Kapitalisme er at private kan eie produksjonsbedrifter. Bedriftene blir ikke statens ansvar alene.
Et marked er en politisk skapt institusjon for handel av varer og tjenester der tilbydere og kjøpere kan møtes og gjøre avtaler seg i mellom. Ethvert marked er gjennomregulert system hvor staten setter grenser for hva som skal kunne selges hvor. Alle varer og tjenester som omsettes lovlig på markedet er underlagt en rekke helsemessige-, miljøvernmessige- og forbrukervernmessige lover og regler, skatte og avgiftsregimer, konkurranselovgiving, markedsføringslovgivning og mye mer. Et marked i dagens kapitalistiske samfunn er langt mer myndighetsstyrt og regulert enn det noe planøkonomisk marked var i kommunistregimene.
MDG ønsker å bruke og beholde samfunnets etablerte system for handel av varer og tjenester. Vi er ikke imot markedsinstituttet som sådan, men vi ønsker å skjerpe inn reguleringen av markefdet for å ta bedre vare på naturen. Rent konkret betyr det bla. at:
MDG vil sette krav til at varer som skal selges i Norge i økende grad skal produseres av gjenbrukbare materialer for å muliggjøre gjenbruk av naturens ressurser - få en overgang sirkulærøkonomi.
MDG ønsker også å bruke forbrukerlovgivingen til å øke garantitiden på varer for å tvinge fabrikantene til å bygge produkter ment å vare. Dette for å gå bort fra bruk-og-kast-samfunnet.
Dette er to eksempler på hva MDG ønsker i inneværende periode. Vi er ikke ute etter en "kommunistisk revolusjon", men å endre dagens markedsøkonomi til å bli mer miljøvennlig og bærekraftig (i ordets rette forstand).