Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

VIlle verden vært et bedre sted uten religion?

NYTT TEMA
Morten_1996
Morten_1996Innlegg: 2909
25.05.20 12:58

De fleste, om ikke alle, religioner må tåle mye motbør fra religionskritikere. Men ville egentlig verden vært et bedre sted uten?

Religion gir håp og glede til millioner (milliarder?) av mennesker i vanskelige situasjoner. Det er teorier om at religioner ble startet som et bevisst grep for befolkningskontroll. Det er høyere terskel for å drepe naboen når man kan bli straffet i evigheten. Religion tilbyr frelse og belønning for god oppførsel, og trusler om straff og pine for dårlig oppførsel. Hundrevis av millioner av mennesker er i fortvilte, desperate situasjoner, eller lever under uverdige forhold. Mange andre lever luksusliv i sus og dus. Hvordan ville verden sett ut dersom det ikke fantes noen religioner?

Kort oppsummert: 
Ville verden vært et bedre sted uten religion?
Hvorfor / hvorfor ikke?

puma1
puma1Innlegg: 21133
25.05.20 19:37
Morten_1996: Men ville egentlig verden vært et bedre sted uten?

Det er et komplisert spørsmål., siden religion sannsynligvis har spilt en viktig rolle i menneskets utvikling. I evolusjonen så å si. Spesielt når vi ble bofaste og ble boende tett på hverandre, så ble det et behov for sosiale spilleregler + belønning og straff knyttet til brudd på reglene. Religion var også den tids vitenskap ved å gi forklaringer på naturen rundt oss ++. 

Selv synes jeg at religion er meningsløst og uforståelig, men det blir samtidig veldig uklart hvor vi hadde vært uten en fase der religion var en samfunnsbærende institusjon. 

(Innlegget ble redigert 25.05.20 19:37)

Kongemannen
KongemannenInnlegg: 14938
25.05.20 19:44
Morten_1996: Kort oppsummert: Ville verden vært et bedre sted uten religion?

Inkvisisjon, heksebrenning og islams  imperalisme.  Overtro og skremsel med helvete død og fordelvelse.


Moralsk overformynderi.

Zpiff
ZpiffInnlegg: 20874
26.05.20 09:39
Morten_1996: Ville verden vært et bedre sted uten religion?

Det mest objektive svaret på dette er nok noe a la: 
"Verden ville vært et annerledes sted" :) 
Hvilket selvsagt er ganske intetsigende, da verden i ytterste konsekvens kontinuerlig endres -med eller uten overtro... 
 
Så hva som er (kunne/burde.. vært) bedre eller verre.., er nokså subjektivt. 
Dog, min mening er at man med fordel kunne vært uten 'systematisk overtro' eg. 'religion', og da være uten et (følt/tenkt..) behov for å misjonere denne overtro -dvs. forsøke å påby mennesker å tro på ens egen overtro.
Dette er jo noe som har blitt forsøkt gjort ganske så fysisk gjennom verdenshistorien, men også i større grad psykisk.. -og med vekslende "hell"(sic). 
 
Når det er sagt, så er individuelle hypoteser, fantasier, drømmer, kunstneriske/pittoreske... forestillinger og fremstillinger, noe jeg anser at mennesker 'må' ha, dvs. noe som er fordelaktig/positivt mht. utvikling og overlevelse, særs mht. det å kunne fortrenge/overleve det man kan oppfatte og oppleve som en negativ virkelighet. 
 
Men det blir vel kun subjektive svar å få på dette, så da får man vel så sett bare plukke ut de argumentene man (ikke)liker, og evt. vurdere/konkludere etter det. 

(Innlegget ble redigert 26.05.20 09:40)

positivogblid
positivogblidInnlegg: 1464
26.05.20 21:00
Morten_1996: De fleste, om ikke alle, religioner må tåle mye motbør fra religionskritikere. Men ville egentlig verden vært et bedre sted uten?

Det er ingenting som tyder på at mennesker uten en tro eller religion gjør mer for samfunnet enn de som har en tro.....

Derfor er det et vanskelig spørsmål og besvare, selv om det er mye negativt som ofte følger med religion.

(Innlegget ble redigert 26.05.20 21:02)

deF0RD
deF0RDInnlegg: 16161
26.05.20 22:35
Morten_1996: Ville verden vært et bedre sted uten religion?

Nei, tror jeg vi trygt kan si. For uansett sannhet eller ikke så kan religion sees som en del av den menneskelige evolusjon - som Puma1 påpeker - og hvis den ikke hadde vært nyttig så ville den forsvunnet. Religionen altså - ikke Puma1 :o)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg