Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Tillbudet til bøndene i dag...

NYTT TEMA
GARDSDATTRA

Innlegg: 63962
GARDSDATTRA
08.05.21 22:37
Solvgutt1: Likevel er Norges selvforsyningsgrad så og si uforandret de siste femti årene. Selv om vi spiser mer mat.

I prosent ja, men du kan kanskje ikke prosentregning?

Men du er ikke alene, landbruksministeren og departementet forstår heller ikke prosentregning når de tror at 4,5% av i30 000 er mer enn 2,1% av 500 000.

Det er mulig jeg er litt unøyaktig med prosentene, men poenget står seg likevel.

(Innlegget ble redigert 08.05.21 22:40)

GARDSDATTRA

Innlegg: 63962
GARDSDATTRA
08.05.21 22:43
Makro1: for hvorfor bøndene står så sterkt som de fortsatt gjør, mht å kunne legge beslag på innbetalte midler fra vanlige arbeidsfolk.

Les dette, så skjønner du kanskje hvorfor.

Solvgutt1

Innlegg: 24810
Solvgutt1
08.05.21 22:43
GARDSDATTRA: I prosent ja, men du kan kanskje ikke prosentregning? Men du er ikke alene, landbruksministeren og departementet forstår heller ikke prosentregning når de tror at 4,5% av i30 000 er mer enn 2,1% av 500 000. Det er mulig jeg er litt unøyaktig med prosentene, men poenget står seg likevel.

Nesten halvparten av all mat nordmenn spiser er norskprodusert. Det samme var den for 50 år siden. Det svinger litt fra år til år, men nivået har jevnt over vært det samme. Nordmenn spiser ikke akkurat mindre nå enn før, som vil si at matproduksjonen ikke har gått ned, selv om det har blitt færre bønder.

 

(Innlegget ble redigert 08.05.21 22:45)

GARDSDATTRA

Innlegg: 63962
GARDSDATTRA
08.05.21 22:45
Solvgutt1: Jeg ser ikke at du noe poeng overhodet, men at du nok engang kjører en absurd og nedlatende tone før du avslører at du ikke forstår hva du snakker om.

Tråden handler om landbruksoppgjøret.

Solvgutt1

Innlegg: 24810
Solvgutt1
08.05.21 22:47
GARDSDATTRA: Tråden handler om landbruksoppgjøret.

Da vil jeg anbefale deg å ta en noe mer ydmyk tone, siden du tydeligvis ikke har så god innsikt som du tror.

Ja, det blir færre bønder, men ikke mindre produksjon. Hvordan forklarer du det?

GARDSDATTRA

Innlegg: 63962
GARDSDATTRA
08.05.21 23:01
Solvgutt1: Ja, det blir færre bønder, men ikke mindre produksjon. Hvordan forklarer du det?

Enkelt, bøndene er den yrkesgruppen som har effektivisert og utviklet seg mest, derfor. Bøndene kjører bygdene rundt for å drive leiejord, og de bruker en masse penger på kjøp eller leie av melkekvoter.

Men nå kan de ikke effektivisere mer eller løpe fortere. Grensa er nådd.

Solvgutt1

Innlegg: 24810
Solvgutt1
08.05.21 23:05
GARDSDATTRA: Enkelt, bøndene er den yrkesgruppen som har effektivisert og utviklet seg mest, derfor.

Hadde vel en del å gå på da.

Hvordan var holdningen til mulighetene for å effektivisere for 10, 20 og 30 år siden? Var man åpne for effektivisering da, eller var "grensen nådd" da også?

GARDSDATTRA

Innlegg: 63962
GARDSDATTRA
08.05.21 23:22
Solvgutt1: Hadde vel en del å gå på da. Hvordan var holdningen til mulighetene for å effektivisere for 10, 20 og 30 år siden? Var man åpne for effektivisering da, eller var "grensen nådd" da også?

Jorda ligger der den ligger og kan ikke flyttes på. Det er det ene.

Så er det det at den teknologiske utviklinga har gått sin gang og bøndene har hele den veien fulgt med og tilpasset driften. Som f eks gjødsling og kalking. I fjor vår så fikk bøndene i oppgave å grave ned hvite bomullstruser på åkrene. Hvorfor? For å se hvor mye av trusene jordbakteriene hadde spist når de ble gravet opp igjen i fjor høst. Resultatet ble lagt i en database og brukt til å gjødsle med. Det betyr utstyr som et nettbrett i traktoren som er koplet til gjødselsprederen via intranett. Slik kan bøndene tilpasse riktig gjødselsmengde.

Jeg husker pappa gjødslet med en gjødselspreder med skovler bak og et transportbånd søm førte tørrmøkka bakover. Vi hadde utedoen over gjødselsrommet, så det ble spredt både det ene og det andre.

Men jeg husker også fra sent seksti og syttitall at han måtte ha leiejord.

Nå er det meste i landbruket datastyrt. Moderne traktorer og landbruksredskap er utstyrt med intranett. Det er effektivt men kostnadskrevende.

Gjeting av dyr på utmarksbeite foregår via data og intranett. 

I tillegg kommer investeringer til femten/tjue millioner for å klare stortingets krav til dyrevelferd og annet.

(Innlegget ble redigert 08.05.21 23:35)

Benkeslitern

Innlegg: 1727
Benkeslitern
09.05.21 08:55
GARDSDATTRA: krisetid

Dersom vi setter oss i en situasjon der vi må importere basic matvarer, så blir det dyrt, især i en krisetid da de ulike landene vil ha maten sin selv. I en situasjon med naturkatastrofer som flom, tørke og pandemier så vil det bli slik at de ulike landene vil selge maten sin svært dyrt, om det i det hele tatt blir noe å få kjøpt.

 

Det er god beredskap å ha egen matproduksjon.

 

Så da vil Norge som nasjon tjene godt på slike kriser som du beskriver, for du er vel klar over at vi eksporterer mye mere mat enn det vi importerer ?

Benkeslitern

Innlegg: 1727
Benkeslitern
09.05.21 09:20
GARDSDATTRA: utvalget

Tror ikke du vet hvem det er som bestemmer utvalget i butikkene, men det er ikke bøndene eller andre aktører innen landbruk.

 

Nei, det er toppene i de tre kjedene som bestemmer at vi ikke skal få kjøpe høns, sauekjøtt eller lammekjøtt når vi vil. Det er kjedemakta som bestemmer at løk av kun en størrelse kan selges og det samme med andre typer grønnsaker og frukt. Det er altså kjedemakta som bestemmer hva vi skal få kjøpe. Mange lokale produkter blir priset ut av markedet av kjedemakta fordi disse matvarene er dyre i innkjøp.

 

Formelt sett er det kjedene som bestemmer vareutvalget, men i praksis er det oss forbrukere som gjør det. 

 Grunnen til at det ikke er høns og sauekjøtt i butikken er fordi forbrukerne ikke vil ha det. Ja jeg vet at de menneskene som til enhver tid vil fremstå politisk korrekte hev seg på hylekoret etter programmene på NRK og "krevde" høns og sauekjøtt i butikkene.   Og det er mulig at noen av disse faktisk kjøpte en høns eller noe sauekjøtt, men 14 dager senere når støyen rundt dette hadde lagt seg, så er det ingen fra hylekoret som kjøper dette. Da gjør de som oss andre og kjøper kylling og lam i stedet.

 Og når det kommer til størrelse på løk og andre grønnsaker eller utseendet på disse, så er det også forbrukerne som bestemmer.   Selv om de politiske korrekte menneskene påstår at utseende og størrelse ikke betyr noe kan jeg garantere at de samme menneskene bare plukker pene og jevnt store varer når de står i frukt og grønt-avdelingen og plukker varer i løs vekt.  Er det f eks en rar potet eller et eple med flekker på skallet så blir disse liggende til de må kastes.

farout05

Innlegg: 4755
farout05
09.05.21 09:23
GARDSDATTRA: Så er det det at den teknologiske utviklinga har gått sin gang og bøndene har hele den veien fulgt med og tilpasset driften.

Jeg pleier si at vi har to hoggestabber, bøndene og russerne. Denne tråden handler om bønder og jordbruket.

Bruken av bonde-hoggestabben er en slags terapi for unge fremadstormende mennesker, i en tid hvor muskelkraften har null betydning og huden på bakenden bare blir tykkere. Når visse politikere og media sprer møkk om jordbruket, dannes myter hos de som ikke vet, eller som ikke vil vite. Det oppstår en strid (f.eks denne debatten), hvor de som er oppfostret på mytene kjemper for det de har lært og tror på, mytene.

Det verserer svært mange feiloppfatninger om jordbruket. En av dem er, som du er inne på, effektiviseringen. Dette er noe som mange tror ikke har funnet sted, eller i liten grad har funnet sted i jordbruket. Dette gjerne på tross av at de selv påpeker den store nedgangen i antall gårdsbruk. Denne nedgangen er jo et uttrykk for nettopp effektivisering.

På nettet fins masse lesestoff om effektiviseringen i jordbruket, jeg velger tilfeldig denne artikkelen:

https://www.norgeshistorie.no/velferdsstat-og-vestvending/1808-primerneringene-moderniseres.html

Som du skriver har bøndene fortløpende fulgt og tilpasset driften etter den teknologiske utviklingen og politikernes krav og regler. Og utviklingen har vært omfattende.

Det gjelder ikke minst overgangen fra hest til traktor som "arbeidshest", endringene på driftsbygg og jorder, med påfølgende kostnader dette medførte.

Men mytene om manglende effektivisering kommer nok til å fortsette. Troen på myter er så viktig for noen, det er et slags drivstoff som er helt nødvendig for å føle seg vel i hverdagen.

 

(Innlegget ble redigert 09.05.21 09:29)

Benkeslitern

Innlegg: 1727
Benkeslitern
09.05.21 09:26
GARDSDATTRA: prosentregning

I prosent ja, men du kan kanskje ikke prosentregning?

 

Men du er ikke alene, landbruksministeren og departementet forstår heller ikke prosentregning når de tror at 4,5% av i30 000 er mer enn 2,1% av 500 000.

 

Det er mulig jeg er litt unøyaktig med prosentene, men poenget står seg likevel.

 

 

Det er nok heller hos deg det skorter på forståelsen av prosentregning.

 Så lenge de med lavere lønn får høyere prosenttillegg enn de med høyere lønn, så vil avstanden minke og over lang tid vil de i praksis ha nesten lik lønn.

ventil

Innlegg: 2601
ventil
09.05.21 10:48
GARDSDATTRA: Men nå kan de ikke effektivisere mer eller løpe fortere. Grensa er nådd

Og det er her vietnamesere og øst europeere kommer inn!

farout05

Innlegg: 4755
farout05
09.05.21 10:53
Benkeslitern: Så lenge de med lavere lønn får høyere prosenttillegg enn de med høyere lønn, så vil avstanden minke og over lang tid vil de i praksis ha nesten lik lønn.

Godt mulig det, men ei inntekt på 200.000 kr med årlig vekst på 2 % vil etter 10 år være 243.800 kr, altså ei vekst på 43.800 kr.

Ei inntekt på 1.000.000 kr med årlig vekst på 1,9 % vil etter 10 år være 1.207.098 kr, altså ei vekst på 207.098 kr.

I penger har avstanden i inntektene økt med 163.298 kr i favør av inntekten med lavest prosentvis årlig tillegg.

Nøtta: Hvor mange år tar det før inntekten til disse to eksemplene er lik?

farout05

Innlegg: 4755
farout05
09.05.21 11:02
ventil: Og det er her vietnamesere og øst europeere kommer inn!

Dette for å unngå norsk lønnsnivå, som jo henger sammen med det høye kostnadsnivået i Norge?

Da må det jo lønne seg for Norge at vietnamesere og øst-europeere utfører annet arbeide i Norge også?

GARDSDATTRA

Innlegg: 63962
GARDSDATTRA
09.05.21 13:27
ventil: Og det er her vietnamesere og øst europeere kommer inn!
Makro1

Innlegg: 12292
Makro1
09.05.21 14:03
farout05: Med kontroll på grensen beskytter landene seg, mot terrorisme, smittespredning, osv. Mafia-nettverk var det ikke behov å beskytte seg mot før baltikum ble med i EU, og da la EØS- og Schengenavtalene fri adgang til Norge. I EU har mafiaen kontakter i alle EU-institusjonene. Det er ingenting som tyder på at vi unngår at mafiaen infiltrerer i våre beslutningsorganer. Dette er et være eller ikke-være for Norge som et sivilisert og trygt land, det kan ikke sammenlignes med adferd i trafikken og slike ting. Tiltakene mot mafiaen må være rettet mot å problematisere virksomhet i arbeids- og næringslivet, å kutte transportveier, samt å hindre adgang til landet. Da slipper man å tenke på straffereaksjoner. Det er ikke spesielt enkelt å fange inn mafiaen, som er "bevæpnet" med leger, advokater og revisorer, og holder øye med hva myndighetene foretar seg. Mafiaen er profesjonelle og ligger alltid noen "meter og timer" foran myndighetene i utvikling.

Vi er tydeligvis uenige om vi skal bekjempe massiv organisert kriminalitet ved å sjekke passene til folk som skal passerer grensa, eller om slike kriminelle bør settes bak lås og slå LENGE. Det lever jeg godt med...

Jeg har også et personlig forslag: Medlemmer av en eller annen gruppe som defineres som en ulovlig, kriminell gruppe/organisasjon, bør hefte for alt denne gruppen gjør. Uavhengig av om enkeltpersonen har medvirket i den spesifikke handlingen. Drastisk? Ja! Men kanskje det med en slik lovregel ikke blir veldig aktuelt for noen å involvere seg i en kriminell organisasjon/gruppe...

Etter det kan vi nok fint både fortsette, og utvide, vårt internasjonale samarbeid over landegrensene. Slik at både du og jeg kan reise og oppholde oss hvor vi vil, og næringslivet både kan eksportere og importere varer til vårt alles beste!

Makro1

Innlegg: 12292
Makro1
09.05.21 14:07
GARDSDATTRA: Hvor lenge kan en bonde drive gård med ei timelønn på 135 kr pr årsverk? Mener du bøndene skal betale med lønn far andre jobber for å oppfylle stortingets mål?

Om bønder vil drive næringsvirksomhet for den ene eller andre timelønnen, må de nesten bestemme selv!

Problemet mitt er at samfunnets felles innbetalte midler fortrinnsvis bør brukes på helse, utdanning, samferdsel, enn å øke inntektene til en eller annen gruppe næringsdrivende som ikke er fornøyd med avkastningen av næringsvirksomheten sin!

Makro1

Innlegg: 12292
Makro1
09.05.21 14:10
GARDSDATTRA: Det blir lagt ned fire gårdsbruk hver dag, og det finnes i underkant av 40000 bønder i landet.

Det finnes med andre ord en gruppe på 40.000 massivt subsidierte næringsdrivende i Norge. Som vanlige arbeidsfolk må finansiere.

Skremmende...! 

Makro1

Innlegg: 12292
Makro1
09.05.21 14:14
GARDSDATTRA: Noe som ikke har skjedd noe sted.

Du må begynne å lese nyheter!

Den tidligere AP-ministeren er tydeligvis av den milde sorten (kanskje bra!), og belønnet avsenderen til "gaven" med frokost.

Jeg vet ikke om jeg hadde vært like snill som Storberget; mulig jeg hadde snudd bøtta rundt over hodet på avsenderen...

Makro1

Innlegg: 12292
Makro1
09.05.21 14:19
ulefos: det er en pussig måte å argumentere som om alle pengene som går til landbruket kommer fra vanlige arbeidsfolk, det riktige er nok snarere at det er vanlige arbeidsfolk som har nytte av at landbruket er subsidiert, det gir oss vesentlig rimeligere mat i en anne setting ville du kanskje sagt at landbruket holdes oppe av midler fra oljefondet

Det er vanlige arbeidsfolk som betaler inn det meste til staten. Også oljefondet er et resultat av vanlige arbeidsfolks innsats. Derfor er det ikke bra i det hele tatt å fortsette med massive skatter og avgifter som belastes vanlige arbeidsfolk, mens en lite profitable næringsdrivende skal holdes oppe med midler fra disse vanlige arbeidsfolkene.

Om vanlige arbeidsfolk ikke hadde blitt belastet med alle disse skattene og avgiftene de nå belastes med, hadde selvfølgelig saken vært annerledes. Men der er vi ikke! 

Makro1

Innlegg: 12292
Makro1
09.05.21 14:22
GARDSDATTRA: Les dette, så skjønner du kanskje hvorfor.

Propaganda fra en som er godt betalt for å komme enda dypere ned i lommebøkene til vanlige folk, forandrer selvfølgelig ikke mine meninger!

Linken din er slik sett totalt skivebom...

GARDSDATTRA

Innlegg: 63962
GARDSDATTRA
09.05.21 14:47
Makro1: Du må begynne å lese nyheter! Den tidligere AP-ministeren er tydeligvis av den milde sorten (kanskje bra!), og belønnet avsenderen til "gaven" med frokost. Jeg vet ikke om jeg hadde vært like snill som Storberget; mulig jeg hadde snudd bøtta rundt over hodet på avsenderen...

Her kan du ikke ha lest mer enn overskrifta.

Bøndene mener staten kom med ett møkkatilbud til bøndene, da gir bøndene møkk tilbake til staten, her representert av statsforvalter Storberget i Innland Fylke. Altså ingen privatperson i denne sammenhegn.

Jeg vet Storberget er enige med bøndene.

sisyf0s

Innlegg: 10982
sisyf0s
09.05.21 14:50
nostalgikern: De som satser på å være heltidsbønder bør få et skikkelig tilbud fra staten nå

Tja, jeg kom i tanker om at det norske folk bruker rundt én milliard kroner i året bare på å kjøpe julekalendere, så vi må da ha råd til å bla opp én milliard kroner til til bøndene slik at de kan få anstendig betalt for det de gjør?

GARDSDATTRA

Innlegg: 63962
GARDSDATTRA
09.05.21 14:51
Makro1: Propaganda fra en som er godt betalt for å komme enda dypere ned i lommebøkene til vanlige folk, forandrer selvfølgelig ikke mine meninger! Linken din er slik sett totalt skivebom.

Det blir mer og mer tydelig at du ikke forstår noe av det du med stor iver debatterer. Du klarer jo ikke engang å forstå en lettfattelig artikkel som et barn ville forstått.

Benkeslitern

Innlegg: 1727
Benkeslitern
09.05.21 15:07
sisyf0s: milliard

så vi må da ha råd til å bla opp én milliard kroner til til bøndene slik at de kan få anstendig betalt for det de gjør?

 

Du mente vel egentlig å skrive :

 så må vi da ha råd til å bla opp ytterligere en milliard kroner, utover de 25 milliardene de allerede får i støtte , til bøndene slik at de kan få anstendig betalt for det de gjør?

Benkeslitern

Innlegg: 1727
Benkeslitern
09.05.21 15:17
farout05: avstanden

Godt mulig det, men ei inntekt på 200.000 kr med årlig vekst på 2 % vil etter 10 år være 243.800 kr, altså ei vekst på 43.800 kr.

 

Ei inntekt på 1.000.000 kr med årlig vekst på 1,9 % vil etter 10 år være 1.207.098 kr, altså ei vekst på 207.098 kr.

 

I penger har avstanden i inntektene økt med 163.298 kr i favør av inntekten med lavest prosentvis årlig tillegg.

 

Nøtta: Hvor mange år tar det før inntekten til disse to eksemplene er lik?

 

 

Gidder ikke regne på det, men det vil selvfølgelig ta en evighet før de to nærmer seg hverandre når du bruker ytterpunktene 200.000. mot 1.000.000. og den knøttlille forskjellen på 2,0 og 1,9 %.

 Men så lenge prisstigningen er under 2 % , så vil disse nærme seg hverandre for hvert eneste år i prosentvis forskjell og i kjøpekraft. Det er et ubestridelig faktum du ikke kan se bort fra.

 Mange argumenter for likt kronetillegg ved lønnsforhandlinger og ikke prosenttillegg, men hvis man innførte det ville det få de følger over lang tid at alle , uansett yrke, tjente nesten det samme.

(Innlegget ble redigert 09.05.21 15:21)

GARDSDATTRA

Innlegg: 63962
GARDSDATTRA
09.05.21 16:01
Benkeslitern: Gidder ikke regne på det, men det vil selvfølgelig ta en evighet før de to nærmer seg hverandre når du bruker ytterpunktene 200.000. mot 1.000.000. og den knøttlille forskjellen på 2,0 og 1,9 %.  Men så lenge prisstigningen er under 2 % , så vil disse nærme seg hverandre for hvert eneste år i prosentvis forskjell og i kjøpekraft. Det er et ubestridelig faktum du ikke kan se bort fra.  Mange argumenter for likt kronetillegg ved lønnsforhandlinger og ikke prosenttillegg, men hvis man innførte det ville det få de følger over lang tid at alle , uansett yrke, tjente nesten det samme.

(Innlegget ble redigert 09.05.21 16:05)

sisyf0s

Innlegg: 10982
sisyf0s
09.05.21 16:07
Benkeslitern: Du mente vel egentlig å skrive : så må vi da ha råd til å bla opp ytterligere en milliard kroner, utover de 25 milliardene de allerede får i støtte , til bøndene slik at de kan få anstendig betalt for det de gjør?

Nei, jeg mente å skrive akkurat det jeg skrev. Det er mulig at du ikke la merke til at jeg skrev  ordet til to ganger etter hverandre.

Benkeslitern

Innlegg: 1727
Benkeslitern
09.05.21 16:30
GARDSDATTRA: Virkeligheten

Nei, det er ikke noe ytterpunkt du svarer på her. Virkeligheten er mer enn dramatisk nok.

 

Eksempelet alle bruker, er en av opprørsgeneralene, Tor Jacob Solberg fra Skiptvet i Østfold. I avisa Dag og Tid oppsummeres situasjonen hans slik: Kjøpte gård på det åpne markedet. Kåret til årets unge bonde i 2014. Investerte 8 millioner i nytt fjøs og besetning 2009. Driver økologisk med jord fra 11 gårder på til sammen 1400 dekar, med tipp-topp moderne teknologi. Produserer over 500.000 liter melk i året. Jobber over 3000 timer i året. Mottar et årlig tilskudd på cirka 1,6 millioner. Hadde i 2019 en skattbar inntekt på 360.000 kroner, og en timelønn på 125 kroner. Blir minstepensjonist.

 

Tor Jacob Solberg representerer de bøndene som skulle sitte i utstillingsvinduet til den moderne, effektive og robuste norske landbrukspolitikken. Men som i stedet sitter i økonomisk skvis. Da må det være noe riv ruskende galt med politikken.

 

Mener du fortsatt at bøndene ikke har behov for kronetillegg?

 

Jeg har selvfølgelig forståelse for at denne karen og alle andre bønder ønsker seg mer penger, men du kan da ikke trekke frem en mann og konkludere med at sånn er det for alle.  Hvis vi kunne ha gått gjennom regnskapet til alle bønder her i landet, så er jeg helt sikker på at vi hadde funnet mange som hadde en meget god inntekt i 2019.

 Og jeg har ikke lest regnskapet til denne bonden, så vanskelig å sette fingeren på hva som er hovedproblemet. Selvfølgelig mener han at det er at melkeprisen er for lav, men det kan like gjerne være det at han har overinvestert og/eller fordi han har valgt å drive økologisk.  Ser du ikke noe problem i at en melkebonde som han knapt klarer å tjene en lønn til å leve av selv om han får 1,6 millioner i støtte fra staten ?   Din løsning er å gi han mer støtte, men jeg mener det er lurere å se på hvordan vi organiserer landbruket vårt og prøve å gjøre det mulig å ha et fungerende landbruk uten at det må koste oss så mye som 25 milliarder årlig.

 Og selvfølgelig skjærer det litt i hjertet at unge bønder som satser ikke lykkes helt, men sånn er det når man er selvstendig næringsdrivende. I andre bransjer kryr det av folk som har mistet alt de eide fordi de satset på noe som ikke lyktes.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg