Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Verdens energibehov kan være løst.

NYTT TEMA
Jobs
JobsInnlegg: 10877
13.11.11 10:37

Spennende,men om dette er tilfellfelle vil oljenasjonene få en utfordring.

http://e24.no/energi/forskere-mener-de-har-loest-verdens-problemer/20120227

kungfuz
kungfuzInnlegg: 3256
13.11.11 11:32

Litt merkelig at man selger en mini prototype på 500 kw til en kunde like etter at man har funnet frem til måten å gjøre det på.

Hva med fusjonsbomber som det tidligere var snakk om.
Var de bare teoretiske?

Hva med de negative konsekvenser ang. fusjon.
Finnes der ingen?

Jobs
JobsInnlegg: 10877
13.11.11 11:45
kungfuz: Hva med de negative konsekvenser ang. fusjon.
Finnes der ingen?

Tror ikke det er på langt nær så mye negative konsekvenser ved kaldfusjon.Har de virklig klart dette, så står vi virklig ovenfor en revolusjon når det gjelder energi.

Pernillel
PernillelInnlegg: 4117
13.11.11 12:23
kungfuz: Hva med fusjonsbomber som det tidligere var snakk om.
Var de bare teoretiske?

Fusjonsbomber (også kjent som termonukleære våpen eller hydrogenbomber) finnes det da nok av. De fleste atommaktene har denne typen atomvåpen i sitt arsenal. For energiproduksjon er oppgaven litt annerledes siden man her ønsker å å ha en styrt fusjonsprosess, hvilket til nå har vært veldig vanskelig å få til fordi man ikke har klart å få kontroll på de svært høye temperaturene som skal til for å få igang en slik prosess. For termonukleære våpen brukes en fisjons-atombombe som første steg for å antenne hydrogenfusjonen i andre steg.

Klarer man å lage en fusjonsreaktor vil man i prinsippet ha ubegrenset med energi siden brennstoffet her er hydrogen (eller isotoper av hydrogen), reaktorene vil være langt sikrere enn dagens reaktorer (ingen mulighet for nedsmelting) og avfallstoffene vil (stort sett) bare inneholde kortvarige radioaktive stoffer.

ostgote
ostgoteInnlegg: 4138
13.11.11 12:48
Pernillel: Fusjonsbomber (også kjent som termonukleære våpen eller hydrogenbomber) finnes det da nok av.

Og  har eksistert siden tidlig på 1950 tallet.

Grammofon
GrammofonInnlegg: 2172
13.11.11 12:59
Jobs: Spennende,men om dette er tilfellfelle vil oljenasjonene få en utfordring

Enda en storm i et vannglass, dessverre.

Rossi og Focardi er kanskje ikke bløffmakere, men de har i hvert fall ikke fulgt allmenngyldige, vitenskapelige spilleregler.

Her er noen kvalifiserte innvendinger fra Steven Krivit, redaktør i nettmagasinet New Energy Times: Rossi’s Scientific Failure in Seven Steps

(Innlegget ble redigert 13.11.11 12:59)

Grammofon
GrammofonInnlegg: 2172
13.11.11 14:01

Hovedinnvendinga er dampen, eller rettere, den manglende dampen. Det ble tilført 7 liter vann i timen. Rossi forutsatte at alt vannet ble omdanna til damp, og kom ut som damp. Dette er ei avgjørende forutsetning, for hvis noe av vannet kom ut som væske, ville energiberegninga bli helt feil. Hvis alt vannet virkelig ble til damp, var det 11 200 liter damp som skulle ut gjennom en 12 mm slange på 1 time. Da ble utgangshastigheten for dampen ca. 120 km/t. Damphastigheten i demonstrasjonsvideoen er ikke i nærheten av dette. Den er anslått til ca. 15 km/t.

Jobs
JobsInnlegg: 10877
13.11.11 14:04

De må vel være på sporet og kommet noen skritt lengre,siden de fikk solgt prototypen.

NeoCeon
NeoCeonInnlegg: 7455
13.11.11 14:07
Grammofon: Enda en storm i et vannglass, dessverre. Rossi og Focardi er kanskje ikke bløffmakere, men de har i hvert fall ikke fulgt allmenngyldige, vitenskapelige spilleregler. Her er noen kvalifiserte innvendinger fra Steven Krivit, redaktør i nettmagasinet New Energy Times: Rossi’s Scientific Failure in Seven Steps

Alle som har følgt med denne saken det siste året, vet at Steven Krivit ikke er kvalifisert til å kritisere dette prosjektet. Han har aldri personlig fått observere en demonstrasjon av eCaten(hann fikk se den i et øyeblikk når han gjorde et intervju med Rossi og Focardi).

Steven Krivit støtter selv konkurerende Cold Fusion teknologier, og siden dem ikke har oppnådd slike resultater som Andrea Rossi har fått, så prøver han i steden å spre så mye tvil om Rossi's resultater som overhodet mulig.

Men om du tar litt titt på argumentasjonen hans så vil du fort finne ut at dem holder ikke vann, og er i noen tilfeller rene løgner.

Tvert imot har flere respekterte vitenskapsmenn som har fått observere de mange demonstrasjonene som Rossi har utført bare uttalt seg positivt om eCat teknologien. Ingen av dem har hevdet at den ikke fungerer som den skal.

* NeoCeon *

 

Grammofon
GrammofonInnlegg: 2172
13.11.11 14:31
NeoCeon: Ingen av dem har hevdet at den ikke fungerer som den skal.

Fra Wikipedia:

Peter Ekström, lecturer at the Department of Nuclear Physics at Lund University in Sweden, concluded in May 2011, "I am convinced that the whole story is one big scam, and that it will be revealed in less than one year."

Two Swedish physicists, Hanno Essén and Sven Kullander participated as observers in a test of a smaller version of the Energy Catalyzer. Essen and Kullander cautioned, "Since we do not have access to the internal design of the central fuel container... we can only make very general comments." In a later conversation Essén stated "I am still very uncertain about this."

1 MW-stasjonen som ble satt i drift 28. oktober ble målt til 479 kW, men: Independent observers were not allowed to watch the measurements or make their own, and the plant remained connected to a power supply during the test allegedly to supply power to the fans and the water pumps.

Naresa
NaresaInnlegg: 1578
13.11.11 16:34
Grammofon: "Since we do not have access to the internal design of the central fuel container... we can only make very general comments."

Og dette er eneste grunn til at de tror det er en scam. 

NeoCeon
NeoCeonInnlegg: 7455
13.11.11 18:39
Naresa: Og dette er eneste grunn til at de tror det er en scam.

Hverken Hanno Essén eller Sven Kullander har sagt at dem tror dette er et scam. 

* NeoCeon *

NeoCeon
NeoCeonInnlegg: 7455
13.11.11 18:52

Der har hovedsaklig vært 2 personer som har vært helt fanatiske kritikere av Andrea Rossi det siste året og det er presis Peter Ekström og Steven Krivit(og faktisk, på nyteknik forumet så har Gunnar Lindberg også gjort seg bemerket som rimelig fanatisk og radikal Rossi-kritikker). ;-)

Sven Kullander som du nevner, virker å være overbesvisst om at dette fungerer:

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3144772.ece

Han skal holde en forelesning i Örebro universitet, 23. november, om Rossi's ecat:

http://www.oru.se/Kalendarium/Startsida-Kalendarium/offentliga-forelasningar/Offentliga-forelasningar-Morgondagens-karnkraft---blir-den-kall-eller-varm-/

* NeoCeon *

(Innlegget ble redigert 13.11.11 18:55)

Naresa
NaresaInnlegg: 1578
13.11.11 18:53
NeoCeon: Hverken Hanno Essén eller Sven Kullander har sagt at dem tror dette er et scam.

Nei ikke vet jeg. 

Det var jo noen som hevdet å ha klart dette på begynnelsen av 90' tallet og. De ble latterliggjort.

NeoCeon
NeoCeonInnlegg: 7455
13.11.11 19:09
Naresa: Nei ikke vet jeg.  Det var jo noen som hevdet å ha klart dette på begynnelsen av 90' tallet og. De ble latterliggjort.

Ja, det er mulig at dem kanskje fikk til noen resultater i sine eksperimenter, men dem klarte ikke å repetere disse og bevise. Dem ble latterligjort, men nå snakker mange om at dem vil bli sett i et nytt lys.

Men det er enorm forskjell på deres katastrofale presentasjon av kald fusjon, og det Andrea Rossi driver med nå. Andrea Rossi har demonstrert eCaten flerre ganger, foran både respekterte vitenskapsmenn og media. Den fungerer 100% hver gang, og generer så mye energi at de aller fleste som har følgt med er overbevisst. 

Rossi har flerre ganger uttalt sine planer og mål, og hver gang så har hann oppfyllt det han har lovet. Rossi søker IKKE investeringer. Han solgte huset sitt for å kunne finansiere allt selv.

Nå har Rossi begynnt å selge 1 MW kraftverk for 2 million euro, men bare til store respekterte organisasjoner/firmaer, og disse må gjøre tekniske undersøkelser for å få bevis på at kraftverket fungerer som erklært, før dem får lov til å kjøpe den. Han solgte den første 28. November(første kunden ønsket anonymitet), etter at kunden hadde utført et 12 timers test av kraftverket. Kunden fikk levert kraftverket samme dag. Nå har Rossi solgt en del flere, og de første av disse blir levert om 3 måneder.

Organisasjoner som kan betale 2 millioner euro for et kraftverk vil selvfølgelig ikke bli lurt om dette var noe juks.

Rossi planlegger å selge mindre hjemme-reaktorer men ikke før om 1-2 år.

* NeoCeon *

 

(Innlegget ble redigert 13.11.11 19:09)

NeoCeon
NeoCeonInnlegg: 7455
13.11.11 19:17
Grammofon: 1 MW-stasjonen som ble satt i drift 28. oktober ble målt til 479 kW, men: Independent observers were not allowed to watch the measurements or make their own, and the plant remained connected to a power supply during the test allegedly to supply power to the fans and the water pumps.

Noe ikke alle har fått med seg er at grunnen til at ecat-kraftverket ikke leverte mer en 479 kW var fordi den var i "self-sustaining mode"(helt uten noen innført energi/elektrisitet) i 5 og halv time.

For optimal operasjon så må ecaten stabiliseres ca 10 minutt hver time og det krever innført elektrisitet. Da kan den levere 1 MW.

Det var kunden som utførte testen 28. nov, som ønsket at maskinen skulle være i self-sustaining mode. Det er selvfølgelig mer overbevisende å se en slik reaktor generere så mye energi i 5 og halv time UTEN noen energitilførsel. Men, da måtte Rossi sette ned energiproduksjonen til halv kraft, for å forsikre reaktorens stabilitet.

* NeoCeon *

 

(Innlegget ble redigert 13.11.11 19:18)

Grammofon
GrammofonInnlegg: 2172
13.11.11 19:41
NeoCeon: rimelig fanatisk og radikal Rossi-kritikker). ;-)

Det er ikke en hvilken som helst oppfinnelse vi snakker om her. Kald fusjon kan nesten sammenlignes med å oppheve tyngdekrafta. Når/hvis det skjer, blir bevisbyrden for den som hevder å ha gjort det, tilsvarende tung.

Det spiller ingen rolle om det kan «förklaras med etablerad kärnfysikalisk teori». Det er ikke hvordan det virker, men at det virker som må bevises.

Det holder å påvise at ut-energien er mye større enn inn-energien, men slike målinger må selvfølgelig kunne utføres i full åpenhet, og ettergås i sømmene av hvem som helst, når som helst, hvor som helst. Hvis det fungerer, vil hvem som helst kunne måle det, til og med de du kaller fanatiske kritikere.

Jeg har aldri kjøpt aksjer, men hvis jeg skulle finne på å gjøre det, ville det i hvert fall ikke bli en Rossi-aksje.

(Innlegget ble redigert 13.11.11 19:45)

Naresa
NaresaInnlegg: 1578
13.11.11 19:54

Vi får bare håpe at skaperne bak denne eCat ikke plutselig utsettes for en "uheldig ulykke". 

Som de fleste før dem med slike 'Free Energy' enheter. 

NeoCeon
NeoCeonInnlegg: 7455
13.11.11 20:23

Nå har det vært demonstrert flere ganger foran mange respekterte vitenskapsmenn at ut-energien er mange ganger større en inn-energien. I self-sustain mode så er faktisk inn energien NULL, mens utenergien forsatt er massiv(i siste demonstrasjon 479 kW).

Rossi vil selvfølgelig prøve å holde hemmeligheten bak oppfinnelsen for seg selv, spesielt med tanke på at han forsatt ikke har fått alle nødvendige patents for å beskytte hans oppfinnelse.

Og nei, du vil ihvertfall ikke kjøpe en Rossi-aksje, av den enkle grunn at der er ingen Rossi aksjer å kjøpe. Rossi har vært svært streng på det at ingen skal få investere i hans firma eller hans arbeid, han vil finansiere allt selv. Og nå selger han bare 1 MW kraftverk til store etablerte firmaer for 2 millioner euro per stykk. Om dette var juks så ville det resultert i høye advokat kostnader og sansynligvis konskurs innen kort tid. Vanlige juksemakere ville jo gjørt allt for å få inn penger og investeringer så fort som mulig og fra så mange som mulig, men Rossi har oppført helt motsatt. Han har ikke en gang ønsket å få fri arbeidskraft(der er flere som har tilbud han å arbeide for han gratis).

Så spørsmålet er hvorfor skulle Rossi, og etablerte vitenskapsmenn som Professor Sergio Focardi, professor Giuseppe Levi og andre risikere sin karriere og omdømme på noe som bare er juks? Hva ville poenget med det vært? Han vil ikke ta imot investeringer, og tar ikke betalt for kraftverkene før kjøperen har fått professjonelle til å teste den og bekrefte at den fungerer som erklært. Så hva ville poenget vært med juks?

* NeoCeon *

 

(Innlegget ble redigert 13.11.11 20:23)

NeoCeon
NeoCeonInnlegg: 7455
13.11.11 20:27
Naresa: Vi får bare håpe at skaperne bak denne eCat ikke plutselig utsettes for en "uheldig ulykke".  Som de fleste før dem med slike 'Free Energy' enheter.

Dette bekymrer jeg meg for også. Du kan tenke deg at regimer som er avhengige av olje, som for eksempel i Iran og Saudi Arabia, vil se seg godt fortjent med å la Andrea Rossi forsvinne av jordens overflate.

Og slike diktatur-regimer har ingen skrøpler med å utføre mord.

Men heldigvis så sier Rossi at han har en backup-plan i tilfelle at han dør. Da skal noen av hans bekjente få tilsent all informasjon om hvordan eCaten fungerer.

* NeoCeon *

 

ostgote
ostgoteInnlegg: 4138
13.11.11 20:29

De hevder at nikkel og hydrogen fusjonerer til kobber. Da burde det være en relativt kurant  sak å få en uavhengig verifikasjon av kobberinnholdet i cellene før og etter  fusjonsprosessen. Kan de påvise at kobber er dannet så har de også bevist kaldfusjonen.

Grammofon
GrammofonInnlegg: 2172
13.11.11 20:53
NeoCeon: Så hva ville poenget vært med juks?

Det er knekkende likegyldig hva som ev. er hans motiv. Ikke glem at mange, mange etablerte vitenskapsmenn før ham har juksa så det holder, tilsynelatende helt uten fornuftig grunn.

Ingen vitenskapelige nyvinninger kan stå og falle på om oppfinneren/oppdageren og/eller hans medhjelpere er ærlige eller har juksa. Juksefaktoren må rett og slett elimineres ved at juks ikke kan virke inn på konklusjonen.

 

 

(Innlegget ble redigert 13.11.11 20:55)

NeoCeon
NeoCeonInnlegg: 7455
13.11.11 21:01
ostgote: De hevder at nikkel og hydrogen fusjonerer til kobber. Da burde det være en relativt kurant  sak å få en uavhengig verifikasjon av kobberinnholdet i cellene før og etter  fusjonsprosessen. Kan de påvise at kobber er dannet så har de også bevist kaldfusjonen.

Riktig. Sven Kullander fikk levert nikkel som hadde vært brukt i par måneder i en eCat, og det innholdt kobber.

Men dette er noe som helt klart kunne vært undersøkt/demonstrert bedre.

* NeoCeon *

 

NeoCeon
NeoCeonInnlegg: 7455
13.11.11 21:06
Grammofon: Det er knekkende likegyldig hva som ev. er hans motiv. Ikke glem at mange, mange etablerte vitenskapsmenn før ham har juksa så det holder, tilsynelatende helt uten fornuftig grunn. Ingen vitenskapelige nyvinninger kan stå og falle på om oppfinneren/oppdageren og/eller hans medhjelpere er ærlige eller har juksa. Juksefaktoren må rett og slett elimineres ved at juks ikke kan virke inn på konklusjonen.

Nå har Rossi demonstrert eCat flere ganger. Og de fleste som har vært involvert har blitt rimelig overbevisst... ingen av de mange respekterte professorene og vitenskapsmenne som har fått se eCaten demonstrert har ment at der var noe juks involvert.

Men faktum er, om dette er sant, at så er dette et så stort vitenskaplig gjennombrudd at mange vil være skeptiske UANSETT hvor mange demonstrasjoner blir utført eller hvilken parametre dem oppfyller.

Rossi vil heller ikke oppgi informasjon som kan gi hans konkurrenter muligheter til å kopiere hans teknologi.

Han er primært bare opptatt av å sette sin teknologi på markedet og la de fornøyde kundene være hans bevis.

* NeoCeon *

 

(Innlegget ble redigert 13.11.11 21:13)

Grammofon
GrammofonInnlegg: 2172
13.11.11 21:48
NeoCeon: Han er primært bare opptatt av å sette sin teknologi på markedet og la de fornøyde kundene være hans bevis.

Da burde han kanskje gå ut med hvem disse kundene er (hvilket forløpig ikke er avslørt).

Mark Gibbs hos Forbes kommenterer dette bra: «Før en uavhengig tredjepart utfører en påviselig objektiv analyse som bekrefter at resultatene stemmer med påstandene, er det egentlig ikke noe nytt.»

Jeg skal hente fram denne tråden om et år fra i dag (legger det inn i Outlook-kalenderen), så kan vi oppsummere hva som var fanatisk og hva som var juks. 

NeoCeon
NeoCeonInnlegg: 7455
13.11.11 22:12
Grammofon: Da burde han kanskje gå ut med hvem disse kundene er (hvilket forløpig ikke er avslørt).

Den første kunden hadde krav på å være anonym(der er noen som hevder at det er DARPA), men Rossi har sagt at de neste kundene vil offentligjøres.

Men, ja, selvfølgelig utelukker jeg ikke at hele greie er juks eller noen slags feiltakelser. Men etter å ha følgt med utviklingen siden i januar så må jeg si at jeg har gått fra å være meget skeptisk til å være sånn ca 70% overbevisst om at det fungerer.

* NeoCeon *

 

NeoCeon
NeoCeonInnlegg: 7455
13.11.11 22:18
Grammofon: Peter Ekström, lecturer at the Department of Nuclear Physics at Lund University in Sweden, concluded in May 2011, "I am convinced that the whole story is one big scam, and that it will be revealed in less than one year." Two Swedish physicists, Hanno Essén and Sven Kullander participated as observers in a test of a smaller version of the Energy Catalyzer. Essen and Kullander cautioned, "Since we do not have access to the internal design of the central fuel container... we can only make very general comments." In a later conversation Essén stated "I am still very uncertain about this." 1 MW-stasjonen som ble satt i drift 28. oktober ble målt til 479 kW, men: Independent observers were not allowed to watch the measurements or make their own, and the plant remained connected to a power supply during the test allegedly to supply power to the fans and the water pumps.

Par ting som jeg føler for å legge til, i mitt svar på dette innlegget.

Peter Ekström har ikke vært involvert eller til stede på noen av demonstrasjonene av Ecat-teknologien.

Og det er riktig at selve testen 28. oktober var litt begrenset, fordi det var kunden selv som utførte den.

Men 6. oktober var der en test av en eCat-modul(1MW kraftverket er laget av 52 slike moduler), der mange av de samme professorene var tilstede, og fikk måle, veie og sjekke allt mulig og til og med åpne eCaten og undersøke innsiden etterpå.

* NeoCeon *

Grammofon
GrammofonInnlegg: 2172
13.11.11 22:45
NeoCeon: Men, ja, selvfølgelig utelukker jeg ikke at hele greie er juks eller noen slags feiltakelser.

Bra du tok med feiltakelser, for det er nok mer sannsynlig enn regelrett juks. Jeg beskylder ikke Rossi og gjengen for å ha juksa, men de har naturlig nok et ønske om å lykkes med teknologien sin, og det gir i seg selv risiko for feiltolking av resultater. En tendens til å vektlegge positive resultater mer enn negative.

NeoCeon
NeoCeonInnlegg: 7455
13.11.11 23:17
Grammofon: Jeg skal hente fram denne tråden om et år fra i dag (legger det inn i Outlook-kalenderen), så kan vi oppsummere hva som var fanatisk og hva som var juks.

Men hva vil være bevis nok?

Om par store kjente firmaer kjøpte 1 MW kraftverk fra Rossi, og bekreftet at den fungerer, ville du vært overbevist?

Da må vi kanskje ikke vente lenge. Rossi skal levere allerede bestillte kraftverk til nye kunder, innen 3 måneder.

* NeoCeon *

 

Grammofon
GrammofonInnlegg: 2172
13.11.11 23:55
NeoCeon: Om par store kjente firmaer kjøpte 1 MW kraftverk fra Rossi, og bekreftet at den fungerer, ville du vært overbevist?

Sannsynligvis ikke. Det var dette med objektiv analyse av en uavhengig tredjepart da. Hvis disse firmaene oppdager at de har kjøpt verdens dyreste luftfukter, kommer de nok aldri til å innrømme det.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg