Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Gjestearbeidere og smitte- hva med oss norske?

NYTT TEMA
Columbus_3

Innlegg: 14306
Columbus_3
22.01.21 09:48
Rainmaker: Ellers så er det vel knappe dusinet bransjer som har almengjorte tariffavtaler.

Fiskeindustrien er en av disse bransjene.
Likevel er denne bransjen totalt avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Så da er det ikke lønna som er problemet.

Rainmaker

Innlegg: 57152
Rainmaker
22.01.21 09:56
startelver: Så lenge vi har bemanningsselskaper som tjener penger på utenlandsk arbeidskraft er det vanskelig å stoppe "mafiaen" hvis myndighetene selv ikke ser problemet.

Bemanningsbyråer i seg selv er ikke så gale.

Utfordringen ligger i at slik regelverket er i dag, er det for lett å skjule det som er på grensen, er direkte ulovlig osv ved å benytte byråene. I tillegg får man en slags ansvarspulverisering.

Rainmaker

Innlegg: 57152
Rainmaker
22.01.21 10:03
Columbus_3: Fiskeindustrien er en av disse bransjene.
Likevel er denne bransjen totalt avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Så da er det ikke lønna som er problemet.

Det er vel heller "totalpakken" som er problemet der.

Jeg har sett timelønnen, og den virker helt grei. Men det er vel et fåtall innenfor fiskeri-industrien som faktisk jobber 100% i året, slik jeg har forstått så er det sesongbetont, og da blir jobbene ikke "helt grei" lenger. 

De aller fleste er ganske avhengige av at jobben de har er stabil og av fast karakter. Spesielt dersom de skal se på det som en "karriere" de skal jobbe med over lang tid. Det er ikke mange som driver å hopper mellom forskjellige bransjer gjennom arbeidslivet.

Når man skal begynne å etablere seg og stifte familie er man avhengig av at inntekten og arbeidslivet er stabilt og forutsigbart.

Columbus_3

Innlegg: 14306
Columbus_3
22.01.21 10:08
Rainmaker: Det er vel heller "totalpakken" som er problemet der. Jeg har sett timelønnen, og den virker helt grei. Men det er vel et fåtall innenfor fiskeri-industrien som faktisk jobber 100% i året, slik jeg har forstått så er det sesongbetont, og da blir jobbene ikke "helt grei" lenger.  De aller fleste er ganske avhengige av at jobben de har er stabil og av fast karakter. Spesielt dersom de skal se på det som en "karriere" de skal jobbe med over lang tid. Det er ikke mange som driver å hopper mellom forskjellige bransjer gjennom arbeidslivet. Når man skal begynne å etablere seg og stifte familie er man avhengig av at inntekten og arbeidslivet er stabilt og forutsigbart.

Du har skjønt det ser jeg. Og da ser du også hvorfor det er helt nødvendig med gjestearbeidere dersom vi skal ha fiskeindustri i Norge. En av våre viktigste eksportnæringer.

(Innlegget ble redigert 22.01.21 10:22)

farout05

Innlegg: 4084
farout05
22.01.21 10:26
DenSisteBohem: Der er det ikke noe problem å få jobb så lenge det er noe ledig, men mange budbilfirmaer krever at du skal ha egen bil og at du må registrere eget firma. Det anser jeg som totalt useriøst, og anbefaler definitivt å holde seg unna slike. Og der er det stort sett norske eiere, uten alle disse utenlandske mafiosoene som EU-motstanderen vår fabulerer om.

Krav om at arbeidere registrerer seg som selvstendig næringsdrivende, er jo for å slippe arbeidsgiveransvar og kostnader som arbeidsgiveravgift, skattetrekk, m.v. Da har man gjerne enten ingen avtale, eller en avtale hvor man kan be vedkommende om å dra på flekken. Ikke ansatt, ikke oppsigelse. Det er ei forenkling, slik statsministeren pleier si.

Dette er useriøse firmaer, som du sier, men brukes ofte også av firmaer som fremstår som seriøse. Og nordmenn deltar i dette for å gjøre gode penger, og for å henge med i konkurransen. 

Mafia-nettverkene har lært nordmenn denne kulturen, og det er nærmest ei forutsetning at norske bruker de samme metodene for å gjøre gode penger.

Denne spesifikke metoden finner du under pkt. 5 i A-krims 17 pkts liste:

https://frifagbevegelse.no/nyheter/17-metoder-som-viser-hvordan-de-kriminelle-unngar-skatt-utnytter-arbeidere-og-snylter-pa-velferdsordninger-6.158.454856.3251ea9f68

farout05

Innlegg: 4084
farout05
22.01.21 10:30
DenSisteBohem: Du sitter med andre ord her og påstår at det store flertallet av arbeidsgivere er kriminelle? Seriøst?

Du spør ut fra dette sitatet:

"Også mafiaen som driver næringsvirksomhet har sine papirer i orden, leste du listen over 17 metoder i link ovenfor? Det hindrer ikke at de kan drive med menneskehandel, bedrageri, skatte- og avgiftssvindel....osv."

Kan ikke se at det er grunnlag for å stille spørsmålet ut fra det jeg skrev.

farout05

Innlegg: 4084
farout05
22.01.21 10:34
DenSisteBohem: Hvor mange arbeidsledige var det før pandemien, særlig innen de yrkene der det i dag er mange utenlandske arbeidere? Jeg har søkt etter norske sjåfører i hele perioden fra 2010 til 2020, men det er omtrent umulig å finne norske sjåfører som er villige til å kjøre kvelder og netter. Så hvor skal jeg da ta sjåførene jeg trenger fra?

Selvsagt forsvinner norske sjåfører når råbillige utenlandske foretrekkes.

farout05

Innlegg: 4084
farout05
22.01.21 10:46
GaiusMariusSPQR: De fleste velfungerende vestlige land henter arbeidsinnvandrere. Har dei kke kompetansen eller motivasjonen arb.giverne trenger, betyr det ingenting at det er ledige her hjemme, de vil fortsatt måtte se utenlands for å finne dem de trenger.

Politikerne har gitt næringslivet mulighet til å hente råbillig arbeidskraft i utlandet. Næringslivet bruker denne muligheten, slik at det bygger seg opp arbeidsledige i Norge og kompetansen forsvinner.

Denne situasjonen er ny pga. EØS-avtalen.

Dette handler ikke om å supplere varierende behov med utenlandsk arbeidskraft, men å skifte ut norsk arbeidskraft med utenlandsk arbeidskraft.

Her A-krims 17 punkts liste over metoder som benyttes i norsk arbeidsliv:

https://frifagbevegelse.no/nyheter/17-metoder-som-viser-hvordan-de-kriminelle-unngar-skatt-utnytter-arbeidere-og-snylter-pa-velferdsordninger-6.158.454856.3251ea9f68

farout05

Innlegg: 4084
farout05
22.01.21 11:03
Columbus_3: Fiskeindustrien er en av disse bransjene.
Likevel er denne bransjen totalt avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Så da er det ikke lønna som er problemet.

De bransjene som henter utenlandske arbeidere, hevder selvsagt at de er avhengig av det. Da har de kommunisert at de har "legal" grunn og er frifunnet for ev. anklager. Etterhvert oppstår myten om hvor avhengig vi er av utenlandske arbeidere, mens det egentlig dreier seg om næringslivets grådighet etter profitt.

Gjør-hva-du-vil-samfunnet har også nådd bransjen fisk, og bransjen er gjennomsyret av kriminalitet.

Her et par eksempler:

https://www.dagbladet.no/nyheter/ned-mot-60-kroner-i-timen-og-opp-til-32-timers-arbeidsdag/71805347

https://www.dagbladet.no/nyheter/fikk-sosial-dumping-i-retur/71832574

GreySerpent

Innlegg: 29274
GreySerpent
22.01.21 12:25
DenSisteBohem: Du kan jo se det på den måten ja, men de norske får en liten bonus på slutten av året som tilsvarer omtrent det samme, så det er ingen som klager. Jeg har vært borti samme type sjåfører som han du omtaler, de forsvinner like fort som de kommer. Fordelen med å ha et gjeng med sjåfører fra samme land og omtrent samme sted i det landet er at de gir hverandre god opplæring, og de finner alltid en ny sjåfør når det behøves. Sender også alltid en nå sjåfør på 14 dagers opplæring med en av de eldre. Funker stort sett bra, på 6 år nå er det bare 1 som har vist seg å ikke fungere. Og brukbart engelsk er et must.

Høres ut som du har det på stell. 

GaiusMariusSPQR

Innlegg: 225
GaiusMariusSPQR
22.01.21 13:51
farout05: Dette handler ikke om å supplere varierende behov med utenlandsk arbeidskraft, men å skifte ut norsk arbeidskraft med utenlandsk arbeidskraft.

I utgangspunktet handler det om tilpasning til varierende behov, det er derfor antall arbeidsinnvandrere svinger i takt med økonomien. 

Farmer

Innlegg: 2376
Farmer
22.01.21 14:45

Bohemen: Vi driver i en litt spesiell kombinasjon opp mot primærnæringene, i forskjellige bransjer, så om jeg utleverer for mye er det lett og identifisere.

Men vi har blant annet et par tømmerbiler, krokløft conteiner bil og tippbil, med faste sjåfører på disse, og har ansatt noen maskinførere innenfor det vi holder på med. Bilene er primert til eget behov for egentransport. 

 

Farmer

Innlegg: 2376
Farmer
22.01.21 16:13

Columbus: Lønna er en faktor. Men kanskje like mye regulariteten som uteblir, når behovet er sesongbasert.

I normalsituvasjon er ikke den andelen av arbeidsreserven i Norge, som har fleksibiliteten til og pendle/ midlertidig flytte til en midlertidig jobb stor nok.

Problemet for enkelte næringer, f.eks landbruket er at pengeflyten ikke er stor nok til og konkurere med bransjer som kan tilby ei gjennomsnittlig bra lønn for fagarbeidere. 

Innenfor fiskeri er det slik at man på gode år tjener godt, og på dårlige år såvidt har innkomme.

Fiskerne sitter som regel igjen med en større del av kaka, en enkeltstående lokale fiskebrukeiere. Derfor vil en ansatt fisker på et godt år tjene mye mere en en foredlingsarbeider. Dermed er ikke foredlingsjobben populær blant norske arbeidsfolk. 

 

(Innlegget ble redigert 22.01.21 16:15)

Farmer

Innlegg: 2376
Farmer
22.01.21 16:17

Bohemen: Er de fleste av dine ansatte fast ansatt direkte av deg, midlertidige kontrakter eller innleid fra byråd? 

startelver

Innlegg: 71263
startelver
22.01.21 16:20
Columbus_3: Du har skjønt det ser jeg. Og da ser du også hvorfor det er helt nødvendig med gjestearbeidere dersom vi skal ha fiskeindustri i Norge. En av våre viktigste eksportnæringer.

Da er det samtidig viktig å tilrettelegge for norske arbeidere som ønsker å ta en slik sesongjobb. 
Dette er en type jobb som alle kan gjøre, som har normal fysisk form.

Mange langtidsledige hadde satt pris på en slik sesongjobb. 

startelver

Innlegg: 71263
startelver
22.01.21 16:26
Farmer: Derfor vil en ansatt fisker på et godt år tjene mye mere en en foredlingsarbeider. Dermed er ikke foredlingsjobben populær blant norske arbeidsfolk.

Vi er en hel haug med arbeidsledige i Norge som gjerne tar en slik jobb fremfor å få utbetalt livsopphold fra NAV, som er langt dårligere. 

Dessuten får man en skattbar inntekt, som er positivt med tanke på kredittratingen. 

Så når du sier at foredlingsjobber ikke er populært blant norske arbeidsfolk blir det ganske feil. Kanskje det ikke er interesse for det i lokalmiljøet i Nord Norge, siden de kan jobbe på en fiskebåt isteden?

Men for en arbeidsledig som vil jobbe som kanskje bor her nede i sør, vil en slik sesongjobb bety like mye som for en gjestearbeider. 
 

(Innlegget ble redigert 22.01.21 16:26)

Gloriana

Innlegg: 9935
Gloriana
22.01.21 16:28
startelver: Kunne ikke NAV tatt en runde og plukket opp de som har lyst til å jobbe innen ulike industrier?  Det fatter jeg faktisk ikke.

Hvor mange av disse hadde vært interessert i å flytte til et fiskevær for å få jobb? 

Farmer

Innlegg: 2376
Farmer
22.01.21 16:37

Startelver: Jeg mente ikke at det ikke fantes. Det er vel også litt ekstraordinært nå sammenlignet med for et par år siden. Når bedriftene har tilpasset seg en situvasjon som var for kort tid siden, et par år tilbake, så bruker dem litt tid på og endre rekrutteringsrutinene. Det vil nok også komme litt an på om bedriftene tror den situvasjon i den ledige Norske arbeidsstyrken vi har i dag er forbigående, eller vedvarende frem i tid. Dette på grunn av forutsigbarhet.

Det er ganske mange tusen sesongarbeidere som skal inn i blant annet fiskeri og landbruk i løpe av sesongene. Tror du man klarer dekke dette behovet ved og kun rekruttere i Norge til disse litt lavt betalte sesongjobbene? 

(Innlegget ble redigert 22.01.21 16:37)

Farmer

Innlegg: 2376
Farmer
22.01.21 16:42

Startelver: Nå er markedet på blant annet skrei litt trått for øyeblikket, grunnet corona restriksjoner ute i markedet. Så vi får se hvordan vinteren blir utover. Frykter fulle lager og vanskeligere og få levert fisken en periode. I hvertfall til gode priser. 

(Innlegget ble redigert 22.01.21 16:43)

Farmer

Innlegg: 2376
Farmer
22.01.21 17:12

Startelver: Jeg liker innstillingen du beskriver.

Kunne vært et inntresant prosjekt om en i din situvasjon hev seg på telefon rundt omkring til forskjellige fiskebruk og terminaler, får så og se hva slags feedback du fikk. 

farout05

Innlegg: 4084
farout05
22.01.21 17:14
GaiusMariusSPQR: I utgangspunktet handler det om tilpasning til varierende behov, det er derfor antall arbeidsinnvandrere svinger i takt med økonomien.

Hva som er utgangspunktet for partiene som står bak EØS-avtalen vites ikke, men deres intensjon er helt klart å bytte ut den norske arbeidsstokken med utenlandske arbeidere. 

Tilretteleggingen for dette er avslørende.

farout05

Innlegg: 4084
farout05
22.01.21 17:29
startelver: Da er det samtidig viktig å tilrettelegge for norske arbeidere som ønsker å ta en slik sesongjobb. 
Dette er en type jobb som alle kan gjøre, som har normal fysisk form. Mange langtidsledige hadde satt pris på en slik sesongjobb.

I det vesentlige tilhører fiskearbeid vintersesong, mens landbruket tilhører sommersesong.

Med myndighetenes tilrettelegging burde det være mulig at en del av de arbeidsledige kunne jobbe nesten året rundt, med fisk om vinteren og landbruk om sommeren.

Tilretteleggingen kunne også omfatte statlige tilskudd for å fylle opp til ei normal god lønn, dersom det var behov for det.

Columbus_3

Innlegg: 14306
Columbus_3
22.01.21 17:32
Gloriana: Hvor mange av disse hadde vært interessert i å flytte til et fiskevær for å få jobb?

Så var det ikke så nøye med jobb da?

startelver

Innlegg: 71263
startelver
22.01.21 18:04
Farmer: Startelver: Jeg liker innstillingen du beskriver. Kunne vært et inntresant prosjekt om en i din situvasjon hev seg på telefon rundt omkring til forskjellige fiskebruk og terminaler, får så og se hva slags feedback du fikk.

Jeg er litt opp i årene selv, og NAV har ikke akkurat vært veldig kreative overfor oss langtidsledige. 

Alle de søknadene som jeg sender inn går til bemanningsbyråer, siden nesten alle arbeidsgivere bruker det i dag. Og der blir man ofte silt ut for tidlig, pga alder og dårlig kompetanse.

Hvis jeg tar kontakt med et fiskevær direkte vet jeg ikke hva som ville skjedd, men det er fristende å prøve. 

(Innlegget ble redigert 22.01.21 18:05)

Farmer

Innlegg: 2376
Farmer
22.01.21 18:17

Startelver: Du har ingenting og tape på det.

Dette med bemanningsbyråder er begynt og bli et grunnleggende problem. Ofte er det slik at oppdragsgiver ikke selv har arbeidsgiveransvaret i det hele tatt. Det er en del av kompleksiteten i det her. 

Men jeg anbefaler alle arbeidsløse, som føler seg trygg på at dem har noe bra og selge, til og søke og pleie kontakt direkte med bedrifter man kan være aktuell for. 

En person som har hele landet som søknadsområdet har mange strenger og spille på. 

Jeg har brukt bemanningsbyråder selv tidligere på en del områder hvor jeg ikke skal ha fast ansatte, og ikke krever formell kompetanse. 

(Innlegget ble redigert 22.01.21 18:18)

Gloriana

Innlegg: 9935
Gloriana
22.01.21 18:24
Columbus_3: Så var det ikke så nøye med jobb da?

For mange så er det ikke det nei, og man kan jo ikke akkurat si at det stilles så store krav. 

De som ikke er i stand til å jobbe bør få mer stønader, men en stor andel vil bare ikke jobbe. 

startelver

Innlegg: 71263
startelver
22.01.21 18:33
Gloriana: De som ikke er i stand til å jobbe bør få mer stønader, men en stor andel vil bare ikke jobbe.

Dette med "vil bare ikke jobbe".

Betyr det at de har akseptert å sitte på minimumssats fra NAV som er 6000,- i måneden ?   Så kan man få dekket husleie fra Husbanken i tillegg. 

Det er den harde realiteten, ikke betaler man inn skatt heller.

Må da være mye bedre å få seg en skattbar inntekt? Gloriana

Innlegg: 9935
Gloriana
22.01.21 18:51
startelver: Dette med "vil bare ikke jobbe". Betyr det at de har akseptert å sitte på minimumssats fra NAV som er 6000,- i måneden ?   Så kan man få dekket husleie fra Husbanken i tillegg.  Det er den harde realiteten, ikke betaler man inn skatt heller. Må da være mye bedre å få seg en skattbar inntekt?

De ender vel ofte opp med uføretrygd etterhvert?

DenSisteBohem

Innlegg: 63660
DenSisteBohem
22.01.21 20:33
farout05: Selvsagt forsvinner norske sjåfører når råbillige utenlandske foretrekkes.

De aller fleste utenlandske sjåfører som jobber i Norge for norske transportører har samme lønn som norske sjåfører.

Du prater som vanlig bare piss.

DenSisteBohem

Innlegg: 63660
DenSisteBohem
22.01.21 20:34
startelver: Akkurat ja, trenger antageligvis å kjenne noen i bransjen for å få lov til å komme i gang.

Neida, du kommer igang, men du må regne med ubekvemme arbeidstider med mye kvelds- og nattejobbing.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg