Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Victor Goldschmidt

NYTT TEMA
serk
serkInnlegg: 2509
23.10.19 20:31

Vi hører ofte om Roald Amundsen og Fridtjof Nansen. Men altfor sjelden om Victor Goldschmidt.

Geologi-professoren som satte Norge på vitenskapkartet. Og akkurat i den disiplinen vi i fremtiden skulle bli best på: Olje.

Han var en superbeskjeden immigrant fra Sveits, jøde og fag-idiot(nerd som vi sier i dag). Han fremhevet seg selv sjelden.

Fange-transport-skipet Donau hadde med seg Victor den 26. oktober 1942. Den mørkeste dagen i norsk historie. Den dagen vi lot de svakeste blant oss dø, fordi vi mente de var mindre verdt, enn oss selv.

Victor ble sendt på land av Gestapo. Fordi universitetsledelsen i Oslo presset dem til det. Man kunne altså unnslippe Donau, hvis man hadde de rette kontaktene. Hvem sa at Norge ikke er korrupt?

petterG
petterGInnlegg: 9702
23.10.19 21:50
serk: Hvem sa at Norge ikke er korrupt?

Er korrupt? Er det ikke straks 80 år siden...?

serk
serkInnlegg: 2509
04.11.19 19:13
petterG: Er korrupt? Er det ikke straks 80 år siden...?

Victor Goldschmidt er etter min mening en av de viktigste nordmenn som har levd. Han hadde riktig nok ikke norsk opphav, men dedikerte seg til norges viktigste næring: Oljen. Han dedikerte seg 100 % til Norge, tross motstand.


At han ble berget fra Donau, etter først å ha blitt satt på den båten, er utenfor min begripelse. Kan noen forklare? Hvis det var mulig å unnslippe Donau, er det en viktig nyansering av denne delen av norgeshistorien.


At han ble satt i land fra Donau, via vennetjenester, er jo per definisjon "korrupsjon". Men korrupsjon som berger et menneske fra tilintetgjørelsesleire, bør vi vel se i gjennom fingrene med.

serk
serkInnlegg: 2509
06.11.19 18:56

Victor Goldschmidt. Norges fremste geo-kjemiker. Et geni som bidrog til norges olje-eventyr. Men fullstendig glemt i dag.

serk
serkInnlegg: 2509
11.11.19 19:38
serk: Victor Goldschmidt. Norges fremste geo-kjemiker. Et geni som bidrog til norges olje-eventyr. Men fullstendig glemt i dag.

Nærings-utnyttelsen av olje er et direkte resultat av geo-kjemiens undersøkelse av mulighetene for å utnytte geologiske forekomster, deriblant olje.


Victor Goldschmidt må jeg tolke som super-beskjeden. Han var mer opptatt av alminnelige menneskers ve og vel, enn av super-profitt! Blant annet engasjerte han seg i gruve-arbeideres helsesituasjon. Han var altså ikke bare en fag-idiot - han hadde stor omsorg/sosial forståelse for vanlige mennesker.


Geo-kjemi inkluderer olje. Men den hensynsløse oljeutvinningen som munnet ut i Alexander Kielland-ulykken, kunne vært unngått, om vi hadde lyttet mer på Victor Goldschmidt. Norges fremste nobel-prisvinner-kandidat i kjemi, brydde seg mer om vanlige mennesker, enn kjemi. Det gjør ham enda mer unik!

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg