Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Grensehandel

NYTT TEMA
return_of_drakkar

Innlegg: 28258
return_of_drakkar
15.10.20 08:03
TheFamous25: De har grense kontroll idag o. Lett å stoppe biler der de ser handleposer over alt inni dem.

Idag og nå ja er det grensekontroll.
Men det er det jo vanligvis ikke i et slikt omfang.
 

ehall

Innlegg: 22997
ehall
15.10.20 17:26
TheFamous25: Hvorfor er du imot det?

Vi lever i en felles verden der reise over landegrenser er en del av hvordan verden går framover. Jeg er ikke for at vi skal stenge grensene og bure oss inne.

TheFamous25

Innlegg: 17791
TheFamous25
15.10.20 18:13
ehall: Vi lever i en felles verden der reise over landegrenser er en del av hvordan verden går framover. Jeg er ikke for at vi skal stenge grensene og bure oss inne.

Hvem har nevnt stenging av grenser da? Jeg har ikke nevnt det med et eneste ord.

 

Torotto

Innlegg: 19961
Torotto
15.10.20 18:46
Hansaguden: Ved å senke avgiftene på alkohol, brus og godteri til svensk nivå snakker vi om mange tusen flere arbeidsplasser. Ingen skal prøve å fortelle at det gir økt fare for sykdom som er alkoholrelaterte. Tror neppe det er noen som drikker mer av den grunn. De som har problemer med alkoholinntak kjører ikke bil til Sverige for å handle. Da vil de bli tatt for fyllekjøring. Har heller ingen tro på at senkede avgifter gir mindre i statskassen. Flere arbeidsplasser gir høyere skatteinntekter og lavere avgifter gir økt handel.

Kan du da forklare at alkoholfrie drikkevarer ligger i snitt 50% over priser i Sverige og Danmark?

Så dette handler ikke bare om avgifter.   

Da syntes jeg du skal dokumentere at dette vil gi høyere skatteinntekter.   For faktisk kan dette være næringers prat for sin syke mor.   De fleste bryggerier har jo stor import av øl fra utlandet og da blir det ikke nødvenigvis norske arbeidsplasser av. 

https://www.adressa.no/nyheter/okonomi/article517488.ece?S%C3%B8k=Send+foresp%C3%B8rsel

 

inspector

Innlegg: 10258
inspector
16.10.20 11:09

Avgiftsbelagte varer er en politisk sak, bestemt av demokratisk valgte myndigheter. Prisnivået på andre varer er mer suspekt. Noen få krøsuser som ligger på inntektstoppen er besynderlig nok også eiere av store matvarekjeder. Nå utnytter denne kartellvirksomheten coronaen maksimalt og grabber til seg penger med begge hender med regjeringens velsignelse.

Høyres mantra om fri konkurranse er ikke lenger troverdig.

Hansaguden

Innlegg: 6797
Hansaguden
20.10.20 08:33

Her glemmer man et par viktige ting. Nemlig økt omsetning i de norske butikkene. I tillegg skatteinntektene fra flere tusen nye arbeidsplasser. Så bare å fokusere på mindre prosentvis avgiftsinntekt for staten blir helt feil.

 

Torotto

Innlegg: 19961
Torotto
20.10.20 09:33
Hansaguden: Her glemmer man et par viktige ting. Nemlig økt omsetning i de norske butikkene. I tillegg skatteinntektene fra flere tusen nye arbeidsplasser. Så bare å fokusere på mindre prosentvis avgiftsinntekt for staten blir helt feil.

Hvilke tusenvis av arbeidsplasser?  Mesteparten av disse varer er importert fra utlandet.  Bryggerinæring er bare nasjonale i navnet, de  produserer stadig mer i utlandet og legge ned i Norge.  Tobakk og brennevin, er vel stort sett produsert i utlandet og importeres. 

I tillegg har grensehandel mye å si for Østfold, ifølge Coop.  For omsetningen i Sverige, gir de penger som ellers ville vært brukt av forbrukere i andre deler på Østlandet.  Økt salg i Oslo Akershus. 

Nei!  Høyre og AP burde lage en felles regjering i disse krisetider og legge bak, skinn uenigheten.  Langt de fleste saker, så stemmer de likt.  Så kan FrP sitte der. 

Hansaguden

Innlegg: 6797
fargerik

Innlegg: 69658
fargerik
20.10.20 10:20

Regjeringen har ikke noen planer om å gjøre noe med avgiftsnivået for å begrense grensehandel. De regner faktisk med at grensehandelen vil ta seg opp til slik det var allerede i løpet av neste år. De tar ihvertfall høyde for det i forslaget til neste års statsbudsjett.

(Innlegget ble redigert 20.10.20 10:21)

Hansaguden

Innlegg: 6797
Hansaguden
20.10.20 10:47
fargerik: Regjeringen har ikke noen planer om å gjøre noe med avgiftsnivået for å begrense grensehandel.

Og det er trist. Men sånn er det når man skal tekkes Krf.

erdetslik

Innlegg: 13592
erdetslik
20.10.20 10:54
fargerik: Regjeringen har ikke noen planer om å gjøre noe med avgiftsnivået for å begrense grensehandel. De regner faktisk med at grensehandelen vil ta seg opp til slik det var allerede i løpet av neste år. De tar ihvertfall høyde for det i forslaget til neste års statsbudsjett.

Regjeringen har nok ikke det, men vi får se om Frp kan gjøre noe med det:

https://www.msn.com/nb-no/nyheter/norge/s%C3%A5-mye-vil-det-koste-staten-%C3%A5-f%C3%A5-svenske-og-danske-priser/ar-BB1acdSp?ocid=msedgntp

Jeg tror det er vanskelig å få gjennomslag for en slik avgiftsreduksjon.
Men sett i fht at el-biler er sponset med ca 20 milliarder i avgiftslette, burde vel el-bilene betale de 5 milliarder det vil koste å sette ned avgiftene for å redusere grensehandelen. Og hva vil vi tjene på det ?
  -   Miljø. Slutt på kjøringa til Sverige
  -   Økt omsetning i norske butikker.
  -   som igjen vil generere tilbake noe i avgifter, og
  -   flere ut i jobb gir økte skatteinntekter og innsparing hos NAV
  -   og større kjøpekraft for alle.

Dette må være en win-win situasjon på mange områder.

Torotto

Innlegg: 19961
Torotto
20.10.20 11:56
Hansaguden: Nye arbeidsplasser

Dette er til dels propaganda.  

Største aktør i Norge, Ringnes er dansk eid og Mack klager på at de taper i kampen mot, utenlandske merker som Tuborg og Carlsberg i de lyse ølsorter.

I tillegg er prisen på alkoholfrie sorter mye høyere enn, manglende avgifter burde tilsi. 

Så her er næringa ute etter å kunne øke sin fortjeneste, når eventuelt avgifter blir lavere. 

Norske næringsmiddelbedrifter tenker globalt og ikke nasjonalt, når det gjelder produksjon.  Hele vinnerkonseptet er å produsere norske kvalitetsvarer i utlandet og selge de hjemme som norske. 

Orkla01

Orkla02

Så man skal være passe naiv, hvis man tror disse store bedriftene er nasjonalistiske, utover å innbille folk at alt produseres i Norge.

Hansaguden

Innlegg: 6797
Hansaguden
09.11.20 13:20

Dette forslaget får vel ikke støtte hos regjeringen, selv om det er midt i blinken for å redusere/stoppe harryhandelen.

PerryAndre

Innlegg: 9061
PerryAndre
09.11.20 16:09

Frp er vel bare opptatt av å få ned prisene på matvarer og drikkevarer som fører til livsstilsykdommer hos folk?

Columbus_3

Innlegg: 13584
Columbus_3
09.11.20 16:15
PerryAndre: Frp er vel bare opptatt av å få ned prisene på matvarer og drikkevarer som fører til livsstilsykdommer hos folk?

Kan du forklare hvorfor et politisk parti skal ha interesse av dette? Lukter konspirasjonsteori lang vei av innlegget ditt.

toydoll

Innlegg: 2842
toydoll
09.11.20 16:18
PerryAndre: Frp er vel bare opptatt av å få ned prisene på matvarer og drikkevarer som fører til livsstilsykdommer hos folk?

Eller opptatt å få ned prisene for å redde arbeidsplasser i Norge?

Hansaguden

Innlegg: 6797
Hansaguden
09.11.20 17:03
toydoll: Eller opptatt å få ned prisene for å redde arbeidsplasser i Norge?

Det har du nok helt rett i. Tror de reduserte avgiftene på alkohol vil bli oppveiet av skatteinntektene fra flere arbeidstakere i tettstedene en time eller to fra grensen. Og med den foruroligende smittespredningen i Sverige nå så burde avgiftskuttene helst skjedd i går.

(Innlegget ble redigert 09.11.20 17:12)

Fernandovonarb

Innlegg: 5854
Fernandovonarb
09.11.20 17:43
Torotto: Dette er til dels propaganda.   Største aktør i Norge, Ringnes er dansk eid og Mack klager på at de taper i kampen mot, utenlandske merker som Tuborg og Carlsberg i de lyse ølsorter. I tillegg er prisen på alkoholfrie sorter mye høyere enn, manglende avgifter burde tilsi.  Så her er næringa ute etter å kunne øke sin fortjeneste, når eventuelt avgifter blir lavere.  Norske næringsmiddelbedrifter tenker globalt og ikke nasjonalt, når det gjelder produksjon.  Hele vinnerkonseptet er å produsere norske kvalitetsvarer i utlandet og selge de hjemme som norske.  Orkla01 Orkla02 Så man skal være passe naiv, hvis man tror disse store bedriftene er nasjonalistiske, utover å innbille folk at alt produseres i Norge.

Vet jeg har vært i klinsj med deg om dette temaet tidligere. Jobber du i næringsmiddelindustrien siden du går så hardt ut? Neppe. Du har ikke snøring om hva dette handler om heller.

Spørsmålet er ikke om hvem som eier hva, men hvor dette blir produsert og solgt. Det har ingen betydning for folkehelsen om avgiftene for "usunne" varer blir skrudd til himmels, for de som bor ved grensa reiser bare over og hamstrer enda mer så vi får dobbelt opp med ulemper. Enda mer konsum av det, og enda mindre inntekter. Det kan ingen med vettet i behold synes er en god ide.

Nå har de nesten absolutte tall på hvor stor del dette har utgjort tidligere, og det er ikke småtteri. Siden jeg mener å huske du spurte hvor mange arbeidsplasser vi har gitt bort til Sverige, så har NHO og NNN estimert ca 12000 arbeidsplasser. Ta og tygg litt på det, når vi nå snart ser enden på pandemien og grensene åpnes igjen.

Jeg jobber i denne industrien, og det ergrer meg hvorfor vi gir bort disse arbeidsplassene til svenskene. Det er helt meningsløst når vi kunne utviklet og satset på de i Norge. Enden blir at disse store selskapene kommer til å investere enda mer i Sverige i stedet. 

Jeg har registrert at Sylvi plutselig har blitt ivrig på å gjøre noe med det nå, men jeg ikke hørte et ord om de årene de virkelig kunne gjøre noe med det i regjering. Så er jeg jævlig skuffet over Arbeiderpartiet i denne saken, som virker ikke å bry seg overhodet. Det er i utgangspunktet partiet for arbeidere, som har mistet jobben i tusentall pga dette. Sanner ser jeg går med åpne øyne tilbake til normalen, og det er jeg ikke forundret over.

Håpet er nå at alle de som har fått jobb under koronaen vil gjøre dette mer aktuelt i media, slik at det blir et fokus på det. Dem er det mange av. Vi trenger disse jobbene også, nå når så mange andre sliter enormt.

StevenPatrick

Innlegg: 28439
StevenPatrick
09.11.20 18:40

Et forslag om å redusere avgifter på grensehandelvarer er et fornuftig forslag.
Både økonomisk og folkehelsemessig tror jeg nasjonen vil gå i pluss på dette.  Mindre trygder, høyere skatteinngang og mengden vil gjøre tapet i rene avgifter lavere.
Legg til at noe du daglig opplever lave priser på ikke gir samme lysten til å hamstre som når det er "mer sjeldent", og selv folkehelsen vil tjene på det. For ikke å glemme den økonomiske fordelen mindre livsstilsykdommer vil gi.
Mye synsing her, men jeg tror faktisk dette ville blitt resultatet.

Torotto

Innlegg: 19961
Torotto
09.11.20 23:23
Fernandovonarb: Jeg jobber i denne industrien, og det ergrer meg hvorfor vi gir bort disse arbeidsplassene til svenskene. Det er helt meningsløst når vi kunne utviklet og satset på de i Norge. Enden blir at disse store selskapene kommer til å investere enda mer i Sverige i stedet.

Nå har industrien i mange år uavhengig av lønnsomhet i Norge, flyttet produksjon ut.  Grunnen har vært å komme nærmere større markeder og store produksjonsanlegg.

https://www.saetre.no/historie/

 

Største eier på øl er Carlsberg Tuborg og hvorfor skal de flytte disse arbeidsplasser hjem, når de kan sende varene inn i Norge og med avgiftsnedsettelser ta ut ekstra profitt.   

Hvis du er av en annen oppfatning så må du gjerne dokumenter, hvorfor nedsatte avgifter, automatisk utløser at produksjon flyttes hjem. 

Her dagligvare handel anslag i 2004

https://www.saetre.no/historie/

(Innlegget ble redigert 09.11.20 23:31)

Fernandovonarb

Innlegg: 5854
Fernandovonarb
10.11.20 18:52
Torotto: Største eier på øl er Carlsberg Tuborg og hvorfor skal de flytte disse arbeidsplasser hjem, når de kan sende varene inn i Norge og med avgiftsnedsettelser ta ut ekstra profitt.   
Hvis du er av en annen oppfatning så må du gjerne dokumenter, hvorfor nedsatte avgifter, automatisk utløser at produksjon flyttes hjem.

Det er her du viser at du har liten kunnskap om emnet. De fleste ølmerker blir faktisk produsert i Norge. Tuborg blir produsert ved Rignes sitt anlegg i Trondheim, og de mister både arbeidsplasser og investeringer når lekkasjen over grenser er så stor i området. Coca Cola har et kjempeanlegg rett utenfor Oslo, som forøvrig stoppet investeringer i flere hundremillionkronersklassen ved forrige sukkersjokk. Klarer du å skjønne det? Det er en fordel for Norge at dette blir produsert i Norge av norske arbeidere og solgt av norske butikker. 

Nå har jeg gitt deg estimerte tall på tapet av arbeidsplasser som denne avgiftsforskjellene utgjør, men klarer ikke se at du argumenterer en eneste gang om hvorfor det bør være sånn. Annet enn det sedvanlige snakket om at kapitalen flytter der det er mest penger å tjene. Avgiftssituasjonen gjør det vertfall ikke enklere å drive disse virksomhetene i Norge, det er det som er mitt fokus. Jeg ønsker på ingen måte at vi skal utkonkurrere svenskene på avgiftslettelser, men vil ha en harmonisering. Som er det samme som arbeiderne og arbeidsgiverne ønsker.

Hvis vi får tilbake mange av disse milliardene som denne handelen utgjør så er jeg helt sikker på at butikkene i Norge også vil bli bedre. De vil få bedre utvalg fordi de får høyere omsetning osv. I tillegg får vi en bedre miljøpolitikk ved at folk slutter å kjøre 10-20 mil for å hamstre til halv pris. 

De lokale vinmonopolene i området mitt har nesten alle som en doblet omsetningen nå i forhold til pre-korona. De har ansatt flere folk og utvidet lagrene. De kunne halvert avgiftene, og fremdeles ville AS Norge fått inn det samme som før i avgiftskroner. En vinn vinn for oss siden flere ansatte er enda mer skattekroner inn.

Hva er egentlig argumentet ditt med å beholde dagens avgiftsregime, når undersøkelser viser at vi ikke drikker noe mer enn før tross enormt oppsving i norske butikker. Det er jo hovedargumentet til dagens avgifter. U-hjelp til Sverige? 

Mer detaljert statistikk om øl/mineralvann salg finner du her. 

 

Torotto

Innlegg: 19961
Torotto
10.11.20 21:31
Fernandovonarb: De lokale vinmonopolene i området mitt har nesten alle som en doblet omsetningen nå i forhold til pre-korona. De har ansatt flere folk og utvidet lagrene. De kunne halvert avgiftene, og fremdeles ville AS Norge fått inn det samme som før i avgiftskroner. En vinn vinn for oss siden flere ansatte er enda mer skattekroner inn.

Der må du ta hensyn til at utelivet er stengt ned og at folk kjøper mer alkohol via polet.

 

(Innlegget ble redigert 10.11.20 21:31)

Torotto

Innlegg: 19961
Torotto
10.11.20 22:03
Fernandovonarb: Det er her du viser at du har liten kunnskap om emnet. De fleste ølmerker blir faktisk produsert i Norge. Tuborg blir produsert ved Rignes sitt anlegg i Trondheim, og de mister både arbeidsplasser og investeringer når lekkasjen over grenser er så stor i området.

Det blir jo litt selvmotsigende!  Poenger mitt var at disse store konsern, ikke er avhengig av å produserer i Norge.  Ved avgifts senkning. 

De store utenlandske gruppene, har også øl i Sverige under sine vinger.  Så  dette behøver ikke bety noe i forhold til arbeidsplasser i Norge ved en avgiftslettelse.

Ser også at alkoholfrie sorter har en relativt høy pris, selv uten avgifter.   De tar igjen noe av tapet på disse sorter.  

Brus er stadig på tilbud og ligger på litt over kr 100.00 på 1,5 l flasker. 
 

Detber dette man kjøper istedet for små bokser.  I Sverige har antall bokser i brett gått ned eller innhold satt ned.

Fernandovonarb

Innlegg: 5854
Fernandovonarb
10.11.20 22:39

"Der må du ta hensyn til at utelivet er stengt ned og at folk kjøper mer alkohol via polet."

Feil. Var en liten periode i mars/april det var nedstengt, ellers er det nå det skjer noe på den utelivsfronten. Det er definitivt ikke det som dobler omsetningen på polet her.

Du har enda ikke svart hvorfor du forsvarer de enorme avgiftsforskjellene når vi vet det ikke har noen annen virkning enn å vri arbeidsplasser til Sverige? 

Torotto

Innlegg: 19961
Torotto
11.11.20 09:39
Fernandovonarb: Feil. Var en liten periode i mars/april det var nedstengt, ellers er det nå det skjer noe

Det har jeg heller ikke hevdet, kun at når man leser tallene, så er folks vaner endret etter nedstengning og dette påvirker statistikken. 

Heineken pils ca kr.70 pr. liter.

 

https://meny.no/varer/drikke/ol/alkoholfritt-ol/heineken-0-0-8712000050146

 

Heineken alkoholfritt ca. kr. 60 pr liter. 

https://meny.no/varer/drikke/ol/alkoholfritt-ol/heineken-0-0-8712000050146

 

Tydeligvis er det andre forhold som virker inn på prissetting. 

(Innlegget ble redigert 11.11.20 09:45)

PerryAndre

Innlegg: 9061
PerryAndre
11.11.20 09:46
toydoll: Eller opptatt å få ned prisene for å redde arbeidsplasser i Norge?

Må det være reduserte priser på matvarer som er skadelig for helsen til folk, for å redde arbeidsplasser?

Kjører alle nordmenn til Sverige for å kjøpe billig usunn mat og drikke?

Fernandovonarb

Innlegg: 5854
Fernandovonarb
11.11.20 21:26
Torotto: Det blir jo litt selvmotsigende!  Poenger mitt var at disse store konsern, ikke er avhengig av å produserer i Norge.  Ved avgifts senkning.  De store utenlandske gruppene, har også øl i Sverige under sine vinger.  Så  dette behøver ikke bety noe i forhold til arbeidsplasser i Norge ved en avgiftslettelse. Ser også at alkoholfrie sorter har en relativt høy pris, selv uten avgifter.   De tar igjen noe av tapet på disse sorter.  
Brus er stadig på tilbud og ligger på litt over kr 100.00 på 1,5 l flasker. 
  Detber dette man kjøper istedet for små bokser.  I Sverige har antall bokser i brett gått ned eller innhold satt ned.

Hva i all verden er det du mener her? At Tuborg også produseres i Sverige regner jeg som en selvfølge. Min argumentasjon går på at det er bedre at den Tuborgen som drikkes i Norge blir produsert og solgt i Norge fordi det legger igjen avgifter og skatt i Norge. 

Du har enda ikke kommet med noe fornuftig hvorfor det er smart å beholde dagens avgiftregime annet enn å komme med vilkårlige priser som av en eller annen grunn skal bety noe. Jeg kan minne deg på at avgiften på en norsk halvliter med øl er ca 12 kroner, som er nesten det samme som svensk øl koster på bolaget. Hadde de halvert dette så ville jeg vært fornøyd.

Sukkeravgiften er også noe særnorsk som går utover norske arbeidsplasser og er begrunnet med hensynet til folkehelsen. Jeg har enda ikke sett noe dokumentasjon som viser at svenskene er et feitere folkeslag til tross for fraværet av samme avgiftsregime.

Den siste linken du la ut var en kritisk link myntet opp mot galskapen som regjerer når det gjelder grensehandel. Mulig du ikke skjønte det. Det er også et stort mljøproblem med all emballasje som ikke blir pantet når det er kjøpt i Sverige.

Fernandovonarb

Innlegg: 5854
Fernandovonarb
11.11.20 21:36
PerryAndre: Må det være reduserte priser på matvarer som er skadelig for helsen til folk, for å redde arbeidsplasser? Kjører alle nordmenn til Sverige for å kjøpe billig usunn mat og drikke?

Hvis du hamstrer drittmat og alkohol når du er over grensen, vil du konsumere mindre eller mer av samme dritten? Når Danmark harmoniserte avgiftene med Tyskland på dette, sank konsumet av øl i landet. De drakk mindre, fordi de ikke hadde hamstret samme mengdene fra Tyskland. De berget industrien og fikk mindre alkoholkonsumering. Vinn, vinn situasjon.

Veldig mange er stadig vekk over grensen for å hamstre disse lokkevarene, men ikke alle selvfølgelig. Problemet med tankegangen som har regjert frem til nå er at vi er et lukket land. Avgiftsøkninger vil komme statskassen til gode, men det er feil fordi de fleste bor bare en liten biltur fra de store shoppingsentrene i Sverige. Unntaket er de som bor på vestlandet i Norge. De har ikke samme tilgjengelighet av geografiske grunner. Uheldigvis er dagens regjering sterkt preget av Vestlandet og for dem er dette en ukjent problemstilling.

Torotto

Innlegg: 19961
Torotto
11.11.20 23:27
Fernandovonarb: Mulig du ikke skjønte det. Det er også et stort mljøproblem med all emballasje som ikke blir pantet når det er kjøpt i Sverige.

Jeg skjønte det! De store konsern  hadde stor fortjeneste på dette!

Ettersom det handler om store internasjonale konsern, så betyr ikke hvor penge hentes fra, noe som helst.   

De har ingen norske vibrer for å si det sånn.

Sitat: Tenk på at for hver svensk boks/ flaske i den norske naturen/avfallshåndteringen går minst én krone til selskaper som Coca-Cola, Carlsberg, ICA, Coop mm. Og når man tar det 100-talls millioner ganger, blir det enorme beløp. Store internasjonale bedrifter ler hele veien til banken og den norske naturen/innbyggeren får stå for konsekvensene for miljø og økonomi.

sitat slutt.

(Innlegget ble redigert 11.11.20 23:29)

perchri

Innlegg: 11291
perchri
12.11.20 09:03
sl500: De kommer ikke til å bry seg nå heller ....kanskje bortsett i fra FRP men de evner ikke å levere politikken sin uansett selv om de sitter i regjering.
Det ett styr i alle EU land med å stikke over grensene for å få tak i billigere varer i andre land.
Så det er ikke bare ett problem som vi bare har i norge.

Slik er det. Håper nå ikke Notge igjen gjør samme tabbelogien, som åpninga til europa. Hold grensa stengt til vi er sikre på virus retur inkludert avsluttning. Som jeg sa et sted, et liv som dør av korona er et for mye.....iallefall er det slik når man snakker om trafikk og bil.....men det er kanskje noen helt andre liv det?

Desverre er jorden befengt med flere tosker en fornuftige.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg