Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Når går Kina til angrep på Taiwan ?

NYTT TEMA
Jobs

Innlegg: 11740
Jobs
09.06.20 17:56

Er ingen hemmelighet at kina vil gjenforenes med Taiwan om så med makt.Men det store spørsmålet er når vil dette skje ? Personlig tror jeg det dessverre kan snart skje om USA fortsetter sin farefulle ferd inn i kaos med Trump ved roret.En annen trussel er om vi får et nytt virusutbrudd til høsten som vil sette verdensøkonomien i fare.Kina ruster opp i en vannvittig tempo, og øker presset og truslene mot Taiwan.Hele regionen er en krutt tønne med striden i Sør og Øst kinahavet og for ikke og glemme Nord Korea som har kuttet al kontakt med Sør Korea i dag.

ohttps://www.aljazeera.com/news/2020/06/chinese-fighters-jets-briefly-enter-taiwan-airspace-200609083049737.html

justanothername

Innlegg: 15370
justanothername
10.06.20 17:02
Jobs: kina vil gjenforenes med Taiwan

Det var jo en interessant "vinkling".

Jobs

Innlegg: 11740
Jobs
10.06.20 17:12
justanothername: Det var jo en interessant "vinkling".

Det sier seg selv at det blir med makt,og en katastrofe kina ikke forstår rekkevidden av.Det blir garantert ikke samme Walk in the Park som da Russland tok Krim.

blackline

Innlegg: 17290
blackline
10.06.20 19:44
Jobs: Det sier seg selv at det blir med makt,og en katastrofe kina ikke forstår rekkevidden av.Det blir garantert ikke samme Walk in the Park som da Russland tok Krim.

Det har du jo rett i. (for en gangs skyld)


Krim's befolkning ønsket jo aldri å være en del av Ukraina.Ei heller i 1954. Og 95%+ av befolkningen ønsket å bli en del av Russland etter statskuppet i Kiev.


"Yat's is the Guy, Fuck the EU". Sitat Victoria Kagan PNAC Nuland. 

Jobs

Innlegg: 11740
Jobs
20.06.20 13:19

Kina presset øker mot Taiwan,nå har de startet med sann mudring uten for kysten av Taiwan.


 


https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/3089918/beijing-steps-presence-military-grey-zones-pressure-taiwan


 


Men jeg fatter ikke at de tør og tirre kina når det gjelder og støtte opprørere i Hongkong .Dette er jo som og be om krig.


 


https://www.aljazeera.com/news/2020/06/china-warns-taiwan-harbouring-hong-kong-rioters-200620074002550.html

blackline

Innlegg: 17290
blackline
20.06.20 15:14
Jobs: Kina presset øker mot Taiwan,nå har de startet med sann mudring uten for kysten av Taiwan.

Nå har vel USA et firesifret antall militærbaser utenfor USA. Hvor mange av disse en har atomvåpen på kan en bare gjette på.


De sprengte Atombomber tilsvarende 2 Hiroshimabomber hver dag i 10 år utenfor egent kontinent på 50 tallet.


Og nå driver Kina og mudrer opp utenfor Taiwan og du lager et helvete opp mot det.


Har aldri hørt et ord om "herrefolkets" handlinger fra deg.


Mens du galer som en gauk når andre gjør noe.


Ønsker på ingen måte At Kina skal ta Taiwan med militær makt. Men spekulerer ikke i det før ting virkelig skjer. 


 

Jobs

Innlegg: 11740
Jobs
20.06.20 15:34
blackline: Og nå driver Kina og mudrer opp utenfor Taiwan og du lager et helvete opp mot det.
Har aldri hørt et ord om "herrefolkets" handlinger fra deg.
Mens du galer som en gauk når andre gjør noe.
Ønsker på ingen måte At Kina skal ta Taiwan med militær makt. Men spekulerer ikke i det før ting virkelig skjer.

Det er ikke snakk om kina vil angripe Taiwan,men når ? Kina har gjort det klart at Taiwan skal tilbake til kina om så med makt.De advarer også USA at de vil kjempe til siste slutt om de blander seg . Så dette er svært alvorlig og det virker som folk sover og ikke bryr seg om den enorme trusselen. Den stille Taiwan krisen vil jeg kalle det.


 


https://www.dagbladet.no/nyheter/kina-truer-usa---vil-kjempe-til-siste-slutt/71141637


 


https://agendamagasin.no/kommentarer/atomkrigen-kan-bryte-ut/

blackline

Innlegg: 17290
blackline
21.06.20 20:13
Jobs: Det er ikke snakk om kina vil angripe Taiwan,men når ? Kina har gjort det klart at Taiwan skal tilbake til kina om så med makt.De advarer også USA at de vil kjempe til siste slutt om de blander seg . Så dette er svært alvorlig og det virker som folk sover og ikke bryr seg om den enorme trusselen. Den stille Taiwan krisen vil jeg kalle det.

Vel. Kina har nok fått med seg Amerikansk innblanding i både Hong Kong og Taiwan. Og ingen bør vel være i tvil om at de nå regner USA som en fiende. Og dette var det da yankeene selv som startet. Slik sett har de bare fått svar på tiltale.

Varulv2478

Innlegg: 14569
Varulv2478
21.06.20 20:47
Jobs: Kina presset øker mot Taiwan,nå har de startet med sann mudring uten for kysten av Taiwan.

Det er gammelt nytt, Beijingregimet hadde i 1949-1979 prøvd enhver de kunne prøve uten suksess - denne gangen vil de heller trøtte ut Taiwan gjennom hybridkrigstaktikk med fiskebåter, mudringsfartøyer og mye annet. Men republikanerne - det er to kinesiske stater som står mot hverandre - er ikke redd for skitne triks fra kommunistene. Det som er i Taiwans disfavør er størrelsesforholdet med Kina, og her må USA tre til. Mer bestemt kongressen som har signalisert sterk lojalitet i kontrast til den uberegnelige Trump som i det ene øyeblikket gikk altfor sterkt aggressiv og deretter i det andre øyeblikket var uutholdelig som alliert.

Den amerikanske forsvarspakten med Taiwan - lovfestet for øyeblikket - har aldri blitt svekket tross skiftet til fastlandet i 1970-tallet, demonstrert flere ganger, spesielt i 1994-96 da USA bryskt vist bort kommunistene. En amerikansk intervensjon under et uprovosert angrep på Taiwan er dermed nærmest garantert, men da burde man ha en ny president i det hvite huset.

I Taiwan foregår det omfattende forberedelser for å skape et effektiv avskrekkingsregime - de har nylig testet nye missilvåpen og er i full gang med å produsere sjømålsmissiler i nye varianter - blant annet som kryssermissiler dypt inn i Kina. Dette er nytt ettersom Taiwan tidlig hadde et rent defensivt missil-program  basert på kortavstands teaterstrategiske våpen som Harpoon. Nå vil de ha kryssermissiler på 2,000 km avstand og 600 km avstand, og dermed kan dominere hele Taiwanstredet.

Kina vil ta Taiwan og på en måte er det legitimt ettersom det er snakk om en representasjonskonflikt om hvilken regjering har retten til å representere det kinesiske riket - fra et kinesisk perspektiv gjelder "himmelens mandat" det kinesiske riket som omfatter alle land befolket med kineserne eller som på en eller andre måte var underlagt kinesisk overherredømme. Taiwan er dobbelt integrert ved å være et migrasjonsland siden 1949 med hele 95 % etniske han - som betyr kinesere. Folkerettslig sett er Taiwan i en gråsone siden 1979 (Fastland-Kina var da gråsonen i 1949-79) så det er snakk om en indre anliggende affærer i og med at Kina fra et folkerettslig perspektiv omfatter alle territorier innenfor 1949-grensen med et par unntak. Hong Kong og Macao var bare leiet.

Så en amerikansk innblanding kan være folkerettslig stridende, men på den andre siden er det snakk om to regjeringer som har deres legitim krav om å representere Kina - og USA hadde tidlig byttet fra den ene til den andre. Dermed kan amerikanerne beskytter Taiwan, det er endog nedfestet i det amerikanske lovverket at man må yte assistanse til landets forsvar. Dermed er USA trukket inn i borgerkrigen som en uvillig, men ikke umotivert part som vil gjøre en innsats.

Her burde kommunistene være veldig forsiktig. For Trump vil fjernes en dag, og etterfølgerne vil være mer konstant i deres balansegang - til Beijings bekostning.

(Innlegget ble redigert 21.06.20 20:48)

Jobs

Innlegg: 11740
Jobs
21.06.20 21:37
Varulv2478: Så en amerikansk innblanding kan være folkerettslig stridende, men på den andre siden er det snakk om to regjeringer som har deres legitim krav om å representere Kina - og USA hadde tidlig byttet fra den ene til den andre. Dermed kan amerikanerne beskytter Taiwan, det er endog nedfestet i det amerikanske lovverket at man må yte assistanse til landets forsvar. Dermed er USA trukket inn i borgerkrigen som en uvillig, men ikke umotivert part som vil gjøre en innsats.

Men det er en ting som forundrer meg,hvorfor gjør ikke Trump mer for og dempe trusselen i fra kina som han gjorde med Nord Korea ? Det er faktisk mye farligere om det blir krig med kina ? Og her er det nå et hav av muligheter for krig.Kina og India,kina,Taiwan,Kina,Japan i Øst Kina-havet og for ikke og glemme naboene i Sør Kina-havet.Her burde virkelig USA gå inn for forhandlinger før det skjer en katastrofe for hele verden.

Mrsa2

Innlegg: 9001
Mrsa2
21.06.20 21:50
Jobs: Men det er en ting som forundrer meg,hvorfor gjør ikke Trump mer for og dempe trusselen i fra kina som han gjorde med Nord Korea ? Det er faktisk mye farligere om det blir krig med kina ? Og her er det nå et hav av muligheter for krig.Kina og India,kina,Taiwan,Kina,Japan i Øst Kina-havet og for ikke og glemme naboene i Sør Kina-havet.Her burde virkelig USA gå inn for forhandlinger før det skjer en katastrofe for hele verden.

Kva har Trump gjort for å dempe trusselen frå Nord Korea? Den trusselen har auka den siste tida. 

Jobs

Innlegg: 11740
Jobs
21.06.20 22:12
Mrsa2: Kva har Trump gjort for å dempe trusselen frå Nord Korea? Den trusselen har auka den siste tida.

Det så bra ut en stund og han burde fulgt bedre opp.Men at det burde vært et topp møte for fred nå,i hele regionen er helt klart.Er en farlig utvikling vi ser nå med så mange uløste konflikter.Men når det er sagt er jo Nord Korea veldig hårsår da ,når de klikker i vinkel for noen aktivister sender noen ballonger med propaganda inn i landet.

Varulv2478

Innlegg: 14569
Varulv2478
21.06.20 22:13
Jobs: Men det er en ting som forundrer meg,hvorfor gjør ikke Trump mer for og dempe trusselen i fra kina som han gjorde med Nord Korea ? Det er faktisk mye farligere om det blir krig med kina ? Og her er det nå et hav av muligheter for krig.Kina og India,kina,Taiwan,Kina,Japan i Øst Kina-havet og for ikke og glemme naboene i Sør Kina-havet.Her burde virkelig USA gå inn for forhandlinger før det skjer en katastrofe for hele verden.

Trump etter min mening er for aggressiv og ubetenkelig mot Kina uten noe form for langsiktighet eller plan om hvordan å håndtere en mektig stormakt uten å sette på styr verdensordenen. I fakta, hans mistro mot forpliktelser og alliansebånd er en større trussel enn den kinesiske aggresjonen mot stabiliteten i Øst-Asia ettersom det eneste språket kineserne forstår er kollektiv makt, og vil ikke gi etter for en enslig makt med en bølleatferd i møte med dem.

Oppdemning, internasjonal samhold og effektiv oppfølgning av egne fortrinn i møte med kineserne er det eneste som vil ha langvarige virkninger fra et vestlig og dermed internasjonalt perspektiv. Verden må samles og koordineres. Men i USA hadde nullsum-mentaliteten med en "intervensjonalisme" fulgt til svekket tillit fra resten av verden, og Trump er uten av stand til å opptre som president, langt mindre som verdensleder. Han bare lager bråk og atter bråk.

I Sør-Korea er de veldig sint på amerikanerne for den hardhendte fremgangen mot Nord-Korea ved å tenke nullsum fremfor på gi-og-ta som tradisjonelt. Dette fulgt til at sørkoreanerne opplever sikkerhetspolitiske forverring. Skjønt det må sies at Kim-familiens stormannsgalskap er den type som ikke kan leges uten enorme sjokk. I Japan er de rådvilt over Trump og amerikanerne. I Taiwan er de mer opptatt av partiene i kongressen enn selve presidenten. Vietnam er i det minst den meste lakoniske av alle, i og med at de vet hvor ustødig amerikanerne kan være.  

En allianse trenger en samlingsfigur. Og det eneste som kan holde tilbake Kina er en bred allianse som må være fjellstø. Kineserne i Beijing har forstått det, ettersom de ettergi gjeld etter gjeld til afrikanske og asiatiske land for å ikke få dem mot seg, og knytte dem tettere mot USA som hadde gjort seg upopulært i 2011-2020 med sin arroganse.

Om Kina skulle angripe Taiwan, vil det være som med Korea i 1950; et legitimt angrep for å avgjøre en kamp kan som sett den gang, meget lett ha en verdensmoralsk virkning som vil ha fatale virkninger for angriperen. Det gikk ikke bra for Nord-Korea i slutten, og fallhøyden for kineserne er mange, mange ganger større i dag enn den gang. Noe som hadde fått kineserne til å tenke seg om mange ganger. Taiwan er en uinntakelig festning med en meget sterk motivert befolkning som kan "smitte" med sine politiske friheter. USA kan lett sperre stredet og deretter gjør Sør-Kinahavet til et ingenmannsland, og i effekt ruinere Kina som er jo verdensøkonomiens motor - som må ha ressurser fra utenfor landet. Kina selv kunne ikke hoste opp råvarene og ressurser for sin egne økonomi...

Men det er sett at Xi og hans krets som er "nordkoreansksmittede" som det het, kan en dag gir blaffen og heller ignorere Deng Xiaopings lekser.

(Innlegget ble redigert 21.06.20 22:14)

Jobs

Innlegg: 11740
Jobs
19.08.20 14:01

Forbredelsene om og ta Taiwan fortsetter og det er bare spørsmål om tid før det bryter ut krig.Fra linken South China Morning.

https://www.scmp.com/news/china/military/article/3097471/pla-drills-point-stepped-plans-take-control-taiwan-analysts-say


 

(Innlegget ble redigert 19.08.20 14:04)

Noreger

Innlegg: 295
Noreger
19.08.20 14:38

Kina vil neppe bruke militærmakt. Det er vel mer sannsynlig at de vil rasle med sablene og lure USA til å fortsatt kaste bort masse ressurser på "freedom of navigation" så langt vekk ifra USA, selv om det ikke vil skje noe. 


  Hva Kina VIL gjøre er etter hvert å strupe Taiwan økonomisk slik USA har gjort med Cuba (og nå Venezuela). Deretter (og parrallellt) vil det jobbes med indre politisk destabilisering slik vesten bedrive "color revolution". 


   At Taiwan har noen langsiktig sjanse til uavhengighet er det vel neppe mye håp om. USA og vesten vil selvsagt bruke FN, men det blir nok nedlagt vetoer her om nødvending ifra både Kina og Russlands side. 


    Så lenge Taiwan fortsetter å være USA's skjødehund i denne regionen kan gjenforeningen bli mer smertefull for landet enn de ellers hadde ønsket. 


 

Varulv2478

Innlegg: 14569
Varulv2478
17.09.20 16:17
Jobs: Taiwan ber om hjelp. Det er stor fare for at kina angriper.

Meg mente Ing-wen overdrevet meget voldsomt, store deler av Taipei er ikke av samme mening som henne selv om de er enig om et forekommende angrep.

Det vil først være realistisk i 2025 til 2030 når man har 8 LPD, 9 LHD og trolig 4 eller 8 LHA landingsfartøyer i spissen for tretti til femti vanlige og omstilte landingsfartøyer. Kina har ikke den nødvendige logistiske kapasiteten for å krysse og holde Taiwanstredet for å fullbyrde en invasjon på Taiwan i september 2020, dette kan de først oppnår om 5 år. Kina må kunne forflytte 35,000 soldater på en gang og forsørge opptil ti ganger flere i løpet av en uke med forsyninger og ammunisjon som våpen, dette er uoppnåelig i dag ettersom sårbarheten er for stor. Skal Kina tar Taiwan, trenger de en halv million soldater i møte med en meget stridbar befolkning som kan mobiliseres som med Finland i 1939, og selv USA er ikke kapabelt for dette.  

Salg av våpen som tillatt angrep inn på hovedlandet burde unngås ettersom dette kan være for provoserende, ettersom Taiwan egentlig er en løsbryterprovins i en pågående borgerkrig helt siden 1927, ettersom Beijing anerkjennes som den egentlige regjeringsmakten i Kina. Men USA kan gjøre Taiwan uinntagelig i tidsrommet fram til 2025, til dette trenger de ikke fancy systemer som fly og rakett. Droneskip, droneminer, sjøminer, kunstige sperringer og kystfestning med AI-styrte sjømålsmissiler vil være langt mye bedre å bruke.

Noen ganger er piggtråd det meste effektiv.

(Innlegget ble redigert 17.09.20 16:18)

Jobs

Innlegg: 11740
Jobs
19.09.20 15:53
Varulv2478: Det vil først være realistisk i 2025 til 2030 når man har 8 LPD, 9 LHD og trolig 4 eller 8 LHA landingsfartøyer i spissen for tretti til femti vanlige og omstilte landingsfartøyer. Kina har ikke den nødvendige logistiske kapasiteten for å krysse og holde Taiwanstredet for å fullbyrde en invasjon på Taiwan i september 2020, dette kan de først oppnår om 5 år. Kina må kunne forflytte 35,000 soldater på en gang og forsørge opptil ti ganger flere i løpet av en uke med forsyninger og ammunisjon som våpen, dette er uoppnåelig i dag ettersom sårbarheten er for stor. Skal Kina tar Taiwan, trenger de en halv million soldater i møte med en meget stridbar befolkning som kan mobiliseres som med Finland i 1939, og selv USA er ikke kapabelt for dette

(Innlegget ble redigert 19.09.20 16:02)

Varulv2478

Innlegg: 14569
Varulv2478
19.09.20 18:01
Jobs: Ser ikke ut til at kina bryr seg om det.Nå begynner det og bli alvor.

Det er bare skremselstaktikk og en gammel strategi som hentes fram på nytt med mindre endringer; konstant forstyrrelse for å plage motparten med aggressive flypatruljer, kortvarige krenkelser og "buzzing" av militære objekter som mellom Hellas og Tyrkia, og som var regelen i 1954-1971.

Midtlinjen i stredet er om maritim kontroll ettersom internasjonal havgrense fra 1949, som ikke har vært emningen for forhandlingene mellom Beijing og Taipei, territorial farvann strekker seg ikke mer enn 5,6 kilometer ute i havet fra begge land. Denne utvides deretter ut til 22,2 kilometer. Selve stredet er 130 km bred, så det er et ingenmannsland på åtti kilometer mellom Kina og Taiwan. I teorien kan kinesiske fly flyr fram til de er 23 km fra den taiwanske øya, men midtlinjen gir en gråsone på begge sider som ikke trakk seg mer enn 10 km på begge side. Dette er ikke krenket så langt av kineserne.

Likedan annetsteds; det observeres at kineserne behandler Taiwan som en suveren stat ved å ikke komme nærmere enn 22 km på begge ender av øya og rundt omkring. Det som sies å være "taiwansk luftrom" er ikke riktig, dette er luftkontrollområder hvor fly må innrapportere egne kurs og bevegelse til myndigheten som gjør hevd på kontrollmandatet. Kina har slike over Sørkinahavet som ikke respekteres av amerikanerne, og derfor har kineserne gjort likedan med taiwanske luftkontrollområder som kalles ADIZ - og hadde fram til 2013 aldri respektert prinsippet bak ADIZ over internasjonal farvann og langt vekk fra nasjonale luftrom.

Siden 2013 hadde Kina erklært ADIZ rundt omkring sitt land og sine øyene, men hadde fram til gjenvalget av Tsai Ing-wen i januar 2020 bare latt Taiwanstredet være i fred og heller konsentrert seg om nord og sør for øya, først og fremst fordi flere kystøyer meget nær fastlandet holdes av Taiwan.

Det finnes ikke internasjonale regelverk omkring ADIZ fordi USA hadde nektet å akseptere regulering på det man betraktet som militære saker for selvforsvar under den kalde krigen. Men folkerettseksperter hadde lenge påpekte problemet med at ADIZ kan gjøre konfliktløsning mye vanskeligere.

Og det hendt som advart, da land etter land begynte å etablere ADIZ der man hadde fått EEZ-rettigheter om retten på økonomisk utnyttelse av store havområder. Norge er blant disse landene som har innførte disse unilaterale bestemmelser som andre må bare akseptere. Et stort smullhull hadde blitt skapt, og den kan ikke lukkes fordi alle nektet å samarbeide av egeninteresser, Norge støtter ikke initiativ om å regulere ADIZ og andre som ville, bare søkt å stenge andre ut som Kina, Russland og Japan.

Kina kan dermed nekte å respektere taiwansk ADIZ, ved å erklære at deres egne ADIZ har forrang hvor begge områder overlapper hverandre.

(Innlegget ble redigert 19.09.20 18:02)

Jobs

Innlegg: 11740
Jobs
19.09.20 20:38
Varulv2478: Det er bare skremselstaktikk og en gammel strategi som hentes fram på nytt med mindre endringer; konstant forstyrrelse for å plage motparten med aggressive flypatruljer, kortvarige krenkelser og "buzzing" av militære objekter som mellom Hellas og Tyrkia, og som var regelen i 1954-1971.

De har kommet inn i en ond sirkel som umulig kan ende godt.Kina truer og kjører øvelser stadig oftere.Taiwan svarer med og nerme seg mer til USA og kjøper bare mer våpen.Eneste som kan bryte denne negative trenden er forhandlinger om status quo .Men hvor sannsynlig er det nå ? Må et under til om en skal unngå krig her nå med denne utviklingen.Kina sier det rett ut,Taiwan skal tilbake om så med makt.Da venter de ikke til 2025 når Taiwan stadig kjøper mer våpen ? Kina kan fint mørne folket med tung skyts på lang avstand.Se filmen i Nettavisen.


 


https://www.nettavisen.no/livsstil/kinas-supersoniske-vapen-omtales-som-en-flygende-dodsdom/3423827805.html


 


https://www.globaltimes.cn/content/1190877.shtml

Varulv2478

Innlegg: 14569
Varulv2478
19.09.20 23:25

Kostbare våpen brukes mot høyprioriterte mål som en amerikansk base eller et hangarskip, så hypersoniske våpen vil sannsynlig ikke brukes mot Taiwan for de neste fem år, men i 2030-tallet vil det bli helt annerledes.

Da har oppsigelsen av ABM-traktaten som i utgangspunktet var ment for å hindre akkurat slike våpensystemer som var under utforskning, fulgt til hva Robert McNamara hadde advart mot i 1967; ukontrollert våpenopprustning og stram tidsvindu som kan krympes ned til bare minutter, som kan utløse fatale misforståelser. Det var meget mange som advart sterkt mot den uvettige handlingen i 2002, og som Putin hadde sagt var motivet for den russiske våpenutviklingen av nye ICBM og hypersoniske våpen.

I amerikansk arroganse nektet man å innse denne sannheten, og påstår at det Putin kom var "brudd på traktater", selv om New START-avtalen simpelt ikke dekket de nye våpensystemene - det går et mønster i de siste tjue år om at amerikanske overtredelser og motvilje utløser represalier og mottiltak. I dag har russerne testet armerte satellitter, og er i ferd med å ha operative anti-satellitt våpensystemer - som respons på at USA hadde nektet å akseptere demilitariseringstraktater. Amerikanerne hadde glemt krigens logikk om at ethvert tiltak møtes med mottiltak innenfor det globalstrategiske feltet.

Det er ikke en fremtidig krig - krigen er HER mellom Beijing og Taipei fordi det ikke finnes en fredsavtale eller våpenstillstand siden 1979, da begge parter inngikk en muntlig forståelse om å la hverandre være i fred for sameksistens - dette kalles "hvitehanskepolitikken" som for alvor trådt i kraft i 1988 og er fremdeles i funksjon, dermed ser man ikke militær eventyrpolitikk og fysisk uttrykk for fiendtlig politikk under konfrontasjonene siden 1996. Dette kan tar slutt i dette året om man skulle returnere til den væpnede konfrontasjonslinjen som hadde vært spesielt sterk i 1954-1971 med daglige flyprovokasjoner, trefninger og kamp med nedskytninger av hverandres fly.

I virkeligheten pågår krigen i det 93. år siden den startet i 1927, da en kommunistisk reisning var skånselløst slått ned i et blodbad av Kuomintang-regimet. Krigen er den siste tradisjonelle kommunistisk-nasjonalistiske konflikten i historien, selv om kommunistsregimet er ved å bli konfusiansk-nasjonalistisk med et strøk av sosialliberale preg på seg. Og Kuomintangregimet som var et brutalt militærdiktatur, har blitt et liberaldemokratisk styresett etter østasiatisk modell (langt mer autoritært og erkekonservativt enn vestlige) - demokratiets "far" i Taiwan, Lee Teng-hui, døde i juli 2020 - og etter østasiatisk tradisjon hylles med en minneseremoni den 18. september.

I Beijings øyne er Lee en separatist ettersom han hadde tatt til orde for selvstendighet og deretter startet selvstendighetsbevegelsen som nå utgjør hovedparten av regjeringspartiet i dag. Men hans handlingene egentlig var et resultat av kinesiske press, ettersom kommunistene i Beijing - Deng Xiaoping kunne ikke lenge påvirke prosessen - hadde inntatt en antidemokratisk stemning akkurat som med Hongkong siden 2014, og ville bevare det republikanske ettpartiregimet i Taipei for å unngå "den demokratiske smitten". Dette sluttet i ydmykelse og forbitrelse fordi Clinton reagert strengt på dette ved å sende to hangarskip i 1996 og gjort det klart at Kina kan bli isolert om de skulle angripe Taiwan. Dette dyttet også mesteparten av folket i Taiwan vekk, da man ennå anså seg som en del av Kina den gang.

Så historien gjentar seg i dette året gjennom Hongkong.

Kommunistene i Beijing som egentlig er blitt lik kommunistisk som paven er muslimsk i dag, har blitt kinesernasjonalistisk ved å basere seg på en sammensmeltning mellom marxistisk lære og konfusianisme som på mange steder er svært lik Marx, mer innenfor hierarki og familierelasjoner. Ho Chi Minh i Vietnam i virkeligheten var ikke en kommunist, men en konfusianist som trodde kommunismen var en moderne fortsettelse. I Taiwan hvor det er en sterk sørkinesisk identitet, er konfusianismen svakt representert innenfor samfunnstenkningen. Et generelt problem gjennom århundrene i Kina er at konfusianismen kan misbrukes for å understøtte de meste ekstreme tendenser som keiserdespoti, tyranni og destruktive politikk uten realpolitiske røtter. Dette var meget sterkt tilstedes i Kuomintangregimet siden 1949, som blant annet fulgt til at politisk konfusianisme blir lik avskydd i Taiwan som nazismen i Europa etter 1945.

Så Taiwan er dermed en provokasjon på meget mange steder for regimet i Beijing.

(Innlegget ble redigert 19.09.20 23:26)

ondoro

Innlegg: 34640
ondoro
19.09.20 23:46
Varulv2478: Kommunistene i Beijing som egentlig er blitt lik kommunistisk som paven er muslimsk i dag, har blitt kinesernasjonalistisk ved å basere seg på en sammensmeltning mellom marxistisk lære og konfusianisme som på mange steder er svært lik Marx, mer innenfor hierarki og familierelasjoner. Ho Chi Minh i Vietnam i virkeligheten var ikke en kommunist, men en konfusianist som trodde kommunismen var en moderne fortsettelse.

Du snakker, her det vel enn "ekspert" som uttaler seg, skal du delta på den store marxistiske konferansen i Kina til neste år? .. huff beklager, men når erklærte antikommunister skal fortelle hva kommunister står for er det vel lov å reagere. 

Varulv2478

Innlegg: 14569
Varulv2478
19.09.20 23:57

Marx anerkjenner ikke konfusianismen. Vestkulturelle kommunister liker ikke konfusianismen i bunn og grunn.

Jobs

Innlegg: 11740
Jobs
25.09.20 14:30
Varulv2478: Midtlinjen i stredet er om maritim kontroll ettersom internasjonal havgrense fra 1949, som ikke har vært emningen for forhandlingene mellom Beijing og Taipei, territorial farvann strekker seg ikke mer enn 5,6 kilometer ute i havet fra begge land. Denne utvides deretter ut til 22,2 kilometer. Selve stredet er 130 km bred, så det er et ingenmannsland på åtti kilometer mellom Kina og Taiwan. I teorien kan kinesiske fly flyr fram til de er 23 km fra den taiwanske øya, men midtlinjen gir en gråsone på begge sider som ikke trakk seg mer enn 10 km på begge side. Dette er ikke krenket så langt av kineserne.

Ser ut til at kina nå nekter og respektere midtlinjen nå som spenningen stiger til nye høyder.


 


https://www.aljazeera.com/news/2020/9/25/taiwan-says-china-has-made-46-air-incursions-in-past-nine-days

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg