Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Når går Kina til angrep på Taiwan ?

NYTT TEMA
Jobs

Innlegg: 12061
Jobs
24.01.21 16:30

Presset mot Taiwan når nye høyder da kina virkelig har slått på stor tromme de 2 siste dagene.Er vel en klar beskjed til Biden og vil jeg tro ? Både jagere og bombefly har kommet inn i Taiwans luftrom.

 

https://www.aljazeera.com/news/2021/1/24/us-support-for-taiwan-rock-solid-after-china-sends-warplanes

blackline

Innlegg: 17460
blackline
25.01.21 17:16
Jobs: Både jagere og bombefly har kommet inn i Taiwans luftrom.

 Jammen ser Kineserene ut til å ha lært av Uncle Sam.

  De ikke bare overflyr, men bomber da også i noen titals land hvert eneste år.  Men kjenner jeg Jobs rett her, så gjelder ikke den problemstillingen "herrefolket".

Rhabagatz

Innlegg: 32357
Rhabagatz
26.01.21 07:17
Jobs: Både jagere og bombefly har kommet inn i Taiwans luftrom.

Nei, det har ikke vært inne i Taiwans luftrom. Den strekker seg bare 12 nautiske mil fra kysten. De har vært inne i Taiwans selverklærte luftsforsvarsone. Det er noe annet.

Det er akkurat det samme som USA har gjort med Kinas selverklærte luftsforsvarssone, sist for noen få dager siden med hangarskipet Theodore Roosevelt. Og det samme som NATO og Russland driver med i våre havområder.

Samme regler må nesten gjelde for alle parter.

 

Jobs

Innlegg: 12061
Jobs
29.01.21 10:44

Det som gjør dette ekstra farlig nå er at Taiwan nå går ut med at de er en suveren stat.Det er en farlig vending,det burde heller søke forhandlinger om status quo.Da er krigsfaren steget betraktelig .

 

https://www.bbc.com/news/world-asia-55851052

Jobs

Innlegg: 12061
Jobs
07.04.21 13:00

USA mener det er fare for at kina snart angriper Taiwan,og Taiwan gjør det klart at de vil kjempe til siste slutt.Det har eskalert med øvelser i fra kina sin side både til sjøs og luften mot øya den siste tiden.

 

https://www.reuters.com/article/us-taiwan-defence-idUSKBN2BU0HJ

Langorm

Innlegg: 11685
Langorm
07.04.21 23:11
Jobs: .Er vel en klar beskjed til Biden og vil jeg tro ?

Det hele er vel neppe noe nytt. USA har fått en ny president, som må "testes ut". Stormaktene har i flere tiår "bitt hverandre i halen", for å teste hvor langt de kan gå. "Verden" går neppe til krig, for å "redde" Taiwan fra Kina. Her går det nok som med Hong Kong. 

Jobs

Innlegg: 12061
Jobs
08.04.21 14:24
Langorm: Det hele er vel neppe noe nytt. USA har fått en ny president, som må "testes ut". Stormaktene har i flere tiår "bitt hverandre i halen", for å teste hvor langt de kan gå. "Verden" går neppe til krig, for å "redde" Taiwan fra Kina. Her går det nok som med Hong Kong.

Tror du tar feil her,USA vil støtte både Taiwan og Filippinene om kina går til angrep.USA med klar advarsel til kina.

 

https://www.aljazeera.com/news/2021/4/8/us-warns-china-over-moves-on-philippines-taiwan

Varulv2478

Innlegg: 15632
Varulv2478
08.04.21 17:02
Rhabagatz: Samme regler må nesten gjelde for alle parter.

Enig. Men Bidenadministrasjonen er i den meget farefulle mentaliteten om at de kan bruke Kina som fiendemotiv for å skape nasjonal samling i sitt polariserte land, og dermed ikke innse at dette er uansvarlig - mens Xi Jinping er litt for risikovillig, aggressiv og utilregnelig som mer og mer gjør kommunistene ubehagelig over hans fremferd.

De kinesiske "krenkelsene" i realiteten eksisterer ikke, slike luftforsvarssoner er ikke underlagt suverent kontroll ved å være internasjonal luftrom med fri bevegelsesrett for samtidige der ingen stat kan ha suverenitet utenfor sine grensene. Likedan med EEZ, hvor man bare har forvaltningsretten, men kan ikke hindre andre makters bevegelser og handlinger. Kinesiske skip har lov til å bli værende i filippinsk EEZ hele året rundt om de ønske det, og kan gjøre som de vil så lenge man ikke skape permanente utvinningsprosjekter og følge forvaltningsmaktens anmodninger (det gjør kineserne ikke, Sør-Korea satt hardt mot hardt i sitt egne EEZ) omkring fiskerettigheter. Likedan med kinesiske fly i ADIZ, man kan flyr fritt nord og sør for Taiwan opptil sjøterritorialgrensene og trengte ikke å svare på anrop eller oppgi seg utover flysikkerhetstiltak. Det er bare på Taiwanstredet hvor det er restriksjoner, ikke på åpen hav i nord og sør som vest.

Vi har hatt amerikanske bombefly i Norge som hadde flydd til Baltikum og flydd ut i Barentshavet, mens russiske fly hadde flydd rett over norske oljeplattformer i Nordsjøen og endog helt fram til Skagerrak. Det er full bevegelsesrett i internasjonal luftrom og farvann opptil 22 km fra land (før 1982 var det bare 5,6 km, så langt som et kanonskudd kan komme ut - da kunne et sovjetisk fly være bare 6 km fra norsk luftterritorium som kun var over fastland og overflategrunn). EEZ-rettigheter tillatt ikke suverenitetskrav, så det er umulig å bestride andre land og gjøre hevd på egne suverenitet så lenge permanente økonomisk utnytting uten forvaltningsmaktens tillatelse ikke skjer.  

Kineserne vil nå plage Taiwan for riktig lang tid, så dette må deretter ansees som den nye normaliteten - det er i seg selv en viktig påminning om at man i Beijing behandler Taiwan som en suveren stat og ikke som en utbryterprovins selv om folkeretten aktuelt tillat kinesiske overflygning over selve Taiwan som er formell kinesisk territorium - og dermed kan Beijing gjøre hevd på egne suverenitet (Taipei kan gjøre likedan på Kina) i Taiwan. Hva man i Beijing ment, er at Taiwan er en udelelig del av Kina.

De vil gå til krig med en gang under enhver omstendighet om Taiwan skulle bryte seg fri ved å søke uavhengighet - og dette finnes ingen hinder mot det etter FN-charteret og folkeretten, som med Ukraina og Donbass/Krim.

Orake1et3

Innlegg: 3974
Orake1et3
08.04.21 22:04
Jobs: Tror du tar feil her,USA vil støtte både Taiwan og Filippinene om kina går til angrep.USA med klar advarsel til kina.

"Støtte" er nok riktig begrep. Tipper at de vil stille opp med våpen og ilegge Kina sanksjoner. At USA skal være villig til å miste noen hangarskip og noen tusen soldater har jeg mindre tro på. 

Torotto

Innlegg: 21566
Torotto
08.04.21 23:34
Orake1et3: "Støtte" er nok riktig begrep. Tipper at de vil stille opp med våpen og ilegge Kina sanksjoner. At USA skal være villig til å miste noen hangarskip og noen tusen soldater har jeg mindre tro på.

Det toget har gått. Kina har et meget sterkt innenlands marked og har gjort kloke valg rundt omkring i den 3. verden.  USA historie i Asia er stort sett imperialisme og noen velger nok å være under en amerikanske paraply, samtidig som de vil handle med og utvikle handel og vandel i Asia.  Det er vel her på leveranser av varer, USA er mest skremt av å miste innflytelse.  

Ettersom Kina primært har forsvaret av Kina som mål og ikke militært verdens hegemoni, som USA.  Så er jo spørsmål om USA kan håndter flere kriger samtidig, når de samtidig er den aggressive og utløsende kraft.  

Jobs

Innlegg: 12061
Jobs
09.04.21 07:18
Torotto: Ettersom Kina primært har forsvaret av Kina som mål og ikke militært verdens hegemoni, som USA.  Så er jo spørsmål om USA kan håndter flere kriger samtidig, når de samtidig er den aggressive og utløsende kraft.

Nå må du roe deg,kina er helt klart den aggressive som nå krangler med India,Vietnam,Japan,Taiwan og nå Australia pga en gal leder som ikke har lært av historien skal gjenreise kina ære.Ta en titt over kinas krav på et kart over Sørkinahavet.

gugler

Innlegg: 1183
gugler
09.04.21 07:27
Jobs: Nå må du roe deg,kina er helt klart den aggressive som nå krangler med India,Vietnam,Japan,Taiwan og nå Australia pga en gal leder som ikke har lært av historien skal gjenreise kina ære.Ta en titt over kinas krav på et kart over Sørkinahavet.

Dette vet du ikke er sant. Du får roe deg ned.

Dersom Kina hadde vært aggressiv part , sammenlignbar med USA . hadde de opprettet marinebase på Cuba og hatt årlige marine øvelser rundt Cuba.

Hverken Japan , Australia , Sk eller Taiwan er selvstendige nasjoner. Kun regioner av det amerikanske imperiet.

(Innlegget ble redigert 09.04.21 07:30)

Torotto

Innlegg: 21566
Torotto
09.04.21 13:01
Jobs: Ta en titt over kinas krav på et kart over Sørkinahavet.

Du må jo i Herrens navn se ting i et større perspektiv.  Helt frem til idag, så har Kina stått overfor en trussel om brudd på fri ferdsel på havet.  En viktig del av USA sin politiske og militære praksis er faktisk bruk av boikotter og blokkering av havner. 

På denne bakgrunn oppstår de konflikter som er rådene.  For på handelsmessige områder så er utgjør Kina en stadig større del av økonomien. En asiatiske økonomi, som ikke er basert på vestlige imperialism. 

For utviklingen i Kina er ikke et produkt av USA investering i Kina, men faktisk så har USA store selskaper kunne utnytte kinesiske arbeidskraft og industri, til å ta ut eventyrlige overskudd. Produsere billg og selge dyrt i vestlige markeder. 

Jeg skjønner godt USA sine rikeste, ser med redsel på en økonomi som reiser seg i mellom Kina og Russland langs den nye silkevei. 

Hvor områder kommer inn i en helt nye og spennende utvikling. 

Det er helt klart at den eventyrlig utvikling som har vært i Kina, setter spor i andre deler av verden og derfor står frem som intressant partner i utviklingen av økonomi og samfunn. 

USA sin dobbelthet!    Godtar israels skipblokade for Gaza sine egen fiskebåter og humanitær hjelp inn. 

Ingen reaksjon på Israel som aggressiv part i oljeleting i omstridte områder. 

Israel og vannkrigen mot Libanon. 

(Innlegget ble redigert 09.04.21 13:07)

Jobs

Innlegg: 12061
Jobs
09.04.21 15:56
Torotto: Du må jo i Herrens navn se ting i et større perspektiv.  Helt frem til idag, så har Kina stått overfor en trussel om brudd på fri ferdsel på havet.  En viktig del av USA sin politiske og militære praksis er faktisk bruk av boikotter og blokkering av havner.  På denne bakgrunn oppstår de konflikter som er rådene.  For på handelsmessige områder så er utgjør Kina en stadig større del av økonomien. En asiatiske økonomi, som ikke er basert på vestlige imperialism.  For utviklingen i Kina er ikke et produkt av USA investering i Kina, men faktisk så har USA store selskaper kunne utnytte kinesiske arbeidskraft og industri, til å ta ut eventyrlige overskudd. Produsere billg og selge dyrt i vestlige markeder.  Jeg skjønner godt USA sine rikeste, ser med redsel på en økonomi som reiser seg i mellom Kina og Russland langs den nye silkevei.  Hvor områder kommer inn i en helt nye og spennende utvikling.  Det er helt klart at den eventyrlig utvikling som har vært i Kina, setter spor i andre deler av verden og derfor står frem som intressant partner i utviklingen av økonomi og samfunn.  USA sin dobbelthet!    Godtar israels skipblokade for Gaza sine egen fiskebåter og humanitær hjelp inn.  Ingen reaksjon på Israel som aggressiv part i oljeleting i omstridte områder.  Israel og vannkrigen mot Libanon.

Dette er jo totalt sludder,så du mener dette oppgulpet legitimerer kinas okkupasjon av 90% av Sørkina-havet,øyer som er Japansk i Østkina-havet ? Og ikke nok med det kina gikk på et knusende tap i havretten mot Fillipinene. Dette er jo god gammel russisk bortforklaring.

Torotto

Innlegg: 21566
Torotto
09.04.21 17:11
Jobs: Dette er jo totalt sludder,så du mener dette oppgulpet legitimerer kinas okkupasjon av 90% av Sørkina-havet,øyer som er Japansk i Østkina-havet ? Og ikke nok med det kina gikk på et knusende tap i havretten mot Fillipinene. Dette er jo god gammel russisk bortforklaring.

Du misforstår! Jeg legitimerer ikke Kina sin krav, men ser de en en sammenheng, hvor nettopp behovet for å sikre  seg mot USA, sin enorme oppbygging av baser og kontroll  i dette området. 

 

Jobs

Innlegg: 12061
Jobs
10.04.21 11:16

Merkelig at spenningen stiger i takt med Ukraina krisen ? Taiwan vil nå kjøre skarp storøvelse på noen små øyer,og vil nå skyte ned droner kina sender mot øya.

 

https://www.scmp.com/news/china/military/article/3129027/taiwan-stage-live-fire-drills-fears-possible-pla-attack-grow

Jobs

Innlegg: 12061
Jobs
12.04.21 18:56

Fra linken til ABC. Snodig,alt ble borte ? Men kina krenker luftrommet til Taiwan ti dager på rad og rekord ned 25 bombe og jagerfly etter at Blinken advarte kina.

 

https://www.abcnyheter.no/nyheter/verden/2021/04/12/195751947/25-kinesiske-kampfly-inn-i-taiwans-kontrollsone

(Innlegget ble redigert 12.04.21 19:00)

gugler

Innlegg: 1183
gugler
12.04.21 19:46
Jobs: Fra linken til ABC. Snodig,alt ble borte ? Men kina krenker luftrommet til Taiwan ti dager på rad og rekord ned 25 bombe og jagerfly etter at Blinken advarte kina.

Merkelig det der , ikke sant. Virker som Blinken trodde Kina ville sitte stille å se på.

Rhabagatz

Innlegg: 32357
Rhabagatz
12.04.21 20:46
Jobs: kinesiske-kampfly-inn-i-taiwans-kontrollsone

Jeg må tydeligvis gjenta dette - Taiwans "konrtrollsone" er ikke Taiwans luftrom. Det er ingen krenkelse.

USA gjør dette hele tiden med Iran, Russland og Kina.

Varulv2478

Innlegg: 15632
Varulv2478
12.04.21 22:51
Rhabagatz: Jeg må tydeligvis gjenta dette - Taiwans "konrtrollsone" er ikke Taiwans luftrom. Det er ingen krenkelse.
USA gjør dette hele tiden med Iran, Russland og Kina.

Enig. Et militærfly trengte ikke å varsle en landmakt i en såkalt "kontrollsone" ettersom flyet vil befinne seg i internasjonal luftrom over 22 km fra selve Taiwan (med klar unntak av stredet som er et flyforbudsområde for begge sider på midtlinjen - litt for mange fly var skutt ned der i 1950-1970.). Dermed vil landmakten sende ut fly for å verifisere fremmedflyets identitet og kurs, og deretter vil påse at egne suverenitet ikke krenkes. Så hvorfor i all verden er MSM i troen om at "kontrollsone" er underlagt taiwansk kontroll? For ADIZ betyr i praksis at alle fly har anmeldelsesplikt om egne identitet og kurs ved anrop, sivilflytrafikkreglene har et annet sett reglement - mens militærfly kan ignorere kravet.

Dette vil skjer daglig, sannsynlig for mange måneder, ja endog selv år der Taiwan må dermed ha mange fly i beredskap for avskjæringsoppdrag. Det taiwanske flyvåpenet (ROCAF) skal motta 66 nye F-16 fly fra USA (fra Lockheed Martin som nå er på svartelisten for Kina for tjenestenekt i egne marked), men det er åpenbart at de trenger 200 nye fly i 2023-2030 - spesielt før 2028-2030 når den kinesiske amfibieslagkraften er ferdigutviklet med et par dusin landingshangarskip og større landingsskip. For kineserne er det rett og slett snakk om å teste sitt nytt samt skaffe seg operativ ekspertise for krigsmaterialebruk og fremtidige militæroperasjoner i Taiwans nærhet.

Kineserne skal fordoble tankflyflåten, dermed kan man ha store flystyrker flygende i sirkel rundt Taiwan uten stans, ettersom denne øya ligger så isolert, at det bare er internasjonal farvann i alle retninger - for langt fra andre land utenom Kina.

nemezida

Innlegg: 3990
nemezida
12.04.21 23:06
gugler: Hverken Japan , Australia , Sk eller Taiwan er selvstendige nasjoner. Kun regioner av det amerikanske imperiet

Du store alpakka. Hva med Norge da ? Ikke selvstendig vi heller ? Bare en region av det amerikanske imperiet - hvor solen aldri går ned ? Du skriver for øvrig bra norsk.

Jobs

Innlegg: 12061
Jobs
12.04.21 23:26
Varulv2478: Dette vil skjer daglig, sannsynlig for mange måneder, ja endog selv år der Taiwan må dermed ha mange fly i beredskap for avskjæringsoppdrag. Det taiwanske flyvåpenet (ROCAF) skal motta 66 nye F-16 fly fra USA (fra Lockheed Martin som nå er på svartelisten for Kina for tjenestenekt i egne marked), men det er åpenbart at de trenger 200 nye fly i 2023-2030 - spesielt før 2028-2030 når den kinesiske amfibieslagkraften er ferdigutviklet med et par dusin landingshangarskip og større landingsskip. For kineserne er det rett og slett snakk om å teste sitt nytt samt skaffe seg operativ ekspertise for krigsmaterialebruk og fremtidige militæroperasjoner i Taiwans nærhet.

Poenget her er at kina blir stadig mer aggresiv mot Taiwan,Japan og Sørtkina-havet.Og med den utvklingen av aggresjon også ser i fra Russland,kan jeg ikke forstå noe annet en at den tredje verdenskrig starter før 2025. For meg virker det som vi er på randen av det allerede nå. Det eneste som kan redde freden er om xi blir styrtet,tror det er lettere og få til en avtale med putin,selv om det ser stygt ut nå.

Varulv2478

Innlegg: 15632
Varulv2478
12.04.21 23:38
Jobs: Poenget her er at kina blir stadig mer aggresiv mot Taiwan,Japan og Sørtkina-havet.Og med den utvklingen av aggresjon også ser i fra Russland,kan jeg ikke forstå noe annet en at den tredje verdenskrig starter før 2025. For meg virker det som vi er på randen av det allerede nå. Det eneste som kan redde freden er om xi blir styrtet,tror det er lettere og få til en avtale med putin,selv om det ser stygt ut nå.

Kina kan ikke invadere Taiwan som jeg hadde sagt før. Det vil være idiotisk å innlede en krig før man er i stand til å sette en betydelig styrke på den andre siden av stredet - og det er mange år til, ikke glemt at 9. april her i Norge nesten brøt den tyske marinen i to, og det var så dristig, at hvis forsvaret ikke var så elendig - ville tyskerne ha blitt kastet på havet. Dette ønsker ikke kineserne.

Hva de derimot ønsker, er å vise egne overlegenhet ved å plage Taiwan.

Jobs

Innlegg: 12061
Jobs
12.04.21 23:55
Varulv2478: Hva de derimot ønsker, er å vise egne overlegenhet ved å plage Taiwan.

Nettopp,og det kan fort ende galt,de snakker om en ny Cuba krise kina og Taiwan.

 

https://agendamagasin.no/debatt/15730/

Varulv2478

Innlegg: 15632
Varulv2478
12.04.21 23:59
Jobs: Nettopp,og det kan fort ende galt,de snakker om en ny Cuba krise kina og Taiwan.

Du realisere at Taiwan er USAs Cuba? Hvis amerikanske styrker utplasseres der - eller atomvåpen - da kan Kina bruke samme unnskyldning som Kennedy.

blackline

Innlegg: 17460
blackline
13.04.21 13:42

Hehe.  Det eneste vi kan være sikre på er at USA Og Vesten med propagandaapparatet MSM  vil fortsette med en endeløs rekke med Løgner omkring både Taiwan og Zinjang.

Sibel Edmonds har vel i ganske så grei klartekst fortalt både motiv og annet om dette. Denne Videoen av en helt annen setter vel også litt av dette i de rette perspektiver. Både i forhold til Militærbruk, krigshistorie og Mye Annet. La oss si det slik at det er ikke Kina som er militaristiske.  Kina har nemlig et Forsvar.  USA har et krigsapparat. En skal ikke mye borti historie før en ser dette. I alle fall hvis en har to eller flere hjerneceller til å hjelpe seg med.

 

 

gugler

Innlegg: 1183
gugler
13.04.21 17:12
nemezida: Du store alpakka. Hva med Norge da ? Ikke selvstendig vi heller ? Bare en region av det amerikanske imperiet

Riktig , det er mange sauer som ikke har skjønt det enda . Dette gjelder alle natokoloniene til USA.

Jobs

Innlegg: 12061
Jobs
14.04.21 08:27

Kina er rasende og truer med miitære handlinger pga USA vil gjøre lettere med nye retningslinjer og møte tjenestemenn fra Taiwan.

Med andre ord kina vil gå til krig om de lemper på retningslinjene for at de friere kan møre tjenestemenn i Taiwan. Dette går i fra vondt til verre.

 

https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/3129467/china-warns-military-action-against-taiwan-block-relations-us

Rhabagatz

Innlegg: 32357
Rhabagatz
14.04.21 09:08
Jobs: Kina er rasende og truer med miitære handlinger pga USA vil gjøre lettere med nye retningslinjer og møte tjenestemenn fra Taiwan. Med andre ord kina vil gå til krig om de lemper på retningslinjene for at de friere kan møre tjenestemenn i Taiwan. Dette går i fra vondt til verre.   https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/3129467/china-warns-military-action-against-taiwan-block-relations-us

Nå sier vel de kinesiske tjenestemennene klart at de vil stoppe Taiwans uavhengighet.

Ellers er det greit å huske på at Taiwan har omtrent samme status som Donbass. For min del må begge to få sin uavhengighet, jeg støtter ikke Kina. Men jeg mener at desinformasjon og propaganda ikke bør styre debatten her hjemme.

(Innlegget ble redigert 14.04.21 09:09)

blackline

Innlegg: 17460
blackline
14.04.21 09:37
Rhabagatz: Ellers er det greit å huske på at Taiwan har omtrent samme status som Donbass. For min del må begge to få sin uavhengighet, jeg støtter ikke Kina. Men jeg mener at desinformasjon og propaganda ikke bør styre debatten her hjemme.

Et ganske så viktigt Poeng. Forskjellen er at Ukraina Daglig Angriper Donbass. Med vestlig Støtte.

Vil heller aldri støtte noe Kinesisk angrep på Taiwan. Den er så langt en Autonom region av Kina. Taiwan må gjerne etterhvert få status som egen Nasjon. Men det må skje med Kinas Akseptanse. Den kan de se langt etter med denne type Amerikansk innblanding.

På samme måte som med Donbass. Autonom region av Ukraina (etter et statskupp i Ukraina). Men selvfølgelig totalt umulig med denne graden av krigføring og Vestlig Innblanding.

 

(Innlegget ble redigert 14.04.21 09:38)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg