Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Genet for Tennene funnet

NYTT TEMA
XtraGal3
XtraGal3Innlegg: 75441
25.02.09 00:03

Gode nyheter for Tannhelsen

Amerikanske forskere har funnet genet som er ansvarlig for emaljen på tenene

dermed kan man bruke Stamceller (riktig oversatt fra Celulas madre fra spansk?)

for å dyrke ny emalje forårsaket av carries ja selv skape nye EKTE tenner

dermed vil disse kunne erstatte de kunstige tennene man bruker nå for tiden.

Nå vet jeg ikke om dette betyr at man kan stimulere genene slik at nye tenner vokser ut igjen eller om det betyr at de dyrker ekte tenner som senere plaseres i munnen, hadde helst håpet på det første men likevel er dette en fantastisk nyhet.

Er vist universitetet i Oregon Usa som står bak.

Håper vi kan få dette inn i Tannhelsen så snart som overhode mulig

Norge bør være blant de første og innføre denne suværene og fantastiske behandling uten at det skal bli dyrere.

Earthquakejente
EarthquakejenteInnlegg: 40508
01.03.09 17:50

Vel, det ser ut til at det kan ta sin tid før man kan bruke stam-celler ifm direkte pasientbehandling ihvertfall. Tror ikke denne israelske gutten hadde planlagt en svulst av fosterceller i hjernen

Pip_6
Pip_6Innlegg: 18509
01.03.09 18:13
XtraGal3: Gode nyheter for Tannhelsen Amerikanske forskere har funnet genet som er ansvarlig for emaljen på tenene dermed kan man bruke Stamceller (riktig oversatt fra Celulas madre fra spansk?) for å dyrke ny emalje forårsaket av carries ja selv skape nye EKTE tenner dermed vil disse kunne erstatte de kunstige tennene man bruker nå for tiden. Nå vet jeg ikke om dette betyr at man kan stimulere genene slik at nye tenner vokser ut igjen eller om det betyr at de dyrker ekte tenner som senere plaseres i munnen, hadde helst håpet på det første men likevel er dette en fantastisk nyhet. Er vist universitetet i Oregon Usa som står bak. Håper vi kan få dette inn i Tannhelsen så snart som overhode mulig Norge bør være blant de første og innføre denne suværene og fantastiske behandling uten at det skal bli dyrere.

Ja, dette er flott.

-Å 'dyrke nye tenner' i tannkjøttet har man forsket på en stund. Men det hadde vel vært  bedere å kunne erstatte den skadde emaljen, enn å trekke tannen for så å 'dyrke en ny'.

Planeswalk
PlaneswalkInnlegg: 7919
02.03.09 08:21

---Morsomt, fint, bra, fremskritt. Dog ingen evolusjon. Når slippes mennesket ut av buret?

XtraGal3
XtraGal3Innlegg: 75441
03.03.09 12:57
Planeswalk: Når slippes mennesket ut av buret?

Når det ønsker det

Planeswalk
PlaneswalkInnlegg: 7919
05.03.09 18:17

--Nå tror jeg muligens du misforsto litt hva jeg spurte etter :-)  Spm er mer ute etter å snakke om vi alltid bør søke "the easy ways out", eller heller satse på en sterk evolusjon av egen fysiologi uten hjelp utenfra. Grunnen til dårlig tannhelse er jo ikke mangel på teknologi. Grunnen er heller at mennesker ikke har lært å ta vare på tennene sine, i samband med at mennesker ved "hygiene" har mistet tennenes muligheter til å "ta vare på seg selv". F.eks.er mennesket det vesenet med dårligst immunforsvar i munnen med tanke på behandling av skadelige bakterier.

Markus96
Markus96Innlegg: 3227
06.03.09 02:04

Av det jeg har forstått så handler evolusjon om at de sterkeste(mest tilpassede) overlever og god tannhelse har vel aldri vært et must for å overleve så de som genetisk har dårlig tannhelse vil ikke akkurat slutte å forplante seg og få nye avkom med latente munnproblemer.

Planeswalk
PlaneswalkInnlegg: 7919
10.03.09 05:19

--Neida :-) Men, bare som en kommentar har faktisk forskning vist at dårlig tannhygiene i verste fall påvirker hjertet negativt, uten at det er spesielt viktig i denne sammenheng.

Hvis vi skal snakke om evolusjon, er jo overlevelse helt fundamentalt. Overlevelse er som regel både betinget av - og leder til - at det forekommer en bred variasjon av elementer som sammen sørger for en funksjonell nok utvikling og eksistens. Det er altså f.eks.ikke for moro skyld at hunder ikke behøver å pusse tenner, for å si det sånn.

De har helt klart nytte av hvordan munnens eget forsvar fungerer. Om tennene råtner vekk tidlig ,er ikke tygge-og biteferdighetene på topp.

Nå mener jeg ikke at vi skal slutte å pusse tenner i mange generasjoner, tvert om. Tar man godt vare på tennene sine fra tidlig av, er det mindre nødvendig med hyppig, dyr og evt.nye former for tannbehandling.

Teknologiutvikling medfører mye positivt, men det evt.negative i enkelte sammenhenger er at det kan skape en sovepute for mennesket som påvirker våre langsiktige muligheter og liv negativt.

Som en kortsiktig behandlingsmåte av folk med allerede store tannproblemer, er dog slik teknologi som nevnt tidlig i innlegget en meget fin mulighet.

(Innlegget ble redigert 10.03.09 05:21)

Supply
SupplyInnlegg: 9816
14.03.09 13:53

Stamceller brukes direkte i pasientbehandling i Kina idag.

Så et program på NGC om en stakkar som hadde sittet i rullestol i 20 år, etter tre behandlinger gikk han rundt.

En annen mann som var lam kunne nå mate segselv med en skje.

 

Men selv de kinesiske legene kunne ikke si hvordan det funket, hvorfor det funket eller evt. bivirkninger. De kunne bare bekrefte AT det fungerer.

Men spør du en som er blitt lam, så er han nok villig til å risikere svult i hjernen, for å få kontroll over kroppen igjen.

razier
razierInnlegg: 1206
15.03.09 21:53

prøve

Scorpio_0
Scorpio_0Innlegg: 13
16.03.09 11:13

Planeswalk, å inaktivt la evolusjon styrke tennene er, for det første, tidkrevende, og for det andre er det ingen garanti at tennene blir bedre. 

Bare det at vi lever så lenge som vi gjør, er et resultat av "the easy ways out" de siste århundrene.

Earthquakejente
EarthquakejenteInnlegg: 40508
16.03.09 20:38
Supply: Stamceller brukes direkte i pasientbehandling i Kina idag. Så et program på NGC om en stakkar som hadde sittet i rullestol i 20 år, etter tre behandlinger gikk han rundt. En annen mann som var lam kunne nå mate segselv med en skje.   Men selv de kinesiske legene kunne ikke si hvordan det funket, hvorfor det funket eller evt. bivirkninger. De kunne bare bekrefte AT det fungerer. Men spør du en som er blitt lam, så er han nok villig til å risikere svult i hjernen, for å få kontroll over kroppen igjen.

Nå ble jo da ikke den israelske gutten frisk fra den opprinnelige sykdommen heller. Fordelen med stamceller er jo at det er umodne celler som kan bli hvilke som helst celler. Her ligger også faren, det finnes ingen måte å sikre at stamcellene utvikler seg til den typen celler man ønsker, og ingen andre typer celler

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg