Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Et kommunistisk alternativ i Norge?

NYTT TEMA
granateple

Innlegg: 3790
granateple
24.03.21 13:58
Grad: De menneskene som levde under kamunisme, de lever fortsatt, og nå snakker de om kapitalisme som de ser på YouTube.

Det trenger de da slett ikke, de lever i den, og det store flertallet lever så godt at de aldri vil returnere til det gamle regimet, og til vareknapphet, køer, dollarbutikker for de privilegerte eller til politisk ensretting og overvåking

Grad

Innlegg: 1442
Grad
24.03.21 15:25

granateple

Ja, men dessuten har arbeiderne i fabrikkene hardt arbeid. Og alt går til at roboter vil erstatte mennesker. Folk blir unødvendige

granateple

Innlegg: 3790
granateple
25.03.21 10:27
Grad: Ja, men dessuten har arbeiderne i fabrikkene hardt arbeid. Og alt går til at roboter vil erstatte mennesker. Folk blir unødvendige

Ja for vi vet jo at østblokkens industri anlegg var noe vesten virkelig misunnet dem.

Der var både HMS, arbeidsmiljø og sikkerhet satt i høysetet.

For ikke å snakke om miljøvernet, og fokuset øst europeisk industri hadde på det.

Sannheten er selvfølgelig at store deler av østeuropeisk industri var livsfarlig for de ansatte, hadde ingen virkelige fagforeninger som passet på arbeiderne rettigheter eller helse, og som grovt utnyttet arbeidskraften , og man hadde arbeidsulykker i en størrelsesorden som aldri ville blitt akseptert i vest

 

Grad

Innlegg: 1442
Grad
25.03.21 12:55

granateple

Hvis vi snakker om sovjetiske land, tar du feil. Hvis en person jobbet i farlig produksjon, fikk han alt som var nødvendig for forsvaret. Og han fikk melk og kuponger til kursteder, han hadde en lengre ferie på 45 dager.

Arbeidserfaringen i den midlertidige produksjonen var slik at en person etter å ha jobbet i 10 år kunne trekke seg hvis han ønsket det.

(For eksempel stålarbeidere gruvearbeidere) 

(Innlegget ble redigert 25.03.21 13:01)

granateple

Innlegg: 3790
granateple
25.03.21 13:17
Grad: granateple Hvis vi snakker om sovjetiske land, tar du feil. Hvis en person jobbet i farlig produksjon, fikk han alt som var nødvendig for forsvaret. Og han fikk melk og kuponger til kursteder, han hadde en lengre ferie på 45 dager. Arbeidserfaringen i den midlertidige produksjonen var slik at en person etter å ha jobbet i 10 år kunne trekke seg hvis han ønsket det. (For eksempel stålarbeidere gruvearbeidere)

Ja når du jobbet på Nikel på verket der så var nok melkekuponger det du aller mest hadde behov for:

Nikkelverket er ikke noe vakkert syn, selv om et tynt lag med snø nå demper inntrykket litt.
Utslippene har svidd av naturen i området rundt fabrikken. Produksjonen her ved nikkelverket er gammeldags. Når malmen smeltes, slippes det ut svovel, tungmetaller og andre avfallsstoffer.

For noen år siden var utslippene av svoveldioksid fra fabrikken fem ganger større enn de samlede utslippene i Norge.

Var det særlig annerledes i resten av SSSR eller østblokken?

Nei

Vesten har derfor pumpet milliarder av dollar inn i tidligere kommunistrepublikker for å rydde opp, i gammel kommunistisk morro.

Når en fabrikk som nikkelverket svir av all natur i mils omkrets etter  snart 80 år med utslipp av svovel, bly og en haug andre tungmetaller, hva tror du det gjorde og gjør med helsen til de som bor og arbeider der?

Grad

Innlegg: 1442
Grad
25.03.21 19:14

granateple

Jeg tror at et hvilket som helst metallproduksjonsanlegg gir enorm skade på både miljøet og mennesker.Og mest sannsynlig er dette situasjonen over hele verden.

Kyoto-protokollen blir ikke respektert... 

For eksempel kan vi ta den nylige BMW-bilskandalen.

Jeg anbefaler deg å se filmen (Dark Waters 2019) 

Filmet på virkelig hendelsene. 

Når det gjelder Sovjetunionen, var kanskje det beste med det å ta vare på barn. Det var en gang en slik slagord (det beste for barn)

Og det verste er at det var en enorm byråkratisk maskin.

(Innlegget ble redigert 25.03.21 19:18)

FjernsynVG

Innlegg: 1406
FjernsynVG
25.03.21 21:49
Grad: Sovjetunionen, var kanskje det beste med det å ta vare på barn

Nei, barnedødeligheten var stigende det siste tiåret landet eksisterte, alarmerende faktisk.

granateple

Innlegg: 3790
granateple
26.03.21 11:22
Grad: Jeg tror at et hvilket som helst metallproduksjonsanlegg gir enorm skade på både miljøet og mennesker.Og mest sannsynlig er dette situasjonen over hele verden.

Ja og nei

Ja selv Vestens industri gav og gir utslipp, men her har vi hatt fokus på rensing av utslipp, investering i ny teknologi.

I øst under kommunismen var det ingen renseteknologi, frem til 1990 tallet kjørte nikeverket med den samme teknologien som ble installert av verkets egentlige eiere fra Canada på slutten av 1930 tallet.

Derfor var svovelutslippene fra dette ene smelteverket fem ganger større enn det totale utslippet fra Norge

Slik var det i hele østblokken, massiv forurensing til luft, jord og vann, og verksarbeiderne døde som fluer, av livsfarlige arbeidsmiljø, og i ulykker som ble framprovosert av uoppnåelige kvoter, og manglende interesse fra myndighetene.

Fine ord om rettigheter, ønsker, politisk frihet og demokratisk valgte fagforeninger var kun det: Fine ord, fullstendig uten substans!

Grad

Innlegg: 1442
Grad
26.03.21 20:32

FjernsynVG

En mulig årsak er forverringen av den økonomiske situasjonen (sanksjoner 1979-1989) på grunn av krigen i Afghanistan.

Grad

Innlegg: 1442
Grad
26.03.21 20:41

granateple

Jeg vet ikke hvor du har denne statistikken. Men jeg tror du tar feil. Arbeidere døde av overforbruk av vodka i fabrikker. For eksempel begynte morgenen på et stålverk med korsfestelsen av 700 gram vodka per person! Jeg tuller ikke. Og det dag etter dag.

(Innlegget ble redigert 26.03.21 20:42)

FjernsynVG

Innlegg: 1406
FjernsynVG
26.03.21 20:54
Grad: En mulig årsak

"Etter revolusjonen økte forventet levealder for alle aldersgrupper. Denne statistikken i seg selv ble sett av noen at det sosialistiske systemet var overlegent det kapitalistiske systemet . Disse forbedringene fortsatte inn på 1960-tallet da statistikk antydet at forventet levealder kort over USAs. Forventet levealder begynte å avta på 1970-tallet, muligens på grunn av alkoholmisbruk . Samtidig begynte barnedødeligheten å øke. Etter 1974 sluttet regjeringen å publisere statistikk om saken. Sovjetunionen - https://no.qaz.wiki/wiki/Soviet_Union"  

Fra https://no.qaz.wiki/wiki/Soviet_Union Russisk kilde så bør vel være etterrettelig i dine øyne.

(Innlegget ble redigert 26.03.21 20:57)

Grad

Innlegg: 1442
Grad
26.03.21 21:08

FjernsynVG

Linken dine åpnes ikke for meg (siden eksisterer ikke). Men jeg vil fortelle deg at sovjetisk statistikk ikke kan stole på.(tro) 

(Innlegget ble redigert 26.03.21 21:09)

FjernsynVG

Innlegg: 1406
FjernsynVG
26.03.21 23:58
Grad: Linken dine

Fungerer for meg.

https://no.qaz.wiki/wiki/Soviet_Union

lenke her

Grad

Innlegg: 1442
Grad
27.03.21 07:23

FjernsynVG

Stor artikkel. Jeg vet ikke hvorfor dette skjedde etter 1970.

granateple

Innlegg: 3790
granateple
06.04.21 14:00
Grad: eg vet ikke hvor du har denne statistikken. Men jeg tror du tar feil. Arbeidere døde av overforbruk av vodka i fabrikker. For eksempel begynte morgenen på et stålverk med korsfestelsen av 700 gram vodka per person! Jeg tuller ikke. Og det dag etter dag.

Og hvorfor tror du det?

Og hva sier det om ledelsen ved disse bedriftene, og hvordan tror du at arbeidsmiljø og HMS bli når hele arbeidsstokken siger rundt med promille hele arbeidsdagen?

Sannheten er at for i det hele tatt å orke både livet og arbeidslivet så var vodka den daglige "medisinen" for ti talls millioner av sovjetere!

At det var den samme staten som eide industrien, som også eide vodka produksjonen var sikkert tilfeldig......

Arbeiderparadis....?

Grad

Innlegg: 1442
Grad
06.04.21 18:58

granateple

Mange mennesker jobbet på fabrikkene, det var store kollektiver. Og følgelig mye bursdag, så hver dag var enten en slags høytid eller bursdag. Derfor drakk mange mennesker vodka. Det var også mange alkoholikere. Hvilken  hardt arbeid kan være hvis en arbeider drakk 1 liter vodka ved lunsjtid ? 

(Innlegget ble redigert 06.04.21 18:59)

Corvus

Innlegg: 27089
Corvus
06.04.21 22:58
Grad: Og følgelig mye bursdag, så hver dag var enten en slags høytid eller bursdag. Derfor drakk mange mennesker vodka.

Klart det, vi har mange ansatte i min bedrift også. Mye bursdager, og går til stadighet rundt i vodkarus i arbeidstiden.

granateple

Innlegg: 3790
granateple
07.04.21 07:54
Grad: granateple Mange mennesker jobbet på fabrikkene, det var store kollektiver. Og følgelig mye bursdag, så hver dag var enten en slags høytid eller bursdag. Derfor drakk mange mennesker vodka. Det var også mange alkoholikere. Hvilken  hardt arbeid kan være hvis en arbeider drakk 1 liter vodka ved lunsjtid ?

Si meg er du helt ute av stand til å se de underliggende problemene med kollektivt eid industri, næringsliv osv.

Mennesket er alltid og uansett mest opptatt av å ta vare på sine egne ting.

Derfor ser man at alle borettslag sliter med å få folk til å stille på dugnad, mens de som eier egen bolig er oftest svært opptatt av å vedlikeholde det de selv eier.

Sånn er det med det meste og aller tydeligst kunne man se det innen matproduksjonen i SSSR der :

Hovedårsaken til matknappheten var imidlertid korrupsjon, lav arbeidsmoral og svinn. Én tredjedel av produserte varer på kollektivbrukene og statsbrukene forsvant på veien fra jordet til konsumentene. Samtidig hadde bønder liten grunn til å slite seg ut på kollektivbrukene; en bonde i 1950 fikk 1⁄3 fra fulltidsjobben i stats- eller kollektivbruket. Når bøndenes små, private jordstykker i 1950 stod for 38 % av landets samlede matproduksjon er det tydelig at produktiviteten på fellesjorden var langt lavere enn den kunne ha vært.[3

https://no.wikipedia.org/wiki/Sovjetunionen

Jeg vet at dette er vanskelig å ta inn over seg for gamle kommunister, noe trådstarter flere ganger har bevist i diskusjoner bla. med meg tidligere, men dette skjer i alle sosialistiske/kommunistiske land hver eneste gang de får sjansen til å styre.

Hver gang, uten unntak!

Grad

Innlegg: 1442
Grad
07.04.21 20:17

granateple

Ser du, det er motsetninger i dine ord. Hvis en tredjedel av varene er stjålet, må disse varene selges.

Men si meg, tror du dette stjålne produktet kan selges for mer enn det koster i butikken?

Produktet ble kjøpt av noen billigere enn det koster.

Og dette produktet kunne ikke forlate landets territorium. Det vil si med andre ord at produktet fortsatt ble solgt i landet.

Ikke glem at andre verdenskrig avsluttet i 1945, og du siterer statistikken for 1950. Mange fabrikker og annen infrastruktur ble ødelagt av bombing.

Et stort antall mennesker døde over hele landet. Selvfølgelig var det ikke nok arbeidere over hele landet.

(Innlegget ble redigert 07.04.21 20:25)

LAVPROFIL

Innlegg: 6496
LAVPROFIL
07.04.21 20:50
Grad: Selvfølgelig var det ikke nok arbeidere over hele landet.

Det sørget kamerat Stalin for....

Grad

Innlegg: 1442
Grad
07.04.21 21:32

LAVPROFIL 

Her har du rett. Men samtidig ..hyret..  han mange   vestarbeidere   til å jobbe i Sibir.

Makro1

Innlegg: 11919
Makro1
07.04.21 21:42
Hyrro: Den kommunistiske verdensbevegelse, er kanskje den største samstemte bevegelse i verden. I nesten alle land finnes det et kommunistisk alternativ, og mange steder har de også en viss innflytelse, selv om vi ikke hører om det i våre media, for der skal fortielsen være total.  Et kommunistisk parti vil kanskje ikke få til så mye, men vil  være en pådriver til å fokusere på saker som vil bringe oss nærmere et godt sosialt samfunn hvor alle som kan, er med å deler plikter og fordeler.  Norges Kommunistiske parti skulle gjerne også vært med å informere folket om et politisk alternativ som svært få kjenner til, og som er det eneste systemkritiske i Norge. Men slik er det at alle som kunne gjort den jobben, må bruke alle krefter på å samle underskrifter for i det hele tatt å få lov å si noe ved dette valget.  En underskrift er en underskrift for mer demokrati i Norge, og NKP skiller seg også vesentlig fra de fleste andre småpartiene, ved at det er et gammelt parti med politiske erfaringer og ikke minst et fullverdig partiprogram. Er ikke det en demokratisk rett at alle alternativer legges fram for folket ved valget?  Hva synes du? Hadde du hatt noe i mot å gi din underskrift for at kommunistene skal kunne få talerett og kunne stille til valg i Norge? Om du er komplett uenig i hva du tror kommunistpartiet står for, ville du likevel stått for deres rett til å være med å ytre seg før valget? Evnt. hvorfor ikke?

Kommunismen har medført såpass mye nød, internering, knebling av meningsmotstandere, undertrykking, flyktninger og død så jeg ser ikke noen hensikt i at vi skal prøve å få en reprise på slikt i landet vårt. Vi har det såpass bra, og vi lever i et såpass velfungerende samfunn at jeg ikke ser noen grunn til å innføre en slik politikk i Norge.

Det vil, slik sett, være bedre om tilhengere av slik politikk flyttet til et land som holder på med en slik politikk. Venezuela prøver fortsatt, Cuba er i siste fase med denne politikken, og Nord-Korea kommer til å holde på en stund fortsatt, så dere tilhengere av slike opplegg har fortsatt gode muligheter for å få det slik dere vil.

Så kan heller vi andre leve slik vi har gjort i alle år, og ønsker å fortsette.

God tur, og lykke til!

granateple

Innlegg: 3790
granateple
08.04.21 09:06
Grad: granateple Ser du, det er motsetninger i dine ord. Hvis en tredjedel av varene er stjålet, må disse varene selges. Men si meg, tror du dette stjålne produktet kan selges for mer enn det koster i butikken? Produktet ble kjøpt av noen billigere enn det koster. Og dette produktet kunne ikke forlate landets territorium. Det vil si med andre ord at produktet fortsatt ble solgt i landet.

Nei det ble oftest solgt til grov overpris, da dette gjerne var varer som knapt fantes i butikkene.

Når ikke poteter har vært å oppdrive på en uke eller to i vanlig salg, så er det utrolig hva folk er villige til å betale på svartebørs.

SSSR var som de aller fleste, eller egentlig alle kommunist/sosialist statene fullstendig korrupte, helt fra toppen og ned!

Det verste var at toppene ikke en gang "gadd" å skjule det, med sine luksuriøse leiligheter og datsjaer, med sine gratis luksusopphold ved Svartehavet, og med sine dollar butikker der alt av vestens luksus kunne kjøpes av eliten.

Resultatet var systematisk tyveri i alle samfunnslag, der alle var seg selv nærmest, og det private produksjonsoverskuddet i landbruket var det eneste som fungerte.

SSSR klarte kun helt unntaksvis å produsere nok mat til å brødfø befolkningen gjennom kollektivbrukene, de var helt avhengige av at hagedyrkingen forsynte folk flest med frukt og grønt.

Landbruket og industrien led under uoppnåelige produksjonsmål, der man systematisk måtte lyve om produksjonstall, manglende infrastruktur, manglende  modernisering av industri og landbruksredskaper, og ikke minst at arbeiderne ikke merket noen forskjell om de produserte underskudd eller overskudd.

Det var en vits i SSSR på 1970 tallet:

Breznjev skulle få besøk av moren sin i Moskva.

Han fikk hentet henne i ett flott privatfly, der "mamma" ble traktert med all verdens god mat og drikke.

Han fikk en Limousine til å hente henne på VIP terminalen på flyplassen, og hun ble fraktet hjem til sin sønn i Kreml.

Han tok i mot henne og viste henne rundt i luksusleiligheten sin og spurte til slutt:

Du er så stille, er du ikke stolt av sønnen din som har fått alt dette?

Jo svarte moren ettertenksomt, alt dette er fantastisk, men hva skjer om kommunistene kommer til makten igjen...?

Kommunisme vil som alle andre totalitære ideologier føre til Nepotisme, korrupsjon, vold og ufrihet.

All historisk erfaring viser til nøyaktig den samme utviklingen, det eneste som har virket å holde makten sånn noenlunde i ørene er det vestlige demokratiet, og du har så vidt jeg kan se ikke kommet med noen argumenter for det motsatte!

perchri

Innlegg: 11848
perchri
09.04.21 19:49
Homo_Erectus: Det fantes ingen lov som forbød medlemskap i NS. Dette var en lov eksilregjeringen i London vedtok og ga tilbakevirkende kraft. Dette er du helt enig i.

...ja..hevnen er søt, sies det.  Hevn, legger lover tilside, nå, 75 år etterpå, tyter det ene frigitte dokument etter det andre.....man gjorde som "de" ville. Som min far sa det til meg,  de går totalt av skaftet. Hvem tror dere "de" var?

Grad

Innlegg: 1442
Grad
12.04.21 21:49

granateple

Jeg prøver ikke å bevise at kamunisme var den beste regjeringsformen i verden. Jeg prøver bare å sammenligne kapitalisme og kamunisme.

Det er mye sannhet i dine ord. Men på samme tid, for eksempel, vil du si at det under kapitalismen ikke er noe familiehierarki ved makten? Eller det faktum at den politiske eliten lever vakkert og luksuriøst ... Under kamunisme levde de fleste på samme måte det var aldri så stor forskjell mellom rik og fattig

FjernsynVG

Innlegg: 1406
FjernsynVG
12.04.21 23:46
Grad: Under kamunisme levde de fleste på samme måte det var aldri så stor forskjell mellom rik og fattig

Det var stor forskjell der også mellom "fattig og rik" uttrykt mellom "de som hadde partibok og de som ikke hadde den". Partiet sørget for at deres tjenere hadde andre muligheter til å skaffe seg ting enn hvermansen. Hvilke biler man fikk var regulert etter tjenstenivået i parti/stat. Rett til å kjøpe importvarer i spesielle butikker hvor bare de invidde hadde tilgang. Osv, osv.  Det var mindre lønnsforskjeller mellom yrkene enn i vest, men det betydde lite all den stund man ikke kunne kjøpe noe for pengene. Spareraten var meget høy i comecon-landene, men det var faktisk ikke til statens fordel, heller tvertimot. Likeledes var den statlige subsidieringen av boliger og klær direkte skadelig for økonomien. Spesielt kombinasjonen av høy sparing og subsidiering ødelegger for statlige investeringer.

FjernsynVG

Innlegg: 1406
FjernsynVG
12.04.21 23:57
granateple: Mennesket er alltid og uansett mest opptatt av å ta vare på sine egne ting.

Det er ikke så lite kulturbetinget. I eldre tider var mennesket opptatt av å overleve, og mange steder kunne det kun skje i felleskap. Faktisk også opp til i dag hos enkelte naturfolk i Amazonas-området.

granateple

Innlegg: 3790
granateple
13.04.21 07:34
Grad: Det er mye sannhet i dine ord. Men på samme tid, for eksempel, vil du si at det under kapitalismen ikke er noe familiehierarki ved makten? Eller det faktum at den politiske eliten lever vakkert og luksuriøst ... Under kamunisme levde de fleste på samme måte det var aldri så stor forskjell mellom rik og fattig

Forskjellene er mange og viktige!

Ja man kan arve makt, men kun kommersiell makt, dvs. man kan arve en bedrift, man kan arve penger, og til en viss grad sosial klasse.

Man kan derimot ikke arve politisk makt, der du som avkom automatisk velges inn i parlamenter eller lignende.

Som vestlig politiker vil du alltid stå i søkelyset for media, velgere eller politi, derfor ser vi med jevne mellomrom at politikere ryker til om de prøver seg på fusking med reiseregninger eller lignende.

Forskjellen fra totalitære stater er at der er det ikke fuskeren som ryker til, der er det den som påpeker det.

I tillegg vil jeg påstå at forskjellene på de prominente og allmuen var betydelig i alle sosialist/kommunist republikkene, større enn hva forskjellene er mellom politikere og "arbeidere" i vest Europa

Grad

Innlegg: 1442
Grad
13.04.21 07:59
granateple: Forskjellene er mange og viktige!

Kanskje i land med et høyt demokratinivå kan hvem som helst bli en president.

Men for eksempel i et land som Ukraina. Hvis en person vil bli en president . Da må han ha en viss tjenestetid som direktør i et stort selskap og også betale to millioner penger, hvis  han vil å løpe for presidentskapet.

Det er med andre ord en klassedeling i samfunnet. Mellom de rike og de fattige.

 

granateple

Innlegg: 3790
granateple
13.04.21 08:00
FjernsynVG: Det er ikke så lite kulturbetinget. I eldre tider var mennesket opptatt av å overleve, og mange steder kunne det kun skje i felleskap. Faktisk også opp til i dag hos enkelte naturfolk i Amazonas-området.

Og jeg kan garantere deg at selv da og selv blant urfolk, så er det forskjell på de som har, og de som ikke har!

Sånn er det bare!

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg