Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Reglene for bytte

NYTT TEMA
abelao
abelaoInnlegg: 3338
15.07.17 10:21

Jeg fatter ikke at ikke de som styrer fotballen for lenge siden har gjort noe med de antikverte reglene for innbytte. Fotball er den eneste lagidretten jeg veit om, der man ikke kan bytte spillere inn og ut gjennom det meste av kampen (på seniornivå). 

Dagens regler gjør det svært vanskelig å drive spillerutvikling, og fører til større risiko for skader.

Man kunne hatt for eksempel inntil 10 spillere pluss keeper i innbytte på benken. Så kunne man hatt byttepauser på ett eller to minutter etter for eksempel 15, 30, 60 og 75 minutter. Pluss pausen, selvsagt. Antallet bytter per byttepause kunne vært begrenset til for eksempel 5 eller 6.

Dersom en spiller blir skadet eller midlertidig skadet utenom byttepausene, kan selvsagt vedkommende bli byttet ut på vanlig måte, men ikke kunne bli byttet inn igjen før etter for eksempel 2 byttepauser (for å redusere risikoen for å bruke dette taktisk for å hale ut tida). 

De siste fem minuttene kunne man innført at man kan bytte spillere fortløpende, for å øke muligheten for taktisk spill og å holde en høy intensitet kampen ut. Dette bør fjerdedommer fint kunne holde styr på. Ingen ut på matta, uten at en annen løper av først.

Keeper skulle kunne byttes ut når som helst under kampen, men da under faste situasjoner, under forutsetning av at de løper ut av/inn på banen, og ikke bruker tid på å snøre støvler, kneppe hansker, klappe på stenger og hva ellers de snåingene måtte ha for seg av tidkrevende ritualer.

Fordeler:

- Det blir enklere å introdusere unge og nye spillere, ved å la dem prøve seg et kvarter eller to

- Det blir enklere å fase inn spillere etter skade

- Kampene kan holde intensiteten og høyere nivå større deler av av tiden og kampen ut, ved at spillerne får mer hvile

- Det introduserer en helt annen grad av taktikk, ved at det innføres usikkerhet rundt hvilke spillere motstanderen bytter inn/ut på de forskjellige plassene. Hvem som skal byttes, bør kunne holdes skjult for motstanderen og kun meldes inn for fjerdedommer.

- Det blir enklere å håndtere skader, ved å redusere situasjoner der spillere hinker rundt halvskadet på slutten av kamper

- Spillerne får mer hvile, og er mindre utsatt for risiko for skade av den grunn

- Det øker konkurransen om plassene og spilletid, og reduserer fenomenet "klippekort".

Ulemper:

- Vanskeligere for fjerdedommer(e) å holde oversikt over bytter

- ???

Pausen kan, som følge av 4x2 minutters ekstra pause under omgangene, og generelt litt mer hvile på de fleste av enkeltspillerne, kortes ned fra 15 til 10 minutter. Det er mer enn nok til restitusjon og taktikkprat. 

Kan den ellers stokk konservative fotballen være klar for en så radikal endring?

(Innlegget ble redigert 15.07.17 10:25)

Klikk for å gå tilbake til toppen