Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Likhetstegn med 3 streker

NYTT TEMA
kitzeruts
kitzerutsInnlegg: 2205
04.02.09 15:58

Hei

Har sett at i noen vitenskaplige artikler står det av og til formler som har likhetstegn med 3 streker. Hva er det egentlig det betyr kontra vanlig likhetstegn med 2 streker?

ignorant13
ignorant13Innlegg: 33
04.02.09 17:28

http://en.wikipedia.org/wiki/Table_of_mathematical_symbols

Likhetstegn med tre streker betyr "definert lik".Det kan brukes f.eks:

F:=a+b ( ":=" betyr likhetstegn med tre streker)

som betyr at F er definert lik "a+b". Det betyr at hver gang det står "F" senere i artikelen kan du erstatte dette med "a+b". Dvs. vi prøver ikke å regne ut hva er "F" er lik, som i en likning...

Hvis vi derimot skriver

F=a+b

så har vi satt opp en likning, der vi sier F skal være lik "a+b" for øyeblikket, men den kan skifte verdi senere i regnestykket. F.eks. hvis a=2 og b=3, blir F=2+3=5..

 

karlosss
karlosssInnlegg: 955
02.03.09 11:57
kitzeruts: Hei Har sett at i noen vitenskaplige artikler står det av og til formler som har likhetstegn med 3 streker. Hva er det egentlig det betyr kontra vanlig likhetstegn med 2 streker?

Likhetstegn med tre streker kan brukes til å si at dette er ekvivalent med noe. F.eks. cos^2(x) + sin^2(x) === 1. Dette gjelder for alle x.

I en likning, for eksempel x^2 + x = 2, funker det ikke med ===, da den ikke er sann for alle x, men kun for noen.

 

Et annet eksempel på bruk av === er ved modulær aritmetikk. Da har man f.eks. at 6 === 2 (mod 4), altså 2 er resten når du deler 6 på 4.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg