Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

67 drept i Etiopia

NYTT TEMA
MrSimon

Innlegg: 1421
MrSimon
20.03.21 09:03
Varulv2478: Og hva gjør Vesten?

Tja, du skal ikke se bort fra at Vesten selger våpen til de stridende parter. Direkte eller via omveier. Alltid noen som tjener penger på krig og som ler hele veien til banken.

Varulv2478

Innlegg: 15632
Varulv2478
20.03.21 09:04
MrSimon: Tja, du skal ikke se bort fra at Vesten selger våpen til de stridende parter.

Vet ikke du at det er internasjonal våpenembargo mot Eritrea og Etiopia? Våpenembargoen respekteres ikke siden 2017 av andre enn selve Vesten.

MrSimon

Innlegg: 1421
MrSimon
20.03.21 10:19
Varulv2478: Våpenembargoen respekteres ikke siden 2017 av andre enn selve Vesten.

Har man full kontroll på dette?  Og hvem utgjør Vesten? Her er vel mange avskygninger.

 

Varulv2478

Innlegg: 15632
Varulv2478
23.03.21 17:18

Omsider innrømt Abiy Ahmed at eritreiske styrker er i Tigray, men det var en meget ynkelig oppvisning der han erklært å være "maktløst" og "vergeløst" når det gjelder indre affærer i sitt egne land som den etiopiske statsministeren og deretter mente "eritreerne gjør som de vil", for tilhørerne blir det bare elendig, man kunne se løgnene omkring denne personen. Nå påstår han at han ikke kan stoppe eritreiske militære eller få dem ut av den etiopiske regionen!

Abiy Ahmed vedgår at eritreiske styrker er i Tigray-regionen (msn.com)

Deretter gjort Abiy det kjent at han ikke ønske krig med Sudan, men det er for sent, grensekonflikten hadde pågått i flere måneder og rundt om i Afrika, spesielt i Khartoum selv, er det skapt et inntrykk av en løgnaktig og virkelighetsfjernt mann som drive sitt egne spill.

'We don't want war' with Sudan: Ethiopian PM Abiy (yahoo.com)

Sudanerne hadde opplevd at deres krav om sløv oppfylling i GERD avvises, at etiopiske militsstyrker hadde rykket inn på sudansk territorium hvor man fra før var enig om en demilitariseringsordning, og at deres styrker gang på gang hadde blitt angrepet mens Abiy kom med usannheter eller var helt fraværende i måneder om gang. Dermed er de blitt dypt skeptisk mot Abiy Ahmed, som ikke kunne forklare hans fravær fra offentligheten i desember-mars.

Uansett vet man at Abiy Ahmed er nå i meget desperate omstendigheter, store deler av de føderale ENDF-styrkene er ikke lenge pålitelig, og utrenskingen av tigrayanerne hadde fulgt til moralkollaps og ulydighet etter hvert som en etnofiseringsprosess skjøt fart, idet ENDF fra forskjellige folkegrupper begynte å trekkes mot de regionale styrkene. Han hadde simpelt ikke nok menn da krigen i Tigray startet, og har nå innrømt offisielt at han ikke er militært sterkt nok for å sette press på de eritreiske EDF-styrkene som er "overalt" i regionen. BG har eksplodert i uroligheter som synes ikke å ta slutt, OLF er på frammarsj i Oromoregionen hvor han mer og mer har mistet støtte, og i selve Amhararegionen er det oppstått rykter om at regionmyndighetene vil utrenske deres land for ikke-amhara. Det er meldinger om angrep på oromofolk som fordrives mot Addis Abeba. Hans regime har blitt kjørt fast pga. uenigheter, internasjonal press og Abiy selv, etter hvert som alvoret i Tigray gikk opp for de motvillige i Addis Abeba, blir det verre for statsministeren.

En amhara-oromo mellomstatlig konflikt kan være ved å starte, for amharaene hadde angrepet administrasjonssoner (fylker) i Wollo Oromia ved 20. mars 2021, og store amharastyrker skal ha blitt satt inn. Myndighetene i Oromia har kommet med trusler om at de vil angripe for å stoppe overtredelsene i Wollo Oromia, nå som ENDF ikke er i veien - det er rykter om at føderalpoliti hadde blitt angrepet av amhara spesialstyrker da disse prøvd å stoppe lokalpoliti fra å angripe sivilister. Dette har kastet Abiy Ahmed som selv er oromo med amharaslekt, ut i en så alvorlig krise at han gikk offisielt ut 22. mars, for første gang på lenge.

Så er det kommet; Abiy Ahmed har kastet Etiopia ut i stupet.

For det er ikke bare oromomilitsstyrker som slåss mot amhara i selve Amhararegionen, TDF-militsstyrker skal ha rykket inn over grensen og lansert angrep som hevn for massakrene og annet de var utsatt for. I selve Tigray vet man at syv divisjoner med til sammen 35,000 soldater hadde rykket inn i sørøstre Tigray like sør for Mekelle etter å ha "sikret" vegen fra Sambre i vest. Dette fulgt til voldsomme kamper.

Det har blitt en alles kamp mot alle, der ingen hadde avholdt seg fra å massakrere kvinner og barn, OLFs militære gren, OLA, er en av de verste terroristbevegelser i Afrika med flere tusen sivile liv på samvittigheten siden 2017, mens amharamilits kalt "Fano" har gjort seg skyldig i drap på flere tusen i Tigray og mot oromofolk - og TPLF hadde tross en del udåder på samvittigheten, mens eritreerne var suverent de verste med titusener av døde som konsekvens av sine handlinger.

110 millioner i Etiopia risikeres å brennes levende.

Varulv2478

Innlegg: 15632
Varulv2478
27.03.21 22:35

Abiy Ahmed dro til Asmara for direkte samtaler med Isaias 26. mars, og ikke lenge etterpå kom han med en erklæring om at de eritreiske styrkene "som hadde okkuperte grenseområdene" skal trekkes ut, avløst av de etiopiske styrkene som vil overta forsvarsverkene. Dette mottages med vantro og overraskelse, spesielt ettersom dette ikke lederføres med erklæringer eller signaler fra Eritrea. I fakta, fra Eritrea er det sagt at det militære samarbeidet vil fortsette.

Svært lite så langt har kommet fra Wollo Oromia, selv om satellittbilder avslørt meget omfattende ødeleggelser på store områder og ubekreftede opplysninger vil at 170,000 hadde dratt på flukt. Det hadde vært en reisning som ble utløst av et drap på en imam rett for øyne på mengder foran sin egne moske den 19. mars i Ataye, dette fulgt til religiøse sammenstøter mellom muslimer og kristne, som deretter fulgt til at Amhara Regional State Special Forces (ARSSSF) ble deployert der ved 21. mars, og deretter begynte de å angripe oromofolk uansett tro, spesielt i Kemise. I 23. mars kom myndighetene i Amhararegionen med påstander om at det har "roet seg ned", men ved 26. mars var det klart at urolighetene derimot bare fortsette.

Styrker fra Afarregionen har også gått inn. Afarregionen hadde lenge ønsket å overta de østre delene av Wollo Oromia som omtales som "Oromo Special Zone of Amhara Regional State". Navnet, "Wollo" er historisk - for det hadde vært et historisk område hvor kristne hadde sine eldste tradisjoner i Afrika, og hvor muslimene spesielt fra nord hadde en viktig historisk rolle i 1500-1900. Wollo Oromia ligger i midten mellom Søndre Wollo, i vest, Nord-Shewa i sør og Afar i øst.

Denne "sonen" som i virkeligheten er en provins med utstrakt selvstyre, var skapt i 1994 som et kompromiss mellom oromoene og tigrayanerne tross motstand fra amharaene og afarene. Befolkningen er på 450,000 - av dette er 86,07 % oromofolk, og hele 92,7 % er av muslimsk tro. Dessverre er provinsen meget sterkt underutviklet, noe som hadde fulgt til at bedrestilte som amharafolk som i 1995 utgjorde 32 %, hadde flyttet ut til resten av landet, så meget at dette er noe av de usleste i hele det afrikanske kontinentet. Provinsen er også meget unik i Afrika; en markant befolkningsnedgang, så ille var det. Ennå vet man at det er sterke territoriale ambisjoner fra Amharafolket og Afarfolket på dette området.

Og om det ikke er nok, i Ogaden hadde somalierne protestert mot nylige omlegging i den regionale valgordningen mot juni-valget dette året.

Videoseven

Innlegg: 7701
Videoseven
30.03.21 21:46
Noreger: Og hver gang vi blander oss inn gjør vi det bare vondt verre. Det er nok mer av interesse for Europa å fokusere på egne grenser enn de som er imellom land i Afrika. Dette er noe Afrikanske land selv må sende sine unge menn for å dø for.   Da blir det heller ikke beskyldninger om rasisme eller kolonialisme, så dette er nok noe vi bør holde oss vekk ifra.

Rasisme blir vi nok beskylt for uansett, men kolonialisme skal de få større problemer med.

Etiopia ble aldri kolonisert, og har av den grunn en spesiell prestisje blant øvrige afrikanske land.

Vi kan kutte u-hjelp som pressmiddel mot krigføringen.

Varulv2478

Innlegg: 15632
Varulv2478
31.03.21 18:08

Isaias Afwerki TIGGET det eritreiske folket om å gjøre opprør mot ham! EPLF er grunnlagt på det eritreiske folkets ambisjoner om selvstendighet fra fremmedstyre og utvikling av en eritreisk identitet i den tidlige italienske kolonien som siden 1880-tallet hadde eksistert som en politisk enhet som overlevd seg selv etter avkoloniseringen. Mange i Eritrea husket hvordan de gikk inn i en føderasjon under en FN-plan (støttet av Norge) i 1950-tallet, bare for å oppleve tap av alle politiske rettigheter og rovdrift på deres bedrestilte land - som framprovosert allmenn opprør fra 1961.

Breaking News: Unconfirmed Reports Suggest An Ethiopian-Eritrean Federation Soon - The Daily Horn News (horndaily.com)

I tretti år fram til 1991 hadde det eritreiske folket etter hvert lært seg hvordan å identifisere seg og deretter slåss for sine verdiene mot tyranner fra Addis Abeba, først keiser Haile Selassie, deretter Mengistu Haile Haram, og ofret veldig mye for å skape seg frihet og sin stat. Deres ofringene var betydelig, omlagt 150,000, av dette 90,000 sivilister, var drept av en befolkning som i 1961 talt bare litt mer enn 1,5 million. Hele tiden var målet klart for de eritreiske frigjøringssoldatene som vant seg manges beundring og mesteparten av det eritreiske folket; uavhengighet og frihet. De klarte det den 27. mai 1991 - og ettersom EPLF hadde vært en viktig alliert av opprørskoalisjonen EPRDF, var det veldig stor velvillighet fra Etiopia om en løsrivning. Siden hadde EPLF, som overtok makten, arbeidet for å gjenreise landet og bygd opp en nasjonalidentitet man hadde hell med fram til 2002. I april 1993 hadde 99,83 % av stemmene under en folkeavstemning avgjort at man skal søke selvstendighet i tråd med FNs oversikt. I 1994, etter den etiopiske konstitusjonen var utarbeidet og innført samtidig som den etnoføderale staten oppstå, ble Eritrea formelt avskilt fra Etiopia. Da hadde Eritrea blitt anerkjent som en stat siden folkeavstemningen, til og med Afrikas AU (Afrika Union) gav sin velsignelse.

Nå er en enslig mann som har opptrådd som en ekstraordinær brutal tyrann som i 1994-1998 vekket sjokk med sin meget aggressiv "markeringspolitikk" ved å angripe helt uprovosert alle naboland - Sudan, Djibouti, Jemen i slutten Etiopia - villig til å kaste bort alt dette. Han vil annullere det eritreiske folkets lidelsene og kamp fra 1961-1991 ved å gjøre Eritrea til en del av Etiopia "i en føderasjon", men alle med politisk innsikt er veldig klart over at Abiy Ahmed vil gjenreise det veldige tinget eritreerne hadde sloss mot; en sentralstyrt etiopisk stat på basis av keiserdømmet fra før 1974. Så en "føderasjon" i praksis betyr at Eritrea som stat vil opphøre å eksistere. Det nye etiopiske styret var sterkt optimistisk mot sameksistens med Eritrea, og deretter lanserte økonomiske reformer for å styrke det interne markedet, men da de uunngåelige friksjonsproblemer der to separate økonomier skulle skilles ut og samordnes hver for seg, kom - var det som kom fra Isaias alt annet enn normalt. Der hvor økonomer og rådgivere skulle vise seg, kom det soldater og totalitære atferd som TPLF-regimet var uforberedt på.

Nå vil Isaias Afwerki viske bort alt sammen. Eritreerne sloss for idealene de trodde på ikke en, men to ganger, når man mente deres uavhengighet var noe edelt man skulle få og verne om, og de hadde i likhet med etiopierne trodde at alt vil bli fryd og gammen i 1994-1998, bare for å bli latt i stikken av en mann som hadde blitt et grufullt monster. De oppdaget ikke dette før det var for sent, i året 2002 hadde Isaias tatt all makt og innført et meget brutalt regime med forbilde i Nord-Korea.

Sannsynlig er det hva som er den sanne planen bak "freden", det har kommet ut at Isaias hadde i hemmelighet prøvd å tilrettelegge en "union" mellom Eritrea og Etiopia, men krigsutbruddet i november 2020 satt dette i skyggen. Nå diskuteres om at EDF-styrkene skal "integreres" med ENDF-styrkene inn i en felles styrke, åpenbart for å gjøre "retrettsavtalen" til en skamavtale og hindre internasjonal krav mot at eritreerne og amharamilits må trekkes ut av Tigray.

Og det verste er at dette kan ha vært kjent for USA som var meget usedvanlig tilbakeholdende - så meget, at deres folkemordanklager mot Kina over Xinjiang settes i skam ettersom det pågår akkurat folkemordhandlinger i Tigray. For USA "velkomne" nyheten om at Eritrea skal trekke styrkene ut av Tigray…

Krigen i Tigray er ikke over; TPLF lot til å ha vunnet ved å trøtte ut de trioallierte styrkene så meget, at de har blitt inaktiv vest for Mekelle og i sør, og dermed frigjorde styrker for et fremstøt i nordvest mot Aksum og Shire på nytt. Det er daglige meldinger om massedrap og henrettelser begått av trioallierte som vel.

Varulv2478

Innlegg: 15632
Varulv2478
17.04.21 22:11

Etiopia er nå kastet inn i oppløsningstendenser med åpen krig mellom regionale myndighetsstyrker i de siste to uker, hundrevis, om ikke flere tusen, har blitt drept og titusener har blitt fordrevet fra sine hjem mens hundretusener kastes ut i nød.

Siden oktober 2020 hadde Somali regionstat (historisk Ogaden) prøvd å ta tilbake et område som var avslått til Afar regionstat først ved å sende inn væpnede sivilister, i april 2021 med regionale militære. De føderale styrkene nektet å gripe inn, og dette har gitt opphav for en opprørsbevegelse i selve Afarregionen. De to regionstater prøvd å bilegge konflikten, men våpenstillstanden var ikke respektert senest 12. april. Minst tretti til hundre Afar sivilister var massakrert i landsbyen Haruka av somaliske politimenn som meiet ned alle bygninger med mitraljøser. Det er meget spent mellom de to regioner.

https://citizen.co.za/news/news-world/2471414/300-killed-in-march-outbreak-of-ethiopia-ethnic-violence/

Volden i Wollo Oromia i Amhararegionen bare fortsetter med full styrke, siden 19. mars fram til 11. april har over 300 blitt drept mellom amhariske og oromiske sivilister og militante, og det er daglige satellittbilder som viser landsbyer og byer brennes ned. Der i Wollo Oromia er oromoere under angrep av amhariske og afarske styrker. Det har etter hvert blitt en religiøs konflikt mellom muslimer og kristne i løpet av ukene siden en mullah var drept utenfor sin moske. Volden har spredt seg til Nord-Shewa soneområdet i Amhararegionen, og det er brutt ut åpen fiendtlighet mellom amhariere og oromoene langs grensen mellom de to regioner og inn i begge regioner. Det hersker åpen krig mellom de to regioner som kun er holdt i sjakk av at begge regionalstater ikke (ennå) vil gå løs på hverandre.

I selve Oromia har OLF avansert gradvis, men sikkert framover på landsbygda og dermed i stigende grad kom i kamp med sikkerhetsstyrker. Der er det også voldsomme etniske sammenstøter mellom oromoene og ikke-oromoer, spesielt amhariere og somalierne. Lovløse tilstander i Oromia og Amhara har nå spredt seg, at det på mange steder er mobbvelde hvor myndighetene mer eller mindre hadde mistet kontrollen. En ambulanse var angrepet av en folkemengde som revet fra hverandre en pasient som var av feil etnisitet.

Ethiopia Map på Twitter: «Video from Ataye, North Shewa, Amhara Region shows the town burning terribly. Two men, filming & speaking Afaan Oromo says they've burned houses of 'Neftegna' (slur for ethnic Amharas) and chased them out. Islamic slogans mentioned are concerning amid fears of religious conflict https://t.co/s7FihuUHNG» / Twitter

Det er nå kaotiske tilstander overalt der alle angripe alle, med total mangel på verken etikk eller moral der kvinner og barn massakreres uten nåde og hele byer brennes ned. Så langt er en firedel av Etiopia berørt av volden medregnet Tigray. De føderale styrkene i virkeligheten er satt ut av spillet fordi Abiy hadde fått 19,000 offiserer og utdannede personell arrestert og anholdt (som er helt forsvunnet, slik at mange nå frykter det verste) fordi de enten er tigrayanere eller kritisk mot Abiy - eller endog av feil etnisitet og feil klan. Det er nå åpen forfølgelse mot tigrayanerne i Addis Abeba og overalt, stadig flere og flere har forsvunnet eller blitt sendt til konsentrasjonsleirer. Det er snakk om titusener etter titusener sivilister.

https://responsiblestatecraft.org/2021/04/09/bidens-brewing-problem-in-ethiopia/

Etiopia er nå for alvor i ferd med å opphøre å eksistere for hender på Abiy Ahmed som vist seg å være kronisk udugelig og meget kortsiktig. Alex de Waal skrev en meget fordømmende artikkel om hvordan Abiy kunne ha rotet det til;

" - At the center of this chaos is Abiy. At every turn he has blundered. He has overpromised, mistaken image for reality, made needless enemies and locked himself into dangerous alliances. Those who once embraced his rhetoric of reform and peacemaking are looking naïve at best. He’s not a consensus-builder, rather an agent of polarization. Perhaps most significantly for the incoming U.S. diplomatic team, the Ethiopian leader has demonstrated an explosive combination of hubris and poor judgement that make him an unreliable interlocutor — sitting atop a fragile country of 110 million people in a volatile region - "

I selve Tigray er det klart at Vestlandet nå er kjemiske rensket for ikke-amhara folk, opptil 900,000 er dokumentert fordrevet, og store deler av landet er fremdeles ikke mulig å få kontakt med fra Mekelle og større byer. Det er grunn til å anta at titusener enten er omkommet eller i sterk fare pga. hungersnød, og hvis okkupasjonen ikke opphørt i april-mai før regnsesongen startet i juni, så bøndene kan sørge for det neste årets høsting, vil hele Tigray kastes ut i akutt sultekatastrofe med hundretusener av døde på kort tid. I mellomtiden dokumenterte journalister at store deler av Tigray er returnert til steinalderen, uvurderlige formuer er ødelagt i et av de meste velstående landområdene i Afrika sør for Sahara.

Folkemordet bare fortsette uten stans, det er nå registrert opptil to hundre episoder hvor massedrap på flere enn 5 mennesker hadde hendt, med Aksum-massakren 28/29. november som det verste med over 1,000 døde. FN har gjennom egne personell dokumentert en massakre i byen Adwa hvor eritreiske soldater drepte mellom 3 og 9 sivilister der en folkemengde var angrepet helt uten provokasjoner. TDF styrker holdt ut i sørvestre sentrale Tigray, men de kan ikke gjøre mer enn å vinne minimale gevinster taktisk sett i møte med de trioallierte.

USA på nytt forlagt at de eritreiske styrkene må trekkes ut av Etiopia, men Abiy hadde nektet å høre på dem - og i de siste dager var meget store militærkolonner fra Eritrea sett på vei til Adigrat og Mekelle. En eneste kolonne består av 120 kjøretøyer, og hele 150 kolonner var talt opp mellom Adigrat i nord og grensen mot Amhararegionen - helt fram til Wajaområdet. Det har vært rykter om at store eritreiske styrker skal til Addis Abeba og støtte Abiy Ahmeds føderale styrker i Oromia - og er sagt å være på amharaenes side. Dette vekket mye uro i Somaliregionen og Oromiaregionen.

Som vanlig toet al-Sisi sine hender i Kairo til tross for at etiopierne har nå nådde punktet hvor vannivået i Blånilen vil påvirkes, og det er ikke lenge før regnsesongen vil starte. Det er nå sannsynlig for sent for å redde vannsituasjonen fordi det vil være uker før man kan med militærmakt stoppe arbeidet på GERD demningen, og dermed må 110 millioner mennesker forberede seg på vannrasjonering i den nære fremtiden. Det er nå opprørsstemning i Egypt hvor mange husket hvordan al-Sisi feiget unna og ødela for dem i Libya i 2019-2020, en presidentkandidat tok til ordet for å gå til krig i forkanten av presidentvalget i 2021, og det gjærer blant generalene. Fyllingen vil få merkbare virkninger for vannsituasjonen allerede nå, men om mindre enn 80 dager vil det mer enn hva Sudan og Egypt kan leve med, vannrasjonering vil ikke være tilstrekkelig. I et spesielt varmt år kan egypterne oppleve sterk vannmangel fra våren 2022.

Abiy Ahmed har vist seg lite lyttebart mot alle som prøvd å snakke ham til fornuften om dilemmaet om fyllingen av GERD demningsinnsjøen. Egypt er ikke lite sint på saudiaraberne og emiraterne for å ha sviktet dem omkring GERD-samtalene, ettersom disse støtter Abiy Ahmed helt ut.

Tre hundre millioner mennesker påvirkes nå av det som de Waal skildret som en ekstrem farlig kortsiktig og arrogant mann som er meget sterkt udugelig og for lite fornuftig.

Biden kan ikke leker mer med saken i Etiopia, Abiy Ahmed må avsettes snarest mulig fra makten til fordel for en mann som må motarbeide amharanasjonalistene og etablere kontakt med TPLF som de andre regionale partiene for å gjenreise den føderale makten. Abiy Ahmed er GALERE ENN EN GAL MANN.  

(Innlegget ble redigert 17.04.21 22:13)

Varulv2478

Innlegg: 15632
Varulv2478
19.04.21 23:59

En ny "Tre Alt"-storoffensiv har startet i sentrale og nordvestre Tigray - "ta alt, brenne alt, drepe alle" - med titusenvis av soldater som strømmet på fra alle kanter i et håp om å knuse TDF-forsvaret. Massemord rapporteres. Tusenvis er registrert omkommet av sult i Tigray - i tilgjengelige områder - hele landet er effektivt ødelagt.

I mellomtiden er det nå åpen krig i Amhararegionen,

Varulv2478

Innlegg: 15632
Varulv2478
21.04.21 08:11

Jeg synes også at det er meget snodig med at utviklingen i Etiopia og krigen i Tigray er så dårlig dekket i norske medier og så voldsomt lite kritisk omkring Nobelfredpriskomiteen, som hvis mediehusene er under en kollektiv benektelsesstemning.

https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/gW9WBk/etiopia-fra-fredsprisvinner-til-forbryter-mot-menneskeheten

Det er nå slikt at det bare er denne tråden i et norsk forum som fulgt med, og noen få twitterkontoer, av dette to eide av nordmenn, som tok for seg begivenhetene i Etiopia som er blitt ført mot sammenbruddets rang i det siste. Endog amerikanske medier som generelt er lite opptatt av Afrika, er langt mer oppmerksomt mot det som hendt der.

Nå er det rapporter om omfattende ødeleggelser i sentrale Tigray hvor et Mi-35 kamphelikopter var skutt ned. Og i Addis Abeba som Amhararegionen er det sett nasjonalistiskorganiserte demonstrasjoner mot Abiy Ahmed og hans parti PP. I Ogaden er valgforberedelsene satt på hold.

Landet rakner.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg