Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Situasjonsrapport fra Afrika..

NYTT TEMA
nostalgikern

Innlegg: 12494
nostalgikern
12.04.21 10:52

Det er vel kanskje knapt "tillatt" å stille et slikt spørsmål lenger, men når skal slike tilstander som det man kan lese om i linken snart "avta i intensitet" nede i mange av disse landene?  Og er det Vesten som fortsatt "skal ha" (stort sett) skylda for elendigheten, slik man ofte får inntrykk av er "forklaringen" fra visse hold?..   

Det må være spesielt skuffende for slike som KrF som jo nærmest var fødselshjelper for den nye nasjonen Sør-Sudan å være vitne til utviklingen der.  Jeg husker vår daværende  statsminister  holdt en flammende og begeistret tale i Spikersuppa foran det kommende valget den gang, og han utbasunerte (tilsynelatende nærmest på sparket..),  at nå måtte det vel være en god idé å snarest gi ytterligere én milliard ekstra til dette landet fra bistandsbudsjettet vårt, for nå kom det angivelig til å bli litt av en god utvikling i denne nyopprettede nasjonen, bare det ble bevilget nok penger osv.,  det skulle Norge og en kvinnelig representant/utsending for KrF nærmest sørge for, kunne man i grunnen få inntrykk av, hun skulle være med nede der og få orden på ting og tang og få landet opp og stå osv. .  Finnes det forresten en oversikt over hvor mange milliarder Norge har bidratt med til f.eks. dette landet i årenes løp?  Og har det hjulpet?

Men det er jo ille å lese om situasjonen for denne sivilbefolkningen som blir nærmest vilkårlig angrepet av arabiske nomader der.  "Ikke fred å få", er vel konklusjonen både for den stakkars  sivilbefolkningen og kritiske observatører...

https://www.vg.no/nyheter/ut enriks/i/bnxEwe/den-glemte-krigen-roemte-fra-kulene

gugler

Innlegg: 1195
gugler
12.04.21 11:14
nostalgikern: angrepet av arabiske nomader

Hvilke arabiske land støtter disse "arabiske nomadene" ? , eller hvor kommer de i fra.

(Innlegget ble redigert 12.04.21 11:15)

norball

Innlegg: 4904
norball
12.04.21 11:26

Afrika er og blir Europas ansvar. Det var europeerne som pakket sakene og dro i hu og hast fra land hvor de hadde tegnet grensene selv, bygget institusjonene og stått for sikkerheten. Så det går ikke an for Europa å bare late som om Afrika ikke finnes, og det går ikke an å sammenligne Afrikas stater med Europas nasjonalstater.

Langveg

Innlegg: 18150
Langveg
12.04.21 11:29
nostalgikern: Det er vel kanskje knapt "tillatt" å stille et slikt spørsmål lenger, men når skal slike tilstander som det man kan lese om i linken snart "avta i intensitet" nede i mange av disse landene?  Og er det Vesten som fortsatt "skal ha" (stort sett) skylda for elendigheten, slik man ofte får inntrykk av er "forklaringen" fra visse hold?..

Du seier deg sjølv imot, i alle fall når det gjeld Sør-Sudan. Var det ikkje vestlege makter som konstruerte Sør-Sudan? Var det  ikkje stort sett dei same  maktene som øydela Libya? Og no held  dei på i Mali osb. Hadde Vesten lati  Afrika  i fred, kan du nok ha  rett i noko, reint bortsett frå at  stoda  ikkej er så ille som mange  vil ha det  til i heile Afrika .Det er faktisk framgang  mange stader  når det  gjeld levestandard  og levealder, industriproduksjon etc. 

(Innlegget ble redigert 12.04.21 11:30)

ondoro

Innlegg: 34846
ondoro
12.04.21 12:30

Rapport fra Afrika ja. Afrika består av 54 stater..  Her blir Sør-Sudan nevnt som riktig var et klart vestlig imperialistisk prosjekt, og første land som anerkjente denne staten var Israel.... 

Ellers har linken ingenting med Sør-Sudan å gjøre. Vel like lite som det har med Afrika å gjøre generelt selv om Darfur-provinsen ligger på dette kontinentet. 

nostalgikern

Innlegg: 12494
nostalgikern
12.04.21 13:59
Langveg: Hadde Vesten lati  Afrika  i fred, kan du nok ha  rett i noko, reint bortsett frå at  stoda  ikkej er så ille som mange  vil ha det  til i heile Afrika .Det er faktisk framgang  mange stader  når det  gjeld levestandard  og levealder, industriproduksjon etc.

Det blir vel snart ekstra bra der nå da sikkert, nå som visstnok  Kina sprer sin innflytelse i så veldig mange områder der...  (Enkelte som kjenner forholdene bedre enn jeg gjør, hevder jo at det nærmest er en form for ny-imperialisme som bedrives, men kineserne er sikkert stort sett ønsket der, kan man få inntrykk av). 

Merk, jeg for min del skrev ikke "heile Afrika".

nostalgikern

Innlegg: 12494
nostalgikern
12.04.21 14:08
ondoro: Sør-Sudan nevnt som riktig var et klart vestlig imperialistisk prosjekt,

Var det ikke et sterkt ønske fra innbyggerne der å bli skilt fra det muslimske området i nord da?  "Skillsmissen" ble vel ikke tredd ned over hodene på flertallet der, "påtvunget" fra utlandet sin side "mot folkeviljen", eller hur?

Langveg

Innlegg: 18150
Langveg
12.04.21 17:32
nostalgikern: Var det ikke et sterkt ønske fra innbyggerne der å bli skilt fra det muslimske området i nord da?  "Skillsmissen" ble vel ikke tredd ned over hodene på flertallet der, "påtvunget" fra utlandet sin side "mot folkeviljen", eller hur?

Men fokkeviljen på Krim, i Donbass, Abkhasia, Sør-Ossetia etc  skal  ikkje respekkterast ....?  Det skal han bere i Kosovo og Sør-Sudan .. 

nostalgikern

Innlegg: 12494
nostalgikern
12.04.21 18:31
Langveg: Men fokkeviljen på Krim, i Donbass, Abkhasia, Sør-Ossetia etc  skal  ikkje respekkterast ....?  Det skal han bere i Kosovo og Sør-Sudan ..

"Fokkeviljen" som du sier det, bør så absolutt respekteres flere steder enn den gjøres, du glemte vel i høyeste grad f.eks. Hong Kong...  Folkeavstemming var det vel på Krim, og der er det vel flest russere egentlig, så jeg synes at Vesten tror på julenissen hvis de mener at Russland kommer til å gi opp Krim pga. all boikotten.  Jeg er overbevist om at hadde Vesten ikke vært så stadig mer  "nærgående" (provoserende for russerne så klart). så ville Putin og nåværende utenriksminister slett ikke sagt nei takk til å få komme inn i varmen igjen, for å si det slik, og attpåtil vært rel fredsvillige, ihvertfall i forhold til kommunistlederne i gamle Sovjet (forresten digget av mange her i Norge på den tid)..  

Vedr. Sudan/Sør-Sudan-skillet i 2011, så skjedde jo det etter en folkeavstemning, merkelig nok stort sett respektert fra Sudan sin side, stort sett iallfall.

Videoseven

Innlegg: 7704
Videoseven
12.04.21 20:09
norball: Afrika er og blir Europas ansvar. Det var europeerne som pakket sakene og dro i hu og hast fra land hvor de hadde tegnet grensene selv, bygget institusjonene og stått for sikkerheten. Så det går ikke an for Europa å bare late som om Afrika ikke finnes, og det går ikke an å sammenligne Afrikas stater med Europas nasjonalstater.

Det er vel fordi Afrika ikke er ferdig med sin revolusjon enda.

Europa var eid av eneveldige fyrster. Så gjorde folket opprør, drepte sine herskere og dannet sine nasjonalstater. Afrika begynte bra. Folket gjorde opprør og fjernet sine herskere. Nå trenger de bare å trekke grensene, så har de den samme forutsetningen.

Dette blir selvfølgelig en brutal periode på samme måte som i Europa. Millioner av drepte i en etnisk rensing, men det er muligens dette som må til for at en skal ha en fungerende nasjonalstat.

Sør-Sudan er et slikt eksempel. Der hadde en svarte som ble undertrykket av arabere. Nå er en i den brutale overgangsfasen der grensene settes. Problemet er, som mange andre steder i Afrika, islam mot kristendom.

(Innlegget ble redigert 12.04.21 20:10)

nostalgikern

Innlegg: 12494
nostalgikern
13.04.21 09:58
Videoseven: Dette blir selvfølgelig en brutal periode på samme måte som i Europa. Millioner av drepte i en etnisk rensing, men det er muligens dette som må til for at en skal ha en fungerende nasjonalstat.

De siste av statene på dette kontinentet fikk vel sin frihet/selvstendighet fra kolonimaktene sånn ca. på 60-70-tallet vel?, så de burde vel hatt bra tid til å ordne seg på som de ønsker i kraft av å være  selvstendige nasjoner nå, skulle man anta.  For du skriver at det blir en brutal periode, og da må vel tolkes som en "spådom" om tida framover?  Hva mener du f.eks. med "millioner av drepte" og at dette "må til".  Er det noe konkret land eller område disse dine brutale  spådommer gjelder for fremover, kan du vise til det?  Litt av en "spådom" i tilfelle. 

Av respekt for at "alle mennesker er like",  (ref. menneskerettserklæringer/ FN osv.), så bør det vel være greit å diskutere forholdene på et hvilket som helst kontinent, skulle man kunne tro, så da er vel utviklingen også på dette kontinentet "lovlig diskuterbart" og også interessant, må man vel sånn i utgangspunktet kunne gå ut ifra...

Videoseven

Innlegg: 7704
Videoseven
13.04.21 20:31
nostalgikern: For du skriver at det blir en brutal periode, og da må vel tolkes som en "spådom" om tida framover?

Min hobby er historie. Jeg liker historie like mye som en fotballsupporter liker fotball og en kvinne liker vesker/sko.

Min spådom er ikke noe ønske om at noe skal skje, men en pragmatisk analyse av hva som skjer, og som har skjedd i tusenvis av år. 

Du trenger ikke å gå tilbake til oldtiden, for dette skjer i våre dager. Du ser det i Myanmar, Etiopia, Israel, Syria, Nogorno-karabakh og så videre.

En trenger ikke drepe så mange for å skape en etnisk rensing, kun mange nok til at de andre flykter frivillig.

Si hva en vil, men homogene stater er de mest fredelige.   

Videoseven

Innlegg: 7704
Videoseven
13.04.21 20:47
nostalgikern: Hva mener du f.eks. med "millioner av drepte" og at dette "må til".

Jeg sikter til hvordan grenser blir satt. Det at millioner dør er ikke noe som er forbeholdt spesielle landområder, tider eller kulturer.

Du kan se hvor mange som døde og ble etnisk renset da Tysklands grense ble ble satt. Se på det samme da Indias grense ble satt. Det tidligere Jugoslavia, da Sovjet kollapset, hvordan Haiti ble et land og så videre.

Grensesetting skjer sjeldent fredelig, for selv her i Norge mobiliserte vi soldater i 1905 for å sloss mot svenskene. Når vi fikk et Norge og et Sverige ble det fredelig, for nasjonalisme er det eneste som kan samle et folk. Etnisk rensing er bare middelet som gjør at en kan skape en nasjon.

Spørsmålet burde heller vært hvordan en kan dele landområder fredelig.

(Innlegget ble redigert 13.04.21 20:49)

Torotto

Innlegg: 21574
Torotto
13.04.21 21:36
ondoro: Rapport fra Afrika ja. Afrika består av 54 stater..  Her blir Sør-Sudan nevnt som riktig var et klart vestlig imperialistisk prosjekt, og første land som anerkjente denne staten var Israel....  Ellers har linken ingenting med Sør-Sudan å gjøre. Vel like lite som det har med Afrika å gjøre generelt selv om Darfur-provinsen ligger på dette kontinentet.

Hvordan USA gjennom å støtte despoten Museveni, USA sin man i regionen, hvor de skaper konflikter for å dominere landene rundt og verdifulle råstoff.  

Ennå et sted USA bekjemper demokrati og sosial utvikling.  

Det blir stadig mer tydelig at USA, bruker terrorister til å  innvandrere områder, for så å legitimere egen tilstedeværelse. 

Her

Her

Her

Her

(Innlegget ble redigert 13.04.21 21:40)

daskedusken

Innlegg: 6217
daskedusken
13.04.21 21:51
nostalgikern: De siste av statene på dette kontinentet fikk vel sin frihet/selvstendighet fra kolonimaktene sånn ca. på 60-70-tallet vel?, så de burde vel hatt bra tid til å ordne seg på som de ønsker i kraft av å være  selvstendige nasjoner nå, skulle man anta.

Når koloniherrene dro og overlot landene til seg selv uten å ha utdannet folk er det å be om krise. I enkelte land var det kun et fåtall mennesker (vi snakker tosifret antall) som hadde en akademisk utdannelse. For å drive en stat trengs det folk som har peiling på hvordan man driver en stat. Fort gjort å havne i en negativ spiral med diverse krigsherrer som ruinerer landene...

nostalgikern

Innlegg: 12494
nostalgikern
13.04.21 22:59
daskedusken: Når koloniherrene dro og overlot landene til seg selv uten å ha utdannet folk er det å be om krise.

Vel, det var jo krig og oppstand mot kolonimaktene (forståelig), så da måtte jo disse trekke seg ut.  Milliarder på milliarder til sammen, sågar i dollar, er pøst inn til det kontinentet i form av bistand fra Vesten i 50 - 60 år nå, ikke minst på skolefronten for å hjelpe de nye nasjonene med utdanning, og et stort antall har fått stipender for å komme til vestlige land for høyere (gratis) utdanning, (med tanke om at de ferdigutdannet skulle dra hjem og være med og bygge landet da..) så Vesten har jo virkelig prøvd å hjelpe på dette kontinentet. 

Hvor mye bistand yter f.eks. Kina dit til de fattige deler av befolkningen da, mon tro, de henter visstnok enorme mengder med både olje og mineraler fra Afrika, sannsynligvis til en rimelig pris, (betalt direkte til kretsen rundt de som styrer det repektive landet, visstnok enorm korrupsjon ofte, selv den venstreradikale Mugabe hadde jo et luksuriøst palass helt borte  i fjerne Singapore... (Og hjemme var inflasjonen på det verste oppe på et firesifret prosenttall, utrolig nok).  Men "han sjøl" hadde det jo fett.

daskedusken

Innlegg: 6217
daskedusken
14.04.21 21:45
nostalgikern: Men "han sjøl" hadde det jo fett.

Comrade Robert Gabriel visste å ordne det fint for seg og sine ja. Var en tur til Zimbabwe, og enhver plantasje man passerte var eid av en eller annen militær offiser. Kina var inne der (også) og pumpet inn bra med penger i infrastruktur, og sikkert godt med penger under bordet til de riktige personene. 

Hadde jo en interessant president i Tanzania nå, som kjempet mot korrupsjon og for pan-afrikanisme, i Magufuli, men han døde trist nok. 

norball

Innlegg: 4904
norball
14.04.21 21:51
daskedusken: som kjempet mot korrupsjon og for pan-

det gjorde sikkert Hitler også

Langveg

Innlegg: 18150
Langveg
21.04.21 10:59

Generalstaben i Tchad  melde i går at Idriss Deby, president  gjennom tretti år med militærutdanning  frå Frankrike og  nyleg utnemdn til marskal "døydde i kamp ved fronten"- Meldinga er  teken  imot  med undring. Ein har vondt for  å tru at  han vart råka av skyts i kamp. Etter hans død vert  ikkje  konstitusjonen  fylgd,  dei  militære tek  over  makta (mellombels?) med  den 37-åt gamle  sonen  til den døde preesidenten, general Idriss Deby Itno, som /mellombels) president. Det er messt så ein kunne tru son har drepi far .. Elles er det den franske hæren som styrer  balletten i Tchad og hile Sahel. Han har infisert  området frå langt tilbake, no under påskott av  kamp mot terrorisme (ymse væpna oppreistgrupper) Talet på militærdiktatur  aukar i verda: Egypt, Thailand, Myanmar  og nu Tchad. 

Torotto

Innlegg: 21574
Torotto
21.04.21 14:02
nostalgikern: Men det er jo ille å lese om situasjonen for denne sivilbefolkningen som blir nærmest vilkårlig angrepet av arabiske nomader der.  "Ikke fred å få", er vel konklusjonen både for den stakkars  sivilbefolkningen og kritiske observatører...

USA shadow war in Afrika.   Her

Hvor USA bruker Al Qaida for å rettferdiggjøre sin tilstedeværelse.  

Hillary Clinton i 2912. 

Al Qaeda is on our side in Syria.
Corvus

Innlegg: 27089
Corvus
26.04.21 21:30
norball: Det var europeerne som pakket sakene og dro i hu og hast fra land hvor de hadde tegnet grensene selv

Og hvorfor dro de fleste europeerne i hui og hast?

Klikk for å gå tilbake til toppen