Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Armenia vs "Azerbaijan"

NYTT TEMA
Herinacius

Innlegg: 7333
Herinacius
17.10.20 14:21

Erdogan må passe seg så ikke stormaktene tar en Saddam på ham.

Varulv2478

Innlegg: 14667
Varulv2478
17.10.20 14:26
Herinacius: Annen assistanse av typen 'Voentorg' i Donbass er nok allerede i ferd med å bli organisert.

For sent. Det vil ta tid for å ha merkbar militær assistanse på bakken, det er for liten tid før oppgjørstidspunktet i kampene om Nagorno-Karabakh, russerne skulle ha vært der enten fra begynnelsen eller for en uke siden. Etter det kritiske tidspunktet vil man ikke kunne snu utviklingen, det vil ikke være militært fornuftig å bli stående hvis Shushi/Stepanakert skulle enten falle eller bli uholdbart å holde i møte med aserbajdsjanerne. Da er det eneste som kan snu situasjonen, et russisk direkteangrep på Aserbajdsjan. Og Putin må bryte helt med Erdogan.

Varulv2478

Innlegg: 14667
Varulv2478
17.10.20 17:36

Det er sinnssykt. Minst et femti nylige offentliggjorde opptak vist at armenerne har mistet 500 drepte og skadede under droneflyangrep som nå angripe alt og enhver fra S-300 og Smerch til sovende soldater uten den minste motstand i de siste 24 timer. Uten at det er gjort noe for å stanse vanviddet! Armenske nyhetsmedier og andre formidler nå løgn på løpende bånd samtidig som soldater slaktes som lam under droneflyangrepene. Og her har det israelske folket det direkte ansvaret fordi Netanyahu har levert mye nytt i trass mot Gantz - slik at nye hundrer nå kan sendes ut. Armenerne kan ikke bli stående uten beskyttelse, det eneste man oppnår er å ødelegge sine styrkene.

Nå vil armenerne angripe tyrkiske baser (og israelske fasiliteter) i Aserbajdsjan for å stoppe droneflystyrkene fra å massakrere de armenske militærstyrkene som nå trolig har 1,500 drepte og 6,000 skadde, samt mistet over halvparten av alle kjøretøyer og artillerienheter etter tre uker. Et tap på over 7,000 til 8,000 er simpelt for mye; nå er det sikkert at NKR-militæret nå er mer eller mindre tilintetgjort ettersom det opprinnelig besto av 9,000 heltidssoldater og 9,000 reservister. Selv ikke Armenia kan motstå slakteriet. Hva de trenger er russisk assistanse med nye SAM våpen og presisjonsvåpenmidler mot baser i Aserbajdsjan.

For hvis ikke - må Nagorno-Karabakh evakueres. Og hva om aserbajdsjanerne skulle invadere Armenia, kommer Russland til å gripe inn? Mange i Jerevan og verden rundt er i ferd med å tro Putin har forrådt det armenske folket. Men da kommer Armenia til å bryte med Russland, og for store deler av det politiske etablissementet i Moskva kommer det til å bli et meget stort sjokk fordi det gamle vennskapet vil forsvinne.

Krigen kan ikke stoppes. Det eneste som nå kan berge situasjonen er om Iran og Russland går inn og knuse det aserbajdsjanske militæret samt fjerne Alijev fra makten. Iran har innsett at de kan ikke la Alijev-regimet være i fred nå som de ser at Netanyahu har mye større makt enn trodde, og for Putin er det i ferd med å bli et så stort prestisjenederlag at det kan sette hans liv på spill i verste fall.

Jeg fatter ikke det.

JRza

Innlegg: 15536
JRza
17.10.20 18:02
Varulv2478: Iran

Det ser ut til at azerbaijaneren Khamenei vil holde Iran "nøytral". Hans talsmenn og rådgivere gir støtte til "Azerbaijan", i det minste diplomatisk. Nå har Iran advart "Azerbaijan" (og Armenia) for 6. gang etter at nye raketter traff iransk territorium. For en gjeng impotente anti-iranere som styrer landet. 

norball

Innlegg: 4659
norball
17.10.20 18:13

Jeg har slitt litt med å forstå denne sterke alliansen mellom Tel Aviv og Istanbul. 

Varulv2478

Innlegg: 14667
Varulv2478
17.10.20 18:18
JRza: Det ser ut til at azerbaijaneren Khamenei vil holde Iran "nøytral". Hans talsmenn og rådgivere gir støtte til "Azerbaijan", i det minste diplomatisk. Nå har Iran advart "Azerbaijan" (og Armenia) for 6. gang etter at nye raketter traff iransk territorium. For en gjeng impotente anti-iranere som styrer landet.

Egentlig er han ikke gitt mye valg med tanke på den amerikanske krigstrusselen og hodepinen omkring Putins pålitelighet, hans strategi er å holde ut til etter presidentvalget og dette har fulgt til at Iran har retirert siden mars/april 2020 og etterlatt seg et tomrom også i Aserbajdsjan som tyrkerne var raskt med å fylle ut i Nord-Irak, Syria, Levanten og Libya. Hans regimes eksistensberettigelse er truet, og man kan dermed ikke annet enn å være på defensiven. De vil bare går inn om Putin også gjør det. Men militæroffiserer på den andre siden av grensen har observert et fryktelig blodbad; de ser hvordan hele Fuzuli-fronten utslettes - der skal opptil 500 ha blitt drept og skadet ut av trolig 2,500 til 3,000 - og de ser begynnende tegn på ukontrollert retrett. For dem er det for sent å gripe inn for å stoppe krigen.

En russisk militærøvelse hendt på Kaspihavet, men dette ignoreres i Baku og bare vekker mer bitende kritikk i Moskva, da det var ansett for å være meningsløse gest. Så lenge Putin ikke vil mobilisere Sør-Russland fronten eller sende omfattende militærassistanse til Armenia kan Alijev bare ignorere enhver fra nord mens Erdogan ventet på muligheten om å hevne ydmykelsen han var utsatt for i mars 2020 (da sviktet USA ham etter å ha ført ham bak lyset i januar-februar, så Putin kjeftet ham ut og påført ham en ydmykende "avtale" som i dag er verdiløst).

Det merkes at Putin er blitt veldig irriterende - "være forsiktig med hva du ønsker deg, du kan få det". S-400 brukes nå mot ham fordi testavfyringsoperasjonen som forresten avslørt at tyrkerne har 400 km 40N6E missiler som kan når Krim-halvøya, fant sted på Sinope av alle steder. Det nærmeste i hele tyrkerkysten mot Krim-halvøya.

Erdogan har dyttet Putin vekk fra seg i voksende selvtillit som bare stiger for hver gang russeren trakk seg helt siden sjokket den 28. februar da tyrkeren så russeren rygget for ham.

Om en uke eller mindre kan aserbajdsjanerne reise sitt flagg over Shushi og deretter begynne å sprenge ned alle kirker og bygninger etter armenerne.

Erdogan har blitt Russlands farligste fiende.

Vattnissen

Innlegg: 3566
Vattnissen
17.10.20 18:33

Ypperlig for våpenprodusenten Israel som får teste ut sine nye våpen i stor skala. 

JRza

Innlegg: 15536
JRza
17.10.20 18:55
Varulv2478: eksistensberettigelse

Joda, og de tenker nok at tyrkia og "Azerbaijan" har fått bygget opp en quisling-styrke/femtekolonne av hjernevaskede azerier i Iran som virkelig tror de er tyrkere. Nå blir det bråk uansett hva regimet velger å gjøre. Denne tyrkfiseringen av ekte Azerbaijan kommer til å føre til en balkanisering av Iran. Heldigvis er de fleste azeriere i Iran klar over sin etniske bakgrunn og ikke så lettlurte som disse "grå ulvevalpene". 

PRC_PDRA

Innlegg: 8446
PRC_PDRA
17.10.20 19:28

Foreløpig holder teorien min, der Russland lar Armenia bli dengt hardt og godt, slik at Russland etterhvert kan komme og "hjelpe til" når Armenia er helt desperate, slik at Putin kan si: "Se, du trenger Russland og russiske baser i Armenia". 

Nagorno-K er dog ikke Armenia, og verbalt sett sitter Russland "fast" i argumentet sitt i forhold til Syria og til dels Libya, og det er at de bare må la Azeriene angripe Nagorno-K. Nagorno-K er knapt nok anerkjent av noen som er seriøse, selv om Armenia tydeligvis bruker Nagorno-K som buffer. 

Hvis man skal prøve å tenke ut hvordan Putin tenker (selv om det ikke er smart), så kan en prøve seg med en spekulasjon.  

Azeriene taper også menn og materiell selv om de har overtaket akkurat nå. Sånn sett blir det lettere for Putin å eventuelt sette Azeriene på plass når Armenia har fått skamjuling og er desperat, samtidig som arsenalet og tilgjengelige menn hos Azeriene er blitt redusert betydelig. 

Azeriene får ikke erstattet like raskt det de taper, selv om Armenia har fått en del juling. 

Problemet her er selvsagt at man skal helst IKKE vente og se på at en av dine CSTO-allierte som du har baser hos får skamjuling. Å ha ødelagte allierte eller en rekke "vrakpant områder" som jeg kaller det (økonomisk belastende og ødelagte områder) setter ikke Russland i noe bedre posisjon. 

Men hvem vet hvordan hodet til Putin tenker, så er det mulig at han selv synes at det er bra at både Armenia er jult opp, så jule opp Azeriene selv - og resultatet blir at begge land (Armenia og Azeriene) er jult opp og svekket, men baksiden er at det vil oppstå enda mer hat og motvilje mot Russland, i begge land - den ene (Armenia) som blir sur for at de ikke fikk hjelp raskt nok, mens Azeriene blir sure for at de ble satt på plass. 

Det er en veldig vanskelig situasjon for Russland, de sliter nå over hele fjøla og spesielt dette som jeg har nevnt i forhold til Hviterussland og andre steder. En økonomi i resesjon og ellers en fortsatt meget ensrettet og korrupt økonomi.

Så er det 17 dager igjen til sirkus-showet i oligarkiet USA, så det er kanskje mulig at Putin venter på resultatet fra selveste showet. 

Dette er uansett en dårlig strategi, men det er mulig at Putin tenker slik - nemlig at han synes at det er "bra" for Russland at både Armenia, Nagorno-K og Azeriene denger hverandre hardt, men i utgangspunktet er det aldri bra å se på når dine allierte går ned i "vrakpant" kategorien. Det innebærer bare at Armenia går i resesjon, får store økonomiske utgifter og har ellers mindre penger til å eventuelt kjøpe russiske våpen i fremtiden. 

Dessuten har Putin satt seg fast i Syria på en måte, nemlig det at hvis han angriper Azeriene pga Nagorno-K, så gir det andre vestlige land og Israel et signal at de kan begynne å ta ut Assad igjen om noen få år. 

Uansett, det er ingen fare for at Armenia skal "slutte å eksistere" - de er fortsatt CSTO-medlem selv om Putin er nok sur pga den såkalte revolusjonen for et par år siden, men det er godt mulig at Nagorno-K vil slutte å eksistere i dagens form som et "selvstyrt område", men det vet vi ikke ennå. 

Men som sagt, en må ikke glemme Hviterussland. Putin har nok problemer og stress der og prøver å holde stand i de siste restene av det russiske "skjoldet" mot NATO og sånn sett er Hviterussland viktigere enn Armenia siden det er fare for at Hviterussland "ryker" ut av Russland sine hender, mens Armenia er såpass små og fattige at de må lene seg mot Russland selv om de sikkert har begynt å hate Putin nå, men det er uansett ikke noe poeng for Armenia å tro at USA og NATO skal ta Russland sin plass i Armenia når den samme USA er klar til å selge minst 100 stykker F-35 kampfly til Erdogan om Erdogan bare lover å slutte å kjøpe flere russiske våpen og selger S-400 videre til USA. 

(Innlegget ble redigert 17.10.20 19:39)

Varulv2478

Innlegg: 14667
Varulv2478
17.10.20 20:39
PRC_PDRA: Foreløpig holder teorien min, der Russland lar Armenia bli dengt hardt og godt, slik at Russland etterhvert kan komme og "hjelpe til" når Armenia er helt desperate, slik at Putin kan si: "Se, du trenger Russland og russiske baser i Armenia".

Det er for sent. Putin tenker ikke langsiktig, Armenia vil gå ut av CSTO så snart de får garantier fra mer pålitelige alliansemakter - etter Trump vil demokratene kommer til makten. De vil bruke fire år for å rydde opp og reformere USA, men de vil ikke unnslå seg fra å stoppe Erdogan og tar innsvingen på Russland i det samme slaget - om Armenia og Georgia går inn i NATO eller blir assosierte medlemmer av NATO, vil russerne mister Kaukasus. Folk i Kaukasus har meget lang huskommelse, de vil ikke glemme.

Så når en ny president vil overta fra januar 2025 - vil det bli svingninger i gang som kan returnere freden til Europa, hvor Russland må slutte fred med Vesten for å komme ut fra "The Putin Folly"-situasjonen som har blitt skapt.

Du forlater ikke dine allierte. Det bare ikke gjøres som med Kina og Nord-Korea, USA og Taiwan som overalt, hvis man skulle ha høy troverdighet og kunne garantere egne makt som innflytelse. Derfor var 28. februar da Putin forrådt sine allierte og tillatt ukontrollert slakting av flere tusen soldater, så spesielt; han hadde sviktet - Erdogan tross sin forræderske natur visst bedre. Det er hvorfor Putin nå sliter meget sterkt, han har utspilt seg selv og har nå få fremtidsmuligheter.

USA vil ikke selge F-35 fly uten kongressgodkjennelse så snart galskapsregimet i Washington tar slutt, og Erdogan er meget dypt upopulært i kongressen.

Varulv2478

Innlegg: 14667
Varulv2478
17.10.20 20:59

Nå prøver armenerne som er blitt veldig desperat, med å erklære at det skal bli våpenstillstand fra midnatt til 18. oktober, etter en "enighet" med aserbajdsjanerne. Da hadde det hendt flere aserbajdsjanske angrep inn i Armenia hvor de har tatt ut flere SAM baser og er i ferd med å åpne luftrommet mellom Aserbajdsjan og Tyrkia. Russerne reagert så langt ikke på dette.

Tror ikke det vil virker. Krigen har gått meget bra for Alijev som bare trenger mer tid på seg; han har trolig nå mistet færre menn enn motparten og har ikke fått omfattende materiell ødeleggelse slik at militærvesenet mer eller mindre er intakt mens NKR-hæren er tilintetgjort og bare den armenske hærens ekspedisjonsstyrkene er tilbake.

Armenerne vet de har tapt, krigen er ennå ikke avgjort - men om tre til fire dager, om de ikke er i stand til å holde stand langs regionalvegen fra Hadrut/Fuzuli, vil de miste halvparten av Nagorno-Karabakh, de har allerede mistet en femtedel av hele landet man hadde under kontroll i september 2020.

Armenerne realisere nå at ingen av hva de gjør virker, og at deres avskrekkingsstrategi har feilet helt fordi man kan ikke garantere annet enn sin egne stat - Nagorno-Karabakh falt dermed utenfor. De hadde vært for opptatt av makro krigsplanlegging med vekt på russisk assistanse som utebli pga. Putin - ikke mikro krigsplanlegging med dronefly og SOF styrker. De har kommet med omfattende innrømmelser, men Alijev vil ikke akseptere annet enn fullstendig utslettelse av Nagorno-Karabakh.

Nå vil man få se om det bare er narrespill fra aserbajdsjanerne som forrige gang ettersom de har "akseptert" våpenstillstand etter en kort, men meget intenst telefonsamtale med Lavrov på direkte.

(Innlegget ble redigert 17.10.20 21:03)

Langveg

Innlegg: 17028
Langveg
17.10.20 21:16

Våpenkvile er no godteken på ny av båe partar frå midnatt. All røynsle syner at det tek tid før våpenkviler vert effektive. No har dei hatt ei veke på seg, så denne gongen held det nok. Før eller seinare vert det vel tingingar i meir iternasjonal regi, men å få ei varig løysing på konflikten tek nok tid. 

Varulv2478

Innlegg: 14667
Varulv2478
17.10.20 23:31

Aserbajdsjanerne vil ikke respektere våpenstillstanden. De ment det er bare en humanitær våpenhvile for å sanke inn de døde og utveksle fanger, og har aktuelt nektet å stoppe kamphandlingene.

Mye tyder på at armenerne har evakuerte store deler av Søndre Aserbajdsjan fordi armenske styrker er ikke lenge sett langs grenseelven, og aserbajdsjanske kolonner er kommet fram til Araz demningsinnsjøen - selv om det pågikk kamper dypere inn på landet. Trolig vil armenerne oppgi hele Zangilan-distriktet, dermed kan aserbajdsjanerne "befri" tre aserbajdsjanske distrikter som var okkupert siden 1994 - Zangilan, Jabrayil og Fuzuli. Usikkert om det samme vil skje Kashatagh-provinsen ettersom Lachin-korridoren er for viktig militært og politisk sett.

Men våpenleveransene gjennom Iran har nå blitt autorisert - så Armenia er ikke lenge avskåret fra å få hjelp. Muligens fordi man i Teheran hadde kommet til sans og samling, og at Putin har nådde grensen bokstavelig talt.

Trolig er armenerne villig til å oppgi all aserbajdsjansk territorium med unntak av Lachin-korridoren og kanskje Kalbajar-distriktet mot et halt på stridighetene. For Alijev vil det være en stor vinning fordi Søndre Aserbajdsjan tross alt var den meste verdifulle delen av de okkuperte landene. Disse mellom Murov-fjellet og Lachin-fjellovergangen var tynt befolket og karrig fra gammelt av. Men dessverre ser det ut at det eneste som opptok Alijev er ødeleggelsen av Nagorno-Karabakh, han vil ikke stoppe offensiven og vil sannsynlig ikke respektere den "midtetidige" våpenhvilen som kan utløpe av seg selv.

Russerne må sette seg i respekt og slette ut skampletten fra 28. februar, men tror ikke dette kommer til å skje så lenge Putin sitter med makten.

Bollins

Innlegg: 62
Bollins
18.10.20 08:53
Varulv2478: Russerne må sette seg i respekt og slette ut skampletten fra 28. februar, men tror ikke dette kommer til å skje så lenge Putin sitter med makten.

Tusen takk for alle de gode oppdateringene som du kommer med, fra denne konflikten.

Jeg må være ærlig og innrømme at jeg ikke vet hva som skjedde 28. februar, som referer mye til. Har du en kort oppsummering eller en lenke?

Varulv2478

Innlegg: 14667
Varulv2478
18.10.20 12:30
Bollins: Jeg må være ærlig og innrømme at jeg ikke vet hva som skjedde 28. februar, som referer mye til. Har du en kort oppsummering eller en lenke?

28. februar var tidspunktet da en rekke angrep på tyrkiske soldater som hadde uten tillatelse tatt seg inn i Syria langt utover rammene man hadde vært enig om, hevnes med droneflyangrep rettet mot de allierte bakkestyrkene og deretter flyangrep på syriske fly. Det hadde vært mindre angrep før, men i 28. februar hadde Putin og Erdogan kommet på kollisjonskurs. Man vet at de to var i kontakt. Så hendt det som rystet hele verden og sjokkerte Erdogan som utvilsomt hadde regnet med at russerne vil beskytte sine allierte; Putin rygget og tillatt tyrkerne slakte sine allierte fra Syria, Irak, Libanon og sist Iran. Russerne stoppet all aktivitet og erklært en "våpenstillstand" uten å informere de andre og dermed med viten lot dem i stikken.

Det var først i midten av mars vanviddet tok slutt da Rouhani oppringt Putin og gjort det klart at Iran vil gå til krig mot Tyrkia fordi iranske styrker hadde blitt angrepet, og fordi de allierte var i ferd med å miste alt som var vunnet, og endog tape krigen. Det var først da russerne begynte å reagere. Mye tyder på at Erdogan ville ha stoppet fordi ved 28. februar hadde han innsett at han var ført bak lyset av Trump-administrasjonen og var i realiteten alene - så Putin gjorde en fatal feil. Det var først etter Rouhani tok kontakt med Putin dette var innsett, og man begynte å sette hardt mot hardt. Erdogan ble ydmyket ved å måtte reise til Moskva for å hindre russiske gjengjeldelser.

Men for sent. Hva som var tenkt å være et samarbeid hvor de allierte skulle ta M5-vegen mellom Hama og Aleppo og eventuelt omgjør Idlib til et "reservat" under russisk-tyrkisk samarbeid så Astanaplanen kan iverksettes, hadde blitt ødelagt av amerikansk manipulering av Erdogan, Erdogans forræderske natur og Putins feighet. Siden den gang hadde den tyrkiske kontrollen blitt en regelrett okkupasjon, og Putins oppskrift på "fryste konflikter" har blitt snudde til en fare for de russiske interessene.

Og for Russland ble 28. februar et skamplett da man svikte sine allierte og unnlot å gripe inn så lenge som mulig, at man bare var dager fra et militært sammenbrudd som ville ha sett tapet av alt som var vunnet på ett år, ja endog hele Syria.

Siden den gang - spesielt etter Libya da Haftar opplevd å bli sviktet av russerne som var tatt i en hemmelig avtale med tyrkerne som bare endt opp med å bli brutt da Erdogan prøvd å ta Sirte - har tilliten mot Russland falt jevnt og tutt. Så meget, at USA med den psykopatiske presidenten som angripe sine forbilder om de viser tegn på svakhet, opptrådt ekstreme provoserende i august-oktober og New START-samtalene har blitt en øvelse i nedrakking på russerne som opplever at amerikanerne ser ned på dem som bløffmakere og mindreverdige. Likedan overalt; Putin har tapt altfor mye og ofret altfor mye av Russlands prestisje med det som var hans tredje største feil.

For det finnes tre feil; det første var å skape et splitt-og-hersk innblandingspolicy i Ukraina allerede i 2004, det andre var å inngå en allianse med Erdogan (muligens etter å ha advart ham mot kuppsforberedelsene) i sommeren 2016, det tredje var å gi etter og setter Russlands troverdighet på spill.

Putin er ikke en krigspresident.

Varulv2478

Innlegg: 14667
Varulv2478
18.10.20 12:40
Varulv2478: Aserbajdsjanerne vil ikke respektere våpenstillstanden

Som forutsagt. Aserbajdsjanerne fortsetter sine angrepene i de aktive frontavsnittene selv om det har blitt et halt på angrepene på byene for øyeblikket. Armenerne hadde kunne bevise dette fordi en ny offensiv hadde startet om daggry mens det ennå var mørkt, ved byen Fuzuli for å sikre de nordre omegnområdene.

Men i det minst har Putin gitt etter for det voldsomme presset og begynt å sende våpen og annet gjennom Iran snarest mulig, ikke minst etter FN-våpenblokaden ble opphevet den 18. oktober.

Armenske flystyrker kan ha blitt satt inn i kampene fordi det var flere ubekreftede erklæringer på aserbajdsjansk side om å ha skutt ned Su-25 fly 17. og 18. oktober over Søndre Aserbajdsjan.

Garindan

Innlegg: 7809
Garindan
18.10.20 17:35

Og ellers i Norge så er det armenernes angrep på sivile mål det blir fokusert på, både fra lamestream media og tyrkiske sosiale medier. Av det kan vi se at vesten med Nato og USA står på Tyrkia og Azerbajdsjan sin side. Dette er klassisk "manufacture of consent". Som vanlig er det ingen som skriker opp når kristne blir utsatt for etnisk rensing og folkemord.

Varulv2478

Innlegg: 14667
Varulv2478
19.10.20 11:21

Aserbajdsjanerne kan ha gjort en strategisk gest for å avlede armenerne fordi det er sett at de har stoppet angrepene videre fra Fuzuli/Hadrut mot befestede forsvarerne man overlot til droneflyene, og istedenfor flytter sin schwerpunkt mot sør, samtidig som aserbajdsjanske dronefly flyr inn i Sør-Armenia hvor de tok ut SAM-baser og logistiske sentre. De er i full gang med å flytte flere artilleribataljoner langs grenseelven mens SOF styrker avansert kjapt dypere inn i landet. De har allerede tatt seg fram til Hovuslu og Tumas og trolig sikret Tumas-fjellet.

Armenerne har trukket seg ut av Zangilan-distriktet, men så langt ser det ut at de holder stand i Qubadli-distriktet hvor de har mange veger inn i Armenia og flere høytliggende fjell ved Qubadli - dessuten blir dalen fra sør avskåret av armensk territorium slik at aserbajdsjanske styrker må krysse armensk jord mot Lachin-korridoren. Det var dette som sikret seieren i 1993. Men; bombeoffensiven inn i Armenia som Putin nektet å reagere på - kan være en indikasjon på at Alijev er villig til å invadere Armenia for å eliminere Lachin-korridoren som vil bli sårbar for hans artilleri beskyttet av Tumas-fjellet.

Lachin-korridoren fra et militært perspektiv er det viktigste objektet å ødelegge for å vinne seg hele Nagorno-Karabakh, enten for å lette byrdene på sine styrkene i Søndre Nagorno-Karabakh eller å tvinge armenerne til å evakuere hele republikken som trolig har nå bare 40,000 sivilister tilbake. Om Alijev vil invadere Armenia, må han angripe og ta byen Kapan for å åpne opp landet og dermed lenker Nakhchivan-enklaven med Aserbajdsjan - og dermed åpne opp for en tyrkisk marsj fram til Baku. Trolig vil ikke Alijev går så langt, men for hver dag som går uten russisk inngrep vil det bli mer troverdige. Og det har vist seg at aserbajdsjanerne hadde bestukket mediekanaler, partiledere og politikerne i Vesten fra å ta affære - dels hjulpet av Komisk Ali-propagandamaskineriet i Jerevan som har svekket armenernes troverdighet lik ille som Komisk Ali gjorde i 2003.

Men dette ligger langt inn i fremtiden ettersom man må først flytte logistikken framover for en invasjon, i første omgang vil man sette Lachin-korridoren under angrep.

Om aserbajdsjanerne skulle ta seg opp på fjellene for å når Shushi, burde det huskes at det vil være i nakne fjellsletter, grussletter og bratte som ufremkommelig terreng - Google Map viser mange fjelloverganger og veger, men også at disse ligger meget utsatt på 2 km høyde. ATGM vil være mord i slike omgivelser, men det samme kan også sies om dronefly som TB2. Det er dessuten ikke mulig å følge etter soldatene med logistisk støtte - først må landsbyene Sirik og Dolanlar tars for å åpne opp fjellene mot Tug-fjellet i øst og mot Big Kirs-fjellet i nord. Fra det siste fjellet kan man se ned på Shushi og Stepanakert.  

Så Alijev enten bare ønske å sikre Søndre Aserbajdsjan eller å fortsette offensiven som må dermed skjer i to retninger; den ene ved å invadere/innlemme Armenia, den andre ved å rykke oppe i fjellene på kanten av vinteren - begge alternativer er svært risikofylt, men ikke mindre enn å fortsette langs regionalvegen mot Shushi.

En interessant artikkel om det russiske SAM-forsvarets utilstrekkeligheter i dagens moderne krigføring med dronefly på russisk:

https://vpk.name/news/144518_borba_nad_perednim_kraem__chast_i.html

Ifølge den russiske militæreksperten hadde armenerne tatt i bruk utdatert doktrine knyttet til taktisk SAM gjennom kortavstandsvåpensystemer som allikevel hadde sin verdi (som USA oppdaget under Irakinvasjonen - hadde Saddam TB2 fly den gang, ville tusener ha blitt massakrert) som integrerte deler av et mobilt og offensivt våpenkorps ute på feltet, ment mot angrepsfly som NATO satset meget på i 1950-1980 (dette sluttet i A-10 "Thunderbolt") - som egentlig ikke er egnet for defensive oppdrag i fikserte posisjoner, posisjonsforsvar tradisjonelt er overlatt til større SAM. Allerede i 1970 innså man at missilvåpenteknologi hadde gått så langt, at et helikopter kan hovere på randsonen og plukke ut mål - akkurat som TB2 gjør i dag - uten å bli effektivt engasjert av taktisk SAM.

Dette var sovjeterne raskt med å realisere, og hadde utover 1970- og 1980-tallene valgt å skape mellomavstandsvåpensystemer ikke bare for å erstatte eldre systemer, men også for å gi taktisk SAM ekstra kapasitet - men det betyr i virkeligheten bare at man skapt et lag i det lagdelte luftvernsforsvaret, og mens taktisk SAM kunne ha stor reaksjonsevne var regionale og strategisk SAM betydelig langt mer tregere. Dette fulgt dermed til Buk og Tor, hvor man vil integrere alt og enhver etter prinsippet om "Alt-Eller-Ingenting", som i tur fulgt til Pantsir - og denne oppskriften vist seg å være en suksess i 1990-2018. Uheldigvis gjør dette våpensystemene mer komplisert, vanskeligere å integrere og kostbare - fordi de kan ikke operere selvstendig i tråd med sovjetisk/russisk doktrine. Noe som vist seg fatalt for hender på dårlige trente og lite organiserte militærstyrker.

NATO har ikke dette problemet, de meste avanserte SAM systemer som NASAMS som vil ikke ha problemer med å plukke ut TB2 ved å ha dobbelt så lang avstand som russisk SAM og ved å være selvoperativt med aktivradarsøkning, er i virkeligheten basert på størst mulig overlevelse gjennom spredning fremfor "alt-eller-ingenting" ved å ha enhver på bare et kjøretøy. Det er fordi NATO ikke har treghetsproblemer med sine SAM systemer. TB2 er sterkt synlig på radarskjermen - men over Nagorno-Karabakh kom de ut for taktisk SAM som ikke er effektiv på mer enn 8 km hold. Og eldre større SAM er bare simpelt for treg.

https://foreignpolicy.com/2020/10/15/drones-tanks-obsolete-nagorno-karabakh-azerbaijan-armenia/

"Trening, Terreng, Taktikk".

Tre viktige nøkkelord som illustrerer hvordan krigen foregår.

Fra Fuzuli var det oppdaget at intakte ammunisjonsdepoter, stridsvogner og kjøretøyer som militære fasiliteter var ikke engangs ødelagt - i Norge er det en streng regel som håndheves med stor brutalitet, om å ikke overlate noe som helst under en invasjon. Dette viser at armenerne hadde dårlig trening, dårlig ledelse og mangel på disiplin. Man vet fra opptak etter flere angrep som var meiet ned, at taktiske dyktighet er en ikke-ting hos begge parter, slik at hundrevis massakreres ved å være galt deployert med feil taktikk. Terrenget betyr ikke bare at man kanaliseres inn i drepersoner motbakkes som mellom fjellsider, men også at luftherredømme vil være spesielt drepende ettersom man ikke kan bevege seg fritt. Begge sider blir stasjonært - det er hvordan tyrkisktrente SOF-styrker kunne ha stor suksess, deres mobilitet var mye større. Og hvorfor droneflyene kunne massakrere så mange som mulig...

Langveg

Innlegg: 17028
Langveg
19.10.20 13:26

Den armenske presidenten seier Armenia ikkje er imot sjølvstende for Nagorno-Karabakh, men då må ein først nå fram til tingingar mellom partane. Går ein mot ei løysing med ein uavhengig ministat med normale relasjonar til så vel Armenia som Azerbaidzjan? 

Plutonium

Innlegg: 2935
Plutonium
19.10.20 13:30
Varulv2478: Lachin-korridoren fra et militært perspektiv er det viktigste objektet å ødelegge for å vinne seg hele Nagorno-Karabakh, enten for å lette byrdene på sine styrkene i Søndre Nagorno-Karabakh eller å tvinge armenerne til å evakuere hele republikken som trolig har nå bare 40,000 sivilister tilbake. Om Alijev vil invadere Armenia, må han angripe og ta byen Kapan for å åpne opp landet og dermed lenker Nakhchivan-enklaven med Aserbajdsjan - og dermed åpne opp for en tyrkisk marsj fram til Baku. Trolig vil ikke Alijev går så langt, men for hver dag som går uten russisk inngrep vil det bli mer troverdige. Og det har vist seg at aserbajdsjanerne hadde bestukket mediekanaler, partiledere og politikerne i Vesten fra å ta affære - dels hjulpet av Komisk Ali-propagandamaskineriet i Jerevan som har svekket armenernes troverdighet lik ille som Komisk Ali gjorde i 2003.

Vil bare minne om at Rep. Azerbajdsjan er en av de absolutte verstingene på kloden når det gjelder pressefrihet og fengsling av journalister. Internasjonale medier er i praksis utestengt fra landet, og det er full statlig kontroll på landets medier.

På Reportere uten grenser (Reporters sans frontières) sin pressefrihetsindeks (2020) ligger Aserbaidsjan på plass 168 av 180, slått av fyrtårn som Egypt, Somalia, Irak og Sudan. Hvis man regner landet til Europa (ref Eurovision) er det absolutt bunnotering, og et stykke opp til Hviterussland... Det sier litt om nivået.

I 2015 hadde landet det høyeste antallet fengslede journalister i hele Europa OG Asia ifølge CPJ. (merk: før kuppforsøket i Tyrkia.) Det var da også det 5. verste landet i verden i forhold til sensur, verre enn Kina og Iran! 

Det står ikke bare dårlig til, det er helt i verstingklassen i verden.

For ikke å glemme Safarov saken, hvor en offiser var i Ungarn for å delta på et av NATOs "Partnerskap for fred" programmer, men myrdet en sovende armensk løytnant med en øks, og prøvde også å drepe en annen armener. I retten sier han:

I regret that I hadn't killed any Armenian before this. The army sent me to this training and here I learnt that two Armenians were taking the same course with us. I must say that hatred against Armenians grew inside me. In the beginning we were greeting each other, or rather they said "hi" to me but I didn't respond. The reason why I committed the murder was that they passed by and smiled in our face. At that moment I decided to kill them, i.e. to saw their heads off.

Han ble dømt til livstid (30 år) i Ungarn. Både den aseriske forsvareren og media i hjemlandet kjørte på med victim-blaming og hevdet at armenerne ble drept fordi de hadde vanæret flagget deres. Safarov ble i aserisk media fremstilt som en helt og et forbilde. Safarov selv har bare sagt at han drepte dem fordi de var armenere. Etter å ha sonet 8 år av straffen ble han utlevert til Aserbajdsjan i 2012. Ungarn hevdet å ha fått garantier om at han ville sone resten av straffen, men Safarov ble umiddelbart benådet av president Aliyev. Han ble forfremmet til major, fikk gratis bolig av staten, og kompensert med 8 års lønn. 

Som alle kjenner til benekter tyrkere fortsatt folkemordet på armenere som foregikk under og etter 1. verdenskrig, med over en million ofre. Da er det ekstra oppsiktsvekkende at Aserbajdsjan og Tyrkia velger å bruke nettopp ordet folkemord på en massakre som skjedde i Khojaly i 1992. Det er altså ikke folkemord når tyrkere dreper en million armenere, men når armenere dreper noen hundre azerier så er det altså "folkemord".

Poenget med alt dette er at man ikke kan stole på noe som helst som kommer fra aserbajdsjansk media eller president Aliyev (II). Og som Varulv påpeker har armenernes propagandabruk i denne krigen også gått over i det "komiske".

Det er også for å vise at det finnes rett og slett ingen mulighet for at Karabakh-armenerne kan leve i fred dersom de blir innlemmet i Aserbajdsjan. Hatstemningen som er pisket opp mot armenerne gjør dette umulig.

Plutonium

Innlegg: 2935
Plutonium
19.10.20 14:17
Langveg: Den armenske presidenten seier Armenia ikkje er imot sjølvstende for Nagorno-Karabakh, men då må ein først nå fram til tingingar mellom partane. Går ein mot ei løysing med ein uavhengig ministat med normale relasjonar til så vel Armenia som Azerbaidzjan?

Det er egentlig den eneste løsningen. Uavhengig ministat, à la Kosovo. Verdenssamfunnet har ikke godtatt anneksjoner og større grenseendringer siden 1948, så det vil neppe aksepteres å innlemme Nagorno Karabkah i Armenia heller.

Det eneste realistiske alternativet til et uavhengig "Artsagh" er militær seier til Aserbajdsjan med påfølgende etnisk rensing. Åpenbart et ekstremt dårlig alternativ for armenerne, også fordi de da mister sin "buffer", og kan regne med at neste konflikt vil handle om selve republikken Armenia. Det er ikke lenger et alternativ å fortsette som "autonom" enklave som i Sovjet, ref. forrige innlegg.

Det er ikke mulig å få fred mellom disse to landene uten at begge to må gi noe og gi slipp på noe. Armenerne har siden 1994 okkupert aserbajdsjanske områder som ligger som spøkelsesbyer i landskapet. De har ikke ville gi slipp på disse, hvor nesten en halv million aserbajdsjanere ble fordrevet. Noe som ikke nevnes like ofte er at hovedstaden Baku ble tømt for sine kvart million armenere (80-tallet) etter den etniske volden, og pogromen i 1990. Så det går begge veier. Aserbajdsjan må få tilbake disse byene (Fuzuli er tatt med makt), men armenerne må få styre seg selv i sine tradisjonelle områder.

Stormaktene må involvere seg tungt dersom dette skal skje. I deres fravær fyller Erdogan tomrommet, og han er 110% på den ene siden. Tiden da dette var Russlands bakgård er forbi. Russland må få med seg de andre i Minsk-gruppen, USA og Frankrike, og det må legges troverdig press på begge partene. En måte å få med seg Tyrkia på kan muligens være å lokke med en løsning på problemet med Nord-Kypros. Russerne er ikke de eneste som møter seg selv i døra i forhold til tidligere argumentasjon. Mens russerne møter seg selv i døra i forhold til å insistere på territoriell integritet, gjør Tyrkia i praksis det samme de kritiserer Armenia for, bare at de gjør det på Kypros.

Dersom det eneste som oppnås er en våpenhvile er det bare et tidsspørsmål før den ene parten igjen føler seg sterk nok til å vinne militært.

nometalhorse

Innlegg: 18470
nometalhorse
19.10.20 15:30

Det er skremmende å se videobildene fra angrep med disse forholdsvis enkle og billige dronene på Armenske stillinger. 

Disse dronene er av typen Tyrkiske Bayraktar TB2 og Israeliske Harops, og TB2 benytter seg av precision-guided MAM-L(Smart Micro Munitions). Harops dronene er vel det vi kan kalle selvmordsdroner som går etter aktive radarer på f.eks luftvernsystemer.

Vil tippe at de som kan levere effektivt luftvern som kan ta ut denne typen droner vil selge som varmt brød fremover, og da tenker jeg ikke bare på de involverte i denne krigen.

Varulv2478

Innlegg: 14667
Varulv2478
19.10.20 16:48
nometalhorse: Vil tippe at de som kan levere effektivt luftvern som kan ta ut denne typen droner vil selge som varmt brød fremover, og da tenker jeg ikke bare på de involverte i denne krigen.

For Norges del må vi umiddelbart sende inn en ordre på minst 12 til 24 NASAMS 3 mobile missilluftvernsvåpensystemer med omlagt 350 til 500 AMRAAM missiler i første omgang for å beskytte de norske styrkene under invasjonsforsvaret. Vi har ikke engangs taktisk SAM i Norge hvor NASAMS brukes for posisjonsforsvar av baser og flyplasser. Ett er sikkert; Kongsberggruppen kan regner med mange svære ordrer i den nære fremtiden. Sverige har allerede et egne SAM system, RBS 23 BAMSE som aktuelt er skreddersydd for å ta ut TB2 fordi svenskene har randsoneforsvarskapasitet i dette systemet - på 7 til 15 km, akkurat der TB2 opererer. Men BAMSE må oppgraderes for å kunne tiltrekke seg nye kunder.

Varulv2478

Innlegg: 14667
Varulv2478
19.10.20 17:05
Plutonium: Det er egentlig den eneste løsningen.

En "Kosovo-løsning" har vært fornektet av russerne - noe som lagt et dempe på de armensk-aserbajdsjanske samtalene i det forrige tiåret, ennå er det presist hva armenerne hele tiden hevder er det eneste troverdige alternativet med tanke på det sterke armenerhatet i Aserbajdsjan og Tyrkia. Det er mulig at dette kan presse seg fram i slutten, for nå har russerne mistet all tålmodighet - Lavrov skal ha mistet det helt under sine kontaktene med Baku og Jerevan, og Putin har egenrådig om ettermiddag den 19. oktober innkalt Alijev og Pasjinjan til et toppmøte i Moskva.

Dette er trolig "siste sjanse" for russerne om de ønsker å stoppe krigen og tvinge fram en fredsløsning på bordet hvor armenerne kan beskyttes med fredsbevarende styrker i Nagorno-Karabakh. Mot dette kan Pasjinjan gi avkall på all aserbajdsjansk territorium mot demilitarisering og internasjonal/armensk kontroll over Lachin-korridoren. Om Alijev skulle nekte, må russerne dermed intervenere - en diplomatisk kampanje gjennom involvering av flere stater trenger TID, dette har armenerne ikke, ettersom forsvaret i Nagorno-Karabakh er i fare om å kollapse.

710 innrømte døde, trolig halvparten av totaltapet, og så mye som 5,000 skadede - MAM-L raketter er så småkalibrerte at de skader langt flere - slik at man kan i verste fall regner med 7,000 til 8,000 drepte, skadede, savnede og kampudyktige menn - i realiteten betyr at Nagorno-Karabakh Republikkhæren er mer eller mindre tilintetgjort, de har mistet to tredjedeler av artilleriet og halvparten av alle stridsvogner de har hatt, hele luftforsvaret er forsvunnet, og deres ammunisjon- og våpendepoter desimeres med LORA og EXTRA raketter guidet inn av TB2 dronefly som forbli usårbart. Dessuten er hele luftvernsforsvaret i Søndre Armenia nå slått ut, og det sendes inn An-2T fjernstyrte fly fra nord for å kartlegge luftvernsforsvaret i sentrale Armenia.

Armenia har løpt tørt; det er ikke mer tid. Krigen må opphøre så snart som mulig fordi den ene parten er på tampen av å vinne en avgjørende militær seier. Armenernes flanke vest for Hadrut er i luften bokstavelig talt, og deres senter er ikke utbygd for et effektiv forsvar langs regionalvegen til Shushi. Om aserbajdsjanerne kan se ned på Shushi - er krigen avgjort med tapet av Nagorno-Karabakh.

Dette vet alle.

Varulv2478

Innlegg: 14667
Varulv2478
19.10.20 17:26
Varulv2478: Putin har egenrådig om ettermiddag den 19. oktober innkalt Alijev og Pasjinjan til et toppmøte i Moskva.

Det hendt kort etter en transportflyflåte var sendt til Mozdok i Nord-Ossetia deriblant flere spesialfly som kunne sees i flytrafikken og man vet at Kaspiflotiljen etter militærøvelsen er fremdeles i full beredskap - dette er tydelige advarselstegn mot Baku. Alijev i første omgang vil akseptere invitasjonen, men uttrykt det ganske vagt i sammenligning med Pasjinjan som er desperat etter våpenopphør nå som han får inn våpenleveranser - som dessverre kan ikke deployeres på feltet på en god stund. Uansett er det klart; russerne har fått nok.

Og det er mulig at Alijev realisere at han ikke kan regner med hjelp fordi hans militære rådgiverne vil være raskt med å påpeke at med to tredjedeler av militæret på feltet og samtidige reservestyrker innkalt, betyr det at om det kom et russisk angrep vil det tilintetgjøre forsvaret på meget kort tid. Dessuten er man blitt noe betenkt; Erdogan hisser opp på nytt til konflikt med Hellas (Macron var stoppet av forræderen Merkel som må arresteres for pasifistisk høyforræderi mot den europeiske freden!) og har begynte å bryte med Russland over Syria hvor tyrkiske observasjonsposter langs M-5 brytes ned og evakueres som krigsforberedelse. Krigen mot Armenia har bundet ned de aserbajdsjanske styrkene i større grad enn tidlig, og Iran har åpnet opp for våpenleveranser på nytt (kanskje de vil først ha "toll" fra Putin) til Armenia.

Georgia er under sterk vestlig press om å stoppe overflygningene til Baku, og mye tyder på at de vil gi etter. Dessuten hadde forbruket vært mye høyere enn beregnet for tiden, de er nå gått tom for An-2T fjernstyrte fly som det nå er mindre enn et dusin tilbake av, og de har mistet for mange selvmordsdroner - trolig to hundre til tre hundre - og de har blitt sparsomt med LORA/EXTRA våpen som deretter reserveres for strategiske krigsvitale mål. Alt som vil gjenstår er midlene for en konservativ krig uten dronefly og presisjonsvåpenmidler.

Så skjebnetimen er kommet. Vil Alijev slutte eller ikke?

Garindan

Innlegg: 7809
Garindan
19.10.20 17:58
Varulv2478: og Putin har egenrådig om ettermiddag den 19. oktober innkalt Alijev og Pasjinjan til et toppmøte i Moskva.

Alijev er vel egentlig bare en tyrkisk marionett, og ingenting vil skje. Om man virkelig vil få til noe må man prate med Erdogan. Lik det eller ei. Erdogan er sjefen i dette spillet.

Varulv2478

Innlegg: 14667
Varulv2478
19.10.20 18:04
Garindan: Alijev er vel egentlig bare en tyrkisk marionett, og ingenting vil skje. Om man virkelig vil få til noe må man prate med Erdogan. Lik det eller ei. Erdogan er sjefen i dette spillet.

Det vil ikke Putin aksepterer. Det er hvorfor han har stoppet de russisk-tyrkiske fellespatruljene i Syria og stoppet all forsyningsleveranser til observasjonsbasene i Syria; Putin er i ferd med å sette seg i revers til pre-2016 tilstanden. Han har begynte å vie mer oppmerksomhet mot Hellas/Kypros i det siste, og skal ha avbrutt de fleste russisk-tyrkiske kontaktene innenfor det militære.

Man vet at Putin hadde blitt veldig irritert over Erdogan.

Varulv2478

Innlegg: 14667
Varulv2478
19.10.20 18:43

Erdogan forbereder seg på storkrig gjennom "tusen kutt"-metoden ved å angripe på så mange fronter som mulig. Mot Egypt i Libya. Mot Syria/Iran. Mot Russland. Mot EU/US gjennom Hellas/Kypros. Det er så mange diskre tegn på krigsforberedelser på tre kontinenter at det er helt utrolig.

Tyrkiske styrker settes i forberedelse i Tripolitania for en offensiv mot Sirte. Likedan i Idlib for en offensiv mot Saraqib og Morek. I Kypros hadde et nylig valg avslørt at tyrkerne har tilsidesatt tyrkiskkypriotene, det er frykt for krig etter en fredsenighet var brutt. I Hellas er det nå meget høy krigsfrykt fordi de oppdager krigsforberedelser på vestkysten mot Egeerhavet, store styrker deployeres i Thrakia og mot en fjerntliggende øy i sørøst.

Dette hendt etter Merkel saboterte EUs anstrengelsene om å stoppe Tyrkia, noe som fulgt til et meget surt fransk-tysk forhold som ikke har vært ille på meget lenge, og at Hellas føler seg så forrådt, at de har reist piggtråd og sementmur på strendene på sine øyene og sin grense. Pompeo har brutt med Trump mens sistnevnt var syk, og inntatt en aggressiv holdning mot Tyrkia - nå presser han veldig hardt for å sette Tyrkia under et sanksjonsregime, støttet av hele kongressen inkludert alle senatorene i senatet. Putin har opplevd krenkelser på krenkelser, og da våpenstillstanden gikk i vasket natten til 18. oktober, var det "en strek for mye" på sanden for russerne. Nå har han reverserte mye av sin politikk med Erdogan, ved å blokkere OP-basene langs M-5 vegen man hadde latt være i fred i et håp om politisk løsning, har han gått fra Astanaplanen.

Erdogan har lagt seg ut med alle, selv i Iran er man ikke lite betenkelig, ved å føre en så opportunistisk og uforutsigbar aggressiv utenrikspolitikk på minste motstands veg i de siste årene fram til nå. Men han vet tiden er ved å løpe ut; Tyrkia har vært under diplomatisk isolasjon i lang tid - Trump er på vei ut, Putin har kommet til sans og samling (håper jeg), EU har blitt mer og mer fiendtligstemt med klar unntak av Merkel som er ved å bli alene i Berlin, og gulfaraberne har startet en arabisk mobilisering mot Tyrkia og Qatar. Blokaden mot Tyrkia utvides nå til alle land som er i nære relasjoner med Saudi-Arabia og UAE, og Algerie/Tunisia er under kraftig press om å kutte ut Tyrkia. Den gulfarabisk-israelske tilnærmingen var et varsel om at Tyrkia er kommet på feil side i maktspillet.

Så skjebnetimen er ikke bare om Alijev…

(Innlegget ble redigert 19.10.20 18:43)

Lightning

Innlegg: 12378
Lightning
19.10.20 19:12
Varulv2478: Dette hendt etter Merkel saboterte EUs anstrengelsene om å stoppe Tyrkia, noe som fulgt til et meget surt fransk-tysk forhold som ikke har vært ille på meget lenge, o

Merkels sabotering henger sikkert sammen med en "høyrøstet", i hovedsak Erdogan-vennlig tyrkisk minoritet på 3-4 millioner i Tyskland.

https://www.dw.com/en/turks-in-germany-praise-our-leader-after-two-thirds-vote-for-erdogan/a-44378286

Varulv2478

Innlegg: 14667
Varulv2478
19.10.20 23:44

ENDELIG har man fått det første dokumenterte nedskutte TB2-droneflyet under krigen. Fra en ukjent lokalitet ble et dels knust søkehode som er ganske solid, funnet og vist fram - dette tyder på at armenerne omsider har skutt ned et TB2-fly. Forhåpentligvis med et Buk-M1-2 man vet var deployert mellom Lachin og Shushi, minst to var flyttet dit. Aktuelt har ikke aserbajdsjanerne vært i stand til å ta ut disse SAM systemer tross erklæringer, for det var sett at dronefly oftest ikke vist seg i luftrommet over Shushi i den siste uken.

Det er oppdaget at noen av An-2T fjernstyrte fly var sendt akkurat til dette området med påmonterte bomber, noe som er nytt - hvilken ment at enten hadde man altfor få fly tilbake, eller så ville man ikke risikere egne dronefly mot sensitive lokaliteter. Selvmordsdroner kan ikke komme så langt, og de har vist seg å være sårbar mot avanserte MANPADS for hender på forvarslede skyttere, om de klarer å trosse jammingen fra støysendere.

Iran har offentliggjort et opptak som viser at de har satt Su-24 flåten i operativ tilstand på nytt (åpenbart med russisk assistanse) og at de har fått moderne utstyr ment for antiradarkrigføring man vet Iran ikke hadde for ett år siden. Opptaket var ikke bare rettet mot USA.  

Nedskytningen kan være en "game changer". Produksjonen av TB2 har blitt satt på hold da Canada og andre land i NATO enten gjennom offisiell inngrep eller på privat initiativ stoppet all delvareproduksjon til Tyrkia som egentlig hadde en ordre på 137 dronefly - fra Syria (7) og Libya (Over 20) vet man at trolig 30 dronefly hadde gått tapt, så det er trolig "bare" 70 til 80 tilbake av de armerte TB2. Erdogan hadde nemlig vært så ivrig etter å vinne ordrer at reserveopsjonen for militæret gikk til Qatar, Ukraina - og dermed kan man ikke erstatte det tapte på kort tid. Trolig har Tyrkia ved å ha 24 TB2 i Aserbajdsjan, blitt skikkelig uttynnet for tiden. Det som er mest kostbart og tidskrevende er det elektroniske utstyret, en må regne med byggetid på mellom 6 mnd. og 1 år ettersom man vil ha høy teknisk pålitelighet. Det var først i 2017/18 TB2 kom i ordinær produksjon.

Hvis armenerne kan skyte ned flere TB2 dronefly, vil de endelig være i stand til å stanse den aserbajdsjanske offensiven.

Dessuten har russerne nå et legitimt grunnlag for å angripe Aserbajdsjan fordi det har nå vært et dusin angrep mot det armenske luftvernforsvaret i selve Armenia hvor de har rammet minst tre SAM-baser og skadet/ødelagt et halv dusin S-300 batterier, av dette minst to TEL kjøretøyer. Dermed kan Putin erklære at CSTO Artikkel 5 vil tre i kraft om Alijev skulle nekte å bøye seg...

(Innlegget ble redigert 19.10.20 23:58)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg