Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Fraflytting fra bygdene.

NYTT TEMA
MagneR

Innlegg: 1685
MagneR
21.04.21 09:42

Jeg har reist Norge land og strand rundt. Jeg har sett så mye vakkert. Så mange fine steder. Små bygder. Og tenkte; her var det fint. Men BO der?? Nei, takk!

Unnskyld til alle dere som elsker deres kjære bygd, men er ikke små bygder tuftet på "gamle dager" da man levde hånd-til-munn liv av fiske, jakt og jordbruk?

Jeg er ikke for at alle skal flytte til Oslo, for å sette det på spissen. Jeg fremsnakker ikke hyperurbanisering. Egentlig langt ifra. Heller mer mot at folk kanskje bør trekke til småbyer i nærheten av bygda.

Bør vi ikke heller satse på å bruke småbygdene som feriesteder/hytter, istedenfor å desperat prøve å "holde liv i dem"? 

Det er vel ikke tvil om at mange unge som reiser ut og utdanner seg, finner at det å komme tilbake til bygda ikke frister så mye? I gamle dager hadde ikke folk valg; de var stuck&put i bygda si.

Nå har jeg riktignok sagt tidligere i denne txt at jeg kun vil være turist og ikke bo i en vakker bygd. Det er ikke helt sant. Når jeg blir pensjonist, vil jeg gjerne bo i et hus med fin utsikt et sted på vestlandet. 

Med det, vil jeg si at jeg tror småbygdene er mest egnet for feriesteder og bosteder for pensjonister, og evt. folk som liker et slikt liv. Og litt turisme.

Men jeg tror vi må tillate bygder å dø, eller ta en annen form enn de har i dag.

Skulle gjerne sagt mer, men har kanskje sagt mer enn nok. Vel, her er en dame som sier resten.

fargerik

Innlegg: 72031
fargerik
21.04.21 09:57
MagneR: Bør vi ikke heller satse på å bruke småbygdene som feriesteder/hytter, istedenfor å desperat prøve å "holde liv i dem"?

Lite vits i å ha et feriested uten befolkning, vel? Hvem skal drive butikken og kroa? Hvem skal ta seg av renovasjon og legevakt?

puma1

Innlegg: 21402
puma1
21.04.21 10:21
MagneR: Heller mer mot at folk kanskje bør trekke til småbyer i nærheten av bygda.

Det er ofte det som skjer, men ikke fordi noen har fortalt de hva de bør gjøre. 

Det er en samlet pakke av tilknytning, arbeidsmuligheter, transportmuligheter, nærhet til barnehage/skole/butikker/fritidstilbud, livsledsagerens valg +++. Og så diverse tilfeldigheter. 

Farmer

Innlegg: 3006
Farmer
21.04.21 10:23

MagneR: Om bygda i stor grad skal brukes til rekreasjon, så vil det alikavell være behov for vei og infrastruktur.

Mener du at dette fortsatt skal koste av stat og kommune, om det ikke skal finnes fastboende som er i jobb eller næringsdrivende? 

Everenga

Innlegg: 8109
Everenga
21.04.21 10:28
MagneR: Egentlig langt ifra. Heller mer mot at folk kanskje bør trekke til småbyer i nærheten av bygda.

Det er jo det de har gjort. Andelen nordmenn som bor på den ytterste nøgne ø er forsvinnende liten. Som en kronikk i en eller annen avis sa for en tid tilbake "den jevne nordmann bor på Notodden". 

Når det er sagt får disse byene fra 20 000 til 100 000 veldig lite oppmersomhet. Hvis man leser norske medier får man inntrykk av at vi er splittet 50/50 mellom Grunerløkka og Træna. 

MagneR

Innlegg: 1685
MagneR
21.04.21 10:39
fargerik: Lite vits i å ha et feriested uten befolkning, vel? Hvem skal drive butikken og kroa? Hvem skal ta seg av renovasjon og legevakt?

Hørt om hytte? Jeg hadde hytte før. Åresvis. Tenkte og trengte ikke butikk, kro, renovasjon, legevakt.

Surprise!!  ?

KongOlav2

Innlegg: 45148
KongOlav2
21.04.21 10:48
MagneR: Hørt om hytte? Jeg hadde hytte før. Åresvis. Tenkte og trengte ikke butikk, kro, renovasjon, legevakt. Surprise!!  ?

Kan nok fort være flere som vil melde flytting til bygda (til hytta) og fortsatt ha en bolig i byen. Tidligere har det jo gjerne vært slik at man tilbrakte kanskje 80 % av tiden i byen og maks 20 % på hytta. Med mer tilrettelagte forhold for hjemmekontor og mye bedre bredbåndsdekning rundt omkring, kan jo dette endre seg kraftig. Kanskje man ønsker å dele 50/50? Det virker iallfall som det er ganske mange som ønsker å tilbringe mer tid i rurale strøk uten at det betyr at de flytter helt ut fra det urbane.

fargerik

Innlegg: 72031
fargerik
21.04.21 11:02
MagneR: Hørt om hytte? Jeg hadde hytte før. Åresvis. Tenkte og trengte ikke butikk, kro, renovasjon, legevakt. Surprise!! ?

Ser ikke noe spesielt ved det. Jeg har vært mye på hytte, ikke eid men lånt av venner. Noen vedlikeholder vei, måker snø og slikt.

Tror ikke noe særlig på at en fraflyttet plass uten noen som tar seg av infrastrukturen lokker spesielt mange.

Hytte før er ikke det samme som "hytte" nå. "Hytte" nå er eneboliger med alle fasciliteter, inkludert vaktmestertjeneste som sørger for å passe på.

Folk skal ha strøm, innlagt vann og kloakk og ferdigmåkt vei, bad og kjøkken og offentlig kloakk. Og selvfølgelig internett og TV i "hytta".

Jeg har personlig ikke noe forslag til hvem som skal ta seg av dette i en fraflyttet bygd.

Har du?

(Innlegget ble redigert 21.04.21 11:04)

Hansaguden

Innlegg: 7275
Hansaguden
21.04.21 11:17

Kan en del av forklaringen på fraflyttingen fra små bygder være at alle kjenner alle? Dermed regjerer bygdedyret.

Dersom en person får nyss om at en annen har misbrukt barnebarnet sitt så blir det i mange tilfeller ikke anmeldt, men hysjet ned, nettopp på grunn av at alle kjenner alle. Man kjenner legen og lensmannen, så det kan straffe seg å gå til anmeldelse.

kval

Innlegg: 17409
kval
21.04.21 11:42
MagneR: Bør vi ikke heller satse på å bruke småbygdene som feriesteder/hytter, istedenfor å desperat prøve å "holde liv i dem"?

Hvem skal produsere maten og hvor?

 

Torotto

Innlegg: 21610
Torotto
21.04.21 11:45
MagneR: Unnskyld til alle dere som elsker deres kjære bygd, men er ikke små bygder tuftet på "gamle dager" da man levde hånd-til-munn liv av fiske, jakt og jordbruk?

De brukes vel stort sett som fritidseiendommer idag. Noen ganger også årsak til bitre familiefeider. 

Derimot har vi en kannibalisering av små samfunn. Hvor eksempelvis samling av skoler på 1 sted, avstedkommer vekst og nye økonomisk utfordring, som gjør de vil ha ennå mer. Slik blir det kamp mellom ulike småsteder, hvor et sted står igjen som vinner.  Dog ikke som vinner av ungdommer og unge voksne som ser behovet for jobbsikkerhet for folk med høy utdanning og ikke minst låser seg selv inn i en boligfelle, hvor priser ikke utvikler seg som i de store byene. 

legalize_it

Innlegg: 14950
legalize_it
21.04.21 11:46

Folk bør få bo hvor de vil, men vi kan ikke fortsette ødsle penger over folk som bosetter seg på sære og små plasser. Ikke minst bør man ikke motarbeide trendene, dersom unge ønsker å bo i byene så bør man ikke fremstille det som et problem. 

kval

Innlegg: 17409
kval
21.04.21 11:46
MagneR: Jeg fremsnakker ikke hyperurbanisering.

Hva med hypersentralisering? F.eks. av offentlige etater og sammenslåinger? Når mange tilbud forsvinner fra distriktene blir de mindre attraktive. 

Du skriver som om det er byene som holder liv i bygdene og at det er i byene det produktive i næringslivet skjer. Er det sant?

Jallaskar

Innlegg: 10134
Jallaskar
21.04.21 11:50
MagneR: Unnskyld til alle dere som elsker deres kjære bygd, men er ikke små bygder tuftet på "gamle dager" da man levde hånd-til-munn liv av fiske, jakt og jordbruk?

Nei slett ikke. Ikke mye jakt, fiske og jordbruk her, jeg jobber i et IT-firma, størsteparten av tiden hjemmefra, og har til smør på brødet og vel så det. Jeg savner ikke mye fra mange år i Oslo-området før vi flyttet til bygda, men en skikkelig pub i nærområdet hadde vært fint.

Og når det er det eneste man savner har man det kanskje i grunnen veldig greit?

Alt er selvsagt ikke rosenrødt, problemet til bygda er jobbmulighetene. Men om infrastrukturen er på plass, er det ingenting i veien for at mange flere kan gjøre som vi gjorde. I mange jobber er man ikke avhengig av fysisk oppmøte på et kontor, noe det siste året har vist.

trondhjem

Innlegg: 12017
trondhjem
21.04.21 11:57
kval: Hvem skal produsere maten og hvor?

Høyre og FrP ønsker å fjerne odelsretten. Ernas regjering ble nedstemt i 2018 og nå prøver programkomiteen til Høyre å få dette inn i partiets valgprogram. 

Det er litt underlig at dette har gått "under radaren" fordi forslaget vil innebære en omveltning av eierskapet og bosettingsmønster på landsbygda. Uten odelsrett vil landbrukseiendommer bli en  fritt omsettelig vare i et markedet, noe som garantert vil føre til at de beste og mest drivverdige gårdene kjøpes opp av noen få aktører. 

Lite vil virke så sentraliserende som å ta vekk odelsretten. 

Dette er kanskje en digresjon, men viser at det er ikke nødvendig å ha fastboende bønder som eier jorda for at den skal drives.

 

(Innlegget ble redigert 21.04.21 11:58)

kval

Innlegg: 17409
kval
21.04.21 11:57
Jallaskar: jeg jobber i et IT-firma, størsteparten av tiden hjemmefra,

Apropos: En del med hjemmekontor valgte hytta på landet som "hjemme". Mindre smittefare og færre restriksjoner ble det også på det viset.

I krig og krise er bygda god å ha både når det gjelder mat og sikkerhet.

(Innlegget ble redigert 21.04.21 11:58)

Torotto

Innlegg: 21610
Torotto
21.04.21 11:59
MagneR: Bør vi ikke heller satse på å bruke småbygdene som feriesteder/hytter, istedenfor å desperat prøve å "holde liv i dem"?

Det blir vel da ett spørsmål om hvem som skal betale?  Renovasjon, veivedlikehold, opprettholde kulturlandskap.   Blir noen titusener i året.  

Speciale

Innlegg: 7025
Speciale
21.04.21 12:01
MagneR: Hørt om hytte? Jeg hadde hytte før. Åresvis. Tenkte og trengte ikke butikk, kro, renovasjon, legevakt. Surprise!!  ?

Jeg har også hytte, og den har vært i familien i over hundre år. Vi har aldri hatt behov for legevakt, før en ung slektning skjærte seg stygt på et skjell for noen år siden. Hadde det ikke vært legevakt i rimelig nærhet samt en vei til å kjøre på til legevakten, så hadde luftambulansen vært vår eneste mulighet.

På den gamle hytta vår, så hender det også at det er noen planker som må byttes ut. Det er fryktelig knotete og dyrt om man skal ha med seg en tømrer hjemmefra for å gjøre en jobb en lokal tømrer kan gjøre på noen timer.

Mat er også kjekt å ha, spesielt om man skal være på hytta noen uker i strekk. Kjipt og ikke minst unødvendig å måtte kjøre 10 mil bare fordi man skal ha mer mat. Selvsagt, noen overlever 100% på selvfanget fisk og barkebrød, men det er ytterst kjedelig.

Og renovasjon trenger vi ikke? Nei, for søpla kan vi jo kaste i sjøen eller? Du jobber kanskje i oppdrettsbransjen og gjør dette hver eneste dag på jobb, så da er det grei praksis å gjøre privat?

kval

Innlegg: 17409
kval
21.04.21 12:02
legalize_it: vi kan ikke fortsette ødsle penger over folk som bosetter seg på sære og små plasser.

Gjør vi det? Eller er det bare en gammel myte? Hva er det man produserer i Oslo?

Og hva koster det f.eks. for samfunnet når folk flytter til byen? Infrastruktur, skoler, helsevesen, osv, osv.

kval

Innlegg: 17409
kval
21.04.21 12:06
trondhjem: Uten odelsrett vil landbrukseiendommer bli en  fritt omsettelig vare i et markedet, noe som garantert vil føre til at de beste og mest drivverdige gårdene kjøpes opp av noen få aktører.  Lite vil virke så sentraliserende som å ta vekk odelsretten.

I tillegg kommer det som er hovedhensikten med odelsretten; nemlig å hindre at brukene blir splittet opp slik at de for små til å være drivverdige.

Torotto

Innlegg: 21610
Torotto
21.04.21 12:15
trondhjem: Dette er kanskje en digresjon, men viser at det er ikke nødvendig å ha fastboende bønder som eier jorda for at den skal drives.

Det er vel ingen bombe?  For den egentlig kampen idag står mellom finanskapital og deres søken etter kortsiktig gevinster, noe som betinger at jordbruk ikke knyttes opp mot bønder og langsiktighet gjennom generasjoner.   

I midlertid så finnes en utvei og det er neste like farlig og alvorlig. Stadig større andel av bondens produksjon, blir knyttet opp mot kapitalkrevende investering 0g hvis bonden ikke for nok betalt, så vil stadig mer konsentrers på færre bruk og finanskapital øker sin innflytelse.   

Samme utvikling som i fiskerier, hvor stadig mer egentlige eies av finansselskaper.  Hvor små båter og små samfunn, blir valgt bort til fordel for store kapitalintensive selskaper blir preferert, grunnet konsekvensen av å gi de mindre kvoter.  
I tillegg øker det presset, med å bruke staten til å hindre at små kystsamfunn, med unik kunnskap skal få drive turistfiske. 

Torotto

Innlegg: 21610
Torotto
21.04.21 12:19
Hansaguden: Kan en del av forklaringen på fraflyttingen fra små bygder være at alle kjenner alle? Dermed regjerer bygdedyret. Dersom en person får nyss om at en annen har misbrukt barnebarnet sitt så blir det i mange tilfeller ikke anmeldt, men hysjet ned, nettopp på grunn av at alle kjenner alle. Man kjenner legen og lensmannen, så det kan straffe seg å gå til anmeldelse.

Nå utgjør vel disse som flytter ut, en del av bygdedyret?

 

 

 

Arrcab

Innlegg: 10422
Arrcab
21.04.21 12:25
MagneR: Men jeg tror vi må tillate bygder å dø, eller ta en annen form enn de har i dag.

Ikke bare tillate, men faktisk "legge forholdene til rette", slik at det blir attraktivt å flytte til f.eks. et nærliggende tettsted. 
Vi kan glemme alt som minner om mindre forbruk, utslipp eller bærekraftig drift av landet, dersom alle skal få bo der de vil, og samtidig kreve infrastruktur og offentlige tjenester.

(Innlegget ble redigert 21.04.21 12:28)

Torotto

Innlegg: 21610
Torotto
21.04.21 13:48
Arrcab: Ikke bare tillate, men faktisk "legge forholdene til rette", slik at det blir attraktivt å flytte til f.eks. et nærliggende tettsted.

Hva betyr det?  Folk fra Finnmark flytte til Tromsø?  En by som har rekord i offentlige arbeidsplasser idag.  Hvor nettopp samspillet mellom utkant og senter har vært selve nøkkelen.  Norge har også andre utfordringer klimamessig og i forhold til resten av verden. 

De fleste som bor i Finnmark vil dra sørover.  Mulig at folk i Østerdalen reiser til Trondhjem eller Hamar/ Lillehammer. 

Så denne illusjonen om vekstsenter hvor folk må flytte 40 til 100 mil for å etablere seg i samfunn, med små fortsatte vekst potensial. 

(Innlegget ble redigert 21.04.21 13:49)

Hansaguden

Innlegg: 7275
Hansaguden
21.04.21 13:55
Torotto: Nå utgjør vel disse som flytter ut, en del av bygdedyret?

Ja, selvsagt. Og det er vel som jeg skriver en del av årsaken til at de flytter.

fargerik

Innlegg: 72031
fargerik
21.04.21 14:16
Hansaguden: Ja, selvsagt. Og det er vel som jeg skriver en del av årsaken til at de flytter.

Dersom du bytter ut folket i en bygd med helt nye folk, vil alle etterhvert få sin rolle. Det kan sammenlignes med hønsegården, hvor en rangordning faller på plass uansett hvor mye man skifter ut hønene. (hakkeloven)

Bygdedyret er en felles greie som alle...fra bygdetullingen til den som er bygdas lederskikkelse er en del av.

(Innlegget ble redigert 21.04.21 14:19)

Arrcab

Innlegg: 10422
Arrcab
21.04.21 14:39
Torotto: Hva betyr det?  Folk fra Finnmark flytte til Tromsø?

Det må de gjerne, og nå som de er i det samme fylke, blir det kanskje enklere å organisere det hele. Fylket har også en rekke tettsteder som kan utvikles og gjøres mer attraktive.
Hva lever de av der "ingen skulle tro at noen vil bo", det kan ikke fortsette med små husklynger hist og her langs en riksvei, eller inne i en fjordarm med elendig adkomst. 

(Innlegget ble redigert 21.04.21 14:40)

kval

Innlegg: 17409
kval
21.04.21 14:43
fargerik: Bygdedyret er en felles greie som alle...fra bygdetullingen til den som er bygdas lederskikkelse er en del av.

Og slik er det vel i over 300 av landets kommuner - samt på VGD.

Farmer

Innlegg: 3006
Farmer
21.04.21 15:01

MagneR: Denne tråden viser vel egentlig hvor kortsynt enkelte er. Man ser kun sitt eget perspektiv ut fra sin lille verden.

Dette gjelder desverre også en del av oss som bor på byda. 

Heldigvis ser det også ut som at det fortsatt finnes noen som ser balansert på infrastrukturen i samfunnet. 

sisyf0s

Innlegg: 10814
sisyf0s
21.04.21 15:24
fargerik: Bygdedyret er en felles greie som alle...fra bygdetullingen til den som er bygdas lederskikkelse er en del av.

Jeg er ikke helt enig med deg der, fargerik. Vi er også en del sjeler utover på bygdene som ikke dyrker konformitet, men verdsetter annerledeshet.

(Innlegget ble redigert 21.04.21 15:24)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg