Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Tillbudet til bøndene i dag...

NYTT TEMA
Farmer

Innlegg: 3085
Farmer
06.05.21 14:21

Timy3: Gården er et enkeltpersonforetak, og rederiet går inn i et AS.

Jeg tar ut lønn etter hvor mye jeg selv jobber i rederiet, og økonomien i rederiet. 

Gården betaler seg selv i stor grad. 

Om du har to jobber, så burde du vel ha lønn for begge, eller skal alle med to jobber bidra på dugnad på jobb 2?

 

(Innlegget ble redigert 06.05.21 14:23)

Noreger

Innlegg: 1702
Noreger
06.05.21 14:27

Når det gjelder Norsk mat, så er det vel ikke mange land som bruker MINDRE av total lønn på matutgifter. Dette er vel noen burde tatt med i samme perspektiv. 

timy3

Innlegg: 6234
timy3
06.05.21 14:47
Farmer: Jeg tar ut lønn etter hvor mye jeg selv jobber i rederiet, og økonomien i rederiet.  Gården betaler seg selv i stor grad.  Om du har to jobber, så burde du vel ha lønn for begge, eller skal alle med to jobber bidra på dugnad på jobb 2?

Døgnet har etter det vet 24 timer, men etter Norsk bønder vist at man kan jobbe dobbelt på disse timene. 

Farmer

Innlegg: 3085
Farmer
06.05.21 15:25

Timy3: Bønder jobber både 12 og 15 timer, lørdag og søndag. Så om du bytter fritiden din ut med arbeid, så skjønne du casen.

Forøvrig er det flere lavtlønte ibyene som jobber dobbelt. 

Hvordan får dem timer nok, og skal dem kun ha betalt for den ene jobben? 

 

Makro1

Innlegg: 12314
Makro1
06.05.21 15:28
Farmer: Vi kunne senke lønningene til enkelte, istede for og økning til de som tjener minst, deriblant bønder?

Skattene bør senkes for alle. Gjerne med et mye høyere minstefradrag. Det bør i neste omgang medføre at lønnskravene kunne ha blitt kraftig redusert. 

Makro1

Innlegg: 12314
Makro1
06.05.21 15:37
Noreger: Når det gjelder Norsk mat, så er det vel ikke mange land som bruker MINDRE av total lønn på matutgifter. Dette er vel noen burde tatt med i samme perspektiv.

Norge har verdens dyreste mat. 

KongOlav2

Innlegg: 45594
KongOlav2
06.05.21 15:43
Makro1: Norge har verdens dyreste mat.

Har med lønnsnivå, topografi og klima å gjøre. Og liten grad av industrilandbruk. Og det siste anser jeg som utelukkende positivt. Det hadde vært ganske ønskelig med internasjonale regler om dyrevelferd som medførte langt strengere regler til dyrehold og implisitt at kjøtt sannsynligvis ville blitt en god del dyrere.

Makro1

Innlegg: 12314
Makro1
06.05.21 15:51
KongOlav2: Har med lønnsnivå, topografi og klima å gjøre. Og liten grad av industrilandbruk. Og det siste anser jeg som utelukkende positivt. Det hadde vært ganske ønskelig med internasjonale regler om dyrevelferd som medførte langt strengere regler til dyrehold og implisitt at kjøtt sannsynligvis ville blitt en god del dyrere.

Åpne opp for konkurranse. Så vil også maten i Norge ha en litt mer normal kostnad.

Kanskje det også vil medføre forandringer i produksjonen i Norge.

Mht dyrevelferd, så er min spådom at vi om ikke alt for mange år får kjøtt fra fabrikker. Og ikke fra dyr. Da kan de dyrene som måtte bli igjen, kunne få beite i fred. ..

KongOlav2

Innlegg: 45594
KongOlav2
06.05.21 15:58
Makro1: Åpne opp for konkurranse. Så vil også maten i Norge ha en litt mer normal kostnad. Kanskje det også vil medføre forandringer i produksjonen i Norge. Mht dyrevelferd, så er min spådom at vi om ikke alt for mange år får kjøtt fra fabrikker. Og ikke fra dyr. Da kan de dyrene som måtte bli igjen, kunne få beite i fred. ..

Hvordan hjelper konkurranse på topografi, lønnsforhold og klima? Det er reinspikka fantasi at konkurranse skal gjøre maten i Norge billigere. Det eneste segmentet hvor dette kan fungere er nisjeprodukter for ulike typer luksusmat til restauranter og folk som er villig til å betale mye. Produktene for den store mengden av befolkningen må man importere om man skal gjøre betraktelig billigere. Eller åpne for industrilandbruk med dårligere krav til dyrehold.

bjoro33

Innlegg: 28854
bjoro33
06.05.21 16:01
Noreger: Når det gjelder Norsk mat, så er det vel ikke mange land som bruker MINDRE av total lønn på matutgifter. Dette er vel noen burde tatt med i samme perspektiv.

Det er enda flere perspektiver å ta hensyn til..

Vi har ikke samme tradisjon som veldig mange land med å spise ute. I land med de tradisjonene regnes ikke restaurantbesøk med i matforbruket. Dermed vil det å spise ute redusere andelen som brukes på matvarer i de landene.

Jhinx

Innlegg: 8496
Jhinx
06.05.21 16:10

Klarer ikke helt å få sympati med en av de gruppene som tjener mest her til lands. En vanlig bonde tjener hele 150 000 mer enn gjennomsnittet.

Ellers synes jeg en bonde skulle mistet ALL støtte dersom han nekter å ansette norsk arbeidskraft.

Her har bøndene et ansvar og de tenker kun på egen lommebok.

Makro1

Innlegg: 12314
Makro1
06.05.21 16:10
KongOlav2: Hvordan hjelper konkurranse på topografi, lønnsforhold og klima? Det er reinspikka fantasi at konkurranse skal gjøre maten i Norge billigere. Det eneste segmentet hvor dette kan fungere er nisjeprodukter for ulike typer luksusmat til restauranter og folk som er villig til å betale mye. Produktene for den store mengden av befolkningen må man importere om man skal gjøre betraktelig billigere. Eller åpne for industrilandbruk med dårligere krav til dyrehold.

Det er lov å være negativ. Selv har jeg mere tro på bøndenes innovasjonsevner. Som i dag dessverre er helt parkert, fordi det er mye mer profitabelt å skrike på mer penger fra staten.

Som en bonde jeg kjenner sa: "Jeg tjener jo mer penger på å pløye i papirer enn å pløye i åkeren!"

Godt sagt, men egentlig en tragisk dom over norsk landbrukspolitikk...

bjoro33

Innlegg: 28854
bjoro33
06.05.21 16:37

Bollestad er skoffa

ulefos

Innlegg: 121819
ulefos
06.05.21 17:06
KongOlav2: Eller åpne for industrilandbruk med dårligere krav til dyrehold.

og det minner meg om at FRP både vil både ha dyrepoliti og industrielt dyrehold, det første for å suke pillen for det siste. Og det gir dem muligheten til å komme med den vanlige leksa: "hva var det vis sa", eller "hadde dere hørt på oss"

mens grisene stues sammen som bøker i ei bokhylle, det blir penger av slikt og det er det vikige for de som ikke har andre verdier enn de finner i lommeboka

KongOlav2

Innlegg: 45594
KongOlav2
06.05.21 17:26
Makro1: et er lov å være negativ. Selv har jeg mere tro på bøndenes innovasjonsevner. Som i dag dessverre er helt parkert, fordi det er mye mer profitabelt å skrike på mer penger fra staten. Som en bonde jeg kjenner sa: "Jeg tjener jo mer penger på å pløye i papirer enn å pløye i åkeren!" Godt sagt, men egentlig en tragisk dom over norsk landbrukspolitikk...

Jeg er vokst opp på gård og vet litt om hva som er innsatsfaktorene i norsk jordbruk. Og det løser du ikke ved noen ulne uttalelser om at det må bli mer konkurranse. Som sagt kan noen få lykkes gjennom dyre nisjeprodukter. Det kan nok også ligge muligheter i f.eks storstilt drivhusdyrking av visse produkter. Men ikke tale om at det er manglende konkurranse som gjør at virksomheter innen f.eks melkeproduksjon og ulike former for kjøttproduksjon ikke lykkes bedre og er mer lønnsomt.

farout05

Innlegg: 4786
farout05
06.05.21 17:31
Makro1: Kanskje det også vil medføre forandringer i produksjonen i Norge.

Virker som om du har et godt forslag om forandringer i produksjonen i Norge.

Kan du si hva det går ut på, og hvilke hensikter og virkninger oppnås?

(Innlegget ble redigert 06.05.21 17:32)

Farmer

Innlegg: 3085
Farmer
06.05.21 18:10

Timy3: Det dreier seg jo om vederlag pr arbeidende timer. Det er ingen bønder som ber om full industrilønn for arbeid under et årsverk.

Det mann ønsker er høyere vederlag for hver arbeidet time. I landbruket kan du ikke leve av et årsverk. 

Farmer

Innlegg: 3085
Farmer
06.05.21 18:25

Makro1: Mener du vi har verdens dyreste mat sammenlignet med lønnsnivå?

Er maten dyrere i Norge, en andre varer? 

farout05

Innlegg: 4786
farout05
06.05.21 19:47
Makro1: Norge har verdens dyreste mat.

....men bruker en mindre andel av lønna si på mat enn de fleste land.

Arrcab

Innlegg: 10575
Arrcab
06.05.21 20:20
farout05: .men bruker en mindre andel av lønna si på mat enn de fleste land.

For det første må du nevne at de land som bruk mye av inntekten til mat, også er fattige land, og dem er det veldig mange av. Dit vil vi vel ikke.
Det er rimelig å få med seg, at de land vi bør sammenlikne oss med, der er ikke ulikhetene store.
Når vi bruker sånn passe av vår inntekt til å holde liv i oss, betyr det  rett og slett at vi har det bra, overskudd til å bruke penger på andre ting som opptar oss, hus, reiser, kunst og kultur, og en hel del andre ting, som folk i likhet med bonden, også lever av i et mangfoldig samfunn. Det er et dårlig poeng, at noen bruker dette som et argument for å øke bondens inntekt.

(Innlegget ble redigert 06.05.21 20:23)

Arrcab

Innlegg: 10575
Arrcab
06.05.21 20:42
Makro1: "Jeg tjener jo mer penger på å pløye i papirer enn å pløye i åkeren!" Godt sagt, men egentlig en tragisk dom over norsk landbrukspolitikk...

Ikke bare godt sagt, men ofte en realitet. Når bøndene viser seg fram, spesielt under et lønnsoppgjør, kan en få inntrykk av at det er snøbrøyting og annet forefallende arbeid som er tilleggsinntekten, men det er det ofte ikke. Du finner dem som godt betalte ansatte i organisasjoner, i offentlige posisjoner, i læreverket, og som privatpraktiserende papirflyttere, ofte på heltid, mens entreprenørene tar seg av gårdsdriften, og regnskapsførere holder orden på datoene for alle søknader om støtte og kompensasjon.
Dersom tilleggsjobben er så lønnsom at gården blir en utgift i form av dårlig timebetaling, kan alternativet være å slippe til andre. men det sitter nok laaaangt inne.

GARDSDATTRA

Innlegg: 63962
GARDSDATTRA
06.05.21 21:21
aicat: Hvor mange minutters opplæring trenger en ungdom for å plukke jordbær? Med hamsen på? Eller bringebær uten hams?

Tror du det er kun i bærproduksjonen som trenger profesjonelle utenlandske arbeidere? Mange utlendinger har overvintret for å kunne delta i våronna til grønnsaksbøndene, enten det er å plante salet eller purre. Mye av plantinga skjer ved hjelp av maskiner.

Så er det jobbing i åkeren utover i vekstsesongen for å unngå ugress og fjerne syke planter. Det skal sprøytes på ulike måter etc.

Alt dette tar det tid å lære.

Forresten så tar det litt mer enn noen minnuter å lære å plukke

bærene til rett tid og på rett måte også.

Uansett så blir det helt sikkert manko på norske grønnsaker og bær, bær i år.

Farmer

Innlegg: 3085
Farmer
06.05.21 21:23

Arrcab: Det er ikke et dårlig poeng at dem som produserer det livsviktigste vi trenger, ikke skal måtte ta til takke med en dårligere betaling en produsenter av andre varer, produsert i Norge.

Om mann ønsker maten produsert i lavkostnadsland, så er jo det en ærlig sak.

Men vi som forsvarer matprisene ønsker ikke flytte produksjonen ut. 

Jeg foretrekker heller ikke en billig polakk til snekker, kontra en litt dyrere norsk, gitt samme papirer. 

Men, det er selvfølgelig mange som er likegyldig til dobbeltmoralen i dette senarioet, og gjerne tar en billig østeuropeisk snekker, svart omså, bare det blir såpass billig at pengene heller brukes på luksus forbruk. 

(Innlegget ble redigert 06.05.21 21:24)

Makro1

Innlegg: 12314
Makro1
06.05.21 21:26
KongOlav2: Jeg er vokst opp på gård og vet litt om hva som er innsatsfaktorene i norsk jordbruk. Og det løser du ikke ved noen ulne uttalelser om at det må bli mer konkurranse. Som sagt kan noen få lykkes gjennom dyre nisjeprodukter. Det kan nok også ligge muligheter i f.eks storstilt drivhusdyrking av visse produkter. Men ikke tale om at det er manglende konkurranse som gjør at virksomheter innen f.eks melkeproduksjon og ulike former for kjøttproduksjon ikke lykkes bedre og er mer lønnsomt.

Konkurranse er ikke selve løsningen. Men kan utløse diverse løsninger!

Landet vårt er svært forskjellig mht egnethet for landbruksdrift. Jeg har ingen tro på at de flotte landbruksområdene på Jæren, Hedemarken, Østfold, Trøndelag og vestfold ikke skal kunne brukes til noe, om bøndene må finne ut selv hva- og hvordan man skal få til lønnsom produksjon.

At derimot bøndene i de mest karrige områdene i landet vårt må legge ned, vil jeg absolutt ikke utelukke! Kanskje utmarksdrift kan få et oppsving om landbruk prioriteres over rovdyr, men det er det dessverre liten vilje til. Da får heller samfunnet spare disse enorme midlene, og heller bruke de på klassisk velferd. Som utdanning, helse, m.m. Jeg ville ikke ha satt meg ned å begynt å grine av den grunn...

GARDSDATTRA

Innlegg: 63962
GARDSDATTRA
06.05.21 21:28
farout05: Javisst, landbruket har forandret seg. Når det gjelder sesongarbeidere fra utlandet, har politikerne tilrettelagt for det i mange tiår, hvor nordmenn hevises til arbeidsløshet og trygd. Når denne situasjonen har etablert seg som normalen, kan man jo ikke vente at nordmenn plutselig kan stille som fullverdige arbeidere over natta. Staten kan like gjerne bruke pengene på å få nordmenn ut i betalt jobb gjennom å organisere opplæring og økonomisk støtte, i stedet for passifisering og trygd. Har bøndene noe imot det?

Du må så gjerne forklare hvordan du tenker om hvor bøndene skal få profesjonelle norske landbruksarbeidere fra?

Det holder ikke å bare lære opp noen arbeidsledige, som kanskje får fast arbeid midt i sesongen, og uansett så er de ikke å få tak i neste år. Bøndene i grøntnæringa kan ikke drive uten arbeidere.

Den reservearbeidskrafta husmødrene var før, den finnes ikke lengre og jeg kan ikke forstå hvor bøndene kan hente midlertidig arbeidskraft fra

Makro1

Innlegg: 12314
Makro1
06.05.21 21:30
farout05: Virker som om du har et godt forslag om forandringer i produksjonen i Norge. Kan du si hva det går ut på, og hvilke hensikter og virkninger oppnås?

Takk for tilliten! Men andre har nok adskillig mer greie på nymotens landbruksdrift enn meg...

Men for å ta noe: De beste landbruksområdene i landet vårt står ikke tilbake for slike områder i utlandet. Så disse områdene vil garantert klare seg uten mine råd...

De mest karrige områdene tipper jeg kunne få et oppsving om man setter utmarksdrift bedre i system, med en annen prioritering enn dagens rovdyrpolitikk.

Makro1

Innlegg: 12314
Makro1
06.05.21 21:34
Farmer: Mener du vi har verdens dyreste mat sammenlignet med lønnsnivå? Er maten dyrere i Norge, en andre varer?

Mht gjennomsnittlig kjøpekraft er matvareprisene i Norge ikke ille i forhold til andre land. 

Men maten i Norge er uansett verdens dyreste. I tillegg må skattebetalerne betale enorme summer over skatteseddelen. Og i tillegg til det, er grensene såpass kraftig regulert mht matimport, at utvalget til norske forbrukere ofte latterliggjøres når utlendinger tar en titt i våre butikker.

Landbrukspolitikken er rett og slett ikke særlig smart...

Makro1

Innlegg: 12314
Makro1
06.05.21 21:38
farout05: ....men bruker en mindre andel av lønna si på mat enn de fleste land.

Hvis du tenker på de relative matvareprisene, og ikke bryr deg særlig om folk med under middels inntekt, så er du sikkert fornøyd med dagens matvarepriser.

Jeg innser uansett at vi har verdens dyreste mat, og at det spesielt går utover folk med under middels inntekt. Totalt unødvendig!

(I tillegg til masse andre ulemper med dagens landbrukspolitikk)

GARDSDATTRA

Innlegg: 63962
GARDSDATTRA
06.05.21 21:39
Jhinx: Klarer ikke helt å få sympati med en av de gruppene som tjener mest her til lands. En vanlig bonde tjener hele 150 000 mer enn gjennomsnittet.

På å produsere mat, mener du?

Farmer

Innlegg: 3085
Farmer
06.05.21 21:46

Makro: Om den er smart kommer an på om du vil ha et globalisert marked, eller nasjonalt, med litt eksport og import som suplemang.

Du er vel klar over at svensk landbruk, som i stor grad kun består av større industri gårder, henter 30-40 prosent av sin omsetning som tilskudd?

Så bytter dem landbruksvarer internt i EU. Da kan svenskene importere billig kjøtt fra Latvia eller Polen.

EU sitt landbruk er like politisk styrt som det Norske. 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg