Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Hvordan oppfører klokken seg i lysets hastighet ?

NYTT TEMA
Drygolin2
Drygolin2Innlegg: 28
03.12.18 20:04

Et tenkt eksperiment for kanskje å lettere å forstå at tiden er relativt.
Ikke heng dere opp i at det ikke er praktisk mulig å gjennomføre.

Man tenker seg at man reiser i fra jordkloden, i lysets hastighet i retning planet X, som befinner seg 6 timer unna.

Det er satt opp tre stk klokker, en på jordkloden, en i romskipet og en på planet X.
Alle tre klokkene viser kl 07.00 når romskipet starter reisen.

Uansett om man befinner seg på jorden, på planet X eller i romskipet, så kan man observere alle tre klokkene.

Klokken på jordkloden og romskipet observeres til 07:00, mens klokken på planet X observeres logisk nok til kl 01:00, sett i fra jordkloden.
 

Spørsmål 1: Hvordan arter det seg å observere de tre klokkene, sett innenfra romskipet ?

Spørsmål 2: Hvordan arter det seg å observere de tre klokkene, sett i fra jordkloden ?

Spørsmål 3: Hva klokkesletter observerer man i fra romskipet: halvveis på reisen, samt når man er fremme på planetX ?

Spørsmål 4: Det flys umiddelbart tilbake til jorden, hva viser klokkene når romskipet er tilbake på jorden?

NiGoZeroIchi
NiGoZeroIchiInnlegg: 14754
04.12.18 11:53

Spørsmål 5:  Får man gjort fysikkleksene sine selv dersom man befinner seg på (a) jorden, (b) romskipet, (c) planet X, (d) VGs debattforum?

Grammofon
GrammofonInnlegg: 2544
04.12.18 17:16

Når romskipet kommer fram til X etter å ha flydd i seks timer, tar det ytterligere seks timer før vi her på jorda kan observere at romskipet kom fram. Da har romskipet allerede flydd seks timer den andre veien, og er tilbake på jorda igjen. I utganspunktet et ubegripelig paradoks. Men: Ingenting som har masse kan bevege seg i c.

Zpiff
ZpiffInnlegg: 20569
04.12.18 22:57
Drygolin2: Et tenkt eksperiment for kanskje å lettere å forstå at tiden er relativt.
Ikke heng dere opp i at det ikke er praktisk mulig å gjennomføre. Man tenker seg at man reiser i fra jordkloden, i lysets hastighet i retning planet X, som befinner seg 6 timer unna. Det er satt opp tre stk klokker, en på jordkloden, en i romskipet og en på planet X.
Alle tre klokkene viser kl 07.00 når romskipet starter reisen. Uansett om man befinner seg på jorden, på planet X eller i romskipet, så kan man observere alle tre klokkene. Klokken på jordkloden og romskipet observeres til 07:00, mens klokken på planet X observeres logisk nok til kl 01:00, sett i fra jordkloden.

Selv om spørsmålene er hypotetiske, så må jeg jo likevel bare spørre mht. ovennevnte. 
 
Er det i ovennevnte ment at akselerasjonen romskipet har fra jorden (og jordens hastighet -jorden er jo i bevegelse er jo relativ til f.eks. solen, galaksen, C..?) mot C skal være momentan, og da at retardasjonen til planet/posisjon X også er momentan? 
Eller skal en bare drite i det..? 
 
Ok, litt barnslig kanskje, men kan jo komme med noen "klokkeklare" (ekstremt hypotetiske) forslag til svar på disse vagt angitte og ganske upresiserte spørsmålene. 
 
Jeg må nok da også sette noen forutsetninger, siden jeg ikke har blitt informert angående kriteriene jeg mener må inn i "kalkylen". 
 
Så jeg forutsetter her at akselerasjonen til romskipet ikke er momentan, men at romskipet når C halvveis mellom planetene, og da igjen at akselerasjonen er relativ til jordklodens "liksom-statiske posisjon" i universet -og likeså med retardasjonen er relativ til planet X's liksom-statiske posisjon, selv om det også blir i overkant hypotetisk (og over-ideelt). 
 
Uansett, gjør et forsøk; 
1 & 2: Den klokken som beveger seg vekk fra jorden, vil fra jorden se ut til å bevege seg tregere og tregere etterhvert som romskip/klokke beveger seg /akselererer vekk. 
Samme effekt vil romfareren kunne observere på den klokken som befinner seg på jorden. 
Romfareren i romskipet vil ikke se noen særlig endring på klokken i romskipet (i realiteten så ville nok det meste inkl. klokke, romfarer.. inne i romskipet brutt fullstendig sammen under akselerasjonskreftene -dvs. om man her bare bruker 3 timer for å kunne nå C  :). 
Klokken på planet X (forutsetter at planet er i en tilsvarende statisk posisjon a la jorden), vil se ut til å gå hurtigere for romfareren -etterhvert som romfarer akselererer mot den, ditto tregere når romfarer/romskip begynner retardere mot den. 
 
Halvveis, dvs. når romfareren har nådd C, så vil ikke romfareren kunne observere noen som helst endringer utenfor romskipet, da lys/bilde fra eksterne klokker.. ville bli "f®yst" av romskipets egen lyshastighet, og det spiller da ingen rolle (mht. romfarerens observasjonsevne av eksterne lyskilder) om bevegelsen går til eller fra (eller parallelt..) med eksterne observerte lyskilder. 
Observatøren på jorden og på planet X, vil heller ikke kunne observere klokken på romskipet, da når romskipets hastighet er C relativt til de. 
 
-Jada, forslaget til svar her kan nok være ullent, men premissene for å kunne svare er nokså ulne de også :) 
 
3: Forutsetter altså her en gitt akselerasjon fra jorden får å nå C etter 3 timer, ditto en gitt retardasjon på 3 timer mot planet X sin relativt "statiske(ideelle)" posisjon. 
 
4: Klokken i romskipet og på jordkloden viser 19:00, og klokka på planet X viser 13:00 -altså opprinnelig tid + 12 timer (tiden t/r). 
Under forutsetning av at de går riktig/jevnt. 
 
Forutsetter DU derimot at akselerasjonen for romskipet til C er momentan (er ingen tankeleser, så..), så vil man ikke kunne observere noe som helst utenfor romskipet (under ferden), da romskipet under hele ferden selv ville oppført seg som lys, og da også bare vist en "®efleksjon" av seg sin egen tilstand/egenskap -dvs. som lys/el.magn.stråling. 
(Dette fenomenet vil også gjelde i svaret lenger opp her, der romskipet befinner seg i C midt imellom planetene).
 
Når dette er sagt (absolutt ingen påstander her :), så ville nok realitetene med de gitte parametere (og de parameter som ikke er gitt?) fortonet seg ganske så annerledes. 
 
Forutsetningene for å kunne gjøre dette "eksperimentet" i praksis, tilsier at romskipet (med inventar) utelater akselerasjonskrefter(g-krefter), og i tillegg ikke øker sin egen-masse/energi, på sin ferd mot C, og at alle objekter i utgangspunktet er observerbare uansett avstand, og kun er observerbare i en hastighet som relativt sett er under C". 
- ® er bare lagt for å enklere vise til en sammenheng mellom ordene -whaaatever...  
 
PS, du kunne også med fordel/enkelhet ha kuttet ut jordkloden, og heller bare skrevet f.eks. planet X & Y, der romskipet er Z, og tilsvarende forkortelser for observatører/romfarer samt klokker.. i dine spørsmål :). 
 
PSS, kära nån.., så bortkastet det føltes å skrive dette, og det er et mirakel om noen skjønner et utplukk.. :) 
 
Ellers; 
Ut ifra det jeg kan forstå av hva Grammofon skriver over her, så forutsetter han at romskipet har en momentan akselerasjon mot C og en momentan retardasjon mot "0" (eg. der "0" er hastighet til observatører dvs. i posisjon "jordklode" og i posisjon "X"), og han har da helt rett også. 
Man vil altså ikke kunne observere romskipet fra jorden før det har retardert ved X (dvs. etter 12 timer -dvs. romskipets reisetid + lysets/bildet av romskipet reisetid tilbake til jorden), OG da vil man samtidig kunne observere at romskipet har kommet tilbake til jorden. 
 
Selv om jeg da ikke synes det er så paradoksalt (om en ser bort i fra det rent praktiske med momentan akselerasjon til C, og andre ultra-ideelle forhold). 
Paradokset er da "bare" at dette "kødder" med vår evne til å kunne observere (hypotetiske)objekter/masse i lyshastighet. 
 
Dvs. det ville *sett* paradoksalt ut, men det er ikke paradoksalt (sett bort i fra det rent praktiske og det ganske så rent teoretiske også). 
- Og igjen, jeg påstår ikke noe her (ville vært for fjernt..), men foreslår altså bare et scenario, der parameterne sikkert kan (og bør?) presiseres og endres -ytterligere, om det ville vært interessant og diskutabelt... 

(Innlegget ble redigert 04.12.18 22:57)

Drygolin2
Drygolin2Innlegg: 28
05.12.18 16:27

Takker for svar.

Man kan gjerne se bort fra alle bevegelser i forhold til alt fra sola til Melkeveien.
Så i dette eksempelet beveger Jorden og Planet X seg likt i forhold til hverandre.
Vet godt at kriteriene for spørsmålene er umulige.

Men som nevnt i starten av innlegget, var tanken å gjøre det så ukomplisert, og kall det gjerne så naivt som overhodet mulig.

Ser derfor bort fra akselrasjon m.m., og tolker det til følgende svar:


Spm1: Sett fra romskipet; Klokken på jordkloden står stille, den i romskipet går normalt, og den på Planet X går hurtigere (dobbelt så fort ?).

Spm2: Sett i fra jordkloden; Klokka på jorda og planet X går som før, den på romskipet står stille.

Spm3: Halvveis på turen, sett i fra romskipet; Klokken på jorden viser fortsatt 07:00, i romskipet kl 10:00, planet X kl 07:00.

Spm4: Men vi vet at svarende på spm 1,2,3 ikke kan være riktige. I såfall hadde klokkene ved hjemkomst vist 19:00, 19:00 og 13:00 observert i fra jordkloden, og dermed ingen tidsreise skjedd.

NiGoZeroIchi
NiGoZeroIchiInnlegg: 14754
06.12.18 10:51
Drygolin2: den i romskipet går normalt

... men det betyr ikke at tida flyr...

thormartisuth
thormartisuthInnlegg: 280
06.12.18 13:21

Klokken kan ikke bevege seg i lysets hastighet i vakum. Når det er tatt i betraktning så er dette en grei huskeregel ang lysets hastighet og tid.

 

La oss si at klokken går 99.999999999% av c relativt til jordkloden. Sett fra klokkens perspektiv vil lyset gå like raskt bort fra klokken som det gjør fra jordklodens om man stod på jordkloden. Det er dette man snakker om når man sier at lysets hastighet i vakum er en konstant uansett hvilket perspektiv man observerer det fra ut i fra.

(Innlegget ble redigert 06.12.18 13:23)

TonyDiMera
TonyDiMeraInnlegg: 1885
07.12.18 23:30

Siden du ikke angir noe annet vil jeg gjøre følgende antakelser:
- Planet X er i ro i forhold til jorden
- Klokkene er før reisen synkronisert sett fra den trege rammen hvor jorden og planet X er i ro.
- Med "observert" klokkeslett menes klokkeslettet som der og da er synlig for observatøren.

Svaret på spørsmålene blir da:
1. Klokken på jorden og i romskipet forblir på 7:00 under reisen. Klokken på Planet X avanserer fra 1:00 til 13:00.

2. Klokken på jorden avanserer fra 7:00 til 13:00, klokken i romskipet forblir på 7:00, og klokken på Planet X avanserer fra 1:00 til 7:00.

3. Halvveis på turen viser alle klokkene 7:00. Fremme på planet X viser klokken på jorden og i romskipet 7:00, og klokken på Planet X viser 13:00.

4. Klokken på jorden viser 19:00, klokken i romskipet viser 7:00, og klokken på Planet X viser 13:00, sett fra jorden.

 

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 24466
06.03.19 12:38

Klokka fraktes med en gitt fart i forhold til oss.
Jo nærmere denne fraktinga nærmer seg lysets hastighet, jo saktere vil klokka tikke.
I lysets hastighet vil den vel da slutte å tikke hvis den måler tiden...

BlackEagle
BlackEagleInnlegg: 49899
10.03.19 18:20
return_of_drakkar: I lysets hastighet vil den vel da slutte å tikke hvis den måler tiden...
return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 24466
10.03.19 18:37
BlackEagle: tic tac ...

Her fikk du forumets mest fortjente tommel...

BlackEagle
BlackEagleInnlegg: 49899
10.03.19 19:26
return_of_drakkar: Her fikk du forumets mest fortjente tommel...

Takk skal du ha, drakkar! Men bli nå ikke sittende oppe hele natta, da!


:o)


Mvh


BE


P. S. Digresjon - som ikke angår tid, men musikk: bassisten vi hadde i bluesbandet vårt, gikk bort i fjor. Jeg har de siste femten åra vært en slags vokalist påhengt en gitar jeg visste nord og sør på, men kan nå bli nødt til å rekonvertere til bass - så jeg har kjøpt meg ny bassgitar! Men... eeh... jeg har ikke tenkt å overta etter Eberhard Weber...

Zpiff
ZpiffInnlegg: 20569
10.03.19 22:26
return_of_drakkar: Klokka fraktes med en gitt fart i forhold til oss.
Jo nærmere denne fraktinga nærmer seg lysets hastighet, jo saktere vil klokka tikke.
I lysets hastighet vil den vel da slutte å tikke hvis den måler tiden...

Klokker og det meste annet som innehar en atom/molekyl..struktur, oppfører seg som det har mulighet til å oppføre seg (virke), uavhengig av hvilken hastighet.. klokka/tingen måtte ha.
Hvordan klokka/tingen kan se ut til å oppføre seg (evt. vise av klokkeslett.. og mht. sammenligninger), relativt til observatører i ulike posisjoner i ulike moment/perioder i ulike hastigheter, er dog en annen sak. 
 
Og i teoretisk praksis, om man klarte å akselerere ei vekkeklokke.. nært opp mot lysets hastighet, så hadde den strukturelt brutt sammen under sin egen masse/energi-økning, og da i hvert fall ikke vist noe klokkeslett (da den -som nevnt- ikke hadde hatt mulighet til det). 
Men hypotetisk (urealistisk) sett, så kunne klokka selvsagt fungert helt normalt, og vist hva-som-helst av klokkeslett, uansett hvilken hastighet/akselerasjon den måtte ha, og uansett observatører, posisjoner... 
 
Så jeg er jo ikke uenig med deg her, da klokker som har brutt sammen / bryter sammen.., også vil slutte å fungere som "tiltenkt" dvs. vise periodiske intervaller mellom gitte moment, også kalt "tidsrom".  
Å bokstavelig talt "måle tiden" anser jeg som noe helt annet, og er egentlig en henvisning til vår evne til å observere -særs- avstander til virkninger (eg. det observerbare universet som sådan). 
-Sånn for å være litt kverulant.. :) 

(Innlegget ble redigert 10.03.19 22:28)

broren_til_noen
broren_til_noenInnlegg: 31354
10.03.19 22:29
Drygolin2: Spørsmål 2: Hvordan arter det seg å observere de tre klokkene, sett i fra jordkloden ?

Verken fra jordkloden eller planet X vil det være mulig å observere klokka inne i romskipet.

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 24466
16.03.19 20:17
BlackEagle: Men bli nå ikke sittende oppe hele natta, da!

All those clocks ticking and tacking...and light...

quote:
The sun is the same
In a relative way
But you're older

Shorter of breath
And one day closer to death

(Innlegget ble redigert 16.03.19 20:23)

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 24466
16.03.19 20:19

Klokker måler tid...
Tid er vel bare en avstand mellom noe.
Men - uansett så oppstod tiden ved den første overgang fra det substansløse som kan bli til materie - energi til materie...

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 24466
16.03.19 20:30
Zpiff: Så jeg er jo ikke uenig med deg her, da klokker som har brutt sammen / bryter sammen.., også vil slutte å fungere som "tiltenkt" dvs. vise periodiske intervaller mellom gitte moment, også kalt "tidsrom".  
Å bokstavelig talt "måle tiden" anser jeg som noe helt annet, og er egentlig en henvisning til vår evne til å observere -særs- avstander til virkninger (eg. det observerbare universet som sådan). 
-Sånn for å være litt kverulant.. :)

Klokka / uret i dette må jo i eksempelet få lov til å eksistere for å gi et svar.
Ved lysets hastighet vil tiden 'fryses'.
Om vi selv beveget oss med lysets hastighet ville tiden 'fryses' for oss.

GreySerpent
GreySerpentInnlegg: 21499
16.03.19 20:32

Ei klokke har ikke begrep om tid. Den er en gjenstand.

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 24466
18.03.19 19:02
GreySerpent: Ei klokke har ikke begrep om tid. Den er en gjenstand.

Korrekt!
Og det er avgjørende det du sier.


La oss si at vi har ei klokke som gir et signal hvert sekund, slik vi kjenner sekunder her på jorda. Denne klokka er satt og justert slik at dette skjer hvert sekund.

Jeg og du eldes også for hvert år.
Men dersom vi kunne kjøre som gale i et romskip i en hastighet som er mye raskere enn det beveger oss her, så ville vi eldes saktere. 
Dette har man illustrert ved tvillinger hvor den som lever på jorda eldes slik vi eldes, mens den som farer i verdensrommet i megafart mot lysets hastighet eldes enorm saktere.

Det finnes formler for dette og dersom A levde her og B for i vill fart med 95% av lysets hastighet, vå ville B bare ha blitt 5 år eldre på den tiden som A ville blitt 35 år eldre.

Tiden går altså saktere jo mer man nærmer seg lysets hastighet.
Så denne klokka våres ville ved lysets hastighet tikke med null fart. Jo mer den nærmet seg lysets hastighet jo lenger ble dette sekundet og til slutt stopper det opp...Fordi den var underlagt denne loven.

BlackEagle
BlackEagleInnlegg: 49899
18.03.19 23:01
return_of_drakkar: The sun is the same
In a relative way
But you're older Shorter of breath
And one day closer to death

Vår uenighet til tross, drakkar - vi har visst noen felles referansepunkter...

Mvh

BE

Zpiff
ZpiffInnlegg: 20569
22.03.19 12:56
GreySerpent: Ei klokke har ikke begrep om tid.

Når en klokke som sier tikk-tak oppnår lysets hastighet, så endrer den tak-tikk. 
(Knusk tørr). 

BlackEagle
BlackEagleInnlegg: 49899
22.03.19 13:21
Zpiff: Når en klokke som sier tikk-tak oppnår lysets hastighet, så endrer den tak-tikk.

*glise*

Gluping...

Mvh

BE

GreySerpent
GreySerpentInnlegg: 21499
22.03.19 14:30
Zpiff: Når en klokke som sier tikk-tak oppnår lysets hastighet, så endrer den tak-tikk. 
(Knusk tørr).

Hehe... fin den. :)

ostgote
ostgoteInnlegg: 4579
22.03.19 19:38
return_of_drakkar: Tiden går altså saktere jo mer man nærmer seg lysets hastighet.
Så denne klokka våres ville ved lysets hastighet tikke med null fart. Jo mer den nærmet seg lysets hastighet jo lenger ble dette sekundet og til slutt stopper det opp...Fordi den var underlagt denne loven.

Noe selvmotsigende det at klokka stopper opp/ går saktere  mens romskipet fortsetter å gå like fort med nær lysets hastighet. 
Hvis klokker stopper vil burde andre fysiske prosesser i romskipet og alt annet som er der stoppe opp eller gå saktere, inkludert selve romskipet. Lysets hastighet er en grense som det er umulig å nå.

Zpiff
ZpiffInnlegg: 20569
22.03.19 22:43
ostgote: Noe selvmotsigende det at klokka stopper opp/ går saktere  mens romskipet fortsetter å gå like fort med nær lysets hastighet. 
Hvis klokker stopper vil burde andre fysiske prosesser i romskipet og alt annet som er der stoppe opp eller gå saktere, inkludert selve romskipet. Lysets hastighet er en grense som det er umulig å nå.

...enig, og det er en utfordring som gjelder for masse, og da selvsagt også for strukturer av masse, så som klokker, romskip... 
 
Et spørsmål i så henseende, kan jo være om det finnes noen hypotese -presentert i tråd med gjeldene fys.teorier, som kan gi en forklaringsmodell som igjen kan vise/antyde om det er mulig å omgå førstnevnte utfordring. 
Å eventuelt vise at en slik hypotese er gyldig (uansett hvor mye gjeldene teorier støtter den eller ei), kan og bør i tilfelle underbygges med forsøk og observasjoner i praksis. 

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 24466
30.03.19 13:27
ostgote: Noe selvmotsigende det at klokka stopper opp/ går saktere mens romskipet fortsetter å gå like fort med nær lysets hastighet. Hvis klokker stopper vil burde andre fysiske prosesser i romskipet og alt annet som er der stoppe opp eller gå saktere, inkludert selve romskipet. Lysets hastighet er en grense som det er umulig å nå.

Det er faktisk slik at en klokke som beveger seg går saktere enn en klokke i fart. 
Sitter du stille med klokka på armen så den raskere enn om du løper med den på armen; selv om det jo vil være ultraminimalt.

Men når det gjelder superhastigheter og opp til lysets hastighet så ikke tenk så mye på uret ditt, men prøv å tenke at et gitt signal som tar x tid i en gitt ramme, nå vil ta lenger tid (selv om vi illustrerer det med en klokke / eu urverk).

Her er en liten snutt fra en fyr, professor Mike Merrifield i England om dette.
Legger den ut fra det jeg da mener det interessante om dette.
Her brukes en - lysklokke.

 

https://youtu.be/Cxqjyl74iu4?t=338

(Innlegget ble redigert 30.03.19 13:28)

thormartisuth
thormartisuthInnlegg: 280
31.03.19 06:59
return_of_drakkar: Det er faktisk slik at en klokke som beveger seg går saktere enn en klokke i fart.

Fortjener pris for verdens minst hjelpsomme svar. Les over det du skriver en gang til.

 

 

 

Kort fortalt. c er konstant relativt til en selv uansett hva din egen relative hastighet til ett annet objekt er. Det betyr mer enn det man skulle tro. Det betyr at uansett hvor fort det ser ut som om du beveger deg relativt til lyset for noen andre så har lyset samme relative hastighet for deg  som det har relativt til den som observerer deg, dvs c.

 

 

 

Hastighet er som kjent avstand over tid. Om en person observerte at du bevegde deg 99% av c relativt til seg selv altså at en lystråle føk forbi han og du rett etter i nøyaktig samme retning slik at forskjellen mellom c og din egen hastighet knapt er merkbar så vil lyset  fra ditt perspektiv bevege seg like raskt vekk fra deg  som lyset beveger seg vekk fra observatøren sitt perspektiv gjør grunnet relative opplevde tidsforskjeller.

 

Dette er en hendig regel for å beregne opplevde relative tidforskjeller forårsaket av relative hastigheter der man kjenner til sin egen hastighet relativ til en observatør fra en observatør sitt perspektiv.

 

For å ta eksempelet ovenfor: For deg går ett sekund. lyset har derfor beveget seg 299 792 458m vekk fra deg. Fra observatørens perspektiv derimot så beveger lyset seg 299 792 4,58 m vekk fra deg pr sekund, det vil derfor ta 100 sekunder for observatøren å observere en forflytning som tar ett sekund for deg å observere. (ikke det at lys i vakum som beveger seg vekk fra deg kan observeres, det er umulig men du skjønner kanskje hva jeg mener)

 

Var det greit nok?

 

 

(Innlegget ble redigert 31.03.19 07:08)

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 24466
31.03.19 10:44
thormartisuth: Fortjener pris for verdens minst hjelpsomme svar. Les over det du skriver en gang til.

Jepp - og det er enkelt forklart.

2 klokker.
A og B.
A stille.
B i bevegelse.
Tiden vil observeres saktere på klokke B.

At tiden stopper ved lysets hastighet kan vi jo da vise ved photon-klokken og Lorentz transform..

Så kan man sette sammen dette og enkelt konkludere med at ved lysets hastighet vil det signalet som vi vanligvis oppfatter som 1 sekund rett og slett stoppe. altså ikke gi sekund-signalet.

Les: Time slows for an Object in motion.
Vi trenger ikke gjøre det spesielt vanskeligere for et enkelt svar.

Her kan lese noe morsomt:

http://vgd.no/samfunn/vitenskap/tema/1808231/tittel/tid-og-reiser-opp-mot-lyshastighet/innlegg/43023937/#43023937

 

http://vgd.no/samfunn/vitenskap/tema/1808231/tittel/tid-og-reiser-opp-mot-lyshastighet/innlegg/43025333/#43025333

(Innlegget ble redigert 31.03.19 10:50)

return_of_drakkar
return_of_drakkarInnlegg: 24466
31.03.19 12:14

Vi må huske på at det vi kaller tiden ble til da det første substansløse som kan bli til materie, ble til materie, nemlig energi.
Husk at klokka vi snakket vi skal måle tiden - et tidsintervall, men ved lysets hastighet er tiden lik 0.

Tid - det er morsomt.
her er far et annet innlegg jeg hadde en gang - skrevet på angletærsk fordi det også skulle brukes et annet sted :).
http://vgd.no/samfunn/religion-og-livssyn/tema/1786139/tittel/hvor-lang-tid-brukte-gud-paa-skaperverket/innlegg/42907234/#42907234 http://vgd.no/samfunn/religion-og-livssyn/tema/1786139/tittel/hvor-lang-tid-brukte-gud-paa-skaperverket/innlegg/42907234/#42907234

(Innlegget ble redigert 31.03.19 12:17)

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg