Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Tillbudet til bøndene i dag...

NYTT TEMA
GARDSDATTRA

Innlegg: 63962
GARDSDATTRA
10.05.21 23:42
Arrcab: Du bruker små tall, men hva dersom 3 millioner nordmenn tjener i snitt 500 tusen kroner i året, det er jo ikke så urealistisk, og du tar 5 øre fra hver tjent krone, og gir til bøndene hvert år, hva får du da?

Gir til bøndene, det er der tankefeilen ligger. Landbruket er en primærnæring som genererer råstoff til landets største fastlandsnæring, næringsindustrien.

Og til lokale håndverkere og veterinærer og diverse byråkrater.

Makro1

Innlegg: 12342
Makro1
10.05.21 23:46
GARDSDATTRA: Maten i Sverige er nok langt dyrere for svensker enn norsk mat er for nordmenn. Vi har tatt hele landet i bruk for å ha et desentralisert landbruk. Det er dyrt, men det gir matsikkerhet, noe som er god beredskap.  Noe vi lærte under krigen var viktigheten av eget landbruk og matsikkerhet. Da var vi okkupert av nazi-Tyskland som importerte bl a matkorn, men kun til tyskere og de som støttet okkupasjonsmakten. Den øvrige befolkningen måtte klare seg med egetprodusert korn uten bakeevne. Og andre matvarer som heller ikke den norske befolkningen fikk ta del i uten å bekjenne seg til nazismen. Norske bønder ble tvunget til å gi fra seg det meste til okkupasjonsmakten, men det er en annen sak. Sverige var aldri i samme situasjon. Og det er den største forskjellen. Uansett er det svært viktig å opprettholde norsk matproduksjon fordi norsk matproduksjon generer arbeidsplasser i Norges største næringsvirksomhet, nemlig næringsmidelindustrien. England var to uker unna kapitulasjon med Tyskland grunnet matmangel. Heldigvis for oss alle så brakte den norske handelsflåten mat til England, takket være avtalen om Nortraship som gjorde at vår konge, kronprins og regjering fikk styre fra England, Det er synd at denne historiske viten nå for en stor del er glemt.

Nå er det en stund siden andre verdenskrig. Og å bruke den som argument for støttenivået til bøndene, blir for meg litt sært! Men for all del: Andre verdenskrig var fæle greier!

Norsk mat er verdens dyreste, pga politikken vi fører. Spesielt for folk med lite penger, svir denne politikken fælt! For folk med greit med penger, betyr norsk landbrukspolitikk at man blir sjokkert over utvalget i utenlandske matvarebutikker. Litt kjedelig nå i disse koronatider, men vi får vel snart muligheten igjen...

Vi kommer nok ikke stort lengre i denne diskusjonen, men jeg kan avslutte med å si at jeg forstår godt bøndenes oppførsel: Det er jo åpenbart at man gjerne vil demonstrere og tømme bæsj både her og der, når man ser at det er muligheter for å presse milliarder ut av vanlige folks lommebøker. Selv mafiaen i Italia er nok misunnelig når de ser hva norske bønder klarer å få til... 

 

esoxlusius

Innlegg: 4655
esoxlusius
10.05.21 23:47
DrSchwei: Det er utenlandsk billig arbeidskraft som jobber.

Ja det stemmer det. Men er ikke SP mot EØS avtalen. Slal vi i stedet ha en fri flyt av arbeidskraft kun til bønder ?

Makro1

Innlegg: 12342
Makro1
10.05.21 23:50
farout05: Du vil ikke forstå hva jeg skriver. Jeg har fortalt deg mange ganger hva som er årsaken til at utenlandske mafia-nettverk kom til Norge, og at disse er utløst av EØS-avtalen. Du sier at noe bør gjøres, men "forstår" ikke at vi verken kan ha personkontroll på grensene, vi kan ikke stenge mafiaens transportårer, og vi kan ikke endre regelverk som kan bidra til å vanskeliggjøre virksomhetene til mafiaen uten å fjerne EØS-avtalen.  Du vil med andre ord ikke røre med årsakene til at det er fri flyt av mafia-nettverkene til Norge og deres virksomhet her. Det betyr at mafiaen kan fortsette sin virksomhet i fred og ro pga. naiv holdning til EØS-avtalen.

Glem nå denne EØS-avtalen! Den organiserte kriminaliteten ønsker å operere i Norge fordi det er masse penger å tjene her, med liten risiko for streng straff. Regnestykket er kort og godt veldig bra, sett med deres øyne.

Du er tydeligvis mest opptatt av passkontroll, og kontroll av transport. Men det vil ikke stoppe denne virksomheten. Da må det helt andre tiltak til.

GARDSDATTRA

Innlegg: 63962
GARDSDATTRA
10.05.21 23:51
Makro1: Nå er det en stund siden andre verdenskrig. Og å bruke den som argument for støttenivået til bøndene, blir for meg litt sært! Men for all del: Andre verdenskrig var fæle greier! Norsk mat er verdens dyreste, pga politikken vi fører. Spesielt for folk med lite penger, svir denne politikken fælt! For folk med greit med penger, betyr norsk landbrukspolitikk at man blir sjokkert over utvalget i utenlandske matvarebutikker. Litt kjedelig nå i disse koronatider, men vi får vel snart muligheten igjen... Vi kommer nok ikke stort lengre i denne diskusjonen, men jeg kan avslutte med å si at jeg forstår godt bøndenes oppførsel: Det er jo åpenbart at man gjerne vil demonstrere og tømme bæsj både her og der, når man ser at det er muligheter for å presse milliarder ut av vanlige folks lommebøker. Selv mafiaen i Italia er nok misunnelig når de ser hva norske bønder klarer å få til...

Nei det må føles ille ¨betale fem øre for hver krone man tjener for norsk landbruk.

I min barndom på femti og sekstitallet kunne vi kjøpe femøres karameller.

(Innlegget ble redigert 10.05.21 23:54)

esoxlusius

Innlegg: 4655
esoxlusius
10.05.21 23:54

Så Norske bønder er noen luringer. Helt siden vikingetiden har de hatt slaver til å jobbe for seg. Så kom den indrustrielle revolusjon og slavene flyttet inn til byene. Og fikk jobber der. 
Da klarte bøndene å lure dem til å betale for bonden ved hjelp av overføringer. Bøndene fikk maskiner betalt av samfunnet. De kunne en periode avskrive alt de drev med. Så tok de inn billige Polakker til å gjøre jobbene, så litauere og etterhvert Vietnamesere. 
Den norske bonden har vel egentlig aldri jobbet. Kun administrert andre. 

(Innlegget ble redigert 10.05.21 23:56)

Speciale

Innlegg: 7068
Speciale
10.05.21 23:57
Makro1: blir sjokkert over utvalget i utenlandske matvarebutikker

Nå har jeg vært i endel utenlandske matvarebutikker, og det er strengt tatt ikke så mange butikker jeg har blitt sjokkert over utvalget i. F.eks. matbutikker på bygda er like traust i Sverige, Finland, Polen, Tyskland, og BeNeLux. Det er egentlig bare i Italia og Frankrike av europeiske destinasjoner som peker seg ut i en annen retning. I Spania er det også rimelig kjedelig, ser man bort fra noen skinker og pølser her og der. 

På større steder så finner man mer interessante butikker, men det gjør man jaggu i Oslo også.

GARDSDATTRA

Innlegg: 63962
GARDSDATTRA
10.05.21 23:58
Makro1: Nå er det en stund siden andre verdenskrig.

Ja og det har gjort litt for mange historieløse.

GiPazzini_85

Innlegg: 90601
GiPazzini_85
11.05.21 07:08
Makro1: Norsk mat er verdens dyreste, pga politikken vi fører

Skal en tro tallene fra Norstat så er ikke norsk mat så veldig dyrt i forhold til lønnsnivået i sammenlignbare land som andre nordiske land, Sveits og Nederland. Ikke bruker vi så veldig mye mindre av lønna vår på mat heller.

Norge er med andre ord nokså typisk som et høykostland hva gjelder lønnsnivå i forhold til matpriser.

JonIB

Innlegg: 9513
JonIB
11.05.21 09:12
Makro1: Da er det bare å pakke sammen, og importere alt vi trenger. Så får vi heller klare oss med et mye bredere utvalg i butikkene, mye billigere mat, og enorme summer som kan brukes til gode formål som helse, utdanning og samferdsel.

Mye her som skurrer. Er det noen grunn til at butikkene skal ta seg mindre betalt og ha bedre utvalg, hvis vi baserte oss på 100% import? Vareutvalget i Norge er mange ganger større enn det du ser i dagligvarebutikkene - bl.a reduserte Nortura nettopp sortimentet med over 2000 varelinjer fordi butikkene ikke tok det inn i sitt sortiment. Og billigere? Har du oppdaget noen prisforskjell på norsk og importert vare? Selv når det importeres med tollfrihet er jo prisen stort sett eksakt den samme... 

Og det vi sparer, vel det er nok et nettoregnskap der som sjelden kommer fram. Bruttotallene er enkle å få frem, den rene kostnaden med subsidiering. Nettotallene, som inkluderer den verdiskapninga og de ringvirkningene en får av bl.a råvareforedling og servicenæring knyttet til landbruket, er verre å regne på. Likeledes er det en god del verdier som en ikke klarer å regne godt på, som verdien av å opprettholde bosetting, kulturlandskap, osv. 

For min del er det åpenbart at norsk landbruk bidrar positivt til samfunnet, tross subsidiering. Og i dagens samfunn og med dagens kostnadsnivå er det ikke mulig å ha et aktivt landbruk over hele landet uten en viss grad av subsidiering. Jeg, som mange andre, håper derimot at en større del av inntekta kan komme fra markedsinntekter. 

 

Justice 96

Innlegg: 57131
Justice 96
11.05.21 09:15

Skal være rimelig tett i pappen for å innbille seg at importert mat vil bli billigere enn norsk mat. Baronene i bransjen kommer selvsagt ikke til å gi ved dørene, langt derifra. 

Arrcab

Innlegg: 10580
Arrcab
11.05.21 09:20
GARDSDATTRA: Gir til bøndene, det er der tankefeilen ligger. Landbruket er en primærnæring som genererer råstoff til landets største fastlandsnæring, næringsindustrien.

Subsidier er overføringer fra staten, eller alle dem som betaler skatt til staten. Bøndene får subsidier på grunn av flere årsaker. Det kan være våre klimatiske vekstforhold, politiske årsaker, eller prisregulering på varer som ikke kan selges til kostpris.
Det bøndene klager over nå, er spesielt mulighetene for å investere. Der var professoren fra Ås ganske klar, mye av problemene skyldes en overinvestering i landbruket, og det er derfor urimelig, at vanlige forbrukere skal betale for overoptimisme, eller dårlig økonomistyring.

Arrcab

Innlegg: 10580
Arrcab
11.05.21 09:25
Justice 96: Skal være rimelig tett i pappen for å innbille seg at importert mat vil bli billigere enn norsk mat

Importert mat er gjennomregulert og billigere en norskprodusert mat, men ilegges forbud, toll og avgifter for å beskytte norsk produksjon og pris.

monterosa

Innlegg: 810
monterosa
11.05.21 09:33
Makro1: Norsk mat er verdens dyreste, pga politikken vi fører. Spesielt for folk med lite penger, svir denne politikken fælt! For folk med greit med penger, betyr norsk landbrukspolitikk at man blir sjokkert over utvalget i utenlandske matvarebutikker. Litt kjedelig nå i disse koronatider, men vi får vel snart muligheten igjen...

Det finnst utrolig mye god spennende lokalmat rundt om kring så er bare tull at det er kjedelig mat i Norge. Å klage på utvalget av mat i Norge burde man skjemmest over å gjøre.

Dyr mat? Vel, vi har og verdens høyeste lønninger og bruker vel ca 10-11 % av inntektene på mat. Latterlig liten del når man tenker på at mat er det viktigste i livet. Uten mat dør vi. Men vi skal helst ha mat gratis, slik at vi kan bruke mer penger å dyrke vårt ego og ha det morro i livet. Forbruke og sløse mer enn man allerede gjør.

farout05

Innlegg: 4822
farout05
11.05.21 10:30
Arrcab: Det bøndene klager over nå, er spesielt mulighetene for å investere. Der var professoren fra Ås ganske klar, mye av problemene skyldes en overinvestering i landbruket, og det er derfor urimelig, at vanlige forbrukere skal betale for overoptimisme, eller dårlig økonomistyring.

Staten har full oversikt over kostnader som er nødvendige i jordbruket, og hva som blir igjen som inntekt for bonden. Denne oversikten får de gjennom sine referansebruk.

At det foregår feil- og overinvesteringer på enkelte bruk får ingen følger for beregningene staten gjør kontinuerlig.

Når det gjelder subsidier drysses disse over oss alle i forskjellige former, slik det bl.a fremgår i en artikkel i VG:

https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/39ygAe/du-boer-bry-deg-om-aarets-jordbruksoppgjoer

Hvis du er misfornøyd med modellen, bør du klage til de politiske myndighetene som bestemmer dette.

erdetslik

Innlegg: 14297
erdetslik
11.05.21 10:57
GARDSDATTRA: Nei det må føles ille ¨betale fem øre for hver krone man tjener for norsk landbruk. I min barndom på femti og sekstitallet kunne vi kjøpe femøres karameller.

1950 og -60 med 5-øres karameller er nok et tilbakelagt stadium . . . . .
Likedan er og blir 5 øre av  krone = 5øre av 100øre 5%.
Og 5% av 500.000 er altså kr. 25.000.

Ingen tvil om at Norge bør ha bønder som produserer mat, men bønder er ikke så mye mer viktig enn industrien og andre arbeidsplasser.
Uten kunder som har råd til å betale for maten og arbeidsplasser der folk tjener penger så trenger vi vel heller ikke bønder som produserer mat folk ikke råd til å betale for.

Men tilbake til 1950, -60 og langt oppover på 1970-tallet satt vi poteter og gulrøtter på hytta (ca 200 kvm) og hadde poteter til langt utover våren  -  så bønder er nok mindre viktig enn de selv tror.

erdetslik

Innlegg: 14297
erdetslik
11.05.21 10:59
monterosa: Det finnst utrolig mye god spennende lokalmat rundt om kring så er bare tull at det er kjedelig mat i Norge. Å klage på utvalget av mat i Norge burde man skjemmest over å gjøre. Dyr mat? Vel, vi har og verdens høyeste lønninger og bruker vel ca 10-11 % av inntektene på mat. Latterlig liten del når man tenker på at mat er det viktigste i livet. Uten mat dør vi. Men vi skal helst ha mat gratis, slik at vi kan bruke mer penger å dyrke vårt ego og ha det morro i livet. Forbruke og sløse mer enn man allerede gjør.

Bare grensene får åpne igjen nå  -  så vil nordmenn valfarte til Sverige igjen for å kjøpe billig kjøtt i velfylte butikker med bedre vareutvalg.

farout05

Innlegg: 4822
farout05
11.05.21 11:07
Arrcab: Importert mat er gjennomregulert og billigere en norskprodusert mat, men ilegges forbud, toll og avgifter for å beskytte norsk produksjon og pris.

Norge har tollvern på import av mat vi produserer selv, som beskyttelse av vår produksjon, akkurat slik andre land også har.

Andre land subsidierer også sin matproduksjon, akkurat som oss.

En rekke bransjer, som f.eks helsevesenet og oljenæringen er subsidiert, uten at man hører et hylekor om sugerør i statskassa.

Mafiaen i arbeids- og næringslivet koster skattebetalerne ca. 60 milliarder hvert år, men de samme som hyler mot landbruket foreholder seg stille om det. Hvorfor?

farout05

Innlegg: 4822
farout05
11.05.21 11:11
erdetslik: Men tilbake til 1950, -60 og langt oppover på 1970-tallet satt vi poteter og gulrøtter på hytta (ca 200 kvm) og hadde poteter til langt utover våren  -  så bønder er nok mindre viktig enn de selv tror.

Mat er menneskenes primæbehov, kan folk leve av at noen hytteeiere setter poteter og gulrøtter ved hytta si?

Er det slik andre land også sørger for matforsyning til befolkningen sin?

farout05

Innlegg: 4822
farout05
11.05.21 11:26
esoxlusius: Ja det stemmer det. Men er ikke SP mot EØS avtalen. Slal vi i stedet ha en fri flyt av arbeidskraft kun til bønder ?

Norge og vår velferdsmodell blir ikke ødelagt av at noen bransjer får supplert behov for arbeidskraft utenfra i perioder og hvor denne arbeidskraften får norsk lønnsnivå og andre betingelser knyttet til arbeidet.

Men vi trenger ikke å inngå en husmannskontrakt med andre land for å få det til, som eksempelvis også omfatter et krav om at Norge må øke mengden kreftfremkallende stoffer i matvarer.

Den norske befolkningen vet best om hvilke behov vi har, dvs hvordan Norge skal styres. Derfor blir Norge langsomt ødelagt av at utlandet styrer oss.

(Innlegget ble redigert 11.05.21 11:30)

monterosa

Innlegg: 810
monterosa
11.05.21 13:03
erdetslik: Bare grensene får åpne igjen nå - så vil nordmenn valfarte til Sverige igjen for å kjøpe billig kjøtt i velfylte butikker med bedre vareutvalg.

Tror du hele Norges befolkning driver med harry-handel? Men det er noen som tror Norge kun består av Østlandet. Og de samme folka står kanskje og moraliserer over miljø-utslepp og klima. Kort reist mat er det eneste som er berekraftig. Som igjen er en viktig grunn for å ta vare på småskala jordbruk i landet.

monterosa

Innlegg: 810
monterosa
11.05.21 13:15
erdetslik: Men tilbake til 1950, -60 og langt oppover på 1970-tallet satt vi poteter og gulrøtter på hytta (ca 200 kvm) og hadde poteter til langt utover våren - så bønder er nok mindre viktig enn de selv tror.

Det var jo helt andre tider. Kan ikke sammenlignes med vårt moderne samfunn. Det var selvberging på alle gårdsbruk. Man hadde melk, kjøtt, poteter osv til eget bruk. hadde man gått tilbake til noe slikt nå så måtte vi ha satt samfunnet flere tiår tilbake. I tilegg gidder ikke folk sette en potet eller annet frø i jorda nå tildags. Kunnskapen er heller ikke til stede blandt de fleste. Selv ikke blandt butikkansatte som skal selge varene. Har opplevd at grønne poteter i butikken blir forklart med at de ikke er skikkelig modne som et eksempel på fraverende kunnskap. Men fortsatt er det da noen som tror at det bare er å putte et frø eller en potet i jorden hvor som helst, så går det bra.

Columbus_3

Innlegg: 15301
Columbus_3
11.05.21 13:21
erdetslik: Men tilbake til 1950, -60 og langt oppover på 1970-tallet satt vi poteter og gulrøtter på hytta (ca 200 kvm) og hadde poteter til langt utover våren  -  så bønder er nok mindre viktig enn de selv tror.

Ikke bare på hytta.
Mange som hadde enebolig produserte også poteter, gulrot, salat, og annet til eget bruk.

I dag blir disse arealene brukt til gressplener som ikke har noen produksjonsverdi.

farout05

Innlegg: 4822
farout05
11.05.21 13:28
esoxlusius: Så Norske bønder er noen luringer. Helt siden vikingetiden har de hatt slaver til å jobbe for seg. Så kom den indrustrielle revolusjon og slavene flyttet inn til byene. Og fikk jobber der. 
Da klarte bøndene å lure dem til å betale for bonden ved hjelp av overføringer. Bøndene fikk maskiner betalt av samfunnet. De kunne en periode avskrive alt de drev med. Så tok de inn billige Polakker til å gjøre jobbene, så litauere og etterhvert Vietnamesere. 
Den norske bonden har vel egentlig aldri jobbet. Kun administrert andre.

Lurer på årsakene til at du finner det nødvendig å flagge så sterk at du ikke har kunnskaper?

 

JonIB

Innlegg: 9513
JonIB
11.05.21 14:26
Arrcab: Der var professoren fra Ås ganske klar, mye av problemene skyldes en overinvestering i landbruket, og det er derfor urimelig, at vanlige forbrukere skal betale for overoptimisme, eller dårlig økonomistyring.

I 2034 kommer det et absolutt krav om løsdrift i alle melkefjøs. Ombygging/nybygging av nødvendige driftsbygninger er kostnadsberegnet til 23 milliarder. 

Hvordan skal bøndene ha råd til dette når de knapt tjener penger? Synes du kanskje de bare skal droppe ombyggingen, selv om det er et krav som stilles av myndighetene? 

Det er vel dette som er trekket fra H/FRP/KRF nå, si at de ønsker landbruk men påprakke landbruket så mange ekstra krav og utgifter at det i praksis blir umulig å drive lønnsomt. 

 

Makro1

Innlegg: 12342
Makro1
11.05.21 14:37
Justice 96: Skal være rimelig tett i pappen for å innbille seg at importert mat vil bli billigere enn norsk mat. Baronene i bransjen kommer selvsagt ikke til å gi ved dørene, langt derifra.

Det er de stengte grensene for importert mat som gjør at matvarebaronene nå kan sitte å melke markedet.

Såpass burde du skjønne...

Makro1

Innlegg: 12342
Makro1
11.05.21 14:43
monterosa: Det finnst utrolig mye god spennende lokalmat rundt om kring så er bare tull at det er kjedelig mat i Norge. Å klage på utvalget av mat i Norge burde man skjemmest over å gjøre. Dyr mat? Vel, vi har og verdens høyeste lønninger og bruker vel ca 10-11 % av inntektene på mat. Latterlig liten del når man tenker på at mat er det viktigste i livet. Uten mat dør vi. Men vi skal helst ha mat gratis, slik at vi kan bruke mer penger å dyrke vårt ego og ha det morro i livet. Forbruke og sløse mer enn man allerede gjør.

Vi har verdens dyreste mat i Norge. Å sammenligne relative kostnader forandrer ikke på dét!

Jeg klager heller ikke på utvalget i norske butikker. Men jeg påpeker at om vi kutter ut dagens landbrukspolitikk så får vi et bedre utvalg i butikkene, pluss billigere mat.

Usakligheter med sløsing og dyrke ego, har ingen ting i en debatt om norske kostnader å gjøre. Det viser bare at man begynner å gå tom for saklige argumenter...

Makro1

Innlegg: 12342
Makro1
11.05.21 14:51
JonIB: Mye her som skurrer. Er det noen grunn til at butikkene skal ta seg mindre betalt og ha bedre utvalg, hvis vi baserte oss på 100% import? Vareutvalget i Norge er mange ganger større enn det du ser i dagligvarebutikkene - bl.a reduserte Nortura nettopp sortimentet med over 2000 varelinjer fordi butikkene ikke tok det inn i sitt sortiment. Og billigere? Har du oppdaget noen prisforskjell på norsk og importert vare? Selv når det importeres med tollfrihet er jo prisen stort sett eksakt den samme...  Og det vi sparer, vel det er nok et nettoregnskap der som sjelden kommer fram. Bruttotallene er enkle å få frem, den rene kostnaden med subsidiering. Nettotallene, som inkluderer den verdiskapninga og de ringvirkningene en får av bl.a råvareforedling og servicenæring knyttet til landbruket, er verre å regne på. Likeledes er det en god del verdier som en ikke klarer å regne godt på, som verdien av å opprettholde bosetting, kulturlandskap, osv.  For min del er det åpenbart at norsk landbruk bidrar positivt til samfunnet, tross subsidiering. Og i dagens samfunn og med dagens kostnadsnivå er det ikke mulig å ha et aktivt landbruk over hele landet uten en viss grad av subsidiering. Jeg, som mange andre, håper derimot at en større del av inntekta kan komme fra markedsinntekter.

Har du tenkt over hvorfor bønder og Senterpartiet er så ekstremt opptatt av at grensene skal være omtrent stengt for mat-import? Ikke det, nei...!

At du mener regnskapet totalt sett blir positivt med dagens landbrukspolitikk, skal jeg ikke protestere på. Det må selvfølgelig hver og en avgjøre selv. Jeg ville heller ha brukt de titalls milliarder av kroner av fellesskapets midler på helse, utdanning og samferdsel. Og samtidig fått billigere mat pluss et bedre utvalg.

Men hver sin smak... 

Arrcab

Innlegg: 10580
Arrcab
11.05.21 15:33
JonIB: I 2034 kommer det et absolutt krav om løsdrift i alle melkefjøs. Ombygging/nybygging av nødvendige driftsbygninger er kostnadsberegnet til 23 milliarder.  Hvordan skal bøndene ha råd til dette når de knapt tjener penger? Synes du kanskje de bare skal droppe ombyggingen, selv om det er et krav som stilles av myndighetene?

Har de ikke råd til investering, kan det være noe galt med myndighetenes prioriteringer. kan ikke gården med overskudd, må påleggene reverseres. Produksjonen er det siste som stopper, om det så må bli andre eiere av gården.
Vi får helt andre økonomiske tider framover, med langt mindre overskudd til nye og kostbare reformer, så tyngdekraften vil begrense eller stoppe luftige reformer og pålegg av seg sjøl. Selv dagens 30 milliarder i subsidier til bøndene, vil bli en utfordring.

(Innlegget ble redigert 11.05.21 15:38)

monterosa

Innlegg: 810
monterosa
11.05.21 15:37
Makro1: Usakligheter med sløsing og dyrke ego, har ingen ting i en debatt om norske kostnader å gjøre. Det viser bare at man begynner å gå tom for saklige argumenter...

Det er vel det motstanden mot bøndene går på. Maten skal vere billigere fordi man skal sitte igjen med mer penger til annet. Nå leste jeg at kravet til bøndene vil øke matvareprisene til en gjennomsnitt nordmann med 400 kr årlig. Stakkars 400 kr årlig. Og alikevel skriker folk opp om dyr mat. Jeg blir skamfull.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg