Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Armenia vs "Azerbaijan"

NYTT TEMA
PRC_PDRA

Innlegg: 8513
PRC_PDRA
26.10.20 17:17
Fernandovonarb: r greitt de arvet mye fra Sovjet men likevel. Den listen til Oryx begynner å bli forferdelig lang. En ting er å "arve" våpen, men det kreves mye ressurser å holde utstyret funksjonelt også. 160 tanks, hvorav 102 ødelagt, er alle av T72 modellen. Hvor mange Leoparder har vi, 50 stk? Nesten 60 gradbatterier er ødelagt. Og listen fortsetter. Egentlig en prestasjon at de har hatt personell til alt. Vi bør hvertfall ha droner og luftvern som s

Gamle T-62 og T-72 har det vært så mange av før at de fortsatt brukes av Low-Tech / Medium-Tech land som First Choice Main Battle Tank. Men nå tenker jeg at antallet T-72 i verden begynner å gå nedover. De er såpass gamle at mange land har skrotet dem, og de landene som fortsatt sverger til disse i stor grad (Russland og India) er heller ikke så veldig fan av T-72.

Russland ønsker T-14 Armata, men får ikke til produksjonen, og India vil ha T-90, men der går det også treig med å erstatte gamle T-72 med T-90.

Ironisk nok har India betydelig flere T-90 enn Russland. Til og med Algerie har flere T-90 enn Russland. 

Russland sine tanks består i hovedsak av diverse T-72 versjoner og oppgraderinger per idag.

Det vil ser av mer moderne krigføring idag er uansett at tanks har begynt å miste mye av betydningen når det gjelder bakkekamper. Som alltid er det Air Cover situasjonen som er viktig, enten i form av kampfly, helikoptre, AWACS eller nå diverse type droner. 

Når det gjelder systemer på bakken, så ser man at mobile artillerier, MRLS og diverse andre "rakettvåpen" spiller en mye viktigere rolle enn bare "ren" panser. 

"Overveldende" tanks fremstøt finnes ikke lenger. Da tenker jeg på 3-sifrede antall T-72 eller lignende scenarioer. Det eksisterer ikke i Medium-Tech / High-Tech scenario. 

Idag er også ATGMs ganske avanserte at man på flat terreng kan oppleve en del tanks tap. Så har du Infantry Fighting Vehicles (IFVs) som også har lignende våpensystemer integrert sammen med resten av IFV-enheten. 

Armenia er til en viss grad subsidiert av Russland, så de får noe gammelt utstyr som de kan overføre til Nagorno-K. 

Norge har ekstremt få tanks, og det tror jeg vil fortsette, fordi arealet av Norge og Nagorno-K er så forskjellig. Norge trenger systemer som kan bevege seg raskt over store avstander, og da er det mye bedre med alt som har med Air og Naval Power å gjøre. 

En SSK (diesel) ubåt med anti-ship missiles eller LACM kapasitet er bedre å ha enn 200 gamle T-72 eller eldre Leopard utgaver. 

Vi har ofte sett fra både Syria, Libya og nå Nagorno-K, at styrker som trekker seg ut i panikk kan plutselig finne på å forlate 50 T-72 tanks (som fienden kan begynne å benytte seg av) og det viser bare hvor lite disse tanksene er verdt. 

 

Varulv2478

Innlegg: 14862
Varulv2478
26.10.20 17:26

https://twitter.com/Tom_deWaal/status/1320679464808960000

Aserbajdsjanerne har siden 1991 nektet å akseptere at Nagorno-Karabakh eksisterer, ennå har samtidige FN-resolusjoner og samtidige internasjonale avtaler som vedtak gått ut på at den autonome regionen separeres fra resten av landet og må ha en politisk løsning fremfor militær løsning. Aktuelt om aserbajdsjanerne vil utslette Nagorno-Karabakh, vil man bryte en rekke traktater og resolusjoner siden 1992. Da kan FN åpne for represalier mot den aserbajdsjanske regjeringen.

Grunnlaget for et militært inngrep bare vokser, selv om man kan sette Aserbajdsjan under massiv straff. UAE og Saudi-Arabia er i ferd med å bryte med Baku som fant seg under voksende isolasjon med tiden.

Varulv2478

Innlegg: 14862
Varulv2478
26.10.20 20:59

Situasjonen er blitt veldig dårlig i Nagorno-Karabakh, men det finnes ingen tegn på evakuering - ifølge et TV-intervju er aserbajdsjanske soldater observert bare 9 km fra Lachin om ettermiddag. Og om aften kom det ut at den strategiske viktige Gordahat-skogen er innenfor rekkevidde etter landsbyen Tarkhanli/Arpagetik ble erobret. Det er UTROLIG at armenerne ikke kan stoppe de aserbajdsjanske SOF-styrkene fra å fortsette i meget krevende fjellterreng, og at man ikke kunne stoppe infiltrasjonslag fra å tvinge seg dypt inn i egne rekker opptil tjue kilometer fra fronten!

De er nå ikke langt fra Deyhan med en vei som fører opp til Gordahat-skogen ved foten av Boyuk Kirs-fjellet (Wikimapia er utsatt for etnisk rensning ved å slette ut historiske navn) - derfra kan man se ned på Shushi og Lachin. Hvis aserbajdsjanerne kommer fram til Lachin, vil 35,000 sivilister blir sittende fast i Nagorno-Karabakh. Sammen med like mange militære.

Snart er krigen tapt for Armenia. Putin vente og vente, og som vanlig gir forvirrende signaler som sett med angrepet i Syria - så langt ser det ut at han vil ikke sette hardt mot hardt, men tvinges til å trappe opp represaliene som i mars 2020 inntil punktet hvor man er i stand til å gripe inn med full kraft.

I USA er det tydelig at Trump er sterkt forvirret over det som skjer i Kaukasus, han tror åpenbart at stridighetene vil stoppe, men Pompeo vet bedre.

Fernandovonarb

Innlegg: 5820
Fernandovonarb
26.10.20 22:20
PRC_PDRA: Russland ønsker T-14 Armata, men får ikke til produksjonen, og India vil ha T-90, men der går det også treig med å erstatte gamle T-72 med T-90. Ironisk nok har India betydelig flere T-90 enn Russland. Til og med Algerie har flere T-90 enn Russland.  Russland sine tanks består i hovedsak av diverse T-72 versjoner og oppgraderinger per idag. Det vil ser av mer moderne krigføring idag er uansett at tanks har begynt å miste mye av betydningen når det gjelder bakkekamper. Som alltid er det Air Cover situasjonen som er viktig, enten i form av kampfly, helikoptre, AWACS eller nå diverse type droner.

Russerne tror jeg ikke har råd til å produsere annet enn noe som kan kalles prototyper på Armata'en. Og knapt det. De har vel tatt en avgjørelse om å oppgradere alle T-72 til en B variant av det jeg har fått med meg, så noe mye mer enn det tar de nok seg ikke råd til.

Nytt for meg at de har eksportert flere T-90 enn de har anskaffet selv. Hva er egentlig forskjellen mellom en oppgradert T-72 og T-90? De har samme kanon og ser egentlig ganske lik ut ellers. Mulig optikk og datakommunikasjon er forskjellig men aner ikke.

Jeg har også vært i tanker om at stridsvogner nå begynner å se enden. Det er så mye lette og mobile missiler som kan ta de ut eller uskadeliggjøre dem. Og det på så lang avstand at de selv er forsvarsløse. Det snakkes om at Yamoto skipet var slagskipenes peak, før de ble irrelevant når hangarskipene tok til sjøs i mengder. Det samme kan kanskje sies om Armata.

Vet at det siste punktet har vært heftig diskutert i England, hvor panservognene bortimot har blitt nedlagt til store protester.

Fernandovonarb

Innlegg: 5820
Fernandovonarb
26.10.20 23:57

En liten reportasje fra Euronews, hvor de kjører inn i erobret land for Aserbajdsjanerne. Masse vrak etter TB2 dronene antar jeg. Ikke minst spesielt å se den nære missildøden reporterne var. Her var det nok puls i etterkant. 

Varulv2478

Innlegg: 14862
Varulv2478
26.10.20 23:59
Fernandovonarb: Jeg har også vært i tanker om at stridsvogner nå begynner å se enden.

Stridsvognen har fremdeles en plass i fremtidens slagmark, "missildøden" er gammelt nytt - det som hendt i Nagorno-Karabakh var en absurd situasjon hvor utdaterte luftvernsystem, inkompetent ledelse og feilslått bruk av stridsvogner sto sentralt; det er nemlig forbudt å bruke stridsvogner som statiske våpen i NATO.

Forresten tror jeg det må statueres et eksempel blant de armenske forsvarerne som ikke er i stand til å stoppe aserbajdsjanerne som nå er nådde Deyhan-området; desimering ved å henrette hver tiende soldat eller henrettelse av offiserer for å sette skrekk i de armenske soldatene. Slik som det går, er armenerne ikke dugelig for å føre krig ved å bli stående.

Villans20

Innlegg: 9095
Villans20
27.10.20 09:07

Hvorfor dekker ikke nyhetene dette?

Viktigste og mest desperate saken akkurat nå.

Ber for Arnenia. #StayStrong

Noreger

Innlegg: 686
Noreger
27.10.20 11:18

Hva driver Russland med? Jeg trodde helt klart at dette var deres konflikt å kontrollere og blande seg inn i med full kontroll?! 

  Faktisk trodde jeg ikke de trengte å gå inn med dette på militært nivå en gang. Det er jo helt klart at framtiden til Aserbajdsjan ikke kan se særlig lys ut om Russland og Iran begynte å strupe dem på diplomatisk og økonomisk nivå? Eller er Russland for opptatt av å pleie det sykt schizofrene forholdet til Tyrkia til å faktisk finne ut hva de vil?

   Imens lider et at de eldste Kristne kjernelandene massivt under dette. Det kan ikke være særlig bra for Putins renomme. 

   Her er det noe som ikke stemmer. 

phonics

Innlegg: 509
phonics
27.10.20 12:56

Jeg skjønner ikke hvorfor forventes at Russland skal kjempe en krig for Armenia? Armenia har okkupert en annen land.

Ja til selvstyring for Nagorno Karabakh men resten av okkuperte land må returneres til Azerbaijan. 

20% av Azerbaijan er okkupert 

Noreger

Innlegg: 686
Noreger
27.10.20 13:02

Russland er nok litt tettere knyttet til Armenia enn Aserbajdsjan. Det er likedan ikke særlig bra for Putin om han lar det eldste kristne land i verden i stikken og lar Wahhabistene vinne. Historien tilsier at det ikke er noe som er særlig lurt. 

    Skal bli spennende å se hva Iran kan finne på. Så langt holder jo både Russland og Iran kruttet tørt, men det er nok lenge igjen til dette er over. 

phonics

Innlegg: 509
phonics
27.10.20 13:42

Innlegg: 439 Del

Russland er nok litt tettere knyttet til Armenia enn Aserbajdsjan. Det er likedan ikke særlig bra for Putin om han lar det eldste kristne land i verden i stikken og lar Wahhabistene vinne. Historien tilsier at det ikke er noe som er særlig lurt. 

    Skal bli spennende å se hva Iran kan finne på. Så langt holder jo både Russland og Iran kruttet tørt, men det er nok lenge igjen til dette er over

 

Oj Wahhabism? Det er de som er problemet ditt? Hmm jeg kan ikke se noe annet en regular Azeri army som kjemper inne I sitt egen land!! Hvilken Wahhabism? 

Den eldste kristne landet sier du! Ja og hva har dette med sakken å gjøre?  Er det derfør Russland skal gå til krig? 

 

JRza

Innlegg: 15726
JRza
27.10.20 14:59
phonics: derfør

Ja, faktisk burde dette vært god nok grunn til å støtte Armenia. De siste dagene har man sett korrupte muslimske ledere, som til vanlig angriper hverandre, rotte seg sammen mot Frankrike, men du synes ikke at verdens eldste kristne land bør beskyttes? Armenerne har en brøkdel av sitt opprinnelige land, og deres identitet og kultur forsøkt eliminert like mange ganger som jødenes. Likevel gråter EU og FN mer for ikke-kristne i Kina, Myanmar, Palestina/Israel etc. enn når kristne blir forfulgt eller angrepet.

Sier ikke at ikke-kristnes rettigheter skal oversees, men når muslimske ledere skriker "islamofobi" i hytt og pine, skader det nok ikke at kristne land stiller opp for hverandre av og til. Må understreke at jeg ikke er kristen, så mitt syn er ikke basert på religion.

 

phonics

Innlegg: 509
phonics
27.10.20 15:20

 

Men Jrza rundt 20% av  Russland  befolkning er muslimer! Hva gjør man med disse vis man går inn og forsvarer ett krig som er egentlig okkupasjons krig? Armenia ett kristen land har okkupert Azerbaijan ett muslimsk land.

Det med at Armenia har mistet sin opprinnelig land det har ikke noe å si I det hele tatt!  Mange land I dag eksisterte ikke for 200 år siden!

Det eneste argumentet som kan brukkes er retten til selvstyring. Jeg mener at Armenia burde ta over Nagorno Karabakh og samtidig gi alt annet til Aserbadjan.

Macron had ett problem med egen befolkning! Ja det fines muslimofobi.  Desverre så har Frankrike mange svin I skogen!

 

 

 

Varulv2478

Innlegg: 14862
Varulv2478
27.10.20 15:26
phonics: 20% av Azerbaijan er okkupert

10-11 %. 9 % har blitt gjenerobret. Og nå vet man hvorfor Søndre Aserbajdsjan hadde blitt okkupert i vinteren 1993-94, det var ikke bare for å sikre Lachin-korridoren, det var også for å avverge større angrep inn i Armenia. For aserbajdsjanerne erklært at de vil angripe trusler "uansett hvor de befinner seg", og har i realiteten gjort Armenia til et fiendeland. Under kampene om Qubadli og Zangilan hadde aserbajdsjansk artilleri skutt inn i Syunik-regionen hvor det var utplassert en russisk observasjonspost, og det meldes også fra om at aserbajdsjanske styrker har tatt oppover vegen mot den armenske grensebyen Davit Bek fra Qubadli og mot Syunik fra Zangilan. Som hvis man gjøre forberedelser på en invasjon av Kapan-provinsen i hensikten om å erobre Søndre Armenia. Hvis Davit Bek erobres, vil armenerne mister den eneste større forbindelsesvegen mot sør, det er bare tre andre veger av mindre kapasitet.

Det ryktes om at Erdogan har hensikt om å iverksette en invasjon fra Tyrkia eller fra Nakchivan-enklaven, og skal ha sendt store styrker til grenseområdet. Enklaven egentlig ikke grenser mot Tyrkia ettersom det er på vannet - en halvtunge av sandgrunn og myrland på det som var et ferskt elveløp som hadde blitt uttørret pga. oppdemning, på den går bare en enslig veg rett for øyne på armenerne og iranerne på mindre enn 1 km hold på begge sider - og er ikke egnet for militær forflytning. Da må tyrkerne ta M-3 motorvegen fra Igdir inn i selve Armenia ved å erobre Arafatregionen på utkanten av hovedstaden Jerevan, så de kan flytte store styrker mot Søndre Armenia. Da er dette scenarioet lite troverdig - med mindre Erdogan vil invadere Armenia - man vet at minst et tyrkisk korps på tre divisjoner er oppstilt mellom Erzurum og Igdir.

Det hadde dessuten vist seg at aserbajdsjanerne på toppen hadde prøvd å drepe Nagorno-Karabakhs forsvarsminister med et tyrkiskstyrt TB2-dronefly som traff en jeep med 3 drepte og skadde - det vites ennå ikke om forsvarsministeren er drept, men han er satt ut av spillet. Andre ministre og høytstående offiserer har også blitt rammet, og dette fulgt til at Pasjinian i Jerevan har gitt sin kontraetterretningssjef sparken. Det var blitt klart at det armenske militæret hadde blitt kompromittert muligens gjennom omfattende spionasje også elektronisk sett.

Armenerne sender nå inn kamphelikoptre i kampene om Lachin-korridoren, og leiestyrker fra Russland og Syria har kommet inn, det virker som at Iran også er ved å blande seg inn på dette feltet - men de er kommet for sent til å kunne ha effekt på utviklingen av krigens gang som fremdeles er i aserbajdsjanernes favør.

Amerikanerne begynner å bli irriterende, det merkes under en samtale mellom representantene og Pompeo at hans krav om at man må holde våpenhvilen, rettes mot aserbajdsjanerne først og fremst. I Russland girer man seg for alvor på en farlig krise med Tyrkia, det er nå høytstående samtaler hver eneste dag - hvor russerne uttrykker sine sinne; de ser også hva Erdogans innblanding i Ukraina har fulgt til; Zelenskyj har nemlig mobiliserte innsatsstyrkene og sendt forsterkninger til Donbassfronten. I Athen er det veldig sterk sinne etter Erdogan tok til orde for å "ta en Krim" ved å skille ut Nord-Kypros og eventuelt annektere dette landet, noe som russerne fikk hørt til voksende ydmykelse for dem, selv den ortodokse kirken er ved å få nok.

Omsider er vinteren underveis; det er frostnatt i Shushi som ligger i lavere land, og snøen vil komme lørdag den 31. oktober - det vil deretter være skiftende vær, men mild vintervær er langt bedre enn kald vintervær ettersom skiftende og vått forhold som kan fryses og tine opp i løpet av dagen, er langt mer destruktivere enn hva mange ante. For oss i Norge er dette innlysende ettersom vi vet at fast grunn blir bløt og utilregnelig - som så kan fryses og tine opp når det veksler mellom regn og snø.

En interessant artikkel.

https://asiatimes.com/2020/10/azerbaijans-next-move-will-make-or-break-karabakh-war/

Det er riktig at de aserbajdsjanske fremstøtene i Søndre Aserbajdsjan har vært alt annet enn eksemplarisk, det var verken flankesikring eller sikringsoperasjoner, ettersom man bruker en skjerm av SOF-soldater foran seg uten å innse at armenerne kan penetrere dette. Mye av stridighetene i de siste fem dager hendt i de angripende aserbajdsjanernes flanke og rygg.

Det har kommet fram at Russland var først med våpenhvile 8. oktober, deretter var det Frankrikes tur 16. oktober - nå er det USA med våpenhvile fra 26. oktober. Så langt hadde Alijev og Erdogan nektet å respektere disse stormaktenes autoritet. Et nytt møte i Geneva skal finne sted 29. oktober, men det er blitt åpenbart for de fleste at tiden for diplomatiske løsninger er ved å bli overstått, og om Russland/Iran skulle oppdage tyrkiske forberedelser samtidig som aserbajdsjanerne vil invadere Søndre Armenia, er det dukket for en storkrig.

I Teheran og Kreml ser man nå at Erdogan har planer om å skape et pantyrkisk imperium - og da må Armenia utryddes for å muliggjøre dette; for Iran er det en eksistenstrussel mens Russland risikere å miste hele Sør-Russland og Sentral-Asia.

Putin - Putin - nå vet han hvordan Stalin hadde det i juni 1941.

Fernandovonarb

Innlegg: 5820
Fernandovonarb
27.10.20 15:27

Jeg anser meg som nøytral i denne konflikten, ikke minst fordi jeg ser det absolutt problematiske med okkupasjonen av Lachinkorridoren som Armenia har gjort. Hvis du ser bort fra NK så er det ren og skjær okkupasjon. Fra Armenias side så er det forståelig siden de trenger landforbindelse til NK, men okkupasjon er det uansett.

Og så må du ha i bakhode at Azeriene ble etnisk renset i stor stil under den forrige konflikten, og at det nå skjer med dem selv er ikke så uventet. 

(Innlegget ble redigert 27.10.20 15:27)

JRza

Innlegg: 15726
JRza
27.10.20 15:53
Varulv2478: eksistenstrussel

Dette er helt korrekt. tyrkerne og "azerbaijanerne" har i lang tid drevet med en radikalisering i Iran. Nå ser man azeri-parlamentarikere i Iran som kritiserer begrepet "Iranshahr", som ikke er etnisk men kulturelt begrep, men disse pan-tyrkerne kan si hva de vil i det  IRANSKE parlamentet, men kritiserer man tyrkia i Ankara, ville man ha blitt hardt straffet. Denne fremstillingen av at perserne og andre iranske etniske grupper er "fascister" er latterlig. Tyrkisk-talende og arabisk-talende ledere har vært minst like sentrale i å utforme dagens anti-persiske regime som persisk-talende. Dersom Iran hadde vært fascistisk (etnisk sett), hadde man ikke sett at veiene til Persepolis bli sperret i frykt for at folk feirer Kyros den Store i morgen.

Riktignok er det svært få azeriere som lar seg lure til å tro at de er etniske tyrkere, men eksterne krefter prøver å splitte landet, men det kan slå tilbake på dem selv. Kurderne i tyrkia utgjør en minst like stor trussel for tyrkias sikkerhet. 

Hadde vært interessant å se hvordan tyrkia hadde reagert dersom regimet hadde opprettet en sikkerhetssone innenfor "Azerbaijans" grense, lik den tyrkia har gjort i Nord Syria. Regimet kan bare peke på importerte jihadister som utgjør en fare for landet. 

(Innlegget ble redigert 27.10.20 15:55)

Varulv2478

Innlegg: 14862
Varulv2478
27.10.20 16:02
Fernandovonarb: Jeg anser meg som nøytral i denne konflikten, ikke minst fordi jeg ser det absolutt problematiske med okkupasjonen av Lachinkorridoren som Armenia har gjort. Hvis du ser bort fra NK så er det ren og skjær okkupasjon. Fra Armenias side så er det forståelig siden de trenger landforbindelse til NK, men okkupasjon er det uansett.

Lachinkorridoren oppsto i mai 1992 da de armenske separatistene vant kampene om herredømmet over Shushi og dermed åpnet opp vegen mot Lachin, noe som fulgt til at armenske regjeringsstyrker rykket inn i det som betegnes som "humanitær assistanse" fordi Stepanakertregionen var sterkt berørt av ustanselig bombardement gjennom vinteren 1991-1992. Det var sultetilstander og meget grufulle humanitære tilstander om våren blant den armenske sivilbefolkningen i den autonome regionen, siden desember 1991. Og som i dag, var det sterke krefter i Tyrkia som vil invadere Armenia for å hjelpe "etniske brødre" (som er ikke annet enn løgn) - men da kom NATO-maktene med et signal om at de vil ikke tolerere dette. Dessuten frykter man at USA vil går inn i bildet, de hadde nylig opprettet en kurdisk sone i Nord-Irak og dermed var ikke langt fra Kaukasus. Armenerne mente de kan vinne politisk på dette ved å ta Lachin, for å støtte separatistene i Nagorno-Karabakh. Det vist seg å være riktig. For senere kom russerne inn i bildet, og da Jeltsin fikk orden i statsforvaltningen begynte russerne å støtte Armenia i 1993 og dermed bidro til "freden" i 1994 som nå er fortid.

Armenerne kan oppgi alle okkuperte områdene - noe de burde ha gjort for lengst - med unntak av Lachin og dels Kalbajar distriktene som er ikke lite komplisert ettersom dette er geografiske territorier som er for mest tynt befolket fra gammelt av med et par fjelloverganger som unntak, som hadde blitt skilt ut på etniske kriterier i 1922 av Stalin. I 1905-1920 var mye av dette opprinnelig armensk-aserbajdsjansk befolket. Som med Shushi var Lachin og Kalbajar utrensket, armenerne den gang berget seg ved å gå oppe i fjellene i nord og sør om de brede dalene hvor Stepanakert, Shushi og Lachin ligger.

Aserbajdsjan er simpelt ikke å stole på. En demilitarisering med FN-utplasserte fredsbevarende styrker er det eneste som kan fungere i dette scenarioet, Lachin burde avslås i bytte mot tidlige Nagorno-Karabakh territorier - 20-25 % var tatt av aserbajdsjanerne i 1988-1994, og lite tyder på at aserbajdsjanerne vil gi opp Hadrut.

Varulv2478

Innlegg: 14862
Varulv2478
27.10.20 16:19
JRza: Nå ser man azeri-parlamentarikere i Iran som kritiserer begrepet "Iranshahr", som ikke er etnisk men kulturelt begrep, men disse pan-tyrkerne kan si hva de vil i det

Det ottomanske-persiske rivalforholdet siden 1500-tallet er egentlig mellom imperier hvor tilhørighetsidealene knyttes til imperiale verdier forankret i kulturelle fellesbånd, det var aldri snakk om nasjonalisme, etnisitet eller språk - det eneste som talt var imperierikets karakteristikk som har sin legitimitet i historisk bakgrunn som med Bysanterriket for ottomanene og Persia for iranerne, tross alt var den anatoliske halvøya og det iranske slettelandet naturlige kjerneland for imperiumbygging gjennom årtusenene, som endene på den fruktbare halvmånen i sivilisasjonens begynnelse.

Det islamistiske regimet i dagens Iran har et religiøst og deretter imperialhistorisk grunnsyn på sin territorial tilhørighet - det samme kunne sies om fortidens ottomanske imperiet fram til ungtyrkernes overtagelse for over hundre år siden. Siden 1920 har man hatt ultranasjonalistisk statsidentitetsoppbygging i Tyrkia som stundom glir inn på islamsk-fascistisk grunn, mens Persia som senere blir Iran, hadde i kontrasten ikke gått i oppløsningen. Tross sultekatastrofen og traumatiske perioder i 1880-1930 ble det persiske imperiet ikke myrdet som det ottomanske, rett og slett fordi de maktgeografiske betingelsene forhindret dette. Så da den stormannsgale sjahen ment han er keiser av et imperium i begynnelsen på 1970-årene, var dette aktuelt korrekt.

Nasjonalbevisstheten i Iran er sterkt preget av det imperiale arvet i kontrast til hva som observeres i Tyrkia hvor man etteraper europeisk nasjonalisme litt for intenst uten å ta lærdom fra den europeiske sivilisasjonskollapsen i 1914-1945.

Noreger

Innlegg: 686
Noreger
27.10.20 22:31

Det er nok og et annet element her som er viktig for å forstå Tyrkia og det er ErDOGan's bånd til det muslimske brorskap. I bunn og grunn er jo ikke den Tyrkiske imperialismen de senere årene noe annet enn en LITT mer stueren Wahhabisme. Vel er det ikke som i Saudi-Arabia, men båndene til IS og deres nåværende tilstedeværelse i Idlib og okkupasjon av Syria er vel egentlig argument nok her. 

   Iran OG Hizbollah har jo ofret mange liv i Syria for å bekjempe Wahhabisme og har beskyttet Kristne, muslimer av alle slag samt stort sett jobbet tett med den Syriske regjeringen imot Tyrkia, NATO og de vanlige mistenkte. 

        Iran framstår mer og mer som et land som ikke bare er utrolig falskt demonisert ifra Vesten og Israel, men likedan som en sterk og uavhengig nasjon som er mye mer pålitelig partner enn hverken USA eller EU. Skulle de gripe inn i denne konflikten vil det nok koordineres temmelig godt med Moskva, noe som vil gjøre den strategiske situasjonen til Tyrkia uholdbar, så lenge sistnevnte ikke kan regne med NATO og USA sin støtte. 

       Hva driver USA med her? Eller rettere sagt, hvorfor er de så passive? Jeg tipper valget der borte er mye av forklaringen og denne lammelsen vil nok vare langt ute i denne konflikten. Hva Tyrkia driver med er like stort mysterium. De ser jo ikke ut til å ha noen på sin side utenom Aserbajdsjan selv da. Hvor mange Wahhabist-krigere de kan eksportere til regionen får en vente å se med, men en vil vel merke hvor intens de vil blande seg inn om Libya og Idlib begynner å tappes for Jihadister. 

       Hverken Russland eller Syria kan tåle at Armenia taper denne konflikten.

 

Stormoen33*MOD*

Innlegg: 14400
Stormoen33*MOD*
27.10.20 23:50

Ett innlegg fjernet på grunn av usaklig og trakasserende oppførsel. Vi ber om at det holdes en god tone for et godt debattklima. Ytterligere overtramp kan medføre konsekvenser.

Modereringen skal ikke diskuteres i tråden. klager og spørsmål rundt dette kan rettes til diskusjon@vg.no.

/VGD AMBASSADØR

 

Garindan

Innlegg: 7897
Garindan
27.10.20 23:51
phonics: Mange land I dag eksisterte ikke for 200 år siden!

Og to av de er Armenia og Azerbajdsjan. Men folka bodde der allikevel.

Varulv2478

Innlegg: 14862
Varulv2478
27.10.20 23:57

De aserbajdsjanske infiltrasjonsoppdragene er ved å bli et stort problem for armenerne som har sett seg nødt til å sende ut SOF-styrker og innleide veteranstyrker oppe i de skogkledte fjellene nord for Hadrut, det vist seg at den armenske krigsledelsen var så krøka at de etterlatt svære gap i forsvarslinjen i Søndre Aserbajdsjan i flere uker - det var hvordan de mistet Hadrut og elvedalen opp mot Lachin, nå har de stoppet avansementet mot Lachin og begynt å stramme inn i egne rygg. Men det er ikke lite farlig, det som de aserbajdsjanske SOF-soldater driver med. Når snøen senker seg ned og det blir kaldt, vil alle stiene bli ufremkommelig, man kan spores ned og det vil bli umulig å overleve mellom fjellene. Det som er farligst i slike omgivelser er utmattelse og fysiske påkjenninger utløst av temperatursvingninger som kald regn etterfulgt av mye snø og deretter muddertilstand.

Uansett er det klart at den armenske krigsledelsen har feilet helt; så meget at flere offiserer og ministre hadde blitt rensket ut etter hvert som russiske rådgiverne kom inn i bildet sammen med gamle veteraner fra den forrige krigen. De var ikke forberedt på bruk av SOF-styrker med avanserte kommunikasjonsteknologi som gjør orienteringsarbeid meget enkelt som med en nordmann på tur ved hjelp av sin mobiltelefon.

Putin nektet å bryte med Erdogan til voksende harme for russerne flest - og til manges sjokk oppdaget man at han hadde vært i samtale med tyrkeren - og gikk tilbake på den tidlige holdningen om at Tyrkia har ingenting å gjøre med Kaukasus. Han har signalisert at han ønsker tyrkisk assistanse for å stoppe stridighetene - og nok en gang avsløret seg for å være en bløffmaker som rett og slett ikke VÅGET seg mot disse som sette seg til motsetning. Erdogan kunne bare hånle av den FEIGE russeren.

I fakta, utviklingen i det siste hadde fått meg til å gruble på hele saken omkring Vladimir Putins meritter i krigspolitikk, og fant meg i den kjetterske tanken om den internasjonale betraktningen av Putin som en militaristisk aggressor med en villighet til krigseventyr egentlig er feilslått, ved å ikke innse at han hadde gjort sitt ytterst for å unngå krig helt siden han overtok som president i 2000. Den andre tsjetsjenske krigen i 1999 var ikke startet av Putin, som da var i et kollegium sammen med flere andre fram til 2004. Det var Medvedev som startet Sør-Ossetia krigen - i Putins fravær hadde han autorisert den russiske innmarsjen fordi statsministre har ikke autoritet over utenrikspolitikk og militæret. 2008-2013 var preget av et moderat og mer realpolitisk preg enn i tiden etter Putins overtagelse i 2013, hvor man handlet innenfor gjeldende politiske kriterier.

Mange vil påpeker at Putin hadde tatt Krim-halvøya, men det var ved å utnytte kaoset og lokale krefter, dessuten hadde han aldri regnet med en faktisk krig - det var lokale aktører som hadde initiativmakten på Krim og i Donbass. Det var i juli Putin fikk sjokk ved å realisere at den ukrainske staten hadde et sterkt og lojalt militærvesen. På en måte kunne man si at krigen mot Ukraina hendt mot Putins ønsker, som en tyv som ikke regnet med å komme ut for eierens motstandsvilje. Han hadde rotet seg inn ved å undervurdere og nedrakke motparten, og dette gjentok seg i Syria. I Syria lot han seg overtales til å gripe inn med militærmakt, men alle så hvordan han nærmest spilt bort alt i møte med Obama og varme opp mot Erdogan tross nedskytningen av et russisk fly i nov. 2015. Hele tiden så han etter en utvei, Khan Sheikhoun-offensiven og nedskytningen hadde kommet som en vekkelse, og da Tyrkia truer med krig under Nordre Rif Aleppo-offensiven i februar 2016 satt det et støkk på ham.

Det danner seg etter hvert et mønster hvor man vil ha en krigspolitikk gjennom bløff, minste motstands vei og fravær på realistiske krigsplaner for effektivisering av krigsinnsatsen - krig betraktes som et politisk arena så lenge motparten forhindres av reglene eller er for svak til å gjengjelde, og man unnlot å gripe inn for egne vinning uansett hvor meningsløst og uforstandig det er, - med andre ord; Putin vet ikke hvordan å føre krig som Medvedev i 2008 eller alle amerikanske presidenter fram til Trump. Det er hvorfor hybridkrig, militærøvelser og provokasjoner er foretrukket; Putin feigte ut hver gang det blir alvor.

Erdogan oppdaget dette under Afrin-operasjonen 2018, og har siden bevisst gått inn for å manipulere Putin ved å ta fordel av hans svakheter, dermed så man en dumdristig strategi som gang på gang har resultert i gevinster; men det også fulgt til feilvurderinger som i høsten 2019 da man innså at Putin vil fullbyrde Astanaplanen og i januar 2020 da man trodde Putin ikke vil angripe, uten å fatte at Putin liker å straffe litt med enkelte gest for å tilfredsstille kritikere i egne hjem. Men han lærer; og dette viser seg i dag hvor alle ser hvordan Putin roter det til og i slutten sviktet Armenia. Medvedev ville ha handlet besluttsomt, alle andre ville - men ikke HAM.

Trump mente Putin er som ham selv; det begynner å bli mer og mer innlysende etter hvert i det siste - en lurendreier og bløffmaker som gang på gang har blitt lagt ned av manglende langsiktighet og konsekvensvurdering, selv Trump er i stand til å ha bedre konsekvensvurderingsevne i sammenligning.

Russerne må kvitte seg med Putin, han er ikke egnet for makten ment for et imperium.

JRza

Innlegg: 15726
JRza
28.10.20 07:35

Hahahaha! Tyrkisk "assistanse" ja. Pek på ett eneste land der tyrkia har "assistert" og det ikke har endt opp med sekterisk og etnisk vold. Det må i så fall være Afghanistan som var ødelagt fra før av. Putin er mer naiv enn det jeg trodde dersom dette stemmer. Har Putin noe på Trump, og Erdogan noe på Putin? For det er nettopp slik forholdene mellom disse lederne er. (Erdogan har jo noe på Trump... Drapet på en viss saudi arabisk journalist.) 

Varulv2478

Innlegg: 14862
Varulv2478
28.10.20 07:35

Putins svakhet hadde som sagt blitt avslørt 28. februar 2020, og siden da har alt raknet for de russiske interessene globalt sett fram til nå, det var ingen tilfelle at krigsplanleggingen begynte like etter Erdogan oppdaget at hans observasjoner var korrekt. Riktignok hadde man presset Putin for hardt, men det var først etter Iran grepet inn og tok kontakt med Kreml - og Erdogan dermed "krypet til korset" da han så at premissene hadde endret seg. Men; han kom på at allianseforholdene omkring Armenia hvor Putin er negativt stemt mot armenernes demokratiske vekking, fravær på iransk innflytelse og de geografiske forholdene betyr at man kan gjøre det samme som i Syria. I Libya var det egypterne som stoppet ham, ikke Putin.

Nå ser det ut at det har gått opp for armenerne at de er etterlatt til seg selv fordi den russiske assistansen har kommet - bare ikke det som de hadde ønsket; de får bare skjulte våpenleveranser, leiesoldater og rådgivere som i det skjult er i konflikt med sine oppdragshavernes meninger og lite annet enn harmløse garantier man vet ikke er verdt stort. I fakta; Iran gjør mer ved å sende inn ammunisjon og basisvarer til Armenia, og er klart til å sende inn avanserte våpensystemer ment for lavkonvensjonell krigføring.

Derfor har man skjerpet retorikken i det sist, og sendt ut TBM mot militære mål i Aserbajdsjan med unntak av Tochka og Iskander, det har vært flere angrep med Scud - et nylig opptak vist to Scud avfyrt ved Lachin/Shushi mot sørøst. Byen Barda ble angrepet med Smerch raketter som drepte 4 sivilister i hensikten om å vise at man vil opptrappe krigen i Russlands fravær.

Nå er allianseforholdene under endring; Iran har rykket inn og sendt representanter til Baku, Jerevan og Moskva for å få en slutt på krigen mens USA er blitt for opptatt med valget til å kunne ta affære med det første. Om Armenia skulle ende opp med å lytte mer på Iran enn på Russland, vil mars 2020-situasjonen gjentar seg på nytt ved at Putin må gripe inn eller la armenerne går vekk på ubestemt tid. I Jerevan er man blitt veldig dypt frustrert; vinteren er bare få dager vekk, men de hadde lidd meget og ser ikke gode premisser for å få en slutt på krigen etter hvert som Alijev mer og mer blir dristig med dagene.

Uansett utfallet har Putin mistet Armenia; han har også mistet alle andre allierte og venner som nå har oppdaget det samme som Erdogan hadde gjort, som i Falkenhayns ord; "Vi er lenket til et skjelett!" i Teheran, Beijing, Jerevan, Damaskus etc. Mange kommer til å sette et spørsmålstegn på verdien om å ha Russland på sin side med Putin ved rattet. I fakta; Russlands stormaktsstatusen kan ta permanente skader av krigen i Kaukasus i dette året. Så meget at Xi har indirekte satt et spørsmålstegn over Putins muligheter om en kinesisk-russisk militærallianse selv stilt ovenfor USAs trusler. Makt etter makt er på vei bort fra Moskva verden rundt.

Russerne må kvitte seg med Putin, alle ser nå på ham som en skruppelløs bløffmaker som hadde lenge vært veldig heldig slik at han kunne bedra hele verden gjennom ett tiår ved å dra veksler på Sør-Ossetia krigen. Som IKKE var hans verk.

JRza

Innlegg: 15726
JRza
28.10.20 07:53

Og det ironiske er at Iran er tungt inne i områder som i 2500 år har vært enten persisk/medisk/partisk/safavidisk territorium eller interessesfære, og det er takket være vakumet Vesten eller Russland har skapt. Man mangler kun diverse -staner i Sentral Asia, Kaukasus og Bahrain, så er store deler av safavidenes områder under iransk innflytelse. 

JRza

Innlegg: 15726
JRza
28.10.20 08:51

Apropos tyrkia og deres krakilske forhold til vestlige verdier. Dette er visstnok tyrkias vise-kulturminister. 

PRC_PDRA

Innlegg: 8513
PRC_PDRA
28.10.20 12:34
Varulv2478: r at Putin hadde tatt Krim-halvøya, men det var ved å utnytte kaoset og lokale krefter, dessuten hadde han aldri regnet med en faktisk krig - det var lokale aktører som hadde initiativmakten på Krim og i Donbass. Det var i juli Putin fikk sjokk ved å realisere at den ukrainske staten hadde et sterkt og lojalt militærvesen. På en måte kunne man si at krigen mot Ukraina hendt mot Putins ønsker, som en tyv som ikke regnet med å komme ut for eierens motstandsvilje. Han hadde rotet seg inn ved å undervurdere og nedrakke motparten, og dette gjentok seg i Syria. I Syria lot han seg overtales til å gripe inn med militærmakt, men alle så hvordan han nærmest spilt bort alt i møte med Obama og varme opp mot Erdogan tross nedskytningen av et russisk fly i nov. 2015. Hele tiden så han etter en utvei, Khan Sheikhoun-offensiven og nedskytningen hadde kommet som en vekkelse, og da Tyrkia truer med krig under Nordre Rif Aleppo-offensiven i februar 2016 satt det et støkk på ham. Det danner seg etter hvert et mønster hvor man vil ha en krigspolitikk gjennom bløff, minste motstands vei og fravær på realistiske krigsplaner for effektivisering av krigsinnsatsen - krig betraktes som et politisk arena så lenge motparten forhindres av reglene eller er for svak til å gjengjelde, og man unnlot å gripe inn for egne vinning uansett hvor meningsløst og uforstandig det er, - med andre ord; Putin vet ikke hvordan å føre krig som Medvedev i 2008 eller alle amerikanske presidenter fram til Trump. Det er hvorfor hybridkrig, militærøvelser og provokasjoner er foretrukket; Putin feigte ut hver gang det blir alvor. Erdogan oppdaget dette under Afrin-operasjonen 2018, og har siden bevisst gått inn for å manipulere Putin ved å ta fordel av hans svakheter, dermed så man en dumdristig strategi som gang på gang har resultert i gevinster; men det også fulgt til feilvurderinger som i høsten 2019 da man innså at Putin vil fullbyrde Astanaplanen og i januar 2020 da man trodde Putin ikke vil angripe, uten å fatte at Putin liker å straffe litt med enkelte gest for å tilfredsstille kritikere i egne hjem. Men han lærer; og dette viser seg i dag hvor alle ser hvordan Putin roter det til og i slutten sviktet Armenia. Medvedev ville ha handlet besluttsomt, alle andre ville - men ikke HAM. Trump mente Putin er som ham selv; det begynner å bli mer og mer innlysende etter hvert i det siste - en lurendreier og bløffmaker som gang på gang har blitt lagt ned av manglende langsiktighet og konsekvensvurdering, selv Trump er i stand til å ha bedre konsekvensvurderingsevne i sammenligning. Russerne må kvitte seg med Putin, han er

Dette blir igjen litt krisemaksimering fra din side i forhold til Armenia. 

Jeg får gjenta igjen at krigen dreier seg om Nagorno-K og Armenia sin eksistens er ikke truet. 

Akkurat som jeg påpekte tidligere, så ser det ut til at Azeriene sliter mer og får ikke tatt Nagorno-K like lett som du trodde. 

Men Armenia sin eksistens er ikke truet siden de er CSTO-medlem og Russland har militære baser i landet. 

Selv om Azeriene skulle ende opp med å ta tilbake Nagorno-K, så har Azeriene hatt tap selv og Azeriene har ikke mulighet til å "invadere" Armenia slik enkelte tror. Det er uansett ikke Alijev sitt mål å ta Yerevan. Han ønsker Nagorno-K tilbake. 

Enkelte folk ser ut til å glemme at Azeriene er egentlig omringet av fiender.

Azerbaidsjan (sett bort fra Nakhchivan enklaven) grenser med 4 land - der 3 av 4 (Russland / Iran / Armenia) er overhodet ingen fans av Azeriene - og den eneste luftbroen Azeriene har mellom Baku og Ankara (Tyrkia) går gjennom Rest-Georgia som når som helst selv kan få juling igjen av Russland. 

I Kaspihavet, utenfor Baku er det også Russland (Russland sin Caspian Flotilla) og Iran som dominerer det "havet". 

Azeriene er sånn sett omringet minst like mye som det flere gir inntrykk av at Armenia er. Armenia grenser i det minste direkte med Iran, men det gjør ikke Baku i forhold til Tyrkia. 

Azeriene er heller ikke medlem av verken CSTO eller NATO. Armenia, derimot, er medlem av CSTO med russiske militære baser der.

Når det gjelder Putin, så er vi enige i at han tenker rart, men vi vet ikke om fyren har noen spesielle, helserelaterte diagnoser som gjør at han tenker rart. Så det kan være det.

Vi har ikke akkurat tilgang til Putin sin medisinske "diagnose" fortid. 

Uansett om Putin har noen skjulte diagnoser eller ikke, så går dette utover Russland sin troverdighet, så det er vi også enige i. 

Men samtidig så er det et faktum at Russland har kjørt på med et "StronKKness" bilde ovenfor verden (spesielt når de skal skryte av såkalte nye våpensystemer) at Russland er "mer solid" enn de er, men når øyeblikket for å bevise hvor solide de er, har kommet, så feiger Russland ut - selv om fiender som Russland har overtaket mot. 

Tyrkia er uansett litt vrien å stå opp mot for Putin sin del. Den såkalte "Syria-ekspressen" må gå tross alt gjennom Tyrkia og Putin har lagt mye prestisje i dette. 

For hvis Tyrkia blokkerer Russland sine forsyningslinjer ned mot Syria, så må Russland gå via Kaspihavet, så over til Iran, så over til Irak før de er i Syria, og det kan bli lagt andre hindre for Russland, spesielt når de entrer områder der U.S. Air Force opererer. 

Det blir også feil å konkludere igjen at Russland har mistet Armenia. Kan si meg enig i at armenere er sikkert frustrert over russere og kan til og med begynne å mislike russere, men Armenia er nødt til å være CSTO-medlem likevel. 

Så det kan være at Russland har mistet eller mister armenere "mentalt", men militært sett vil Armenia fortsatt måtte være et CSTO-medlem med russiske militære baser. 

Armenia skrev under på kontrakten når det gjelder å la Russland ha militære baser frem til 2044. 

Dette skrev Armenia under på i 2010. Den gamle kontrakten fra 1995, så for seg at Russland skulle ha militærbaser i Armenia frem til 2020, ironisk nok. 

Men Armenia forlenget avtalen i 2010, frem til 2044. Vi vet fra før av at Putin liker iallfall ikke når andre land forsøker å omgå disse kontraktene de har skrevet på. 

Så Armenia sitter nok fast med russiske militære baser bortimot de neste 24 årene, samtidig som Putin planlegger å styre de neste 16 årene også, frem til 2036.

Også får vi se hva som skjer om ei uke. Som jeg også har påpekt, det er mulig at Putin venter til de er ferdige med sirkus-showet i USA til neste uke, men selv om Putin ender opp med å ikke gjøre noe, så er det et faktum at Nagorno-K ikke er CSTO-medlem og dermed er Russland i praksis, ikke forpliktet til å forsvare Nagorno-K.

Russland er forpliktet til å forsvare Armenia og IKKE Nagorno-K.

Nagorno-K er også et av disse "fryst konflikt" fantasi-republikkene (som ingen omtrent anerkjenner) der Russland ikke har russiske tropper. 

Hadde Rest-Georgia sammen med Rest-Moldova og Rest-Ukraina trodd at Russland ikke skulle forsvare Transnistria / Sør-Ossetia / Abkhazia / Donetsk - Luhansk strekningen + Krim, så hadde de prøvd å ta dette tilbake igjen, men alle de 3 Rest-landene (Ukraina / Moldova / Georgia) vet at Russland hadde slåss for disse områdene siden de har enten russiske eller pro-russiske styrker i disse områdene og Russland anser dem for "sine egne" områder.

Rest-Azeriene er de eneste som har en mulighet til å ikke lenger bli et Rest-land. Russland har hogget opp alle de tre andre Rest-landene sine områder, mens Rest-Azeriene er naturligvis lei av å være et Rest-land som mangler områder som teller bortimot hele 20% av deres territorium. 

Men som sagt, hvis Azeriene greier å ta tilbake Nagorno-K, så vil Azeriene være redusert når det gjelder militær kapasitet, for Azeriene tar tap de også og det øker sjansen for at Russland og Iran kanskje gjør noe mot Azeriene militært sett.

På den mest kyniske vis har egentlig både Russland og Iran interesse av at både Nagorno-K / Armenia og Azeriene gir hverandre juling samtidig som flere der ute i verden ser på Erdogan som selveste Satan, for resultatet av dette blir enda et mer villig og desperat Armenia samtidig som Azeriene sin militære kapasitet reduseres for hver eneste dag.

 

 

(Innlegget ble redigert 28.10.20 12:44)

Varulv2478

Innlegg: 14862
Varulv2478
28.10.20 14:52
PRC_PDRA: Dette skrev Armenia under på i 2010. Den gamle kontrakten fra 1995, så for seg at Russland skulle ha militærbaser i Armenia frem til 2020, ironisk nok.

En kontrakt hvis gyldighet kan trekkes i tvil etter den siste utviklingen. Putin hadde ikke problemer i 2015-2018 med å omgå Tyrkia gjennom bruk av en navigasjonstraktat og vennligstemte irakerne som var en viktig alliert av Assad i det skjulte. Du fatter fremdeles ikke det; hvis Armenia miste Nagorno-Karabakh, vil Russland miste Armenia - det er selve kjernen i den armensk-russiske militæralliansen siden 1994, hvilken er hvorfor man hadde kontrakten fra 1995, som fornyes i 2010 under sterk troverdighet da Medvedev hadde makten.

Uansett har et tillittbrudd oppstått, armenerne kan ikke mer stole på russerne som er kastet ut i et alvorlig problem hvor deres troverdighet settes på spill - Sør-Ossetiakonflikten i 2008 hadde aktuelt gjenreist Russlands status som stormakt ved at man satt hardt mot hardt i møte med Bush juniors uvettige NATO-ekspansjon og demonstrert at man har returnert til spillet som en troverdige stormakt etter et langt fravær helt siden 1992. Russlands innspilling i 1999 under Kosovokrigen var symbolsk, den andre tsjetsjenske krigen var bare en "bush war" bokstavelig talt - men det var aldri noe tvil om Russlands evne til å gjøre bruk av sin militærmakt og maktstatus i eks-Sovjet siden 1993. Siden 2008 hadde dette spredt seg til resten av verden.

Fram til nå.

Jeg hadde grublet og grublet i mange år på Putins opptredens siden januar 2015 da vinterstridighetene ved Donetsk og om Debaltseve pågikk, og deretter på en synlig motvilje mot å stå ut i det åpent under Donbasskrigen - dette forsterker seg i 2016 da man så de evinnelige våpenhvilepausene og stupiditeten som fulgt nesten til tapet av Aleppo, hver gang Putin gjør noe produktivt var det alltid som motreaksjoner, det var aldri snakk om preventive eller forebyggende handling innenfor krigspolitikk. Og hver gang det kom provokasjoner, så man at Putin valgt å skygge unna - da israelerne angrepet like ved russernes baser gjentatte ganger, gjorde han ingenting helt til et russisk fly var skutt ned som et resultat. Han gjorde ingenting da øverstkommanderende for de russiske styrker var drept i et suspekt artilleriangrep. Han gjorde ingenting for å beskytte sine allierte mot israelerne, amerikanerne og i slutten tyrkerne, bare grepet inn i ettertiden som å angripe politiske risikofrie mål som med treningsleiren i Syria i det siste. Han gjorde ingenting da dusinvis av hans soldater var drept og skadet av amerikanerne under Conoco-massakren. Da han omsider lanserte sine storoffensiver, var det oftest når tyrkerne ikke holde sine løfter, og man hadde nektet å ta affære når tyrkerne bare går ut og bestemme, så man må bøye seg og gå med - fram til februar 2020. Da var man nødt til å stoppe tyrkerne, men så da man skulle tvinge Tyrkia tilbake - valgt Putin å avsløre seg som bløffmaker som ikke hadde viljen til å stå på sitt internasjonalt sett.

Trump hadde lenge beundret Putin, men mange simpelt forstår ikke dette, og det var først etter selvangivelsesavsløringene og niesens bokutgivelse i september 2020 man endelig kom på sporet om hvorfor, det vist seg at det var mer snakk om personlige karakteristikk som var gjenstand for Trumps oppmerksomhet. Den som best kan avslører en con artist - på norsk lurendreier - er en andre con artist - og Trump kan ha vært først ut av flere tusen amatører og eksperter som hadde prøvd å komme til bunn i den mystiske Putin. Saken omkring Armenia viser nå dette. Vi så ikke dette fordi Putin hadde bare regjert uten å bli korrigert en gang før 2013, det var i 2004-2008 som var preget av konflikter med Georgia og Ukraina. Da han returnere til makten, dekket han dette ved å ta fram nasjonalisme og imperialistiske sinnelag - og ved å ta fordel av ryktet skapt av krigen i 2008, som hadde satt et støkk på verden som dermed på nytt fikk respekt for Russland.

Alt denne respekten er fordunstet.

(Innlegget ble redigert 28.10.20 14:54)

phonics

Innlegg: 509
phonics
28.10.20 15:08

Alt denne respekten er fordunstet

*Artsakh* defense minister er drept I en spectacular angrep!

Nå skal kona til arlekino Pashinian til Nagorno Karabakh! Hun trener intense og har bestemt seg får å bli sniper ifølge armenske nyheter. 

Prover han å bli kvit dama? 

(Innlegget ble redigert 28.10.20 15:10)

Varulv2478

Innlegg: 14862
Varulv2478
28.10.20 15:28

Aserbajdsjansk artilleri er nå i stand til å bombardere Shushi for første gang under krigen, og det er kommet rapporter om flyangrep på Stepanakert, det vites ikke om det er før eller etter angrepet på Barda i Aserbajdsjan hvor flere Smerch raketter hamret ned i bykjernen og skapt en massakre - 20 sivilister drept og 60 skadet. Men skadene i Barda er betydelig langt mindre enn i de to armenske byer hvor mye av skadene så ut til å ha hendt med bomber.

Nagorno-Karabakh er i ferd å tømmes, det er merkbart at sivilistene ikke stolt på sine myndighetenes erklæringer, og de hadde utvilsomt blitt informert gjennom sine slektninger i republikkhæren at forsvaret har blitt meget alvorlig svekket - slik at disses sikkerhet ikke kan garanteres. Det er ikke mulig å stoppe dem, for hver dag reiser folk ut til Armenia og før eller senere vil Alijev få fullføre sin drøm om å tømme Nagorno-Karabakh for armenerne. På armensk hold er det kommet innrømmelser om at de har nå veldige store problemer; store deler av offiserskorpset er utslettet, nøkkelpersonell er sterkt desimert, og man hadde mistet altfor mange menn og for mye materiell.

Over 1,000 er meldt drept i de armenske styrkene, men Putin hadde sagt at 2,500 er et troverdig estimat, og man kan dermed frykte at bare en tredjedel av de drepte er offentliggjort; de har nådde 15,000-tallet - og nærmere seg 20,000-tallet over drepte, savnede og skadede. Minst et par dusin er tatt til fange av aserbajdsjanerne som har 1,119 identifiserte dødstall - som allikevel kan være bare halvparten. Under grensekampene vist det seg at armenerne hadde mistet 41 drepte og savnede i løpet av få timer 27. oktober - og 200 skadede, aserbajdsjanerne lot til å ha hatt mindre tap i sammenligning.  

Armenia er i ferd å tømmes for blod, ekspertise og våpen. Og nå ser det ut at fly brukes mot dem i Nagorno-Karabakh.

De har blitt latt i stikken, og angrepene mot aserbajdsjanske byer som Barda bare forverrer situasjonen sammen med Komisk Ali-tilstanden i disses mediekildene.

Vinteren kan redder dem, men krigen er tapt; selv om man klart å holde stand har man mer eller mindre mistet evnen for å føre krig i større skala uten å gå all-out - og selv denne evnen kan forsvinne i løpet av de neste uker. Armenias militæret ruineres.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg