Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Avgiftskåte Ap

NYTT TEMA
GreySerpent

Innlegg: 30062
GreySerpent
14.04.21 12:51
dortort: Så du mener at å tvinge folk til å betale skatt på egen eiendom er rettferdig? For hvem er det rettferdig?

Hvor lenge skal vesenet få lov til å vri og vrenge på alt man sier?

Eiendomsskatten er den eldste skatteformen man har i Norge. 

GreySerpent

Innlegg: 30062
GreySerpent
14.04.21 12:55
dortort: Jeg vet at en APer vil nok sette opp prisen. Men forsøk å tenke litt lenger enn det.

Det du ikke ser ut til å forstå er at Norge er et av de beste landene i verden å starte bedrifter og bli rik. 

Og det er pokker ikke pga avføringen som sitter med ministerpostene nå. Det er på tross av dem.

 

TheBracket

Innlegg: 41563
TheBracket
14.04.21 13:12

Småunger på lekeplassen har mer dannede diskusjoner om hvem som skal få den siste spaden enn det voksne får til her. 

Benkeslitern

Innlegg: 1563
Benkeslitern
14.04.21 13:21
Folkflesk: utgiftene

I perioden 2013-2019 (3. kvartal) gikk derimot de samme offentlige utgiftene opp fra 55,4% til 59,1%.

 

Se figur 1 her: https://www.ssb.no/offentlig-sektor/artikler-og-publikasjoner/jevn-okning-i-offentlige-utgifter

 

Så da burde du ha enda sterkere meninger om hvordan dagens regjering skal få ned de offentlige utgiftene, siden det er de utgiftene faktisk har økt under.

 

 

Det er riktig at de offentlige utgiftene har økt under Erna, men det står jo også i artikkelen du linker til at hele denne økningen skyldes et økt antall pensjonister og konsekvensene av pensjonsreformen.

 Ser man bort fra det så har de offentlige utgiftenes andel av BNP vært relativt stabile.  Litt skuffende at Erna ikke har klart å få denne andelen ned, men det skyldes nok hovedsakelig at det under Erna har blitt bevilget mye mer penger til vei, tog og jernbane-prosjekter.

Folkflesk

Innlegg: 30557
Folkflesk
14.04.21 13:39
Benkeslitern: Ser man bort fra det så har de offentlige utgiftenes andel av BNP vært relativt stabile.  Litt skuffende at Erna ikke har klart å få denne andelen ned, men det skyldes nok hovedsakelig at det under Erna har blitt bevilget mye mer penger til vei, tog og jernbane-prosjekter.

Ja, det er viktig å forklare grunnene til at de offentlige utgiftene har skutt slik i været og jeg regner med at Dotort er meget bekymret over dette.

For det skulle vel ikke ha noe å si for ham om regjeringen som utgiftsøkningen skjer under er blå, rød eller grønn, så lenge de offentlige utgiftene faktisk øker.

Rainmaker

Innlegg: 57317
Rainmaker
14.04.21 13:53
Folkflesk: For det skulle vel ikke ha noe å si for ham om regjeringen som utgiftsøkningen skjer under er blå, rød eller grønn, så lenge de offentlige utgiftene faktisk øker.

Jeg blir alltid facinert av at "vidundermiddelet" til slike alltid er "kutt i offentlige utgifter".

Uten å noen gang spesifisere hvor mye, hvor, hvordan og hvorfor de mener det skal kuttes. Og heller ikke noen tanke om konsekvensene av de kuttene.

erdetslik

Innlegg: 14214
erdetslik
14.04.21 14:39

Som vanlig ble fokus endret  -  fra avgiftskåtheten til Ap som er adoptert fra MDG om at private burde betale for parkering på privat eiendom. En eiendom det offentlige ikke disponerer eller har rett til å disponere noe som helst av.
Gleder meg til å se hvordan og hvem som skal drive inn denne parkeringsavgiften på privat eiendom.
1. Skal kommunen da ha rett til å tvangsoppsette parkeringsautomater for parkering på privat eiendom . . . . . .  ?

Jeg regner med at ingen med privat eiendom overhode ikke vil motsette seg slik tvang fra offentligheten.

Så jeg skjønner godt at enkelte heller vil diskutere formue-/eiendomsskatt og offentlige utgifter enn dette idiotiske påfunnet fra AP om at AP nå synes det er god ide å dilte etter MDG med å avgiftsbelegge privat parkering.
Så det vil si at når jeg parkerer bilen på jobb, så må jeg betale parkeringsavgift  -  ikke til den jeg leier av  -  men til kommunen.
Da må vel den jeg leier av innkreve avgiften for kommunen . . . . .

Nabo

Innlegg: 16848
Nabo
14.04.21 14:58

Det er på tide å snu kravlisten. Nordmenn bør i likhet med flyktninger og asylsøkere knegå kommunene for å få tak over hodet og parkering samt sertifikat betalt av kommunen. Kan ikke lenger finne seg i å kun bli sett på som en skatteresurs for det offentlige, enten det er stat eller kommune.

Parkeringsplasser på privat grunn sparer det offentlige for milliarder i tilrettelegging av parkeringsplasser fra det offentlige. Enten en har kjøpt et hus på det private markedet eller "der han sjølv heve Tufterna gravet og sett sjølv sine Hus uppaa deim". 

Klimapolitisk talsmann i AP har oversett slike selvsagte banaliteter, og durer videre i kjent MDG-stil, et parti som kan på en god dag samle et par prosent av velgermassen på landsbasis. Så hvis forslaget til Barth Eide blir APs offisielle politikk, slik det ser ut for per i dag, så kan AP drite i å føre valgkamp på landsbygda, der gjør SP og Høyre storeslem. Så når synes lederen i AP at det er på tide å tale vanlige folks interesser til en forandring?

(Innlegget ble redigert 14.04.21 15:00)

EinarSalbu

Innlegg: 17366
EinarSalbu
14.04.21 15:17
Nabo: Så når synes lederen i AP at det er på tide å tale vanlige folks interesser til en forandring?

Nå synes jeg dette er et idiotisk forslag AP ikke burde støtte. AP avviste det 2013 og det burde de ha gjort nå også.

Nå er dette forslaget først og fremst ment som et miljøtiltak, I den forbindelse er det jo fristende å spørre om ikke du synes at miljøtiltak generelt sett er i vanlige folks interesse'.

Nabo

Innlegg: 16848
Nabo
14.04.21 15:41
EinarSalbu: Nå er dette forslaget først og fremst ment som et miljøtiltak, I den forbindelse er det jo fristende å spørre om ikke du synes at miljøtiltak generelt sett er i vanlige folks interesse'.

Nå begynner disse "miljøtiltakene" å bli alvorlig dyre for folk flest.

Det begynte med Stoltenbergs månelanding som vi nå vet havarerte før den engang ble satt i drift. Norges tilslutning til ACER som de fleste partier på stortinget gikk inn for, og som fører til høyere strømpriser for folk flest etter hvert som det blir bygd flere el-kabler til utlandet.

Så har vi vindmøllene som snart blir plassert på et hvert nes på kysten, ingen vil bygge disse møllene hvis det ikke var store statlige subsidier involvert på utbyggersiden.

Så har vi Solberg sitt glansnummer "operasjon Langskip", der ingen vet hva den endelige kostnaden vil havne på, ei heller hva dette vil påføre vanlige nordmenn i årlige utgifter. Så kan vi til slutt ta med dette genuine ønsket om å elektrifiser norsk oljesektor, en stipulert utgift i 50-milliarders klassen og til hvilken nytte?

Når koronaen er bekjempet utpå høsten har media igjen tenkt å slå på stortromma når det gjelder miljøskremsler, det har jo nesten vært kjemisk fritt for det, nå under pandemien, men dette har de tenkt å ta opp igjen, og det virker på de unge og ubefestede sjelene som enda ikke har betalt sin første strømregning eller betalt noe som heter kommunale avgifter.

Så sånn sett så virker Barth Eides forslag ganske så uskyldig, om en ser bort i fra inngripen i den private eiendomsretten, så det er et meget viktig prinsipielt spørsmål, som en først er nødt til å få et juridisk svar på om det i hele tatt er lovlig.

EinarSalbu

Innlegg: 17366
EinarSalbu
14.04.21 16:08
Nabo: Det begynte med Stoltenbergs månelanding som vi nå vet havarerte før den engang ble satt i drift. Norges tilslutning til ACER som de fleste partier på stortinget gikk inn for, og som fører til høyere strømpriser for folk flest etter hvert som det blir bygd flere el-kabler til utlandet. Så har vi vindmøllene som snart blir plassert på et hvert nes på kysten, ingen vil bygge disse møllene hvis det ikke var store statlige subsidier involvert på utbyggersiden.

I dag er Mongstad verdens fremste på testing av karbonfangst og -lagring. 

Hva angår vindmøller har de en mulighet nå for å bli lønnsomme. Personlig er jeg mot vindmøller, kanskje med unntak av om de plasseres til havs.

Men du svarte ikke på spørsmålet om du mener at miljøtiltak generelt sett ikke er i vanlige folks interesser. Å trekke inn vindmøller og karbonfangst blir kanskje litt for makro i forhold til parkeringsavgifter. Og for ordens skyld- den er jeg i mot.

Nabo

Innlegg: 16848
Nabo
14.04.21 16:41
EinarSalbu: I dag er Mongstad verdens fremste på testing av karbonfangst og -lagring.  Hva angår vindmøller har de en mulighet nå for å bli lønnsomme. Personlig er jeg mot vindmøller, kanskje med unntak av om de plasseres til havs. Men du svarte ikke på spørsmålet om du mener at miljøtiltak generelt sett ikke er i vanlige folks interesser. Å trekke inn vindmøller og karbonfangst blir kanskje litt for makro i forhold til parkeringsavgifter. Og for ordens skyld- den er jeg i mot.

Gasskraftverket som ble vedtatt bygget på Mongstad ble stoppet allerede i 2013, det var dette anlegget som skulle fullskala renses for Co2. Det er riktig at Testsenteret på Mongstad fremdeles er i drift, men med en usikker fremtid.

Ellers ser det som vi stort sett er enige.

Miljøet og forurensningen har minket mye de seneste 40-år, før kunne en kjenne på lukten når en var byen, men nå lukter det likt over hele landet. Avsvovlingen av drivstoffet som brukes i Norge er et eksempel på en billig og effektiv måte å begrense sur nedbør på, at UK stort sett har sluttet å fyre med kull vises i Bergens gater, der det før vokste ingenting, vokser det nå mose og gress i de fleste smitt og smau.

Nesten all vår industri som kunne forurense er flyttet til utlandet (Kina), og det som har blitt igjen takket være billig elektrisk kraft har lagt så mye penger i rensing av avgassene at det knapt finnes noen igjen. Så summa summarum har Norge gjort mye som nasjon for å ha gode og levelige forhold for folk flest.

Det Barth Eide med sine medsammensvorne i MDG og SV foreslår er noe helt annet, som det ikke finnes presedens for, og dermed må avvises totalt.

EinarSalbu

Innlegg: 17366
EinarSalbu
14.04.21 17:12
Nabo: Gasskraftverket som ble vedtatt bygget på Mongstad ble stoppet allerede i 2013, det var dette anlegget som skulle fullskala renses for Co2. Det er riktig at Testsenteret på Mongstad fremdeles er i drift, men med en usikker fremtid.
Nabo

Innlegg: 16848
Nabo
14.04.21 18:37
EinarSalbu: Jeg vet ikke om dette er selvskryt da https://e24.no/det-groenne-skiftet/i/7KgmW8/vi-er-rockestjerner-i-utlandet-men-blir-fort-ein-vits-i-norge

Teksten er sikkert riktig, men bildebruken er i beste fall misvisende.

Dette er bildene av selve testsenteret.

Om gasskraftverket står det dette, og det er det siste det er opplysninger om, og det er et år siden.

Makro1

Innlegg: 11921
Makro1
14.04.21 21:18
Rainmaker: Nei. Dette var ikke sant i 2013, og er ikke sant nå heller.

Sender jeg en faktura til en kunde på kr. 1.000,- så havner ca. kr 400,- i min lomme. Og ca. kr. 600,- hos staten.

Men jeg blir vel lurt av staten, da...

Makro1

Innlegg: 11921
Makro1
14.04.21 21:28
Rainmaker: Slik har det vært i noen(?) tiår allerede.

Da må man et stykke ned i inntekt. En lønn på kr 600.000,- gir etter mine beregninger ca. 34% skatt. 25% burde ha vært nok.

Og med en litt høyere lønn burde 30% ha vært nok. Men 960.000,- gir 41% (tabell 7130). Etter at feriepenger m.m. er beregnet synker skatteprosenten noe, men ikke nok.

Men er vi enige om at 25-30% skattetrekk bør holde, så er vi rett og slett enige...

(Innlegget ble redigert 14.04.21 21:32)

dortort

Innlegg: 5258
dortort
15.04.21 07:32
EinarSalbu: Du forstår deg ikke på hva en APer ville gjøre. Det er ingen som i et slikt tilfelle ville sette opp prisen, men det er heller ingen som ville finne veier å få ned kostnadene på for å øke produktiviteteten. Man øker ikke produktiviteten verken ved å heve prisene eller ved få ned kostnadene.

Så du ville sett på muligheter for å skjære ned på avgiftene?

dortort

Innlegg: 5258
dortort
15.04.21 07:33
GreySerpent: Hvor lenge skal vesenet få lov til å vri og vrenge på alt man sier?

Hvem er vesenet?

(Innlegget ble redigert 15.04.21 07:33)

KongOlav2

Innlegg: 45074
KongOlav2
15.04.21 07:36
Makro1: Da må man et stykke ned i inntekt. En lønn på kr 600.000,- gir etter mine beregninger ca. 34% skatt. 25% burde ha vært nok.

Jeg beregner 30 % skatt inkl trygdeavgift for en lønn på 600k. 

Rainmaker

Innlegg: 57317
Rainmaker
15.04.21 07:52
Makro1: Sender jeg en faktura til en kunde på kr. 1.000,- så havner ca. kr 400,- i min lomme. Og ca. kr. 600,- hos staten. Men jeg blir vel lurt av staten, da...

En enkelt faktura er ikke svaret på hvor mye man skatter i Norge.

Det reelle tallet for "meningmann" er ca 40-45%

Rainmaker

Innlegg: 57317
Rainmaker
15.04.21 07:58
Makro1: Da må man et stykke ned i inntekt. En lønn på kr 600.000,- gir etter mine beregninger ca. 34% skatt. 25% burde ha vært nok. Og med en litt høyere lønn burde 30% ha vært nok. Men 960.000,- gir 41% (tabell 7130). Etter at feriepenger m.m. er beregnet synker skatteprosenten noe, men ikke nok. Men er vi enige om at 25-30% skattetrekk bør holde, så er vi rett og slett enige...

Ok, så du kan ikke beregne skatt... Det første du må lære deg er å ikke bruke skattekort for å beregne skatt.

Her ser du en oversikt over skatteprosenten for gitte inntekter. Man må opp i ca 800k før man bikker 30%. Hvilket er nesten det dobbelte av medianinntekten.

Skatten på 960k er ca 35%, ikke 41%.

Jeg har sagt i årevis at skatt på inntekt er helt ok i Norge, og det viser internasjonale sammenlikninger også.

Personlig bikket jeg for 2020 over 30% for første gang, og det er pga nedbetalt lån.

Rainmaker

Innlegg: 57317
Rainmaker
15.04.21 07:59
KongOlav2: Jeg beregner 30 % skatt inkl trygdeavgift for en lønn på 600k.

Da regner du feil.

Det reelle tallet er ca 27%

KongOlav2

Innlegg: 45074
KongOlav2
15.04.21 08:01
Rainmaker: Da regner du feil. Det reelle tallet er ca 27%

Ja, jeg fant ut det. Personfradrag var nytt for meg. Er det noe som er innført de siste årene? Det har jo lenge vært minstefradrag, men har ikke fått med meg personfradraget i tillegg.

Columbus_3

Innlegg: 14837
Columbus_3
15.04.21 08:02
KongOlav2: Jeg beregner 30 % skatt inkl trygdeavgift for en lønn på 600k.

I følge skatteetatens skattekalkulator gir en lønn på 600 000 en skatteprosent på 26,8% for 2021. 
De fleste har også noen fradrag så da blir den enda lavere.

EinarSalbu

Innlegg: 17366
EinarSalbu
15.04.21 08:02
Rainmaker: Personlig bikket jeg for 2020 over 30% for første gang, og det er pga nedbetalt lån.

..og vær obs om du tar ut alderspensjon fra folketrygden og f.eks. afp samtidig som du arbeider 100 % må du også skru opp skatten.

(Innlegget ble redigert 15.04.21 08:03)

Rainmaker

Innlegg: 57317
Rainmaker
15.04.21 08:14
KongOlav2: Ja, jeg fant ut det. Personfradrag var nytt for meg. Er det noe som er innført de siste årene? Det har jo lenge vært minstefradrag, men har ikke fått med meg personfradraget i tillegg.

Mener på det har vært i lang tid, i hvertfall så lenge jeg har brydd meg om å beregne skatten selv.

Rainmaker

Innlegg: 57317
Rainmaker
15.04.21 08:15
EinarSalbu: ..og vær obs om du tar ut alderspensjon fra folketrygden og f.eks. afp samtidig som du arbeider 100 % må du også skru opp skatten.

Er nok ikke aktuelt før om 20-30 år for min del...

Bill_Babba

Innlegg: 6435
Bill_Babba
15.04.21 12:24
dortort: Det er vel heller du som ikke forstår så mye. Jeg skal stille deg et spørsmål; Om du eide en bedrift som hadde mye utgifter. Konkurransen er tøff. For å overleve i markedet så bør bedriften gå i pluss. Hva vil du gjøre for å få en mer produktiv bedrift: 1. Forsøke å finne veier å få ned kostnader på. 2. Sette opp prisen på varene. Hva ville du valgt? Jeg vet at en APer vil nok sette opp prisen. Men forsøk å tenke litt lenger enn det.

Enkelt.

Høyre

Kutter i Velferden for de ansatte.

AP

Justerer lønn til de ansatte etter bedriftens inntjening.

 

______________

Høyre velger jubler for å beholde lønnen sin. Selv om dem mister kaffe pause og 45 min lunsj, og andre velferd bedriften hadde.

Ap velgere jubler for å beholde den gode velferden og ser verdien i kaffepause, lunsj med møte og beholder 45 min. Og alle de andre velferdsgodene.

Resultat, begge løsninger ender med lik fortjeneste.

 

_____________

Men hvem ansatte sitter i praksis med mest av lønnen til eget forbruk?

Bill_Babba

Innlegg: 6435
Bill_Babba
15.04.21 12:34
Makro1: Sender jeg en faktura til en kunde på kr. 1.000,- så havner ca. kr 400,- i min lomme. Og ca. kr. 600,- hos staten.

Vel, sier litt mer om deg, en gjennomsnittet Av Norges skattebetalere.

For når jeg sender en faktura på 1000,- til Mine kunder.

Så får jeg beholde 200,-. 600,- til mine arbeidere og underleverandører. 100,- i kontorleie. og 100,- til staten.

Siden som du tydelig ikke får til, kan jeg trekke fra momsen.

trondhjem

Innlegg: 12006
trondhjem
15.04.21 13:13
Makro1: Ja, helt enig! Alt vi tjener, er selvfølgelig det offentliges penger! Våre penger er kun det staten mener vi bør få beholde. Og det skal selvfølgelig være lite. Og likt. Om man tjener mer penger enn andre, skal selvfølgelig staten sørge for at man ikke får mer penger enn andre.

Jeg synes ikke vi skal legge debatten på "stupid-Høyre"-nivå. 

Ingen av oss lever som eremitter hvor vi må klare alt på egen hånd uten noe hjelp fra andre. Vi lever i et velorganisert samfunn som legger til rette en rekke tjenster som er nødvendig for oss alle. Uten lov og orden, rettsvesen, helsevesen, utdanningssystemet, infrastruktur  (vann, kloakk, strøm, veier og mye mer) og mange andre tjenester som vi får av samfunnet ville det enkelte individet være sjanseløs til å skaffe seg en jobb og fungere i arbeidslivet og detr ville blitt umulig å drifte en bedrift.

Det er derfor ikke slik at privtapersonen sliter og jobber for å generere en inntekt, og så kommer den slemme staten og stjeler en andel av den. Uten den slemme staten ville  det ikke vært noen inntekt å skape. Det er derfor et samspill mellom det offentlige og det private. Begge deler er nødvendige skal det bli en verdikskaping som gir et godt liv - jamfør med kommunistiske samfunn der verdiskapingen råtnet på rot.  

Skatt er prisen det enkelte individet/bedriften betaler til samfunnet for å motta dets fellesgoder. 

(Innlegget ble redigert 15.04.21 13:13)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg