Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

NFL Conference Championship

NYTT TEMA
SalSomer

Innlegg: 8947
SalSomer
22.01.21 09:57

NFL Conference Championship

(Merk at VGD fortsatt har nattestengt, og vi har valgt å gå for Discord som løsning for diskusjon etter midnatt da Reddit-løsningen vi brukte i fjor bød på en del utfordringer. Lenken til Discord-kanalen vår er her.)

Vi nærmer oss raskt slutten her. Forrige uke måtte fire lag til forlate oss, og kun fire står igjen med et siste hinder før Super Bowl. For Browns så det nesten ut som at deres cinderella-sesong skulle fortsette da laget ble gitt muligheten til å ta ledelsen mot et Mahomes-løst Chiefs, men når det virkelig gjaldt sviktet til slutt laget. Man kunne sikkert nå sagt noe om deres negative poengforskjell i grunnspillet, at de var noe heldige i hvordan de tok seg til sluttspillet og at de trengte en kollaps av dimensjoner av Steelers for å ta seg helt til divisional og dermed slå fast at dette laget kanskje ikke er så store kandidater for å ta seg tilbake til sluttspillet i 2021 som mange vil ha det til, men hvorfor være negativ? Browns har hatt sin beste sesong på en generasjon og de har et ungt lag med en ung quarterback og mye å se frem til. Hvis de kan få skikk på forsvaret sitt er en retur i 2021 absolutt ikke umulig.

En av de som vil forsøke å forhindre dette er dog deres divisjonsrivaler Ravens, som røk ut av sluttspillet på en heller trist måte. Kun tre poeng, ble det. Justin Tucker, kanskje tidenes beste kicker, feilet i vinden i Buffalo, og det samme gjorde punteren Sam Koch. Offensivt var det hele en fryktelig trist og flat affære, der laget aldri klarte å utnytte seg av pasningsspillet for å straffe Bills-forsvaret som fylte boksen tettere og tettere for hvert spill som gikk. I Baltimore vil nok mye denne sesongen handle om det samme som det har gjort i noen år nå - wide receivers. Laget har fortsatt et brilliant forsvar, en stabil offensiv linje og et løpespill bedre enn noen annen, men i luften er receiver-gruppen til Ravens heller svak. Det kan bli interessant å se hva laget kan gjøre for å bøte på problemen der i offseason og draft.

Over på NFC-siden ble det en trist men forutsigbar sorti for Rams. Laget har etter at de røk ut av Super Bowl vel vært selve symbolet på “god, men ikke god nok”, og en exit i divisional var vel det absolutt beste de kunne forvente. Altså, det bor mye bra i Rams. Forsvaret er fantastisk og angrepet har en ung og lovende RB i et veldig løpsvennlig system med en god coach som nok kommer til å vinne en Lombardi en gang før karrieren er over. Det er bra, men det er liksom ikke helt der oppe. Og når laget i tillegg var rimelig nedlesset med skader ble det ikke nok i møte med det som kanskje er NFLs beste lag i Packers akkurat nå. Så er spørsmålet om de kan bygge videre til neste år, da? Joda, det kan de jo klare, men de har ikke akkurat mye plass til å gjøre store free agent-signeringer. Så det er en fare for at laget akkurat nå har nådd et midlertidig platå i hva vi kan forvente av dem.

Til slutt står vi igjen med Saints, som er det laget som har det største og tydeligste hullet på vei inn i årets offseason. Drew Brees er ferdig som quarterback, det var tydelig for alle som så hans siste kamp. Nå venter kontrakten hans med NBC, så får vi se hvordan han fungerer i media, enten som studioanalytiker eller kommentator. Saints på sin side må gå videre uten deres største helt, men hvem skal de ha under center nå? Taysom Hill var mannen som tok over da Brees var skadet, men er Hill virkelig klar til å være en starter på heltid i NFL? Hvis ikke er alternativet Jameis Winston, men han er ikke akkurat et ettertraktet alternativ han heller. Laget har nok ikke nok cap space til å hente inn en av de større free agent-navnene, og de velger rimelig sent i draften. Det kan altså se ut som at vi får se Hill på heltid i 2021. Hvem skulle trodd det?

Men la oss nå vende oppmerksomheten mot de to kampene som skal spilles denne helgen. Et conference championship skal tross alt avgjøres her. 

Søndag kl. 21.05: Packers mot Buccaneers i Green Bay

Søndagen starter med et møte mellom to av de største quarterbackene i nyere tid, Tom Brady og Aaron Rodgers. Brady har levert spill av ypperste klasse i år, noe som er smått imponerende med tanke på alderen, men kanskje enda mer imponerende er Rodgers, som i hele år spilt på et MVP-nivå, og vil etter alle solemerker motta prisen for ligaens mest verdifulle spiller for en tredje gang om et par uker. Men én gang i år gikk ting heller trått for godeste Rodgers og Packers-angrepet, da de møtte Buccaneers tidligere i sesongen. Etter en god start falt alt sammen helt sammen og laget gikk fra å lede 10-0 til å tape 10-38. Den gangen kom spesielt Buccaneers’ pass rush frem ofte, og Rodgers ble sacked hele fem ganger i kampen. Han har stort sett evnet å bli kvitt ballen raskt i løpet av sesongen, men klarte ikke å være rask nok da. Kan Buccaneers-forsvaret komme seg til Rodgers like bra denne gangen også vil de ha en god sjanse til å kvele Packers-angrepet atter en gang. Men som Buccaneers viste i forrige uke så er det ikke nødvendigvis sånn at seire i grunnspillet betyr seire i sluttspillet. 

En ting som også kan føre til et annet resultat er at kampen denne gangen går i Green Bay, ikke Tampa Bay. Temperaturen ved Lake Michigans bredder er noe litt annet enn ved Mexicogolfen, og det er forventet at været vil være kaldt, kjipt og muligens med en del snø i luften. Tradisjonelt sett har Buccaneers vært fryktelig dårlig i kalde kamper, og det kommer sikkert til å bli gjort et poeng ut av dette i løpet av sendingen. Samtidig bør det nevnes at det ikke egentlig har så veldig mye å si for denne kampen at Buccaneers tapte en haug med kalde kamper på 70-tallet. For det første tapte Buccaneers stort sett både kalde og varme kamper på den tiden, for det andre er det ingen av dagens spillere som hadde nevneverdig mye med de kampene å gjøre.

I nyere tid har Buccaneers ikke spilt så mange kalde kamper, egentlig, sammenliknet med hva de gjorde på 70-, 80- og 90-tallet. Grunnen til det er jo ganske åpenbar, laget pleide i sin tid å være i samme divisjon som Packers og resten av NFC North, mens de nå stort sett spiller mot lag fra lenger sør. Dette er også et element å ta med seg inn i denne kampen, disse lagene var i sin tid divisjonsrivaler. Nå skal det sies at Buccaneers for det meste var en kasteball i NFC North og lite annet, men allikevel, det har vært tider da dette faktisk var en ordentlig rivalkamp. På slutten av 90-tallet hadde begge disse lagene gode tider, og oppgjørene mellom Warren Sapp og Brett Favre var verdt å få med seg. Kanskje kan vi se et gammelt rivaloppgjør gjenoppstå her altså, i hvert fall hvis lagene har tenkt å fortsette å være gode i noen år til.

Som en rar kuriositet kan man forøvrig nevne at dette blir første gangen i historien at Aaron Rodgers spiller en NFC Championship Game på hjemmebane. Sist gang Lambeau var vertskap for en Championship Game var det i en kamp som skulle ha stor betydning for begge kveldens quarterbacks. Dette var tilbake i sluttspillet etter 2007-sesongen, da Packers tok imot Giants. Den kampen gikk til overtime, der Packers-QBen Brett Favre åpnet med å kaste en interception som satte opp et field goal for Giants for å vinne kampen. Det var Favres siste pasning noensinne som en Packers-QB, året etter startet Rodgers. Det har vært en del spekulasjoner før årets sesong om dette skulle bli den siste for Rodgers, men sånn som han har spilt får han nok noen år til før Jordan Love tar over. Eller hvem vet? Hvis historien gjentar seg, vil dette bli Rodgers’ siste kamp i Wisconsin? Vi får se.

Du spør forøvrig hvorfor den forrige Championship-kampen på Lambeau var viktig for Tom Brady? Vel, det samme Giants-laget som avsluttet Favres karriere som Packers-QB gikk så klart ut i neste kamp og avsluttet Tom Brady og Patriots’ perfekte sesong i en av de største overraskelsene i Super Bowl-historien. Hvis Patriots hadde spilt mot Packers den søndagen, hadde ting da sett annerledes ut?

Disse lagene har møttes en gang før i sluttspillet. Packers slo Buccaneers i Divisional Round etter 1997-sesongen.

Mandag kl. 00.40: Chiefs mot Bills i Kansas City

Etter møtet mellom de to gamle stjernene er det (kanskje) klart for et møte mellom to nye stjerner. Dette med gammel og ny i NFC og AFC har vært et tema gjennom hele sluttspillet, og akkurat nå ser det ut til at vi altså får først de to største av de gamle etterfulgt av det som kanskje er de to største av de unge. Patrick Mahomes (hvis han blir frisk til kampen) mot Josh Allen kan veldig fort være et oppgjør som man etterhvert begynner å telle, slik man pleide å gjøre med gamle Manning mot Brady-oppgjør. Vi er så klart ikke der riktig ennå, men kanskje en dag. Da disse lagene møttes i årets grunnspill var det riktignok løpespillet, og spesifikt løpespillet til Chiefs, som dominerte kampen. Clyde Edwards-Helaire løp for 161 yards, mens Darrel Williams løp inn en touchdown. Edwards-Helaire er også en av disse som kanskje eller kanskje ikke blir klar til denne kampen, noe som gjør at det per nå er litt vanskelig å vite hva man skal tro om kampen. Med en frisk Mahomes, Edwards-Helaire og Watkins bør Chiefs ha et lite overtak på Bills, mens uten dem er nok Bills favorittene. Det er uansett potensiale for å bli jevnt mellom to gode lag her, men det er klart at spillermaterialet vil ha noe å si.

Om vi dog ser litt bort fra spillermaterialet og blar litt i historien, slik som vi gjorde med NFCs kamp, finner vi at dette er en kamp med en artig historisk bakgrunn. Dette er jo første gang Bills er tilbake i AFCs Championship Game siden 1993-sesongen, da de spilte mot nettopp Chiefs. Ser man på den kampen finner man dog et manuskript som likner langt mer på årets NFC-kamp enn årets AFC-kamp. Bills var laget som hadde vært godt i en årrekke, men aldri helt strukket til i sluttspillet. De var ledet an av en aldrende quarterback som var på slutten av en karriere der hans unike no-huddle spillestill hadde ført til noen fantastiske offensive sesonger. Chiefs var laget som stilte med ligaens største stjerne i det som var hans siste par sesonger før pensjonisttilværelsen. Nå er det altså to lag som ikke akkurat ser ut som at de har problemer med at vinduene deres stenges med det første som møtes, men allikevel, en Championship-kamp er en Championship-kamp, og mulighetene i de kommer ikke så alt for ofte.

Eller gjør de det? Når denne kampen sparkes i gang vil Chiefs sette en rekord i AFC ved å være vertskap for sin tredje Championship-kamp på rad. Det har aldri skjedd før at et lag har klart dette. Kanskje enda mer oppsiktsvekkende er det at det eneste laget til å være vertskap for tre NFC Championship-kamper er Philadelphia Eagles, da de ble ledet av nåværende Chiefs-trener Andy Reid. Han har altså vist at han vet hvordan man tar seg til denne kampen. Bills er forøvrig også kjent med championship-rekorder. Da de slo Chiefs for snart 30 år siden var det deres fjerde seier på rad i AFC Championship, en streak som ingen andre, verken i AFC eller NFC, har klart å slå. Bare ikke spør dem om hvordan det gikk i Super Bowl.

Ikke spør dem hvordan det gikk i Super Bowl, eller hvordan det gikk etter den perioden med dominanse på 90-tallet. Det ble som nevnt en lengre periode med triste resultater før laget nå endelig er tilbake. Så ingenting er sikkert. Det kan kanskje se ut som at Mahomes mot Allen er et oppgjør for fremtiden, men det kan like fullt være mulig at dette er siste gang en eller begge av disse spiller en championship game. Det er vanskelig å si hva fremtiden vil bringe. Bare tenk, da Bills møtte Chiefs i sluttspillet etter 1993-sesongen hadde NBC hentet inn en gammel Bills-helt til å stå for intervjuene med spillere og trenere etter kampen. Dette var en Hall of Famer og en Hollywood-stjerne og et av de største navnene i Amerika. Absolutt alt så ut til å gå riktig for ham, og det var utenkelig at han skulle noen gang miste sin enorme stjernestatus. Det gikk allikevel ikke så bra med resten av karrieren til OJ Simpson. Noen ganger gjør det ikke det. Så får vi inderlig håpe at både Mahomes og Allen og alle andre involvert i kampen slipper akkurat den skjebnen.

 

Disse lagene har møttes tre ganger før i sluttspillet. Bills vant en Divisional-kamp etter 1991-sesongen og den tidligere nevnte Championship-kampen etter 1993-sesongen. Chiefs slo Bills i AFLs Mesterskapskamp etter 1966-sesongen for å ta seg til historiens aller første Super Bowl.

SalSomer

Innlegg: 8947
SalSomer
22.01.21 09:57

Må bare beklage at det har tatt så lang tid å få denne skrevet. Har vært mye å gjøre denne uken, og kjenner dessverre også at motivasjonen dør litt etter hvert som aktiviteten på forumet gjør det også.

AirCanada

Innlegg: 2417
AirCanada
22.01.21 10:35

Nydelig innlegg! Har vore mykje fråværande denne sesongen då eg syns sporten mistar piffen uten publikum og den appellen og stemninga det medfører.

 

Mahomes klarert for kamp?

SalSomer

Innlegg: 8947
SalSomer
22.01.21 12:08
AirCanada: Mahomes klarert for kamp?

Ikke klarert ennå. Det ser veldig ut som at det går mot at han kommer til å bli det, men han er fortsatt i concussion protocol.

MensenErnst

Innlegg: 5716
MensenErnst
22.01.21 12:45

Fantastisk lesing som alltid, Sal. 

Gleder meg skikkelig til disse kampene. Og det er nesten slik at jeg unner alle å gå videre. Det blir en kul Super Bowl uansett. Veldig spent på hvor mye juling Mahomes er fått.

En kan jo nesten ikke annet enn å unne Bills en SB-seier etter 4 tapte finaler på rad og mange år i sumpa, men holder Chiefs som klar favoritt så lenge de har QB-en sin.

Og så tror jeg Grren Bay tar det mot Bucs. Om Brady skulle greie det er det en helt rå sesong av han. Og i den alderen! Alle superlativer er brukt opp. Idrettshistore.

frodar

Innlegg: 459
frodar
22.01.21 13:53

Nydelig innlegg som vanlig Sal! Tommel er gitt.  Jeg har bare ett spørsmål. Fikk Mahomes hjernerystelse i kampen mot Browns, eller ikke?

Er svaret at han fikk det, har han ingenting i søndagens kamp å gjøre. I såfall leker de med hans fremtidige helse. Det er ingen, i hele verden, som har blitt friskmeldt av en hjernerystelse etter 6 - 7 dager. Selv om amerikanerne tror noe annet.  

(Innlegget ble redigert 22.01.21 13:56)

SalSomer

Innlegg: 8947
SalSomer
22.01.21 14:34
frodar: Fikk Mahomes hjernerystelse i kampen mot Browns, eller ikke?

Den offisielle forklaringen er at han ikke fikk det. Jeg kan ikke sitter her og si at dette ikke stemmer, men jeg syns jo det høres merkelig ut.

LaGoeba

Innlegg: 22465
LaGoeba
22.01.21 17:40

Håper på Chiefs - Packers i SB. Mahomes mot Rogers er en kamp som frister vanvittig mye.

TomBrady_12

Innlegg: 4417
TomBrady_12
22.01.21 18:42

Brady er 28-5 i kamper med vintertemperatur. Ganske solid. 

VFK1989

Innlegg: 1175
VFK1989
22.01.21 23:50

10/10 som vanlig. 

Skal ærlig inrømme jeg er en av de som omtrent kun henger på Discord nå, men leser alltid disse innleggene.

(Innlegget ble redigert 22.01.21 23:51)

LaGoeba

Innlegg: 22465
LaGoeba
23.01.21 16:53
VFK1989: Skal ærlig inrømme jeg er en av de som omtrent kun henger på Discord nå, men leser alltid disse innleggene.

Det viktigste er at du melder veddemål på discord, tross alt!

BennyKanin

Innlegg: 3854
BennyKanin
23.01.21 19:04

Drømmer om en Bills-Bucs bolle. La det skje :-D

VFK1989

Innlegg: 1175
VFK1989
24.01.21 13:46
LaGoeba: Det viktigste er at du melder veddemål på discord, tross alt!

Første øl er åpnet, de veddemålene kommer nok tidligere en forventet. 

LaGoeba

Innlegg: 22465
LaGoeba
24.01.21 13:56
VFK1989: Første øl er åpnet, de veddemålene kommer nok tidligere en forventet.

Jeg er klar! Tar noen pils i aften jeg også, så kan bli gøy dette.

Legendag_

Innlegg: 6625
Legendag_
24.01.21 21:51

3rd & Long, Packers D verste mareritt. 

Dr_Who

Innlegg: 3083
Dr_Who
24.01.21 23:01

Da er det fortsatt litt håp for Packers.

AirCanada

Innlegg: 2417
AirCanada
25.01.21 17:50

Håp og NFC North går hand i hand, men det blir stort sett med det.

Mvh Viking

Dr_Who

Innlegg: 3083
Dr_Who
25.01.21 18:41

Jeg skrev dette i går kveld, da det ennå var håp for Packers. I dag lurer jeg på hva Patriots tenker, som lot Brady gå, og hentet en QB jeg alltid har sett på som en tulling.

https://www.espn.com/nfl/story/_/id/28936050/the-story-split-tom-brady-bill-belichick-patriots

(Innlegget ble redigert 25.01.21 19:02)

AirCanada

Innlegg: 2417
AirCanada
25.01.21 21:48

Forstod det. Berre et lite hjertesukk frå en supporter av en franchise som manglar vinnarskallar.

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg