Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Tyngdekraft - arbeid

NYTT TEMA
frodebergolarsen
frodebergolarsenInnlegg: 5
06.11.16 12:04

Jeg har en diskusjon med en kamerat som mener at løping på en tredemølle med stigning f.eks. 10 grader ikke tilsvarer å løpe i en bakke med 10 graders helling (se bort ifra luftmotstand).  Dette fordi det etter hans mening ikke utføres noe arbeid.  Dvs. at en person på 100 kg. vil stå på samme høyde over havet også etter å ha løpt en kilometer med f.eks. 10 grader helling (incline).

Hvilke fysiske lover gjelder her, hvordan kan dette forklares med fysiske lover?

InnocentBystander
InnocentBystanderInnlegg: 7876
06.11.16 13:01
frodebergolarsen: Hvilke fysiske lover gjelder her, hvordan kan dette forklares med fysiske lover?

Du kan be han om å tenka på det som om du går opp ein bakke, og når du når toppen, så tar du ein rutsjebane ned igjen. Er det uført arbeid? I tilfellet tredemølle blir det sånn cirka det same, bare at tredemølla fører deg ned igjen for kvart steg.

Ein må også her skilla mellom utført arbeid/forbrukt energi og tilført potensiell energi til kroppen.

frodebergolarsen
frodebergolarsenInnlegg: 5
06.11.16 13:07

Takk for svar - men han må ha en forklaring som relatere seg til hvilke fysiske lover som gjelder her?  Hvordan det kan regnes ut rent matematisk?

Grammofon
GrammofonInnlegg: 2150
06.11.16 19:34

Å gå på ei skråstilt tredemølle er nøyaktig det samme som å gå oppover i ei rulletrapp som går nedover. Trappa har trinn, men det gjør i prinsippet ingen forskjell. Både mølla og trappa drives rundt med konstant fart av en motor. Du går med samme fart, men beveger deg ikke i forhold til omgivelsene. Spørsmålet er: Bruker kroppen like mye energi på slik «stillestående» gange i ei rulletrapp som går nedover, som den bruker på å gå oppover i ei vanlig trapp med samme helning? Jeg har faktisk prøvd dette i ei motgående rulletrapp (selv om det er strengt forbudt). Mitt stalltips er at det er mye lettere enn å gå opp ei vanlig trapp.

(Innlegget ble redigert 06.11.16 19:37)

frodebergolarsen
frodebergolarsenInnlegg: 5
07.11.16 08:50

Takk for svar - men han må ha en forklaring som relatere seg til hvilke fysiske lover som gjelder her?  Hvordan det kan regnes ut rent matematisk?

Grammofon
GrammofonInnlegg: 2150
07.11.16 11:46
frodebergolarsen: Hvordan det kan regnes ut rent matematisk?

Jeg tok visst feil, beklager. Det er akkurat like energikrevende å gå oppover i ei rulletrapp som går med samme fart nedover som det er å gå oppover i ei vanlig trapp med samme helling. Tenk deg at du har med deg ei gardintrapp i en heis. Så lenge heisen går med konstant fart (ikke akselererer) vil det være akkurat like slitsomt å klatre til toppen av gardintrappa enten heisen går oppover eller nedover. Hvis du klatrer oppover gardintrappa med samme fart som heisen går nedover, akkumulerer du ingen potensiell energi. Den potensielle energien du opparbeider i ei vanlig, stasjonær gardintrapp vil her gå med til å hjelpe heismaskineriet bitte lite grann med å drive heisen. Dette er analogt til ei skråstilt tredemølle, bortsett fra at heisbevegelsen er loddrett.

La oss si at energien du bruker på å gå med samme fart som bandet på den skråstilte tredemølla = x. 

Energien du bruker på å gå like lenge opp en bakke med samme helling som tredemølla = y.

Energien du må bruke på å overvinne luftmotstanden ute = z.

Da gjelder: x = y - z.

(Innlegget ble redigert 07.11.16 11:46)

frodebergolarsen
frodebergolarsenInnlegg: 5
07.11.16 12:33

Takk for svar, for meg er dette åpenbart riktig, men sliter med å overbevise kameraten min.

EndOfGreatness
EndOfGreatnessInnlegg: 2663
07.11.16 14:10

Kameraten din har rett. Vi er blitt lurt: Å løpe på 3-dimensjonal mølle har ingen effekt da det ikke utføres arbeid (hvor og hva det utøves arbeid på er her likegyldig, og det er også likegyldig om man blander arbeid og potensiell energi).

Grammofon
GrammofonInnlegg: 2150
07.11.16 15:14
EndOfGreatness: da det ikke utføres arbeid

Jo, du utfører et arbeid direkte på bandet. Det gjør at tredemøllemotoren trekker mindre strøm, eller til og med må bremse bandet for at ikke farta skal øke.

petterG
petterGInnlegg: 9471
07.11.16 19:46
EndOfGreatness: Vi er blitt lurt: Å løpe på 3-dimensjonal mølle har ingen effekt da det ikke utføres arbeid (hvor og hva det utøves arbeid på er her likegyldig, og det er også likegyldig om man blander arbeid og potensiell energi).

Og at pulsen stiger er bare innbilning?

Vonmises
VonmisesInnlegg: 197
10.11.16 10:26

Hvorfor ikke bare si rett ut at du trenger hjelp med fysikkleksene i stedet for å finne på en historie om en diskusjon med en kamerat.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg