Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Flaut dårlig norsk i VG

NYTT TEMA
Langveg
LangvegInnlegg: 12703
23.08.17 20:58

No ser ein kor absurd den engelske bruken av ordet skyta vert på norsk:

Militærkledde ungdommer skjøt 11-åring med softgun

Politiet har kontroll på to mindreårige gutter som skjøt en 11-åring med softgun i Tynset onsdag kveld. De to guttene var kledd i militæruniformer og brukte masker. 11-åringen, som ikke kjente guttene, fikk et blåmerke etter hendelsen. (VGN)


Og slikt kjem i avisa!!

 

Homo_Erectus
Homo_ErectusInnlegg: 16413
23.08.17 21:50
BlackEagle: ...særlig i at han sank den. Jeg som innbilte meg at det var ubåten som sank, og eieren som senket den... Mvh

De rettet feilen ikke så lenge etter at jeg hadde påpekt den her. Kanskje de følger med i tråden og bruker debattantene her som rettere og korrekturlesere?

Langveg
LangvegInnlegg: 12703
24.08.17 08:01
Homo_Erectus: De rettet feilen ikke så lenge etter at jeg hadde påpekt den her. Kanskje de følger med i tråden og bruker debattantene her som rettere og korrekturlesere?

Det gjer dei tydeleg nok ikkje når det gjeld bruken av skyta. "Skutt og fikk blåmerke", slår vel alle rekordar. Det neste vert vel drukna og kjende seg litt uvel eller kvalt og kjende seg litt kvalm.

"Skutt" på åpen gate, vert ein heller ikkje kvitt.

Homo_Erectus
Homo_ErectusInnlegg: 16413
24.08.17 08:55
Langveg: Det gjer dei tydeleg nok ikkje når det gjeld bruken av skyta. "Skutt og fikk blåmerke", slår vel alle rekordar. Det neste vert vel drukna og kjende seg litt uvel eller kvalt og kjende seg litt kvalm. "Skutt" på åpen gate, vert ein heller ikkje kvitt.

En anglisisme som skurrer stygt i mine ører er "død kropp".

VG i dag:  

"En fransk klatrer slo alarm da han fant tre døde kropper.

   

Kroppene ble funnet på den italienske siden av fjellet, som med sine 4808 meter over havet er et populært fjell å bestige."

Dette er en direkte, og feil, oversettelse av "dead body". På norsk heter det "lik" og "dødt menneske", ikke "død kropp" eller bare; som her, "kroppene".

Men nå er "død kropp" så vanlig og utbredt at det å gjøre noe med feilen, nok er en tapt sak.

BlackEagle
BlackEagleInnlegg: 44452
24.08.17 09:59
Homo_Erectus: De rettet feilen ikke så lenge etter at jeg hadde påpekt den her. Kanskje de følger med i tråden og bruker debattantene her som rettere og korrekturlesere?

Vi kan jo alltids håpe...

Mvh

BE

Grammofon
GrammofonInnlegg: 2179
26.08.17 00:45

VG NYHETER 24.08.17:

«men noe lengre nord»

Langt/lenge -> lenger

Lang -> lengre

Langveg
LangvegInnlegg: 12703
26.08.17 08:43

Bravo,  E24!

Ingeniører frykter for jobben sin.

I desse engelskinfiserte tider kunne ein ha mest ha venta: Ingeniører frykter for jobbene deres.

 

(Innlegget ble redigert 26.08.17 08:45)

Grammofon
GrammofonInnlegg: 2179
26.08.17 16:31

VG NYHETER, 26.08.2017:

Hvis folk skal bli her, bør de skrive navnet og personnummeret deres med en penn på armen, sier fungerende ordfører i Rockport, Patrick Rios, til journalister.

Flacoloco
FlacolocoInnlegg: 843
31.08.17 12:45

"...håndballtrening i Ski i Akershus".

Altså var det ikke inne i nabo-kommunen Follo, eller deromkring. Nyttig å kunne vite nøyaktig hvor. Kan jo ha vært trening svært nær kommune-grensen. Og ikke på tettstedet Ski. I romjula et år gikk jeg ski. Men denne preposisjons-bruken er ventelig også nå svartelistet (klammert) ?

(Innlegget ble redigert 31.08.17 12:48)

Homo_Erectus
Homo_ErectusInnlegg: 16413
31.08.17 13:18
Flacoloco: "...håndballtrening i Ski i Akershus". Altså var det ikke inne i nabo-kommunen Follo, eller deromkring. Nyttig å kunne vite nøyaktig hvor. Kan jo ha vært trening svært nær kommune-grensen. Og ikke på tettstedet Ski. I romjula et år gikk jeg på ski. Men denne preposisjons-bruken er ventelig også nå svartelistet (klammert) ?

En liten avsporing fra tema språk: Follo er ikke en kommune, men et distrikt som omfatter kommunene Oppegård, Ski, Vestby, Nesodden, Frogn, Ås og den sydlige delen av Enebakk.

Sånn rent apropos: en vinter var det så mye snø at toget sto på Ski.

Homo_Erectus
Homo_ErectusInnlegg: 16413
31.08.17 13:20
Langveg: Bravo,  E24! Ingeniører frykter for jobben sin. I desse engelskinfiserte tider kunne ein ha mest ha venta: Ingeniører frykter for jobbene deres.

Enda bedre hadde det vært med: Ingeniører frykter for arbeidet sitt.

Skjønt arbeid er jo et tysk ord.

Grammofon
GrammofonInnlegg: 2179
31.08.17 14:04
Flacoloco: Og ikke på tettstedet Ski.

Adm.senteret i Ski kommune er et tettsted, men det er også en by. Oslo er faktisk også både et tettsted og en by (Wikipedia): «Tettstedet Oslo er hele det SSB-definerte området med sammenhengende bebyggelse omkring Oslo.» Dermed tror jeg det er greit å skrive «håndballtrening i Ski» (hvis de ikke spilte håndball med ski på beina). Follo er ikke en kommune, men en region som består av kommunene Nesodden, Frogn, Oppegård, Ski, Vestby, Ås og de søndre delene (Dalefjerdingen og Ytre) av Enebakk. Snart må vi antakelig begynne å kalle Follo for et distrikt, som følge av at en viss gjøk i Høyre har gitt ordet region nytt innhold.

(Innlegget ble redigert 31.08.17 14:05)

Flacoloco
FlacolocoInnlegg: 843
31.08.17 15:56
Grammofon: Adm.senteret i Ski kommune er et tettsted, men det er også en by. Oslo er faktisk også både et tettsted og en by (Wikipedia): «Tettstedet Oslo er hele det SSB-definerte området med sammenhengende bebyggelse omkring Oslo.» Dermed tror jeg det er greit å skrive «håndballtrening i Ski» (hvis de ikke spilte håndball med ski på beina). Follo er ikke en kommune, men en region som består av kommunene Nesodden, Frogn, Oppegård, Ski, Vestby, Ås og de søndre delene (Dalefjerdingen og Ytre) av Enebakk. Snart må vi antakelig begynne å kalle Follo for et distrikt, som følge av at en viss gjøk i Høyre har gitt ordet region nytt innhold.

Merkedag !  Kanskje lærte jeg noe nytt ( ?? ). Skal forsøke å la det sige inn...Hel-stryk i geografi, ser jeg.

Ligger antagelig noen ti-år tilbake. Da langt flere stedsnavn enn nå vanligvis pekte på kun stedet. Ikke området, kommunen, eller, som ofte nå, et område definert som by. I dag korrigeres da ofte denne tidligere på/i bruken. I et område. På et sted. Eks.: På Dombås (stedet). I Dombås (kommunen).

Forøvrig mener jeg at vi heretter bør tilstrebe konsekvens i språket. Når vi altså går i nye skisko. Da bør vi også gå i nye ski. I-brukens frontkjempere og innvandrere vil alle stille seg bak en slik forenkelt språkbruk.

Mitt siste ord ( ! ): Studenten Ås svarte alltid den gang: Eg bur Ski !

 

Homo_Erectus
Homo_ErectusInnlegg: 16413
31.08.17 16:26
Flacoloco: I-brukens frontkjempere og innvandrere vil alle stille seg bak en slik forenkelt språkbruk.

Her er "forkjemper" et bedre og riktigere ord, idet "frontkjemper" straks får en til å tenke på de nordmenn som under den tyske okkupasjonen gikk i tysk tjeneste og kriget på Østfronten i tysk uniform. Etter frigjøringen ble de alle dømt for landsvik.

Altså et ord som er svært negativt ladet.

SirKillalot
SirKillalotInnlegg: 13472
01.09.17 21:50
Homo_Erectus: En liten avsporing fra tema språk: Follo er ikke en kommune, men et distrikt som omfatter kommunene Oppegård, Ski, Vestby, Nesodden, Frogn, Ås og den sydlige delen av Enebakk.

Fra 2018 så blir Oppegård Kommune og Ski Kommune slått sammen til Nordre Follo Kommune.

Flacoloco
FlacolocoInnlegg: 843
06.09.17 00:14

"Da aktor spurte om Madsen har hatt sex i ubåten, sa han at det kun har skjedd ved én anledning, og at det var med hans kone."

Slikt skulle vel medføre lettere inhabilitet for aktor ?? Men kanskje da ikke i gemyttlige Danmark: Alt mitt er også ditt - velbekomme ! (Akkurat her velger jeg å gi full tillit til Madsens tilståelse)

Grammofon
GrammofonInnlegg: 2179
07.09.17 09:27

VG, 05.09.2017:

Nå blir hun fordømt for hennes håndtering av situasjonen.

puma1
puma1Innlegg: 19378
07.09.17 09:32
SirKillalot: Fra 2018 så blir Oppegård Kommune og Ski Kommune slått sammen til Nordre Follo Kommune.

2020

Rexwiller
RexwillerInnlegg: 8808
07.09.17 09:38
Langveg: Ingeniører frykter for jobben sin.

Burde det ikke vært "Ingeniører frykter for jobbene sine"?

Flacoloco
FlacolocoInnlegg: 843
07.09.17 11:32

 

"Torsdag morgen melder den anerkjente MMA-journalisten Ariel Helwani at én av Brækhus' ønskemotstandere, UFCs Cris Cyborg, har fått innvilget bokselisens i California."

Presiseringen av antallet (1) er her: Overflødig. U-interessant. Kan også være feilaktig dersom det skal bety kun en av mange. Man vet neppe med sikkerhet om øvrige ønske-motstandere (Asia, Afrika, Thailand, Florida, Grønland) også kan ha fått lisens i Californien.

Unødvendig presisering (misbruk) bør unngås. Hvis ikke kan vi havne på TIME-nivå. Der eks. stor forbokstav ikke lenger bidrar med å skille mellom navn, egennavn, adjektiv. Kun of og it skrives i vanlig størrelse (ennå).

Om ikke lenge vil man der bruke kun store bokstaver. Slik som en del andre amerikanske aviser allerede gjør. Og om litt til må man øke de store bokstav-størrelsene enda mye mer. Deretter vil ventelig side-formatene økes kolossalt (alt skal være stort i Junaiten). Og så 3-dimensjonalt. Lengre kan jeg ikke skue i dag. Beklager.

 

TIME (advarer mot sterke inntrykk !):

"Here's What President Trump Has Said About DACA in the Past"

"Getting Tested for Prostate Cancer May Be Worth It After All"

"The One Thing the Property Brothers Say You Should Look for When Buying Your First Home"

"Here’s Why Harvey Victims Are Being Told to File Insurance Claims by Friday"

 

(Innlegget ble redigert 07.09.17 11:38)

JudasT
JudasTInnlegg: 5365
07.09.17 19:04
Rexwiller: Burde det ikke vært "Ingeniører frykter for jobbene sine"?

Nei, "Ingeniører frykter for jobben".

På norsk bruker vi entall i slike tilfeller: "Alle tok av seg lua", "Han stakk hendene i lomma". Hver enkelt tok av seg lua, hver hånd ble stukket i lomma, og dette gjaldt for alle/begge. Like logisk er det å se det som al det gjaldt mange luer og begge lommene, men en må nå engang velge én, og på norsk bruker vi den første uttrykksmåten.

Eiendomspronomen bruker vi bare om nødvendig for å forebygge misforståelser: ingeniøren er nok mest bekymret for egen jobb, og jeg setter meg ikke i bilen min og henter kona mi og ungene mine, jeg setter meg i bilen og henter kona og ungene.

(Innlegget ble redigert 07.09.17 19:06)

Rexwiller
RexwillerInnlegg: 8808
07.09.17 19:38
JudasT: Nei, "Ingeniører frykter for jobben".

Ja, enig i at det høres bedre ut.

Grammofon
GrammofonInnlegg: 2179
11.09.17 14:50

E24, 09.09.2017:

«Netthandelgründeren mener folk likevel bruker det økede momsfritaket godt og nevner et eksempel fra hans egen arbeidsplass.»

(Innlegget ble redigert 11.09.17 14:50)

Flacoloco
FlacolocoInnlegg: 843
11.09.17 15:40

"Nå er de to kammeratene, Marius Groth (35) fra Flekkerøy og Eirik Vad (37) fra Bergen, tiltalt for drap eller medvirkning til drap – på ordre fra Riksadvokaten."

Hva har jeg ikke bedt om, i minst 15 år nå ??  Han skulle jo vært bura inne på 2 x livstid. Misbruke makta si på denna måten a'gitt. Fy flate.

(Innlegget ble redigert 11.09.17 15:41)

Flacoloco
FlacolocoInnlegg: 843
13.09.17 23:42

Rompenytt i dag: "Operasjonsleder Marita Aune i Oslo politidistrikt bekrefter overfor avisen at én person er død og at én er pågrepet."

Betryggende stadfesting. Her har nok våre durkdrevne politi-spanere foretatt en særdeles grundig kontroll-opptelling . Jeg fryktet lenge at det kunne ha dreid seg om en flokk.

Flacoloco
FlacolocoInnlegg: 843
14.09.17 00:57
Flacoloco: Her har nok våre durkdrevne politi-spanere foretatt en særdeles grundig kontroll-opptelling

Ser i VG-nett at skråsikkerheten om antallet der  i k k e  kommer til syne.

Fra artikkelen om samme nyhet: (Artikkel-overskrift) "En person død etter voldshendelse på Nakholmen i Oslo. ...En person er bekreftet død etter en voldshendelse. ...– En person er pågrepet etter hendelsen, og vi er på stedet med flere patruljer, sier Aune () til VG. ...– Det er brukt en gjenstand til å utføre denne hendelsen.

OPS Politiet Oslo: "Ved hjelp av en politibåt og en av brannvesenets båter."

Aftenpusten er sikre (På åstedet ??): Kun en, m/h-aksent.

Vil du starte dagen med en oppsummering av de viktigste nyhetene? Klikk her ...

Dette kan bli spennende. En - to - tre -kanskje skal vi se.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Innlegget ble redigert 14.09.17 01:02)

Flacoloco
FlacolocoInnlegg: 843
18.09.17 12:20

"Susann Søberg (43) går 18 kilometer til og fra jobb fire ganger i uken".

Har her en mistanke om at Susann er omlag 43 år. Men klarer ikke å regne ut den ukentlige gang-strekningen. Kan noen hjelpe ? Riktig svar kan muligens være beregnet i reportasjen fra Aftenpusten (?). Har ikke abonnement og lese-tilgang.

Langveg
LangvegInnlegg: 12703
18.09.17 16:43
Flacoloco: Vil du starte dagen med en oppsummering av de viktigste nyhetene?

Litt smålæte finst i VG, det skal dei ha: VGs nyhetsbrev gir deg et sammendrag av det viktigste fra nyhetsbildet, slik at du kan starte dagen med å føle deg oppdatert.

VG vågar ikkje hevda at ein vert oppdatert, ein berre skal føla det slik.

Eller er det anglonorsk som ligg bak formuleringa?

JudasT
JudasTInnlegg: 5365
24.09.17 05:59

VG på nett:
Det er da Kim Jong-un kan miskalkulere situasjonen – og det er da det blir virkelig farlig.

Hvorfor bruke norske ord når en kan benytte nye, fine fremmedord? Eller har miskalkulere en betydningsnyanse som en avfeldig og umoderne gubbe ikke har fått med seg?
Jeg ville altså ha skrevet feilberegne.

Langveg
LangvegInnlegg: 12703
24.09.17 09:36
JudasT: miskalkulere

Det er sjølvsagt låk omsetting frå engelsk som er årsaka. Yngre folk, irekna journalistar, er i ferd med å missa det norske ordtilfanget. Elles er vel "forregne seg" eit godt uttrykk, for ikke å tala om misrekna (seg) på nynorsk. Det er nok lettare å hugsa for Norwegians enn feilberegne

(Innlegget ble redigert 24.09.17 09:42)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg