Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Hvorfor er La Liga så god?

NYTT TEMA
JadeFalcon
JadeFalconInnlegg: 733
02.03.17 20:34

Hva er det som gjør at spanjolene er så god i fotball? I tillegg, så gjør de det bra i andre ligaer i Europa, mens engelskmennene har jo nesten ingen utenlandske proffer(minus Wales, Skottland)

milfern
milfernInnlegg: 66339
02.03.17 21:18

Fordi spillerne i PL er fornøyd med å spille i PL. Pengene har blitt en sovepute for en stor del av ligaens spillere.

Geers
GeersInnlegg: 4300
02.03.17 22:34

Talentutvikling

-Jolla
-JollaInnlegg: 14533
03.03.17 02:34

Denne sesongen driver de spanske lagene på med det samme i UEFA Youth League som de har for vane å gjøre på seniornivå.

I 8-dels var dette fordelingen av klubber per land:

Spania: 4 lag
Portugal, Frankrike og Nederland: 2 lag
Russland, Ukraina, Norge, Tyskland, Moldova og Østerrike: 1 lag

England glimter med sitt fravær nå som Chelsea (som har vunnet de to siste utgavene) ikke var kvalifiserte.

Videre så har man nå i kvartfinalene 3 lag igjen fra Spania, og Sevilla røk ut mot Atlético, så 3 er maks som de kunne klare.

Kvartfinalene er:
Real Madrid-Ajax
CSKA Moskva-Benfica
Barcelona-Porto
RB Salzburg-Atlético

Så det er jo muligheter for 3 spanske lag i semifinalene, selv om jeg ser på RB Salzburg som klare favoritter mot Atleti mens de andre to er veldig åpne oppgjør.

(Innlegget ble redigert 03.03.17 02:34)

Makatelli
MakatelliInnlegg: 7748
03.03.17 04:42
JadeFalcon: Hva er det som gjør at spanjolene er så god i fotball? I tillegg, så gjør de det bra i andre ligaer i Europa, mens engelskmennene har jo nesten ingen utenlandske proffer(minus Wales, Skottland)

JadeFalcon:

Hva som gjør Spania så gode som landslag skyldes at de har tilgang til noen av de beste spillerne fra to av verdens største klubber i Real Madrid og Barcelona. Den gyldne generasjonen som vant EM i 2008 og VM i 2010 var hovedsakelig spillere fra disse to klubbene. Vanskelig å si om dette blir opprettholdt i fremtiden, men historikken de siste årene tyder på at den dominansen er ferdig. 

Når det gjelder det at det er så få engelske spillere i utlandet er det slik at for mange gir Premier League dem muligheten til å holde seg hjemme i kjente trakter, spille i verdens mest populære liga og ikke minst tjene mer penger der enn de ville gjort i utlandet, slik Milfern sa.

-Jolla:

Jeg ser du har trukket frem at de spanske lagene gjør det bra i UEFA Youth League nå. Ser man på historikken til disse turneringene så er det ingenting som tyder på at unge spillere fra Spania gjør det noe bedre enn de engelske. I UEFA Youth League som har vært i tre sesonger nå har Chelsea vunnet de to siste som du sa, og før det vant Barcelona. Forgjengeren til den turneringen het NextGen Series. Her vant Inter, Aston Villa, Ajax og Chelsea i den rekkefølgen. Så i de 7 sesongene disse turneringene har blitt arrangert har engelske lag vunnet 4 ganger, mens kun ett spansk lag har vunnet.

(Innlegget ble redigert 03.03.17 04:47)

-Jolla
-JollaInnlegg: 14533
03.03.17 05:52
Makatelli: Jeg ser du har trukket frem at de spanske lagene gjør det bra i UEFA Youth League nå. Ser man på historikken til disse turneringene så er det ingenting som tyder på at unge spillere fra Spania gjør det noe bedre enn de engelske. I UEFA Youth League som har vært i tre sesonger nå har Chelsea vunnet de to siste som du sa, og før det vant Barcelona. Forgjengeren til den turneringen het NextGen Series. Her vant Inter, Aston Villa, Ajax og Chelsea i den rekkefølgen. Så i de 7 sesongene disse turneringene har blitt arrangert har engelske lag vunnet 4 ganger, mens kun ett spansk lag har vunnet.

Jupp. Derfor det er litt interessant at det virker til å være noe på gang igjen denne sesongen, for historisk sett så har Spania vært dårlige på ungdomsturneringer ute i europa (når man snakker 17-20 år) ettersom disse ungdommene i Spania i mye større grad spiller på B-lag som er i ligasystemene (noe som jo ikke er lov i England f.eks.)

Håper man kan se en gradvis endring hvor de spanske lagene satser mer på å bruke de store talentene sine etterhvert som UEFA Youth League blir større og større.

amukon
amukonInnlegg: 2350
03.03.17 10:59

Hvor mange briter spilte på Chelsea da de vant UYL? Har en følelse av at det var mye import på det laget.

Uansett, spansk talentutvikling, denne saken av Josimar går nærmere inn i detaljene rundt spansk talentutvikling. Les!

Det jeg mener skiller spansk ut fra norsk/engelsk talentutvikling spesielt er deres utrolig sterke fokus på Spilleforståelse kontra fysikk. Smarte spillere trekker som regel det lengste strået selv om motstanderne de møter er fysisk overlegne, men mangler forståelse.

(Innlegget ble redigert 03.03.17 11:02)

-Jolla
-JollaInnlegg: 14533
03.03.17 11:33
amukon: Smarte spillere trekker som regel det lengste strået selv om motstanderne de møter er fysisk overlegne, men mangler forståelse.

Og så blir det ofte lett å tenke at "overlegen" fysikk i fotball oversettes til masse, høyde og toppfart på en 60-meter, mens spanjolene gjerne fokuserer mer på løpskapasitet, akselerasjon og balanse som på mange måter er viktigere.

 

Angående nasjonalitet på Chelsea sine ungdomslag så er det nesten utelukkende engelskmenn. Av de 33 som representerte Chelsea i 2015 og 2016 så var 25 fra England, og 4 av de 8 utlendingene kom fra Skottland, Sverige og Danmark. Derimot så skal det sies at hvis man ser bort ifra de tre keeperne så spilte, så var det kun 4 av de 30 utespillerne som var etnisk britiske, hvis det har noen betydning for deg.

(Innlegget ble redigert 03.03.17 11:53)

amukon
amukonInnlegg: 2350
03.03.17 12:15
-Jolla: Og så blir det ofte lett å tenke at "overlegen" fysikk i fotball oversettes til masse, høyde og toppfart på en 60-meter, mens spanjolene gjerne fokuserer mer på løpskapasitet, akselerasjon og balanse som på mange måter er viktigere.

Jepp. Mange gange jeg har sett på eksempelvis Sevilla og tenkt hvor lite atletiske spillerne egentlig er. Men de har allikevel de fysiske egenskapene som trengs, i tillegg til vanvittige hoder og teknikk.

Toni Ordinas i Stabæk mener at norske spillere er bedre enn spanjoler på én ting. Kosthold. Sitter med en følelse av at spanske spillere har en tendens til å være mindre trente fysisk enn de kan være. Aldri en ulempe å ha god fysikk, men det er det som sitter i hodet som er det desidert viktigste. Allikevel er dette en svakhet jeg mener man kan felle spanjolene om andre land blir flinkere på å utvikle det taktiske/fotballforståelsen til sine spillere.

(Innlegget ble redigert 03.03.17 12:22)

xavi-maestro
xavi-maestroInnlegg: 4043
03.03.17 13:04
-Jolla: Og så blir det ofte lett å tenke at "overlegen" fysikk i fotball oversettes til masse, høyde og toppfart på en 60-meter, mens spanjolene gjerne fokuserer mer på løpskapasitet, akselerasjon og balanse som på mange måter er viktigere.

Dette kombinert med et ekstremt stort ballfokus er hovedgrunnen til at de latinske landene er overlegne i fotball.

xavi-maestro
xavi-maestroInnlegg: 4043
03.03.17 13:11
amukon: Sitter med en følelse av at spanske spillere har en tendens til å være mindre trente fysisk enn de kan være. Aldri en ulempe å ha god fysikk, men det er det som sitter i hodet som er det desidert viktigste. Allikevel er dette en svakhet jeg mener man kan felle spanjolene om andre land blir flinkere på å utvikle det taktiske/fotballforståelsen til sine spillere.

Dette stemte for 10 år siden. Det førte til at engelske lag tok skalpen på de spanske over hele siste halvdel av 2000-tallet.

Som følge av dette tok spansk fotball grep og er nå gjennomsyret profesjonelle, både mtp kosthold og disiplin. Dette har ført til at de har klart å finne en god balanse mellom egen identitet - som dreier seg om ballbehandling - og den mer kyniske og hardarbeidende stilen som virkelig kom med den engelske dominansen.

Det er nesten eventyrlig hvordan Barcelona i denne perioden har dominert med en helt annen og mer åpen og fantasifull fotball mot de ellers kyniske og fantasiløse motstanderne. Folk vet dessverre ikke å sette pris på det pga skylapper.

(Innlegget ble redigert 03.03.17 13:19)

amukon
amukonInnlegg: 2350
03.03.17 16:46
xavi-maestro: Det er nesten eventyrlig hvordan Barcelona i denne perioden har dominert med en helt annen og mer åpen og fantasifull fotball mot de ellers kyniske og fantasiløse motstanderne. Folk vet dessverre ikke å sette pris på det pga skylapper.

Misforstå meg rett. Er hundreogti prosent for den latinske fotballskolen kontra den engelske. Der er det kick and run og utvelgelse basert på det fysiske om man setter det på spissen. Synes eksempelvis det at Michael Carrick har så få tellende landskamper for England er et bevis på at de ennå ikke har skjønt stort. Kanskje den viktigste spilleren for United i slutten av Ferguson-æraen.

Den spanske skolen er soleklart best, og blant toppene er utøverene helprofesjonelle og står ikke mye tilbake på det fysiske om noe. Snakker heller om bredden. Og dette er ikke det klassiske "spanske bunnlag er dårligere enn engelske bunnlag, blablabla"-argumentet, men tror at om man skal påpeke en svakhet ved spansk ball, så finner man den på dette området. Ellers finnes den jo ikke.

Mener personlig at det er en liten katastrofe at vi ser så mye til England angående spillerutvikling. Land som Spania, Belgia, Frankrike, Tyskland og Portugal er jo de som faktisk utvikler topptalenter. 

(Innlegget ble redigert 03.03.17 16:50)

jback
jbackInnlegg: 15943
03.03.17 16:57
amukon: Mener personlig at det er en liten katastrofe at vi ser så mye til England angående spillerutvikling. Land som Spania, Belgia, Frankrike, Tyskland og Portugal er jo de som faktisk utvikler topptalenter.

Nok av talenter på de engelske u-landslagene. Problemet er steget videre.

Mange faktorer som spiller inn her.

Merkelig nok er det en argentiner som har fått frem og gitt sjansen til flest engelske spillere de siste årene. Koeman er litt i samme bane, hvor mange hadde f.eks hørt om Tom Davies før sesongen startet?

amukon
amukonInnlegg: 2350
03.03.17 17:01
jback: Nok av talenter på de engelske u-landslagene. Problemet er steget videre.

Hva skyldes dette da? Slipper man til feil spillere?

amukon
amukonInnlegg: 2350
03.03.17 17:03
jback: hvor mange hadde f.eks hørt om Tom Davies før sesongen startet?

Sett meget lite av fyren, men av det jeg har sett så virker han spennende!

(Innlegget ble redigert 03.03.17 17:03)

jback
jbackInnlegg: 15943
03.03.17 17:03
amukon: Hva skyldes dette da? Slipper man til feil spillere?

Lite langsiktig tankegang. Det er enklere å bruke penger på etablerte spillere fra utlandet. Det er så mye penger i PL pdd at man fort tenker for kortsiktig.

amukon
amukonInnlegg: 2350
03.03.17 17:05
jback: Lite langsiktig tankegang. Det er enklere å bruke penger på etablerte spillere fra utlandet. Det er så mye penger i PL pdd at man fort tenker for kortsiktig.

Ser den. Pengene er helt klart en trussel for engelske talenter.

LANISTA84
LANISTA84Innlegg: 824
06.03.17 22:42

Har ikke dette gått litt rundt på deling for de fem store nasjonene gjennom de siste tiår?  

jones-red.jr
jones-red.jrInnlegg: 1437
20.03.17 12:00
JadeFalcon: Hva er det som gjør at spanjolene er så god i fotball? I tillegg, så gjør de det bra i andre ligaer i Europa, mens engelskmennene har jo nesten ingen utenlandske proffer(minus Wales, Skottland)

En ujevn liga. Kun to lag har muligheten til å vinne .  Italia og Tyskland enda mer ujevn der kun et lag vinner. I England har en fem lag som potensielt kan vinne. 

LaVecchiaSignora
LaVecchiaSignoraInnlegg: 1766
20.03.17 12:16

Den vanligste feilen jeg ser som engelske klubber gjør gang på gang er å kjøpe navn/profiler istedenfor å kjøpe spillere som passer i spesifikke roller i klubben (kanskje med unntak av Tottenham og Southampton). Gang på gang ser vi klubber legge om både spillestil og formasjon for å få det beste ut av stjernespillerne sine. Det sier seg selv at det ikke vil bli like bra som et lag med en definert spillestil, hvor de enkelte spillerne vet nøyaktig hva de skal gjøre i hver enkelt situasjon. 

En annen ting er talentutviklingen, og da tenker jeg spesielt på den fasen i karrieren hvor de skal etablere seg som førstelagsspillere. Der er nok av kjempetalenter i England, også spillere som får vist glimt av hva som bor i dem. Men nesten ingen av de engelske klubbene evner å gjøre skikkelige spillere av dem. 

Altfor mange sier "er man god nok, så er man gammel nok" uten å tenke over hva det innebærer. En slik filosofi gav f.eks Sterling og Januzaj veldig mye tillit i svært ung alder, hvor det således kom følgende utsagn: Det må trenes fysikk. I en alder de strengt tatt ikke nødvendig er fysisk ferdig utviklet og man skifter fokus fra spisskompetanse til fysikk. Sterling har riktignok klart å komme noenlunde sterkt tilbake, men det gikk tross alt 1 og en halv sesong fra han var tilnærmet fast inventar, til han klarte å komme tilbake igjen. Jeg tror fort vi kan få se det samme med Rashford.

LaVecchiaSignora
LaVecchiaSignoraInnlegg: 1766
20.03.17 12:18

Det sagt, så er engelske klubber oppskrytt så til de grader i historisk sammenheng i europacupspill. Det snakkes om engelske klubber som om det er normen at engelske klubber egentlig skal dominere, bare fordi de hadde en liten periode fra midten av 2000-tallet til 2010 hvor engelske klubber var veldig sterke. 

Uniquecorn
UniquecornInnlegg: 2822
20.03.17 15:42
amukon: Hvor mange briter spilte på Chelsea da de vant UYL? Har en følelse av at det var mye import på det laget.

8/11 i 2015 finalen var britiske. 11/11 i 2016 finalen var britiske. Samtlige innbyttere i begge finalene var også britiske. Skal nevnes at noen av spillerne er født utenfor England(Tomori, Scott, Ali, etc). 

Edit: Så ikke at Jolla allerede hadde svart på dette, mb. 

(Innlegget ble redigert 20.03.17 15:45)

Folkflesk
FolkfleskInnlegg: 9719
20.03.17 15:47
jones-red.jr: En ujevn liga. Kun to lag har muligheten til å vinne . Italia og Tyskland enda mer ujevn der kun et lag vinner. I England har en fem lag som potensielt kan vinne.

Hadde Real Madrid og Barca vært i engelsk liga ville det antallet brått ha gått ned til to.

Folkflesk
FolkfleskInnlegg: 9719
20.03.17 15:49
LaVecchiaSignora: Den vanligste feilen jeg ser som engelske klubber gjør gang på gang er å kjøpe navn/profiler istedenfor å kjøpe spillere som passer i spesifikke roller i klubben

Yes, dette er en temmelig vesentlig del av problemet deres. Har det i det hele tatt blitt nevnt på TV2 PL?

Eller kolliderer dette med det umettelige behovet deres for å hype opp kvaliteten på serien?

(Innlegget ble redigert 20.03.17 15:50)

jones-red.jr
jones-red.jrInnlegg: 1437
20.03.17 17:22
Folkflesk: Hadde Real Madrid og Barca vært i engelsk liga ville det antallet brått ha gått ned til to.

Bullshit my ass , for å si det sånn. De ville fått en langt tøffere veg mot seier. De beste i England er adskillig bedre en de nest beste i la liga. 

 

LaVecchiaSignora
LaVecchiaSignoraInnlegg: 1766
20.03.17 17:49
jones-red.jr: Bullshit my ass , for å si det sånn. De ville fått en langt tøffere veg mot seier. De beste i England er adskillig bedre en de nest beste i la liga.

Ja, dette blir bevist sesong etter sesong, spesielt i europaligaen/UEFA-cupen hvor engelske lag har triumfert svimlende to ganger siden 1984.

Iniesta
IniestaInnlegg: 1782
20.03.17 17:55
LaVecchiaSignora: Ja, dette blir bevist sesong etter sesong, spesielt i europaligaen/UEFA-cupen hvor engelske lag har triumfert svimlende to ganger siden 1984.

Det nytter ikke å "diskutere" med folk som tar subjektive preferanser inn i en objektiv samtale :-)

Når nivået er at de engelske ikke bare er bedre, men adskillig bedre er det bare å ta kvelden.

 

(Innlegget ble redigert 20.03.17 17:57)

Folkflesk
FolkfleskInnlegg: 9719
20.03.17 20:05
jones-red.jr: Bullshit my ass , for å si det sånn. De ville fått en langt tøffere veg mot seier. De beste i England er adskillig bedre en de nest beste i la liga.

Det er nettopp dette som er bullshit. Toppsjiktet i England er kraftig overvurdert, også utenom TV2 PL-studio. Det er bare å se på resultatene i e-cupene de siste årene.

Virker som du blander sammen ekstravagante spillerkjøp og fullpakkede moderne stadioner med velfungerende lag.

 

(Innlegget ble redigert 20.03.17 20:12)

peraleks
peraleksInnlegg: 4133
20.03.17 21:21
jones-red.jr: Bullshit my ass , for å si det sånn. De ville fått en langt tøffere veg mot seier. De beste i England er adskillig bedre en de nest beste i la liga.

Jeg er passe sikker på at begge lagene hadde antagelig scoret langt mer, vunnet langt mer og dominert i langt større grad i PL kontra La Liga. Mye av fotballen som spilles av flere av lagene i PL er så hodeløs elendig at det er smått utrolig at de faktisk får den dekningen de gjør.

grock19
grock19Innlegg: 81647
20.03.17 21:33

Det er vel rimelig garantert at de regjerende PL-mestere kommer til å knuse det såvidt topp 4-plasserte laget i tullete La Liga i kvartfinalen.

Noe annet ville vært en stor bombe. 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg