Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Jordens apokalypse

NYTT TEMA
Earthquakejente
EarthquakejenteInnlegg: 40508
06.03.09 17:06

Ser på NGC akkurat nå. Vi har jo hatt et superkontinent, Pangea. Her snakker de om at et neste superkontinent, skapt av subduksjon vil bli en katastrofe og kan bety slutten på liv på jorden.

Hvorfor det? Hvorfor ble ikke alt liv utslettet da Pangea var til?

ostgote
ostgoteInnlegg: 4090
06.03.09 19:52
Earthquakejente: Ser på NGC akkurat nå. Vi har jo hatt et superkontinent, Pangea. Her snakker de om at et neste superkontinent, skapt av subduksjon vil bli en katastrofe og kan bety slutten på liv på jorden. Hvorfor det? Hvorfor ble ikke alt liv utslettet da Pangea var til?

 

Jeg har ikke fått sett hele det programmet, men kjenner teorien om at kontinentene igjen vil danne et superkontinent.

Det var to store masseutryddelser under Pangea perioden. Først en stor massedød i overgangen Perm -Trias for ca 250 millioner år siden og så en ny massedød 50 millioner år senere i Trias- Jura overgangen.
Oversikt over masseutryddelsesperiodene i denne linken

Det er forskjellige teorier om hva som førte til disse masseutryddelsene. Vulkanvirksomhet (Sibirske trapper), asteroidenedslag, giftige gass fra havet(H2S)

Earthquakejente
EarthquakejenteInnlegg: 40508
06.03.09 20:03
ostgote: Det er forskjellige teorier om hva som førte til disse masseutryddelsene. Vulkanvirksomhet (Sibirske trapper), asteroidenedslag, giftige gass fra havet(H2S)

Takk! Teorien var at når alt samlet til ett superkontinent og ett kjempehav så vil det endre havstrømmene, vulkanutbrudd med CO2 vil øke temperaturen betydelig. Og med ett superkontinent, blir det nok av vulkaner under all kollisjonen. Den karibiske subduksjonssone ville få en veldig stor rolle i denne prosessen, mens Ring of Fire vil bety mindre.

Store deler av kontinentet vil være utsatt for tørke, ikke regn på flere måneder, gjennomsnittstemperatur på 50oC. Mens kysten ville i flere mnd få ca 2.5 mm regn hver dag i månedsvis, og økningen i temperaturen ville gi superorkaner. Så at 99% av alt liv blir utryddet da kan godt være, da vil vel menneskeheten være tapt for alltid

Klobb
KlobbInnlegg: 1178
06.03.09 20:54

Ble det nevnt i dokumentaren hvor mange millioner år det vil ta før neste gang alle kontintenter samles til et superkontinent igjen (Pangaea 2)?

Vil vel uansett tro at menneskeheten er utslettet lenge før den tid..

Earthquakejente
EarthquakejenteInnlegg: 40508
06.03.09 20:55
Klobb: Ble det nevnt i dokumentaren hvor mange millioner år det vil ta før neste gang alle kontintenter samles til et superkontinent igjen (Pangaea 2)?

Ja, det var snakk om ca 250 år, platene beveger seg med bare et par cm i året. Men jeg lurer på om jordens overflate krymper, da subduksjonen går raskere enn riftingen

(Innlegget ble redigert 06.03.09 20:56)

RattusNorvegicus
RattusNorvegicusInnlegg: 12421
06.03.09 20:56

et godt tegn på at denne undergangen er nær forestående er at kontinentene er nær hverandre.

Earthquakejente
EarthquakejenteInnlegg: 40508
06.03.09 20:58
RattusNorvegicus: et godt tegn på at denne undergangen er nær forestående er at kontinentene er nær hverandre.

De er jo ikke så nær nå, vi har jo 3 store hav, men noen småhav blir mindre, slik som i det østlige Indonesia

Inevitable_Destiny
Inevitable_DestinyInnlegg: 2294
06.03.09 20:58
Earthquakejente: Ja, det var snakk om ca 250 år,

Ikke 250 millioner altså?

Inevitable_Destiny
Inevitable_DestinyInnlegg: 2294
06.03.09 21:01
Earthquakejente: Hvorfor det? Hvorfor ble ikke alt liv utslettet da Pangea var til?

Fordi det livet var tilpasset sine omgivelser, akkurat som vi er våre, og siden dette skjer så gravis som det gjør, så vil det livet som lever når det blir aktuelt, sansynligvis være tilpasset det "nye pangea".

(Med forbehold om at ikke vi finner på noe tull, og fjerner problemet "effektivt")

(Innlegget ble redigert 06.03.09 21:01)

Earthquakejente
EarthquakejenteInnlegg: 40508
06.03.09 21:01
Inevitable_Destiny: Ikke 250 millioner altså?

Jo det var det :)

Arcticblue
ArcticblueInnlegg: 15669
09.03.09 13:14

Tror det også var noe om sykdom blant annet som vil og har utryddet en god del.

Det er også forskere som mener at teorien om at meteoren som utryddet dinosaurusene for 65 millioner år siden er feil.
Ikke at det har skjedd altså men at den aleine gjorde det, problemet er at man ikke finner hauger med dinosauruser men bare spredte forekomster...

 

ostgote
ostgoteInnlegg: 4090
09.03.09 23:14
Earthquakejente: Takk! Teorien var at når alt samlet til ett superkontinent og ett kjempehav så vil det endre havstrømmene, vulkanutbrudd med CO2 vil øke temperaturen betydelig. Og med ett superkontinent, blir det nok av vulkaner under all kollisjonen. Den karibiske subduksjonssone ville få en veldig stor rolle i denne prosessen, mens Ring of Fire vil bety mindre. Store deler av kontinentet vil være utsatt for tørke, ikke regn på flere måneder, gjennomsnittstemperatur på 50oC. Mens kysten ville i flere mnd få ca 2.5 mm regn hver dag i månedsvis, og økningen i temperaturen ville gi superorkaner. Så at 99% av alt liv blir utryddet da kan godt være, da vil vel menneskeheten være tapt for alltid

De store problemene for livet oppstod under oppbrytingen av Pangea. Lavt oksygeninnhold i atmosfæren, ned mot 12% (mot 21% i dag) bidro til at arter bukket under.
En teori med et superkontinent som Pangea er at kontinent, som består av lette bergarter,  isolerer som et enormt varmeteppe over varmen fra mantelen under kontinentet. Temperaturen øker og tilslutt fører til at  svekkelse av kontinentet med rifting og vulkanisme som store basaltutfloder.
Pangea var også sammensatt at mange kontinetalplater som var blitt sammenføyd under en lignede prosess som det nye superkontinentet om 250 millioner år.
I dag finner vi restene etter den enorme Pangea ørkenen som sandstein på de fleste av verdensdelene.

Det eldste  kontinentet vitenskapen kjenner til er blitt kalt  UR.
Ur oppstod for ca. 3 millarder år siden og bestod av mindre deler av det som nå er Australia, India, Madagaskar, Zimbabwe, Kalahari, Øst Antaktis.

Norge tok form på den tektoniske platen kalt Baltica for ca 1,8 millarder år siden

Klikk for å gå tilbake til toppen