Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Grensehandel

NYTT TEMA
Torotto

Innlegg: 21772
Torotto
27.11.20 13:59
erdetslik: Så du ser virkelig ikke alle sider i dette . . . . .
Du spiser deg altså ikke bare mett, men spiser mer kjøtt om det har en lavere pris. Jeg spiser sjelden mer enn 150 - 200g kjøtt til middag uansett pris.
Jeg drikker sjelden mer enn 5 - 6 halvlitere øl i uka  -  uansett pris.
Er virkelig folk så mye annerledes enn meg ?

Jeg spiser heller ikke 1/2Kg. biff til middag på grunn av pris. Derimot spiser jeg slik kjøtt oftere med lav pris og bruker det i flere sammenhenger.  

Samtidig kjøper jeg ofte svin indrefilet til rundt kr. 100 pr kg. på tilbud.  Bruker det da i flere sammenhenger enn med dyrt oksekjøtt. 

Hva du drikker vedkommer ikke saken, ettersom all forsking, viser klar sammenheng mellom pris og forbruk.  
Det gledlige er jo at alkoholfritt har en stor økning ;-)
Unntak er inntak av alkohol i sosial sammenhenger ute. Da betaler folk gladelig over kr100 for en 1/2 liter og høye priser på mat.  det viser at i noen sammenhenger så er vi villig til å betale mer, når det rundt skaper en ekstra bonus. 

 

(Innlegget ble redigert 27.11.20 13:59)

fargerik

Innlegg: 72571
fargerik
27.11.20 14:42
granateple: Og det er jo gjerne helt greit for deg og din kone, men for andre som gjerne er flere i husstanden, og som gjerne har betydelig mer anstrengt økonomi enn dere, så er ikke det å handle i Norge ett tema når samme varen selges for halve prisen "to" kilometer nede i veien. Du sier jo selv i denne tråden at du plukker med deg ett brett og to med øl i Sverige når du likevel er der, bare på to brett sparer du fort 5-600 kr eller mer......

Jeg har ingen problem med å forstå at folk som ikke har råd til å handle i Norge må handle maten i Sverige. Heldige de som er fattige og ikke bor på vestlandet.

Løsningen på problemet med fattige er selvfølgelig en politikk som øker kjøpekraften for de som sitter nederst ved bordet. Men det er det ikke politisk flertall for.

Ja, jeg hadde følt meg ganske dum dersom jeg ikke kjøpte et brett øl eller to når vi er der, systembolaget er jo nabobutikken til Asian Marked.

(Innlegget ble redigert 27.11.20 14:45)

arkles

Innlegg: 9726
arkles
27.11.20 19:16
erdetslik: Jeg drikker sjelden mer enn 5 - 6 halvlitere øl i uka  -  uansett pris.
Er virkelig folk så mye annerledes enn meg ?

Du hadde vært omtalt som avholdsmann i Østfold

return_of_drakkar

Innlegg: 29989
return_of_drakkar
27.11.20 20:30
Kistespiker: Hodepinen er at man jevnt over tjener mye mer i Norge enn i Sverige og Danmark.. Så forskjellene er ofte naturlig forklart, men i det daglige liv spiller det liten rolle.

Sånn enkelt så har man i Norge en snittlønn på 432 000, mens i Sverige 358 000.
Det er altså 20% forskjell, så kan man leke litt med dette, selv om det nok er flere forhold i bildet.

Ei pakke med sånn trekant-knekkebrød fra Leksands koster vanligvis her 25-27 kroner. I grensebutikkene kan få få 3 slike for cirka 20 kroner. Flesk er nok mer nn 20% dyrere i Norge.

Jeg vet ikke, men noen sier at lenger inn i Sverige er prisene mye høyere enn ved grensa?

https://www.msn.com/nb-no/okonomi/privatokonomi/s%C3%A5-mye-tjener-du-sammenlignet-med-resten-av-verden/ss-AAFJZmF#image=2

erdetslik

Innlegg: 14267
erdetslik
27.11.20 22:27

Jeg håper nå - i det minste - Erna Solberg innser at de avgiftsreduksjoner for å redusere grensehandelen og sikre tusener av norske arbeidsplasser, vil kunne gi Erna Solberg 4 nye år som statsminister. Venstre ser nok også det, men Krf med sine skylapper vil aldri innse det.
Det er ikke sikkert Krf får representanter på Tinget etter valget i 2021. Derfor må borgerlig flertall sikres med Høyre, Frp og venstre.

DrSchwei

Innlegg: 54027
DrSchwei
28.11.20 20:15

Altså - det er blitt vanlig å argumentere fra Frp og Sp at avgiftene må ned fordi det SKAPER arbeidsplasser i Norge. Men kynisk sett - fra et øknomisk perspektiv for fremtiden i Norge - hvor bra er det for samfunnet av folk skal sitte i kassa på Rema opp mot grensen. Eller jobbe på en fabrikk som lager brus? Dette er jo arbeidsplasser som ikke isolert sett er spesielt produktive, innovative eller lønnsomme for nasjonen. Det ville jo være mye bedre om disse fikk seg en god utdannelse, bedre betalte jobber og ikke minst om de kunne jobbe i noe som er eksportrettet.

Man kunne sikkert også, satt på spissen, sette i gang med skoproduksjon i Norge igjen om man fjernet alt av avgifter og skater og la til rette for det... Men det er en grunn til at man lar markedsøknomien styre det.

Dessuten er grensehandel en ganske vanlig sak i resten av verden. Folk i Tyskland drar til Polen, polakkene til Ukraina osv... Det er vel grunner til det.

I tillegg kommer jo det fram at tallene som Frp f.eks. opererer med er feil - det er ikke slik at det blir slutt på grensehandel om det blir litt mindre å spare på å dra til Strømstad. Det kan være andre grunner til at folk drar til Strømstad og handler i Sverige i enn bare pris, f.eks. for større utvalg, andre varer og for turens del.

(Innlegget ble redigert 28.11.20 20:18)

fargerik

Innlegg: 72571
fargerik
28.11.20 20:53
DrSchwei: Det ville jo være mye bedre om disse fikk seg en god utdannelse, bedre betalte jobber og ikke minst om de kunne jobbe i noe som er eksportrettet.

Bah. Dette er for å si det rett ut forbannet tull. Alle kan ikke og skal ikke ta høyere utdannelse. Landet trenger vanlige arbeidsfolk.

Jeg fnyser alltid hardt av dere som ser ned på folk som har helt vanlige men viktige jobber som ikke krever høyere utdannelse.

Ser du også ned på de som vasker kontoret og dassen på jobben din eller henter søpla di??

(Innlegget ble redigert 28.11.20 20:55)

Torotto

Innlegg: 21772
Torotto
28.11.20 21:10
fargerik: Bah. Dette er for å si det rett ut forbannet tull. Alle kan ikke og skal ikke ta høyere utdannelse. Landet trenger vanlige arbeidsfolk. Jeg fnyser alltid hardt av dere som ser ned på folk som har helt vanlige men viktige jobber som ikke krever høyere utdannelse.

Kjære deg! Fargerik du har jo selv en solid utdanning. Det er jo hele poenget. 

Hvorfor kan ikke folk ta høyere utdanning hvis de ønsker det.  Dette er nøkkelen til å få jobber fremover.  Mer utdanning større valgfrihet. 
Det er dette saken handler om.   

Håper jeg misforstår deg.  For dét du postulerer i innlegget, er Høyre sin kongstanke.  Høyrere utdanning til middelklassen og et hav av billig arbeidskraft, som konkurrere i lønn og arbeidstid med fremmedarbeider fra Øst Europa. 

De som ser ned på folk med praktiske yrker, er nettopp et produkt av høyresidens splitt og hersk.  Arbeidere og funksjonærer.  Sistnevnte med særfordeler og full lønn under sykdom. Husker 1960 tallet? 

Det er egentlig dette FrP også står for. avgifter ned og lønninger samme vei.  For der er arbeidsfolk som for dyre!  Thon og Stordalen tjener ikke nok og det er stuepikene som er skyld i at rompris, medfører at vanlig folk ikke kan velte seg i Weekend luksus.  Så ennå flere redde arbeidsfolk og større fleksibilitet, er FrP trylleformel. 

(Innlegget ble redigert 28.11.20 21:11)

DrSchwei

Innlegg: 54027
DrSchwei
28.11.20 21:56
fargerik: Bah. Dette er for å si det rett ut forbannet tull. Alle kan ikke og skal ikke ta høyere utdannelse. Landet trenger vanlige arbeidsfolk. Jeg fnyser alltid hardt av dere som ser ned på folk som har helt vanlige men viktige jobber som ikke krever høyere utdannelse. Ser du også ned på de som vasker kontoret og dassen på jobben din eller henter søpla di??

Nei, det er ikke tull. Det er naturligvis bedre for et land at man har høyproduktive arbeidsplasser i eksportindustrien enn folk som vasker gulv - eller i dette sitter i en kassee, plukker varer i hyllene eller selger godis, eller lager sukkerdrikke.

Dette er et ubestridt faktum. Nei, selvsagt ser jeg ikke ned på folk som har vanlige jobber. F.eks. har jeg nettopp i dag fremhevet varskepersonell i helseinstutsjoner fremfor sykepleiere - den første gruppen har dårlig lønn og lav status. Derfor mener jeg at vaskepersonellet har behov for mer oppmerksomhet enn sykepleiere.

Mitt perspektiv er selvsagt overordnet. Hvis man mener det viktigsgte i verden er å jobbe, uansett hvor produktiv den er, så kan vi jo innføre det. Slik man hadde det i kommunistverden. Det hadde sine fordeler - alle hadde jobb og bolig, men spesielt lukrativt og oppbyggende for samfunnet var det ikke.

 

(Innlegget ble redigert 28.11.20 22:00)

fargerik

Innlegg: 72571
fargerik
29.11.20 07:18
Torotto: Kjære deg! Fargerik du har jo selv en solid utdanning. Det er jo hele poenget. Hvorfor kan ikke folk ta høyere utdanning hvis de ønsker det. Dette er nøkkelen til å få jobber fremover. Mer utdanning større valgfrihet.
Det er dette saken handler om. Håper jeg misforstår deg. For dét du postulerer i innlegget, er Høyre sin kongstanke. Høyrere utdanning til middelklassen og et hav av billig arbeidskraft, som konkurrere i lønn og arbeidstid med fremmedarbeider fra Øst Europa. De som ser ned på folk med praktiske yrker, er nettopp et produkt av høyresidens splitt og hersk. Arbeidere og funksjonærer. Sistnevnte med særfordeler og full lønn under sykdom. Husker 1960 tallet? Det er egentlig dette FrP også står for. avgifter ned og lønninger samme vei. For der er arbeidsfolk som for dyre! Thon og Stordalen tjener ikke nok og det er stuepikene som er skyld i at rompris, medfører at vanlig folk ikke kan velte seg i Weekend luksus. Så ennå flere redde arbeidsfolk og større fleksibilitet, er FrP trylleformel.

Solid, ja på sitt vis. Har jo hatt et interessant yrke hele mitt yrkesaktive liv.

Yrkesskole, læretid, svennebrev....og med det fikk jeg firmabil og samme lønn som de voksne. Null lån, null studiegjeld.

Men strengt tatt er ikke yrkesskole verdig å kalles utdanning, det er yrkesopplæring.

Når det gjelder de ufaglærte nederst ved bordet, mener jeg og har alltid ment at de dårligst betalte bør få et løft.

Vi MÅ!! ha folk i butikker og vi MÅ!!! ha folk som vasker. For eksempel.

Alle kan ikke bli høyere utdannet, hvor skal vaskekjerringer og butikkarbeidere hentes fra da?

(Innlegget ble redigert 29.11.20 07:26)

Torotto

Innlegg: 21772
Torotto
29.11.20 13:34
fargerik: Men strengt tatt er ikke yrkesskole verdig å kalles utdanning, det er yrkesopplæring.

Dette får vi ta i en annen tråd. ;-)

 

Torotto

Innlegg: 21772
Torotto
29.11.20 16:36
erdetslik: Jeg håper nå - i det minste - Erna Solberg innser at de avgiftsreduksjoner for å redusere grensehandelen og sikre tusener av norske arbeidsplasser, vil kunne gi Erna Solberg 4 nye år som statsminister.

Hvorfor tro ikke Sanner på dette? 

Senkning av avgifter gir 12 milliarder i inntektstap, som må tas inn på andre poster. 

 

Fernandovonarb

Innlegg: 6962
Fernandovonarb
29.11.20 16:42

Sanner er på bærtur. Fasiten har vi nå, og det har ført til nesten 10.000 nye jobber i industrien og varehandelen.

Torotto

Innlegg: 21772
Torotto
29.11.20 18:26
Fernandovonarb: Sanner er på bærtur. Fasiten har vi nå, og det har ført til nesten 10.000 nye jobber i industrien og varehandelen.

Ja vel uten avgiftslettelse, kanskje ikke nødvendig da?  

Ettersom folk kjøper mer, når utelivet stenges ned og folk må spise og drikke hjemme. 

Hvor mange arbeidsplasser er borte i Hotell og reiseliv? 

Dette er ikke tatt med når man legger fram tall, når Sverige har stengt ned. 

Folk har endret kjøpe mønster innlands og ikke bare grunnet grensehandel. 

Tilbake i en normal situasjon, så vil selv avgiftslettelser ha 2 sider. Større omsetning av alkohol og tobakk, samt sukkerholdige produkter.  Men avgiftstap på 12 milliarder, som må hentes inn ett annet sted. 

 

erdetslik

Innlegg: 14267
erdetslik
29.11.20 21:39
Torotto: Tilbake i en normal situasjon, så vil selv avgiftslettelser ha 2 sider. Større omsetning av alkohol og tobakk, samt sukkerholdige produkter.  Men avgiftstap på 12 milliarder, som må hentes inn ett annet sted.

Sanner burde ikke tro i denne saken . . . . . .
Finansdep. burde ga folk som regne på det . . . . .
Noe kan lette omsettes til ganske sikre summer  -  men det kan også gi solide ringvirkninger for næringsliv og reiseliv.
Det burde være en kjent sak at økt forbruk gir økt omsetning og vekst av arbeidsplasser. Nye folk i jobb gir lavere utgifter for NAV.
Vekst i momsinntekter
Økte skatteinntekter av flere i arbeid
Reduserte NAVutbetalinger
Nye arbeidsplasser gir "nye" penger som skal forbrukes  -  som gir ny vekst og plutselig er vi inne i en vekstspiral 

"svemskepriser" på øl og vin kan gi økt turisme, økt tilstrømming til norske alpin anlegg  -  som gir vekst i hotelldøgn osv osv

En slik omlegging gir større muligheter enn man kan tro . . . . . .

granateple

Innlegg: 3897
granateple
30.11.20 12:24
DrSchwei: Nei, det er ikke tull. Det er naturligvis bedre for et land at man har høyproduktive arbeidsplasser i eksportindustrien enn folk som vasker gulv - eller i dette sitter i en kassee, plukker varer i hyllene eller selger godis, eller lager sukkerdrikke.

Og hvem skal gjøre den jobben da?

Noen må produsere, vaske, koke og rydde, alle kan ikke ha master og batchelor i alt.

Alternativt må alt dette settes ut til fremmedarbeidere, som igjen trenger å handle billige varer i Sverige......

Ett land trenger mennesker i alle yrkesgrupper, og utdanningsnivå, hva mener du vi skal bruke alle de med midlere og lavere utdannelse til, det er grenser på hvor mye eksportindustri et høykost land som Norge kan ha!

En bør heller ikke glemme at jo lengre utdannelse folk har, jo kortere arbeidsliv har man, og den kostnaden betales bare delvis av de høyt utdannede, de som starter tidlig i jobb tar også en del av denne regningen. 

 

Torotto

Innlegg: 21772
Torotto
30.11.20 18:07
erdetslik: Noe kan lette omsettes til ganske sikre summer  -  men det kan også gi solide ringvirkninger for næringsliv og reiseliv.
Det burde være en kjent sak at økt forbruk gir økt omsetning og vekst av arbeidsplasser.

Det er vel vanskelig å legge fram tall, basert på vyer?

Når næringer snakker om arbeidsplasser optimistisk sett, så handler det ikke om årsverk, men antall jobber faste og deltid. 

Men husker jo platebransjen snakk om tap i omsetning, på bakgrunn av nedlastning.   Men for egen del, så kjøper jeg ikke cd, selv om jeg sluttet å ladte ned.  Det ble etterhvert uinteressant.  

Samme med kjøp fra Kina, etter de nye regler så er det stopp i kjøp av produkter derfra, på bakgrunn av at de nettopp ble kjøpt på grunn av pris ôg til hobbybruk. 

Så det er nok heller at næringen vil tjene på det økte forbruket av varer, som bevislige er mer skadelige enn mange andre giftstoffer. 

Hvor inntekter overføres fra staten til næringer. 

FrP har jo vanskelig for å finne dekning for sine grep. 

erdetslik

Innlegg: 14267
erdetslik
01.12.20 12:26
Torotto: Når næringer snakker om arbeidsplasser optimistisk sett, så handler det ikke om årsverk, men antall jobber faste og deltid.

Flere i arbeid bør jo være et overordnet mål for alle.
Nå konsumeres det langt mer alkoholholdige varer i Norge enne det som selges i Norge  =  grensehandel, tax-free og smuglevarer.
F,eks, øl, vin og sprit som kjøpes av nordmenn i Sverige forbrukes ikke i Sverige. Derfor vil det vær gunstig for norske bryggerier og spritprodusenter å få overført det til Norge som en tilleggsomsetning.

Sverige startet i dag salget av en pilssort til kr. 5,- pr boks for å stoppe grensehandelen til Danmark. 
Tror du svenskene hadde gjort det om de ikke hadde sett grensehandelen til Danmark som et problem for svensk handel og industri.
Det er vel på tide å trekke opp nisselua i Norge, også . . . . . .
Jeg kan ikke se at livsstilsproblemene blir større av å flytte et salg som svenskene nyter godt av idag over til Norge. Forbruket er der, men fortjenesten blir liggende i Sverige og løse svenske problem.
Denne fortjenesten vil komme godt med i Norge.

erdetslik

Innlegg: 14267
erdetslik
01.12.20 12:29
Torotto: Så det er nok heller at næringen vil tjene på det økte forbruket av varer, som bevislige er mer skadelige enn mange andre giftstoffer.

Siden det nå kjøpes i Sverige og forbrukes i Norge  -  så blir det nok ikke store endringer på det. Jeg regner ikke med at tobakk, øl, vin og sprit som nå handles i Sverige, men forbrukes i Norge av nordmenn ikke allerede gir eventuelle skader. Og derfor burde denne handelen overføres til Norge.

(Innlegget ble redigert 01.12.20 12:32)

erdetslik

Innlegg: 14267
erdetslik
01.12.20 12:53
Torotto: FrP har jo vanskelig for å finne dekning for sine grep.

Om grensehandelen utgjør 25 milliarder, så vil det gi 5 milliarder i moms til Staten.
Og så vil det gi lavere utgifter for NAV  -  i nye arbeidsplasser
I tillegg blir det mer skatteinntekter til Staten
og så kan det gi andre ringvirkninger når vi har overlevd Korona-viruset innen turist- og restaurantnæringen.
Da er det ikke lenger så viktig for svensker, dansker, tyskere osv å ha bobilen full av øl og vin når de skal til Nord-Norge.

Alle monner drar for å øke inntektene til Norge . . . . . .
Muligheten blir langt bedre med reduserte alkoholavgifter . . . . .

Torotto

Innlegg: 21772
Torotto
01.12.20 13:17
erdetslik: Siden det nå kjøpes i Sverige og forbrukes i Norge  -  så blir det nok ikke store endringer på det. Jeg regner ikke med at tobakk, øl, vin og sprit som nå handles i Sverige, men forbrukes i Norge av nordmenn ikke allerede gir eventuelle skader. Og derfor burde denne handelen overføres til Norge.

Her henger ikke argumentasjonen din på greip. Etter som salget over grensen er kvotebelagt  og tross alt bare en liten den av totale mengde som omsettes i Norge.  

Dessuten har vi eventuell lekkasje til Danmark via ferger og billige turer, nettopp basert på avgiftsfritt salg ombord.  Så noe av trafikken vil bare flyttes over til Danmark. 

erdetslik

Innlegg: 14267
erdetslik
01.12.20 14:04
Torotto: Her henger ikke argumentasjonen din på greip. Etter som salget over grensen er kvotebelagt  og tross alt bare en liten den av totale mengde som omsettes i Norge.

Nå veit ikke jeg hvilke greip du henger over . . . . .
og ikke skjønner jeg hva du prøver å diskutere . . . . .
Kvotebelagt  -  hva har det med saken å gjøre . . . . . .
Det er hva du kan ta med deg hver gang du passerer pr person over 18 år i bilen . . . .
Allikevel, om det er kvotebelagt, så er ikke problemet med grensehandel akkurat det samme . . . . .
Mulig det er vanskelig å forstå  -  men slik er fakta.
Så du mener da at om på øl og vin i Norge blir som i Sverige, så vil de som idag reiser til Sverige reise til Norge,
Mener du at nordmenn ikke vil handle i Norge . . . . .  ?
Fra Oslo til Svinesund / Strømstad / Ørje tar de ca 2 timer å kjøre - så da tror du at folk heller vil reise med båt til Danmark for å handle . . . . .
Nå er jeg litt usikker på hvem som henger på greipet . . . . .

Torotto

Innlegg: 21772
Torotto
01.12.20 18:28
erdetslik: Kvotebelagt  -  hva har det med saken å gjøre . .

Det har jo betydning for hva folk kan ta med inn i landet, ved dags shopping i Sverige.  Flyttes denne aktivitet på tobakk og alkohol til Norge ved avgifts kutt, så finnes ikke denne begrensning og forbruk går opp. 

(Innlegget ble redigert 01.12.20 18:28)

Torotto

Innlegg: 21772
Torotto
01.12.20 18:32
erdetslik: Fra Oslo til Svinesund / Strømstad / Ørje tar de ca 2 timer å kjøre - så da tror du at folk heller vil reise med båt til Danmark for å handle . . . . .

Danske priser ligger langt under norske på de samme varer og noe av  handlen som foregår  idag, vil flytte seg til turer rette mot Danmark. Ferger dekker hele kysten til Bergen og de kan lokke med større kvoter og høyere beløp, ettersom turene ofte er over 24 timer tur-retur. 
Slike reiser vil bli tilbudt til lavepriser, nettopp på grunn av salg ombord. 

(Innlegget ble redigert 01.12.20 18:34)

esoxlusius

Innlegg: 4649
esoxlusius
01.12.20 18:41

Nå har Frp fått satt ned avgiftene mot å ta inn 3000 muslimer. Da blir det bra. Flere muslimer og billigere tobakk,sjokolade og alkohol

GreySerpent

Innlegg: 30415
GreySerpent
01.12.20 19:01

Er det 54 kroner i avgift på 50 gram snus?

Eksberten

Innlegg: 32705
Eksberten
01.12.20 19:07

Burde heller øke avgiftenen for å hjelpe grensesverige i den vanskelige tiden deres nå.

Torotto

Innlegg: 21772
Torotto
01.12.20 19:13
GreySerpent: Er det 54 kroner i avgift på 50 gram snus?

Nei. Kr.  68,60   Kr.137 for 100gram. 

GreySerpent

Innlegg: 30415
GreySerpent
01.12.20 19:29

Mitt anslag + moms? 

Torotto

Innlegg: 21772
Torotto
01.12.20 21:46
GreySerpent: Mitt anslag + moms?

Det er vel ikke moms på dette, så lenge du holder deg under kr.3000,00

Du har betalt svensk moms.  Sats 2020 var kr. 132,00 pr 100 gram. 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg