Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Skatt folk flest

NYTT TEMA
fargerik

Innlegg: 69727
fargerik
29.10.20 14:41
Rainmaker: Det vet jeg rett og slett ikke (og gidder ikke google nå :-P)

hehehehe....jeg gidder heller ikke. Full respekt ;-)

farout05

Innlegg: 3170
farout05
29.10.20 14:53
Corvus: Men i prosent, som er det viktige, så betaler de høytlønte mye mindre.

Nettopp, en lavlønnet betaler langt større deler av inntekten på forbruksavgifter enn en med høy lønn. Derfor er forbruksavgifter en ulempe for lavlønnede i forhold til direkte-skatt, og en tilsvarende fordel for høytlønnede.

Forbruksavgifter er dessuten en skjult beskatning som partiene bruker, uten å risikere kjeft fra folket. Og så er det ikke så lett å påvise hvor stor andel hver enkelt bruker av inntekten på forbruksavgifter, mens den varierer enormt fra person til person.

(Innlegget ble redigert 29.10.20 14:56)

fargerik

Innlegg: 69727
fargerik
29.10.20 15:12
farout05: Nettopp, en lavlønnet betaler langt større deler av inntekten på forbruksavgifter enn en med høy lønn. Derfor er forbruksavgifter en ulempe for lavlønnede i forhold til direkte-skatt, og en tilsvarende fordel for høytlønnede.

Heldigvis har vi fått et innenlands skatteparadis, da. Bø i Vesterålen.

De som har så stor formue at de ikke har råd til å betale skatt flytter nå dit.

Bjørn Dæhlie flyttet dit for noen dager siden. Han har så stor formue at det må flytting til for å overleve. Huset hans kan ikke være rare greiene, stemmer det jeg hørte i radioen...at han har kjøpt et hus til litt under en og en halv million??? Litt standardnedgang sammenlignet med tyve millioners- hytta han hadde i Trysil, gitt!

Heldigvis skal han og de andre millionærene skape tusenvis av arbeidsplasser i kommunen, da. Kanskje Bø får en tekstilfabrikk som skal lage Bjørn Dæhlie Sportswear?

De lages jo nå i Kina, som vi vet. Bø trenger nok disse arbeidsplassene.

(Innlegget ble redigert 29.10.20 15:20)

farout05

Innlegg: 3170
farout05
29.10.20 15:24
fargerik: Heldigvis har vi fått et innenlands skatteparadis, da. Bø i Vesterålen. De som har så stor formue at de ikke har råd til å betale skatt flytter nå dit. Bjørn Dæhlie flyttet dit for noen dager siden. Han har så stor formue at det må flytting til for å overleve. Huset hans kan ikke være rare greiene, stemmer det jeg hørte i radioen...at han har kjøpt et hus til litt under en og en halv million??? Litt standardnedgang sammenlignet med tyve millioners- hytta han hadde i Trysil, gitt! Heldigvis skal han og de andre millionærene skape tusenvis av arbeidsplasser i kommunen, da. Kanskje Bø får en tekstilfabrikk som skal lage Bjørn Dæhlie Sportswear?

He....he....den var god.

En kommune som heter Bø er vel mest egnet til å skremme bort folk, men Dæhlie er ikke bare å skubbe seg på...men det er jo trist å høre hvilket økonomisk uføre disse rikingene har havnet i.

Skal en slik reise være noe for oss, må kommunen gjøre noe med forbruksavgiftene også;)

(Innlegget ble redigert 29.10.20 15:25)

Torotto

Innlegg: 19975
Torotto
29.10.20 15:33
fargerik: De som har så stor formue at de ikke har råd til å betale skatt flytter nå dit.

Det er bare kommuneandelen av skatten som er mindre her. 

Torotto

Innlegg: 19975
Torotto
29.10.20 15:35
farout05: Ja, som f.eks kjøp av ny Tesla, hvor frafall av avgifter har den samme effekten som et tilskudd.

Ikke bare der. Enøk tiltak og andre støtte ordninger til huseiere er med å øker leiepriser for de som ikke eiere. de med lavest inntekt. 

 

Corvus

Innlegg: 26493
Corvus
29.10.20 16:31
fargerik: De som har så stor formue at de ikke har råd til å betale skatt flytter nå dit.

Det er vel bare den særnorske formueskatten som er lavere i Bø

Makro1

Innlegg: 11462
Makro1
29.10.20 19:33
Rainmaker: Er det egentlig det? Eller er vi heller helt på det jevne. I 2016 lå vi 2 prosentpoeng over OECD-snittet. Vi var på samme nivå som Hellas, Slovenia, Nederland og Tyskland, og under land Frankrike Belgia, Italia og samtlige nordiske land bortsett fra Island. Vi hadde da et samlet skatte og avgiftstrykk på 38%. Så jeg ser ikke du har hold i påstanden din, med mindre det samtidig betyr at vi har gått betydelig opp i skattetrykk siden 2016. I perioden 2011-2016 var det faktisk bare Irland som hadde en større reduksjon av skattenivået. Vi hadde i 2011 et skattetrykk på 42% Kilde:  https://forskning.no/samfunnsokonomi-ny-samfunnskunnskap/hvor-mye-skatt-betaler-vi-i-norge/268353

Vi har en stat som har nok penger, og som får stadig mer. Staten trenger derfor ikke så mye skatt som nå kreves inn.

Vi har et kostnadsnivå grunnet avgifter og skatter som medfører en latterlig enorm grensehandel. Skatter og avgifter bør derfor senkes.

Vi har hundretusenvis av folk i arbeidsfør alder som lever av trygder. Fordi vårt kostnadsnivå har blitt så høyt at det blir svært vanskelig å opprettholde arbeidsplasser for lav-produktive. Skatter bør derfor senkes slik at vi kan senke kostnadsnivået. Og på den måten gi et bedre grunnlag for lavere lønninger.

Har sikkert glemt diverse andre argumenter...

Makro1

Innlegg: 11462
Makro1
29.10.20 19:40
Torotto: Spørsmålet må jo være hva man får igjen og hvor utjevnende det er. Så din påstand blir jo hengende i løse lufta.

Skatter gir oss mye igjen, og er utjevnende. Så skatter og avgifter bør vi betale. Det er nok de fleste enige om!

Men dagens skatte- og avgiftsnivå gir oss mye ulemper. Det er ikke vanskelig å finne fordeler om vi hadde holdt oss med lavere skatter.

F. eks. ville det ha gitt en kraftig "boost" for lavtlønnede om de hadde sluppet å kaste mye av deres penger oppå en svært velfylt statlig pengebinge. Det ville også ha bidratt til økonomisk motivasjon for friske trygdemottagere til å ta seg en jobb.

Og slik kunne jeg ha fortsatt...

fargerik

Innlegg: 69727
fargerik
29.10.20 20:22
Corvus: Det er vel bare den særnorske formueskatten som er lavere i Bø

Skatt på formue er da ikke noe særnorsk. Hvor har du fått det i fra?

MagneR

Innlegg: 1441
MagneR
29.10.20 20:26
fargerik: bussjåfører

Men hva tjener de? Vet du? Jeg vet ikke. Men jeg har hørt at det er ganske mye, faktisk. Hva nå det må bety.

Så jeg vet ikke. Dermed kan jeg ikke sånn uten videre støtte deres sak på autopilot bare fordi jeg er raud. Må ha noen å sammenligne med først.

Kistespiker

Innlegg: 1810
Kistespiker
29.10.20 23:16
Trikkeren: Nei. Men om en håndverker tar fri fra jobb (en eller annen permisjon uten lønn), skal det beregnes skattepliktig inntekt for denne perioden.

Mens det gjelder ikke for en ansatt i skatteetaten som bruker tid på selvangivelsen.  

skattesjefen

Innlegg: 1872
skattesjefen
29.10.20 23:32

Hjelpe og trøste. En håndverker blir selvsagt ikke skattlagt for å ta fri fra jobb. Hva slags vrangforestilling er det?

MorganBlueKane

Innlegg: 4418
MorganBlueKane
29.10.20 23:43
fargerik: Samlet skatte- og avgiftstrykk i Norge er ikke spesielt høyt sammenlignet med resten av Europa. Vi har dreid det fra direkte beskatting på inntekt til skatt på forbruk. Moms, avgifter og slikt er økt, og inntektsskatt er senket.

Det viktige er jo at de venstreradikale (AP, SV, RØDT) alle som en er ute etter å øke skattene for vanlig folk og rikfolk, heller enn å prioritere i oppgavesettet, effektivisere, konkurranseutsette og sørge for at vi bruker så lite penger som mulig (men nok) på felleskapsgoder. Dette er jo partier mye mer opptatt av å fordele penger enn å skape penger.

MbK

Rainmaker

Innlegg: 56752
Rainmaker
30.10.20 09:46
Makro1: Vi har en stat som har nok penger, og som får stadig mer. Staten trenger derfor ikke så mye skatt som nå kreves inn. Vi har et kostnadsnivå grunnet avgifter og skatter som medfører en latterlig enorm grensehandel. Skatter og avgifter bør derfor senkes. Vi har hundretusenvis av folk i arbeidsfør alder som lever av trygder. Fordi vårt kostnadsnivå har blitt så høyt at det blir svært vanskelig å opprettholde arbeidsplasser for lav-produktive. Skatter bør derfor senkes slik at vi kan senke kostnadsnivået. Og på den måten gi et bedre grunnlag for lavere lønninger. Har sikkert glemt diverse andre argumenter...

Statsbudsjettet må hente inn hundrevis av milliarder fra oljefondet hvert år for å balanseres.

Vi har høyt kostnadsnivå i Norge fordi vi har høyt inntektsnivå.

Lønninger er ikke fastsatt av skatt. Det er frie forhandlinger i Norge. Det er disse som fastsetter lønn. En bedrift som ikke klarer å drive på de vilkår som finnes i landet er ikke "liv laga" i det landet.

Rainmaker

Innlegg: 56752
Rainmaker
30.10.20 09:47
Makro1: F. eks. ville det ha gitt en kraftig "boost" for lavtlønnede om de hadde sluppet å kaste mye av deres penger oppå en svært velfylt statlig pengebinge. Det ville også ha bidratt til økonomisk motivasjon for friske trygdemottagere til å ta seg en jobb.

Hvor er disse "friske trygdemottakerne"?

Lavtlønnede betaler ikke mye skatt.

goggen48

Innlegg: 1251
goggen48
30.10.20 09:57
farout05: Det var for to år siden regjeringen, med Siv som finansminister, som foreslo å øke beskatningen på denne måten. Nå som partiet mot skatter og avgifter er ute av regjering, forventer man at partiet benytter anledningen til å foreslå at denne beskatningen frafalles?

Kan ikke se noen grunn til at kona og ungene skal kjøre gratis buss , fordi mannen kjører buss. 

Klart dette skal beskattes. 

 

fargerik

Innlegg: 69727
fargerik
30.10.20 10:14
Rainmaker: Lavtlønnede betaler ikke mye skatt.

Det er riktig. Men dermed er jo også skattelettelsene små. Høytlønnede får mer i skattelettelser.

Avgiftsøkningene er derimot de samme for fattig og rik.

Jeg brukte rulletobakk om et eksempel i en annen tråd. En pakke blir 29 kroner dyrere, og dersom man kjøper en pakke tobakk og en pakke sigarettpapir vil prisen faktisk bikke 300 kroner etter avgiftsøkningen.

Små penger for den som har høy lønn, men store penger for den som har lav lønn.

Bare et eksempel...ikke kom nå igjen med at det er usunt å røyke. Det er en annen debatt.

(Innlegget ble redigert 30.10.20 10:18)

Benkeslitern

Innlegg: 1167
Benkeslitern
30.10.20 11:04
skattesjefen: vrangforestilling

Ikke vrangforestillinger, bare litt klønete forklart.  Men f eks en selvstendig næringsdrivende snekker blir skattelagt for arbeidsinnsats på egen bolig. Dette gjelder i utgangspunktet ikke for snekkere som er ansatt i et firma, men jeg vil tro at en utdannet snekker som ikke er i arbeid, vil bli skattelagt hvis han f eks kjøper et gammelt nedslitt hus, flytter dit , pusser det opp og selger det med stor gevinst et år eller to etter kjøpet.

Columbus_3

Innlegg: 13598
Columbus_3
30.10.20 11:17
fargerik: Små penger for den som har høy lønn, men store penger for den som har lav lønn.

Det er nok riktig, men det er vel også økonomistyring?
Er man fattig er det i alle fall dumt å bruke penger på totalt unødvendige ting.

fargerik

Innlegg: 69727
fargerik
30.10.20 11:26
Columbus_3: Er man fattig er det i alle fall dumt å bruke penger på totalt unødvendige ting.

Jeg ba pent om å droppe moralisme.

fargerik

Innlegg: 69727
fargerik
30.10.20 11:31
Benkeslitern: Ikke vrangforestillinger, bare litt klønete forklart. Men f eks en selvstendig næringsdrivende snekker blir skattelagt for arbeidsinnsats på egen bolig. Dette gjelder i utgangspunktet ikke for snekkere som er ansatt i et firma, men jeg vil tro at en utdannet snekker som ikke er i arbeid, vil bli skattelagt hvis han f eks kjøper et gammelt nedslitt hus, flytter dit , pusser det opp og selger det med stor gevinst et år eller to etter kjøpet.

Dette er det regler for. Har man eiet og bodd i sitt eget hus, kan man selge det etter 12 måneder uten at det blir skatt på en gevinst. Man kan heller ikke få noe skattefradrag dersom man selger med tap.

Trur eg.

Columbus_3

Innlegg: 13598
Columbus_3
30.10.20 11:34
fargerik: Jeg ba pent om å droppe moralisme.

Jeg mener at økonomistyring dreier seg om kunnskap og fornuft, ikke moralisme.

fargerik

Innlegg: 69727
fargerik
30.10.20 11:37
Columbus_3: Jeg mener at økonomistyring dreier seg om kunnskap og fornuft, ikke moralisme.

Hovedregelen er å bruke litt mindre penger enn man har i inntekt. En grei leveregel som gjør at man aldri blir blakk, men legger seg opp penger. Men det er jo en annen debatt. Hverken du eller jeg bør legge oss opp i hva andre bruker penger på.

 

KongOlav2

Innlegg: 43236
KongOlav2
30.10.20 11:39
fargerik: Hovedregelen er å bruke litt mindre penger enn man har i inntekt. En grei leveregel som gjør at man aldri blir blakk, men legger seg opp penger. Men det er jo en annen debatt. Hverken du eller jeg bør legge oss opp i hva andre bruker penger på.

Så lenge man faktisk har penger til det, er det greit. Men om man havner i økonomiske problemer pga ting som røyk, utstrakt shopping eller masse kjøp av mat og drikke på kiosker og bensinstasjoner, så bør man tåle litt "tyn". 

Columbus_3

Innlegg: 13598
Columbus_3
30.10.20 11:40
fargerik: Hverken du eller jeg bør legge oss opp i hva andre bruker penger på.

Det gjør ikke jeg heller, unntatt når noen familiemedlemmer går bananas. 

fargerik

Innlegg: 69727
fargerik
30.10.20 11:43
KongOlav2: Så lenge man faktisk har penger til det, er det greit. Men om man havner i økonomiske problemer pga ting som røyk, utstrakt shopping eller masse kjøp av mat og drikke på kiosker og bensinstasjoner, så bør man tåle litt "tyn".

Jada. Jeg skal innrømme at jeg selv har refset folk som bruker penger de ikke har i tråder om det tema. På generell basis. Shopping, sydenturer og annet med kredittkort er jo en sykdom mange lider av.

Der er ikke jeg, det er jeg for smart til ;-)

KongOlav2

Innlegg: 43236
KongOlav2
30.10.20 11:44
fargerik: Jada. Jeg skal innrømme at jeg selv har refset folk som bruker penger de ikke har i tråder om det tema. På generell basis. Shopping, sydenturer og annet med kredittkort er jo en sykdom mange lider av. Der er ikke jeg, det er jeg for smart til ;-)

Jeg har generelt svært god råd takket være en god jobb med god lønn samt relativt lite forbruk til fysiske ting. Der hvor jeg ligger over snittet er det nok reising, men det brukes det nesten ingenting nå i 2020. Det eneste jeg har brukt mer på i 2020 er ut og spise på  restauranter.

(Innlegget ble redigert 30.10.20 11:45)

fargerik

Innlegg: 69727
fargerik
30.10.20 11:45
Columbus_3: Det gjør ikke jeg heller, unntatt når noen familiemedlemmer går bananas.

Går de bananas vet mine voksne barn at de ikke trenger å komme til meg. Heldigvis klarer de seg bra.

fargerik

Innlegg: 69727
fargerik
30.10.20 11:46
KongOlav2: Det eneste jeg har brukt mer på i 2020 er ut og spise på restauranter.

Og jeg har kjøpt nye hvitevarer og et par gitarer. Hvitevarer er jo innafor, slikt er nødvendig....men å samle på gitarer hadde jeg ikke gjort dersom jeg var blakk.

Restaurantbesøk er ut siden april- ish, siden både kona og jeg er i risikogruppen for å få en smell av corona.

(Innlegget ble redigert 30.10.20 11:49)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg