Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Muchas Gracias Barcelona !

NYTT TEMA
camelrider
camelriderInnlegg: 2013
17.10.18 09:10

Den spanske fotballklubben Barcelona har en stolt anti-fascistisk historie, i skarp kontrast til Francos egen lille fascistklubb Real Madrid. Tidligere Barcelonastjerner får ofte oppdrag som ambassadører for klubben etter endt karriere, nå har to av dem fått sparken. Brasilianerne Ronaldinho og Rivaldo er ikke velkommen lengere på Camp Nou etter at de har uttrykt støtte til den fascistiske presidentkandidaten Jair Bolsonaro i Brasil, ingen skjønner noenting når afrobrasilianere fra favelaen støtter en rasist som Bolsonaro.

Også blant aktive spillere finnes det brasser som støtter fascisten, den mest kjente er Tottenhams Lucas Moura. Kan vi håpe at Tottenham terminerer kontrakten med fascistsympatisøren ?

milfern
milfernInnlegg: 70268
17.10.18 10:35

Her var det lite informasjon om det er en diskusjon du ønsker.

Tipper de fleste her inne vet hvem Bolsonaro er (meg inkludert), ei heller vil ta standpunkt i dine meninger kun fordi du sier han er en slem fyr.

camelrider
camelriderInnlegg: 2013
17.10.18 11:25
milfern: Tipper de fleste her inne vet hvem Bolsonaro er (meg inkludert), ei heller vil ta standpunkt i dine meninger kun fordi du sier han er en slem fyr.

Kan jeg tolke deg dithen at du ikke synes Bolsonaro er en slem fyr ? Gratulerer, du er i såfall den første nordmann jeg ser uttrykke støtte til Bolsonaro, ikke engang Listhaug eller Tybring Gjedde har foreløpig falt så dypt.

Bølgenisse
BølgenisseInnlegg: 6985
17.10.18 11:30
camelrider: Tidligere Barcelonastjerner får ofte oppdrag som ambassadører for klubben etter endt karriere, nå har to av dem fått sparken. Brasilianerne Ronaldinho og Rivaldo er ikke velkommen lengere på Camp Nou

Dersom du har dette fra artikkelen du linker til, så synes jo det du skriver her noe feil.

Der står det at man skal begrense deres ambassadørroller, ikke at de skal sparkes. Der står ikke noe om at de ikke lengre er velkomne på Camp Nou. 

Cobi
CobiInnlegg: 58190
17.10.18 12:08
Bølgenisse: Der står det at man skal begrense deres ambassadørroller, ikke at de skal sparkes. Der står ikke noe om at de ikke lengre er velkomne på Camp Nou.

Det stemmer dette. Josep Vives (talsmann i Barca) uttalte i går at Barca tar avstand fra Bolsonaro, at hans verdier overhode ikke samsvarer med Barcas, men at man samtidig respekterer Ronaldinhos ytringsfrihet og følgelig hans rett til å mene hva han vil (innenfor det som er lovlig, selvsagt). Videre sa han at Barca foreløpig ikke har gjort noen beslutning om hvorvidt Ronaldinho skal beholde sin ambassadørstatus eller ei, og at det blir en beslutning som tas senere.

Og så er det som du sier, allerede klart at Barca uansett vil roe ned bruken av Ronaldinho i hans rolle den kommende tiden.

GiPazzini_85
GiPazzini_85Innlegg: 82197
17.10.18 14:04

Her snakker en "godhetsposering" av dimensjoner. Mangler bare at Barcelona trykker opp noen bannere/ plakater etc med Bolsonaro (eller Trump for den del) med Hitler-bart.

GiPazzini_85
GiPazzini_85Innlegg: 82197
17.10.18 14:07
camelrider: ingen skjønner noenting når afrobrasilianere fra favelaen støtter en rasist som Bolsonaro.

På det amerikanske kontinentet så har mange indianske, brune og svarte våknet opp fra en politisk dvale der de ofte har slått seg til ro med stakkarsliggjøringen av dem fra f.eks Demokratene i USA, MVR i Venezuela, MAS i Bolivia etc og innsett at det ikke er veien til et bedre liv. Folk må ha jobb, trygghet og muligheter, ikke bli stakkarsliggjort, unnskyldte og passiviserte.

(Innlegget ble redigert 17.10.18 14:07)

milfern
milfernInnlegg: 70268
17.10.18 23:10
camelrider: Kan jeg tolke deg dithen at du ikke synes Bolsonaro er en slem fyr ? Gratulerer, du er i såfall den første nordmann jeg ser uttrykke støtte til Bolsonaro, ikke engang Listhaug eller Tybring Gjedde har foreløpig falt så dypt.

Kjenner ikke til fyren eller hva han står for. Ei heller hva du vil med denne tråden. Om du vil gi Barcelona-kudos for å ta ett politisk standpunkt kan du like gjerne gjøre det i Barca-tråden. Om du vil ha en politisk deabtt bør du opprette en tråd på Politikk-Internasjonal med mer info enn det du legger frem her.

GiPazzini_85
GiPazzini_85Innlegg: 82197
18.10.18 13:24
Cobi: Det stemmer dette. Josep Vives (talsmann i Barca) uttalte i går at Barca tar avstand fra Bolsonaro, at hans verdier overhode ikke samsvarer med Barcas, men at man samtidig respekterer Ronaldinhos ytringsfrihet og følgelig hans rett til å mene hva han vil (innenfor det som er lovlig, selvsagt). Videre sa han at Barca foreløpig ikke har gjort noen beslutning om hvorvidt Ronaldinho skal beholde sin ambassadørstatus eller ei, og at det blir en beslutning som tas senere.

Så hva slags verdier er det Barcelona innehar når Ronaldinho får smake pisken for å ha uttalt støtte til en kandidat som deltar i et demokratisk valg? Har Barcelona definisjonsmakt på hva som er gode meninger og hva slags meninger deres ansatte og andre tilknyttede skal ha? I så fall begynner dette å ligne på en klubb som ikke har lært noe som helst av historien, spesielt med tanke på hva slags region en tilhører.

Cobi
CobiInnlegg: 58190
18.10.18 13:31
GiPazzini_85: Så hva slags verdier er det Barcelona innehar når Ronaldinho får smake pisken for å ha uttalt støtte til en kandidat som deltar i et demokratisk valg? Har Barcelona definisjonsmakt på hva som er gode meninger og hva slags meninger deres ansatte og andre tilknyttede skal ha? I så fall begynner dette å ligne på en klubb som ikke har lært noe som helst av historien, spesielt med tanke på hva slags region en tilhører.

Hvilke verdier Barcelona har, som bryter med de verdiene Bolsonaro representerer, regner jeg med du klarer å finne selv. Om du vil da, du har jo begynt å fjase med Trump med Hitler-bart på tribunene, så det er ikke veldig mye som tilsier at du egentlig vil ha en seriøs diskusjon om dette.

Barcelona har definisjonsmakt mtp hvilke meninger de vil forbindes med. De har ikke definisjonsmakt mtp hva Ronaldinho skal få lov til å mene (tvert imot har de presisert at de respekterer hans ytringsfrihet). Konsekvensen av disse to forholdene, betyr at de kan velge å ikke la Ronaldinhos syn knyttes tett opp mot klubben, altså å begrense bruken av han som ambassadør. Altså akkurat det de nå vil gjøre.

Det er nettopp pga historien og den regionen de tilhører at de har verdier som bryter med Bolsonaros. Blant annet på likeverd.

GiPazzini_85
GiPazzini_85Innlegg: 82197
18.10.18 14:50
Cobi: Det er nettopp pga historien og den regionen de tilhører at de har verdier som bryter med Bolsonaros. Blant annet på likeverd.

Men tydeligvis ikke meningsmangfold, ytringsfrihet og annet som hører demokratiet til.

Har de glemt at det ikke er lenge siden at styresmaktene skjøt på innbyggerne i byen med gummikuler?

GiPazzini_85
GiPazzini_85Innlegg: 82197
18.10.18 14:57
Cobi: Hvilke verdier Barcelona har, som bryter med de verdiene Bolsonaro representerer, regner jeg med du klarer å finne selv.

Etter å ha lest gjennom dem så ser det jo ut som om at de ikke følger dem helt, spesielt når det gjelder dette med respekt for andre.  Det står heller ingenting i dokumentene om at Barcelona skal ta avstand fra alle meninger som ikke passer deres "verdidokument".

Barcelona kan godt bruke disse verdiene ute på banen, da det er gode verdier å ha, men som helhet så blir det et litt for enkelt rammeverk, spesielt dersom det skal brukes som sanksjonsgrunnlag.

I beste fall viser vel dette at Barcelona ikke er så interesserte i "politikk og sånn".

(Innlegget ble redigert 18.10.18 14:57)

Cobi
CobiInnlegg: 58190
18.10.18 15:07
GiPazzini_85: Men tydeligvis ikke meningsmangfold, ytringsfrihet og annet som hører demokratiet til.
Har de glemt at det ikke er lenge siden at styresmaktene skjøt på innbyggerne i byen med gummikuler?

At man respekterer ytringsfrihet betyr ikke at man aktivt benytter ambassadører som fremmer en ytring som strider med ens egne verdier. Hadde Barcelona forsøkt å forby Ronaldinho å mene det han gjør, hadde du hatt et poeng, men det er jo ikke det de gjør. De sier at hans syn ikke samsvarer med klubbens, og at de derfor ikke vil bruke han aktivt som ambassadør den neste tiden. Kanskje vil de også kutte båndene til han i fremtiden. Dette nettopp for at han skal kunne mene det han vil, ytre det han vil, støtte en demokratisk kandidat, samtidig som de ikke ønsker å knyttes til disse synene selv.

Det siste du skriver hadde kanskje vært relevant om de hadde forsøkt å kneble Ronaldinhos rett til å mene det han vil. Men det er jo ikke det de gjør.

Cobi
CobiInnlegg: 58190
18.10.18 15:09
GiPazzini_85: Etter å ha lest gjennom dem så ser det jo ut som om at de ikke følger dem helt, spesielt når det gjelder dette med respekt for andre. Det står heller ingenting i dokumentene om at Barcelona skal ta avstand fra alle meninger som ikke passer deres "verdidokument".

Barcelona forfekter, bl.a, respekt for andre. Bolsonaro gjør det ikke. Derfor forfekter Bolsonaro et syn som ikke samsvarer med Barcelonas, og derfor velger de å ikke la seg knyttes til han.

Det er jo ikke særlig vanskelig dette her. Men klart; når utgangspunktet er "Trump med Hitler-bart" så var vel aldri intensjonen din å ha en skikkelig diskusjon?

GiPazzini_85
GiPazzini_85Innlegg: 82197
18.10.18 19:41

På hvilken måte er Barcelona i en posisjon hvor de skal ha definisjonsmakt på Bolsonaros meninger? Det er i så fall temmelig hyklersk med tanke på at Barcelona ikke ser ut til å ha hatt problemer med å motta sponsorpenger fra Qatar, et regime som er temmelig mye mer bedritent enn Bolsonaros holdninger.

Når det gjelder "Trump med Hitler-bart"-referansen, så er det nivået Barcelona legger seg på jeg viser til, ikke et forsøk på å være usaklig.

Cobi
CobiInnlegg: 58190
18.10.18 19:53

Kan du drite i stråmennene? Barcelona har ikke definisjonsmakt på Bolsonaros meninger. Det har verken jeg eller Barcelona noengang påstått at de har eller skal ha. De har derimot definisjonsmakt mtp hvilke meninger de ønsker å forfekte og assosieres med. Der er handlingsrommet deres, og det er den de nå utøver. Ikke fordi de ikke mener at Bolsonaros og Ronaldinho skal ha frihet til å mene og ytre hva de vil, men fordi de selv naturligvis skal kunne styre hvilke meninger og holdninger selv vil aktivt assosieres med.

Min arbeidsgiver har ingen rett til å nekte meg å være rasistisk eller homofobisk eller hva det måtte være. Men om jeg er dette, må jeg kunne påregne at min arbeidsgiver ikke ønsker å bruke meg som ansikt utad, og i særdeleshet ikke om arbeidsgiveren har et verdikart som sier man skal ha respekt for alle. 

Qatar-poenget er jeg dog enig i. Men så har det da heller aldri manglet på kritikk av den koblingen, og den var sammen med sportslig suksess den aller tyngste enkeltfaktoren under forrige presidentvalg (hvilket medførte at Qatar forsvant fra draktene, for så vidt).

GiPazzini_85
GiPazzini_85Innlegg: 82197
19.10.18 07:33

Jeg tillegger ikke Barcelona meninger her, jeg sammenligner nivået på deres avgjørelse med noe annet. Og dersom Barcelona skal ta for seg hvilke presidentkandidater deres gamle brasilianere støtter så kommer de til å måtte stenge mange dører. Brasiliansk politikk er fullt av gamle militanter på både venstre- og høyresiden og de to siste presidentene fra Arbeiderpartiet i Brasil vet vi jo ikke akkurat bidro særlig godt til demokratiet.

Og hva gjelder denne etikklinjen til Barcelona så fremstår den som både enkel, svak og overflatisk. Dagens sponsor Rakuten er jo også innblandet i mye dritt, deriblant har de vært den aktøren som har solgt mest elfenben på nettet.

GiPazzini_85
GiPazzini_85Innlegg: 82197
19.10.18 07:36

Og hvor har Barcelona vært når Arda Turan har uttrykt sin støtte til Erdogan? Det kan jo ikke være i henhold til Barcelonas verdier?

GiPazzini_85
GiPazzini_85Innlegg: 82197
19.10.18 08:18

Og det ser jo heller ikke ut til at Barcelona har hatt noen problemer med å drive forretninger med kinesiske klubber, som jo ofte er sponset i huet og ræva av de undertrykkende styresmaktene i landet.

Så Barcelona kan altså fint drive forretninger med selskaper med tilhold og tilkobling til særdeles undertrykkende regimer, samt ha et selskap som i årevis har holdt i live en særdeles kritisert "industri" (elfenbenhandel) som hovedsponsor. Men når brasilianske klubbveteraner uttrykker støtte til en presidentkandidat (som for øvrig ligger an til å vinne et demokratisk valg) så skal en plutselig begynne å snakke om at noe ikke er i henhold til deres verdier. Dette er i beste fall hyklersk, og selv om Barcelona er en privateid klubb (tilhengerne) så bør en kunne kritisere en slik form for oppførsel.

Lew_Ashby
Lew_AshbyInnlegg: 4824
19.10.18 08:29
milfern: Kjenner ikke til fyren eller hva han står for.

Jair Bolsonaro er en populistisk drittsekk som seiler i den fascistiske medvinden som seiler over kloden for øyeblikket. Real Madrid-mann der, altså.

camelrider
camelriderInnlegg: 2013
19.10.18 08:53
GiPazzini_85: Og hva gjelder denne etikklinjen til Barcelona så fremstår den som både enkel, svak og overflatisk

Enten kjenner du ikke den spanske fotballhistorien, eller du er fanatisk Real Madrid tilhenger, eller du er fanatisk fascist. Fotballklubben Barcelona har en anti-fascistisk identitet, de var selve symbolet på motstand mot Franco-regimet, du kan ikke forvente at klubben vil assosieres med fascistsympatisører.

GiPazzini_85
GiPazzini_85Innlegg: 82197
19.10.18 09:39

Jeg kjenner godt nok til både historien og fotballhistorien her og er verken fascist eller Real Madrid-tilhenger. Det betyr derimot ikke at man ikke skal kunne kritisere Barcelonas svadapolitikk her. 

Kubala
KubalaInnlegg: 8000
19.10.18 13:37

John Oliver om det brasilianske valget gir et lite innblikk om Bolsonaro: 

https://youtu.be/FsZ3p9gOkpY

GiPazzini_85
GiPazzini_85Innlegg: 82197
19.10.18 15:41

John Oliver er ikke mye annet enn underholdning og det er det.

SlimWhitman
SlimWhitmanInnlegg: 3869
19.10.18 22:28
GiPazzini_85: John Oliver er ikke mye annet enn underholdning og det er det.

Folk har en stygg uvane å behandle alle som har britisk aksent med uproporsjonalt stor respekt.

mikemodano
mikemodanoInnlegg: 27201
19.10.18 22:42

Det er mulig man tillegger enkelte individer med rojalbritisk aksent en viss troverdighet, ja, men utover det finnes et utall aksenter også på den siden av Atlanter'n som låter bortimot like mye rødhals som en hvilken som helst bonde fra Oklahoma. 

For øvrig behøver man ikke være sosialdemokrat for å mislike Bolsonaro og det han står for. Om det hersker mye sivil ulydighet i Brasil i dag, så spørs det om det vil bli noe særlig tryggere å ferdes der dersom han blir den neste presidenten.

SlimWhitman
SlimWhitmanInnlegg: 3869
19.10.18 22:44
mikemodano: For øvrig behøver man ikke være sosialdemokrat for å mislike Bolsonaro og det han står for. Om det hersker mye sivil ulydighet i Brasil i dag, så spørs det om det vil bli noe særlig tryggere å ferdes der dersom han blir den neste presidenten.

Enig, det er mye Bolsonaro med rette kan kritiseres for.

Men skylden ligger hos den gjennomkorrupte venstresiden i Brasil som ikke tar utfordringene i landet på alvor.

Bølgenisse
BølgenisseInnlegg: 6985
20.10.18 01:05

Ellers er det jo litt spesielt at man skal kritisere Barcelona for dette. Det er uhorvelig mye å ta Barcelona på de senere årene. Men det er altså den "ene gangen" ledelsen faktisk utviser litt god fingerspitzgefühl, at man skal henge seg opp i det.

Ledelsen har tråkket mer eller mindre sammenhengende i salaten siden år 2010. Men nå får man kritikk den gangen de utrolig nok har opptrådt noen lunde korrekt fordi man ved tidligere  anledninger ikke har opptrådt korrekt. Hvorfor ikke ta kritikken der det faktisk skjer noe kritikkverdig? Det er nok å ta av der liksom. 

Ellers er Barcelona naturligvis i sin full rett til å velge hvem de vil ha representasjonsavtaler med. 

GiPazzini_85
GiPazzini_85Innlegg: 82197
20.10.18 07:28

Hvordan har egentlig Barcelona opptrådt korrekt her?

kansas00
kansas00Innlegg: 21760
20.10.18 07:42
camelrider: Den spanske fotballklubben Barcelona har en stolt anti-fascistisk historie, i skarp kontrast til Francos egen lille fascistklubb Real Madrid

Men å pleie forbindelse med Qatar var tydeligvis ikke noe problem for Barcelona ? Et regime som åpenbart ikke tillater oposisjon og i utstrakt grad bruker arbeidskraft på slavekontrakter til å bygge sine nye anlegg, deriblant fotballstadioner til 2022.

Så når alt kommer til alt så dreier nå alt seg om penger og ikke så mye om politikk og samvittighet. Hykleri kalles det vel lett om man opptret ulikt. I så måte vil jo tiltakene mot Rivaldo og Ronaldinho være nettopp hykleri. Hadde denne brasilianske presidentkandidaten eid et stort firma som sponset barcelona hadde de sikkert ikke brydd seg ?

(Innlegget ble redigert 20.10.18 07:45)

Klikk for å gå tilbake til toppen