Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Armenia vs "Azerbaijan"

NYTT TEMA
PRC_PDRA

Innlegg: 8524
PRC_PDRA
21.10.20 23:02
Varulv2478: Dette er kulturell folkemord

Armenia sine venner og "brødre" (ekstreme serbere = Cetnik) prøvde seg på å utslette alle uskyldige bosniere på 90-tallet og Cetniks ble belønnet med Republikken Srpska, så det er ikke rart at Azeriene er litt sure for at Armenia også ble belønnet med å ta mer enn det de skulle ha på tidlig 90-tallet. 

Det hadde også vært fullt forståelig om Moldova blir lei av Transnistria, men nå har verken Moldova eller Georgia kapasitet til å ta tilbake Transnistria, Sør-Ossetia eller Abkhazia, men dette er områder som Moldova og Georgia burde hatt under sin kontroll. 

Det er på tide at du skjønner at Armenia ikke er noe uskyldig lam - de har ingen problemer med å heie på folkemord andre steder så lenge det utføres av de korrekt-identifiserte "brødrene" deres. 

Du kan være sikker på at armenere har ingen problemer med å spy ut pro-Cetnik galla hvis du hadde spurt dem angående det spørsmålet. 

Og som jeg har sagt, og fikk rett, Armenia sin eksistens er ikke truet noe sted selv om Armenia har tapt mye materiell. Så får vi se om Nagorno-K området blir tatt av Azeriene og det har de rett på å ta tilbake - iallfall store deler av N-K, men samtidig bør det kunne garanteres for rettigheter for andre minoriteter i området. 

N-K er fortsatt ikke i nærheten av å falle, slik du gir inntrykket av. Vi har mye tekst her i tråden, men veldig lite kart. Det er litt uvant med tanke på tidligere konflikter der man hadde mange oppdaterte kart å forholde seg til. 

Men prøv å finne noen kart og se hva Azeriene kontrollerer i N-K nå, og det er fortsatt ekstremt mye som de må ta tilbake, noe som er et veldig stort spm tegn om Azeriene i det hele tatt greier å gjøre. 

 

Varulv2478

Innlegg: 14894
Varulv2478
21.10.20 23:27
PRC_PDRA: Armenia sine venner og "brødre" (ekstreme serbere = Cetnik) prøvde seg på å utslette alle uskyldige bosniere på 90-tallet og Cetniks ble belønnet med Republikken Srpska

Det var IKKE kulturell folkemord i Bosnia Hercegovina hvor armenske frivillige deltok i frivilligkorps ettersom bosniere, serberne og kroatene delt den samme kultur og bakgrunn, det som hendt var istedenfor identitetsutslettelse for å bruke mot bosniernes historiske og religiøs bakgrunn - og der var kroatene langt mer aktiv enn serberne. Kroatene og de armenske frivillige mislikt hverandre meget sterkt den gang. Da armenerne okkuperte store deler av Aserbajdsjan, lot de alt bare forfaller fremfor å ødelegge enhver spor, og har ikke gjort likedan i Nagorno-Karabakh, spesielt i den historiske byen Shushi.

Du har tydeligvis aldri satt seg inn i emnet omkring armenerhatet som er veldig sterk i Aserbajdsjan, og Alijev har aldri noensinne ønsket å ha minoritetsrettigheter for armenerne i kontrast til de andre - og HRW som Amnesty har oppdaget en generell dårlig minoritetspolitikk i Aserbajdsjan. Om Alijev anerkjenner Nagorno-Karabakh som en politisk og kulturell enhet og deretter vil gi armenerne særrettigheter som med samene i Norge, ville han hadde kunne komme meget langt. Men dette så ikke armenerne noe tegn på i mange år, de blir konstant minnet av hatforbrytelser som Alijev oppmuntret fram.

Og du har ikke forstått krigens natur; terrenget restriktere den militære operasjonen uansett om man er forsvareren eller angriperen, ved at man bindes ned i posisjonell krigføring uten å kunne bevege seg utenom kommunikasjoner, stillingene og basene - dermed er luftherredømmet svært viktig. Med droneflyene har aserbajdsjanerne nøytralisert luftvernsparaplyen og dermed kunne operere relativt fritt med presisjonsvåpen og sensorteknologi som tillatt guide av større presisjonsvåpen som LORA og EXTRA. Dermed blir de befestede stillingene med bunkre, standplasser, deployeringsveger og annet en dødsfelle så lenge man ikke kan stoppe droneflyene. Hundrevis av bilvrak er spredt langs vegene man simpelt ikke kan kjøre utenom. På et kupert og mer åpent terreng som for eksempel Vestfold vil man kunne ha minst hundre ganger mer bevegelsesfrihet enn i et karrig, bratt og ufremkommelig terreng som mer minner om Møre og Romsdal med fjordene utskiftet med jord. Bevegelsesfrihet betyr økt trygghet i møte med fiendtlig luftmakt, noe som har vært forstått i mange konflikter som ISIS i Syria og Taliban i Afghanistan (der holder de seg unna ekstrem fjellterreng!)

Nagorno-Karabakh har ikke mange strategiske viktige kommunikasjoner på innsiden, kun to hovedruter, tre større fjellpass og et halvt dusin regionale veger, i et tynt befolket og lite kulturelt bearbeidet landskap. Dette begrenser angriperens opsjoner, men forvansker forsvarerens innsats - i den forrige krigen var armenerne veldig heldig ved at man hadde krig i bare ett helt år, da nyttåret mot 1994 kom var krigen avgjort etter bare ett og et halvt år, (stridighetene var småskala fram til våren-sommeren 1992) da man hadde kunne frarøve aserbajdsjanerne luftherredømmet ved å bruke MANPADS og taktisk SAM mot transporthelikoptre og fly - aserbajdsjanerne mistet et par dusin fly og helikoptre, de fleste i året 1993. Armenerne vant ved å ha luftherredømme.

Nå er det omvendt.

(Innlegget ble redigert 21.10.20 23:32)

PRC_PDRA

Innlegg: 8524
PRC_PDRA
21.10.20 23:55
Varulv2478: et var IKKE kulturell folkemord i Bosnia Hercegovina hvor armenske frivillige deltok i frivilligkorps ettersom bosniere, serberne og kroatene delt den samme kultur og bakgrunn, det som hendt var istedenfor identitetsutslettelse for å bruke mot bosniernes historiske og religiøs bakgrunn - og der var kroatene langt mer aktiv enn serberne. Kroatene og de armenske frivillige mislikt hverandre meget sterkt den gang. Da armenerne okkuperte store deler av Aserbajdsjan, lot de alt bare forfaller fremfor å ødelegge enhver spor, og har ikke gjort likedan i Nagorno-Karabakh, spesielt i den historiske byen Shushi. Du har tydeligvis aldri satt seg inn i emnet omkring armenerhatet som er veldig sterk i Aserbajdsjan, og Alijev har aldri noensinne ønsket å ha minoritetsrettigheter for armenerne i kontrast til de andre - og HRW som Amnesty har oppdaget en generell dårlig minoritetspolitikk i Aserbajdsjan. Om Alijev anerkjenner Nagorno-Karabakh som en politisk og kulturell enhet og deretter vil gi armenerne særrettigheter som med samene i Norge, ville han hadde kunne komme meget langt. Men dette så ikke armenerne noe tegn på i mange år, de blir konstant minnet av hatforbrytelser som Alijev oppmuntret fram. Og du har ikke forstått krigens natur; terrenget restriktere den militære operasjonen uansett om man er forsvareren eller angriperen, ved at man bindes ned i posisjonell krigføring uten å kunne bevege seg utenom kommunikasjoner, stillingene og basene - dermed er luftherredømmet svært viktig. Med droneflyene har aserbajdsjanerne nøytralisert luftvernsparaplyen og dermed kunne operere relativt fritt med presisjonsvåpen og sensorteknologi som tillatt guide av større presisjonsvåpen som LORA og EXTRA. Dermed blir de befestede stillingene med bunkre, standplasser, deployeringsveger og annet en dødsfelle så lenge man ikke kan stoppe droneflyene. Hundrevis av bilvrak er spredt langs vegene man simpelt ikke kan kjøre utenom. På et kupert og mer åpent terreng som for eksempel Vestfold vil man kunne ha minst hundre ganger mer bevegelsesfrihet enn i et karrig, bratt og ufremkommelig terreng som mer minner om Møre og Romsdal med fjordene utskiftet med jord. Bevegelsesfrihet betyr økt trygghet i møte med fiendtlig luftmakt, noe som har vært forstått i mange konflikter som ISIS i Syria og Taliban i Afghanistan (der holder de seg unna ekstrem fjellterreng!) Nagorno-Karabakh har ikke mange strategi

Det spiller ingen rolle hva du kaller det - det var Cetnik sine forsøk på å utrydde alt som heter bosnjakker. Det er bare fakta og jeg kan trygt si at jeg vet mer enn deg rundt Balkan. 

Hvis du føler for det, prøv gjerne å skrive på bosnisk, serbisk eller kroatisk, så skal vi se hvem av oss to som kan disse språkene bedre grammatisk sett - du eller jeg. Jeg har studert selv ganske mye fra Balkan som hobby og kona mi er derifra.

Jeg er fullt klar over Azeriene sitt hat. Mitt poeng er at Armenere har ingen problemer med å heie selv på hat ovenfor andre, så lenge deres egne Armenia-allierte står for det hatet. 

Igjen, N-K er ikke i nærheten av å falle ennå. Slik du fremstiller det, så skulle man trodd at N-K ble tatt i forrige uke omtrent. 

Som jeg sa, Putin har begynt å bevege på seg så smått og det ble riktig at Armenia sin eksistens skulle bli sikret - akkurat slik jeg påpekte for ca ei uke siden. 

Nå er spm bare om N-K blir tatt, men det er ingenting som tyder på at den vil bli det denne uka eller neste uke for den slags skyld. 

 

Varulv2478

Innlegg: 14894
Varulv2478
22.10.20 07:25
PRC_PDRA: Det spiller ingen rolle hva du kaller det - det var Cetnik sine forsøk på å utrydde alt som heter bosnjakker. Det er bare fakta og jeg kan trygt si at jeg vet mer enn deg rundt Balkan.

Ikke gjør deg dummere, enhver med innsikt i Balkan vil bare ristet i deres hoder av dette innlegget. Husk at du snakker freidig mot en ekspert på Jugoslavia gjennom tjue års deltagelse i VGD som enhver debattant kan finne ut på egne hånd.

10 % av Nagorno-Karabakh er tatt, sammen med 70 % av den okkuperte Søndre Aserbajdsjan som utgjør to tredjedeler av det okkuperte landet omkring Nagorno-Karabakh, som aktuelt har større territoriumsstørrelse enn det armenske landet. To opptak har vist at aserbajdsjanerne er mindre enn 7 km fra grensen mot Armenia langs grensen og er mindre enn 5-6 km fra Khojavend/Martuni, begge sider viser ikke hvor frontene går - men alt tyder på at armenerne lyver langt mer enn aserbajdsjanerne.

Forsvaret er som med Aleppo; et eggeskall som kan knekkes for å komme raskt inn på innsiden og uthulte det fra senteret. Nagorno-Karabakh er mye mindre enn det som vises på kartet, lik stor som Vestfold i Norge.

PRC_PDRA

Innlegg: 8524
PRC_PDRA
22.10.20 13:58
Varulv2478: kke gjør deg dummere, enhver med innsikt i Balkan vil bare ristet i deres hoder av dette innlegget. Husk at du snakker freidig mot en ekspert på Jugoslavia gjennom tjue års deltagelse i VGD som enhver debattant kan finne ut på egne hånd.

Ikke få meg til å le. Som sagt, kommunikasjon på de tre språkene fra Ex-SFSJ. Anytime, om du tar utfordringen, så skal vi se hvem som kan mer om denne konflikten og hvem som leser også kilder på lokale språk og ikke bare på engelsk. Jeg har lært disse språkene og historien de siste årene nettopp pga det som er min kone idag. 

Jeg trenger ikke dra frem dine sitater der der påpeker selv at serbere (Cetniks) var morderiske - dette vet alle som følger med. Målet var å utslette alle bosnjakker og kroatene fra Bosnia og innlemme hele BiH sammen med den serbisk-kontrollerte Republikken Krajina i Kroatia. 

Hvis du benekter dette, så viser det at du overhodet ikke vet noe som helst om denne konflikten i utgangspunktet. 

Bare fordi du tar frem statistikken til Oryx på Twitter gjør deg heller ikke til ekspert. Det er faktisk han som er ekspert som følger med på alle disse tingene. 

Alle som ellers kjenner til ståa på "bakken" i Ex-SFRJ vet veldig godt (jeg lurer på om du vet dette) at Cetnik-tilhengere likte å kalle bosnjakker for "Jebene Turke", oversatt til "jævla tyrkere", mens kroatene ble betegnet som "Svabe" (tyskere). 

Cetnik-tilhengere mente at "tyrkere og tyskere" måtte tas, og utryddes. Det er en grunn til at Bosnia er et av de landene som har flest mennesker som har måttet flykte for livet med tanke på prosentmessig andel mennesker som bor i diaspora. Bosnjakkene har også tapt flest sivile ofre. Dette vet alle som følger med. 

Ja, 10%, la oss si til og med 15% av Nagorno-K er tatt, men det er fortsatt en del som eventuelt skal tas. Denne fremgangen Azeriene har hatt, kan også utslettes fullstendig av Putin i løpet av 2 til 3 dager. 

Derfor er det egentlig helt avgjørende hva Putin bestemmer seg for å gjøre og IKKE om Azeriene tar enda en landsby, for Putin kan reversere dette veldig raskt. Dermed så er det opp til Putin hva ståa blir i Nagorno-K - om Putin tillater at Alijev skal ta hele Nagorno-K. 

Men du har krisemaksimert helt vilt i forhold til Armenia sin eksistens og omtrent erklært at Armenia kommer til å bli angrepet langt inn i Yerevan og utslettet fra kartet. Det har jeg sagt at det ikke kommer til å skje, og minnet deg på at Armenia er et CSTO-medlem med russiske baser i Armenia og Russland har også atomvåpen.

Tyrkia og Azeriene derimot, har IKKE atomvåpen.

Ikke at Russland trenger å bruke atomvåpen for å gi juling til de Azeri-styrkene som har rykket frem den siste tiden. 

Det er også et viktig spørsmål hva Iran eventuelt bestemmer seg for å gjøre, for Iran har heller ikke interesse av at Azeriene skal kontrollere alt de ønsker, slik at Azeriene etterhvert retter det de har i arsenalet mot Iran. 

Senest idag, har til og med Alijev gjentatt at målet hans er å ta Nagorno-K, men å invadere Armenia kommer han absolutt ikke til å gjøre, med mindre Alijev har lyst å dø innen 2 dager senere. 

Derfor bør man slutte å snakke om Armenia sin eksistens her i tråden, for Armenia sin eksistens er ikke truet. 

Krigen dreier seg om Nagorno-K, så får vi se om eller når N-K blir tatt, men som vi ser, så har Nagorno-K hatt et seigt forsvar til tross for at Azeriene har hatt assistanse fra både Tyrkia og til dels fra Israel.

Men jeg gjentar igjen - hva eller hvem Nagorno-K ender opp hos, til slutt, er egentlig opp til hva Putin mener er akseptabelt. Alt det Azeriene har tatt så langt, kan reverseres enkelt innen 2 til 3 dager av Putin. 

 

(Innlegget ble redigert 22.10.20 14:02)

Varulv2478

Innlegg: 14894
Varulv2478
22.10.20 14:16

Bare tull fra dem som vanlig, som slett ikke har dyptgående innsikt eller langvarig erfaring i basere seg på; jeg husket fremdeles dagen da helikopteret var skutt ned i 1991. Kulturell folkemord er forskjellig fra folkemord ved at man går inn for å slette ut sporene - i de jugoslaviske krigene er det sett at bare kroatene i Bosnia og serberne i Kosovo gikk inn i en slik retning under krigsårene. De armenske frivillige som deltok på serbisk side, var bare en av meget mange grupperinger av utlendinger som deltok under stridighetene, de fleste som leiesoldater - ment du at Storbritannia er lik skyldig som Armenia, om man skal følge opp dine argumentene?!!

Følg med på det som skjer. Alijev er i "Stepanakert or Bust" og vil ikke la seg stoppes.

PRC_PDRA

Innlegg: 8524
PRC_PDRA
22.10.20 14:22
Varulv2478: , som slett ikke har dyptgående innsikt eller langvarig erfaring i basere seg på; jeg husket fremdeles dagen da helikopteret var skutt ned i 1991. Kulturell folkemord er forskjellig fra folkemord ved at man går inn for å slette ut sporene - i

Javisst, er sikker på at ofrene av alle massakrene utført av Cetnik-ekstremistene (startet med Bijeljina massakren) tar en debatt med deg angående semantikken og diverse orduttrykk, mens de holder på å bli utryddet. 

Jeg lurer på om du er helt i vater den siste tiden. Like før du sier nå: Samo Sloga Srbina Spasava, i jos stavis kokardu na glavu i uniformu, så har vi det :-) Rene eksperten. 

Så du sitter og mener at Alijev skal hele veien til Yerevan altså?

 

phonics

Innlegg: 519
phonics
22.10.20 14:23

Varulv med all respekt til deg men Serbere drev med kulturell folkemord I Kosovo og ikke bare.

Nå vet man at hele gamle byer fra den Ylliria og Dardania er blit destruert fra chetniker.

(Innlegget ble redigert 22.10.20 14:32)

Varulv2478

Innlegg: 14894
Varulv2478
22.10.20 15:02

Situasjonen har nå forverret seg for forsvaret av Nagorno-Karabakh, de aserbajdsjanske styrkene har kommet fram til det meget viktige strategiske stedet Gulabird i den øvre delen av Voghji-elvedalen fordi fremstøtet fra Jabrayil har åpenbart brutt gjennom på Djamalfjellovergangen og tatt seg inn i Safian-regionen slik at de true armenernes venstre flanke i Gulabird. Armenerne i sosiale medier hadde fornektet at de har mistet Søndre Aserbajdsjan, og hadde betvilte et opptak fra Bala Soltanli. Som forutsagt; aserbajdsjanerne presset ut armenerne og forseglet Qubadly-området for å åpne opp elvedalen ettersom de hadde for lengst tatt Tumas-fjellet. Et nytt opptak 22. oktober viser en aserbajdsjansk kolonne i Gulabird.

Det ment aserbajdsjanerne har nådde fjellpasset ved Gazidere-høydedraget og er bare 10 km fra selve Lachin-korridoren som nå kan settes under artilleriild. Russiske styrker er utplassert for å hindre aserbajdsjansk aggresjon inn i Armenia, men de vil sannsynlig ikke gripe inn om aserbajdsjanerne skulle fortsette fra Gulabird og Djamalfjellovergangen. For armenerne ser ikke ut til å ha innsett at det vanskelige terrenget i virkeligheten skjuler mange fjellveger - som fulgt til tapet av Hadrut. De aserbajdsjanske SOF-styrker har sappøravdelinger som kan hugge ut nye veger. En nordmann kan se på Google Maps for å realisere at dette er fremkommelig. Om SOF-styrkene kan ta byen Deyhan og deretter åpne opp vegen fra sør langs elven, kan de dermed se ned på byen Lachin - og når Big Kars-fjellet.

Dermed vil man ha muligheten til å kutte over den viktigste forsyningslinjen mellom Armenia og Nagorno-Karabakh.

I øst virker det som at fremstøtet mot Zoravan fra Fuzuli kan ha åpnet opp et område på sørsiden av Uryandag-fjellet - akkurat der finner man kulturlandskap med mye åkerland og solid grunn i et lite kuperte terreng. I vintertid ville dette området ha vært ufremkommelig, men i det tørre og varme høstværet betyr det at man kan omgå forsvaret av fjellpasset omkring regionalvegen til Qirmizi Bazar, ved å tynne ut og deretter overstrekke forsvaret under konstant luftangrep. Hvis Dag-fjellet med dens omgivelser skulle går tapt - må armenerne oppgi Tug/Tugdag-fjellet ettersom de vil bare ha en forbindelsesveg tilbake. Det grønne Qarabag-naturreservatet er 100 % ufremkommelig.

Gjennom Zoravan kan man komme ned på byen Khojavend/Martuni uten å måtte forsere fjellene til vest og til øst, og dermed åpne opp den søndre delen av sentralfronten. Så vil man ha det andre vinteråpne fjellpasset under kontroll. Og deretter kan man avansere mot Agdam som ligger 26 km vekk, ved å rulle opp forsvarsstillingene.

Utfallet er gitt; armenernes forsvar har nå kollapset. Tre fjerdedeler av Nagorno-Karabakh er nemlig ubefolkede og ukultiverte land, den siste fjerdedelen er egentlig ikke annet enn fjelldaler og platådaler. Man hadde muligheten om å snu krigen, men nå er det snart helt umulig.

I mellomtiden har Russland stilt et ultimatum ovenfor Georgia om å åpne opp luftrommet eller tar konsekvenser, samtidige som transportfly flyr til Jerevan hvor minst 15 MiG-29 fly er satt i beredskap og man vet at teaterstrategiske kontingenter - som kan ha atomvåpen med seg - har blitt utplassert i Armenia. Aktuelt, det er et atomvåpendepot i nærheten av Jerevan som mottiltak mot NATOs atomvåpendepotet i Incirlik flybase, Tyrkia. Taktiske atomvåpen.

Satellittbilder viser at tyrkerne så ut til å ta forholdsregler, de har spredt ut TB2-droneflyflåten som nå kan være fordelt på tre til fire flybaser - deriblant Yevlakh flybase hvor alle An-2T flyene var lagret før krigen.

Russland har diplomatisk sett sagt; F*** *** til Tyrkia - for de har utelukket alle tredjeparter som bare har aksept fra den ene av de to krigførende parter.

Varulv2478

Innlegg: 14894
Varulv2478
22.10.20 15:13
phonics: Nå vet man at hele gamle byer fra den Ylliria og Dardania er blit destruert fra chetniker.

Mesteparten av ødeleggelsene i 1991-1995 hendt i krigstid og som ledd i krigshandlinger, det var aktuelt ikke så mange eksempler på systematisk ødeleggelse av kulturminner selv da serberne og kroatene okkuperte territorier som rommet opptil 2 million "uønskede" innbyggerne - det hendt i ettertiden som da serberne revet ned moskeer og ødela mye på det som kontrolleres, under påskudd om at krigsrelative hendelser hadde skapt ugjenopprettlige tilstander. Dermed kom slike handlinger ut som "avbrekk" fra normen i krigsårene som ødeleggelsen av biblioteksamlingen i Sarajevo - kroatene hadde stått for mer ødeleggelse simpelt fordi de var ikke så opptatt med å krige, som da Mostarbroen ble ødelagt. Man var mer opptatt av befolkning enn kultur i et felleskulturelt land der alle snakker samme språk, har samme mentalitet og samme samfunnsmodell - hvor man deles etter identitet basert på trostilhørighet.

Kulturell ødeleggelse var i Jugoslavia mer et fredsfenomen enn hva man vet, og dette tok slutt for omtrent 15 år siden da Kroatia og Serbia fikk moderate makthavere samtidig som kosovoalbanerne tvinges til å la serbiske kulturminner være i ferd. Dette skyldes massiv press fra FN og EU gjennom krigsforbryterdomstolen som gjør forsøk på rasering av kulturminner og historiemanipulering illegalt. Tyrkia har så langt ikke blitt satt under det samme presset i det respekt.

Varulv2478

Innlegg: 14894
Varulv2478
22.10.20 15:18
PRC_PDRA: Javisst, er sikker på at ofrene av alle massakrene utført av Cetnik-ekstremistene (startet med Bijeljina massakren) tar en debatt med deg angående semantikken og diverse orduttrykk, mens de holder på å bli utryddet.
Jeg lurer på om du er helt i vater den siste tiden. Like før du sier nå: Samo Sloga Srbina Spasava, i jos stavis kokardu na glavu i uniformu, så har vi det :-) Rene eksperten.
Så du sitter og mener at Alijev skal hele veien til Yerevan altså?

Barnslig. Som vanlig. Disse "Cetnik" fornorskes som tsjetniker i norske publikasjoner.

Varulv2478

Innlegg: 14894
Varulv2478
22.10.20 16:01

Om avansementet fortsetter bare ti kilometer til fra den nåværende frontlinjen, vil de ha over en tredjedel av den armenskkontrollerte delen av Aserbajdsjan med og omkring Nagorno-Karabakh.

Trolig er 15 % av selve Nagorno-Karabakh tatt allerede nå. Aserbajdsjanerne er i Lachin-distriktet og er ved å ta en tredjedel av den befolkede delen av Khojavend-distriktet - det er bare to distrikter til; Khojaly-distriktet omkring Stepanakert og Shushi-distriktet. Disse to distrikter er de eneste som har normaliserte samfunnstilstand, ettersom de to nordøstre distriktene er uttømt (Agdam, Tartar) og de to vestre distrikter (Kalbajar, Lachin) er ødemark som har vært helt utilgjengelig pga. Murov-fjellene i nord og Karabakh-fjellene i nordøst. Hele Søndre Aserbajdsjan består av fire distrikter som nå er tilbake under aserbajdsjansk kontroll - der bodde 250,000 ved året 1991.

Etter norsk standard er Nagorno-Karabakh tynt befolket med bare 146,000 innbyggerne ved år 2019 når man tar inn alle ti distrikter som til sammen utgjør en fjerdedel av Aserbajdsjan, og de fleste holdt til bare i de midte distriktene med utstrekkinger ut til Agdam og Khojavend i øst og Lachin i vest. Det er trolig nå bare 50,000 til 70,000 tilbake i Nagorno-Karabakh. I 1994 mistet armenerne nemlig 25 % av den opprinnelige Nagorno-Karabakh, så tapet på 10 til 15 % i dag er ikke lite.

Å, forresten; ingen vil fordømme gjenerobringen av okkuperte aserbajdsjansk land som det tross alt var et internasjonalt krav siden 2005 (da begynte man å glemme redslene fra 1988), men det kan stille seg annerledes om Nagorno-Karabakh erobres med etterfølgende etniske rensning og kulturell folkemord.

(Innlegget ble redigert 22.10.20 16:07)

Varulv2478

Innlegg: 14894
Varulv2478
22.10.20 16:04

Jeg kan høre krigstrommene i det fjerne fra den kalde Moskva...

https://twitter.com/Archer83Able/status/1319276095045136386

Varulv2478

Innlegg: 14894
Varulv2478
22.10.20 17:17

https://twitter.com/GeromanAT/status/1319278158395273218

" - If ARM can't hold the outer ring - the game is basically over - "

Går Lachin-korridoren tapt, må Shushi/Stepanakert evakueres til den nordre forbindelsesvegen fra Heydali til Vardenis. Da er det ikke noe vits i forsvaret av Nagorno-Karabakh. Det er ikke lite sjokkerende at aserbajdsjanerne kunne avansere så raskt og sikre sine flankene så godt at de kunne når Lachin-distriktet, det ser ut at motangrepet 19. oktober hadde utløst et moralsk kollaps blant de armenske soldatene i Søndre Aserbajdsjan. For det er sett at bare eldre opptak luftes av armenske soldater på armenske medier om disse ikke kommer fra mer stabile fronter.

Ved Hadrut-Fuzuli merkes det at armenerne er ført mot sammenbruddets rand, det blir bare verre nå som det tunge artilleriet forflyttes fra nord til flybasen ved Fuzuli hvor de han hamre ned på stillingene som er svakt utbygd, det finnes ikke et permanent forsvarssystem i fjellpasset opp mot Tugdag-fjellet og Qirmizi Bazar.

Terrenget, våpenteknologi og kommunikasjonene betyr at man ikke kan få nytte av numeriske forhold - trolig er det bare omlagt 3,500 aserbajdsjanske soldater som er i elvedalen og på fjellvegen gjennom Djamalfjellovergangen og 3,500 andre langs grensen, ennå er det tilstrekkelig. Jeg tror det er omlagt 100,000 aserbajdsjanske soldater på feltet, av dette så mye som 40,000 alene mellom Khojavend/Markurt i nord og treriksgrensen der Armenia, Aserbajdsjan og Iran møtes. Det har vist seg at SOF-styrkene som var mye større enn trodde, var bedre trent og mer kapabelt at de kan utevekte armenske regulære minst tre til en, og kan bare konfronteres med armenske SOF. Kanskje hele 10,000 er SOF-soldater. Med et tap på 10,000 og trolig dobbelt så mange bundet ned annetsteds, betyr det at armenerne har langt færre soldater enn før, det numeriske overtaket for knapt en uke siden har blitt nøytralisert av aserbajdsjansk strategiplanlegging som tar sikte på å spre ut og deretter splitte opp forsvaret.

Dette koster aserbajdsjanerne stor tap, men troen på seier og fremgang kan få en hær til å frivillig marsjere mot sin undergang uten den minste nølingen. De har nå sluttet med å henrette fanger som deretter vises fram, noe som uttrykt en tro om at de kunne tillate seg å være gavmildt i trampen av seier. Moralen har styrket seg. På den armenske siden, derimot, er det knapt så lovende.

Varulv2478

Innlegg: 14894
Varulv2478
22.10.20 17:25

Det er observert uttrekking av strategiske våpensystemer og annet fra Stepanakert/Shushi. S-300 SAM sitet ved flyplassen har blitt evakuert, og man så liknende aktiviteter ved flyplassen.

Har Pasjinian gitt opp?

https://twitter.com/clashreport/status/1319200389707845632

Dette er et synlig nederlagstegn. De armenske soldatene har gitt opp.

(Innlegget ble redigert 22.10.20 17:37)

Fernandovonarb

Innlegg: 5859
Fernandovonarb
22.10.20 18:46

Grensen mot Iran er nå sikret for Azerbajdsjanerne. I går ble denne snutten filmet på Iransk side, og viser kamper som pågår over grensen. Azerifolk i Iran sto og jublet og filmet det hele som underholdning. Litt spesielt.

Varulv2478

Innlegg: 14894
Varulv2478
22.10.20 23:22

Mindre enn tre uker fram til 10. november når vinteren senker seg ned etter konservativ værkunnskap - og værvarselet for Stepanakert viser bare et varmt og tørt vær fram til 2. november. For sent; da høstværet kom for to uker siden, ble det kortvarig og avløst av klarvær med litt sky for de neste to uker. Armenernes desperate strategien om å vente på vinteren har vist seg å være en udugelig tabbe av samme skala som Polen i 1939 da man håpt på at sensommerregnet vil gjør forholdene vanskelig for panserstyrkene - istedenfor fikk man "Hitlerværet" som det kalles i ettertiden.

Det er varmt, mildt og tørt i Nagorno-Karabakh med lite regn - abnormal vær - hele to til tre uker lengre ut enn vanlig, ettersom overgangen til vinteren begynte for over en uke siden, allerede nå skulle regnværet og dårlig vær ha sunket seg ned over Stepanakert. Innbyggerne har opplevd at høsten har kommet meget usedvanlig sent til deres hjem i Armenia og Aserbajdsjan. Dette har gjort det meget lett for de aserbajdsjanske angriperne - spesielt med et klart sensorsteknologisk overtak.

Ifølge ubekreftede opplysninger har aserbajdsjanerne tatt seg dypt inn i fjellpasset fra Fuzuli og Hadrut etter å ha tatt Zerger langs gamlevegen og presset seg fram til nyveien ved å angripe Salakatin i vest og Jamili i nordøst. Det vites ikke om det er sant, men Salakatin er en viktig fjellovergang ned til Tugdag-fjellet som må evakueres om det ikke er mulig å slå tilbake det aserbajdsjanske angrepet. Det er ikke opplysninger om det har blitt organisert et forsvar langs regionalvegen - istedenfor ser det ut at man har gått over til gerilja og feltbefestninger av mindre verdi for en bevegelig krig. Hvilken er en tabbe. Om Qirmizi Bazar faller, vil de være halvveis til Shushi og hele den sørøstre delen av Nagorno-Karabakh vil kollapse.

Tror aserbajdsjanerne vil først ta Khojavend/Martuni før de vil fortsette mot hjertet av Nagorno-Karabakh.

I mellomtiden er Komiske Ali-tilstandene blitt så ille, at man blir helt oppgitt av armenerne i sosiale medier som er nå så frakoblet virkeligheten at flere og flere tar avstand fra dem, til og med nære venner og allierte som Geroman. Så mye som 1,000 armenske soldater har blitt drept - familiene begynner nå å stille spørsmål om sine savnede, og det er voksende misnøye i Jerevan fordi det var nå blitt meget klart at krigsledelsen mer og mer virker å være inkompetent og amatørmessig. Det var sendt ut minst 6 TBM inn i Aserbajdsjan, men stadig etter uidentifiserte mål som ikke er flybasene som rommer TB2 droneflyene. På armensk side er man så desperat, at de prøver å forfalske en TB2-nedskytning med vraket - som ifølge militære kanaler var skutt ned av russerne.

Putin har mer enn nok av hele situasjonen, under et direkte TV-intervju har han kommet med viktige opplysninger om at opptil 5,000 har blitt drept - og antyder at armenerne kan ha hatt større tap enn aserbajdsjanerne. Han mente krigen må stoppes, og utelukke ikke alle mulige alternativer - det ser ut at han har gått bort fra holdningen om at armenerne burde ikke okkupere aserbajdsjanske territorier utenom Nagorno-Karabakh. Han har startet en voldsom offensiv diplomatisk sett for de neste to dager for å finne politiske løsninger.

Hvis opptil 2,000 til 2,500 armenske soldater har blitt drept, betyr det da at 10,000-tallet over døde og skadede kan ha blitt krysset, kanskje 15,000 er ikke usannsynlig fordi i moderne krig med småkalibrede våpen kunne man ha fem til åtte skadede for hver døde. Aserbajdsjan kan ha mistet 1,500 til 2,000 eller mer - og kan ha mistet 7,000 til 9,000 soldater. Dette ut av omlagt 120,000 soldater som er involvert - i verste fall er estimatet på 25,000 - derfor har Putin sagt at krigen er svært blodig, da han sammenligne det med Sovjetunionens tap fra Afghanistan som hadde pågått i ni år.

Putin har nå lagt sin prestisje på vektskålen.

(Innlegget ble redigert 22.10.20 23:29)

Varulv2478

Innlegg: 14894
Varulv2478
22.10.20 23:34

https://twitter.com/ryanmofarrell/status/1319378698919882752/photo/4

Dette er situasjonen. Mye tyder på at aserbajdsjanerne har tatt mer enn det som vises på kartet. En fjerdedel av Nagorno-Karabakh/Okkuperte land er tatt. Armenerne har retirert oppe i fjellene, bare for å finne seg utsatt for dronefly og tungt artilleri - og vegetasjonsdekningen er ved å forsvinne i høyere terreng pga. høsten.

" - This doesnt make sense. How can Armenian inflict the same casualties with inferior and long outdated equipment and no air support whatsoever? They have less troops, less experience, less equipment. How tf is this possible? - "

Presist, etter den første uken har armenerne hatt større tap enn aserbajdsjanerne under enhver konfrontasjon i krigen - så armenske erklæringer mer og mer virker helt fjernt etter hvert med dagene. Som angriperne hadde aserbajdsjanerne selvsagt større tap på feltet soldat for soldat, men med det totale luftherredømmet og langt overlegent ildkraft kunne de desimere forsvarerne langt mer hyppig. Det må huskes at tyskerne hadde større tap enn ententeallierte under Somme-slaget i 1916 fordi de hadde for mange soldater langt forut innenfor rekkevidde for alliert artilleri som var sterkere enn tyskerne.

Det er ikke alltid en forsvarer kan blør mindre enn en angriper.

(Innlegget ble redigert 22.10.20 23:40)

Varulv2478

Innlegg: 14894
Varulv2478
22.10.20 23:53

Det er på tid å stoppe krigen. Om Alijev ikke vil, må det tvinges gjennom med militærmakt av Russland med Vestens velsignelse - stridighetene er i ferd med å komme nær sivilbefolkningen i Nagorno-Karabakh.

Putin har gitt seg selv et ultimatum; han må stoppe krigen eller miste ansiktet for det russiske folket og resten av verden.

Varulv2478

Innlegg: 14894
Varulv2478
23.10.20 23:27
Varulv2478: Putin har gitt seg selv et ultimatum; han må stoppe krigen eller miste ansiktet for det russiske folket og resten av verden.

Det har begynt; han har nemlig gitt Tyrkia en meget kraftig advarsel den 23. oktober ved å autorisere Iskander TBM-angrep på harmløse oljeraffinerier i tyrkiskkontrollerte territorier i Nord-Syria, flere titusener i Tyrkia blir kraftig rystet av eksplosjonsbrak fra to registrerte eksplosjoner som satt store områder i brann. For de traff bare få kilometer fra grensen i Jarabulus nordøst for Aleppo. Dette satt et meget skikkelig støkk på det tyrkiske militæret. De to missilene var observert oppskutt i Latakia.

I mellomtiden fortsetter stridighetene med stor kraft, det er kommet fram at armenerne ser ut til å yte sterkere motstand enn tidlig slik at aserbajdsjanernes fremgang har dels bremset opp i Hadrut-Fuzuli fronten selv om forberedelser på erobringen av Khojavend/Martuni fortsetter med full styrke, med tung artilleriangrep fra nord og øst, og panserangrep fra sør - der skal man ha hatt problemer med å komme fram til Zoravan som har blitt omgjort til en bastion. De nakne og rullende åssidene som dekker landskapet har gjort det vanskelig å sikre vinningene mot armenske motangrep.

Men droneflymassakrene fortsetter, selv om det er kommet langt færre og mindre imponerende opptak enn før - to boder i tre reist av enslige soldater - hvorfor sløser bort flere tusen dollar per missil på noe som kostet bare få dollar? I det minst er et nytt S-300 radar tatt ut, det var aktiv - men ikke mot selvmordsdroner som var mer hyppige benyttet.

Det virker som at aserbajdsjanerne vil provosere fram gjengjeldelsesangrep ved å angripe Stepanakert med klasevåpen og tyngre våpen, det meldes fra om bruk av bemannede fly som nå har lite å frykte på lesiden av fjellene i østre og søndre del av Nagorno-Karabakh. Det er interessant, ment det at man i Baku føler de er ved å løpe ut for tid? Pasjinian har i all offentligheten falt på sine knær og tigget Putin om hjelp med et åpent brev, setter russerne i forlegenhet. Og det er nå gått en måned; de ledende SOF-styrkene må nemlig trekkes ut for R&R etter tre uker med sammenhengende strid i aktive operasjoner og da må man rullere om styrkene. Dette kan påvirke krigføringen negativt ettersom nye og uprøvde styrker må ut i ilden. Aserbajdsjanerne kan skifte ut troppene uten større problemer, men de kan tape momentumet i offensiven.

Nå er det dukket for overskyet vær i helgen, som kan betyr at droneflyene ikke vil bli så aktiv. Det første tegn på begynnende vintervær er fra 6. november, når det vil regne og bli kaldt. Dette er ikke vanlig; meget varme høster med over 20 varmegrader sent i oktober er ikke vanligkost i de kaukasiske fjellene.

Det som hendt i Syria kan være et tegn på trøbbel for Erdogan og Alijev, spesielt ettersom terroristvarsling i Tyrkia som så ut til å være konstruert for å ha ryggdekning, har fulgt til amerikanske mottiltak som gikk utover Tyrkia. Det er visumsnekt fra Tyrkia til USA. Putin kunne ikke ha fått et grønnere signal.

Varulv2478

Innlegg: 14894
Varulv2478
24.10.20 14:24

Aserbajdsjanerne avslørt i grov uforstand bruk av F-16 fly 23. oktober med et droneflyopptak som vist hvordan en bunker var tatt ut.

https://twitter.com/Caucasuswar/status/1319743956717096960

Flere millioner internettbrukere og flere hundretusener militære over hele verden vil straks identifisere eksplosjonen som hadde oppstått, ettersom det er veldige karakteriske kjennetegn som ikke produseres av andre flybårne våpen; amerikanskproduserte Mk 80-serien, mer presist en 227kg eller 454kg Mk 82/83. Det er fordi USA er alene om å bruke eksplosivblandingen Tritonal som er kjent for ekstreme høye temperaturer og kullsvart røyk. Det finnes ikke et eneste våpen på aserbajdsjansk side som har denne eksplosivblandingen, og det finnes ikke flybårne presisjonsvåpen i det aserbajdsjanske flyvåpenet, så det bare er F-16 flyene i Ganja flybase man vet har målsøkningspoder og kan droppe laserstyrte som GPS-styrte bomber (Mk 80 brukes som kjerneskall for LGS og JDAM). Dette opptaket avslørt bruk av F-16.

https://twitter.com/RALee85/status/1319878444751212545

Et annet opptak vist at det foregår systematisk ødeleggelse av bunkeranlegg gjennom bruk av F-16 flyene. Det finnes nemlig ikke rakettskyts som kan ødelegge bunkre, det er hvorfor USA og Russland foretrakk "bunker busters" via fly fremfor artilleri, til og med israelerne er klart over dette. 203mm granater vil bare hamre, ikke sprengt opp et bunkeranlegg.

Da er det ikke rart at Putin skremte Tyrkia ved å bruke Iskander TBM som kan armeres med atomvåpen for et angrep mot Ankara mot et verdiløst mål i en maktdemonstrasjon. Det er atomvåpen i Armenia, og muligens i Latakia, Syria.

I 23. oktober klarte en armensk stridsgruppe å drive tilbake et fremstøt i Søndre Aserbajdsjan hvor de tok opptil 8 BTR-kjøretøyer som var forlatt i all hast. Dette verifiseres visuelt. Dette er ett av mange opptak som viser at armenerne har gått over i en mobil krigføring i hensikten om å infiltrere og deretter utflankere de aserbajdsjanske styrkene, minst to opptak vist at de har tatt ut to TOS-1 rakettskytsbatterier, og at armenerne kan lede inn artilleri på aserbajdsjanerne med stor overraskelsesmomentum.

Alt tyder på at Erdogan vil ikke la seg skremmes; han har startet forberedelser på en storoffensiv i nordøstre Syria mot kurderne - og dermed vil bryte den russisk-tyrkiske enigheten, noe som kan betyr at flere hundre russiske soldater risikere å angripes i al-Hasakah provinsen. Han har åpenbart autorisert bruk av fly mot mål i Nagorno-Karabakh, og gitt Alijev forsikringer om at Tyrkia vil støtte Aserbajdsjan - mot Russland. I mellomtiden er russiske MiG-29 fly i luftpatrulje over Jerevan, og det er kommet påstander på aserbajdsjansk side om armenske fly. I NATO er mange blitt helt oppgitt over Stoltenberg, samtidig som mange innså at en krig mot Tyrkia er ikke lenge urealistisk, USA har hentet fram storslegga diplomatisk sett og begynte å vise at man vil disavstandere seg fra Erdogan. Det er fordi de ser krigsforberedelser mot alle naboland som Tyrkia grenser mot, Georgia har blitt regelrett truet til å tillate overflygning til Baku.

Bare Ukraina lot til å varme opp mot Tyrkia, men dette kan EU sette et halt på. Uansett er Putin i ferd med å få klarsignal om å stoppe tyrkerne med militærmakt i Kaukasus, hele den russiske kontingenten som består av en arme, har blitt deployert mot den armensk-aserbajdsjanske grensen og Mozdok flybase samt de strategiske flystyrkene er satt i beredskap på nytt. For russerne er de israelskutviklede Barak 8 SAM-batteriene en alvorlig trussel som må elimineres.

Og Netanyahu nektet å bryte med Aserbajdsjan tross voksende press fra USA hvor jødeamerikanerne støtter armeneramerikanerne, dermed er langt overlegent mot israelernes støttefolk som selv har problemer med å forstå hvorfor. Hva kan skje om Putin gir grønt lys for en krig? Og det burde huskes at gulfaraberne nå er ved å gi full støtte til Armenia selv om man er kommet på samme side som Iran. I Iran er det omfattende krigsforberedelser ved Urmia og Tabriz mot vest - og ved Parsabad i nordøst og Niaq-vulkanfjellet litt lenge sørvestover.

Det røde signalet nærmere seg, om dette ikke respekteres - vil Erdogan få sin krig. Fra Vesten er det sett at investorene innenfor militærindustrikonseptet har enten trukket seg fra eller stoppet planer om å understøtte Tyrkias våpenindustrien. Økonomien er i fri fall, for hver dag blir flere tusen arbeidsledige, og det er opprørsstemning i flere storbyer da man etter hvert gjennomskuet Erdogans Goebbels-krigshyllende propagandakampanjen.

Tiden løper ut.

Noreger

Innlegg: 686
Noreger
24.10.20 14:34

Dette er nok en suppe Russerne får rydde opp i. Skal bli interessant å se hvordan USA kan holde igjen tyrkerne her om de innser at Russland har samme mål.

 

   Venter i spenning på at Amerikanske aviser, eller EU-vennlige for den saks skyld, beskylder Russland for å stå bak det hele. 

Varulv2478

Innlegg: 14894
Varulv2478
24.10.20 21:48
Varulv2478: spesielt ettersom terroristvarsling i Tyrkia som så ut til å være konstruert for å ha ryggdekning, har fulgt til amerikanske mottiltak som gikk utover Tyrkia.

Nå er det Aserbajdsjans tur. Indirekte sett betyr det at Tyrkia og Aserbajdsjan har kommet i unåde for USA, ved å gjøre dem utrygt som åsted for terrorister på frifot, dvs. med ikke så lite henvisning til bruk av de syriske leiesoldatene (opptil 200 døde ved sist telling). I Libya har Erdogan mistet sin viktigste allierte i den tripolitanske regjeringen som skal ha inngått en permanent våpenstillstand med den kyrenaikiske regjeringen. Dette under massiv press fra Saudi-Arabia og Frankrike som har fått Italia og Spania med seg.

Armenerne lansert flere mindre motangrep som skal ha tvunget tilbake aserbajdsjanske styrker vekk fra Lachin-korridoren og fra Khojavend/Markurt regionen, det merkes at de ledende SOF-styrkene er for utslitt og måtte skiftes ut mens armenerne kunne sende inn uthvilte og erfarne styrker. Det har så langt ikke kommet flere meldinger om flyangrep, hvilken kan tyder på at Putins bruk av Iskander i Syria har hatt effekt - men det vites ikke om Erdogan vil lytte på sine generalene.

Det er nå sett at Iran har mobilisert hele Nordvestfronten (forsvaret er delt i fem frontkommandoer; Nordvest, Nordøst, Vest, Sørvest, Sør) som trolig omfatte det ene av de tre armekorpsene som utgjør Artesh - det ment at 50,000 til 100,000 soldater har blitt utkommandert. Av dette vil sannsynlig bare en fjerdedel være involvert, men hva som skjer er en mobiliseringsoperasjon der man hente inn selvstendige mobilbrigader - det er mulig at den berømte 92. pansrede divisjon kan bli trukket inn. Iran har generelt bedre soldater og høyere kompetanse i sine offiserer enn Aserbajdsjan.

Nå er Aserbajdsjan under en voksende militær trussel.

norball

Innlegg: 4713
norball
24.10.20 23:22

hvor lenge siden er det USA og Russland har stått på samme side i en konflikt?

Varulv2478

Innlegg: 14894
Varulv2478
25.10.20 11:52

Den aserbajdsjanske storoffensiven så ut til å ha sluppet ut all damp, det har ikke vært merkbare avansement i to dager i Hadrut-Fuzuli fronten hvor man ikke har vært i stand til å krysse fjellpasset ettersom Tugdag-fjellet betyr at ethvert angrep fra sør var utflankert, og angrep fra øst lot til å ha blitt kjørt fast. I elvedalen mot Lachin har det vist seg at aserbajdsjanerne helt utrolig nok ikke hadde flankesikring i det hele tatt! De blir utsatt for et motti-angrep fra begge sider, minst tre kolonner er utslettet og massepanikk har hendt slik at flere kontingenter har blitt isolert, bare løst forbandt med hverandre langs en veg som er latt i fred.

Armenerne er på offensiven; de har vunnet mindre lokaliteter og har ubalansert aserbajdsjanerne som har nå vært i sammenlagt krig i en måned, det har vist seg at de aserbajdsjanske SOF-styrker som flere kilder ment hadde kamuflerte tyrkiske kompanier (det er ubekreftede meldinger om frakt av døde til Tyrkia fra Baku) er rett og slett utslitt, og ved en feil hadde man ikke holdt tilbake uthvilte styrker for rotasjon. Dessuten er det sett at det ikke er kommet flere droneflyangrep utover et minimum, kanskje Netanyahu har endelig gitt etter. Han har merket at sympatien for armenerne er voksende verden rundt, også i sitt egne land, og hadde prøvd å når fram med humanitær tilbud til Armenia som avslå - Netanyahu har begynte å innse at tjue års arbeid på normalisering kan ha blitt ødelagt. (og satt forholdet med Putin i fare...) Dette fulgt til intern kritikk.

I fravær på F-16 flyene som trolig er satt på bakken etter Iskander-maktdemonstrasjonen i Syria bare et par km fra selve Tyrkia, tok aserbajdsjanerne i bruk TV-styrte Spike ER ATGM mot armenske bunkeranlegg. Minst 15 stykker var brukt.

Alijev dermed ber om våpenstillstand, men Minsk-gruppen (USA, Frankrike, Russland) har mistet tilliten mot ham og deretter nekte å akseptere betingelser og annet fra Baku. De vil ha ildopphør og halt i alle offensive handlinger fra aserbajdsjansk side, de stolt ikke på en mann som har brutt våpenhvile to ganger og som har startet krigshandlingene. Armenia mente de vil ha halt på alle militæroperasjoner, de hevder Alijev bare vil dytte ansvaret for våpenhvilebrudd på dem uansett.

I mellomtiden fortsetter den iransk-russiske opprustningen. I Iran har flere regulære mobilbrigader blitt flyttet til nordvest der en IRGC brigadegruppe omkring "Imam Zaman"-panserbrigaden har blitt dannet. I Armenia er det sett at russiske SAM har blitt oppstilt, dette fulgt til et halt på droneflyangrep over grensen og dels i Lachin/Shushi, da et An-2T var skutt ned - fant man bare småbiter av vraket. I nord har store styrker blitt oppstilt i Mozdok (noe som kan sette Georgia under et dilemma fordi vegen mellom Mozdok og Jerevan er den beste ruten for russerne som vil ikke ta et nei om Armenia angripes), noe som er enkelt ettersom minst 150,000 russiske soldater er konsentrert i "halvbuen" mot Ukraina så store styrker kan avdeles for deployering annetsteds.

Nå er hele verden sterkt opptatt med å stoppe krigen.

Noreger

Innlegg: 686
Noreger
25.10.20 12:13

Interessant detalj-analyse ifra varulven sin side. Det er jo spesielt å merke at Iran støtter Armenerne i denne saken. Kanskje ikke så rart med tanke på at de har disse syke hundene tett opp til eget land. 

 

 

Dette er en konflikt som Russland "eier" nå. Moskva sitter med alle kortene her og Armenerne kan ihvertfall regne med ubegrenset positiv diplomatisk støtte, samt sympati ifra Russiske befolkningen. Det er jo litt "rørende" om USA nå skal komme og støtte Armenerne også da. Blir vel litt som USA i sedvanlige stil kommer i siste liten slik de gjorde i 2. verdenskrig og D-dagen, uten større sammenligning. 

        Det er selvsagt mulig at USA vil prøve å bremse Tyrkia litt for å vise at de hjelper til, men landet er jo stort sett politisk paralysert av valgkampen og dette vil nok vare langt uti Februar. Det er selvsagt mulig at Rotta USA vil prøve å utnytte et øyeblikks uoppmerksomhet ifra Russland til å finne på noen fantestreker i Syria, men her har nå Syria slik kontroll at det nok ikke er mye de kan gjøre. 

   

     Dette må jo være slitsomt for både Erna og Bulke-Jens. Den ene er vel opptatt med å finne et par pengesekker hun kan kaste et sted, samt åpne grensene for flyktninger (så lenge de ikke er Kristne); mens den andre er vel litt svimmel med tanke på å mane Tyrkia til å holde seg i ro, samtidig som han skal kommunisere til Russland at NATO ikke vet hva de skal gjøre. 

 

    Det KAN faktisk virke som om Armenia vil snu dette. Hvor skal Aserbajdsan hente støtte fra om ikke Tyrkia strekker til? Det er jo selvsagt mulig USA vil bruke sine spesialstyrker til å fly inn noen tusen IS krigere til landet, men de trengs jo mange steder da. Enten det er i Syria, Libya, Venezuela, Irak, Afghanistan. Yemen eller muligens Thailand/Burma? Her er USA strukket tynt igjen ser det ut som. Kanskje de kan sende noen av sine egne styrker ifra Okinawa. Å nei, det var sant. De må passe på Kina. 

        

phonics

Innlegg: 519
phonics
25.10.20 13:04

I mellom tiden har Azerbaijan klart å skytte ned en Armensk fly.

Garindan

Innlegg: 7906
Garindan
25.10.20 18:02
Varulv2478: motti-angrep

Tenkte det bare kunne vært greit med en klargjøring her, siden jeg heller ikke hadde hørt dette uttrykket før.

Varulv2478

Innlegg: 14894
Varulv2478
25.10.20 18:17

USA har nå offisielt sagt at Aserbajdsjan er den krigførende makten, og har begynte straffereaksjoner som også rettes mot Tyrkia, ettersom Alijev nektet å gå med på våpenstillstand på Minsk-gruppens forlangelse. Dette rammer den tyrkiske forsvarsindustrien som plutselig har fått beskjed fra flere konserner inkludert Bombardier at alle delvareavtaler og kontrakter har blitt satt på hold - og at dette kan spre seg til sivile krigsvitale industri. TB2-produksjonen har blitt kansellert fordi alle vestlige propellmotorprodusenter har innført en boikott. I fakta, en global boikott av den tyrkiske forsvarsindustrien er i ferd med å etablere seg. Dette har gjort både generaler og forretningsmenn dypt bekymret, spesielt når de ser hvordan Erdogan framprovosere et brudd med EU gjennom Frankrike. USA har blitt fiendtligsinnet i det siste. Russland er rasende. Kina bare simpelt smiler og byr på pengelån i viten om at tyrkerne ikke kan låne mer uten å sette seg i bunnløs gjeld.

Krigen mot Armenia/Nagorno-Karabakh mer og mer minner om en kjempetabbe i Tyrkia. Det er først i det siste man innser at den tyrkiske forsvarsindustrien er altfor avhengige av vestlige delvarer som kan forsvinne gjennom en boikott. EU og USA har satt Tyrkia under både erklærte og uerklærte sanksjoner, og Trump er på gli om å tillate CAATSA-sanksjoner mot Tyrkia. Som innbar et brudd mellom amerikansk og tyrkisk våpenhandel.

Alijev nektet å stoppe, selv om hans styrkene er ved å bli utslitt. Fremstøtet mot Lachin har blitt intet mindre enn en katastrofe hvor trolig bare ett tusen soldater uten flankesikring eller artilleristøtte utover det man har med seg, hadde avansert oppover - for så å finne seg omringet i tre av fire kanter. Dette fulgt til et angrep for å lette presset fra Tumas-fjellet mot Sirik og Djamalfjellovergangen man nå vet var ikke tatt, som var stoppet og slått tilbake av armenerne. Ved å kontrollere Pindag-fjellet i øst og byen Qubadli i vest har man blokkert vegen mot Lachin.

Droneflymassakrene bare fortsetter, men med mindre intensitet enn før. Så langt er det verifisert dokumentert et tap på 237 panserkjøretøyer, av dette 160 stridsvogner, 146 artillerienheter og 342 upansrede transportkjøretøyer. Russiske SAM bevokter nå det armenske luftvernsforsvaret i Søndre og Østre Armenia, slik at droneflyene holdes unna. Flere militære transportfly har kommet til Jerevan i en luftbro med et stort antall sivilfly fra Russland, og det er mulig at AEW&C og ECCM flyplattformer skal utplasseres for å stoppe bruk av de tyrkiske droneflyene.

Russland gir nå militærassistanse til Nagorno-Karabakh selv om det i første omgang er humanitær utstyr. Dette gir et meget kraftig signal til aserbajdsjanerne.

Minst to regulære mobilbrigader er nå kjent sammen med den enslige IRGC-brigaden på den iranske siden, de har tømte grenseområdene opptil 5 km i dybde på flere lokaliteter. Tydelige tegn på en offensivforberedelse - elvekryssingsutstyr er sett.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg