Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Tillbudet til bøndene i dag...

NYTT TEMA
nostalgikern

Innlegg: 12572
nostalgikern
04.05.21 09:14

Så er det dags for sikkert nok et skambud til de som dyrker mat til oss, - vet ikke bedre råd til heltidsbonden (merk "heltid") enn at de må få han godeste Raja som landbruksminister jeg.  Da flyr milliardene lettere ut av statskassa, kan man få inntrykk av, eller?  Det ble jo nevnt nylig tallet 9,1 milliarder som var sørget for overfor kulturlivet.  Hva gjaldt dette tallet, forresten??   Tror at å holde i gang folk som (eksempelvis) leser opp dikt på en scene mens de utfører merkelige bevegelser på scenen, ansees som mer viktig å støtte opp om en heltidsbøndene.  Gjennomsnittsinntekt for bønder ble opplyst til kr. 135 pr. time, men da er vel storbønder som har bijobb som advokat med i den gjennomsnittsutregninga sikkert, slikt trekker vel "opp"?.. 

De som satser på å være heltidsbønder bør få et skikkelig tilbud fra staten nå, i stedet for at prisene til kunder må opp for mye.  Da kommer bare kravene fra de fagorganiserte etter, og så er inflasjonsspiralen fort litt i gang igjen.

Melkepris-betaling til bøndene har stått nærmest stille de siste 5 år, bøndenes utgifter til alt fra dyrelegebesøk til rørleggertjenester og elektrikere har selvfølgelig økt, samt det meste annet.  Eksempelvis.

PS.  Myndighetene (og folk generelt) setter nok ikke tilstrekkelig  pris på den store fordelen med norske bønder som har vært så flinke til å holde bruken av antibiotika nede i norsk husdyrhold.  F.eks. i Tysklands industrilandbruk (og også f.eks. Danmark) der pøses det på med bruk av antibiotika, og resultatet er god grobunn for antibiotikaresistente bakterier.  Disse bakteriene og denne problematikken sies å bli den neste "pandemien" i verden (merk anf.-tegn), og meget farlig problematikk, - sier de som er eksperter på denslags...

(Innlegget ble redigert 04.05.21 09:24)

engafever

Innlegg: 21867
engafever
04.05.21 09:34
nostalgikern: Det ble jo nevnt nylig tallet 9,1 milliarder som var sørget for overfor kulturlivet.  Hva gjaldt dette tallet, forresten??   Tror at å holde i gang folk som (eksempelvis) leser opp dikt på en scene mens de utfører merkelige bevegelser på scenen, ansees som mer viktig å støtte opp om en heltidsbøndene.

Dette er en karikert beskrivelse. Pengene går til hele kultursektoren, frivillighet og idretten.

Forøvrig har jeg ingenting i mot at bøndene får det de trenger.

nostalgikern

Innlegg: 12572
nostalgikern
04.05.21 09:48
engafever: Dette er en karikert beskrivelse.

Jo da, jeg er enig i det, men.  De 9,1 milliardene som statsråden nevnte han til sammen hadde sørget for, var det ekstrapenger nå, eller hva?

Ser forresten ikke noe oppslag så langt om tilbudet til bøndene (om at det skal komme i dag altså) på nettsidene til noen av de tre største (og sikkert mest leste) avisene, men det kommer snart, vær du sikker :)

Arrcab

Innlegg: 10580
Arrcab
04.05.21 12:23
nostalgikern: Så er det dags for sikkert nok et skambud til de som dyrker mat til oss,

Vi har et statssubsidiert luksuslandbruk, der bøndene som dypper dobbelt som selvstendig næringsdrivende, har hatt en eventyrlig inntektsvekst de to siste år.
Nå er bondeorganisasjonens mektige propagandaapparat i sving med svartmalingen, og vi får håpe statens forhandlere, som kanskje sammen med bøndene, er de eneste som forstår kompleksiteten i norsk landbruk, greier å etabler noe som likner på fornuft.
Det er grenser for hvor mye penger som kan brukes, på et landbruk som i tillegg subsidier og høye driftskostnader, baserer seg på underbetalte utlendinger og sosial dumping.

(Innlegget ble redigert 04.05.21 12:27)

TheBracket

Innlegg: 41698
TheBracket

Innlegg: 41698
TheBracket
04.05.21 12:30
Arrcab: bondeorganisasjonens

Jeg syns bøndene fortjener hver krone de forlanger og enda litt mer. For å opprettholde og videreutvikle en kartellvirksomhet i toppklasse kreves det penger.

esoxlusius

Innlegg: 4655
esoxlusius
04.05.21 13:08

De forlanger 50 000 kr mer i lønn. Et bra lønnshopp det. Men mesteparten av pengene havner vel til slutt i lomma til Reitan og Johannesen.

ulefos

Innlegg: 121819
ulefos
04.05.21 14:00
nostalgikern: Så er det dags for sikkert nok et skambud til de som dyrker mat til oss, - vet ikke bedre råd til heltidsbonden (merk "heltid")

alle bønder kan ikke drive på fulltid, det er grenser for hvor mye melk vi drikker og egg vi spiser

og det at de ikke har hele årsverk i landbruket gjespeiler hva de tjener

Arrcab

Innlegg: 10580
Arrcab
04.05.21 14:08
esoxlusius: De forlanger 50 000 kr mer i lønn. Et bra lønnshopp det. Men mesteparten av pengene havner vel til slutt i lomma til Reitan og Johannesen.

Bøndene kappes om å ha de fleste og feteste traktorene, og sammen med automatisering og landbruksmaskiner av siste modell, er det nok maskinleverandører som stikke av med det som måtte være av overskudd. Når det meste rundt landbruket er styrt og av bøndene sjøl, blir det en runddans av kapital, i et system svært få forstår.

(Innlegget ble redigert 04.05.21 14:08)

ulefos

Innlegg: 121819
ulefos
04.05.21 14:21
Arrcab: Bøndene kappes om å ha de fleste og feteste traktorene,

jeg tror du skriver det samme ved hvert eneste landbruksoppgjør

knapt noen næring har effektivisert mer enn landbruket, tror du det kan ha sammenheng med større utstyr traktoren må dra på, og at traktorens størrelse har sammenheng med den redskapen de bruker, og at dette til sammen gjør landbruket mer effektivt

(Innlegget ble redigert 04.05.21 14:23)

nostalgikern

Innlegg: 12572
nostalgikern
04.05.21 14:32

En kronikk til å få litt bedre innsikt i problematikken...

Vålerenga-fans har i årenes løp kalt folk som ikke kommer fra Oslo-området for "bønder", det er visst det sterkeste skjellsordet f.eks. de kan komme på.  Men kunne ikke f.eks. slike som disse og likesinnede gjøre det eksperimentet å kutt ut alt som da kommer fra nettopp bønder, direkte eller indirekte.  Det blir en voldsom liste hvis man skulle begynne å ramse opp, men man kunne jo starte med øl og brennevin, kanskje populære produkter i visse kretser, og videre til mat fra gatekjøkken eller kebabsjappe, - hva med å kutte ut alt av kjøtt, pålegg, ost osv.  "Kaker og krem", softis, is, osv. osv.   

Tankeløs hets finnes det visst plenty av på div. sosiale medier, hets som matprodusenter finner svært sårende osv.  Mon tro om det er manglende vett og/eller kunnskaper denslags bunner i?...

For hadde det vært så lukrativt og lett å være bonde, så hadde nok disse hetserne helt sikkert satset på f.eks. å få forpaktet en gård f.eks. Gårdsbrukene legges stadig ned, tusenvis også de senere år.  Fordi det er så lukrativt et yrke?  Ta en kikk på linken da, og kom gjerne med motmeldinger på hva vedkommende der kommer med...  Tar han feil?

https://www.dagbladet.no/meninger/produserer-mat-lever-pa-sultelonn/73705886

Arrcab

Innlegg: 10580
Arrcab
04.05.21 14:36
ulefos: jeg tror du skriver det samme ved hvert eneste landbruksoppgjør

Trist det er nødvendig å mase om dette hver gang, men sånn blir det, når skallen er tykk og fakta har vanskelig for å trenge gjennom i en seig materie. 
"Kan jo ikke dra på samvirkelaget med en gråtass vet du". 

(Innlegget ble redigert 04.05.21 14:37)

sisyf0s

Innlegg: 10989
sisyf0s
04.05.21 14:42
Arrcab: Bøndene kappes om å ha de fleste og feteste traktorene
engafever

Innlegg: 21867
engafever
04.05.21 14:48
nostalgikern: Vålerenga-fans har i årenes løp kalt folk som ikke kommer fra Oslo-området for "bønder", det er visst det sterkeste skjellsordet f.eks. de kan komme på.  Men kunne ikke f.eks. slike som disse og likesinnede gjøre det eksperimentet å kutt ut alt som da kommer fra nettopp bønder, direkte eller indirekte.  Det blir en voldsom liste hvis man skulle begynne å ramse opp, men man kunne jo starte med øl og brennevin, kanskje populære produkter i visse kretser, og videre til mat fra gatekjøkken eller kebabsjappe, - hva med å kutte ut alt av kjøtt, pålegg, ost osv.  "Kaker og krem", softis, is, osv. osv.    Tankeløs hets finnes det visst plenty av på div. sosiale medier, hets som matprodusenter finner svært sårende osv.  Mon tro om det er manglende vett og/eller kunnskaper denslags bunner i?... For hadde det vært så lukrativt og lett å være bonde, så hadde nok disse hetserne helt sikkert satset på f.eks. å få forpaktet en gård f.eks. Gårdsbrukene legges stadig ned, tusenvis også de senere år.  Fordi det er så lukrativt et yrke?  Ta en kikk på linken da, og kom gjerne med motmeldinger på hva vedkommende der kommer med...  Tar han feil?

Ikke bland fotballsupportere inn i debatten om landbruksoppgjøret og hets generelt mot bønder. Det er to forskjellige kontekster. Nå er du faktisk langt ute på jordet.

Arrcab

Innlegg: 10580
Arrcab
04.05.21 14:56
sisyf0s: Slik jeg har oppftattet det hele så har en bonde statistisk sett i snitt én nytraktor, og én gammeltraktor som det er større nytte av å beholde enn å kvitte seg med:

Trekker du fra alle "hobbybønder", med en flokk sauer og en liten jordlapp, blir nok statistikken for dem som driver landbruk litt annerledes.

(Innlegget ble redigert 04.05.21 14:58)

sisyf0s

Innlegg: 10989
sisyf0s
04.05.21 15:03
Arrcab: Trekker du fra alle "hobbybønder", med en flokk sauer og en liten jordlapp, blir nok statistikken for dem som driver landbruk litt annerledes.

Du er sterk og urokkelig i trua, forstår jeg, og å forholde seg til fakta er feigt?

Arrcab

Innlegg: 10580
Arrcab
04.05.21 15:15
sisyf0s: Du er sterk og urokkelig i trua, forstår jeg, og å forholde seg til fakta er feigt?

Hva er fakta tror du? En gammel statistikk der alt som kan krype å gå av registrerte subsidiemottakere er med?
På like linje med andre arbeidsplasser, har jeg respekt for bønder som driver ordentlig, men liten respekt for systemet, som gjør det mulig å utnytte et virvar av ordninger, i et landbruk som ville knele, dersom statenes subsidier ble redusert.

(Innlegget ble redigert 04.05.21 15:24)

Benkeslitern

Innlegg: 1748
Benkeslitern
04.05.21 15:40
nostalgikern: heltidsbønder

De som satser på å være heltidsbønder bør få et skikkelig tilbud fra staten nå 

 

De fleste heltidsbønder tjener faktisk helt greit. Problemet med den på papiret lave gjennomsnittslønnen er at det er veldig mange små bruk med deltidsbønder og at inntekter fra ting som skog , snømåking og utleie av tomter og hytter ikke blir tatt med i inntektsgrunnlaget til bøndene.

 Gjennomsnittelig totale skattbare inntekter for alle registrerte bønder her i landet var i 2019 hele 711.000.    Men da er selvfølgelig alle inntekter med.  Som f eks de nevnte ovenfor og også da vanlige lønnsinntekter for de bøndene som har så små bruk at de har vanlig jobb ved siden av

 

 

(Innlegget ble redigert 04.05.21 15:44)

sisyf0s

Innlegg: 10989
sisyf0s
04.05.21 16:03
Arrcab: Hva er fakta tror du? En gammel statistikk der alt som kan krype å gå av registrerte subsidiemottakere er med?

Dette var ikke veldig gammel statistikk, og ingenting tilsier særlige endringer siden 2014. Og jeg vil nok si at Statistisk sentralbyrå solid gruser "ekspertisen" her på VGD. Myter er myter og fakta er fakta, for å si det slik.

Nå er det slik at gjennomsnittsbonden får under 30% av sin årsinntekt fra jordbruket, og sjelden opererer med et stort antall traktorer. Men noen bønder er også heltidsbønder, og noen driver stort med mye leid jord. Da er det forståelig at det kan være effektivt med opptil flere traktorer for å drive rasjonelt. Og så blir disse få bøndene opphavet til myten som du og andre tror på at bønder flest har fem traktorer eller flere hver seg.

Arrcab

Innlegg: 10580
Arrcab
04.05.21 16:31
sisyf0s: Nå er det slik at gjennomsnittsbonden får under 30% av sin årsinntekt fra jordbruket,

Gjennomsnittsinntekten i landbruket er mellom 700 og 800 tusen kroner i året. Det du antyder er at gjennomsnittsbonden har bruket som en subsidiert hobby, på siden av hovedinntekten.

(Innlegget ble redigert 04.05.21 16:32)

Noreger

Innlegg: 1702
Noreger
04.05.21 16:34

Norge kan ikke eksistere uten et sterkt landbruk. Vi kan ikke ende opp som et sted med 4-5 byer som alle like gjerne kunne vært plassert i New York eller Hong Kong. 

   Det viktigste er alikevel at vi må fortsette å etablere uavhengighet når det gjelder matforsyninger. Å importere mat ifra alskens steder er ikke bare noe som gjør oss veldig sårbare, men det undergraver vår egen befolkning. 

     Og her kommer vi tilbake til EØS igjen. Det er veldig vanskelig å være uavhengig så lenge vi sår alt tredd nedover hodet våret og det lille resten gis bort fra våre lederes side. 

     Og de få kronene det her snakkes om er jo bare lommepenger sammenliknet med hvor mye vi gir bort til rikfolk i fattige land. 

     Med Uhjelp tar du penger fra de fattige i rike land og gir dem til de rike i fattige land. 

sisyf0s

Innlegg: 10989
sisyf0s
04.05.21 16:42
Arrcab: Gjennomsnittsinntekten i landbruket er mellom 700 og 800 tusen kroner i året. Det du antyder er at gjennomsnittsbonden har bruket som en subsidiert hobby, på siden av hovedinntekten.

Og der viser du at du ikke har peiling i det hele tatt. Bondens gjennomsnittsinntekt fra jordbruket var i 2019 201.300 kroner.

Men bønder flest har mesteparten av sin inntekt fra lønnsarbeide og andre inntekter enn fra jordbruket, slik at snittinntekten pr. bonde i 2019 lå på 711.200 kroner:

201300 kroner i gjennomsnittlig næringsinntekt fra jordbruk for gårdbrukerne

(Innlegget ble redigert 04.05.21 16:43)

ulefos

Innlegg: 121819
ulefos
04.05.21 16:43
Arrcab: Gjennomsnittsinntekten i landbruket er mellom 700 og 800 tusen kroner i året.

betyr det noe for deg at dette i såfall er brutto?

(Innlegget ble redigert 04.05.21 16:43)

Arrcab

Innlegg: 10580
Arrcab
04.05.21 16:50
ulefos: betyr det noe for deg at dette i såfall er brutto?

Ikke annet enn at den skattbare inntekten antakelig er veldig liten eller null, etter alle fradrag som selvstendig næringsdrivende.

Arrcab

Innlegg: 10580
Arrcab
04.05.21 16:53
sisyf0s: Og der viser du at du ikke har peiling i det hele tatt. Bondens gjennomsnittsinntekt fra jordbruket var i 2019 201.300 kroner.

Derav begrepet "hobbybønder".

ulefos

Innlegg: 121819
ulefos
04.05.21 16:56
Arrcab: Trist det er nødvendig å mase om dette hver gang, men sånn blir det, når skallen er tykk og fakta har vanskelig for å trenge gjennom i en seig materie.

det er vanskelig å se at du henviser til noen andre enn deg selv

sisyf0s

Innlegg: 10989
sisyf0s
04.05.21 16:56
Arrcab: Derav begrepet "hobbybønder".

Jo, det kan nok til en viss grad forsvares å benytte den betegnelsen på mange. Men likevel så bør de få en fornuftig timelønn for den tiden de legger ned på bruket sitt, som den andelen av et årsverk som dette utgjør, samt en fornuftig avkastning på kapital investert i bruket.

ulefos

Innlegg: 121819
ulefos
04.05.21 16:57
Arrcab: Ikke annet enn at den skattbare inntekten antakelig er veldig liten eller null, etter alle fradrag som selvstendig næringsdrivende.

er du en av de som hadde eslet deg til å overta en gård, og så gikk det ikke slik likevel?

Arrcab

Innlegg: 10580
Arrcab
04.05.21 17:14
ulefos: det er vanskelig å se at du henviser til noen andre enn deg selv

Det har heller ingen hensikt å referere til frittalende meningsytringer fra Trygve Hegnar og Gunnar Stavrum angående landbruket. Dette er kapasiteter du sikkert klassifiserer som idioter, på grunn av deres avvikende meninger. 

(Innlegget ble redigert 04.05.21 17:24)

farout05

Innlegg: 4825
farout05
04.05.21 17:42
sisyf0s: Myter er myter og fakta er fakta, for å si det slik.

Enhver debatt om bønder og landbruk er svært like fra år til år. Fastgrodde myter, manglende kunnskap og tilbøyelighet til avindsyke preger de som kritiserer. Verdien av å ha en "hoggestabbe" å denge løs på er av uvurderlige dimensjoner.

En gang for lenge siden ble det sagt at Dagbladet var sterkt kritisk til landbruket, og skaffet seg en gård for å bevise sine påstander om hvor god økonomi man kunne få ut av gårdsdrift. Det gikk ikke lenge før avisa innså at det var et dumt stunt og la ned prosjektet.

Skulle ønske at ulveflokken her på vgd skulle få anledning til å bevise sine teorier i praksis, og få drømmene sine om en luksuriøs tilværelse som driver av gård smadret, på samme måte som Dagbladet erfarte.

Hos www.nibio.no finner man Budsjettnemda for jordbruket (BJF), som ble opprettet i 1948 "har som hovedoppgave å legge fram materiale som kan danne grunnlag for vurdering av jordbrukets økonomiske stilling, først og fremst til bruk under de årlige jordbruksoppgjørene."

"Nemnda er et utvalg sammensatt av partene i jordbruksoppgjøret: Det vil si Landbruks- og matdepartementet, Finansdepartementet, Klima- og miljødepartementet, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag, samt nøytrale representanter fra Statistisk sentralbyrå og lederen av BFJ.

Sekretariatsansvaret for BFJ er tillagt avdeling Landbruksøkonomisk analyse i NIBIO."

Der finner man alt om inntekter i jordbruket, størrelser på gårdene, dyrehold, referansebruk, osv. fra langt tilbake i tid. De som innbiller seg svære inntekter til bøndene burde ha godt av å lese dette. Dog vil jeg tro at konspirasjonsteoriene  er så sterke at det er umulig å ta til seg fakta.

(Innlegget ble redigert 04.05.21 17:43)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg