Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Armenia vs "Azerbaijan"

NYTT TEMA
Fernandovonarb

Innlegg: 5820
Fernandovonarb
28.10.20 15:37

Når det gjelder tap så tror jeg faktisk putin for en gangs skyld er den som er nærmest sannheten. Det er uten tvil høyere tap enn det partene oppgir selv.

Varulv2478

Innlegg: 14863
Varulv2478
28.10.20 16:23
Fernandovonarb: Når det gjelder tap så tror jeg faktisk putin for en gangs skyld er den som er nærmest sannheten. Det er uten tvil høyere tap enn det partene oppgir selv.

"Fem tusen døde" var det Putin hadde opplyst om i TV-talen, og antyder at armenerne hadde større tap enn aserbajdsjanerne - derfor tror jeg armensk tap er på 2,500 til 3,000 døde mens aserbajdsjansk tap er på 2,000 til 2,500 døde. Dessuten har aserbajdsjanerne mistet langt færre lavtstående offiserer og NCO enn armenerne ettersom disse var oftest rammet av droneflyangrep ute på feltet. Det merkes under de nevnte grensekampene at kvaliteten hadde sunket.

I følge SOHR har de syriske leiestyrkene blitt meget stygt maltraktert, ut av 2,350 som hadde blitt sendt er 217 meldt drept, 350 har desertert og enten rømt eller blitt sendt tilbake - og så mye som 800 kan ha blitt skadet. Nå som armenerne slåss i det åpne i fjellterreng, betyr det at de syriske leiestyrkene som foretrakk sivilkjøretøyer som SUV-trucks og har kjennetegn på seg som skilt dem ut, er spesielt sårbart.

Det er nå bekreftet at tyrkiske TB2 dronefly hadde flydd langs den armensk-tyrkiske grensen ved Jerevan og Gyumri hvor de skulle ha blitt jammet av russerne ifølge ubekreftede påstander. Dessuten er F-16 fly observert ikke bare over Ganja, men også annetsteds - i teorien kan F-16 angripe mål i Stepanakert fra omlagt 25 km vekk nå som S-300 SAM batteriene er borte, og det som finnes kan simpelt ikke angripe F-16 flyene så langt vekk bortenfor 8 km randsone.

Vinteren nærmere seg, men armenerne går nå bokstavelig talt på gassdunst i bensintankene...

Herinacius

Innlegg: 7420
Herinacius
28.10.20 19:04

https://twitter.com/301_AD/status/1321407068415365120


Russian Wargonzo journalists reports: "Turkish F-16 planes launched a massive strike on civilian facilities and infrastructure of Stepanakert.

Sources of Wargonzo in Istanbul report that the Turkish Air Force was attacking the cities of Artsakh on the personal orders of Erdogan"

(Innlegget ble redigert 28.10.20 19:05)

Varulv2478

Innlegg: 14863
Varulv2478
28.10.20 22:22

Sivilistene massakreres i Barda - fordi de tyrkiske droneflyene massakrere hundrevis av armenske soldater som gang på gang har blitt angrepet uten å kunne forsvare seg. Angrepet på Barda kan være et uautorisert angrep av frustrerte militære som sendt ut hele arsenalet i sitt batteri - minst tjue-tretti Smerch raketter. Det er voksende sinne over sin egne ledelse i Jerevan og Stepanakert, spesielt mot Pasjinian som vist seg å være håpløst. Et mytteri eller militærkupp er ikke lenge usannsynlig...

Det er nå blitt klart at hele Hadrut-Fuzuli fronten er i ferd med å kollapse, de skogkledde fjellene nordvest for Tugdag-fjellet er inntatt av SOF-styrker som utrolig nok hadde kunne penetrere denne naturparken og deretter kan true regionalvegen mellom Fuzuli og Shushi. Derfra har de kunne tvinge seg fram til Boyuk Kirs-fjellet hvor en pelotong var oppdaget og desimert med armensk artilleri. Men ikke før disse soldatene kunne se ned på byen Shushi. De fleste droneflyopptak vist at man konsentrere seg om å rulle opp hele den høyre flanke mellom Tugdag og Qirmizi Bazar - og åpne opp regionalvegen. Om aserbajdsjanerne klarer dette, vil armenerne dyttes ut - mot øst, slik at disse risikeres å utsettes for omringning i senere tid.

Det er nå klart at Alijev vil slå seg fram til Shushi fremfor mot Lachin, han lagt et press på korridoren uten å angripe dit, for å "klemme ut" armenerne med omgående angrep - men det er ikke lite sinnssykt å sende ut flere tusen soldater til fots bare dager før vinterværet kommer, for å angripe høylandet mellom Canaqci, Daghgyurd og Shushakend sørøst for Stepanakert - og øst for Shushi. Men; om dette lykkes, er det i dette øyeblikket forsvaret av Nagorno-Karabakh sviktet. Mye tyder på at armenerne i sørfronten vil bli omringet fordi de nekte å gi opp Khojavend/Martuni-området. Der er innbyggerne langt mindre villig til å flykte enn i resten av landet.

Armenerne lærer ingenting, det enslige OSA SAM som var tilbake, skjøt ned to An-2T fjernstyrte fly bare for å bli funnet og ødelagt av TB2 droneflyer. Dermed var det fritt fram for at flere tusen armenske soldater skulle jages ned som vilt med en horribel virkning slik at mange på internett begynner å bli kvalm og sint over dette teknologiske overtaket. De ser ikke krig, men mord og kriminelle akt. Det er som Omdurman-slaget i 1898 da maskingeværet slaktet så mange, at 240 var drept for hver eneste som var drept i retur - 12,000 mot 48. Trolig er omlagt 1,000 blitt drept med TB2 mot bare 1 verifisert nedskutt TB2, det er ikke kommet rapporter i det hele tatt om angrep på styrkene som bruker TB2 i disses baser! Aldri hadde man sett noe så ufattelig endimensjonelt i moderne krigføring.

For dette måtte tjue sivilister dø hvor intetanende folk ikke forstår motpartens lidelsene under krigen for hender på tyrkerne. For menneskerettighetsforkjemperne, militære og våpenprodusentene begynner droneflymassakrene å bli simpelt for mye; slik at det måtte få alvorlige konsekvenser for fremtidige krigsregler omkring autonome våpensystemer og automatiske krigføring. Dette var noe av motivet for å halte delvareleveranser til Tyrkias TB2-produksjonen, de vil ha et intakt marked for dronefly og autonome maskiner. I USA er det også vekket bekymringer, slik at Biden tar til orde for å stoppe krigen mens Trump begynner å bli oppjaget ettersom han ikke trenger dette.

Det er ikke krig, dette er MORD.

phonics

Innlegg: 509
phonics
28.10.20 22:53

De ser ikke krig, men mord og kriminelle akt. Det er som Omdurman-slaget i 1898 da maskingeværet slaktet så mange, at 240 var drept for hver eneste som var drept i retur - 12,000 mot 48. Trolig er omlagt 1,000 blitt drept med TB2 mot bare 1 verifisert nedskutt TB2, det er ikke kommet rapporter i det hele tatt om angrep på styrkene som bruker TB2 i disses baser! Aldri hadde man sett noe så ufattelig endimensjonelt i moderne krigføring

Ja det er Armenia som har valgt å okkupere ett annen land! På tide å returnere provinser rundt Nagorno Karabakh til Aserbadjan kanskje?  Kankje arlekinon Pashajev må tre av som statminister?

Det er mye som Armenerne kan gjøre men de velger å kjempe videre de tror fårtsatt at de kan vine dene krigen!

Azerbaijan I mellom tiden dreper uniformerte soldater og det er lov I krig! 

Varulv2478

Innlegg: 14863
Varulv2478
28.10.20 23:08

https://twitter.com/oryxspioenkop/status/1321496225045237762

- To throw in more tanks in open exposed fields.


- To throw in more artillery in open exposed fields.


- To throw in more young men and old reservists in open exposed fields.

Until there is no tank, artillery or man left to fight.!

Dette er mord i praksis; selv ikke japanerne kunne være så stupid med disses kamikaze-mentalitet under krigen mot USA, først og fremst for å kunne ofre sitt liv - er det for å skade motparten i forsøket. Her er det ikke snakk om forsøk. Oryx i sosiale medier har aldri sett liknende, og mye tyder på at den armenske krigsledelsen har forbrutt seg mot alle reglene i et naivt håp om å holde ut lengst mulig.

Resultat; 176 stridsvogner, 67 panserkjøretøyer, 194 artillerienheter, 22 SAM systemer og 369 upansrede kjøretøyer - ingen har vært i stand til å telle døde og skadede i droneflyopptakene fordi de var alltid kuttet av for å ikke vise disse etter eksplosjonene, men flere tusener var på disse opptakene i over en måned. Og det var før sist nytt, så man kan regner med litt høyere tall materielt sett.

Hvorfor er ikke de tyrkiske basene underlagt angrep med TBM og endog bemannede fly? Jeg vil gladelig ofre halvparten av alle fly i Armenia for å beskytte soldatene om jeg var den armenske statsministeren. Hvorfor har man ikke flyttet inn mer kapable SAM systemer som Buk og Tor som så langt har bare blitt deployert i Lachin-Shushi? Hvorfor hadde man ikke angrepet inn i Aserbajdsjan fra Armenia? Hvorfor har man ikke straks fått hjelp fra Russland som kan levere Pantsir-S1 og Buk rett til Armenia?

Armenia har bare 19,000 profesjonelle soldater, og Nagorno-Karabakh har bare omlagt 3,500 - av disse er under en tredjedel offiserer og underbefal, det vil si omlagt 7,500 i alt. Resten er vernepliktige og menige som trente personell med egne rang i nøkkelstyrker. Droneflyangrepene rammer nemlig nøkkelpersonell som ofte har offisersrang, og profesjonelle til fots ved at man gikk etter høyaktuelle mål og troppekonsentrasjoner hvor befal måtte være mer synlig enn resten. Vi har trolig 15,000 til 20,000 drepte, savnede og skadede, av dette 2,500 drepte og tre ganger flere som er permanent ukampdyktiggjort. 7,500-tallet blir for lite når man må avdele mange for forsvaret av Armenia og rekrutteringstreningen, meget mange reservister som kalles inn, måtte påta seg oppdrag de ikke hadde på mange år. Jo flere offiserer som falt, jo raskere vil kvalitetsnivået på soldatene faller - dette har fulgt til at aserbajdsjanerne fikk et stort overtak ved å ha flere offiserer og NCO, og flere trente soldater som dermed fikk et kvalitetsmessig overtak på feltet.

Det er kommet fram at militærledelsen i Armenia er aktuelt av ny dato, store deler av offiserskorpset var skiftet ut etter Pasjinian kom til makten i mai 2018, og i dette året hadde statsministeren i klar konflikt med offiserene satt inn "sine" som Gasparyan som nå er ved å bli den meste pinlige stabssjefen i historien, som kom til sin jobb i juni 2020.

Fernandovonarb

Innlegg: 5820
Fernandovonarb
28.10.20 23:18

Det kan ikke være lenge til hele fronten kollapser for Armenerne. De er aldri i sikkerhet. Spesielt mørket må være fryktelig, for de vet aldri om de i siktet på et IR kamera på en drone. Jeg ville vært forferdelig demoralisert under denne konstante trusselen.

 

Varulv2478

Innlegg: 14863
Varulv2478
28.10.20 23:55
Fernandovonarb: Det kan ikke være lenge til hele fronten kollapser for Armenerne. De er aldri i sikkerhet. Spesielt mørket må være fryktelig, for de vet aldri om de i siktet på et IR kamera på en drone. Jeg ville vært forferdelig demoralisert under denne konstante trusselen.

Enig. Det er mye som tyder på at den armenske krigsledelsen var en lik stor trussel mot sine soldatene som de tyrkiske TB2 droneflyene.

Da jeg så på bildene av skadene etter angivelige flyangrep i Stepanakert, oppdaget jeg at det ikke har blitt brukt bombevåpen eller vanlig artillerivåpen, flere svære kratre tyder på at noe langt kraftigere enn LORA var brukt, og røykskykarakter på de få bilder tyder på sovjetisk eksplosivblanding. Aserbajdsjan har ikke fly som kan frakte tunge bomber utenom F-16 flyene. Det minner om bruk av Tochka eller Scud TBM. Og Aserbajdsjan har nemlig 4 TEL kjøretøyer med Tochka - og jeg husket fra 1995 om at det var lagrede Scud TEL kjøretøyer i Aserbajdsjan. Scud-missilet er så enkelt at det kan avfyres etter tretti års lagring.

I det minst er Smerch-batteriet som bombardert Shushi funnet og ødelagt av armenerne, dette var ført til bare et par hundre meter fra nærmest frontstilling slik at kjøretøyet ble ødelagt kort tid etter det avfyrt sin last.

Angrepene på Stepanakert med TBM fortsetter.

Varulv2478

Innlegg: 14863
Varulv2478
29.10.20 08:11
Varulv2478: høylandet mellom Canaqci, Daghgyurd og Shushakend sørøst for Stepanakert - og øst for Shushi.

Det er hendt; armenerne innrømt at de hadde ikke sikret naturparken slik at en bred offensiv til fots hendt mot høylandet - stridighetene har nå nådde utkanten av Topkhanaskogen som ligger mot landsbyen Sighnakh som har blitt inntatt av aserbajdsjanske styrker som har bitt seg fast i Canaqci/Avetaranots og Madatashen - og derfra nådde Aknaghpyur så man kan angripe regionalvegen litt lenge vekk. Dette er komplett sinnssykt; armenerne hadde ikke prøvd å sikre store gap i en naiv tro om at terrenget vil være ufremkommelig, og aserbajdsjanerne har brutt alle kardinalreglene om å avansere mot en fiende med sterk taktisk ildkraft til fots uten å kunne få direkte assistanse. Aserbajdsjanerne er nå bare 5 km fra Shushi. Selv om de gjennom det vanskelige terrenget er minst et halvt døgn fra sine egne frontstillingene til fots uten ekstralast!

Det som sikret armenerne seieren i 1993 var bruk av lommekjente lokalmenn som kjente sitt land inn og ut, så hvordan i all verden kunne man ha blitt så utmanøvrert av aserbajdsjanske fremmede i det som skulle være sine egne hjemtrakter? Hadde de blitt så dovent at de ikke klart å holde stand eller bare rett og slett glemt at de skogkledde fjellene i naturparken må sikres? Det viktigst er å utrenske hele landet, men da må man stille et kritisk spørsmål; hvorfor har man egne sentrum helt uttømt siden tapet av Hadrut, og hvorfor har man ikke innsett betydeligheten av SOF-styrkenes evne til å tvinge seg dypt inn i fjellterreng da Hadrut gikk tapt?

Dette er ikke måten å føre krig på; det er blitt mer og mer åpenbart at det er altfor få armenske soldater - og at man hadde konsentrert altfor mange mot øst fremfor mot sør. Det er ikke sett bataljonsstore styrkesamlinger hos armenerne i kontrast til hos aserbajdsjanerne, og det er sett at man verken rotere eller styrke sine styrkene som behandles som ved Verdun 1916, på en evigvarende rullebånd uten at noen returnere. Hvor er titusener av soldatene man vet er oppstilt i Armenia? Så langt har det ikke vært opplysninger om mer enn 18,000 i Nagorno-Karabakh republikkhæren og like mange av dette fra Armenia, så man har 40,000 eller mindre. Men det ser ut at man har trolig bare 5,000 i Hadrut-Fuzuli fronten!

Hva som kjennepreger den armenske krigføringen fra Jerevan er at man har holdt tilbake altfor mye - nye SAM sendes ikke inn - nye våpensystemer utebli - bare frivillige soldater sendes inn med et minimum av moderne våpensystemer - all angrep på Aserbajdsjan lot til å ha hendt fra Nagorno-Karabakh og dels på grensen - Pasjinian har endt opp med å bare mate den pågående krigen med menn og våpen uten effekt; mer som å kaste kjøtt ned i kjøttkvernen i små mengder uten stans.

De armenske forsvarerne har to fiender; sin egne ledelse og droneflyene.

Varulv2478

Innlegg: 14863
Varulv2478
29.10.20 08:40
Varulv2478: Angrepene på Stepanakert med TBM fortsetter.

Det vist seg å være Smerch. Nå er aserbajdsjanerne for første gang siden 1993 i stand til å bombardere den armenske byen, trolig fra Djamanfjellovergangen eller Jabrayil i sør på mindre enn 50 km avstand.

Hva er det som foregår? Putin gjør ingenting. Armenia er overlatt til seg selv med en statsminister som er blitt for skremmende lik den georgiske Saakasjvili som på få dager opplevd et totalkollaps av det georgiske forsvaret i møte med russerne. Dessuten er det mye voksende bitterhet i russiske sosiale medier, droneflyopptakene er blitt så provoserende at mange klart ikke lenge å følge med konflikten, det var blitt meget demoraliserende å se hvordan deres venner led. Uten å kunne gripe inn pga. Putin.

For det ser ut at Putin vil få Nagorno-Karabakh utslettet, og det kan være på glid i Teheran om en liknende "endelig løsning". Mer og mer virker som at Pasjinian oppmuntret av tidlige russiske inngrep i 2018-2020 hadde blitt forledet til å tro man kan stole på russisk assistanse, men han hadde aldri regnet med en så massiv tyrkisk intervensjon som var utenkelig for ett år siden. Eller at Putin skulle motarbeide armenske interesser og holdt tilbake - og det er mulig at han hadde presset Pasjinian til å holde tilbake, slik at man endt opp med å få militæret ødelagt og Nagorno-Karabakh tapt - og Armenia vil bli sterkt sårbart med et brutt militærvesen.

Dette er forræderi. Nå er det garantert at Russland vil i sannheten bli helt isolert om man ikke få bort Putin så tidlig som mulig. Sannheten om Putins interne natur er nå trolig avslørt - nemlig at han er altfor lik Trump, mer en innadvendt variant av amerikaneren - og dermed forstår man hvordan hans regime siden 2013 kunne ha gått så galt. Det er USAs fremtid vi ser om Trump skulle vinne. Noe som kan bli fatalt for verdensfreden.

Krigen er tapt for Armenia, en ufattelig tragedie har nå utspilt seg, det er nå 2,500 bekreftede/registrerte døde etter over fire uker i en krig oppmuntret av en mann som aldri skulle ha kommet til makten i Ankara. En krig som hendt på Putins vakt.

JRza

Innlegg: 15727
JRza
29.10.20 08:47

Demonstreres det i Moskva til støtte for Armenia? Virker ikke ut til at russerne bryr seg så mye. 

Varulv2478

Innlegg: 14863
Varulv2478
29.10.20 08:58

" - Armenians don’t want to break away from Russia — unless Russia betrays Armenians first."

https://armenianweekly.com/2019/02/05/why-russia-needs-armenia-and-vice-versa/

Så er det hendt; Putin ville ikke hjelpe ut Armenia tidsnok og har endt opp med å ta en risiko som vil koste enhver - ved å kontrollere energiforsyningen har han et overtak som dessverre lot til å sette Pasjinian under et voldsomt press om å ikke eskalere konflikten selv om tusener slaktes og historiske land utslettes for all evighet.

Bare fordi Putin er så redd for demokratisering at han ikke realisere at han gjør samme feil som med Ukraina; hans respons ovenfor Oransjerevolusjonen var katastrofalt; i dag er Ukraina en farlig fiende for Russland, hvor politikereliten anser ødeleggelse av Russland essensielt for egne overlevelse. Armenia kommer til å slutte seg til den samme konklusjonen og vil deretter ber om hjelp, og her burde USA/Frankrike gå inn, selv de ikke kan gripe inn for å hindre Nagorno-Karabakhs fall. Det var Russlands oppdrag i alle stormaktenes sinnelag.  

det russiske folket innser at de har fått en tsar som er verre enn Nikolaj 2. og at han hadde kunne slippe unna altfor lenge - for hver år som går, vil det bli verre for dem, hva kan skje om en tyrkisk-ukrainsk invasjonshær skulle dukke opp på de sørrussiske slettene med kurs for Volgafloden? Eller om de skulle gjenoppleve stagnasjonsperioden i 1970-1988 og Jeltsinæren i 1992-1999?

I dag er det slik at MANGE stormaktene må kvitte seg med sine statsoverhodene; Trump i USA, Putin i Russland, Erdogan i Tyrkia, Xi i Kina, Merkel i Tyskland - selv ikke i tiden mot 1939 har man sett så mange dysfunksjonelle lederemner i de ledende landene globalt sett.

Varulv2478

Innlegg: 14863
Varulv2478
29.10.20 08:59
JRza: Demonstreres det i Moskva til støtte for Armenia? Virker ikke ut til at russerne bryr seg så mye.

Det vil ikke hjelpe før Putin enten er fjernet eller tvunget til å gi fra seg makten til Kreml på nytt.

phonics

Innlegg: 509
phonics
29.10.20 12:23

Ja ja Azerbaijan har klart å skytte ned 2 Su 25 I dag.

Varulv2478

Innlegg: 14863
Varulv2478
29.10.20 20:12
Varulv2478: Det vil ikke hjelpe før Putin enten er fjernet eller tvunget til å gi fra seg makten til Kreml på nytt.

Putin forsnakket seg da han mente krigen kan stoppes diplomatisk (Alijev har for lengst begynte arbeidet på utslettelsen av Nagorno-Karabakh som ikke har vært anerkjent som politisk enhet siden 1991 fram til nå...) gjennom Minsk-gruppen - og deretter trekker inn Tyrkia til manges sjokk. I Jerevan betyr dette at de har blitt solgt; at de ikke kan regner med hjelp fordi det er klart at Putin aktet å gi bort Nagorno-Karabakh, og dermed bryter grunnlaget for den armensk-russiske militæralliansen. I Tyrkia kunne man bare smile over at Erdogan nok en gang hadde tvunget russerne på retrett.

I Hviterussland er det en folkereisning på gang hvor befolkningen har begynte å sette seg i motstand med ikkevoldelige metoder som streik, og der ser det ut at Putins samarbeid med Lukasjenko har vært meget skadelig for den hviterussiske opinionen. Det er blitt for lik det som hendt i Ukraina vinteren 2013-14, ingenting av hva som var gjort, så ut til å ha noe virkning - selv om det ikke er hendt nasjonalstreik eller handlinger som kunne ramme samfunn og økonomi, er det klart at regimet har mer eller mindre mistet folkets støtte. Dessuten ser det ut at deler av etablissementet omkring Lukasjenko er ved å få nok, det var sett omrokkeringer som tyder på lojalitetsproblemer og uenighet på regjeringsnivå i Minsk og Brest. En russisk invasjon vil drukne i blod, og dessuten kan hviterussisk motstand starte en russisk borgerkrig.

Armenerne føler nå med rette at de er sviktet; SOF-styrker hadde kommet helt fram til de bare var 5 km fra Shushi, selv om det var til fots ettersom kommunikasjonsvegene forbli under armensk kontroll, så motorisert transport er umulig. I det minst har armenerne vunnet tilbake terreng sørvest og sørøst for Lachin, og det merkes at forsterkninger er kommet fram. Men; krigen har vært for kostbart; Putins maktløshet og troverdighetsmangel har blitt demonstrert for hele verden i det som tidlig var Russlands domener man hadde respektert siden 1994. Armenerne forsto at de hadde ikke fått støtten de trenger, både for å forhindre krigsutbruddet, lette byrdene på sine soldatene og å stoppe krigen gjennom maktbruk. De hadde blitt forrådt av en selvsikker tulling som bløffer dem og alle andre, og som deretter hadde ikke noe svar når ting går mot ham. Kreml og Putin er i seriøs utakt omkring Tyrkias rolle i det diplomatiske spillet om Nagorno-Karabakhs skjebne. Ennå ignorere Putin alt dette og oppført seg som en føydal enehersker som sett i Syria.

Hviterussland og Armenia forsvinner nå utenfor rekkevidden for det russiske folket som har fått et brødreforhold snudd til et hatforhold i Ukraina, og økonomien er på stø kurs nedover mens Putin lot som ingenting var hendt, og fortsette med hybridkrig og opprustning som mer eller mindre har kommet utenfor hans kontroll. I slutten vil "Russia Stronk" i 2014 bli "Russia Alone" i 2021, med bare Kina å vende seg mot. India er på vei vekk mot USA, Iran kommer til å havne i krig snart. Gulfaraberne har vendt seg vekk sammen med grekerne og israelerne pga. Putins mer og mer uforstandige "allianse" med Erdogan.

Russerne må innse hva det er som skjer. Men dessverre vil de, uansett om Putin drepes i dag eller senere, befinne seg i et vakuum som vil vedvare fram til de kan forsone seg med Vesten en gang i fremtiden. Jeg tror det kommer til å vare for fem år eller mer. Forhåpentligvis vil en reformert USA strekke ut en hånd til den nødstilte og nedtrykte Russland i etterkjølen av "Putin`s Folly" som bløffmakerens regjeringstid i 2013-2020 vil het.

Men i mellomtiden er armenerne i krise. Vinteren kommer, men ikke før en ufattelig pris er betalt.

norball

Innlegg: 4706
norball
29.10.20 20:18

i Russland blir det diskutert på nettet om Putin kan ha byttet bort NK mot fritt leide i Syria

Varulv2478

Innlegg: 14863
Varulv2478
29.10.20 20:49
norball: i Russland blir det diskutert på nettet om Putin kan ha byttet bort NK mot fritt leide i Syria

Og dette er ikke godt mottatt...

https://www.ft.com/content/357e2bbf-a8e9-49bb-808b-42bfb6301776

Se her:

" -possibility of handing over these five plus two [surrounding] districts to Azerbaijan, alongside the provision of a specific regime for the Karabakh zone and the securing of a link with Armenia."

Hva babler han om? "specific regime for the Karabakh zone"? Fra nordvest til sørvest har vi; Lachin, Kalbajar, Tartar, Khojaly, Agdam, Shushi, Khojavend, Fuzuli, Jabrayil, Qubadli og Zangilan - problemet er bare at den autonome regionen i 1991 eller "sonen" er oppdelt mellom alle midte distriktene - det er bare de tre søndre som er helt fritt. Her ser det ut som at han vil beholde Shushi, Khojaly, Khojavend og for en fremtidig Nagorno-Karabakh med landforbindelse med Armenia.

I seg selv er det ikke dumt for å gi opp de okkuperte aserbajdsjanske distriktene, spesielt de fire i sør fra Fuzuli til Zangilan og man kan gi opp Kalbajar og nordre Lachin, men der er litt mer komplisert. Tross alt hadde man i 2007 en enighet i Madrid om en autonom republikk med landlenk med Armenia, men armenerne og aserbajdsjanerne klarte ikke å bli enig om dette - og det er i utgangspunktet Putin ser for seg en løsning. Det er bare et problem; de nevnte fire av fem distrikter er for lengst tatt av aserbajdsjanerne - Zangilan, Qubadli, Jabrayil og Fuzuli i sør - og det femte distriktet er trolig Agdam. De to andre distrikter er Kalbajar og Lachin som kan bli litt vanskelig.

Uansett har Putin **** det til for alle. Russland vinner ingenting på dette vanviddet med Erdogan.

ondoro

Innlegg: 34675
ondoro
29.10.20 21:18
Varulv2478: Russerne må innse hva det er som skjer. Men dessverre vil de, uansett om Putin drepes i dag eller senere, befinne seg i et vakuum som vil vedvare fram til de kan forsone seg med Vesten en gang i fremtiden.

Å så nå, bli medlem av NATO kanskje, lang grense til den store fienden Kina da. 

Dine monologer om personen Putin ødelegger alt her og i de fleste diskusjoner.  Det imperialistiske spillet der NATO er direkte involvert i å starte denne konflikten kommer helt i skyggen.  Minner om fornektelsene rundt Syria i starten av angrepskrigen mot det landet. Som etter noen år endte med ”Ondoro har rett”.

Å sammenligne det som skjer her med situasjonen i Hviterussland i det som skjedde etter statskuppet i Ukraina er fullstendig useriøst.

Armenia er ikke under angrep, det er en forsvarsallianse mellom Armenia og Russland og den trer i kraft den dag Armenia angripes.  Armenia har ikke bedt Russland om militær hjelp.

Vil du strategisk at Russland skal angripe Azerbaijan slik at det blir fortgang i Azerbaijans og Georgias planer om medlemskap i NATO?    Eller NATOs planer om å få de inn i krigsalliansen. Er det målet, da kan jo NATO bygge opp en flåte i det Kaspiske hav må vite. Kjekt å ha mot Iran for eks..

Heller ikke Artsakh som altså er en enklave inne i Azerbaijan ikke anerkjent av noe land har bedt Russland om direkte militær hjelp.  Landets president understreker det gode forholdet mellom Russland og Artsakh og har takket denne Putin for det han så langt har gjort for å stanse konflikten.  Han ber også Putin bruke all sin diplomatiske styrke med å fortsette den prosessen, ikke om militær hjelp!  Mer krig hjelper ikke noen, aller minst befolkningen i Artsakh.

President Arayik Harutyunyan:

I would especially like to emphasize that at all stages of the settlement of the Azerbaijan-Karabakh conflict, Russia strictly observes the provisions of international law and the peaceful settlement of the conflict on the basis of the principle of non-use of force and the threat of force.

Det at USA og NATO pisser på alt som heter internasjonal lov og rett vet vi. Om Russland skulle begynne med det samme, slik det virker som du ønsker tjener ingen.

Noreger

Innlegg: 686
Noreger
29.10.20 21:31

Jeg tror heller ikke at Putin hverken er svak eller vaklende på noen måte. NK situasjonen ER spesiell og likedan er situasjonen med Tyrkia det. 

  USA's klamme fingre i dette forblir et mysterium. Det er nok temmelig sikkert at de spiller et dypere spill her enn mange kan tenke seg. Det holder jo å se at Israel (som vanlig) støtter det samme landet som Wahhabistene gjør. Det skulle jammen ikke forundre meg om USA egentlig er ute etter å destabilisere hele regionen (selvsagt er de det) for å ringe inn Russland med ustabilitet ifra Ukraina til Hviterussland og deretter Kaukasus. 

   Så Putin må nok tenke på flere faktorer enn å bare reagere lineært på hva som skjer i USA. En kan vel egentlig si det slik at Tyrkia er vel heller ikke til å stole på, men landet er iallfall mer forutsigbart enn USA, som kan alliere seg med hvem det skulle være i en transaksjon som dette. 

   Likedan, som Ondoro påpeker, kan det jo godt vise seg at USA kunne ha godt likt en kontrollert "alliert" i Aserbajdsjan, slik at Iran kan ringes inn enda mer. 

     For å forstå Putin må en forstå hele Russlands strategiske situasjon i dag. For eksempel med hensyn til de mest vitale spesialstyrkene er jeg temmelig sikker på at Russerne vil holde disse klar om tingene skulle utvikle seg ille i Hviterussland. Med det mener jeg et kuppforsøk av Kiev-modell. Russland kan og vil ikke godta dette, uansett hvor mange "ofre" BBC viser i prime time (mens Julian Assange fortsatt er forulempet på det verste i UK). 

 

     "Putin må drepes"?! Hva slags kynisk syn er dette? Som alltid kommer det ut i lyset HVEM som har spesielle hensikter. Både Skripal-teatret og  det nye skuespillet over Mr. Nobody politiker som ble "forgiftet" i Russland og fløyet til Tyskland hvor de fant ut "sannheten" er så amatør-messig konstruert at den eneste grunnen til at det holder mål i vesten er fordi det ikke finnes kritisk media igjen der. 

(Innlegget ble redigert 29.10.20 21:34)

Noreger

Innlegg: 686
Noreger
29.10.20 21:40
norball: i Russland blir det diskutert på nettet om Putin kan ha byttet bort NK mot fritt leide i Syria

Ja, hva diskuteres ikke på nettet?

 

   Og "noen hevder at", mens andre "derimot sier".......

Varulv2478

Innlegg: 14863
Varulv2478
30.10.20 07:30
ondoro: Dine monologer om personen Putin ødelegger alt her og i de fleste diskusjoner.

Dette fra en vesthater som er meget dypt bekymret for prinsippløshet og troløshet til å kalle seg en stalinist som kun ønske å se elendighet og ufrihet i en død ideologis navn. Hva du ikke har forstått, er at Putin har vært en stor ulykke for det russiske folket - og nekte å erkjenne hans ansvar under en ekstrem rasistisk tro om at Vesten er ondskapen, at det amerikanske imperiet skal bearbeides uansett hva det koster, selv når man ser feilgrepene på egne side. Det er ikke uten grunn kommunisme og falsk sosialisme som fremme tyranni og folkelig nød er meget upopulært og kastet på skraphaugen, ennå kunne få leve ved å fremme diskriminerende hets mot Vesten.

Putin har valgt; han har gjort et valg som er til stor skade for Russlands flerårhundrige interesser i Kaukasus, og ødela Kremls Kaukasuspolitikk siden 1993, da man begynte å blande seg inn gjennom splitt-og-hersk og deretter støtte til opposisjon som russiskvennlige krefter, og siden holde utenlandske makter vekk - Russlands "Monroedoktrinen" med andre ord. Dette bekreftes i 2008 da man tok i bruk militærmakt til støtte for en utbryterstat - her babler du om internasjonal lov - ! - for å hindre NATO og holde den "myke buken" intakt, og var et viktig motiv for intervensjon i Syria i 2015. Så begynte Putin å varme opp mot Netanyahu som intensiverte våpenleveransene og erstattet ham som våpenleverandør til Baku, og deretter inngå et mystisk forhold som ingen klarte å forstå, med Erdogan - fram til 2020 var det trodde at dette vil være til skade for interesser i Syria. Nå er den russiske "Monroedoktrinen" effektivt avlivet, og Russland har mistet alt som hadde vært opparbeidet siden 1993.

Det er hvorfor Putin må vekk; hans styring er til stor skade for det russiske folket og den russiske nasjonens interesser som med tsar Nikolaj 2. som hadde til sin forsvar at han ikke var særskilt intelligent, men var lik stormannsgal som Putin - som derimot er betydelig mer intelligent. Ennå sees det at Putin er en bløffmaker som nå befinner seg i en situasjon hvor egne bløff avsløres som sett i Ukraina, Syria og Libya - og nå sist Kaukasus.

Du vil ikke innse dette, ved å være helt fiksert på kun "Vesten er OND! OND!"- ideen.

Varulv2478

Innlegg: 14863
Varulv2478
30.10.20 07:40

https://twitter.com/ASBMilitary/status/1321885450580230145

Dette er Nagorno-Karabakhs skjebne. SOF-soldater brent ned landsbyen Aknaghpyur (Askeran) ikke langt fra Sushi, det vist seg at aserbajdsjanerne bare pøse på menn etter menn uten noe form for støtte utover langtrekkende artilleri, til Boyuk Kirs-fjellet og naturparken. Det er blitt klart at de armenske soldater styres av idioter, de bruker ikke faste stillinger eller holdepunkter i møte med aserbajdsjanerne av frykt for droneflyangrep, og dermed er uten av stand til å stoppe offensiven mot Shushi. Det er hvorfor krigen er tapt; mangel på luftherredømme og elendig ledelse.

Putin løfter ikke en finger. Erdogan bare ler og ler.

Noreger

Innlegg: 686
Noreger
30.10.20 13:27

Putin har svart på Tyrkias intervensjon imot NK med å trappe opp bombinger imot Wahhabistene i Syria. Dette var nok ventet da de har enheter der i god posisjonering og totalbildet for Tyrkia er nesten verre enn om det ble satt hardt-imot-hardt i NK. Samtidig vil ikke Russland ta diplomatisk pepper, samt at Tyrkia og Azb nå er klare aggressorer imot Armenia. 

   Slik beholder Putin initiativ i Syria, mens kruttet holder tørt i resten av federasjonen. Tyrkia vet nok godt at Armenia vil bli en annen sak enn NK og for landet er nok Syria mer vital enn deres siste aksjoner i NK. I Idlib bombarderer nå også den Syriske hæren flere byer som er kontrollert av Wahhabistene. 

    Hvordan vil Tyrkia svare på dette? Russiske strateger har igjen vist seg dyktige i å utnytte ressursene de har tilgjengelige. 

     

Varulv2478

Innlegg: 14863
Varulv2478
30.10.20 17:37

https://twitter.com/GeromanAT/status/1322173329906814976

Det er hvordan armenerne taper krigen, de har mistet luftherredømmet og kan ikke forsvare seg mot det sensorteknologiske overtaket gjennom speiderdronefly og armerte dronefly under effektiv sentralisert kontroll - 2 Smerch batterier (som kan ha bombardert byen Barda hvor 30 sivilister var drept) har blitt ødelagt.

Dessuten hadde det vist seg at selv om det bare var trolig omlagt 1,000 til 2,000 SOF soldater - en stor del vist seg å være syriske leiesoldater - har de hatt stor nytte av kommunikasjonsteknologi som gjør dem i stand til å utnytte terrenget, få assistanse og styre inn langtrekkende artilleri som dronefly man er i kontakt med. De var i stand til å penetrere ugjennomtrengelig terreng gjennom sist nytt innenfor navigeringsteknologi og utflankere fiendtlige stillinger som kunne sees med satellitter og droneopptak. Men det var først når disse var kommet for langt vekk, de ikke hadde en sjanse mot armenernes egne SOF styrker som er sendt inn (muligens med russiske veteranleiesoldater) ved Shushi og langs regionalvegen. Men ikke før ammunisjonsdepoter var ødelagt, flere overfall var hendt og flere landsbyer var brent ned. Dusinvis drepes av armenerne som prøver å finne alle de kunne drepe. Men det var bare en mager trøst - for faren har ikke blitt overstått.

Russlands tone har blitt veldig hardt i det siste, retorikk fra 2008 og 2015 har blitt hentet fram, og det var flere bombekasterangrep inn på armensk grunn i nærheten av russiske soldater. Putin om formiddag hadde et viktig møte personlig med sikkerhetsrådet - og timer senere så man hastemøter innkalt av aserbajdsjanerne i møte med armenerne. Dette tyder på at Putin har fått nok, under det forrige TV-intervjuet kunne man se at "steinansiktet" var lettere stresset og frustrert gjennom tydelige gest da han snakket om Nagorno-Karabakh situasjonen.

Vent nå litt... det ser ut at det skjer ting og saker i Tyrkia, og da snakker jeg ikke om jordskjelvkatastrofen i Izmir (Smyrna; Nemesis har besluttet seg for at 100 år er nok...). Uklart, men det er veldig tydelig at russerne og amerikanerne er sinna på Erdogan som trolig har ikke regnet med at mesteparten av etablissementet i sitt land fra før 2009 (da begynte han å regjere egenrådig) er på kanten av raseri.

Det er snakk om kuppforsøk ifølge sosiale medier? Vet ikke.

Kanskje falsk. Men; Erdogan hadde tross alt fått meget mektige aktører på nakken i sitt hjemlandet i det siste - tross alt hadde flere hundre milliarder dollar forsvunnet i dette året som et resultat av hans politikk, og mange rike hadde opplevd å bli plyndret mens militæret reves av lojalitetskonflikt og motsetninger mellom ekstreme og moderate. Tross alt er Tyrkia på kanten av katastrofens avgrunn, så jordskjelvet er det siste som de trenger - skjønt; en krig kan overgå dette. Dessuten er det kjent fra internt i NATO at USA og EU har planer om å sanksjonere det tyrkiske forsvarsindustrien og stenge ut militæret fra NATOs logistikkapparatet.

(Innlegget ble redigert 30.10.20 17:44)

Noreger

Innlegg: 686
Noreger
30.10.20 18:56

 

 Kanskje USA&EU bestemmer seg for å prøve en ny "color revolution" og denne gangen i Tyrkia. Det blir isåfall første NATO-landet de prøver å kuppe, men etter alle forsøkene som har feilet de siste årene, er jeg ikke sikker å at de vil oppnå noe annet enn å kaste landet inn i en enda mer kaotisk situasjon enn dagens med ErDOGan som leder. 

 

   Et destabilisert Tyrkia kan fort ende opp med en ENDA farligere leder enn ErDOGan, selv om det høres utrolig ut. Hvis USA skulle prøve på noe håper jeg iallfall de fjerner atom-missiline ved Incirlik først. 

 

Herinacius

Innlegg: 7420
Herinacius
30.10.20 20:01

ErDog-Goon mener du :P

Plutonium

Innlegg: 2955
Plutonium
30.10.20 20:01

Jeg tror dette må ta kaka i denne konflikten hva angår latterlig falsk propaganda:

Azərbaycans  Hikmet Hajiyev har lagt ut et bilde som tatt rett ut av en gammel tegnefilm av det som hevdes å være et udetonert armensk Smerch-missil. Det skal ha boret en perfekt sirkel gjennom bordplata på et skrøpelig trebord uten at bordet kollapset, og deretter laget et sirkelformet hull i sementen under bordet. På bordet finner vi for øvrig et par stoler plassert opp ned. Se bildet her

 

Varulv2478

Innlegg: 14863
Varulv2478
30.10.20 20:02

Aserbajdsjanerne prøver å skremme ut sivilbefolkningen ved å brenne ned skogene på høylandet ved Shushi hvor armenske militære har presset tilbake de aserbajdsjanske SOF-styrkene.

https://twitter.com/301_AD/status/1322233198991081473

I Iran er det interessant at iranske styrker nemlig deployeres vekk fra der stridighetene skjer i Zangilan, de konsentreres mot treriksgrensestedet i nordvest og mot Jabrayil-distriktet, de har reist artilleristandplasser og forberedelsespunktre for angrep inn i Aserbajdsjan så man kan enten hindre et angrep fra vest gjennom Nakchivan-enklaven eller angripe de fremrykkende aserbajdsjanske styrkene i ryggen ved demningsinnsjøen i Arak-elven. Dette tyder på at deployeringen er ment for å sette et press på Aserbajdsjan. To identifiserte brigader er involvert, det ene regulære, det andre IRGC.

Stridighetene skal være meget bittert; begge sider tar ikke fanger, og det er oppdaget på satellittbilder fra 24. oktober at flere aserbajdsjanske militære hadde blitt massakrert i Zangilan - bekreftet av et opptak tatt av aserbajdsjanerne som kom over åstedet like etterpå.

Men Putin fikk hjelp på uventet hold; det er kommet at hans bemerkninger om tyrkisk assistanse som ledd i flerpartsarbeid var aktuelt en prøveballong i håp om at Erdogan vil få Alijev til å bremse; det hendt ikke. Så USA kom inn i bildet - og gjør det klart at de støtter Russlands linje om at Tyrkia ikke kan ha meglerrolle eller rolle omkring fredsbevarende oppdrag. Det grønne lyset fra USA blir bare enda mer tydeligere for Putin. Biden kan vinne, men han er ikke blind; om Aserbajdsjan skulle nekte å stoppe må noen gjøre det - og USA kan ikke bli for dypt involvert.

Trolig vil Russland angripe fra 1. november om Alijev ikke vil gi seg. Det er for sent med indirekte virkemidler for å unngå russisk krigsdeltagelse på armensk side. Irans deployering tyder på at man planlegger en begrenset krig innenfor det omstridte området fremfor å angripe hele Aserbajdsjan om det skulle bli nødvendig, men iranske generaler er smartere enn de armenske, de vet droneflybasene må helt og fullstendig tilintetgjøres om man vil ha noe håp om å vinne noe som helst. Her har Iran F-4 Phantom fly som kan flyr i ultralav høyde med bare få minutter flygetid fra grensen.

Forhåpentligvis vil det bare bli med truslene, Alijevs fremstøt mot Shushi er ikke logisk fordi man må bevege seg over flere mil til fots uten logistisk støtte bare dager før snøen vil kommer, først i de høye fjellene - men så vil kaldværet med mye regn begynner fra 6. eller 7. november. Med kaldregnet vil tilstandene på vegene forverrer seg, stiene kan bli ufremkommelig til fots og det vil bli vanskelig å søke ly med frostnetter og våte dager. Det er mindre enn en uke til før vinterværet senker seg ned. Ennå; ser det ut at Alijev vil slå seg gjennom for hver pris, og dermed bare provosere stormaktene for hver dag.

Forhåpentligvis er russiske spetnatz kommet til skogene i Nagorno-Karabakh, noe er veldig galt med de aserbajdsjanske SOF-styrkene ettersom man har hatt veldig lite informasjon om disse internasjonalt sett fram til september 2020 og man vet at de var langt færre og mer gjennomsnittlig trent. Ennå ser det ut at det var topptrente spesialsoldater mer lik NATOs beste elitestyrker, det har nemlig ikke blitt offentliggjort funn av SOF-soldater på feltet, død som levende - bare ubekreftede påstander på påstander fra armenerne. Endog de døde var tatt bort fra armenerne. Dette gir dermed dekning til påstanden om det egentlig er NATO-trente tyrkiske spesialsoldater. De få bilder som var tatt, vist NATO-utstyr på maskede menn (hvorfor er de masket?) og en uvant holdning med russiskproduserte håndvåpen. Det var flere tusen tyrkiske soldater på øvelse i sommeren 2020.

Det ser ut at bare spetnatz kan handle disse mystiske SOF-soldatene.  

Varulv2478

Innlegg: 14863
Varulv2478
30.10.20 20:14
Plutonium: Azərbaycans Hikmet Hajiyev har lagt ut et bilde som tatt rett ut av en gammel tegnefilm av det som hevdes å være et udetonert armensk Smerch-missil. Det skal ha boret en perfekt sirkel gjennom bordplata på et skrøpelig trebord uten at bordet kollapset, og deretter laget et sirkelformet hull i sementen under bordet. På bordet finner vi for øvrig et par stoler plassert opp ned

Jeg finner det vanskelig å tro på; Smerch-raketten er nemlig butt i spissprofilen, om ikke helt flatt, så snart stridshodet frikobles (med klaseladning blir det tredelt, rakettbooster, container og spiss) - og om dette ikke var detonert, slik at stridshodet blir sittende, vil den spisse enden være i pyramide form så sjokkvirkningene vil ikke begrenses - bordet ville ha blitt smadret, og ved å bore seg ned i betong, ville rystelsene ha fått bordet til å sprekke opp.

Propaganda.

Noreger

Innlegg: 686
Noreger
30.10.20 20:15

Uten å ha peiling på forholdene i bakken, må jeg si jeg setter pris på de taktiske beskrivelsene ifra Varulven sin side. 

    Hvorvidt Russland setter inn en liten gruppe elitestyrker med tilkommende taktisk flystøtte og full satelitt-logistikk gjenstår å se.  Interessant at det er identifisert to BRIGADER fra Iran sin side. Etter hvert har jo Iran begynt å skaffe seg en del kamperfarne soldater. Lurer på hvor mange av disse har fersk erfaring ifra Syria.  Uansett er jo dette NOK offensiv slagkraft til å settes inn på et opportunt øyeblikk om det gjøres noen som helst koordinasjon.

   Sitter med inntrykk av at Aserbajdsjanerne fikk mye gratis ifra overaskelsesmoment og lite forberedt første linje hos Armenerne. Det kan være hele forklaringen på hva som virker til å være slakt så langt. 

 

     

    

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg