Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Heller khat enn korn?

NYTT TEMA
nostalgikern

Innlegg: 12369
nostalgikern
16.01.21 20:47

Egentlig en artikkel som peker på de viktigste  årsakene til all denne elendigheten som ikke bare det siste året, men de siste ti-årene har bygget seg opp rundt om i verden, og som jeg vet slike som f.eks. Norsk Folkehjelp nærmest vil ha det til er "vår skyld" og at vi i lille Norge nærmest har et hovedansvar (kan man ofte få inntrykk av) for å få ryddet opp i osv.  Men selv om Norge faktisk pøser ut over 100 millioner i bistandskroner  hver dag året rundt, så ser det vel ikke ut til å monne stort, og kranglevorenheten og krigslysten ser iallfall ikke ut til å avta...

En lengre artikkel dette i linken, men interessante betraktninger der og grunn til å merke seg f.eks. følgende sjelden påpekt/opplyst i norsk presse: (sitat). I Jemen, hardt rammet av sult, går en vesentlig del av den brukbare jorda med til å dyrke narkoplanten khat...  Mitt enkle spørsmål i en slik setting blir da: - Hva med heller å dyrke korn for å mette sultne mager?...

Videre fastslås det at slik som Midtøsten som en totalitet, dette store området er altså ikke i stand til å brødfø seg selv lenger (slik som i tidligere tider).  Sier vel sitt om hvordan de har stelt seg.  Og vi har  liksom ansvar og nærmest "skyld", kan man fra visse organisasjoner og politikere få inntrykk av i "debatten" og verdensanskuelsen.  Hva om de "tok seg sammen" selv snart?  Intern krangel, krig, korrupsjon og vanstyre er nøkkelord.  Og vi i fjerne og lille Norge skal visst ha skyldfølelse for stoda vi òg...  Hm.  Noen som vet hvorfor?

https://www.dagbladet.no/meninger/krig--corona--sult/73286974

(Innlegget ble redigert 16.01.21 20:51)

Sapient-X

Innlegg: 12249
Sapient-X
16.01.21 21:07

Så lenge vesten sender dem mat så trenger de ikke ta ansvar selv. Det er haken med "nødhjelp". Det blir en selvfølge at vesten skal komme for å bygge opp landene deres, borre vannhull, vaksinere barna, og gi dem mat.

(Innlegget ble redigert 16.01.21 21:08)

nostalgikern

Innlegg: 12369
nostalgikern
17.01.21 09:44
Sapient-X: Så lenge vesten sender dem mat så trenger de ikke ta ansvar selv. Det er haken med "nødhjelp". Det blir en selvfølge at vesten skal komme for å bygge opp landene deres, borre vannhull, vaksinere barna, og gi dem mat.

Akutt nødhjelp er jo ok, f.eks. i en slik situasjon Libanon kom i etter eksplosjonen (men total svikt i "systemene" selvfølgelig, i og med at ansvarlige myndigheter bare hadde latt det skure og gå selv om de kjente til lagringen av det eksplosjonsfarlige materialet).  Men at det ikke bedrer seg over tid  f.eks. i Midtøsten, da kan vel ikke div. organisasjoner og div. hjemlige politikere skyve under teppet alt dette som helt klart forårsaker vedvarende problemer.  Kranglevorenhet i en altfor stor del av befolkningen (hissig temperament) utløser mye elendighet i området, det må vel være en riktig "konklusjon", eller?  Rel. omfattende korrupsjon er jo heller ikke akkurat samfunnsbyggende. 

Eksempel på "kranglevorenhet" finner man jo også på israelsk side overfor sine naboer, det er vel ikke mange land som kan finne på å sende raketter mot et naboland på selveste julekvelden, slik som skjedde nå i 2020 mot Syria...,  og dette med nybygginger i okkuperte områder kan man ha forståelse for vekker stor forargelse hos "motparten", men slik oppførsel av en stat i Midtøsten er jo på den annen side ikke noe f.eks. jøder i Europa skal "hetses/angripes" for, slik man har hørt om flere eksempler på, bl.a. et eksempel blant norske skolebarn, nevnt i et kort innslag i Dagsnytt 18 nylig).  

For å sammenligne, tenk hva et land som Sør-Korea (et u-land på linje i sin samtid visstnok med f.eks. Tanzania, f.eks. såvidt "nylig" som på første halvdel av 60-tallet), har fått til av samfunnsoppbygging pga. befolkningens dyktighet og lite intern væpnet strid osv. (Men  det mangler jo ikke på kraftige protester og demonstrasjoner der heller, men det tas ikke så langt som f.eks. i Midtøsten, hvor forresten mye av striden ofte utløses "bare" av litt forskjellig tolkning av deres hovedreligion, - som om dette skal være noe f.eks. vi i Norge skal føle noe ansvar for, ref. tidligere nevnt eksempel).

gugler

Innlegg: 775
gugler
17.01.21 09:49
nostalgikern: Og vi har  liksom ansvar og nærmest "skyld",

Ved ¨være med i NATO og med det støtte den amerikanske kaos-agendaen i verden , spesielt midtøsten , så er det vår skyld. Kan ikke bortforklares.

Disse "millionene" av bistandspenger tjener vi milliarder på.

nostalgikern

Innlegg: 12369
nostalgikern
17.01.21 10:05
gugler: Ved ¨være med i NATO

Hva hadde så Nato med f.eks. borgerkrigen i Syria i utgangspunktet å gjøre??, - en ikke uvesentlig konflikt i området, for å bruke et understatement...

Garindan

Innlegg: 8106
Garindan
17.01.21 15:03
nostalgikern: Videre fastslås det at slik som Midtøsten som en totalitet, dette store området er altså ikke i stand til å brødfø seg selv lenger (slik som i tidligere tider)

Norge kan heller ikke brødfø seg selv, men det er heller ikke sånn verden fungerer lenger. Man kan produsere andre ting for å kjøpe maten man trenger. Kan det være sånn at jemenittiske bønder får mer igjen for å selge khat enn å selge mat? Så er det krigen og den saudisk-amerikanske blokaden som gjør at de ikke kan handle til seg den maten de trenger.

Garindan

Innlegg: 8106
Garindan
17.01.21 15:07
nostalgikern: Hva hadde så Nato med f.eks. borgerkrigen i Syria i utgangspunktet å gjøre?

Ingenting, men vi har jo spesialstyrker der allikevel. Tror du de var invitert av den syriske staten? Nei. De er der ulovlig.

Corvus

Innlegg: 26843
Corvus
17.01.21 15:51
nostalgikern: En lengre artikkel dette i linken, men interessante betraktninger der og grunn til å merke seg f.eks. følgende sjelden påpekt/opplyst i norsk presse: (sitat). I Jemen, hardt rammet av sult, går en vesentlig del av den brukbare jorda med til å dyrke narkoplanten khat.

Sier jo litt det ja. De vil helst dyrke khat, maten kan de heller få fra oss i vesten.

Litt av noen syke prioriteringer man har blant muslimene i midtøsten..

Mrsa2

Innlegg: 9396
Mrsa2
17.01.21 15:52
Garindan: Ingenting, men vi har jo spesialstyrker der allikevel. Tror du de var invitert av den syriske staten? Nei. De er der ulovlig.

Og det reknar eg med du kan dokumentere? 

nostalgikern

Innlegg: 12369
nostalgikern
17.01.21 16:04
Garindan: men vi har jo spesialstyrker der

Regner med at du med "vi" mener norske styrker?  Kjenner ikke til at Norge har/har hatt  styrker i Syria jeg, men.  Var det ikke i Irak de har vært utplassert?  Og formålet var?...

Garindan

Innlegg: 8106
Garindan
17.01.21 16:12
Mrsa2: Og det reknar eg med du kan dokumentere?

Det er litt sparsomt med informasjon fra offisielle hold, de liker å holde grumset de driver med hemmelig, men vi har iallefall EN person på tinget som prøver å grave litt i dette. Legg forøvrig merke til at Erna juger så det renner av henne når hun sier at de norske styrkenes nærvær er i tråd med folkeretten.

(Innlegget ble redigert 17.01.21 16:15)

Garindan

Innlegg: 8106
Garindan
17.01.21 16:14
nostalgikern: Regner med at du med "vi" mener norske styrker? Kjenner ikke til at Norge har/har hatt styrker i Syria jeg, men. Var det ikke i Irak de har vært utplassert? Og formålet var?...

Se svaret mitt til en annen rett over. Formålet var "visstnok" å kjempe mot IS.

Det er heller ingenting som tyder på at de norske styrkene i Syria er tilbake i Norge, selv om Solberg sier at oppdraget er avsluttet. De befinner seg sannsynligvis fortsatt enten i Syria eller Irak.

Mrsa2

Innlegg: 9396
Mrsa2
17.01.21 21:30
Garindan: Det er litt sparsomt med informasjon fra offisielle hold, de liker å holde grumset de driver med hemmelig, men vi har iallefall EN person på tinget som prøver å grave litt i dette. Legg forøvrig merke til at Erna juger så det renner av henne når hun sier at de norske styrkenes nærvær er i tråd med folkeretten.

No er ikkje Steigan verda si beste kjelde. 
Norge har hatt styrkar i Syria, det var med godkjenning av FN og den syriske regjeringa. Dei var med på hente ut materiell for å lage kjemiske våpen. Norske marinejegarar var med på det oppdraget. Dette var det ein god del om i media i si tid. Blant anna reportasjar frå både fregatten og lasteskipet som vart brukt. Og ja, det var i henhold til folkeretten. 

Norge har og hatt styrkar i Jordan for å lære opp syrarar til å sloss mot IS. Og Norge har fortsatt styrkar i Irak for å lære opp irakiske styrkar å sloss mot IS. Det er og i henhold til folkeretten, sidan dei er invitert av landa sine regjeringar. 

Garindan

Innlegg: 8106
Garindan
17.01.21 21:37
Mrsa2: No er ikkje Steigan verda si beste kjelde.

Nei, best å holde for nesa når du klikker deg inn der. Videosnutten fra Stortinget der Moxnes stiller spørsmål til Solberg er sikkert fake news.

Garindan

Innlegg: 8106
Garindan
17.01.21 21:48
Mrsa2: Norge har og hatt styrkar i Jordan for å lære opp syrarar til å sloss mot IS. Og Norge har fortsatt styrkar i Irak for å lære opp irakiske styrkar å sloss mot IS. Det er og i henhold til folkeretten, sidan dei er invitert av landa sine regjeringar.

Norske styrker har vært ved en amerikanske base i Syria i Al-Tanf, og de var IKKE invitert av den syriske staten, og det var IKKE godkjent av Sikkerhetsrådet. Dermed var det folkerettsstridig. Akkurat hvor de norske styrkene er nå er det bare de på toppen som vet. Det offisielle narrativet er og har alltid vært at de var der for å bistå i kampen mot IS, og trene krigere til kampen mot IS. Men stemmer det virkelig?

Mrsa2

Innlegg: 9396
Mrsa2
17.01.21 22:05
Garindan: Norske styrker har vært ved en amerikanske base i Syria i Al-Tanf, og de var IKKE invitert av den syriske staten, og det var IKKE godkjent av Sikkerhetsrådet. Dermed var det folkerettsstridig. Akkurat hvor de norske styrkene er nå er det bare de på toppen som vet. Det offisielle narrativet er og har alltid vært at de var der for å bistå i kampen mot IS, og trene krigere til kampen mot IS. Men stemmer det virkelig?

Og det kan du dokumentere? 

Garindan

Innlegg: 8106
Garindan
17.01.21 23:02
Mrsa2: Og det kan du dokumentere?

Her er vel en "ikke-konspiratorisk" nettside som gjengir informasjon fra et arabisk nettsted som dassbladet er påpasselige med å hevde er vennlig innstilt overfor Syria, underforstått, at det sikkert er "fake news". Så dette er antagelig ikke godt nok for deg, men here goes nothing.

nostalgikern

Innlegg: 12369
nostalgikern
18.01.21 19:24
Garindan: Kan det være sånn at jemenittiske bønder får mer igjen for å selge khat enn å selge mat? Så er det krigen og den saudisk-amerikanske blokaden som gjør at de ikke kan handle til seg den maten de trenger.

Hvis situasjonen hadde fortonet seg slik *)   (å ja, generelt er det nok på verdensbasis mer lønnsomt å dyrke narkotiske planter enn mat, men sitter de da og venter på at den øvrige verden skal komme med matforsyninger til seg, ja, så hadde det blitt et lite bærekraftig opplegg, skulle man tro.  Og heldigvis har bønder i de fleste land en annen holdning til denne problematikken). 

*) så burde nok noen forklare dem at de tross alt heller fikk satse på matproduksjon, siden folket visstnok sulter. 

(Hvordan kan det forresten ha seg at voksne mennesker som viser frem radmagre barn på tv og som man ser har vært utsatt for sult, ikke selv er påfallende utmagrede, iallfall ikke som de små barna?  Det skulle vel aldri ha seg slik at... osv.)?

gugler

Innlegg: 775
gugler
19.01.21 07:40
nostalgikern: Og heldigvis har bønder i de fleste land en annen holdning til denne problematikken).

De amerikanske "bøndene" , styrt av CIA , i Afghanistan er ikke blant disse.

Med en gang USA entret ble matproduksjon hurtig nedgradert og planting av opium skjøt i været .

De norske styrkene i Afghanistan er forøvrig også del av en okkupasjonsmakt . Ingen ting menneskelig fra den kanten.

Når du snakker om sultende barn i Yemen så er det noe du og jeg er personlig ansvarlig for så lenge vi ikke gjør noe med det. ; Menes flytte våre styrker hjem og koble bort alle sanksjoner.

Jeg erkjenner realiteten , du neglisjerer den.

granateple

Innlegg: 3560
granateple
19.01.21 14:08
gugler: Ved ¨være med i NATO og med det støtte den amerikanske kaos-agendaen i verden , spesielt midtøsten , så er det vår skyld. Kan ikke bortforklares.

Det er fullstendig feil!

Noen av de fattigste landene på jorden har ikke en fortid med krig.

Flertallet afrikanske stater hadde en rimelig fredelig og strukturert overgang fra koloni til selvstendig nasjon, der man overtok velfungerende stater med moderne infrastruktur.

Sammenligner man afrikanske stater med asiatiske stater som Sørkorea, Vietnam, Laos og selv Kampuchea sår ser man forskjellene tydelig.

Dette var også europeiske kolonier, men som gjennomførte blodige frigjøringskriger, der ord som folkemord og Hollocaust er nærliggende å bruke.

Likevel er flertallet av disse statene milevis foran sine afrikanske ex koloni brødre, på alle positive statistikker.

Ett land som Vietnam ble bombet tilbake til "steinalderen" men har politisk, økonomisk og religionsfrihet de færreste afrikanske land kan skryte på seg.

Samtidig har disse statene mottatt en brøkdel av den u-hjelpen som har blitt pumpet inn i Afrika hvert eneste år.

Likevel så står Afrika på stedet hvil, eller har i noen tilfeller faktisk gått bakover.

Afrikas problemer skyldes utelukkende afrikanere!

Dette ser man særlig tydelig når man sammenligner alle land med overveiende "afrikansk" befolkning med andre land uten, eller med lav andel etniske afrikanere.

nostalgikern

Innlegg: 12369
nostalgikern
19.01.21 20:52
gugler: Når du snakker om sultende barn i Yemen så er det noe du og jeg er personlig ansvarlig for så lenge vi ikke gjør noe med det. ; Menes flytte våre styrker hjem og koble bort alle sanksjoner.

Du snakker om Jemen.  Men har du forstått det slik at vi har styrker der da?... Da tror jeg du har drømt gitt.  Og har vi innført sanksjoner mot landet?  Samme drøm sikkert...

perchri

Innlegg: 11638
perchri
21.01.21 09:02
Sapient-X: Så lenge vesten sender dem mat så trenger de ikke ta ansvar selv. Det er haken med "nødhjelp".

Det gjelder mye......får man rett i "hånden" uten å gjøre noe sjøl, blir det slik. Man forventer at andre tar ansvar? En ser det her på berget i disse virus tider..........vi får i handa , arbeidledighets trygd osv......svært få er aktive for å skaffe seg andre jobber,  når man skjønner at arbeidsplassen muligens ikke lenger vil eksistere......

gugler

Innlegg: 775
gugler
21.01.21 19:20
nostalgikern: Da tror jeg du har drømt gitt.  Og har vi innført sanksjoner mot landet?  Samme drøm sikkert...

Vi støtter USA som selger våpen til SA , for ikke bare en dollar for  å si det mildt. Disse blir benyttet av SA til å terrorisere befolkningen i Yemen.

Du bør lære deg å se hva som er årsaken til denne nøden før du legger frem meninger om nødhjelp.

Nødhjelp er i realiteten ikke hjelp ; Derav betegnelsen nødhjelp. Dersom vi virkelig hadde ønsket å hjelpe befolkningen i disse landene må  vi slutte å blande oss inn i landenes indre anliggender.

Å sette sanksjoner , lånebetingelser fra WHO slik de praktiseres idag , kan ikke defineres som hjelp. Vi ser konsekvensene av våre herjinger og forsøker å skjule det med å spille barmhjertige med nødhjelp.

Ønsker du å gi reell hjelp , er ikke nødhjelp nødvendig. Å entre Syria og terrorisere befolkningen med støtte til kaos-skapende grupper for så å sanksjonere nasjonen og  nasjoner gjør avtaler med landets regjering om tiltak , og i etter kant seende noen rødekors rasjoner til befolkningen som lider av våre handlinger er ikke definert som hjelp.

Begrepet nødhjelp er i realiteten en konspirasjon.

(Innlegget ble redigert 21.01.21 19:21)

nostalgikern

Innlegg: 12369
nostalgikern
22.01.21 11:46
gugler: Begrepet nødhjelp er i realiteten en konspirasjon.

Du får si det til f.eks. Røde Kors og f.eks. FN m.fl. da vet du.  En rimelig far out oppfatning vel?

(Sistnevnte var f.eks. ute nylig og varslet om et betydelig behov for akutt nødhjelp pga. sult i nok et afrikansk land, husker ikke i farten hvilket, men å omtale slikt som en "konspirasjon" virker så ut på viddene ekstremt - i beste fall kynisk og kunnskapsløst - at det knapt har noen hensikt å bruke tid på å svare slike som deg litt saklig og seriøst osv.).

gugler

Innlegg: 775
gugler
22.01.21 16:30
nostalgikern: Du får si det til f.eks. Røde Kors og f.eks. FN m.fl. da vet du.  En rimelig far out oppfatning vel?

Hadde jeg gått til et offentlig organ og belyst dette hadde det ikke tatt lang tid før jeg hadde fått munnkurv , blitt saksøkt eller arrestert. Ovennevnte er aktive parter i dobbeltmoralen , her står FN i en særstilling. 

Israel er ikke akkurat parten som trenger mest hjelp i midt-østen men det er de som får den. Nødhjelpen blir gitt til menneskene som er bombet i stykker av Israel.

Bare for å nevne det tydeligste eksempelet av veldig mange.

(Innlegget ble redigert 22.01.21 16:31)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg