiy vil hemmeligholde det som foregår i Etiopia. Dette er bare av mange saker som tyder på at Etiopia kan ha falt under et restriktivt regime som tar sikte på å utnytte de etniske motsetningene og deretter knuse all motstand - TPLF er den sterkeste av alle opposisjonspartiene.

Militært sett har det ikke gått så bra som Abiy skulle ønske, fravær på selvstendige kilder har gjort det vanskelig, men mye tyder på at Abiy-regimets opplysninger om å ha tatt "en rekke byer" og "Adwa som Adigat" er rett og slett løgn, det er fremdeles voldsomme kamper ved Shire og Aksum etter hvert som TPLF-styrker kommer til. Ennå er Abiy fast besluttet om å fortsette krigen i troen om at han vil vinne en rask seier. Selv om han lot til å ha mistet vegen mellom Humera og Shire på nytt, slik at offensiven fra nord må skjer fra Badmefronten. I sør er det mye som tyder på at ENDF-styrkene har blitt påført et alvorlig nederlag i møte med TPLF som har de beste offiserene i Etiopia.

Men i Vestlandet er kommet alvorlige opplysninger om at det er Rwanda-tilstander der, stadige flere og flere som kom til Sudan, meldt fra om omfattende ødeleggelser, massemord og trekk som tydelig var snakk om etnisk rensing. Satellittbilder viser det, store deler av byen Dansha som var inntatt etter bare få trefninger, var ødelagt under noe som minner om systematisk ødeleggelse. Der ser man ruiner etter butikker, leilighetsblokker og villabygninger som sannsynlig var eide av tigrayanerne. Byen er blitt avbefolket. Det er blitt mer og mer tydelig at amharamilitsen har gått til angrep på befolkningen i Vestlandet hvor en meget liten del er amhara. Abiy har satt skjul på det som skjer der, selv om hans allierte blant tigrayanerne hadde gått til angrep på amharamilits og senere brutt med ham. I fakta, det ser ut at tigrayanerne som først hadde alliert seg med Abiy, nå forlater ham.

Det minner om hvordan Mengistu startet sitt skrekkvelde.

Varulv2478

Innlegg: 15187
Varulv2478
21.11.20 14:15

Situation Report EEPA HORN No. 4 - 20 November - Eritrea Hub

Tigraykrigen som nå er i gang, er nytt i den etiopiske krigshistorien fordi stridsvogner brukes mot hverandre i store panserslager ved Shire og Alamata/Korem. EPLF-styrkene hadde lenge satt med en stor panserkjøretøysflåte som de rett og slett ikke hadde kapasitet for å bruke, som åpenbart settes inn på nordfronten fra Badme. Det er omlagt 300 til 420 stridsvogner og 150 til 200 pansrede transportkjøretøyer i Eritrea. I Etiopia har de omlagt 500 til 550 stridsvogner og 450 pansrede transportkjøretøyer. Ved å overta halvparten av Nordkommandoen kan TPLF ha fått minst 100 til 150 stridsvogner i egne besittelse, og disse settes inn mot ENDF som mobil artilleri eller infanteristøtte i møte med pansrede fremstøt. En T-55 kan ikke slå ut en T-72, som bare Etiopia har.

Så mye som to hundre til tre hundre panserkjøretøyer kan ha blitt satt inn i de voldsomme stridigheter i Shire-Aksum og Alamata-Korem. Dessuten er det nå åpenbart at ingen har tatt seg bryet om å oppgradere de nasjonale arsenalene i Eritrea og Etiopia siden 2014, det er nå oppdaget at det er langt flere kinesiskbygde panservogner enn trodde - var "10" stykker, dette har tredoblet seg gjennom informasjonssanking.

Stadige flere og flere menn settes inn, TPLF er i ferd med å få et numerisk overtak i møte med ENDF, amharamilitsen har vist seg sjanseløst mot bedre trente regulære soldater integrert i TPLF-militæret. Ettersom det finnes svære forråd for en planlagt krig med Eritrea i 2001-2018, betyr det at TPLF kan holde det gående i mange måneder uten å gå tom for ammunisjon og mat. Allerede nå er det innført et omfattende rasjonaliseringssystem for å opprettholde mattilgjengeligheten for befolkningen som har begynt med å tilpasse seg den nye virkeligheten.

Abiy har mistet hodet. Selv hvis ENDF vant kontrollen over Adwa, er det rett og slett for sent. Enhver håp om en rask seier glir ut i sandet. Dessuten er TPLF i ferd med å få sympati globalt sett, og det merkes at Etiopia har diplomatisk sett tatt sterke skader av dette. USAs støtte til Abiy har fulgt til at Kina som hadde pleiet et godt omgang med TPLF (våpensalg til Etiopia stoppes for et år siden etter Abiy og TPLF kom ut i krangling) i lang tid, er ved å involvere seg. Om de vil støtte Abiy eller TPLF, er uklart.

Dessuten ser det ut at Isias i Eritrea ikke hadde regnet med konsekvensene. Egypt hadde sagt et tydelig nei om å hjelpe ham, for selv om TPLF ikke var mindre kompromissløst enn Abiy om oppdemningen av Blånilen, har de latt merke til at Abiy er på parti med amharanasjonalistene som er 100 % fiendtliginnstilt mot Egypt og Sudan omkring vannforsyningen i Nilen. Om Egypt bryter med Eritrea, kan det få Emiratene til å trekke seg ut. MBZ og bin Salman har sluttet fred med hverandre, og har begynt med å kutte ned på sin involvering i krigen. Der har houthiene erobret Marib-regionen og vunnet en viktig seier, tross all støtte.

Abiy og Isias kan ha undervurdert meget kraftig hele saken, TPLF er ved å bli for sterk, bruk av milits er ved å svi, og diplomatisk sett er det bare Trump som gir støtte når resten av verden vil se opphør i kampene, og Kina venter i horisonten. Gulfaraberne heller setter ikke pris på det som skjer, ettersom de har store interesser i Afrikas Horn som etter hvert har blitt en viktig matkilde for dem. Abiy risikere å ødelegge Etiopia i slutten.

Varulv2478

Innlegg: 15187
Varulv2478
21.11.20 19:27
Varulv2478: Selv hvis ENDF vant kontrollen over Adwa, er det rett og slett for sent.

Det kan ha hendt, og det så ut at hele forsvaret mot Eritrea har kollapset, det er nå helt umulig å tro på Abiy og Isias om at eritreiske styrker ikke har invadert Tigray. Det er kommet ubekreftede påstander om at Adwa, Aksum og Adigrat er tatt, TPLF holder ut i Adigrat.

Store sivilmilitser trampes ut og spredes ut, vegene sperres, broer ødelegges og landsbylederne fikk instrukser om å tilrettelegge støtte til TPLF-styrkene. Hele befolkningen mobiliseres, Abiy lot til å ha framprovosert sterk raseri med sine forfølgelsene av tigrayanerne, og det er kommet rapporter om overgrep av ENDF militære på sivilister ikke bare i Vestlandet. Den eritreiske invasjonen har fulgt til at mange i Tigray har begynt med å reise seg i opprør og tar TPLFs side, og det merkes at gemyttene er blitt mye verre.

For det ser ut at de angripende eritreisk-etiopiske styrkene i nord i større grad utsettes for gerilja enn tidlig, og det er fremdeles rapporter om kamp ved Shire og Aksum - "rapportene" om tap av Adigrat bekreftes ikke. Aktuelt det ser ut som det var utsatt for langtrekkende artilleri av type BM-27 fra nord, 9 sivilister ble drept under angrepene.

Tigray går nå ut i total krig.

Secret UN report reveals fears of long and bitter war in Ethiopia - Eritrea Hub

"- The documents describe well-trained and heavily armed frontline units from the Ethiopian army bypassing main towns to avoid costly urban fighting as they hurry towards Mekelle. But the militia and paramilitaries deployed in their wake are neither as well-equipped nor as disciplined and so are vulnerable to counter-attack."

Leser jeg riktig? Har Abiy blitt gal? Dette er verre enn "Baghdad or Bust", du simpelt ikke råkjøre rett gjennom et fiendeland uten å sikre egne kommunikasjoner! Vegen mellom Humera og Shire er tapt; TPLF-styrker har avansert fram til Humera-området, og det eneste man ende opp med å bruke ikke-innfødte milits og paramilitære er å framprovosere overgrep og hevn når tigrayanske sivilister fant seg utsatt for fremmede militante. I slutten kan han miste sine beste styrker i nord.

Det eneste man får er å omdanne en del av sitt land til et uforsonlig fiendeland. Abiys plan er idiotisk, det tar ikke dekning for den lange spente situasjonen i mange måneder eller at man vil fjerne TPLF, uten å realisere at dette partiet er populært i Tigray.

(Innlegget ble redigert 21.11.20 19:40)

Varulv2478

Innlegg: 15187
Varulv2478
22.11.20 11:54

Ethiopia military: we will use tanks, artillery to capture city of Mekelle - Eritrea Hub

ENDF offiserer truer med å utrydde hovedstaden Mekelle "etter en frist", og har kommet med påstander om at "de vil omringe byen" - en av de største i Etiopia med lik stor befolkning som Oslo - i hensikten om å knuse det som kalles "junta forces", dette minner om et hevntokt fremfor alt annet. Men nå som det er klart at strategien om å ta seg fram til Mekelle er basert på at man skulle kjøre rett gjennom, er dette vanvidd fra et politisk og militært perspektiv; det foregår fremdeles kamper overalt der ENDF hadde "vunnet", Adigrat (heller ikke Adwa) er fremdeles ikke bekreftet tatt, og offensiven i sør har blitt stoppet mens offensiven i nord er ved å bli altfor lik den greske offensiven inn i indre Tyrkia for akkurat hundre år siden. Den gang avanserte grekerne bare på kommunikasjonene slik at de endt opp med å bli strukket og ut og slått tilbake fordi de ikke kunne sikre egne flanker eller rygg.

Det er nå klart for de fleste observatørene at krigen hendt som et resultat av valget i USA, da det var åpenbart at Trump vil tape - Biden som skal overta om det ikke lanseres et kupp, vil gjenoppta tradisjonell politikk om å stoppe all konflikttilløp i det som var deres viktigste allierte i Afrika. Abiy har dermed hastverk.

Krigen har blitt et fryktelig blodbad, etter en uautorisert kilde er det påstått at mer enn 7,000 har blitt drept på bare to uker - og av dette kan to tredjedeler eller mer være stridende. I Vestlandet er det blitt åpenbart at hundrevis av sivilister har blitt massakrert av amharamilits og tigrayanermilits, det er blitt så utrygt at mange flykter mot Sudan, sør eller øst.

TPLFs strategi er et dybdeforsvar, der man skal konsentrere ENDFs panserstyrkene på kommunikasjonene man siden sette under trussel med konstante angrep fra flankene og ryggen - de vil drukne de angripende styrker med menn som kan trekke seg og overvelde dem annetsteds. Dette er en velkjent strategi som TPLF hadde brukt med hell i 1985-1990 mot Mengistus styrkene, basert på Maos tese om å bruke menn som et hav, havet som trekke seg fra fienden hvis den er for sterk, og returnere med full kraft der det er minst motstand.

De hadde ikke regnet med at deres forsvar på Badmefronten skulle bli omgått og tatt av ENDF-styrkene, det var en veldig stor feil å la grensevegen fra Humerta være ubevoktet. Men Adwa er ikke under kontroll av ENDF som sannsynlig bare kan kjøre rett gjennom, dette bekreftes ikke selvstendig eller av TPLF, og dokumenteres ikke visuelt - og ettersom TPLF-styrker enten har tatt Shire (de kan la A2 vegen som går utenom, være) eller gjort det omstridt, ment det at ENDF kan ikke frakte logistikk, våpen og annet som trenges for å ta Mekelle - avstandene er altfor lang gjennom omstridte områder. Så et angrep på Mekelle kan ende i katastrofe for ENDF. Selv hvis de inntar byen, vil de utmatte seg i slutten.

Motivasjonen for ENDF er åpenbart basert på ideen om å hevne "juntatiden" som TPLF-regimet i 1992-2018 nå kalles åpenbart av Abiy og hans folk. Dette kan glir ut i omfattende krigsforbrytelser mot et folk hvis de identifiseres med "juntaen". Men det er klart at det er nå veldige mange i Addis Abeba og annetsteds har fått nok, hele den religiøse nasjonalledelsen innenfor kristendom og Islam har kommet ut og forlangt at Abiy må stoppe krigen. Opposisjonelle innså at de kan ikke la Abiy fortsette ettersom de er ved å komme under angrep av ham. Mange vil la fortid være fortid, selv oromoene som har meget gode grunner for å mislike TPLF.

Det finnes bare to effektive metoder for å stoppe krigen; enten et statskupp mot Abiy eller at USA skulle snu helt om og gripe inn for å stoppe Abiy. Men Trump nektet, og hans folk i Etiopia er ikke akkurat kjent for finesse.

Varulv2478

Innlegg: 15187
Varulv2478
22.11.20 16:02

Ethiopia Map på Twitter: «Thread: Footage from Tigray TV shows that the TPLF is still in control of Axum and Adigrat Part 1: Footage from Tigray TV in Adigrat. Situation seems calm #Ethiopia #Tigray #TPLF #ENDF https://t.co/oIneKgE96T» / Twitter

Dette viser at Aksum ikke er tatt av ENDF-styrker, aktuelt de er langt vekk fra byen. Dette beviser at motangrepet som endt med at byen Shire blir omstridt, hadde vært en suksess for TPLF-styrker som trolig har reist et forsvar omkring tettstedet Wukro 12 km mot vest. Det er god terreng mellom Shire og Aksum for et forsvar med omkringliggende høydedrag og fjelltopper med kløfter - akkurat som en norsk vei i Vestlandet eller Opplandene. TPLF sannsynlig kontrollere fjellene og dermed kan se ned på Shire og Wukro mens stridighetene lot til å foregå på platået omkring Shire og dalen i det som het Barka mellom Wukro i øst og Selekleka. På noen av stedene bukter B30-regionalvegen seg fram og tilbake med stor høydeforskjell.

I det minst har tigrayanerne nå gjenreist kontakten med resten av verden gjennom satellittkommunikasjon slik at de kan ha TV, og dermed kan kommunisere med resten av verden. Hvilken var hva Abiy hadde prøvd å hindre med alle midler, man hadde endog fysisk sett kuttet over på telefonbåndene fra Tigray.

Men truslene fra ENDF tyder på at de er fast besluttet om å bruke tungt artilleri, endog TBM artilleri. Om det er langt flere AR-3/PHL-03 flerrørs rakettskyts som kan når 130 km, er det mulig å sette Mekelle under bombardement fra Wajafronten hvor ENDF har nådde byen Mekhoni på de østre vegene. Der er avstanden på bare 77 km. Og vi vet ikke om ENDF har egne Scud TBM eller BRE8 "Ilddrage" TBM, disse kan brukes mot Mekelle fra byen Gondar på 200 km avstand.

Truslene tyder på at Abiy kan være desperat, ettersom dette er i markant brudd med argumentene om "politiaksjoner" som hadde vært brukt om å sette inn militære styrker. Ennå nektet han å gå inn i forhandlingene så langt, selv om det er sett at deler av hans regime har vært villig til å ta et slikt skritt.

Varulv2478

Innlegg: 15187
Varulv2478
22.11.20 20:42
Varulv2478: Dette viser at Aksum ikke er tatt av ENDF-styrker, aktuelt de er langt vekk fra byen.

Nå dette begynner å bli forvirrende. Statlige medier ment Aksum er tatt av ENDF, sammen med flyplassen som er bekreftet dokumentert gjennom et TV-opptak. Hvis flyplassen er tatt, ment det at byen også er tatt ettersom ENDF må gjennom byen fra vest. Har TPLF-forsvaret kollapset? For det meldes om at den strategiske Adwa er også tatt, og dette hendt i løpet av få timer 22. november 2020. Veldig forbausende ettersom TPLF hadde holdt stand fram til formiddag. Men ut fra hva som er kjent, ser det ut at TPLF-styrkene foran Aksum hadde uforklarende retirert fra både Aksum og Adwa, og det meldes fra om at Adigrat er under angrep.

Muligens var det fordi Badmefronten falt, for det ment da at Maribfronten ikke lenge er sikkert, så eritreiske styrker kan bryte seg gjennom og ta Marib, dermed skremte TPLF på retrett ut av Adwa og deretter Aksum. Fronten omkring Zalambessa holdes av TPLF. Med disse vinningene er ENDF-styrkene 90 km fra Mekelle, ennå er det kommet påstander om at de er "bare" 50 km vekk. Om dette stemmer, ment det at TPLF kan ha kollapset.

Men i Sudan og Etiopia har det etter hvert kommet frem at omfattende forbrytelser har hendt for hendet på de angripende styrkene, så meget at amerikanerne (ikke Trump som bare ignorert alt) har begynt å reagere, Susan Rice har kommet med kraftige anklager om at ENDF har begått omfattende krigsforbrytelser mot det tigrayanske folket. Ettersom hun vil ha en sentral rolle i Biden-administrasjonen, kan dette få meget alvorlige konsekvenser for Abiy som etter hvert er kommet under skarp kritikk, slik at bare amharanasjonalistene gir ham støtte.

En ny frist er gitt; om TPLF ikke kapitulere i løpet av 72 timer vil "sluttoffensiven" mot Mekelle starte. Veldig mange ser ikke ut til å forstå at om TPLF skulle overgi seg, risikere de tortur og henrettelse - og at et marionettsregime som ikke vil ha regionbefolkningens støtte, vil settes inn for å erstatte et valgt regime. TPLF har sterk støtte, men det er åpenbart at tigrayanerne var tatt i overraskelse over Abiys valg om å koble inn Eritrea og dermed internasjonalisere konflikten. Kan ha fulgt til at man ikke kan holde stand.

Mekelle kan risikere å bli ødelagt i slutten, men styrkene fra Etiopia og Eritrea har for lengst kommet i åpen strid med sivil motstandsfolk, og om Abiy skulle vinne en total seier vil det tigrayanske folket aldri akseptere ham og marionettsregimet - dermed kan han miste Tigray for alltid. Mengistu vant i 1977, men han hadde mistet det tigrayanske folket som forbli dypt fiendtlig mot ham helt til det siste. Historien kan gjentar seg.

MBZ i UAE realisere - etter Susan Rices kommentar i sosiale medier - at deres støtte til Abiy kan gi dem alvorlige problemer i møte med Biden-administrasjonen og har derfor bedt Abiy om å forhandle med TPLF. Biden i Obamaårene var ikke glad for "utkontrakteringsstrategien" som Obama hadde gjort - og som gjorde den fargede presidenten til "den svarte kongen som starte krig i alle retninger". Han vil ha dypere amerikansk innflytelse slik det hadde vært fram til 2012. MBZ som hadde lært å kjenne Biden, er meget klart over dette. Obama var for fjernt, og Trump for dum, men Biden er en tradisjonist med klokketro på USAs makt internasjonalt sett.

Hvis Abiy kaster Etiopia ut i kaos etter ødeleggelsen av Tigray, risikere han internasjonal isolasjon fordi USA kontrollere Djibouti, og Biden vil gjenetablere amerikansk dominans i Rødehavet på nytt (det var gitt bort i 2015 til Saudi-Arabia...). Hvis det er en makt som politikerne i Addis Abeba må lytte på uansett hvor gavmild kineserne kunne være, er det presist USA som har hatt meget tung innflytelse i 1943-1974 og 1991-2010-årene.

Egentlig er krigen meningsløst; alt dette skyldes Abiys aggressivitet og mislykkede reformpolitikk i møte med TPLF som hadde funnet seg utsatt for angrep slik at disse endt opp med å gjøre opprør. 7,000 kan ha blitt drept, mange flere vil dø om man ikke få stoppe krigen, tvinge ut amharanasjonalistene som vil utrenske hele Vest-Tigray og stoppe oromonasjonalistenes bruk av folkemordmetodene - som var tillatt av Abiy i splitt-og-hersk politikk mot de moderate og ikke-oromo.

Det var en veldig stor feil å la Abiy komme til makten i 2018. Han er i ferd med å etterfølge Haile Selassie og Mengistu.

(Innlegget ble redigert 22.11.20 20:43)

Varulv2478

Innlegg: 15187
Varulv2478
22.11.20 23:55

Ryan O'Farrell på Twitter: «Current situation according to an ENDF press conference today, Federal control in red, TPLF control in blue - some notable differences, namely Adigrat https://t.co/22AIxKkjGM https://t.co/E2jXm0uYh3» / Twitter

Dette levert ikke noe tvil; eritreiske styrker er involvert, et kart av ENDF viser at flere veger rett fra Eritrea var tatt i bruk inn i Nordre Tigray. Det er ingenting om nordkommandoen forbli under Abiys kontroll ettersom den var oppløst av TPLF som overtok frontene mot nord og trukket ut store styrker. Kanskje "10,000 fanger" i Wajafronten er disse som sluttet seg til TPLF. Offensiven fra Humera ville ikke ha vært mulig uten Eritreas intervensjon.

Twitterbrukeren som hadde gjennomgått materiell om krigen, konkludert med at nærmeste hele nordfronten fram til Shire fra vest er bekreftet, men ikke øst for Shire, bare et enslig opptak fra Aksum flyplass antyder militær erobring.

Det er noe meget galt her, hvorfor har ikke ENDF fremlagt visuell dokumentering og selvstendige bekreftelse utover nøye utvalgte opptak? Et opptak som skulle vise en offiser foran høydene over Adwa, har blitt trukket i tvil. I vår tid er det en selvfølgelighet at man skulle bekrefte egne avansement for å styrke seg og kaste motparten ut i krise. I fakta, det er meget få bilder av soldatene som deltar i Nordfronten - så få at det minner å bli mistenksomt, ettersom nærmest alt kom fra Vestlandet og Wajafronten. TPLF har sagt at det hovedsaks er eritreiske og etiopiske soldater som samarbeide, men har ikke framlagt visuell bevis. Utover en enslig stridsvogn (T-62) og våpen for en skvadron er det svært lite krigsmateriell som er sett når krigsbytte vises fram.   

Det er ikke færre mobiltelefoner i Etiopia enn i Syria, og man vet at det finnes kommunikasjonsutstyr som kan omgå blokaden av Tigray. I eldre tid var det aldri mangel på selvstendige verifisering - et slikt informasjonsgap er uvanlig.

Aktuelt, ENDF-kartet minner mer om en slagplan enn om et kart over resultater, og dette antyder at man har "omringet" Mekelle, noe som ikke stemmer. Og at nordkommandoen aldri har brutt med Abiy eller blitt oppløst av TPLF, selv om dette var innrømt i Addis Abeba.

(Innlegget ble redigert 22.11.20 23:57)

Varulv2478

Innlegg: 15187
Varulv2478
23.11.20 12:30

Bahir Dar har på nytt blitt angrepet med TBM raketter natten til 23. november, dette viser at TPLF kontrollere sørsentrale Tigray som så langt har blitt latt i fred av Abiy. Dette er tredje gang, TPLF har avholdt seg fra å angripe Asmara pga. USAs kritikk.

Etter hvert som det kom inn opplysninger, er det blitt klart at det ikke er lenge snakk om kun ENDF vers TPLF, men en trippelkoalisjon mot TPLF - Abiys føderale ENDF, Eritreas EDF og regionpresident Teshagers AMF (Amhara Militia Forces). "ENDF" kan ikke lenge brukes, så jeg valgt å bruke ordre "trioallierte". Det er troverdige opplysninger om 20 EDF bataljoner som kan betyr opptil 10,000 soldater, som er involvert i kampene på Nordfronten og kan ha vært det som brøt TPLF-forsvaret i Aksum.

Hva som er merkelig, er at TPLF ikke har opplevd systematisk utrensing av sine ansatte og medlemmer i de inntatte byene i sentrale Tigray som bare blir forbikjørt av de angripende styrkene som bare simpelt satt tilbake vakthold ment for å holde kommunikasjonene åpent - derfor kunne selvstendige kilder og TPLF mente at trioallierte bare hadde kjørt gjennom. Det betyr da at TPLF kan lansere motoffensiver så snart de reorganisere seg, i konservativ strid er overmakten for stor etter eritreerne gikk til angrep, i sør holder de stand uten større problemer.

Situation Report EEPA HORN No. 5 - 22 November - Eritrea Hub

40,000 - stort sett tigrayanerne - har dratt til Sudan hvor man frykte at 200,000 vil komme etter, noe som betyr en avbefolkning av Vestlandet, og fra Mekelle er det kommet opplysninger om at andre 100,000 er drevet på flukt. Det er blitt for mange vitner som forklart hvordan AMF militsstyrker massakrer dusinvis og endog hundrevis av sivilister i hensikten om å utrenske hele Vestlandet. Det bor bare 400,000 til 500,000 i hele Vestlandet! Av dette er 92 % tigrayanerne! En tidel hadde flyktet, og hele grenseområdet opp til Humera er i ferd med å bli helt tømt for all liv. Halvparten av Vestlandet som beskyttes av terrenget, er så langt lite berørt under sterk beskyttelse av TPLFs selvforsvarsmilits - men tre fjerdedeler av befolkningen er i de inntatte områdene.

Et folkemord i hensikten om å utrenske tigrayanerne er ved å manifestere seg for hender på AMF militsmenn og sivilister enten fra Amhararegionen eller Vestlandet. Det er regionsregjeringen i Amhararegionen som er ansvarlig for dette, og dette må få konsekvenser. De støttes også i sosiale medier og gjennom lobbyvirksomhet som da en nordmann var truet, av amharanasjonalister som er ved å innta nazistisk sinnelag - de vil at hele Vestlandet skal annekteres "for å rette opp en historisk feil" uten å realisere at Haile Selassie stjålet dette fra Tigray.

Vestlandets skjebne kan følge til en uforsonlig amhara-tigray konflikt uten ende, som kan slutte med at Etiopia vil gå i oppløsning - i Ogaden begynner somaliere å forberede seg på løsrivelse fordi deres støtte til Abiy er bare for å tilrettelegge en slik katastrofe, og oromonasjonalistene ruster opp til å kuppe makten fra de moderate og bryte ut deres land. Da kommer oromoene og somaliere til å angripe amharafolk en masse om Etiopia skulle kollapse.

Krigen må stanses, Abiy må fjernes fra makten og amharanasjonalistene må få samme stempel som oromonasjonalistene som terrorister og forrædere mot staten Etiopia på ubestemt tid. Bare da kan Etiopia overleve. Det er helt utrolig at Abiy ikke ser at han er på det samme stedet som Haile Selassie og Menigstu om å satse på sentralisering med splitt-og-hersk, og dermed vil ende opp med å kaste sitt land ut i flammene. Da keiseren avsettes, hadde hans vanstyre fulgt til at Etiopia var på randen av sammenbrudd i 1974. Da Mengistu flyktet i 1991, var hele landet i brann. TPLF var inn på noe med ideen om etnoføderalisme og svak sentralstat med sterke fullmakter, men de klarte ikke å gjøre samtidig fornøyd som sett med oromokonflikten.

Oppmerksomheten mot krigen stjeles av Trump i USA, men det er tydelig at det finnes sperringer - som sett med rakettangrepene som illustrert en slik trang om å nedrakke og undervurdere "de fattige og elendige fargede" på vestlig hold, man nektet å ta over seg bruk av avansert våpen og mye annet som kjennepreger en moderne stat og et samfunn med tilgang på avanserte teknologi og organisasjon. Til tross for at Etiopia vant mot kolonimaktene og var det siste landet som unngikk kolonisering - det som hendt i 1935 var bare en okkupasjon gjennomført med giftgass.

Zyberbe

Innlegg: 2798
Zyberbe
23.11.20 18:19
Varulv2478: Det er troverdige opplysninger om 20 EDF bataljoner som kan betyr opptil 10,000 soldater, som er involvert i kampene på Nordfronten og kan ha vært det som brøt TPLF-forsvaret i Aksum

"It is reported that possibly up to 20 battalions of the Eritrean Defence Force (EDF) are taking part in the fighting on all three fronts"

Diktaturen Issaias tar stor del i dette. ironisk nok så er det ikke bra i lengden for han om Amhara nasjonalister får makten, de anser Eritrea fortsatt som del av deres imperium.

Dermed har denne krigen åpnet endeløse konflikter på mange fronter og tvers av mange etniske grupper.

(Innlegget ble redigert 23.11.20 18:21)

Varulv2478

Innlegg: 15187
Varulv2478
23.11.20 23:29
Zyberbe: Hadde denne krigen skjedd uten fredsprisen?

Ja. Fredsprisfordelingen kan ha bidratt til å minske kritikken, Abiy hadde valgt å omfordele maktfordelingsordningen ved å utestenge TPLF etter han fikk prisen, men dette var forberedt i månedene i forveien. Mange som ikke ønsker krig, vil ikke se TPLF vinner fordi de har vonde minner om autoritære tendenser knyttet til TPLF, selv om Abiy etter hvert er ved å miste kontrollen ettersom han ikke klarte å kontrollere beistene og endt opp med å tro TPLF må bort for å ha egne makt - en feiltagelse. TPLF har allerede blitt så svekket at man ikke trengte en krig i det hele tatt!

Varulv2478

Innlegg: 15187
Varulv2478
23.11.20 23:45

Abiy trenger ikke å vinne en total seier. Suksessen i nordfronten og faktumet om at TPLF ikke kan beskytte sitt folk i Vestlandet og nordre sentrale Tigray har vært en kraftig ydmykelse, og det er en sterk tvil om hva som motiverte TPLFs angrepene på militærbasene - om det hendt som respons på et raid eller avsløringer av planene, eller om det var en fatal feilvurdering. Abiy trenger ikke å innta Mekelle, men ved å trekke Eritrea inn og åpne for amharaokkupering av Vestlandet har han skapt flere problemer enn det man vil løse. Tror Abiy i ram alvor at eritreerne vil oppgi de omstridte grenseområdene etter TPLF er eliminert? Eller at Vestlandet vil pasifiseres? En amhara-tigray konflikt kan ødelegge alt for ham.

TPLF er kraftig svekket, deres støttefolk i Addis Abeba er borte, de er blitt isolert og presset tilbake til deres region, deres innflytelse man hadde sloss for er ikke mer. Abiy har vunnet, ved å fortsette vil han bare utløse tilbakeslag som kan bli lik fatalt som det hadde vært for Mengistu. I fakta, TPLF er villig til å forhandle og vil gi alt Abiy trenger bare han akseptere deres eksistens og underkastelse - de vil gjør motstand om han skulle forlange kapitulasjon og ødeleggelse av TPLF. Dessuten, oromoene, somaliere og alle andre folkegrupper nektet å støtte krigen som er bare mellom amhara, tigray og Eritrea - og de støtter Abiy, som kan regner med et stort flertall - bare 12 millioner mot 100 millioner (folketellingen er mangelfullt). Men de vil vende ham ryggen om han skulle vende seg mot dem, spesielt oromoene som mistro ham og somalierne som alltid har skjulte hensikter. Det er bare 20 til 25 millioner amhara i hele Etiopia.

Det er gått to uker, Abiy må gi seg, hans posisjon som Etiopias mektige mann er demonstrert og styrket - en "sluttkamp" under ideen om at tigrayanerne må kues, og at TPLF må utryddes, vil være til stor skade for ham. For nå er presset om å stoppe så massivt, at USA også har snudde (meget interessant at det hendt etter Trump mistet enhver sjanse om å stoppe valget - man ser at republikanerne nå ta opp Bidens synspunkt) og forlangt våpenhvile med forhandlinger. TPLF vet de er svekket, de vet at de har ikke mer å vinne. Deres forsøk om å sette Abiy sjakk matt har slått feil, de hadde overvurderte sin forsvarsevne og nektet å realisere at Eritrea vil invadere Tigray.

Om han fortsetter - vil han få Mengistus skjebne.

Varulv2478

Innlegg: 15187
Varulv2478
24.11.20 19:07

Situation Report EEPA HORN No. 6 - 24 November - Eritrea Hub

Militært sett er situasjonen ikke god for TPLF, tapet av Adwa har snudde opp-ned på alt for dem, for de kan ikke lenge opprettholde presset på Shire og må dermed retirere fra Gondar-vegen - dette bekreftes gjennom visuell dokumentering om at trioallierte styrker har nådde May Tsemre. Dermed er over halvparten av regionen ikke lenge under kontroll, ettersom Vestlandet og vestsentrale Tigray er tatt, sammen med hele nordresentrale Tigray. Dette har fulgt til at TPLF er i en desperate situasjon, slik at de ber om væpnet motstand fra folket og har trukket sine styrkene til Mekelle.

I nord går frontene nå sør for Adwa og Igla Hamus sør for Adigrat, og denne gangen burde ikke TPLF-offiserene som har gjort en rekke feiltagelser, ikke roter det til. Trioallierte vil sannsynlige presser seg sørover på A2 vegen fra Adigrat hvor det ikke er krevende terreng, for å kutte sentrale Tigray i to og ta "hjertet av Tigray" før de når Mekelle. Ettersom TPLF hadde gitt bort så store områder nærmest uten motstand, er det mulig at de vil ikke yte mye - det er blitt åpenbart at de kan ha blitt utmanøvrert i en slik grad at man ikke kan forsvare seg effektivt. Det er bare i sør man ser effektiv og organisert forsvar, i Wajafronten har ENDF ikke kommet langt.

Der mente TPLF de hadde "tilintetgjort" 21. mekaniserte divisjon (mellom 3,000 og 5,000 mann), dette bekreftes ikke annetsteds, og materielle tap er tynt, bare 2 stridsvogner er slått ut. Ut av trolig over ett hundre, det skulle være flere. Istedenfor mente opplysningen at ENDF har nå en hel divisjon som kan utgjør kjernen i en divisjonsgruppe på omtrent 10,000 til 15,000 menn i Wajafronten. TPLF ment de trioallierte er organiserte i "18" divisjoner på til sammen 90,000 soldater fra ENDF, AMF og EDF. Trolig har TPLF mindre enn halvparten så mange, ettersom angivelig 35,000 er minsteestimatet over trente soldater. TPLF-M militsstyrkene har vist seg å være upålitelig, de kan ikke slåss mot regulære soldater og er for udisiplinert for territorial kamp ettersom disse foretrukket å flykte med sine familier.

Abiy har effektivt vunnet, men hans kapitulasjonskrav og nektelse for å akseptere TPLF som en part man kan forhandle med under ideen om at den må utryddes, har fulgt til kraftige reaksjoner internasjonalt sett. Der så man først hvordan et afrikansk initiativ rente ut i sanden omkring FN før EU gikk sterk inn og innkalle et FN-møte om situasjonen i Etiopia. I USA vil Biden se slutt på krigen, men Trump lot til å sabotere dette, dermed må EU ordne dette på egen hånd. Selv om republikanerne i USA også har sluttet seg til Bidens linje.  

For Norges fordel burde man revurdere sitt forhold med Abiy ettersom det er troverdige rapporter om at Abiy hadde latt opposisjonelle og eksilpolitikerne bortføres og deporteres til i Eritrea, og eritreiske styrker er på vei mot flyktningleirene i Adi Harush og Mai Ayri med opptil 100,000 flyktninger. Det er en stor mulighet at disse kan bli massakrert eller tvunget ut på dødsmarsj mot sitt hjemland som har blitt et fengsel. Dette kan Norge, som lenge hadde pleiet et forhold med Eritrea og deretter Etiopia, ikke tolerere og må reagere meget hardhendt ettersom mange afrikanske innvandrere (eri/etio. innvandrere er de meste produktive fra Øst-Afrika i Norge og knapt et byrd på nordmennene) er kommet fra de to landene. Eritrea og Etiopia har blitt alliert - og dette er ikke populært i Addis Abeba, for selv om de fleste etiopierne mente Eritrea var "tigrayanernes problem", har de fleste et meget lite godt inntrykk av EPLF-regimet i Asmara som er langt verre enn TPLF hadde vært.

Dessuten er det kommet rapporter om at eritreiske styrker hadde lidd stor tap på nordfronten fordi de bar hoveddelen av byrdene under kampene hvor ENDF lot til å være i minstetallet. De hadde brutt seg gjennom på Senafefronten og Maribfronten i møte med et etablert forsvar som på forveien var kraftig svekket av uttrekking av store styrker, og dermed nådde Adigrat og Adwa - og har presset seg fram mot Mekelle fra nord. Pålitelige kilder har funnet bevis gjennom intervju av krigsfanger fra EDF som hadde identifisert seg for å tilhøre 21. EDF divisjon. AMF-militsstyrkene har blitt holdt vekk fra nordfronten, der har EDF-styrkene overtatt disses rolle som sikringsstyrker.

Tigrayanerne slåss mye mer intenst mot eritreerne man oppfatter som invadere og man hadde et meget surt forhold med helt siden 1998.

(Innlegget ble redigert 24.11.20 19:09)

Varulv2478

Innlegg: 15187
Varulv2478
24.11.20 23:58

As Ethiopia’s army declares daily victories, its people are being plunged into violence | Global development | The Guardian

Veldig interessant artikkel av Alex de Waal, han har likesom meg latt merke til at det var uvanlig få opptak og bilder av inntatte byer i sentrale Tigray utover beviste dokumentasjon, meget få fanger som bare er sett i Humera, og ganske lite med både ødelagte og erobrede krigsmateriell. En T-72 var funnet helt intakt, det vist seg at girsystemet hadde låst seg slik at den måtte forlates. Et svært vanlig problem med T-72 som bare trente besetninger med lang fartstid kan løse. Hvilken er illevarslende i seg selv, for folk i kontakt med utlendinger som kunne videreføre meldingene har meldt fra om spente situasjoner, mange tatt til fange og okkupasjonspraksis. Dette underkommuniseres av trioallierte, spesielt omkring amharanerne som har tatt hele Vestlandet.

De Waal har dessuten observert at oromoene som hadde støttet Abiy i 2017-19, brøt med ham ettersom han ikke bare hadde manipulerte motsetningene blant dem som fremmet blind vold mot ikke-oromo og utløse krisetilstand blant oromoene selv, han har etter hvert vendt seg mot amharafolket. Abiy er ikke bare oromo, hans slekt er ikke mindre amhara. Og det er velkjent at amharafolket helt siden 1991 var dypt misfornøyd med den etnoføderale strukturen på Etiopia. TPLFs motstand, da man nektet å gå inn i PP og akseptere Abiys maktomdeling og maktsøkning, skyldes en frykt for en retur av den etiopiske sentralmakten basert på amharaimperialisme. Selv om Mengistu var ikke opptatt av etnisitet, var amharafolket hans maktbasis for Dergen-regimet.

Det ment; at Abiy kan ha iverksatt noe som kan slette ut enhver som hadde vært hendt politisk og statsmessig sett helt siden kuppet mot Haile Selassie i 1974. Den etnoføderale Etiopia kan settes i fare, noe som etter hvert har begynte med å gå opp for folk flest - med unntak av folk som somaliere, som vil ut av Etiopia, og amharafolket selv som vil "returnere" til datidens ære. Dessverre har Isias Afwerki fått muligheten takket være "freden" for å gripe inn. I Tigray er det frykt for at Eritrea vil annektere store deler av Tigray.

Mange innser nå at fredsprisutdelingen kan bli Nobelfredskomiteens største feil i historien.

Corvus

Innlegg: 26657
Corvus
26.11.20 09:08
Serutover: Det ser ut til at det dreier seg om en etnisk konflikt.

Er det noe muslimer mot kristne også her?

Ser at det er vel 65% kristne og resten muslimer i Etiopia?

Siden man ikke hører noe om slikt i media, så vet man jo ihvertfall at det ikke er kristne som dreper muslimer.

gugler

Innlegg: 511
gugler
26.11.20 09:22
Sarella: Ser ikke ut som om vi traff innertieren angående fredsprisen denne gangen heller dessverre

Det er umulig å treffe "innertier" i fredsprisutdeling så lenge alle medlemmer i nobelkomiteen har statsborgerskap i et NATO land.

Mrsa2

Innlegg: 9260
Mrsa2
26.11.20 10:30
Noreger: Har hørt media i USA nå kritiserer Trump for å bringe hjem flere styrker fra den 20-år gamle krigen i Afghanistan. Om dette lykkes, blir det vel bare noen tusen Amerikanske soldater igjen der og da kommer vel resten snart hjem og da.

Så du støttar Taliban og undertrykking. Du vil at etter ein gang skal idrettsanlegga i Afghanistan brukast til å ta livet av folk. 

gugler

Innlegg: 511
gugler
26.11.20 10:54
Mrsa2: Så du støttar Taliban og undertrykking.

Jeg støtter Taliban men ikke undertrykking ; Du støtter undertrykking.

Langveg

Innlegg: 17383
Langveg
26.11.20 11:06

Det verkar som om den etiopiske statsministeren freistar vinna sympati ved å spela på ein påstatt massakre, og han har Amnesty med på laget. Om han får full kontroll over provinsen, vil han nok nytta det kortet fullt ut og utan at  nokon uhilda kommisjon får sleppa til. Massakrar er alltid kjekt å ha. 

Varulv2478

Innlegg: 15187
Varulv2478
26.11.20 11:32

Abiy erklært "sluttoffensiven" for å være startet om morgenen den 26. november 2020, dermed ignorerte hele verden - det har kommet ut fra FN-møtet som var lukket, at Trump-administrasjonen saboterte all arbeid om å stoppe krigen til manges raseri, og dermed gir Abiy fullmakt. Dette kan få veldige alvorlige konsekvenser for USA ettersom Biden må overta et kaos i verste fall, og dette vil ikke være til det godt for den amerikanske innflytelsen i resten av Afrika - hvor Kina gjør seg attraktivt.

I mellomtiden gikk militære ut og stoppet de redselslagne sivilister fra å flykte ut til Sudan rett for øyne på journalistene. Mer og mer tyder på at Abiy vil hemmeligholde ikke bare selv konflikten, men også hele landet etter hvert som selvstendig medierapportering forhindres og motarbeides av myndighetene.

Ettersom det nå er kommet fram at eritreerne deltar i krigen, ment det at USA har allierte seg med et av de meste ufrie regimene i hele verden, som kan sammenlignes med Nord-Korea, dette bare viser hvor dypt Trump-administrasjons sinofobiske holdninger har gått. TPLF har offentlig erklært at de er blitt forrådt av USA og AU, og har appellert til Kina som har betydelig innflytelse i Etiopia hvor det er sett at endog presidenten vil stoppe krigen lansert av statsministeren. Om kineserne kan stoppe dette er høyst usikkert, men de har lånt ut veldig mye til Etiopia, bidratt sterkt til utbyggingen av økonomien og bygd ut jernbane som infrastruktur - og har mange forretningsmenn og byråkratifolk på sin kontaktliste. Alt dette kan forkastes om Abiy skulle forkaste den etnoføderale statsmodellen til fordel for amharaimperialisme - ENDF-soldater oppfører seg nå som Mengistus soldater. Til fordel for hva? USA kan ikke erstatte Kina på det nasjonaløkonomiske feltet, det er med gode grunner man har sett økonomiske vansker i det siste pga. pandemien og Abiys politikk.

Situasjonen i Etiopia er alvorlig; TPLF nektet å gi etter en tomme i møte med Abiy og gjort det klart at de vil slåss til døden fremfor å kapitulere på hans nåde, som er jevngodt med utslettelse. Om Mekelle ødelegges og flere millioner kastes ut i akutt nød, kan dette framprovosere en tigrayansk folkereisning som ikke kunne kontrolleres uten stor brutalitet. Fra eritreiske immigrantfamilier med innsides informasjon er det blitt åpenbart at eritreiske soldater sløses bort som kanonmat for å spare ENDF for smertelig tap, og dette kan lede til omfattende forbrytelser i frustrasjon mot sivilister.

I selve Eritrea er krigen ved å bli upopulært, det merkes nå at mange nektet å la seg innrulleres på nytt og mange som hadde avsluttet militærtjenesten som i 2018 var ikke lenge permanent, skal ha flyktet eller nektet. Dette kan utløse et opprør mot Afwerki fordi mange mente han vil aldri slutte med å fortsette med å lede sitt land som en hær. Allerede for tjue år siden var det innsett at han var kronisk aggressiv, han havnet i krig med Sudan, Jemen, Djibouti og Etiopia, og stadig ført en politikk som fremme militærmakt helt til nå. Det er nå tretti år med konstant spenning og krigsaggressive politikk for hender på Isias Afwerki. Mange opposisjonelle er sendt til konsentrasjonsleirer i Eritrea, og det er en frykt for at alle 100,000 flyktninger vil bli tvangsreturnert til sitt hjemland med alle midler.

Situasjonen er alvorlig, og USA er i ferd med å få en skandale på nakken som kan sette på styr den amerikanske innflytelsen på det afrikanske kontinentet.

kixt

Innlegg: 17
kixt
26.11.20 19:47

Dette er en skam! Dette er andre gang en mann som ikke fortjener å vinne en pris som får den..Det går HELT fint å frata han prisen, vi må åpne debatt om dette og om ikke Norge snur helt om...Er dèt min tristeste mening at vi burde overekke utleveringen av fredsprisen til Svenskene..Ikke for at jeg liker Svenskene, men dette har i min oppfattelse krysset en grense, dette er hva de ville sagt nå - alea iacta est eller på godt norsk "terningen er kastet " og "Det å krysse Rubicon"

Vår neste avgjørelse vil enten ødelegge eller redde den..Synes vi, det Norske folk forlanger mer upolitiske avgjørelser,  for det vi gjør nå er bokstavelig talt, vi har bevæpnet oss med prisen og gir den for politisk favør.

Jeg har ingenting imot Obama, likte han som president, men sannheten er at Obama lagde mer og utførte flere militære konflikter enn mange, mange andre presidenter. 

Og nå; Abiy. For en flott karakter "jeg har fredsprisen! INGEN NÅDE!" 

På dette øyeblikket er prisen i direkte fare,om ikke vi klarer det, så la de som klarer det ta over. Den er..var..håper blir igjen...den største prestisjetunge prisene verden har og faktisk kan bidra til å hjelpe og kan være viktig i mange år fremover. 

Vi burde komme sammen som Folket og forlange at nå må det skje ting, Jaglands..jeg vil nesten kalle det hærverk av prisen satt sine spor..Tror vi trenger litt mer åpenhet, gjennomsiktighet og ikke minst mer demokratisk form, for øyeblikket virker det nå som det er Oligarkisk, styrt av noen få i eliten og fuck the rest. 

 

 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg