Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

korfor kan ikkje alle bare lære seg engelsk?

NYTT TEMA
Zwikker

Innlegg: 671
Zwikker
14.07.04 02:03
korfor engelsk sier kanskje du da?
det er jo det språket som er mest utbredt i verden.
mener verden hadde tjent på at alle snakket engelsk
monks

Innlegg: 2491
monks
14.07.04 02:13
- Språket er viktig for å bevare ett lands kultur og særegenhet. Folk får gjøre akkurat som de vil. Personlig har jeg aldri hatt særlig problemer med språket, og lærte utrolig mye fra TV i tillegg til det vi hadde på skolen. I Norge er vi jo stort sett gode i engelsk, men i mange land som Frankrike og Spania kan man fort få problemer dersom man " bare " kan engelsk.
WildChild

Innlegg: 4006
WildChild
14.07.04 10:29
Som verdensspråk mener du? Synes forskjellige språk og dialekter gir særpreg og tilhørighet. Hadde ikke ville bytta dialekten min f.eks mot østlending slik at alle i hele Norge snakket samme dialekt...
justanothername

Innlegg: 15697
justanothername
14.07.04 14:55
Argumenter mot engelsk er bl.a. vanskelig ortografi, at det har en koloni-stat opprinnelse og at det er så fullt av idiomer og rare begreper man ikke skjønner uten å kunne endel om britisk og kristen kultur.

Tror mange nordmenn synes engelsk er et naturlig valg fordi det allerede er så utbredt og så lett å lære, men det er for oss som tross alt snakker et nært beslektet språk, lærer det aktivt på skolen i mange år, samt blir utsatt for det gjennom media hele tiden. Det er noe helt annet for "folk flest" (som jo som kjent er kinesere).

Spansk er vel ellers også et godt valg som verdensspråk ettersom så godt som hele amerika snakker det (eller det beslektede portugisisk). Fransk fungerer bra i halvparten av Afrika (de delene der engelsk fungerer dårlig). Arabisk har et stort område.

Alle disse har en koloni- eller erobringshistorie som kan gjøre det til et dårlig valg rent politisk.

kasjif

Innlegg: 4730
kasjif
15.07.04 08:14
Engelsk er ikke uforbeholdent det største språket i verden... det er greit å ha i bakhodet at det språket som flest har som førstespråk er kinesisk mandarin. Videre går det faktisk motsatt vei enn den du mener verden hadde tjent på, fra 1950 til 2050 vil de som bruker engelsk som førstespråk ha minket fra 9 til 5% (hvis jeg husker riktig fra en artikkel jeg leste ikke mange dagene siden).

Og å ha alle til å snakke engelsk hadde ødelagt utrolig mye av kulturvariasjonen, og dessuten hadde det aldri fungert i lengden... hver nasjon hadde utviklet engelsken i sin egen retning og til slutt hadde vi endt opp med et sammensurium av engelsk-lignende språk. Jeg mener, i dag greier ikke engang to engelsk-språklige land, altså Storbritania og USA, å enes om massevis av ord, f. eks. "colour" og "color". Dessuten er det også andre forskjeller på engelsken i Storbritania og USA enn simple stavevariasjoner. Og nå snakker vi bare om to land her, det er mange flere som har sine egne variasjoner innenfor engelsken ;)

I tillegg er det mange ord, utrykk og konsepter som ikke lar seg oversette til engelsk. Flere språk har mange høflighetsgrader, f. eks. japansk; dette ville jo måtte gå tapt. Og eskimoene som har dødsmange ord for snø og sånt, hva skulle de gjøre? Som nevnt ovenfor, det er for mye variasjon land imellom til at det på lang tid hadde forblitt ett og samme språk ;)

Den artikkelen jeg leste sa også at hindi/urdu, arabisk og spansk vil være like store som engelsk i 2050.
Snotra

Innlegg: 54
Snotra
22.07.04 10:24
Først og fremst vil jeg påpeke at årsaken til at engelsk dominerer absolutt ikke har noe med selve språket å gjøre - men personene som bruker det. Tar man en rask titt på historien, vil man oppdage at de engelskspråklige har vært på rett sted til rett tid hele veien... Jeg tenker da blant annet på: Imperialismen og koloniseringen av verden, Storbritannias rolle som den ledende sjøfartsnasjonen, Amerika som symbolet på en ny, fri verden (NB... vel og merke slik det så ut for så mange i begynnelsen....) med påfølgende innvandring fra en rekke nasjoner (dette førte blant annet til at engelsken spredte seg ytterligere - i og med at slekt og venner som ble igjen lærte seg engelsk for å kunne kommunisere med de som hadde reist over dammen...), USAs rolle som økonomisk stormakt, utfallet av verdenskrigene, stifting av store internasjonale organisasjoner som f.eks NATO, Europas samarbeid i EU osv...

Slik har det engelske språket "sneket" seg inn i det internasjonale samarbeidet, men hvorvidt det er dette språket som bør få tildelt betegnelsen "verdensspråket," er uvisst... Tall fra David Crystal i English as a Global Language tilsier at 1/3 av verdens befolkning behersker engelsk, dette omfatter da førstespråkbrukere, andrespråkbrukere og fremmedspråkbrukerne... derimot er det spansk som "leder" i antall land (dvs det er faktisk flere land hvor man har spansk som morsmål/førstespråk enn engelsk...) og i tillegg synes spansk å være på fremmarsj i USA... Dersom trenden med å bli inspirert fra USA fortsetter, kan man like gjerne ende opp med spansk i en lederstilling...

Du sier at verden hadde tjent på at alle snakket engelsk - men et "valg" av verdensspråk, er også et personlig valg - dersom ingen her til lands hadde fått engelskundervisning i skolen, men for eksempel italiensk i stedet - ville nok mange sagt at nettopp dette burde bli et fremtidig verdensspråk...

Kanskje burde man heller formulert spørsmålet til å dreie seg om hvorvidt verden hadde vært tjent med ETT språk - slik at man slipper å kaste seg ut i en debatt angående HVILKET språk man bør velge... for her er det vanskelig å komme med generelle og objektive innlegg i og med at det man ønsker er formet av subjektive holdninger og meninger til de ulike språkene i verden...

Og hvem har rett til å si at et språk er bedre egnet enn alle de andre....? Språk er kun en menneskelig oppfinnelse - språket lever I menneskene og kan ikke eksistere uten dem... Ved å hevde at et språk er bedre enn andre, impliserer man dermed samtidig at et folkeslag er bedre enn andre...

akselv

Innlegg: 1630
akselv
27.07.04 00:45
Engelsk er jo et greit språk. Men hva hadde vi gjortr uten språk som Fransk, samisk og Swahili? Det hadde jo blitt kjedelig det..
NiGoZeroIchi

Innlegg: 15007
NiGoZeroIchi
27.07.04 11:01
Som mange andre skriver: Språk har en enorm kulturell betydning, og kan si veldig mye om folket som bruker det. En verden uten et mangfold av språk er en adskillig fattigere verden.
---
Det som gjør engelsk viktig internasjonalt, er vel egentlig ikke utbredelsen av språket som førstespråk, men utbredelsen av det som første- OG andrespråk. I de fleste internasjonale miljøer der det ikke er et felles førstespråk, vil det være naturlig å bruke engelsk i kommunikasjon.
Med den enorme utviklingen innenfor internasjonal kommunikasjon som har foregått mens engelsk har vært 'fellesspråket', er det sannsynlig at engelsk vil fortsette å være 'fellesspråket' en god stund framover. Her er det også en slags selvforsterkning: Mange lærer engelsk som andrespråk fordi det er 'fellesspråket', og det at mange lærer engelsk, styrker dets posisjon som 'fellespråket'.
---
2 5 0 1 - ningyôtsukai
he. . .he
no. . .no
. . mo
. . he
USpostal

Innlegg: 4
USpostal
31.07.04 09:20
enig med han første, fordet om det kanskje blir litt naivt og si. Tviler sterkt på at de arabiske landene frivillig hadde gått med på å lære seg engelsk. Engelsk blir forbundet med den vestlige verden, noe disse landene hater.
justanothername

Innlegg: 15697
justanothername
31.07.04 21:38
USpostal skrev:
Tviler sterkt på at de arabiske landene frivillig hadde gått med på å lære seg engelsk.
"

Hæ? De er da mange arabere som lærer seg engelsk!
Satyrkid

Innlegg: 31399
Satyrkid
31.07.04 21:43
Viktige språk å lære i fremtiden:

Tysk,Fransk,Spansk, Kinesisk (Der kan man nøye seg med mandarin),
Arabisk, Indisk..

Engelsk har, som du så korrekt antyder kasjif, mista sin plass som
det ultimate verdensspråket.. Jeg vil si at pr idag så ligger det på
5-6 plass,etter Tysk, Fransk og Spansk og Kinesisk....

Hindi/urdu og arabisk tipper jeg også vil bli signifikante språk
i fremtiden..


"And some of us must be sacrificed,
If all of us are to be saved"
- G'Quan
akselv

Innlegg: 1630
akselv
02.08.04 00:33
Nå roter du fælt! Engelsk ligger ihvertfall foran Tysk! Og ganske sikkert foran Fransk, selv om halve afrika, Indokina og mange øyer i Stillehavet og i Karibien snakker det.
Selv om engelsk ikke brukes som førstespråk av sååå mange land, kan veldig mange litt engelsk... Jeg mener at hvis du kan Engelsk, spansk og arabisk (og muligens russisk) er du sikra. Dessuten er de ikke noe eget språk som heter indisk, bare så dere vet det. Det er enten hindu/urdu som du sier, eller tamilsk eller en hel haug med andre språk. Og Engelsk brukes som fellesspråk i India og pakistan i dag, så hvorfor babler dere om å lære "indisk"?? Lær litt om samfunnet i India før dere uttaler dere... :P
Klikk for å gå tilbake til toppen