Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Blir vi slått av svenskene i batterikampen?

NYTT TEMA
kval

Innlegg: 16137
kval
23.02.21 08:38

https://www.nrk.no/sorlandet/freyr-og-morrow-bygger-batterifabrikker_-ap-mener-regjeringen-bruker-for-lite-penger-1.15357720

Batteriproduksjon i stor skala blir viktig framover. Den svenske regjeringen satser på aktiv industripolitikk, den norske overlater det til private. Resultat: Sverige vinner kampen og vi kan fortsette som u-land og importere fra utlandet.

Investeringer i framtidige arbeidsplasser måtte være perfekt for oljepenger som Norge har.

(Innlegget ble redigert 23.02.21 08:42)

kval

Innlegg: 16137
kval
23.02.21 09:15

Kan det være av ideologiske grunner eller er det bare husmannsmentalitet?

farout05

Innlegg: 4037
farout05
23.02.21 09:32
kval: Kan det være av ideologiske grunner eller er det bare husmannsmentalitet?

Tenker at det er en god blanding der. Regjeringen har spesialisert seg i å vente på hva andre gjør og vil helst ikke begynne å "lede vannet", men ønsker å la "vannet renne den vei terrenget heller".

Mest bekvemt å ikke gjøre noe, men heller bruke energi på at næringslivslederne har det bra.

(Innlegget ble redigert 23.02.21 09:33)

kval

Innlegg: 16137
kval
23.02.21 09:45
farout05: heller bruke energi på at næringslivslederne har det bra.

Som Petter Stordalen?

PerryAndre

Innlegg: 9138
PerryAndre
23.02.21 10:02
kval: Batteriproduksjon i stor skala blir viktig framover. Den svenske regjeringen satser på aktiv industripolitikk, den norske overlater det til private. Resultat: Sverige vinner kampen og vi kan fortsette som u-land og importere fra utlandet.

I Sverige er det i hovedsak industrien selv som skaper nye bedrifter eller investerer i eksisterende bedrifter for omstilling til nye produkter. For de har kapital til starte opp med store prosjekter.

I Norge er bedriftseiere også kalt for "de rike" et samfunnsproblem. I Sverige ser de på bedriftseiere som en viktig ressurs. De  500 største bedriftene i Sverige har 1,6 millioner ansatte. 

fargerik

Innlegg: 71136
fargerik
23.02.21 10:28
PerryAndre: I Sverige er det i hovedsak industrien selv som skaper nye bedrifter eller investerer i eksisterende bedrifter for omstilling til nye produkter. For de har kapital til starte opp med store prosjekter.

Leste du ikke ingressen i linken i trådstarten?

I Sverige spytter staten inn ti ganger så mye i støtte til batterifabrikker som det Norge gjør. Hvordan får du det til å rime med det du skriver?

(Innlegget ble redigert 23.02.21 10:31)

kval

Innlegg: 16137
kval
23.02.21 11:01
fargerik: I Sverige spytter staten inn ti ganger så mye i støtte til batterifabrikker som det Norge gjør.

Sverige har alltid hatt en helt annen satsing på "tillverkningsindustri". Norge har vært råvareprodusent. Det klassiske eksempelet er da vi sendte aluminium til Sverige og fikk tilbake postkasser.

Denne problematikken må bli mer og mer aktuell når vi spør hva vi skal leve av etter olja. Batterifabrikk er en ypperlig mulighet til å skape noe nytt. Regjeringen burde kjenne sin besøkelsestid. Men hindres vel av gamle ideologiske teser. (Selv om de sprøyter ut penger til store firma nå om dagen)

engafever

Innlegg: 21435
engafever
23.02.21 11:57
kval: Sverige har alltid hatt en helt annen satsing på "tillverkningsindustri". Norge har vært råvareprodusent. Det klassiske eksempelet er da vi sendte aluminium til Sverige og fikk tilbake postkasser. Denne problematikken må bli mer og mer aktuell når vi spør hva vi skal leve av etter olja. Batterifabrikk er en ypperlig mulighet til å skape noe nytt. Regjeringen burde kjenne sin besøkelsestid. Men hindres vel av gamle ideologiske teser. (Selv om de sprøyter ut penger til store firma nå om dagen)

Regjeringen venter nok på at de dynamiske skatteeffektene skal slå til. De er nok rett rundt hjørnet..

I denne artikkelen hevdes det at svensk offentlighet er flinkere på å gi støtte til gründere og at de har et lengre perspektiv på støtten. De er best på det i norden.

Jeg har også lest et sted at i Norge har man ikke virksomheter med store nok økonomiske muskler slik at det kan investeres, i virkelig store prosjekter. Unntaket er staten, Hydro kanskje.

Er det ikke de borgerliges politikk at staten ikke skal eie noe og markedet er det som skal generere arbeidsplasser og virksomheter, alene?

Jeg ser absolutt for meg at vi kunne brukt en større andel av oljefondet til innovasjon i Norge, med forbehold om at det ikke skader eller foruenser natur og miljø.

(Innlegget ble redigert 23.02.21 12:01)

kval

Innlegg: 16137
kval
23.02.21 12:40
engafever: Regjeringen venter nok på at de dynamiske skatteeffektene skal slå til. De er nok rett rundt hjørnet..

Vi må da ha litt tålmodighet. Den politikken startet ikke før Willoch midt på 80-tallet....

kval

Innlegg: 16137
kval
23.02.21 12:46
engafever: Jeg har også lest et sted at i Norge har man ikke virksomheter med store nok økonomiske muskler slik at det kan investeres, i virkelig store prosjekter. Unntaket er staten, Hydro kanskje.

Hydro og Equinor er delvis statseid og er energiprodusenter. Måtte passe bra i et grønt skifte.

fargerik

Innlegg: 71136
fargerik
23.02.21 12:54
kval: Hydro og Equinor er delvis statseid og er energiprodusenter. Måtte passe bra i et grønt skifte.

Hydro satser på gjenvinning av batterier. De er i gang med å bygge en stor gjenvinningsfabrikk i Fredrikstad, som vil være klar til å gjenvinne nesten alt av norske bilbatterier etterhvert som behovet øker i fremtiden.

Link

Gjenvinning er like viktig, muligens viktigere å tenke på som å produsere disse batteriene.

Når utbrukte eller ødelagte batterier blir gjenvunnet, blir ringen sluttet.

Neste skritt på veien mot at fornuften skal vinne, er at bilprodusentene og bilforhandlerne tillater bruk av reparerte (brukte) batterier i bilene sine.

(Innlegget ble redigert 23.02.21 13:01)

kval

Innlegg: 16137
kval
23.02.21 13:10
fargerik: Hydro satser på gjenvinning av batterier. De er i gang med å bygge en stor gjenvinningsfabrikk i Fredrikstad, som vil være klar til å gjenvinne nesten alt av norske bilbatterier etterhvert som behovet øker i fremtiden. Link Gjenvinning er like viktig, muligens viktigere å tenke på som å produsere disse batteriene. Når utbrukte eller ødelagte batterier blir gjenvunnet, blir ringen sluttet. Neste skritt på veien mot at fornuften skal vinne, er at bilprodusentene og bilforhandlerne tillater bruk av reparerte (brukte) batterier i bilene sine.

Dette er jo knallbra. Og så blir vi også råvareleverandør til svenskene, nok en gang.

(Innlegget ble redigert 23.02.21 13:11)

BornOnThe4thOfJuly

Innlegg: 48622
BornOnThe4thOfJuly
23.02.21 13:46
kval: https://www.nrk.no/sorlandet/freyr-og-morrow-bygger-batterifabrikker_-ap-mener-regjeringen-bruker-for-lite-penger-1.15357720 Batteriproduksjon i stor skala blir viktig framover. Den svenske regjeringen satser på aktiv industripolitikk, den norske overlater det til private. Resultat: Sverige vinner kampen og vi kan fortsette som u-land og importere fra utlandet. Investeringer i framtidige arbeidsplasser måtte være perfekt for oljepenger som Norge har.

Spørsmålet er hva svenskene eventuelt vinner?

Vinner de kampen om å subsidiere de store multinasjonale selskapene for å få et ørlite antall arbeidsplasser?

Vinner de premien der store arealer blir benyttet til dette og dermed fordriver eventuell annen næringsvirksomhet?

Vinner de økte kostnader til energiforsyningen på grunn av at dagens el-forsyning ikke takler slike store etableringer?

Eller vinner de dyrere strøm for alle andre forbrukere og næringsliv?

Dersom denne næringen er så fordømt bra hvorfor trenger de disse store offentlige intenssivene for å etablere seg? Hvorfor kan de ikke etablere seg som hvilken som helst annen næring med de rammevilkårene som alt annet næringsliv har?

Jeg håper at svenskene tar og vinner alt av disse batterifabrikkene som bare er et stort sluk i offentlige budsjetter på samme måte som jeg håper alle andre enn Norge vinner MGP.

fargerik

Innlegg: 71136
fargerik
23.02.21 13:51
BornOnThe4thOfJuly: jeg håper alle andre enn Norge vinner MGP.

Hva med å starte en folkeaksjon for å banne MDG fra norsk TV? Det finnes bedre ting å bruke lisenspengene på.

(ja, jeg er klar over at lisensen er avskaffet, og at vi betaler over skatteseddelen nå)

(Innlegget ble redigert 23.02.21 13:53)

BornOnThe4thOfJuly

Innlegg: 48622
BornOnThe4thOfJuly
23.02.21 17:14
fargerik: Hva med å starte en folkeaksjon for å banne MDG fra norsk TV? Det finnes bedre ting å bruke lisenspengene på. (ja, jeg er klar over at lisensen er avskaffet, og at vi betaler over skatteseddelen nå)

MDG er et politisk parti  som får styre på slik de vil selv.

MGP derimot er et show som er helt greit at er på TV men jeg vil helst at andre skal betale for det.

 

Arrcab

Innlegg: 10147
Arrcab
23.02.21 17:42
kval: Sverige har alltid hatt en helt annen satsing på "tillverkningsindustri". Norge har vært råvareprodusent. Det klassiske eksempelet er da vi sendte aluminium til Sverige og fikk tilbake postkasser.

Det har vanskelig for å trenge inn, men det er som du sier, Norge er ikke et industriland, vi er en storprodusent av råvarer, som vi stort sett eksporterer ubearbeidet.
Sverige har en lang tradisjon for produksjon av kompliserte ferdigprodukter til forsvar og sivilt bruk, og har en helt annen fagkompetanse å øse fra.
Vi har ingen grunn til å betrakte oss som husmenn, men storskala komplisert elektronikkproduksjon her, har jeg liten tro på.

(Innlegget ble redigert 23.02.21 17:45)

Arrcab

Innlegg: 10147
Arrcab
23.02.21 17:52
BornOnThe4thOfJuly: Spørsmålet er hva svenskene eventuelt vinner? Vinner de kampen om å subsidiere de store multinasjonale selskapene for å få et ørlite antall arbeidsplasser? Vinner de premien der store arealer blir benyttet til dette og dermed fordriver eventuell annen næringsvirksomhet? Vinner de økte kostnader til energiforsyningen på grunn av at dagens el-forsyning ikke takler slike store etableringer?

Det anslås tusenvis av arbeidsplasser, og hva skulle vi ha brukt arealene til? Kjøpesenter, et nytt kulturhus, eller kanskje kontorlokaler for de 120 selskapene som selger strøm uten å produsere en kilowatt?
Vi blir nok sittende å glane etter de grønne arbeidsplassene, mens svenskene produserer med vår energi.  

(Innlegget ble redigert 23.02.21 17:58)

BornOnThe4thOfJuly

Innlegg: 48622
BornOnThe4thOfJuly
23.02.21 18:16
Arrcab: Det anslås tusenvis av arbeidsplasser, og hva skulle vi ha brukt arealene til? Kjøpesenter, et nytt kulturhus, eller kanskje kontorlokaler for de 120 selskapene som selger strøm uten å produsere en kilovatt?
Vi blir nok sittende å glane etter de grønne arbeidsplassene, mens svenskene produserer med vår energi.

Ja det er det disse selskapene reklamerer med. De leverer imidlertid ikke det og er åpenbart mest ute etter mest mulig offentlig støtte.

De er gode på PR, det skal de ha, men å levere på det de sier de skal tilby er det dessverre lite å vise til.

Hvorfor i huleste skal det offentlige betale disse for at de skal etablere seg noe sted. Er det ikke lønnsomme bedrifter de snakker om som ikke behøver almisser fra det offentlige?

Gi enhver annen næringsvirksomhet tilsvarende almisser fra det offentlige som disse ønsker seg og de vil garantert gi flere arbeidsplasser. Subsidier et kjøpesenter og du får vesentlig flere arbeidsplasser. Ja subsidier gjerne kontorlokalene til en virksomhet som kan handle strøm over hele verden og dermed kan gi mange flere arbeidsplasser enn disse fabrikkene kan gi.

Jeg skjønner virkelig ikke hvorfor så mange går på denne løgnen som disse selskapene har servert. hvor mange ganger skal politikerne la seg lure av disse selskapene som lover mye mer enn de kan holde. Dette koster oss mye penger og de pengene kunne vært brukt på noe fornuftig enn å subsidiere en industri som skryter av at de er framtiden men likevel må ha hjelp av det offentlige for å etablere seg. Det henger ikke på greip.

Dette er tilsvarende humbug som dette.

Grønn industri som ikke på egen hånd klarer å bli lønnsom har med stor sannsynlighet ikke livet rett. grønne arbeidsplasser betyr ikke at vi skal avskaffe kapitalismen  men at vi skal bruke kapitalismens egenskaper til å skape grønne arbeidsplasser.

Hallejulastemningen som oppstår bare noen bruker noen fyndord er skremmende. Hvor naive er det egentlig mulig å være? Klarer ikke disse seg på helt ordinære næringsvilkår så er det luftslott vi ikke behøver å sløse bort pengene våre på.

Men selv om det muligens er framtiden så nytter det ikke å lure framtiden dersom Norge ikke er landet disse fabrikkene burde være i. Vi husker kanskje solcellefabrikkene vi hadde for noen år siden som også var framtiden. Vi kunne subsidiert de og beholdt dem her men når den viktigste innsatsfaktoren fantes mye billigere i andre land så var det er dødfødt prosjekt uansett.

Så enten har Norge så ideelle forhold for disse fabrikkene ut fra ordinære næringsbetingelser og da får vi dem uansett uten å måtte subsidiere dem. Eller har vi det ikke og da vil de bare temporært bli her før de flytter dit det er mest lønnsomt å ha dem.

Når det gjelder energipolitikken burde nok den sees nøyere på uansett. Og da snakker jeg om avgiftspolitikken som ikke har tatt høyde for denne massive bruken av energi der vanlige forbrukere og bedrifter subsidierer disse kraftkrevende virksomhetene. Det bør vi endre på slik at det ikke er andre som skal ta regningen for at disse skal tjene penger.

(Innlegget ble redigert 23.02.21 18:19)

Gunstein12

Innlegg: 17627
Gunstein12
23.02.21 18:17
kval: Batterifabrikk er en ypperlig mulighet til å skape noe nytt.

Men er ikke batteriproduksjon forbundet med mye utslipp?

Da bør vel andre land ta seg av denne produksjonen?

Arrcab

Innlegg: 10147
Arrcab
23.02.21 18:27
BornOnThe4thOfJuly: Men selv om det muligens er framtiden så nytter det ikke å lure framtiden dersom Norge ikke er landet disse fabrikkene burde være i. Vi husker kanskje solcellefabrikkene vi hadde for noen år siden som også var framtiden. Vi kunne subsidiert de og beholdt dem her men når den viktigste innsatsfaktoren fantes mye billigere i andre land så var det er dødfødt prosjekt uansett.

Solcellepaneler er et godt eksempel. Vi hadde råstoffet, energien, kompetansen, arealene og kapitalen, og hvor er denne produksjonen i deg. Vi er ganske enkelt for kostbare, finito!

(Innlegget ble redigert 23.02.21 18:27)

BornOnThe4thOfJuly

Innlegg: 48622
BornOnThe4thOfJuly
23.02.21 18:34
Arrcab: Solcellepaneler er et godt eksempel. Vi hadde råstoffet, kompetansen, arealene og kapitalen, og hvor er denne produksjonen i deg. Vi er ganske enkelt for kostbare, finito!

Ja og enorm subsidiering er ikke noe som endrer på dette. Det skyver bare regningen over på oss andre uten at landet totalt sett tjener noe på å ha den virksomheten.

Vi bør selvsagt satse på ting der Norge kan tjene penger uten subsidiering.

Og da er det nærmest som en garanti at det ikke er politikerne som er de beste til å finne ut hva det skal være. Det være seg el-bilfabrikker eller dørfabrikker.

Det var ikke offentlige subsidier som gjorde Norge har fått en hvis tyngde i spillgrafikk etc. Det var folk som satset egne penger på denne virksomheten og var gode i den.

Hva neste næringssuksess i Norge blir vet vi ikke og det avgjøres av at folk er villig til å satse egne penger, tid og kunnskap på det. Mange vil mislykkes men noen vil lykkes.

Offentlige subsidier vil stort sett bare skjule de svakhetene som finnes i konseptet og på lang sikt ikke være gunstige.

xpoolman

Innlegg: 8802
xpoolman
23.02.21 18:42
BornOnThe4thOfJuly: Hvorfor i huleste skal det offentlige betale disse for at de skal etablere seg noe sted. Er det ikke lønnsomme bedrifter de snakker om som ikke behøver almisser fra det offentlige?

Jeg lurer på det samme.

De kan jo gå ut i markedet for "grønne aksjer", de er jo så lønnsomme i dag.

En annen ting jeg lurer på; hvor skal de få råvarene fra til all denne batteriproduksjonen?

Arrcab

Innlegg: 10147
Arrcab
23.02.21 18:44
BornOnThe4thOfJuly: Offentlige subsidier vil stort sett bare skjule de svakhetene som finnes i konseptet og på lang sikt ikke være gunstige.

Det blir et interessant skue framover. Staten åpner honningkrukka,  grønne ideene florer, vanlige folk og gammel kapital flokkes om nye selskaper, og børsen går i taket, helt til luringene trekker seg ut med gevinst.

(Innlegget ble redigert 23.02.21 18:45)

BornOnThe4thOfJuly

Innlegg: 48622
BornOnThe4thOfJuly
23.02.21 18:45
xpoolman: Jeg lurer på det samme. De kan jo gå ut i markedet for "grønne aksjer", de er jo så lønnsomme i dag. En annen ting jeg lurer på; hvor skal de få råvarene fra til all denne batteriproduksjonen?

Sikker på at du ikke skal vise til noen internettavstemninger på Resett også da?

En dags fall er jo et bevis på et eller annet. Akkurat som en dags kjempegevinst visstnok er et bevis på noe annet.

Lønnsomheten til ulike bedrifter avgjøres ikke på en børsdag for å si det slik.

Spiller det egentlig noen rolle hvor de får råvarene fra?

BornOnThe4thOfJuly

Innlegg: 48622
BornOnThe4thOfJuly
23.02.21 18:55
Arrcab: Det blir et interessant skue framover. Staten åpner honningkrukka,  grønne ideene florer, vanlige folk og gammel kapital flokkes om nye selskaper, og børsen går i taket, helt til luringene trekker seg ut med gevinst.

Nå er det ikke slik at det offentlige åpner honningkrukka til enhver grønn ide. De fleste av dem klarer seg helt fint uten offentlig hjelp.

Dette handler ikke om det men om bedrifter som bruker enorme summer på PR for å få offentlige subsidier og der enkelte politikere, og personer generelt, kjøper PR-arbeidet deres med hud og hår.

Dersom en hvilken helst person hadde sendt brev til ulike land der vedkommende sier at han har framtidens industri og lover mange tusen arbeidsplasser og at dersom man er ekstra raske og ekstra generøse så vil han etablere seg i ditt land så hadde enhver kastet brevet i søpla med en gang. Man får altså muligheten til å gi en påstått lønnsom bedrift mange millioner kroner og så kjemper man bitter for å være den som gir bedriften mest mulig. 

Men bytt ut den med dette brevet med en solid PR-avdeling som er mestre til å lage luftslott så store og så pene at de virker helt sannsynlige uten noen som helst bevis på noe som helst. Da blir det altså en reel konkurranse blant politikere om hvem som kan kaste flest offentlige millioner etter luftslottene og hvem som kan finne flest mulig snarveier i Plan- og bygningsloven.

Hva folk gjør med sine egne penger bryr jeg meg ikke om. De får satse sine egne penger slik de vil. Men offentlige myndigheter bør ikke la seg lure av slike luftslott. Det være seg om de kommer i form av batterifabrikker, datalagringssentre eller kompliserte fondsprodukter fra Terra securities.

xpoolman

Innlegg: 8802
xpoolman
23.02.21 19:15
BornOnThe4thOfJuly: Lønnsomheten til ulike bedrifter avgjøres ikke på en børsdag for å si det slik.

Neida, men når selskapene er priset 285 ganger inntjeningen så sier det seg selv hvilken vei dette vil gå.
Opticom X 10 tenker jeg :-)

xpoolman

Innlegg: 8802
xpoolman
23.02.21 19:16
BornOnThe4thOfJuly: Spiller det egentlig noen rolle hvor de får råvarene fra?

Det kommer tydeligvis til å bli kamp om dem, jfr linken min.

Arrcab

Innlegg: 10147
Arrcab
23.02.21 19:28
BornOnThe4thOfJuly: Nå er det ikke slik at det offentlige åpner honningkrukka til enhver grønn ide. De fleste av dem klarer seg helt fint uten offentlig hjelp. Dette handler ikke om det men om bedrifter som bruker enorme summer på PR for å få offentlige subsidier og der enkelte politikere, og personer generelt, kjøper PR-arbeidet deres med hud og hår.

Det mener jeg er en side av samme sak. Forskjellen er bare metodene som brukes. Hva folk gjør med egne penger, er deres egen sak, men det er jobbetider, og grådigheten etter nasjonens pengebinge er påtagende.

BornOnThe4thOfJuly

Innlegg: 48622
BornOnThe4thOfJuly
23.02.21 19:41
xpoolman: Neida, men når selskapene er priset 285 ganger inntjeningen så sier det seg selv hvilken vei dette vil gå.
Opticom X 10 tenker jeg :-)

Aksjemarkedet lever sitt eget liv. Noen ganger så har det rett og priser framtidig inntjening riktig.

Andre ganger så bommer de i begge retninger.

Det gjelder for absolutt alle bedriftstyper.

BornOnThe4thOfJuly

Innlegg: 48622
BornOnThe4thOfJuly
23.02.21 19:41
xpoolman: Det kommer tydeligvis til å bli kamp om dem, jfr linken min.

Også. Det blir vel en like stor kamp uansett hvor fabrikkene er hen som er det vi diskuterer i denne tråden.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg