Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Er «islamofobi» et tulleord eller et legitimt ord?

NYTT TEMA
Trening
TreningInnlegg: 1664
12.08.19 23:11

Velkommen til denne tråden. I flere tråder på vgd kommer denne diskusjonen opp - ofte blir det hevdet at dette ordet bare blir benyttet av venstreekstreme og muslimer som vil benytte ordet for å avvæpne kritikk av islam - derfor har ikke ordet betydning. 

Men «islamofobi» er greit definert bla. her.

I stedet for at denne diskusjonen avsporer de andre trådene, kan alle engasjerte i denne diskusjonen få lov til å prøve sine argumenter i denne tråden. 

Hvorfor er islamofobi et tulleord?

Hvorfor er islamofobi et legitimt ord?

Velkommen skal dere være.

NiGoZeroIchi
NiGoZeroIchiInnlegg: 14756
13.08.19 09:11
Trening: Hvorfor er islamofobi et legitimt ord?

Fordi det er en term for et begrep vi ikke har så mange gode alternative termer til.


Frykt for islam og muslimer er noe som eksisterer i samfunnet. Mens frykt for ekstremisme innen islam er rasjonelt, ser vi også at en del frykt for og fordommer mot vanlige muslimer og vanlig praktisering av islam innenfor det norske lovverket, noe som da blir noe annet enn den rent rasjonelle frykten. 


For å beskrive dette er "islamofobi" en grei term. 

Trening
TreningInnlegg: 1664
25.08.19 15:34

Jeg er selv på legitimt ord-siden. Man kan jo også si at man semantisk kan strekke ordet i retning aversjon, misnøye og forakt. Det skal ikke store ordforståelsen til for å skjønne at ordet «fobi» havner innenfor samme språkhage som alternativene jeg listet opp, og da blir det kverulering å henge seg opp i hvorvidt ordet må beskrive en faktisk fobi i medisinsk forstand eller ikke, noe wikipedia-lenken også avkrefter.


Lars Gule var inne på det i en annen tråd, tulleord gir ikke mening, ordet fobi gir derimot assosiasjoner til nært og løselig beslektede ord innenfor samme ramme, følgelig gir ordet mening.

kval
kvalInnlegg: 12533
25.08.19 15:45
Trening: Hvorfor er islamofobi et legitimt ord?

Man kan bruke hvilke ord man vil. Det er legitimt. Men skal kommunikasjonen bli god må andre forstå hva jeg mener med de enkelte ordene.


Hvis et begrep er i alminnelig bruk har de fleste samme forståelsen av det. "Islamofobi" er veletablert i samfunnsdebatten og i samfunnsvitenskapene. Derfor er det et godt anvendelig ord - selv om det faller noen tungt for brystet.


Spørsmålet er ikke om ordet er legitimitet men om det er praktisk. Å kalle det tulleord er bare tull.

Klikk for å gå tilbake til toppen