Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Stortingsvalget i 2021

NYTT TEMA
kristofferbd

Innlegg: 1362
kristofferbd
24.11.20 21:49

Det er vel på tide med en tråd om stortingsvalget neste år.

Kan Erna Solberg klare i å klamre seg til enda en periode som statsminister? I så fall vil hun bli historisk som den første til å han vinne tre valg sammenhengende siden landsfaderen Gerhardsen. 

Oddsene er imot Solberg, og Jonas Gahr Støre ligger per nå an til å bli statsminister, ifølge Pollsofpolls. Men Senterpartiet er ikke langt bak, og noen mener at statsministerposten ikke er sikker for Arbeiderpartiet hvis Senterpartiet bli enda større enn de er i dag. Skal Tryge Slagsvold Vedum være mannen som danner regjeringen i oktober 2021?

Uansett tror ikke jeg det er helt kjørt for Erna Solbergs sjanser for gjenvalg. KrF og Venstre må over sperregrensen, ja, men en vaksine og rask gjenåpning av samfunnet før valget kan muligens gi en "rally round the flag"-effekt.

Men sannsynlig er det nok ikke. 

(Innlegget ble redigert 24.11.20 21:51)

erdetslik

Innlegg: 14189
erdetslik
25.11.20 08:17

I det minste er det et kaotisk samarbeids forhold på den siden nå.
Sp ønsker -mindretallsregjering med AP og Sp  =  AP og Sp.
Og Sp ønsker ikke å sitte i regjering med SV
SV ønsker å sitte i regjering med AP og Sp  =  AP + Sp og SV
med Støre som statsminister.
MDG vil ikke sitte i regjering med Sp, men AP og SV.
Støre vil ikke ha med verken MDG eller Rødt i en regjering.
Den eneste som er klar er Moxnes Rødt som ikke vil i regjeringen, men det er vel ingen som vil ha en kommunist i en regjering.

Så det er duket for en interessant regjeringskabal etter valget i 2021.

William_S3

Innlegg: 13213
William_S3
25.11.20 08:29

Er ikke gitt det blir flertallsregjering. Det normale etter 2 verdenskrig har jo vært mindretallsregjeringer. Kan godt tenkes at det blir Ap og Sp med støtte fra Sv. Jeg tror heller ikke løpet er helt kjørt for Erna men det ser ganske mørkt ut nå. Uansett blir det skifte om den rødgrønne blokken får flertall. Frp har jo forsøkt å lokke Sp over men forsøket er fånyttes. 

Eksberten

Innlegg: 32420
Eksberten
25.11.20 08:38

Etter andre verdenskrog var det jo flertallsregjeringer, mens det etter 1961 har vært sjeldnere. Vant Gerhardsen 3 ganger på rad? Var det ikke Torp som ble statsminister i 1953? 

8 år er mer enn nok med Erna, men er absolutt ingen Støre-fan. Heller Vedum, men tror det er utopi.

tartaglia2

Innlegg: 3867
tartaglia2
25.11.20 08:43
kristofferbd: Uansett tror ikke jeg det er helt kjørt for Erna Solbergs sjanser for gjenvalg. KrF og Venstre må over sperregrensen, ja, men en vaksine og rask gjenåpning av samfunnet før valget kan muligens gi en "rally round the flag"-effekt.

Akkurat det med at en vaksine skal gi noe boost for Erna klarer jeg ikke å se for meg. Tror nordmenn generelt er såpass oppegående at de skjønner at det verken er Erna eller noen av de andre i regjeringen som utvikler vaksiner eller bør ha noe av æren for den.

fargerik

Innlegg: 71750
fargerik
25.11.20 09:06

Akkurat nå er det mer spennende å følge med på forhandlingene om neste års ststsbudsjett. Det er fremdeles helt fastlåst på grunn av avstanden mellom FrP og de to minipartiene i regjeringen. De to knøttene har alt å tape, siden de begge i skrivende stund er under sperregrensa og helt ute fra stortinget dersom dette blir valgresultatet neste år.

Hva skjer dersom de ikke kommer til enighet? I verste fall stiller Erna kabinettspørsmål, og det åpner for mye rart. Tvinges venstresiden til å overta nå, ville det bli veldig, veldig vanskelig for Støre og Vedum neste år.

(Innlegget ble redigert 25.11.20 09:11)

gugler

Innlegg: 1081
gugler
25.11.20 09:07
tartaglia2: Akkurat det med at en vaksine skal gi noe boost for Erna klarer jeg ikke å se for meg. Tror nordmenn generelt er såpass oppegående at de skjønner at det verken er Erna eller noen av de andre i regjeringen som utvikler vaksiner eller bør ha noe av æren for den

Norge og Finland , med lave smittetall , er to land med veldig lav befolkningstetthet. 

Å sammenligne disse med andre land i europa blir for dumt. Dersom Erna skal score valgpoeng grunnet paniske tiltak blir saueflokken lurt igjen.

 

 

farout05

Innlegg: 4330
farout05
25.11.20 09:16
fargerik: Hva skjer dersom de ikke kommer til enighet? I verste fall stiller Erna kabinettspørsmål, og det åpner for mye rart.

Støre har jo støttet Erna-regjeringen i de store sakene tidligere (dog ikke retorisk), kan det tenkes at AP stemmer for Erna-budsjettet?

Tenker at det ender med forlik mellom regjeringen og Fr.p. Det viktigste i politikken er jo at Erna skal være statsminister.

farout05

Innlegg: 4330
farout05
25.11.20 09:21
tartaglia2: Akkurat det med at en vaksine skal gi noe boost for Erna klarer jeg ikke å se for meg. Tror nordmenn generelt er såpass oppegående at de skjønner at det verken er Erna eller noen av de andre i regjeringen som utvikler vaksiner eller bør ha noe av æren for den.

Folk er oppegående, men det som avgjør er hva de får kommunisert.

Vedr. pandemien har jo regjeringen tatt kontroll over stortinget og nyhetsformidlingen. Det kan gi regjeringspartiene et godt løft.

fargerik

Innlegg: 71750
fargerik
25.11.20 09:32
farout05: Tenker at det ender med forlik mellom regjeringen og Fr.p. Det viktigste i politikken er jo at Erna skal være statsminister.

I så fall må enten FrP eller KrF selge sjela si, noe som ville være problematisk for dem begge.

fargerik

Innlegg: 71750
fargerik
25.11.20 09:34
farout05: Vedr. pandemien har jo regjeringen tatt kontroll over stortinget og nyhetsformidlingen. Det kan gi regjeringspartiene et godt løft.

Hvorfor setter da regjeringen inn så mange i nyhetene som hudfletter regjeringens coronatiltak??

William_S3

Innlegg: 13213
William_S3
25.11.20 09:36

Tja Bondevik 2 kom vel til enighet med Ap på et budsjett... Kan skje her også. Uansett kommer det til kabinettspm vil nok Frp stemme for budsjettet 

PerryAndre

Innlegg: 9213
PerryAndre
25.11.20 09:41
farout05: Støre har jo støttet Erna-regjeringen i de store sakene tidligere (dog ikke retorisk), kan det tenkes at AP stemmer for Erna-budsjettet? Tenker at det ender med forlik mellom regjeringen og Fr.p. Det viktigste i politikken er jo at Erna skal være statsminister.

Å være enig i enkeltsaker på Stortinget. Er noe helt annerledes enn å bli enig om et statsbudsjett. Statsbudsjettet markerer hvilke saker som partiene ønsker å bruke penger på neste år. Det får frem den ideologiske forskjellen mellom partiene.

Blir ikke regjeringen enig med Frp. Ender det med at regjeringen kommer til å stille kabinettsspørsmål. Ettersom Frp ikke vil ha Støre som ny statsminister. Kommer Frp til å stemme subsidiært for regjeringens statsbudsjett.

farout05

Innlegg: 4330
farout05
25.11.20 09:48
fargerik: I så fall må enten FrP eller KrF selge sjela si, noe som ville være problematisk for dem begge.

Salg av sjela si er vel en av de mest fremtredende egenskapene med politiske partier. Sammen med Venstre har jo disse partiene bedrevet sjelesalg over flere år nå, det er visstnok ikke noe problem.

Høyre er vel den største grossisten i bransjen, og det gir resultat, Erna sitter.

farout05

Innlegg: 4330
farout05
25.11.20 10:00
fargerik: Hvorfor setter da regjeringen inn så mange i nyhetene som hudfletter regjeringens coronatiltak??

Regjeringen har ikke fått kontrollen over det nye fenomenet, at folk begynner å bli lei av mer eller mindre tullete smitteverntiltak.

Men det kan fort rette på seg, regjeringen arbeider ganske sikkert med saken.

Imens får vi fortsette med åndeløs spenning for hva de kunnskapsrike meddeler sine undersåtter kl. 12 i dag.....bak mikrofonstativene. Tenker at budskapet var klart allerede i går og kunne ha vært meddelt til media for videre kommunisering ut til befolkningen. Men da hadde jo regjeringen mistet styringen på kommuniseringen, og slike sjanser tar ikke Erna.

farout05

Innlegg: 4330
farout05
25.11.20 10:11
PerryAndre: Å være enig i enkeltsaker på Stortinget. Er noe helt annerledes enn å bli enig om et statsbudsjett. Statsbudsjettet markerer hvilke saker som partiene ønsker å bruke penger på neste år. Det får frem den ideologiske forskjellen mellom partiene. Blir ikke regjeringen enig med Frp. Ender det med at regjeringen kommer til å stille kabinettsspørsmål. Ettersom Frp ikke vil ha Støre som ny statsminister. Kommer Frp til å stemme subsidiært for regjeringens statsbudsjett.

Er enig i at mye taler for at Fr.p gir regjeringen flertall for statsbudsjettet, enten subsidiært eller primært gjennom forhandling til enighet.

AP stemmer sammen med høyreregjeringen i de store sakene som former det norske samfunnet, og som selvfølgelig krever finansiering. Det er derfor ikke utelukket at AP kan komme til å redde regjeringen med subsidiær stemmegivning, dersom Fr.p svikter.

fargerik

Innlegg: 71750
fargerik
25.11.20 10:19
farout05: Det er derfor ikke utelukket at AP kan komme til å redde regjeringen med subsidiær stemmegivning, dersom Fr.p svikter.

Det er mulig. Er det noe AP absolutt ikke ønsker, er det å overta regjeringskontorene nå et år før valget.

Nå har de laget et alternativt statsbudsjett som er skreddersydd for å brukes i valgkampen, hvor de punkt for punkt kan fortelle at "Vi bruker penger på en bedre måte" etterhvert som debattene kommer i TV.

Og det vil jo miste effekten dersom de plutselig er regjeringen før valget.

inspector

Innlegg: 10670
inspector
25.11.20 10:25

Hvis SP fortsetter fremgangen, er regjeringsskiftet et faktum:

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/QmgA7Q/senterpartiet-over-20-prosent-paa-ny-maaling

Sjansen for at det blir en flertallsregjering er dessverre mye mindre.

AP lekker som en sil til alle kanter, Høyre lekker mot SP og FrP og V/KrF bare lekker. Hva med en sentrum/venstre-regjering med SP/AP/V og KrF ? Hvis SP får en «selvmordsparagraf» om EU, klarer nok KrF noe tilsvarende med kontantstøtten......

gugler

Innlegg: 1081
gugler
25.11.20 10:30

Regjeringen til Erna har sviktet Norge på følgende områder.

1. Helse ; Budsjettene redusert år for år.

2. Forsvar ; Et allerede svekket forsvar er nå totalt borte og er nå totalkontrollert av Pentagon.

3. Infrastruktur ; Utbygging av jernebanen er satt på hold og overgengen NSB , VY viser at Erna ønsker å gruse kollektive løsninger.

4. Lokal styrerett ; De tragikomiske sammensveisede fylkene reduserer kvalitet på alle offentlige tjenester.

5. Utdanning ; Skolesammenslåinger og færre lærer pr elev. Svekkede budsjett til universiteter og høyskoler.

Dersom dere ønsker å vite hva regjeringen har gjort med suksess bør du spørre akjsespekulantene og de som legger sine formuer i skatteparadiser.

 

 

Everenga

Innlegg: 7914
Everenga
25.11.20 10:31

Tror SPs sjanser kan henge en god del sammen med Storbritannias i 2021. Hvis britene klarer å hangle sammen noen handelsavtaler og virke sånn noenlunde i vater gir det vann på mølla for "annerledeslandet"-entusiastene, hvis de derimot tryner fullstendig utenfor fellesmarkedet blir SP en enkel skyteskive som naive tullinger som man ikke kan gi regjeringsansvar. 

farout05

Innlegg: 4330
farout05
25.11.20 10:31
fargerik: Det er mulig. Er det noe AP absolutt ikke ønsker, er det å overta regjeringskontorene nå et år før valget. Nå har de laget et alternativt statsbudsjett som er skreddersydd for å brukes i valgkampen, hvor de punkt for punkt kan fortelle at "Vi bruker penger på en bedre måte" etterhvert som debattene kommer i TV. Og det vil jo miste effekten dersom de plutselig er regjeringen før valget.

Fornuftige vurderinger som jeg slutter meg til.

Mest sannsynlig kommer regjeringen og Fr.p til enighet, etterfulgt av de impliserte partiers hemningsløse skryt over store gjennomslag for sitt parti;)

farout05

Innlegg: 4330
farout05
25.11.20 10:35
inspector: AP lekker som en sil til alle kanter, Høyre lekker mot SP og FrP og V/KrF bare lekker. Hva med en sentrum/venstre-regjering med SP/AP/V og KrF ? Hvis SP får en «selvmordsparagraf» om EU, klarer nok KrF noe tilsvarende med kontantstøtten......

Under Støres ledelse vil AP aldri fire på krav et om at Norge skal ligge under EU-styre. Selv om partiet skulle befinne seg på minus-siden på målingene, vil Støre stå på sitt.

farout05

Innlegg: 4330
farout05
25.11.20 10:37
gugler: Regjeringen til Erna har sviktet Norge på følgende områder.

6. Politifolk som gråter på jobb pga. situasjonen regjeringen har satt politiet i.

GreySerpent

Innlegg: 29880
GreySerpent
25.11.20 10:37

Hvorfor stemmer folk SP egentlig?

fargerik

Innlegg: 71750
fargerik
25.11.20 10:39
farout05: Mest sannsynlig kommer regjeringen og Fr.p til enighet, etterfulgt av de impliserte partiers hemningsløse skryt over store gjennomslag for sitt parti;)

Ropstad skal være en god taler for å stå frem og erklære at kraftig senkede alkoholavgifter, store kutt i bistandsbudsjettet og null (0) kvoteflyktninger har noe med gjennomslag for KrF å gjøre.

farout05

Innlegg: 4330
farout05
25.11.20 10:40
Everenga: Tror SPs sjanser kan henge en god del sammen med Storbritannias i 2021. Hvis britene klarer å hangle sammen noen handelsavtaler og virke sånn noenlunde i vater gir det vann på mølla for "annerledeslandet"-entusiastene, hvis de derimot tryner fullstendig utenfor fellesmarkedet blir SP en enkel skyteskive som naive tullinger som man ikke kan gi regjeringsansvar.

SP har alltid vært skyteskive i media for sine standpunkter om vårt forhold til EU.

Denne situasjonen vil forbli slik så lenge befolkningen ikke får tilført kunnskap om EØS-avtalen gjennom en offentlig debatt.

ms_8

Innlegg: 8918
ms_8
25.11.20 10:43
GreySerpent: Hvorfor stemmer folk SP egentlig?

Mange gode grunner

1. Senterpartiet snakker om utfordringer og opplevinger folk opplever i kvardagen. Dei har eit tydeleg språk og har stor troverdighet på sakene dei framfører

2. Mange opplever etter korona fokus på det lokale og her framstår Senterpartiet som eit parti som i høgaste grad har tru på det lokale demokratiet/ lokale sakene. Kommunereformen og regionsreformen har styrka Senterpartiet som parti for alle som ynskjer å beholde sine kommunar. Senterpartiet snakker også om dei negative sakene om politireformen, helse og samferdsel som treffer mange 

3. Vedum er ein kjempepopulær partileiar og er ein person veldig mange menneskjer kunne tatt ein øl/kaffi med

4. AP slitter med ein svak partileiar og ein uklar organisasjon. Dette tener Senterpartiet på og Vedum er flink til å ta AP sine gamle saker og snakke ein politikk som mange liker har savnet etter 7 år med Erna

farout05

Innlegg: 4330
farout05
25.11.20 10:48
fargerik: Ropstad skal være en god taler for å stå frem og erklære at kraftig senkede alkoholavgifter, store kutt i bistandsbudsjettet og null (0) kvoteflyktninger har noe med gjennomslag for KrF å gjøre.

Ropstad vil nok aldri ta slik fakta i sin munn, men fortsette å skryte av store gjennomslag for Kr.f.

Heldigvis viser siste måling at Kr.f ramler ut av stortinget med tilsvarende oppslutning ved valget. 

Tror jeg må sende støtteunderskrift til partiet Sentrum slik at de når 5000 underskrifter før fristen går ut;) Sentrum er den beste garanti for at Kr.f går nedenom og hjem.

trondhjem

Innlegg: 11938
trondhjem
25.11.20 11:01
kristofferbd: Uansett tror ikke jeg det er helt kjørt for Erna Solbergs sjanser for gjenvalg. KrF og Venstre må over sperregrensen, ja, men en vaksine og rask gjenåpning av samfunnet før valget kan muligens gi en "rally round the flag"-effekt. Men sannsynlig er det nok ikke.

Før covid19-viruset rammet oss hadde Høyre og den borgerlige blokken en lav og nedadgående oppslutning. De rødgrønne lå an til å få over 100 stortingsrepresentanter i neste stortingsperiode. Regjeringsslitasjen er stor etter snart åtte år.  

Så kom koronapandemien og skapte krisetilstander. I kriser slutter gjerne velgerne opp om den sittende makten - det er ikke tid for politisk strid. Det skjedde nå også. Høyre, som har statrådene som håndterer pandemien, har fått en stor opptur på meningsmålingene. Det er langt jevnere nå mellom blokkene. 

Jeg forventer derfor det motsatte av det du gjør dersom vi får i gang vaksinasjonen tidsnok til at samfunnet kan vende tilbake til normalen før valget neste år. Jeg tror at da vil "krisetillegget" svinne bort og oppslutningen gå tilbake til det som var normalen før krisa slo inn. 

Det er mange som er lei av Ernas "modernisering". Heldigvis spør du meg.

(Innlegget ble redigert 25.11.20 11:01)

inspector

Innlegg: 10670
inspector
25.11.20 11:07
ms_8: Mange gode grunner

AP: ledelsen trekker mot Høyre, de ekte sosialistene trekker mot SV og folk flest trekker mot SP.

Høyre: en EU-vennlig sentraliseringspolitikk som øker forskjellene mellom rik og fattig.

Sånt blir det SP-vekst av......

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg