Fotball ble jo en viktig "markedsføring" av østblokken på spesielt 70- og 80-tallet med "fiksede" lag og etter hvert utøvere som ble uoffisielt helprofesjonelle. Steaua og Dinamo er jo typiske eksempler på lag som ikke hadde finansielle muskler til å takle 90-årene da statssubsidieringen tok slutt.
I Russland er jo fortsatt statlig finansiering vanlig. Bare i 2018 ble Amkar, Arsenal Tula, Krilija Sovjetov, Lokomotiv Moskva, FC Orenburg, FC Rostov, Rubin Kazan, Terek/ Akhmat Grozny, Tom Tomsk, FC Ufa, FC Ural og Zenit St.Petersburg enten finansiert direkte av staten, gjennom statlige selskap eller direkte av republikkene. Bare CSKA, Spartak, FC Krasnodar og Anzji var da finansiert privat og i divisjonen under var det bare Dynamo Moskva og Tosno som var i privat eie.
"Hva er problemet med dette?" tenker da kanskje mange. Men når det kommer en dupp i russisk økonomi eller i en republikk så må kutt gjøres. Og en høst-vår-sesong har vist seg å være dyrere enn vår-høst sesong, samtidig som statlige årsbudsjett også forkludrer mye.
Zenit lider nok ingen nød som er helt dopede gjennom Gazprom og heller ikke Rubin Kazan som holder til i Tatarstan, men desto verre står det nok til med mindre klubber ute i provinsene.