Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Hva har religionene gitt verden?

NYTT TEMA
Debattantius

Innlegg: 8418
Debattantius
09.03.09 16:05

Hva har religionene gitt verden?

Religion har skjenket oss:

Fanatisme. Alle de monoteistiske religionene bærer kimen til fanatisme i seg. Den grenseløse intoleransen er også spesifikk for monoteismen, og det er få ting som har medført så mye død og lidelse som den tragiske religiøse forestillingen om at man forvalter den eneste sanne lære. Kombinert med misjonsbefalinger har det gitt religiøse ideen om at de har en gudegitt rett til å påtvinge alle andre sine forskrudde ideer, med makt

Selvmordsbombere. Har du noen gang hørt om ateistiske selvmordsbombere? Eller om at ihuga tilhengere av Johannes Keplers lover, Konfusius læresetninger, Aristoteles filosofi eller Darwins evolusjonsteori har sprengt seg selv i en folkemasse for å fremme saken? Det er kun religiøs tro og indoktrinering som kan få folk til å sprenge seg selv i luften, og samtidig tro at dette fremmer saken deres.

Martyrdøden - Ideen om at det er en god ting å kaste vekk sitt eneste liv på jorden i bytte med fromme løfter om et ubekreftet himmelsk paradis. Som regel er det aldri menighetens ledere som ivrig griper denne sjansen til øyeblikkelig salighet. Nei, de ser helst at det er andre som får gleden av å bli martyr.

Krig og folkemord på grunn av religiøs fanatisme. Historien har utallige eksempler, og fortsatt er religion en helt vesentlig del av mange av dagens konflikter.

Den absolutte intoleransen er spesifikk for de monoteistiske religionene som insisterer på troekslusivitet. Det finnes bare en sann gud, og alle andre religioner utfordrer denne ideen og må derfor demoniseres og bekjempes. ”De som ikke er med oss er mot oss.” (Mk 9:40) Dette har gjort religion til den viktigste årsak til krig, lidelse og død i to årtusen.

Ideen om at man har mandat til å straffe, plage og brenne andre mennesker på vegne av et fiktivt åndevesen. Denne ideen er helt sentral i de abrahamittiske religionene, og har vært satt ut i livet med liv og lyst av religiøse mennesker opp gjennom historien. Henger sammen med ideen om at man har rett til å tvinge på andre med makt sine egne vrangforestilllinger. Beklageligvis er disse ideene fortsatt svært levende og utbredt blant troende i dag, ikke minst i islam.

Inkvisisjonen. Å lage en egen organisasjon for å forfølge, torturere og brenne mennesker utelukkende på grunn av ulike oppfatninger om hvordan noen forvirrede gamle bronsealdertekster fra midtøsten skal fortolkes, er det kun religiøse mennesker som kan finne på.

Hekseprosesser. Vi kan takke religionen for at det overhodet eksisterer et heksebegrep, en forestilling om at enkelte mennesker kan utøve trolldom og magi. Slike ting er det jo bare prestene som har lov til å drive med (velsignelse, nattverd, forbønn, dåp, eksorsisme, tekstfortolkning etc)

Korstog – kriger startet og ført på religiøse (les: rent fiktive) grunner.

Fordumming av befolkningen. Religionenes rolle og dominans i samfunnet gjennom århundrer har gitt en befolkning hvor det store flertall er uvant med kritisk tekning og mottagelig for alskens overtro og kvakksalveri. En befolkning hvor barnslige og komiske forestillinger fortsatt holdes i hevd, takket være offentlig religiøs indoktrinering i skoleverk, media og det offentlige liv. Religiøs forkynnelse svekker barns mentale utvikling og gir en befolkning av intellektuelle undermålere, som er villig til å kaste penger etter enhver kynisk kvakksalver eller selvutnevnt åndemaner.

Kjetterbegrepet - at det å ha en annen overbevisning om tilværelsen er en forbrytelse og kan straffes med døden. Ikke minst at det å holde seg med en annen himmelsk fantasivenn enn den man selv har, kvalifiserer til døden. En artig tvist er jo at dette også gjelder mellom islam og kristendommen, som begge har samme guddom, men likevel kaller hverandre vantro. Men er man religiøs nok er jo ikke slike detaljer noe å bry seg om.

Begrepet ”synd”. Et begrep som innebærer at man skal ha dårlig samvittighet for det meste, med hovedsakelig for at man har hatt den forsmedelige ulykke å bli født som et menneske. Gud er sur på deg, uansett, og det er lite du kan gjøre med det, da du er født syndig i guds øyne.

Hemmet samfunnsutviklingen. Gjennom hele sin eksistens har religionenes forkjempere gjort sitt ytterste for å bekjempe enhver utvikling og vitenskaper som kunne fremme vår forståelse for verden og bedre menneskenes kår. Religioner er fastlåste dogmessystem som ikke tåler at det stilles spørsmål eller at det fremkommer kunnskap som kan true deres favoritt-vrangforestillinger. Religioner baseres på blind tro, og tilløp til kritisk selvstendig tekning og å stille spørsmål med vedtatte ”sannheter” er farlig og må bekjempes.

Ødelagt store deler av antikkens kunnskap og ideer dermed satt utviklingen århundrer tilbake. Mange tilskriver faktisk skolesystemet til kirken ,som en videreutvikling av klosterskolene og deres fokus på studiet av de hellige skrifter. I realiteten eksisterte det skoler allerede i antikken, lenge før kristendommen og islam oppstod. Systemet med overføring av kunnskap fra lærer til elev er like gammelt som menneskeheten selv.

At en surrete bok med en masse surrete religiøse skrifter med anonyme forfattere, satt sammen å redigert av ukjente gjennom århundrer, er udiskutabel sannhet. Dette til tross for at alle de av påstandene som kan etterprøves i boken har alle vist seg å være feil og tildels ravende gale.

Språklig forvirring. I religiøs lingo er eventyr historiske fakta, myter er sannhet, svart er hvitt, død er liv og hat er kjærlighet. Kristendommen er ubeseiret verdensmester i ”Orwellsk newspeak” (doublespeak).

Ideen om at våre kropper, kjønn og ikke minst vår naturlige seksualdrift er noe skittent og demonisk som bør bekjempes. Man undres litt om hva er alternativet, hva er det religiøse idealvesen? Kropps- og kjønnsløse vesen som forplanter seg ved kloning?! Selvplaging og askese. Ideen om at å utsette seg selv for smerte og lidelse er noe vårherre setter pris på. Å straffe seg selv på vegne av et fiktivt åndevesen, sorterer normalt under den tyngre del av psykiatrien, med mindre det foregår i en religiøs kontekst, da er det attpåtil ansett som ekstra fromt.

Ideen om at kvinner er langt mindre verdt enn menn. Særlig med tanke på at rent biologisk sett kan ikke den ene eksistere uten den andre. Ideen er et åpenbart bevis på at de abrahamittiske religioner er fruktene av overivrige mannlige maktfantasier, gjæret i generasjoner av naive mannlige intellektuelle undermålere. Hvorfor kvinner også ønsker å være del av organisasjonen som forfekter disse bisarre sterkt patriakalske og kvinnefiendtlige ideene, er en gåte.

Forestillingen om at hvordan voksne mennesker innretter seg på soverommet, er av avgjørende betydning for vårherre. Hvorfor det har betydning for en opphøyet guddom er uvisst, men det er åpenbart at dersom to av samme kjønn velger å hygge seg med hverandre rent kroppslig, så blir vårherre, og ikke minst mange av hans jordiske representanter helt ute av seg. Konsekvensene av slik høyst privat adferd for Vårherre og for kirken er nokså uklar, men at det er alvorlig er det ingen tvil om.

At ufødt liv er uendelig mye mer verdt enn født liv. Det er derfor religiøse abortmotstandere kan finne på å drepe leger og mødre (og forkjempere for fri abort), på vegne av en celleklump som faktisk er blitt til som følge av en synd.

Ideen om at bønn kan få vårherre til å sette naturlovene midlertidig til side for din skyld.

Presteskap. Aksept for at utvalgte mennesker etter eget utsagn er bedre egnet til å formidle et fiktivt åndevesens indre tanker og vilje enn de fleste, og ta dem seriøst som voksne mennesker.

At det er mulig for mange fromme mennesker å faktisk glede seg til Dommedag, til jordens undergang. At voksne mennesker kan sitte og forfekte infantile og bisarre ideer om ånder og hokuspokus og fortsatt bli tatt alvorlig og regnet som ansvarlige foreldre. At barns sinn har godt av å forurenses med ravgale ideer som for lengst er forkastet av vitenskapen.

På den positive siden, religion har gitt oss en uendelig kilde av syke ideer, absurde forestillinger, idioti og lallende komiske selvpompøse troende, som vi kan le oss skakka av. Hadde det ikke vært for at tanken på de millioner menneskeliv som religionenes representanter har torturert og tatt livet av gjennom to årtusen takket være disse ideene, gir latteren en vond ettersmak.

KILDE: http://www.bandoli.no/norsk/religionensgaver.htm

(Innlegget ble redigert 09.03.09 16:08)

piracy

Innlegg: 210
piracy
09.03.09 16:14

Godt innlegg!! 

Jeg har sagt det et par ganger her før og jeg sier det igjen:

Jeg tror verden hadde vært mye fredeligere uten religioner.

paga99

Innlegg: 2051
paga99
09.03.09 16:22
Debattantius: På den positive siden, religion har gitt oss en uendelig kilde av syke ideer, absurde forestillinger, idioti og lallende komiske selvpompøse troende, som vi kan le oss skakka av.

Hva er mest komisk av:

1. Troende som debatterer troen sin på et livssynsforum, eller

2. Ikke-troende som forkynner et ikke-livssyn på et livssynsforum, eller (hold dere fast)

3. En splittet debattant som både er ikke-troende og glad-kristen bygde- fundamentalist aka. Ola-Norway?

And my two cents go to ...

Persimone_1

Innlegg: 9935
Persimone_1
09.03.09 16:26

Religion har gitt oss en rik kilde til bråk og haggis.

OlaNorway

Innlegg: 330
OlaNorway
09.03.09 17:34

Piracy: Jeg tror verden hadde vært mye fredeligere uten religioner.

######################## 

Jau! Einige. Alle burde vært sanne kristne. So hadde me sluppe alle desse bråkete religionane! Meina eg!

Fermion

Innlegg: 2854
Fermion
09.03.09 19:06
Debattantius: Hva har religionene gitt verden?

Hadde du noen synspunkter på avskriften Debbi?

Som f.eks. at halvparten er direkte fordummende trivialiteter, og resten en litterær katastrofe - ikke en gang vittig tross tydelig forsøk - enda muligheten tyter opp av temaet....

Da hjelper det ikke at halvparten er ca. korrekt i historisk sammenheng.

Fermion

Innlegg: 2854
Fermion
09.03.09 19:11
Debattantius: Fanatisme. Alle de monoteistiske religionene bærer kimen til fanatisme i seg.

Dette er en trivialitet min venn. Kan tillegges alt fra vegetarianere til Ålesundsupportere.

deFORD

Innlegg: 10456
deFORD
09.03.09 19:16
Fermion: Som f.eks. at halvparten er direkte fordummende trivialiteter, og resten en litterær katastrofe - ikke en gang vittig tross tydelig forsøk - enda muligheten tyter opp av temaet....

Dette er katastrofalt elendig, Ferm... det første vi må gjøre når vi overtar som eneherskere over henholdsvis nordre - og søndre halvkule, er å sende gjengen bak bandoli på et halvårig kurs hos Jespersen, Eckbo og Kalvø. Det er jo da en mulighet for at de med litt godvilje kan produsere noe som er merkbart mer underholdende enn influensa og sjølmelding....

"holde seg med en annen himmelsk fantasivenn" Dæææven så kreativt......

Pinelig - rett og slett!

Mvh
deFORD 

Fermion

Innlegg: 2854
Fermion
09.03.09 19:16
Debattantius: Selvmordsbombere.

Det er vel helst en paradegren for Islam for tiden. Japansk keiserdyrkelse, som neppe var mer religiøs enn hvilken som helst statsmaktsdyrkelse man finner i styrings-ismer hadde da rikelig med slike, siden du spør.

(Det var riktignok en vesentlig forskjell fra Allah-dyrkerene da de ALLTID søkte å ramme stridende enheter. )

Persimone_1

Innlegg: 9935
Persimone_1
09.03.09 19:23
deFORD: er å sende gjengen bak bandoli på et halvårig kurs hos Jespersen, Eckbo og Kalvø.

Mannssjåvinist!

Shabana Rehman, Siv Jensen (ufrivillig) og Pia Haraldsen (muligens ikke morsom, muligens også ufrivillig) er vel så gode valg.

deFORD

Innlegg: 10456
deFORD
09.03.09 19:26

"Fanatisme. Kombinert med misjonsbefalinger har det gitt religiøse ideen om at de har en gudegitt rett til å påtvinge alle andre sine forskrudde ideer, med makt"

Hørt om politikk Deb? Du veit sånt som det er fint å bruke religion som et virkemiddel i? Eksempler er mange av. Olav den "hellige" sin "kristningsferd" - pur politikk. Britenes "misjonering" i Afrika - helstøpt plyndring og piratvirksomhet.

Hvor mange ganger må jeg linke til DENNE før du fatter poenget i den? MISBRUKET - M-I-S-B-R-U-K-E-T av religion!

Mvh
en fremdeles tolmodig deFORD

 

deFORD

Innlegg: 10456
deFORD
09.03.09 19:27
Persimone_1: Mannssjåvinist!

Yepp! Og stolt av det!

Debattantius

Innlegg: 8418
Debattantius
09.03.09 19:28

Til Fermion:

Er det noe DU mener er historisk feil i det innledende innlegget i denne tråden, så fortelle oss dette, Fermion. Ikke hold det for deg selv.

Fortell, fortell!

 

Fermion

Innlegg: 2854
Fermion
09.03.09 19:28
deFORD: Pinelig - rett og slett!

Utrolig klønete. Her har man hele universet fult av mulige absurditeter og kontradiksjoner og ender opp med en tirade av tannløst gnål. Blir som å høre Jonas Gard gjøre en cover av ACDC's You Shook Me All Night Long i statsråd.

Debattantius

Innlegg: 8418
Debattantius
09.03.09 19:31

Til DeFord! (eller OlaNorway):

Jeg synes DU begynner å bli temmelig PATETISK. Skjerp Eder! Eller skygg unna "mine" tråder!

(Innlegget ble redigert 09.03.09 19:33)

deFORD

Innlegg: 10456
deFORD
09.03.09 19:31
Fermion: Blir som å høre Jonas Gard gjøre en cover av ACDC's You Shook Me All Night Long i statsråd.

*gr-r-r-r-røs-s-s-s*

deFORD

Innlegg: 10456
deFORD
09.03.09 19:34
Debattantius: Til DeFord! (eller OlaNorway):

.....som jeg har sagt før, DebOla.....:o)

Debattantius

Innlegg: 8418
Debattantius
09.03.09 19:35

Til DeFord:

HVA er motivet ditt for å ØDELEGGE tråder?

Fermion

Innlegg: 2854
Fermion
09.03.09 19:37
Debattantius: Krig og folkemord på grunn av religiøs fanatisme. Historien har utallige eksempler

Denne har jeg gjort rede for et dusin ganger før - og påvist hinsides all tvil at de religiøst begrunnede kriger er svært få og utgjør kun en marginal del - uten at det unskylder religioner da.

Man kan jo begynne med å bla seg gjennom lista....

60,000,000–72,000,000 - World War II (1939–1945), (see World War II casualties)[53][54] 36,000,000 - An Shi Rebellion (China, 755–763) 30,000,000–60,000,000 - Mongol Conquests (13th century) (see Mongol invasions and Tatar invasions)[55][56][57][58] 25,000,000 - Manchu conquest of Ming China (1616–1662)[59] 20,000,000–70,000,000 - World War I (1914–1918) (see World War I casualties)[60] note that the larger number includes Spanish flu deaths 20,000,000 - Taiping Rebellion (China, 1851–1864) (see Dungan revolt)[61] 20,000,000 - Second Sino-Japanese War (1937–1945)[62] 10,000,000 - Warring States Era (China, 475 BC–221 BC) 7,000,000 - 20,000,000 Conquests of Timur the Lame (1360-1405) (see List of wars in the Muslim world)[63][64] 5,000,000–9,000,000 - Russian Civil War and Foreign Intervention (1917–1921)[65] 5,000,000 - Conquests of Menelik II of Ethiopia (1882- 1898)[66][67] 3,800,000 - 5,400,000 - Second Congo War (1998–2007)[68][69][70] 3,500,000–6,000,000 - Napoleonic Wars (1804–1815) (see Napoleonic Wars casualties) 3,000,000–11,500,000 - Thirty Years' War (1618–1648)[71] 3,000,000–7,000,000 - Yellow Turban Rebellion (China, 184–205) 2,500,000–3,500,000 - Korean War (1950–1953) (see Cold War)[72] 2,300,000–3,800,000 - Vietnam War (entire war 1945–1975)
ebern

Innlegg: 6758
ebern
09.03.09 19:38
piracy: Jeg tror verden hadde vært mye fredeligere uten religioner.

Kan vi fylle alle dagens endeløse timer med å bare snakke om været?

Persimone_1

Innlegg: 9935
Persimone_1
09.03.09 19:41
ebern: Kan vi fylle alle dagens endeløse timer med å bare snakke om været?

Været???

Kan vi ikke snakke om kjærlighet, moral, godhet, filosofi, det uforståelige, det forståelige, det sansbare, det ikke-sansbare?

Og når vi ikke snakker - kan vi ikke lese eller høre på musikk eller pipper i naturen eller elske eller spise sjokolademousse?

deFORD

Innlegg: 10456
deFORD
09.03.09 19:46
Debattantius: HVA er motivet ditt for å ØDELEGGE tråder?

Tja...skal vi se? Omtrent det samme som ditt, tenker jeg.... :o)

Må jeg f.eks få minne deg på denne: http://vgd.no/samfunn/livssyn/tema/1458204/tittel/om-gravitoner-trompeter-og-gud/ 

Hvor du i åpningssvaret sier dette: "Jeg må si det, DeFord, at ditta profilbildet ditt er IKKE vakkert!

Ser du så jævlig ut i virkelighet, eller?"

Kan du forklare relevansen mellom trådstart og ditt svar??????

Mvh
deFORD 

SigSauer

Innlegg: 5531
SigSauer
09.03.09 19:48
Debattantius: Hva har religionene gitt verden? Religion har skjenket oss:

Her er jeg enig i det meste, men på plusslisten kan vi føre opp masse flott kunst og musikk, som Bach, Bruckner, Michelangelo og Rafael.

Persimone_1

Innlegg: 9935
Persimone_1
09.03.09 20:02
SigSauer: Her er jeg enig i det meste, men på plusslisten kan vi føre opp masse flott kunst og musikk, som Bach, Bruckner, Michelangelo og Rafael.

Pøh. Hadde de ikke blitt inspirert av det ene, hadde de sikkert blitt inspirert av noe annet. Fortrinnsvis noe bedre enn et lidende menneske på et kors.

deFORD

Innlegg: 10456
deFORD
09.03.09 20:10
Persimone_1: Pøh. Hadde de ikke blitt inspirert av det ene, hadde de sikkert blitt inspirert av noe annet.

 

NÆMEN!!! NÅ låter det slik! Tenk om vi snur den helt rundt..

"Pøh. Hadde de ikke blitt krig av det ene, hadde de sikkert blitt krig av noe annet."

Joda, den fønker.

Skal vi prøve den på flere ting?

Mvh
deFORD - glad for at Persi endelig har skjønt forskjellen mellom bruk og misbruk av religion. Kanskje du kan ta et helgekurs med Deb og bandoligjengen?

 

(Innlegget ble redigert 09.03.09 20:11)

SigSauer

Innlegg: 5531
SigSauer
09.03.09 20:11
Persimone_1: Pøh. Hadde de ikke blitt inspirert av det ene, hadde de sikkert blitt inspirert av noe annet. Fortrinnsvis noe bedre enn et lidende menneske på et kors.

Jeg glemte å konretisere kristendommen. Det er jo ikke kommet så flott kunst og musikk fra noen annen sivilisasjon. Tvert i mot finnes det dem som selv i dag vil forby slikt uvesen som musikk.

Persimone_1

Innlegg: 9935
Persimone_1
09.03.09 20:21
deFORD: NÆMEN!!! NÅ låter det slik! Tenk om vi snur den helt rundt.. "Pøh. Hadde de ikke blitt krig av det ene, hadde de sikkert blitt krig av noe annet." Joda, den fønker. Skal vi prøve den på flere ting? Mvh
deFORD - glad for at Persi endelig har skjønt forskjellen mellom bruk og misbruk av religion. Kanskje du kan ta et helgekurs med Deb og bandoligjengen?  

Min kjære DeFORD!

Jeg aner ikke hva du har redigert bort, frem og tilbake. Men jeg aner at vi mennesker er vesener med mange slags bilder, opplevelser og personlige erfaringer både i og utenfor hodet vårt.

Disse bildene, opplevelsene og personlige erfaringene - forestillingene om man vil - betyr ikke at disse er begripelige for alle andre. De er etter min mening høyst subjektive.

Du kan ta en titt på f.eks. William Blakes tegninger og diktning. Til dels uforståelig(e) for meg, men helt sikkert ganske logiske(e) for ham selv.

De gir inntrykk, men de gir ikke noe bilde av en universell sannhet. Slik ser jeg også på en personlig religionsopplevelse. Den blir først betenkelig og farlig når den organiseres i en kollektiv følelse og man rammer den inn i kollektive krav som ikke er forankret i de flestes virkelighet.

Forstår du hva jeg mener?

deFORD

Innlegg: 10456
deFORD
09.03.09 20:29
Persimone_1: Den blir først betenkelig og farlig når den organiseres i en kollektiv følelse og man rammer den inn i kollektive krav som ikke er forankret i de flestes virkelighet.

Skal vi ha en sånn demokratisk avstemning om hva som er de flestes virkelighet da?

Eh....sorry, men da trekker nok iallefall Feed og jeg i finnlandshetta og maskinpistolen og blir terrorister :o)

Joda, jeg skjønte hva du mente - jeg opplever virkeligheten som en ting, og den tingen får jeg ikke lov å tre nedover hue på noen andre. Ikke noe problem med det, men jeg skal ha meg forbeholdt retten til og fortelle hva det er en mulighet for skjer med de som - av en eller annen grunn - ikke vil høre på meg. Mer hverken kan jeg eller skal jeg gjøre.

mvh
deFORD 

Persimone_1

Innlegg: 9935
Persimone_1
09.03.09 20:31
deFORD: sorry, men da trekker nok iallefall Feed og jeg i finnlandshetta og maskinpistolen og blir terrorister :o) Joda, jeg skjønte hva du mente - jeg opplever virkeligheten som en ting, og den tingen får jeg ikke lov å tre nedover hue på noen andre. Ikke noe problem med det, men jeg skal ha meg forbeholdt retten til og fortelle hva det er en mulighet for skjer med de som - av en eller annen grunn - ikke vil høre på meg. Mer hverken kan jeg eller skal jeg gjøre.

Visste nok at du kom til å svare omtrent dette, og er ikke direkte uenig med deg.

Debattantius

Innlegg: 8418
Debattantius
09.03.09 20:34

REDIGERT

(Innlegget ble redigert 09.03.09 20:36)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg