Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Diego Maradona død!

NYTT TEMA
GreySerpent

Innlegg: 29195
GreySerpent
28.11.20 22:23
nemezida: Maradona hylles i England i dag under PL kampene. Om det var noen som burde være bitter for handsen i 86 så var det vel engelskmenn, og ikke deg. Førstnevnte har åpenbart glemt og hedrer heller en fantastisk fotballspiller.

Bitter? Jeg personlig driter i det. Jeg liker ikke juksing. 

Helt greit at Maradona hylles. 

Sixten

Innlegg: 426
Sixten
28.11.20 22:27
nemezida: Maradona var enestående god i VM, særlig i 1986, men også i 1990, og han brakte Napoli til store høyder med to Serie A triumfer. For meg er han størst, men det er tett bak ham

Helt enig med dig där.

GiPazzini_85

Innlegg: 89029
GiPazzini_85
28.11.20 22:31
nemezida: Maradona hylles i England i dag under PL kampene. Om det var noen som burde være bitter for handsen i 86 så var det vel engelskmenn, og ikke deg. Førstnevnte har åpenbart glemt og hedrer heller en fantastisk fotballspiller. Andre her kan gjerne trekke frem Ronaldo og Messi og hvem dere vil. I Europas topp 5 ligaer finner man også klubber midt på tabellen og nedover, og lag som rykker ned. Messi og Ronaldo må gjerne herje mot en del trege forsvarsspillere i Spania, for de finnes. I et VM slutt spill finner man verdens beste spillere - også forsvarsspillere - samlet på ett brett. I tillegg er de topp motiverte. Jeg så nettopp en 46 min lang film på Youtube om Maradonas innsats i VM 1986, hentet fra filmen om han. Han dominerte totalt. Han ledet mer eller mindre alene Argentina til VM trofeet, og til finalen i 1990. Messi og Ronaldo har ikke vært i nærheten av dette. Messi var dårlig i Russland i 2018, og heller ikke spesielt god i Brasil 2014. VM er og blir et viktig parameter for storheten til en spille. Pele' førte Brasil til tittelen i 1958, 1962 (?) og 1970. Andre spillere som har dominert både i klubbfotballen og i EM og VM sluttspill er kanskje Zidane., Platini og Cruyff. Spillere som Zico husker man kun fra VM sluttspill som i 1982 for de som fikk se ham, og ikke i Serie A eller klubbfotball. Maradona var enestående god i VM, særlig i 1986, men også i 1990, og han brakte Napoli til store høyder med to Serie A triumfer. For meg er han størst, men det er tett bak ham.

Han kom til en klubb som på 70- og 80-tallet prøvde å yppe seg, men som i stedet endte med å rase nedover tabellen utover 80-tallet. Napoli er et ordentlig høl i dag og var definitivt et ordentlig høl på den tiden. Under Maradonas periode vant klubben to seriemesterskap, Coppa Italia, UEFA Cupen og Supercoppa Italiana. Før dette hadde en storby som Napoli et fotballag som bare hadde to cuptitler å vise til.

Ikke bare løftet han denne vaklende klubben til titler de ikke hadde sett snurten av før, men så tok han, som du nevner, sitt land til to VM-finaler og ett VM-trofé.

Han er en av veldig få spillere som har prestert skyhøyt i både Serie A og VM og klart å løfte sine lag såpass. Pelé, Cruijff, Zidane og Platini har aldri vært i nærheten av det samme kaliber, ei heller C Ronaldo og Messi. Den som har vært nærmest med tanke på betydning i et VM er vel Zidane i 06 som var helt avgjørende for å få loset en temmelig mett gjeng til finale, men det er fortsatt noen hakk opp til Maradona i 86 eller 90 der.

nemezida

Innlegg: 3792
nemezida
28.11.20 22:52
GreySerpent: Bitter? Jeg personlig driter i det. Jeg liker ikke juksing. Helt greit at Maradona hylles.

skal vi sette opp en liste over toppspillere som har jukset i diverse kamper ? Den listen blir lang. Maradona var et produkt av ett eller annet, en oppvekst i et skur i en fattig forstad til Buenos Aires. Bare det å få tak idet daglige brød var en kamp for familien. Fra Maradona var 15 år forsørget han familien. Man blir preget av dette. Juks og list for å overleve. Det kalles den sosiale arv. Alle har ikke samme bakgrunn som Scott Parker, som i tillegg ser ut som en godseier fra en av disse engelske TV-seriene fra 1800-tallet.

Maradona angret aldri denne handsen. I hans univers var dette sikkert det samme som å være "street-smart" i oppveksten. Det å vurdere moral basert på en oppvekst i dagens trygge 2020 Norge farer galt av sted. Like dumt som å fjerne Carl Von Linne benken på Universitetet - en av verdens største botanikere - fordi han i sin tid var involvert i eller støttet slavehandel. Man er et produkt av sin tid og av sin sosiale arv. For ordens skyld jeg liker heller ikke juks, men det overskygger overhodet ikke prestasjonene til Maradona på banen for meg.

kansas00

Innlegg: 23406
kansas00
29.11.20 08:31
nemezida: Han dominerte totalt. Han ledet mer eller mindre alene Argentina til VM trofeet, og til finalen i 1990. Messi og Ronaldo har ikke vært i nærheten av dette. Messi var dårlig i Russland i 2018, og heller ikke spesielt god i Brasil 2014.

Litt logisk feilslutning å legge æren på 1 person i en lagsport. Hele ideen faller jo til slutt på sin grunn om ikke de som scorte målene i finalen i 1986 hadde gjort jobben sin, som i grunnen er minst like viktig som det er maradona gjør før finalen. Det hele besvares egentlig greit med spørsmålet hvem hadde Maradona vært for ettertiden om Buruchaga ikke hadde satt den ballen i mål i 1986 og si at tyskerne hadde tatt dette på ekstra omganger/straffer.. Kanskje ikke større enn messi en gang i disse dager. Store deler av maradonas historie hviler på andre.. De andre på 1986 laget til argnetina hadde sannsynligvis ikke vært noe mer fra eller til om de hadde tapt.. Maradona har bygget hele seg på dette (napoli får ha seg unnskyldt)..

mikemodano

Innlegg: 28004
mikemodano
29.11.20 09:41
kansas00: hvem hadde Maradona vært for ettertiden om Buruchaga ikke hadde satt den ballen i mål i 1986

Det blir i tynneste laget for meg. Skal man omskrive historien bare for å nedvurdere Maradonas prestasjoner? Selv er jeg ingen direkte tilhenger av å peke ut enkeltspillere i lagidretter, men om det er på sin plass å gjøre det, så er det vanskelig å komme forbi Maradona. Man kan for så vidt si at han kun var fyren som sendte av gårde pasningen til den avgjørende scoringen i '86-finalen, og at han ikke "en gang greide å score selv", om man måtte ønske det, men det rokker samtidig ikke ved den storheten den vesle fyren viste i løpet av karrieren sin. Fotballspillere av eksepsjonelt format, i hvert fall 'i gamle dager', var ikke helt av A4-støpning, slik tilfellet med kunstnere gjerne er. Det er for eksempel fint forenelig med å ikke støtte juksemakere å mene at Maradona er fotballhistoriens største spiller. 

kansas00

Innlegg: 23406
kansas00
29.11.20 11:19
mikemodano: Det blir i tynneste laget for meg. Skal man omskrive historien bare for å nedvurdere Maradonas prestasjoner?

Logikk er nå å forstå hvordan ting henger sammen, ikke hva man føler for eller mener, er vel kanskje der forståelse faller for noen. Derfor det er raskt å spotte ord som eksepsjonell, juksemaker, "den vesle fyren", storheten (følelsesmessige ord)  ... osv i posten din  å tenke at vi sikkert tenker helt ulikt.. der jeg heller velger å bruke mer nøytrale ord (følelseløse).

Statementet (som jeg svarte på) er nå ganske greit.. Maradona bærer laget alene til vm-trofeet. Mot-statementet der er nå at Maradona kunne vært en som hadde tapt 2 på rad, om man plasserer hele ansvaret på 1 spiller. Altså at han ikke er ansvarlig alene for at det blir vm-gull.

Problemet med å diskutere noe folk har følelser til, kontra noe som ikke er knyttet til følelser.. Blir litt som religion versus matematikk. Maradona bærer ikke Argentina noe mer enn at uten det andre gjør, så kunne han vært den som hadde tapt 2 vm-finaler.. så mye bærer han argentina ene og alene til vm-gullet..

(Innlegget ble redigert 29.11.20 11:28)

mikemodano

Innlegg: 28004
mikemodano
29.11.20 13:22
kansas00: Problemet med å diskutere noe folk har følelser til, kontra noe som ikke er knyttet til følelser

Jeg forstår heller ikke helt hvordan man kan (eller skal) 'legge til side' følelser når en snakker om fotball. Det er så mye sentiment knyttet til temaet at det er vanskelig å behandle det uten særlig engasjement. Jeg kan forstå en mer følelsesegal synsvinkel når det gjelder det rent statistiske, men når man snakker om utøvere som har etterlatt større historiske avtrykk, så har jeg vondt for å 'skru av hjertet'. 

Fotball er så absolutt lagidrett. Det er en åpenbar floskel å si at 'den og den vant det og det mesterskapet alene'. Særlig presist er det ikke. At en derimot kan ha et godt lag som krydres av enkeltspillere med særskilte egenskaper, og som kollektivet dermed nyter godt av, er hevet over tvil. "Spisskompetanse" kalte vi slikt i Norge da Drillo kom inn som A-landslagssjef og revurderte vårt syn på hvorvidt det kunne være mulig for oss å hevde oss internasjonalt. Maradona hadde flere felt der spisskompetansen var synlig. Det er ikke utenkelig at hans blotte nærvær gjorde at de øvrige spillerne på laget hevet seg til noe bortimot maks i ytelse. Som du ganske sikkert er enig i, så er psykologi et element man sjelden bør undervurdere i fotball. 

b0lle

Innlegg: 14140
b0lle
29.11.20 14:33

Legen siktet for uaktsomt drap meldes det. Er vel fort noen medisiner som har skylden da.

kansas00

Innlegg: 23406
kansas00
29.11.20 16:53
b0lle: Legen siktet for uaktsomt drap meldes det. Er vel fort noen medisiner som har skylden da.

Samme skjebne som legen til michael jackson...

nemezida

Innlegg: 3792
nemezida
29.11.20 20:35
kansas00: Litt logisk feilslutning å legge æren på 1 person i en lagsport. Hele ideen faller jo til slutt på sin grunn om ikke de som scorte målene i finalen i 1986 hadde gjort jobben sin, som i grunnen er minst like viktig som det er maradona gjør før finalen. Det hele besvares egentlig greit med spørsmålet hvem hadde Maradona vært for ettertiden om Buruchaga ikke hadde satt den ballen i mål i 1986 og si at tyskerne hadde tatt dette på ekstra omganger/straffer.. Kanskje ikke større enn messi en gang i disse dager. Store deler av maradonas historie hviler på andre.. De andre på 1986 laget til argnetina hadde sannsynligvis ikke vært noe mer fra eller til om de hadde tapt.. Maradona har bygget hele seg på dette (napoli får ha seg unnskyldt)..

Nå er det personer med mer kunnskap om fotballteori enn meg, og kanskje deg, som har skrevet det samme. Tema er ikke alltid hvem som setter ballen i mål, forarbeid (assist) osv, selv om Maradona bidro sterkt. Når en spiller - her Maradona - gis så mye oppmerksomhet som han ble tildelt, skaper dette rom for andre. Det er det ene. Det andre er den rene statistikk, eller hva Maradona bidro med i mål, målgivende, produserte målsjanser og offensive pasninger.

Det finnes gamle eksempler også fra norsk fotball på hvor viktige enkeltspillere er for et lag, selv om laget består av ytterligere 9 utespillere. To eksempler er Tom Lund sin betydning for LSK og Dutte Berg sin betydning for Glimt på 70-tallet. LSK ville aldri oppnådd så mye - som cup og serie i 1977 - uten Tom Lund. Dutte Berg var helt avgjørende for Glimt fra 1975 og utover, og enda mer, Argentina sin suksess i 1986 og 1990 var veldig mye takket være Maradona. Det samme med suksessen i Napoli.

The_Kwames

Innlegg: 3401
The_Kwames
02.12.20 14:26

For meg som 63 modell,er Diego den største...men sant skal sies jeg fikk ikke oppleve Pele og Garrincha,men se på hva Diego gjorde på enkelte ting,før målet kanskje assist og hans enkle,men vanskelige ting som førte til mål,helt utroligt...og jepp han fikk andre spillere til å se trege ut

Att Messi har samme teknikk og kanskje bedre,hjelper ikke...å spille den gangen mot dommere,forsvars spillere og tung matte,og muligens en tung fotball i forhold til i dag..blir nok Diego for meg...kan man tenke seg hvor mye han ble tatt,og temmelig stygt...helt vanvittigt...og det kan sikkert gå tilbake til Pele og Garrincha og...men jeg fikk ikke oppleve de 2 sistnevnte på TV

 

Kwame

GiPazzini_85

Innlegg: 89029
GiPazzini_85
02.12.20 15:03

Men Pele og Garrincha spilte også på bedre lag enn Maradona. Samtidig spilte de fotball i en tid hvor lagene ofte spilte mye mer åpent og var svakere organisert. Maradona presterer i verdensklasse i en periode hvor defensiv organisering kanskje nådde sin topp og hvor innslag av "destruktivt" spill var høyt, samtidig som fotballen var mye mer profesjonalisert og spillerne også var deretter kvalitetsmessig.

mikemodano

Innlegg: 28004
mikemodano
22.01.21 08:28
GiPazzini_85: Platini og Boniek

Platini og Boniek, ja. 10 og 11. 

Jeg benytter noen morgenminutter til å forsøke å finne litt ut av hvordan de to oppførte seg i forhold til hverandre. Det begynner jo å bli noen år siden begge herjet, og når det gjelder polakken især, så har jeg nok sett atskillig mindre av ham enn jeg burde ha gjort. Det er ikke å undres over at Juventus stakk av med ligatittelen i 83/84, da de begge var på plass i et temmelig så stjernespekket lag. Fantes det virkelig rom for to så store playmakers samtidig? Ja, under 45-årige Giovanni Trapattoni, så gjorde det jo det. 

I tillegg til at de vant scudetto-en den sesongen, så stakk de sannelig også av med cupvinnercupen, der de finaleslo Porto med 2-1 i Basel. Det er fint mulig å for eksempel gløtte litt på hvordan de tok seg til finalen, siden Footballia blant annet gir oss muligheten. Selv ser jeg returkampen i semifinalene, der Juve slo Man Utd 2-1, etter å ha spilt 1-1 på Old Trafford i første møte. Kampen foregikk på deilige Stadio Comunale, og det var en temmelig navngjeten ellever hjemmelagets allenatore hadde sendt utpå: 

1 Stefano Tacconi
2 Claudio Gentile
3 Antonio Cabrini
4 Massimo Bonini
5 Sergio Brio
6 Gaetano Scirea
7 Beniamino Vignola
8 Marco Tardelli
9 Paolo Rossi
10 Michel Platini
11 Zbigniew Boniek

Hva skal man kalle formasjonen deres her, da? En avart av 5-4-1, kan hende? Mens Tacconi befant seg aller bakerst, hadde han Scirea foran seg som libero. Han var én av fem VM-vinnere fra to år tidligere. Gentile virket å håndtere Mark Hughes, mens Brio nok helst var å se rundt den andre Man Utd-spissen, Frank Stapleton, som gjerne trakk litt ut mot venstre, i alle fall i innledningen. Cabrini var, ikke helt uventet, noe av en ren venstreback, med klar lisens til å bli med framover, mens det så ut til å være Tardelli som bekledde den tydeligste høyreposisjonen i laget, der han lå i en slags defensiv kantrolle. Litt overraskende, vel? Man forknipper ham jo med sentral midtbane, helst boks til boks, slik Italia stilte under '82-mesterskapet (i en formasjon som nok også tålte merkelappen 5-4-1 - Tardelli og den smekre Antognoni var det som oppholdt seg sentralt på midten der).  

I denne sammensetningen, så var det Bonini, som en del år senere skulle være med San Marino å tape 10-0 på Ullevål (sanmarineserne var ennå langt unna å være FIFA-medlem som egen nasjon), og Vignola som nok tok de tyngste løftene defensivt. Ja, førstnevnte nok mer enn sistnevnte, som slett ikke var ueffen med ballen i beina. Framfor disse igjen, så befant seg Platini og Boniek, der nummer 10 gjerne trakk litt mot høyre, mens polakken kunne finne på å orientere seg i retning av venstre. Helt framme lå Spania-VMs toppscorer Rossi. Han var ikke langt unna å åpne ballet denne kvelden, men måtte se Gary Bailey avverge forsøket hans fra kloss hold med en beinparade. 

Nå er jeg fremdeles kun i innledningen av matchen, så det er rom for ytterligere tolkninger her, og formålet er jo strengt tatt å lære seg litt om samspillet mellom de to store stjernene der på offensiv midt. De virker helt klart å ha en god forståelse seg imellom, og Boniek ser nok foreløpig litt mer offensiv ut enn franskmannen. Det ser man tydelig ved 1-0-scoringen, som er et framspill i bakrom fra Platini, og hvor Boniek viser seg sterkere og listigere enn den skotske venstrebacken Albiston, før han lirker ballen over den utrusende målvakta. 

Her må jeg bare se mer. Opptakten er iallfall lovende. 

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg