Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Jålete språkføring

NYTT TEMA
BlackEagle
BlackEagleInnlegg: 45460
23.03.18 11:01

Hva er dette forbanna jåletøyseriet og liksompyntinga i beste carlivarsk stil med å si "Ta henne/ham vel i mot"? Lindmo er en av de fremste jålebukkene som fronter denne kleisinga - for det heter da vitterlig

"Ta vel i mot henne/ham"!

En irritert fotballtrener - uten at de nødvendigvis skal tiltros de beste lingvistiske forutsetninger - flyr da ikke rundt og skriker "Ta ballen i mot da, gutta!" - han eller hun skriker "Ta i mot ballen da, for svarte faen!" - og det finnes ingen grunn i verden til at objektet skal gis en annen plass ved mindre irritasjon!

Hva jeg mener med carlivarsk? Det er jo omtrent bare han som konsekvent uttaler intetkjønnsord i entall, bestemt form - som i "Fremskrittspartie-T" og "Stortinge-T"! Og han vil belære innvandrere om norsk? Jaggu... da får han først lære seg og/å-regler! Pinlig, er det!

Mvh

BE

 

(Innlegget ble redigert 23.03.18 11:03)

Langveg
LangvegInnlegg: 13284
23.03.18 14:17
BlackEagle: Ta henne/ham vel i mot"

I og mot er to preposisjonar, difor skal dei skrivast i eitt: imot. Mange går i bal og skriv i mot og idag når det skal vera omvendt.  Du kan nok ha rett i at ta han vel imot, ikkje er vanleg norsk og heller jålut, men det er etter mi meining finare melodi  i den seiemåten enn i  ta vel imot han.

BlackEagle
BlackEagleInnlegg: 45460
23.03.18 16:41
Langveg: I og mot er to preposisjonar, difor skal dei skrivast i eitt: imot.

*glise*

Takk for betimelig korreks!

Mvh

BE

Strandereng
StranderengInnlegg: 7558
23.03.18 18:50
BlackEagle: Hva er dette forbanna jåletøyseriet og liksompyntinga i beste carlivarsk stil med å si "Ta henne/ham vel i mot"? Lindmo er en av de fremste jålebukkene som fronter denne kleisinga - for det heter da vitterlig "Ta vel i mot henne/ham"!

Jeg greier ikke å henge meg på denne irritasjonen  over høytidelige vendinger i språket. De fleste språk har slike vendinger.
(At du ikke liker sosiolekten til Carl i Hagen har intet med språket i seg selv å gjøre).

Sitat fra Store Norske Leksikon: "Videre skiller de fleste språksamfunn mellom dagligspråk og mer høytidelig språk, som går på at det benyttes ulik stil og register i tale og skrift".

Synes det er stilig når det blir brukt riktig. Lindmo sin tendens til lesping er mer forstyrrende for meg. 
Vi henger oss jammen opp i mye rart :-)))

(Og jeg mener altså ikke at jeg liker Kansellistil, bare snasne vendinger i riktige situasjoner)

(Innlegget ble redigert 23.03.18 18:56)

BlackEagle
BlackEagleInnlegg: 45460
23.03.18 23:28
Strandereng: (At du ikke liker sosiolekten til Carl i Hagen har intet med språket i seg selv å gjøre).

Riktig, men hans sosiolekt er også et utslag av jåleri (han vil neppe vedkjenne seg det sjøl) - og en form for språkføring.

Mvh

BE

JudasT
JudasTInnlegg: 5538
23.03.18 23:42
Strandereng: (Og jeg mener altså ikke at jeg liker Kansellistil, bare snasne vendinger i riktige situasjoner)

Eg likar kansellistil (trur eg). Iallfall likar eg dei som ikkje vik tilbake for å dra fram litt uvanlege ord og vendingar og setningar. Lindmo har eg aldri korkje sett eller høyrt, men eg tenkjer på slike som Knut Borge. Då han i hine hårde kunne nytast i fri dressur saman med sin likemann, språkakrobaten Torkjell Berulfsen (i radioprogrammet Borgulfsen), var det høgtidsstund i stova!

Strandereng
StranderengInnlegg: 7558
23.03.18 23:57
BlackEagle: Riktig, men hans sosiolekt er også et utslag av jåleri

Akkurat som din uforfalska dialekt også er jåleri?

Selv har jeg en trøndersk dialekt som er en sosiolekt som faktisk er mer eller mindre utdødd.

Strandereng
StranderengInnlegg: 7558
24.03.18 00:01
JudasT: . Då han i hine hårde kunne nytast i fri dressur saman med sin likemann, språkakrobaten Torkjell Berulfsen (i radioprogrammet Borgulfsen), var det høgtidsstund i stova!

Ja det var en herlig tid :-)

bjarsvei
bjarsveiInnlegg: 2113
12.08.18 21:34

Hva sier det språket vi ikke har om vår kultur og tradisjon?  I vårt sosialpornografiske samfunn kan en ikke rusdle seg en tur og sette seg på en benk uten at noen kommer å spør om det går bra med deg ..hvis du ikke liker en slik innblanding i privatlivet ditt så gir språket lite alternativ.enten må du  svare på et spørsmål som er et annet menneske uvedkommende eller så må du be vedkommende dra til helvete, språket gir ingen hyggelig mellomting.. derfor velger folk å gjøre seg mindre enn den som spør og svarer. Det ligger et press i spørsmålet, enten svarer du eller så blir du sittende igjen med svarteper som den uhøflige ekle..  i engelsk er det et språk for den situasjonen.. i minding my own business and so should you.

JudasT
JudasTInnlegg: 5538
12.08.18 22:59
bjarsvei: kan en ikke rusdle seg en tur og sette seg på en benk uten at noen kommer å spør om det går bra med deg ..

Dette er bare en floskel; i virkeligheten er det ingen som er det minste interessert i hvordan du har det. De kan jo ikke gjøre noe i den anledning uansett.
Bare svar "Jadda" og bli ferdig med det.

Langveg
LangvegInnlegg: 13284
13.08.18 09:08
JudasT: Dette er bare en floskel; i virkeligheten er det ingen som er det minste interessert i hvordan du har det. De kan jo ikke gjøre noe i den anledning uansett.
Bare svar "Jadda" og bli ferdig med det.

Det er då ingen ting som hindrar deg i å svara: Dårleg, ikkje serleg bra, men eg vil helst ikkje tala om det ol.

"Pass dine eigne saker", er såleis uturvande uhøfleg.

(Innlegget ble redigert 13.08.18 09:09)

JudasT
JudasTInnlegg: 5538
13.08.18 11:37
Langveg: Det er då ingen ting som hindrar deg i å svara: Dårleg, ikkje serleg bra, men eg vil helst ikkje tala om det ol.

Det er det en svarer om en gjerne vil gjøre vedkommende forlegen – Uff, der tråkket jeg visst i salaten!

Langveg
LangvegInnlegg: 13284
13.08.18 11:48
JudasT: Det er det en svarer om en gjerne vil gjøre vedkommende forlegen – Uff, der tråkket jeg visst i salaten!

Meiner du at ein ikkje skal spørja kjenningar om korleis det går, korleis det står til? Mange har då vener som svarar ærleg på spørsmålet utan å kjenna seg "beklemt" ved det.

JudasT
JudasTInnlegg: 5538
13.08.18 15:04
Langveg: Meiner du at ein ikkje skal spørja kjenningar om korleis det går, korleis det står til?

Det kan en, men som nevnt er dette spørsmålet i stor grad blitt en floskel uten reell mening. Som det meste av uheldig kultur kommer dette fra Nord-Amerika. Verdens mest overfladiske mennesker går ustanselig rundt og spør mer eller mindre ukjente om de "er OK". De bryr seg selvfølgelig katten om det, det er bare gode venner som en er genuint interessert i hvordan har det. Men gode venner vet de ikke hva er i Nord-Amerika; dvs. de har en rekke flyktige bekjentskaper som de KALLER "a very good friend of mine", men det er bare en talemåte.

Langveg
LangvegInnlegg: 13284
13.08.18 19:58
JudasT: men det er bare en talemåte.

Talemåten finst i dei fleste land. På fransk markerer ein venskap med du-forma,slik at Comment allez-vous ? er meir ein  floskel enn Comment vas-tu?

(Innlegget ble redigert 13.08.18 19:59)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg